Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023

Pizza beleggen 🍕 Toppings voor een gezonde pizza

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen in Nederland en maken al jaren zelf pizza. Na het pizzadeeg basisrecept delen we de beste ingrediënten om zelf een gezonde pizza te maken.

Een zelfgemaakte pizza Quattro Stagioni met tomaat, mozzarella, zwarte olijven, artisjokken, ham en champignons
Onze zelfgemaakte pizza Quattro Stagioni met tomaat, mozzarella, zwarte olijven, artisjokken, ham en champignons

Als je onze Italiaanse pizza recepten hebt gelezen, weet je dat we vaak tips en suggesties geven voor de beste pizza toppings.

Niet alleen de soorten ingrediënten, maar ook hoe, wanneer en hoeveel toe te voegen.

Als je thuis pizza bakt, wordt de mozzarella vaak goudbruin; en de pizzasaus een beetje droog.
Maar we hebben enkele tips om het bakken te verbeteren, om de pizza zo te maken:

Een zelfgemaakte pizza met verse tomaat en witte mozzarella, zacht en draderig
Verse tomaat en witte mozzarella, zacht en draderig

In Italië zeggen we dat het de bedoeling is om een pizza met topping te eten, niet topping met de pizza.
Er is een reden: als je veel topping toevoegt, is het meestal moeilijker om de pizza te bakken. De pizzabodem heeft zowel van boven als van onderen warmte nodig.

Ook een veelgemaakte fout is om een waterrijke topping te doen, bijvoorbeeld groenten of mozzarella, en de pizzabodem wordt waterig.
Daarom raden we aan om de ingrediënten goed te drogen voordat je ze op de pizza legt.

Sommige toppings voegen we pas halverwege de baktijd toe, zodat ze niet aanbranden.

Een pizza met een G3 Ferrari pizzaoven gebakken
In het pizza Margherita recept voegen we de mozzarella halverwege het bakken toe.

We gebruiken een elektrische pizzaoven, die bakt pizza op een vuurvaste steen; onze tips gelden ook voor de normale oven.

Op deze pagina geven we een overzicht van de ingrediënten die we gebruiken om een pizza van uitstekende kwaliteit te maken, te beginnen met de tomaat: gepelde of puree?
Welke bloem voor pizza

Bloem 00, patentbloem, volkoren meel

Voor een licht en elastisch deeg gebruiken we in Italië 🔊 farina 00, terwijl we hier in Nederland patentbloem gebruiken. De twee hebben vergelijkbare eigenschappen.

De patentbloem is perfect om thuis pizza te maken.
De meest ervaren pizzamakers maken eigenlijk een mix van bloem: als je bijvoorbeeld een beetje farina 0 mengt, het gewoon bloem voor brood, is het pizzadeeg iets steviger en makkelijker uit te rollen.

Je kunt ook mixen maken met volkorenmeel; een nadeel is dat het volkoren pizzabodem niet erg elastisch is, en wordt daarom meestal gemengd met patentbloem.

Welke tomaat voor pizzasaus

De pizzasaus mag niet te veel water bevatten, anders bakt de pizzabodem niet door. Als je ooit thuis pizza hebt gemaakt en de pizzabodem nat was, komt dat waarschijnlijk door het water in de topping.

In ons Italiaanse pizza recept gebruiken we een mix van gepelde tomaten en gepelde tomaten, die voor ons (voor onze oven en voor onze smaak) een optimaal resultaat geven.

 • Gepelde tomaten

  Gepelde tomaten

  In Nederland vinden we makkelijk gepelde tomaten van San Marzano, dat is een hele lekkere soort tomaat die wij Italianen heerlijk vinden op pizza maar ook voor pastasaus; we praten er hieronder over.

  Daarom gebruiken we gepelde tomaten vanwege hun smaak; maar ze bevatten te veel water voor pizza, dus mengen we ze met tomatengezeefd.

 • Tomatenpulp

  Tomatenpulp

  De tomatenpulp bevat meestal een hoge concentratie water. Voordat je het aan de pizza toevoegt, moet je het goed laten uitlekken, en dat is niet erg praktisch.

 • Tomatenpuree

  Tomatenpuree

  De tomatenpuree, of gezeefde tomaten passata, is handig voor pizza omdat het weinig water bevat. Nadeel: tomatenpuree is soms van mindere kwaliteit dan gepelde tomaten; hiervoor maken we een mix.

 • Verse tomaat

  Verse tomaat

  We raden af om voor het bakken plakjes verse tomaat aan de pizza toe te voegen, omdat deze te veel water bevatten en op de pizzabodem terechtkomen.

  Maar je kunt verse tomaten toevoegen als de pizza klaar is; verse tomaat is bijvoorbeeld heel lekker samen met plakjes mozzarella op pizza Caprese.

 • Onze Pizza Caprese met plakjes verse tomaat en mozzarella
  Onze Pizza Caprese met plakjes verse tomaat en mozzarella.

Soorten tomaten voor pizza: San Marzano

Volgens het traditionele Napolitaanse pizza recept (en ook naar onze mening) is San Marzano DOP de ideale tomaat om pizza op smaak te brengen. Dit tomaten soort komt uit het Agro Nocerino-Sarnese, een gebied in de provincie Salerno, in regio Campanië.

Tomaat San Marzano

De San Marzano tomaat heeft een langwerpige vorm en een beetje waterig vruchtvlees, perfect voor pastasaus en pizzasaus.
Bovenal vind je het ook gemakkelijk in Nederland, in blikjes bij de supermarkt.


Hoe maak je pizzasaus?

Als je verse tomaten gebruikt, of als de tomatensaus te vloeibaar lijkt, kun je het water beter verwijderen.

We maken de Italiaanse pizzasaus door gezeefde en gepelde tomaten te mengen met extra vierge olijfolie en zout.

Velen in Italië voegen ook gedroogde oregano toe: wij doen het ook, omdat we de smaak lekker vinden en omdat we dat zo gewend zijn.

Sommige pizza's - zoals de Margherita - bevatten basilicum; basilicum moet altijd vers worden toegevoegd, als de pizza al gaar en uit de oven is.

👉 Basilicum verliest namelijk zijn aroma en smaak bij verhitting. Om deze reden smaakt de gedroogde basilicum in de Italiaanse kruidenmix die je hier in Nederland vindt niet zo lekker: omdat basilicum niet gedroogd gebruikt moet worden.

Bekijk ook onze pagina over Italiaanse kruiden.

Andere pizza's bevatten wat knoflook in de pizzasaus, zoals de pizza Marinara.

Welke kaas op pizza?

De meest gebruikte kaas op Italiaanse pizza is natuurlijk 🔊 mozzarella. Maar het is niet de enige kaas waarmee je de pizza kunt beleggen.

 • Mozzarella en Fior di latte

  Mozzarella Fior di Latte

  De Napolitaanse pizza bevat traditioneel mozzarella van het soort 🔊 fior di latte, gemaakt met koemelk en bijzonder lekker.
  Het bevat weinig water en is daarom perfect voor pizza.

  Wanneer voeg je de mozzarella toe?

  Als je thuis pizza maakt, is de mozzarella vaak goudbruin aan het einde van het bakken en een beetje hard aan de oppervlakte. Maar de mozzarella van de pizzeria is wit en draderig. Hoe kan dat?

  Dit gebeurt als de mozzarella tijdens het hele baktijd van de pizza in de oven blijft. Zeker met de conventionele oven op 220°C, die de pizza in 12-15 minuten bakt: genoeg om de mozzarella te drogen.

  👉 Onze tip: vaak voegen we in onze recepten de mozzarella halverwege het bakken toe, en op deze manier wordt de mozzarella wit, draderig en nog vers.

 • Buffelmozzarella

  Buffelmozzarella

  Buffelmozzarella (🔊 mozzarella di bufala) werd in de jaren negentig populair als pizza ingrediënt. Het is een product van hoge kwaliteit, met een sterke smaak en bevat meer vet dan de klassieke mozzarella.
  Maar buffelmozzarella bevat veel water: daarom voegen sommige pizzeria's het vers toe aan de pizza na het bakken, met een scheutje olijfolie.

 • Pecorino en Parmezaanse kaas

  Pecorino romano

  Parmigiano, Grana en Pecorino kazen zijn zeer geliefd en worden veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Deze kazen zijn hard en zout, dus we raden aan om ze toe te voegen nadat de pizza klaar is.

  We hebben Grana in vlokken toegevoegd aan het recept voor de pizza met rucola en rauwe ham, en ook aan de Pizza Bianca.

  Een Italiaanse Pizza Bianca
  Onze pizza Bianca met Parmezaanse kaas, ham en rucola
 • Blauwe kazen

  Gorgonzola - Italiaanse blauwe kaas

  Blauwe kazen zijn ook uitstekend op 🔊 pizza Bianca (letterlijk witte pizza, die zonder pizzasaus).

  De meest populaire blauwe kaas in Italië is gorgonzola. Op pizza wordt gorgonzola gecombineerd met walnoten of radicchio.


Zwarte olijven, champignons en artisjokken

Naast tomaat en mozzarella worden bijna alle Italiaanse pizza's belegd met wat olijven - meestal zwart en pitloos.

Een Italiaanse Pizza Diavola
We hebben de olijven ook in de Diavola pizza gedaan

Naast olijven behoren champignons en artisjokken tot de meest populaire pizza toppings.
Omdat ze lekker zijn, klaar voor gebruik en makkelijk te bewaren.

We gebruiken champignons en artisjokken in olie, zelfs gemarineerd. We voegen ze toe aan de pizza samen met een beetje oregano, voor het bakken.

Een Italiaanse Pizza Funghi champignons
Onze pizza Funghi Champignons

Aan de andere kant raden we gedroogde paddenstoelen niet aan, omdat je ze voor gebruik in water moet onderdompelen: het is niet ideaal voor het bakken van pizza.

Met de champignons hebben we de pizza met funghi champignons, de Capricciosa en de Quattro Stagioni gemaakt.

Een Italiaanse Pizza Capricciosa
Pizza Capricciosa en pizza Quattro Stagioni bevatten dezelfde topping ingrediënten; het verschil is dat ze op een andere manier op de pizza zijn gerangschikt.

Ham en salami

Vleeswaren zijn nog een populair ingrediënt op het Italiaanse pizza kaart; niet alleen salami en ham, maar ook bresaola, spek en worsten.

Wij voegen de vleeswaren halverwege de baktijd toe, net zoals mozzarella.
Als ham en salami lang in de oven blijven, drogen ze uit, worden hard en erg zout. In plaats daarvan houden we van vers en smakelijk (maar natuurlijk niet koud).

We hebben pizza Salami en rode ui gemaakt; en de pizza Diavola, met een Italiaanse salami genaamd 🔊 Spianata - de pittige versie.

Een Italiaanse Pizza Salami gebakken met een Elektrische pizzaoven
Een Italiaanse Pizza Salami gebakken met een elektrische pizzaoven

👉 Om onze pizza's te bakken gebruiken we een elektrische pizzaoven van het Italiaanse merk, erg populair onder ons Italianen in het buitenland. Het bakt pizza op 400°C in 5 minuten, op vuurvaste steen. 🔊 Buonissima!

Met ham hebben we pizza al Prosciutto gemaakt (🔊 prosciutto in het Italiaans betekent ham), de Capricciosa en de Quattro Stagioni.

Een Italiaanse Pizza Prosciutto met ham
Onze Pizza Prosciutto (ham)

Met rauwe ham hebben we de Pizza rauwe ham en rucola, en de Pizza Bianca gebakken.

Vis

In Italië voegen we meestal twee soorten vis toe aan pizza:

 • Ansjovis, een optioneel ingrediënt voor veel pizza's, zoals Marinara en Capricciosa.

 • Tonijn, die we kort voor het einde van de bereiding aan de pizza toevoegen. Als de tonijn de hele kooktijd in de oven blijft, wordt hij hard, droog en niet erg smakelijk.

  Tonijn is lekker te combineren met veel ingrediënten. Enkele combinaties die wij voorstellen zijn:

  • Pizza met tonijn en zwarte olijven: leg ze op de pizza voordat ze gebakken worden.

  • Pizza met tonijn en uien, vooral in Zuid-Italië erg populair.

  • Pizza met tonijn en artisjokken, die je ook als witte pizza zonder tomaat kunt eten.

  • Pizza met tonijn en blauwe kaas, voor de liefhebbers van sterke smaken.

Bekijk ook ons recept voor pizza met tonijn.

Groenten

Gegrild of vers, groenten geven een vleugje versheid aan pizza waar we van houden.
In Italië noemen we het 🔊 Pizza ortolana, (pizza van de tuin) of 🔊 Pizza vegetariana (vegetarische pizza).

De pizza met groenten is een van onze favorieten; we grillen de groenten voordat we ze op de pizza leggen, zodat ze minder water bevatten. We gebruiken courgette, aubergine, paprika en rode ui.

Verse groenten aan de pizza toevoegen is niet ideaal: tijdens het bakken komt het water op de pizzabodem terecht.

Sommige groenten moeten vers worden toegevoegd nadat de pizza klaar is, bijvoorbeeld rucola.

Het verschil tussen Napolitaanse en Romeinse pizza

In Italië maken we twee soorten pizza: Napolitaanse pizza, vooral populair in het zuiden. En Romeinse pizza, de grote en dunne die je in heel Noord-Italië eet.

Het recept voor de Italiaanse pizza van Alle Italiaanse is gebaseerd op de traditionele pizza van Napels, waar wij grote fan van zijn, en die perfect is als je hem bereidt met een pizzaoven met vuurvaste steen.

Het verschil tussen Napolitaanse en Romeinse pizza
Een Napolitaanse pizza (links) en een Romeinse pizza (rechts)

Je kunt het verschil tussen Romeinse pizza en Napolitaanse pizza gemakkelijk zien: bij Napolitaanse pizza is de rand, (🔊 cornicione genaamd, wat kroonlijst betekent) hoog en dik. Terwijl in de Romeinse pizza de rand dunner is, en de pizza in plaats daarvan bijna volledig wordt ingenomen door de tomaat.

Daarnaast is de Romeinse pizza knapperiger; de Napolitaanse pizza is zachter en rijker aan saus.
Zelfs het bakken is iets anders: het traditionele Napolitaanse recept gebruikt de oven op 480° C, terwijl voor de Romeinse pizza 380-400° C voldoende is.


Is zelf pizza maken gezonder?

Als je de pizza zelf maakt, kun je natuurlijk kiezen welke en hoeveel ingrediënten je gebruikt en kun je producten gebruiken waarvan je de kwaliteit kent.

Je kunt bijvoorbeeld de toevoeging van olie en zout beperken. Je kunt ervoor kiezen om geen suiker aan het deeg toe te voegen, wat veel recepten wel bevatten. Je kunt een lichte kaas kiezen, en natuurlijk de hoeveelheid deeg, dus hoe groot je de pizza wilt maken.

Door te kiezen voor hoogwaardige ingrediënten, levert een margherita pizza met toevoeging van gegrilde groenten en zonder extra olie iets meer dan 500 calorieën op, of zelfs minder voor de Marinara pizza.De calorieën van zelfgemaakte pizza

We kunnen precies de calorieën van de pizza berekenen: deeg, tomatensaus en kruiden.

Gist en bloem zijn op zich niet te calorierijk. Als de pizza echter niet goed is gerezen, zal hij moeilijker te verteren zijn.

100 g bloem type 00, die gebruikt wordt voor Italiaanse pizza, levert ongeveer 350 kcal op - hetzelfde als de patentbloem. Volkorenmeel heeft iets minder, ongeveer 340. Het gebruik van volkorenmeel kan helpen bij het verteren, maar vermindert het aantal calorieën niet.

Het soort deeg is slechts een van de vele factoren die bijdragen aan het verhogen van de calorieën van de pizza. Het hangt ook af van de vaardigheid van de pizzabakker om te weten hoe hij de juiste balans tussen bloem, zout, water en gist kan creëren. Ook met minder of geen olie. 😃

Het is belangrijk om de rijstijd niet te verkorten: het recept voor het maken van Italiaanse pizza thuis heeft een rijstijd van 8, 12 of 24 uur, afhankelijk van de ingrediënten en de bereidingswijze. Bovendien neemt de rijstijd toe als je volkoren meel gebruikt.

De calorieën van een pizza Margherita

In onze pizzadeeg calculator berekenen we 200 g voor elk pizzadeeg bolletje, wat een ideale maat is voor een Napolitaanse pizza van 30 cm diameter. Perfect om te bakken in de pizzaoven.

Natuurlijk zit er ook water in een pizzadeeg bol. Nadat het water is verwijderd, blijft er 118 g bloem over:

Ingrediënt aantal kcal / 100g kcal totaal
00 Bloem 118 g 350 kcal 413 kcal
Mozzarella 125 g 238 kcal 297 kcal
Tomaat 125 g 22 kcal 30 kcal
      740 kcal

Margherita pizza maakt in totaal 740 kcal. Het zijn er niet echt veel, als je op olie en beleggen let. Het is natuurlijk belangrijk dat je gezonde producten gebruikt: gegrilde groenten zijn bijvoorbeeld een uitstekende smaakmaker voor een pizza ortolana.

De pizza met de laagste calorieën is de pizza Marinara

De lichtste pizza is de Marinara, zonder mozzarella. Dat wil niet zeggen dat het niet lekker is: de tomatensaus van de Marinara pizza bevat oregano en knoflook. In zijn eenvoud is het een favoriet van de schrijver 🙂. Zonder mozzarella bevat Marinara-pizza minder dan 500 kcal.

Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe tips om een pizza net zo lekker te maken als dat je eet in een pizzeria in Italië!

Geniet van je Italiaanse pizza! 😄🍕

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.