Laatst bijgewerkt op 25 februari 2022

Welke bloem, tomaat en kaas voor een gezonde Italiaanse pizza? 🍕

Welke bloem, tomaat en kaas voor een gezonde Italiaanse pizza? 🍕

Is zelf pizza maken gezonder? Onze suggesties voor een gezonde en lekkere pizza maken, met de verse ingrediënten van het traditionele Italiaanse recept.

Echt, gezond en licht: een pizza betekent niet per se eetbuien. Indien bereid met hoogwaardige ingrediënten en zonder al te veel beleg, past pizza in een gezond en uitgebalanceerd dieet.

In Italië mag je zelfs in de strengste diëten af en toe een pizza eten. Onmogelijk om het op te geven. 😊

Als je de calorieën die je eet meetelt, geven we je onze beste tips om een lekkere en lichte Italiaanse pizza te maken.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Is zelf pizza maken gezonder?

Als je de pizza zelf maakt, kun je natuurlijk kiezen welke en hoeveel ingrediënten je gebruikt en kun je producten gebruiken waarvan je de kwaliteit kent.

Je kunt bijvoorbeeld de toevoeging van olie en zout beperken. Je kunt ervoor kiezen om geen suiker aan het deeg toe te voegen, wat veel recepten wel bevatten. Je kunt een lichte kaas kiezen, en natuurlijk de hoeveelheid deeg, dus hoe groot je de pizza wilt maken.

Door te kiezen voor hoogwaardige ingrediënten, levert een margherita pizza met toevoeging van gegrilde groenten en zonder extra olie iets meer dan 500 calorieën op, of zelfs minder voor de Marinara pizza.Hoeveel calorieën heeft een pizza?

We kunnen precies de calorieën van de pizza berekenen: deeg, tomatensaus en kruiden.

Gist en bloem zijn op zich niet te calorierijk. Als de pizza echter niet goed is gerezen, zal hij moeilijker te verteren zijn.

100 g bloem type 00, die gebruikt wordt voor Italiaanse pizza, levert ongeveer 350 kcal op - hetzelfde als de patentbloem. Volkorenmeel heeft iets minder, ongeveer 340. Het gebruik van volkorenmeel kan helpen bij het verteren, maar vermindert het aantal calorieën niet.

Het soort deeg is slechts een van de vele factoren die bijdragen aan het verhogen van de calorieën van de pizza. Het hangt ook af van de vaardigheid van de pizzabakker om te weten hoe hij de juiste balans tussen bloem, zout, water en gist kan creëren. Ook met minder of geen olie. 😃

Het is belangrijk om de rijstijd niet te verkorten: het recept voor het maken van Italiaanse pizza thuis heeft een rijstijd van 8, 12 of 24 uur, afhankelijk van de ingrediënten en de bereidingswijze. Bovendien neemt de rijstijd toe als je volkoren meel gebruikt.

De calorieën van een pizza Margherita

In onze pizzadeeg calculator berekenen we 200 g voor elk pizzadeeg bolletje, wat een ideale maat is voor een Napolitaanse pizza van 30 cm diameter. Perfect om te bakken in de pizzaoven.

Natuurlijk zit er ook water in een pizzadeeg bol. Nadat het water is verwijderd, blijft er 118 g bloem over:

Ingrediënt aantal kcal / 100g kcal totaal
00 Bloem 118 g 350 kcal 413 kcal
Mozzarella 125 g 238 kcal 297 kcal
Tomaat 125 g 22 kcal 30 kcal
      740 kcal

Margherita pizza maakt in totaal 740 kcal. Het zijn er niet echt veel, als je op olie en beleggen let. Het is natuurlijk belangrijk dat je gezonde producten gebruikt: gegrilde groenten zijn bijvoorbeeld een uitstekende smaakmaker voor een pizza ortolana.

De pizza met de laagste calorieën is de pizza Marinara

De lichtste pizza is de Marinara, zonder mozzarella. Dat wil niet zeggen dat het niet lekker is: de tomatensaus van de Marinara pizza bevat oregano en knoflook. In zijn eenvoud is het een favoriet van de schrijver 🙂. Zonder mozzarella bevat Marinara-pizza minder dan 500 kcal.

Welke bloem voor pizza?

Bloem 00, patentbloem, volkoren meel

In Italië wordt type 00 bloem aanbevolen voor het maken van pizza. Je kunt het ook in Nederland vinden, of je kunt het vervangen door de patentbloem: deze twee meelsoorten hebben vergelijkbare kenmerken.

De manier om de pizza te bereiden hangt af van de kwaliteit van het meel dat je kiest. Volkorenmeel heeft bijvoorbeeld meer water nodig. Bovendien, als je een "sterkere" bloem dan 00 bloem gebruikt, moet je de rijstijd verlengen.

In het Italiaanse pizza recept stelden we voor om 00 bloem te gebruiken, oftewel de patentbloem. Hier leggen we uit hoe je pizza maakt met volkorenmeel.

Pizza met volkorenmeel

Volkorenmeel heeft in vergelijking met 00-meel een hoger gehalte aan vitamines, minerale zouten en vezels. De vezels verhogen het verzadigingsgevoel, vergemakkelijken de spijsvertering en verminderen de opname van vetten.

Zelf pizza maken met alleen 100% volkorenmeel is mogelijk: het deeg wordt echter niet zo elastisch als dat van een echte pizza, het lijkt meer op een focaccia.

Het Napolitaanse pizzadeeg moet elastisch en zacht zijn, goed gehydrateerd om vocht vast te houden bij het snelle en heftige koken van een oven op meer dan 400 graden.

De beste volkoren pizza recepten mengen witte bloem met volkoren meel in een percentage variërend van 20% tot 30% volkoren.


Volkorenmeel neemt meer water op dan bloem 00. Als je pizza maakt met volkorenmeel, raad ik je aan 10% meer water toe te voegen dan normaal.
Volkoren pizzadeeg recept

Hier delen we de ingrediënten voor het maken van pizza met volkorenmeel.

Om een zacht en elastisch deeg te krijgen, zoals bij een klassieke pizza, meng je volkorenmeel met bloem 00. Dit recept bevat 20% volkorenmeel en daarom bevat het ook wat meer water.


 • 👩‍🍳 30 min. bereiden
 • 8 uur rijstijd
 • 👨‍🍳 5 min. oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

 • Volkoren meel 95 g
 • Bloem '00' 380 g
 • Water 320 ml
 • Verse gist 0,26 g
 • Zout 15 g

Bereiding

De werkwijze en bereidingstijden zijn gelijk aan die van het klassieke pizzarecept.
Je kunt de rijstijd ongewijzigd laten - wij raden in totaal 8 uur aan.

Pizza gemaakt met volkoren meel

Met deze ingrediënten voor de pizzadeeg kun je de stappen van het traditionele pizza recept volgen.

Welke tomaat voor pizza?

Om de pizza te beleggen kun je tomaat in alle varianten gebruiken: gepelde tomaat, passata en tomatenpulp. Of je kunt verse tomaten gebruiken.

 • Gepelde tomaten

  Gepelde tomaten

  Bij het traditionele Napolitaanse pizzarecept worden gepelde tomaten gebruikt, die ook in pizzeria's worden gebruikt. In het originele recept worden de tomaten met de handen gesneden en gebruikt samen met de tomatenvloeistof die in het blik zit.

 • Tomatenpulp

  Tomatenpulp

  De tomatenpulp heeft meestal een hoge concentratie water, die moet worden gezeefd voordat de tomatenpulp op de pizza wordt gelegd.

 • Tomatenpuree

  Tomatenpuree

  De tomatenpuree, of gezeefde tomaten passata, is handig in gebruik omdat hij geconcentreerd is en weinig vloeistof bevat, de vijand van pizza. Nadeel: tomatenpuree is meestal van mindere kwaliteit dan klassieke gepelde tomaten, zelfs die van een goed merk.

 • Verse tomaat

  Verse tomaat

  Zelfs de verse tomaat moet eerst uit het water worden gehaald voordat hij op de pizza wordt gelegd.
  Als het in plakjes wordt gebruikt, verliest het onvermijdelijk vloeistof op de pizza en krijgt het een zoete smaak.
  We raden om de staafmixer te gebruiken om de tomaat te pureren, omdat het resultaat een met lucht gevulde, te vloeibare en niet-homogene saus is.


Soorten tomaten voor pizza: San Marzano tomaten

Tomaat San Marzano

Volgens het traditionele Napolitaanse pizzarecept is San Marzano DOP de ideale tomaat om pizza op smaak te brengen. Dit tomatenras komt uit het Agro Nocerino-Sarnese gebied, een geografische regio van de provincie Salerno, in Campanië.

De San Marzano tomaat heeft een langwerpige vorm en een beetje waterig vruchtvlees, perfect voor pizza.
Bovenal vind je het ook gemakkelijk in Nederland, in blikjes bij de supermarkt.


Hoe maak je tomatensaus voor pizza?

Als je verse tomaten gebruikt, of als de tomatensaus te vloeibaar lijkt, kun je het water beter verwijderen om een dikkere tomatensaus te krijgen.

Om dit te doen, kun je de gepelde tomaten koken door olie en basilicum toe te voegen.
Ons advies is om gepelde tomaten te gebruiken die weinig vocht bevatten en deze pas vers op de pizza te leggen nadat ze zijn gesneden. Zo kun je het koken overslaan.


Olie en pizzakruiden

In het traditionele Italiaanse pizzarecept worden aan de tomaat zout, basilicum en extra vergine olijfolie toegevoegd.
Als je de tomaat kookt, kun je de olie voor het koken toevoegen. Wij raden altijd de extra vergine olijfolie aan.
Wat betreft de aromatische kruiden, voegen velen naast de traditionele basilicum de oregano toe die aanwezig is in het recept voor pizza Marinara.
De tomatensaus van de pizza Marinara bevat ook knoflook, een ingrediënt dat niet in de Margherita-tomaat zit.
Naar eigen smaak kun je andere kruiden toevoegen.

Welke kaas op pizza?

Als je het ons vraagt, is mozzarella de beste kaas voor pizza: lekker, licht, gazond en geschikt voor hoge oventemperaturen. Maar mozzarella is niet de enige kaas die goed samengaat met pizza.

 • Mozzarella en Fior di latte

  Mozzarella Fior di Latte

  De echte Napolitaanse pizza gebruikt niet alleen mozzarella, maar uitsluitend de fior di latte. Fior di latte is lichter en is gemaakt van koemelk. Het moet voor het koken aan de pizza worden toegevoegd en tijdens het koken wordt de pizza niet met melk overstroomd.

  In zelfgemaakte pizza's kunnen we echter ook klassieke mozzarella gebruiken. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel vocht op de pizza komt, kun je ook proberen de mozzarella aan het einde van de bereiding toe te voegen.

  Een andere optie is om mozzarella "voor pizza" te kopen, die minder vloeistof bevat en klaar is om te worden gesneden en op de pizza te worden gelegd voor het koken.

 • Buffelmozzarella (mozzarella di bufala)

  Buffelmozzarella

  Buffelmozzarella werd in de jaren negentig populair als pizza-ingrediënt. Het is een product van hoge kwaliteit, in Italië vooral dat van Bufala Campana DOP. Het heeft een sterke smaak en bevat meer vet dan de klassieke mozzarella.
  De buffelmozzarella wordt bij voorkeur na het koken toegevoegd en afgewerkt met een scheutje extra vergine olijfolie. Dit komt omdat het een hoog gehalte aan vloeistoffen heeft, die op de pizza terecht zouden komen.

 • Pecorino en parmezaanse kaas

  Pecorino romano

  Op pizza zijn ook oude kazen zoals Pecorino en Parmigiano erg goed. Omdat dit drogere kazen zijn, raden we aan ze in vlokken toe te voegen aan vers gebakken pizza's om ze bij lage temperaturen te laten smelten.
  Pecorino en Parmezaanse kaas laten veel smakelijke combinaties toe: bijvoorbeeld met rauwe ham, of met gegrilde groenten.

 • Blauwe kazen

  Gorgonzola - blauwe kaas

  Blauwe kazen zijn uitstekend op witte pizza's, die zonder tomaat. De meest populaire blauwe kaas in Italië is gorgonzola. Op pizza wordt gorgonzola gecombineerd met walnoten of radicchio.


Pizza beleggen: toppings en soorten Italiaanse pizza's


Het verschil tussen Napolitaanse en Romeinse pizza

In Italië worden twee soorten pizza gemaakt: Napolitaanse pizza, vooral populair in het zuiden. En Romeinse pizza, de grote en dunne die je in heel Noord-Italië eet.

Het recept voor de Italiaanse pizza van Alle Italiaanse is gebaseerd op de traditionele pizza van Napels, waar wij grote fan van zijn, en die perfect is als je hem bereidt met een pizzaoven met vuurvaste steen.

Het verschil tussen Napolitaanse en Romeinse pizza
Een Napolitaanse pizza (links) en een Romeinse pizza (rechts)

Je kunt het verschil tussen Romeinse pizza en Napolitaanse pizza gemakkelijk zien: bij Napolitaanse pizza is de rand, ("cornicione" genaamd, als de kroonlijst) hoog en dik. Terwijl in de Romeinse pizza de rand dunner is, en de pizza in plaats daarvan bijna volledig wordt ingenomen door de tomaat.

Daarnaast is de Romeinse pizza knapperiger; de Napolitaanse pizza is zachter en rijker aan saus.
Zelfs het koken is iets anders: het traditionele Napolitaanse recept gebruikt de oven op 480° C, terwijl voor de Romeinse pizza 380-400° C voldoende is.

Het onderscheid tussen Romeinse pizza en Napolitaanse pizza is nog maar het begin.

Naast het deeg ligt het geheim van het verkrijgen van een goede pizza in de keuze van de ingrediënten voor de topping.

Tegenwoordig bieden restaurants en pizzeria's menu's vol pizza's met nieuwe en experimentele smaken, zoals gastronomische pizza's (of pizza gourmet).

Hier verzamelen we in plaats daarvan de klassieke pizza's, degene die we al sinds onze kindertijd op het pizzeria-menu vinden. Degenen die volgens ons nooit mogen ontbreken.
Het zijn pizza's met gezonde ingrediënten en bovendien gemakkelijk thuis te bereiden

 • Pizza Margherita

  De pizza Margherita is de basis van alle andere pizza's. Gegarneerd met tomatensaus, mozzarella, verse basilicum, zout en extra vergine olijfolie, is het de pizza die de Italiaanse traditie het beste vertegenwoordigt.

 • Pizza Marinara

  Marinara, zoals van de zeeman. Het heeft twee eigenaardigheden: in tegenstelling tot andere pizza's bevat de Marinara-tomatensaus knoflook.

  Bovendien zorgt de afwezigheid van kaas ervoor dat de Marinara zelfs een paar dagen later goed is. Het is de eenvoudigste pizza op het menu, en het is vooral lekker als het deeg goed gerezen is.

 • Pizza Quattro Stagioni

  De pizza Quattro Stagioni (vier seizoenen) heeft dezelfde ingrediënten als pizza capricciosa, maar met één verschil: de opstelling van de topping. In de Quattro Stagioni heeft elk kwart van een pizza een ander ingrediënt, en staat voor een van de vier seizoenen van het jaar.
  Champignons staan voor de herfst, ham en olijven voor de winter, artisjokken voor de lente en tenslotte voor tomaten en basilicum voor de zomer.

 • Pizza Ortolana

  Pizza ortolana, of vegetarische pizza, wordt belegd met groenten: meestal aubergines, courgettes en paprika's. Het is een van de pizza's die het lekkerst is als we hem thuis bereiden. We raden je aan de groenten te grillen voordat je ze op de pizza legt: een handeling van slechts 10 minuten die je op een grill of in een pan kunt doen.
  We raden af om in plaats daarvan verse groenten toe te voegen, omdat ze geen tijd hebben om te koken gedurende de korte tijd dat de pizza in de oven staat.

 • Pizza met tonijn

  Tonijn pizza is in Italië erg populair onder studenten. Tonijn uit blik is een goed houdbaar voedsel en wordt daarom veel gebruikt, zowel thuis als in een pizzeria. Als je tonijn pizza maakt, raden we je aan een kwaliteitstonijn te kopen - ook al is het in Nederland vrij duur, meer dan in Italië.

  Tonijn is goed te combineren met veel ingrediënten. Enkele combinaties die wij voorstellen zijn:

  • Pizza met tonijn en zwarte olijven: leg ze op de pizza voordat ze gebakken worden.

  • Pizza met tonijn en uien, vooral in Zuid-Italië erg populair.

  • Pizza met tonijn en artisjokken, die je ook als witte pizza zonder tomaat kunt eten.

  • Pizza met tonijn en blauwe kaas, voor de liefhebbers van sterke smaken.

 • Pizza Boscaiola

  De pizza Boscaiola vind je ook in de pizzeria in de witte versie, dus zonder tomaat, en bevat mozzarella, champignons en worst.
  Boscaiola betekent "van het bos" en als zodanig doet het denken aan de geuren van het bos en de smaak van typisch herfstvoedsel.

 • De pizza Diavola is de pittige salami-pizza, en natuurlijk de favoriet van de schrijver toen hij een kind was, op zoek naar een pizza die zo pittig was dat hij tranen in de ogen kreeg 😢.

  Het gevoel van kruidigheid zit vervat in de salamen en in de chili-olie.
  Een tip als je de pizza Diavola zelf bereidt: leg de plakjes pikante salami op de mozzarella. Op deze manier smelt het vet tijdens het koken en geeft het smaak aan de hele pizza.

 • Quattro formaggi

  Romig en smakelijk, het bevat vier kazen die in Italië meestal mozzarella, parmezaan, gorgonzola en fontina zijn. Elke Italiaanse regio heeft echter zijn eigen specialiteiten en de pizza met vier kazen wordt vaak bereid met lokale kazen, zoals pecorino en ricotta. Het is niet de meest geschikte pizza als je op zoek bent naar een caloriearme maaltijd.


Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe tips om een pizza net zo lekker te maken als dat je eet in een pizzeria in Italië!

Geniet van je Italiaanse pizza! 😄🍕

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Terug naar de homepage

Meer blogs