Laatst bijgewerkt op 27 maart 2024
Italiaanse pizza met rauwe ham en rucola 🍕🌿
Pizza met rauwe ham en rucola staat op het menu van alle pizzeria's: het is dieetvriendelijk en eenvoudig. Zelfs in de pizzeria's van Napels, het "complete pizza" wordt genoemd. We delen het Italiaanse recept.
Pizza met rauwe ham en rucola is lekker vooral in de zomer, wanneer we een goede zelfgemaakte pizza willen eten zonder zware ingrediënten en te veel calorieën.
Met tomatensaus of witte pizza
Pizza met rucola en rauwe ham kan zowel met tomaten pizzasaus, zoals een traditionele pizza, als als witte pizza gemaakt worden.
Indien gemaakt als witte pizza, wordt de pizzabodem in de oven geplaatst met alleen een scheutje olie erop.
De ingrediënten mogen alleen worden gebruikt als de pizza gebakken is. In contact met hete pizza laat de ham al zijn aroma's vrij. Zelfs de parmezaanvlokken worden zachter en passen goed bij rauwe ham. De rucola moet ook worden toegevoegd nadat de pizza uit de oven is gehaald, niet eerder.
Rauwe ham of spek
Rauwe ham en spek zijn twee van de meest populaire Italiaanse delicatessenzaken ter wereld. Rauwe ham is waarschijnlijk het meest populair, ook in het buitenland, met Parmaham en San Daniele. Speck daarentegen is een typische specialiteit van Zuid-Tirol.
Rauwe ham en spek zijn niet alleen onvermijdelijke ingrediënten in de klassieke Italiaanse sandwich, maar maken ook deel uit van veel recepten, waaronder pizza natuurlijk.
Spek en rauwe ham op pizza: nooit in de oven
Rauwe ham moet altijd aan het einde van de bereiding aan de pizza worden toegevoegd, wanneer de pizza al uit de oven is gehaald.
Rauwe ham is per definitie "rauw" en mag dus pas na het bakken op de pizzabodem worden toegevoegd.
Als je de rauwe ham met de pizza in de oven legt, wordt de ham hard en verliest hij zijn natuurlijke zachtheid.
Bovendien wordt rauwe ham, eenmaal gekookt, erg zout: bijna oneetbaar.
Er zijn enkele uitzonderingen waarvoor rauwe ham in de oven moet worden gebakken: bijvoorbeeld bij het bakken van een pizza calzone waarbij het deeg wordt gevuld met ingrediënten.
In dit geval zal de ham niet volledig gaar zijn, omdat hij omgeven is door het deeg.
Pizza met rauwe ham en rucola
Hier delen we de ingrediënten voor het maken van pizza met rauwe ham en rucola. Sommige ingrediënten van deze pizza worden na het bakken toegevoegd.
- 👩🍳 30 min. bereiden
- ⏰ 8 uur rijstijd
- 👨🍳 5 min. oventijd
Ingrediënten voor 4 personen
Pizzadeeg
- Volkoren meel 95 g
- Bloem '00' 380 g
- Water 320 ml
- Verse gist 0,26 g
- Zout 15 g
Pizza bereiden voor meer of minder dan 4 personen? Vind de juiste verhoudingen van ingrediënten met de Pizzadeeg calculator.
Pizzasaus
- Gepelde tomaten 450 g
- Olijfolie Een scheutje
- Zout 4,5 g
Toppings
- Mozzarella 125 g
- Rauwe ham in plakjes 80 g
- Rucola een handvol
- Parmezaanse kaas in vlokken 20 g
-
Bereiding van het pizzadeeg
Voor de bereiding van het deeg kun je het italiaanse pizzadeeg basisrecept volgen. De verwerking van het deeg is voor alle pizza's hetzelfde.
Het recept dat we delen, bevat een rijstijd van 8 uur. Waarom?
Een lange rijstijd bepaalt de verteerbaarheid van de pizza, omdat op deze manier de gist zijn werk kan doen.Het nauwkeurig bereiden van pizzadeeg vereist een beetje organisatie. We raden je altijd aan om de 8-uurs rijstijd te respecteren om een goede pizza te eten.
Wil je niet wachten? Je kunt een pizzabodem kopen die klaar is om gekruid te worden met de ingrediënten.
-
Pizzadeeg uitrollen
In tegenstelling tot wat in veel online recepten staat, gebruik je de handen en niet de deegroller om het pizzadeeg te uitrollen.
Het uitrollen van een goed gerezen pizzadeeg is heel eenvoudig: idealiter zou de pizzabodem in deze stap zo min mogelijk moeten worden gehanteerd. -
Bereid de tomatensaus en mozzarella voor
Sommige versies van de pizza met rauwe ham en rucola gebruiken tomatensaus, terwijl andere zijn gemaakt als een focaccia en witte pizza's worden genoemd. Als je een pizza met tomatensaus maakt, raden we aan om toe te voegen:
1 gram zout voor elke 100 gram tomaat.
Een paar blaadjes basilicum.
Een scheutje extra vierge olijfolie.
Als je de witte pizza versie maakt, kun je er ook voor kiezen om geen mozzarella te gebruiken. In plaats daarvan gebruik je Parmezaanse kaas, die samen met de ham wordt toegevoegd als je de pizza uit de oven haalt.
-
Verwarm de oven voor
Volgens het traditionele Italiaanse recept moet de pizza 60-90 seconden in een houtoven bakken bij een temperatuur van 485 graden Celsius.
Maar niet iedereen heeft een houtoven tot zijn beschikking.Welke pizzaoven?
Voor het bakken geven we de voorkeur aan de elektrische pizzaoven, maar zelfs in de traditionele oven met vuurvaste steen is het resultaat uitstekend. In beide gevallen is de pizza met rauwe ham en rucola licht verteerbaar.
Om thuis een uitstekende pizza te maken heb je twee oplossingen:
-
Een vuurvaste steen in de thuisoven
Je kunt je thuis oven gebruiken met een vuurvaste steen. De vuurvaste steen zorgt ervoor dat de pizza, als de oven goed wordt verwarmd, in minder dan 10 minuten perfect gebakken is. Het bakken gaat niet zo snel als het originele recept aangeeft, maar het is een gemakkelijk haalbare oplossing.
-
Een elektrische pizzaoven
In Italië zijn deze elektrische pizzaovens erg populair, vooral onder Italianen in het buitenland. Deze ovens hebben een vuurvaste steen en kunnen 400 graden bereiken, en bakken de pizza perfect in slechts 4-5 minuten.
Ze zijn niet duur, en zijn gemakkelijk te gebruiken. De bekendste en meest gebruikte is de G3 Ferrari.
Bekijk ook ons blog: Hoe gebruik je een elektrische pizzaoven zoals de G3 Ferrari
-
-
Zet de pizza in de oven
Als je de witte pizza maakt zonder tomaat en mozzarella, dan kun je de pizzabodem bakken door alleen een scheutje olie toe te voegen. Je voegt alle andere ingrediënten toe als het bakken klaar is.
Zet de pizza in de oven, die al op de maximale temperatuur moet zijn, met de vuurvaste steen er al in.
-
Voeg de topping toe als het pizzabodem is gebakken
Nadat je de pizza uit de oven hebt gehaald, kun je de topping toevoegen. Rauwe ham of spek, geschaafde Parmezaanse kaas en een handvol van goed gewassen en gedroogde rucola.
Als je de witte pizzaversie maakt, raden we je aan om ook de cherrytomaatjes toe te voegen.
-
De pizza met rauwe ham en rucola is klaar
De pizza is klaar als de randen en de bodem de typische luipaardvlekpigmentatie hebben aangenomen.
Hoe leg je rauwe ham op pizza?
Op veel foto's van pizza's die je online vindt, zijn de plakjes ham heel - wat het visuele effect erg aangenaam maakt.
De ham wordt op deze manier echter moeilijk samen met de pizza te snijden. Het komt voor dat de ham en de pizza apart worden gesneden en vervolgens weer aan elkaar worden gevoegd om te worden gegeten.
Om dit te voorkomen raden we je aan om de plakken ham te breken voordat je ze op de pizza legt, ter grootte van een hap. Zo wordt de pizza even mooi en makkelijker te eten.
Hier is onze zelfgemaakte pizza met rauwe ham en rucola. Klaar om gegeten te worden, zoals in Italië :-)
Eet smakelijk! 🍕
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)