Pizza Margherita is de simpelste pizza, gemaakt met bloem, tomaat, mozzarella en basilicum.
Wij zijn Italianen en we delen het eenvoudige recept om zelf een pizza Margherita pizza te maken, stap voor stap.
Pizza Margherita, de simpelste pizza
Het is het symbool van Napels, Italië en de Italiaanse keuken. 🔊Pizza Margherita is de eenvoudigste pizza, belegd met de ingrediënten van het basisrecept.
Simpeler dan de Margherita is er alleen de Marinara, dat is de pizza gegarneerd met alleen tomaat, zonder kaas.
Hiervoor staan Margherita en Marinara meestal als eerste pizza's op het menu van Italiaanse pizzeria's.
Maar simpel betekent niet minder lekker. Bij Alle Italiaanse maken we vaak thuis pizza, en we kiezen vaak voor de Margherita omdat we van weinig, maar van goede kwaliteit ingrediënten houden.
Vandaag maken we samen met jou een pizza Margherita: stap voor stap, om te laten zien dat zelf pizza maken ook thuis mogelijk is.
Je hebt wat zorg nodig bij het maken van het deeg; een beetje geduld, want we raden aan om het deeg 8 uur te laten rijzen; en een krachtige oven.
We gebruiken een elektrische pizzaoven, maar je kunt ook prima pizza maken in een conventionele oven.
Pizza Margherita maken vereist niet veel werk; je hebt een beetje geduld nodig (terwijl de pizza rijst) en planning.
Het bereiden van het deeg duurt namelijk maar twintig minuten; daarna raden wij aan om het pizzadeeg 8 uur te laten rijzen.
We maken bijvoorbeeld vaak 's middags het deeg om 's avonds pizza te eten.
Als het deeg gerezen is, hoef je alleen maar de pizzabodem uit te rollen, de tomaat toe te voegen en de pizza te bakken.
Het is niet moeilijk: het vergt wat oefening.
In dit recept maken we stap voor stap de pizza Margherita.
👉 Voor meer informatie over de bereiding en ingrediënten, bekijk het pizza basisrecept.
Dit heb je nodig om Pizza Margherita te maken
Je hebt niet veel gereedschap nodig om thuis pizza te gaan maken.
Om pizzadeeg te maken heb je alleen een kom nodig en een schoon oppervlak dat je bestrooit met bloem om het deeg uit te rollen.
Een pizzaschep is erg handig om de pizza naar de oven te transporteren (het is een delicate stap).
En tot slot heb je een oven nodig. Je kunt ook pizza maken in een conventionele oven, beter als het een krachtige oven is die hoge temperaturen kan bereiken.
👉 Idealiter wordt Italiaanse pizza in zeer korte tijd op zeer hoge temperatuur gebakken.
In de pizzeria bakken ze de pizza in anderhalve minuut op zo'n 470 graden.
Daarom is de pizza Margherita die je in een pizzeria eet krokant van buiten en zacht van binnen.
Integendeel: als je de pizza in een oven met laag vermogen verwarmt, kookt de pizza langzaam en gaat van rauw naar hard als een koekje.
Hoe je thuis een knapperige pizza Margherita maakt
We kennen een paar trucjes om thuis betere pizza's te maken - beide vrij goedkoop.
De eerste: gebruik een vuurvaste steen in een conventionele oven.
Gebakken op de vuurvaste steen, is de pizza knapperiger en lekkerder.
Met een klein nadeel: je moet de oven langer voorverwarmen, omdat de steen tijd nodig heeft om warmte op te slaan. Daarna is je Margherita in ongeveer 8-10 minuten gaar.
De tweede: bak de pizza met een elektrische pizzaoven. Ovens zoals de G3 Ferrari zijn erg populair onder ons Italiaanse expats, en ook hier in Nederland steeds populairder.
Deze pizza-ovens bereiken 400 graden en kunnen pizza bakken in 5 minuten of minder.
De pizza uit de elektrische pizzaoven zoals de G3 Ferrari doet denken aan de pizza uit de pizzeria.
En dan zijn er natuurlijk nog de houtgestookte pizzaovens voor buiten, waarmee je heerlijke pizza's maakt zoals in een pizzeria.
Ingrediënten - Pizza Margherita
Ingrediënten voor het pizzadeeg
De ingrediënten voor het pizzadeeg zijn: water, zout, gist en bloem.
Het kneden van de pizza is erg makkelijk (na wat oefening), het duurt maar 20 minuten.
Om het pizzadeeg te maken heb je dit nodig:
Water
Het water moet op kamertemperatuur zijn, rond de 20 graden.
Als het water koud is, wordt de rijstijd gewijzigd en moet je nog langer wachten.
Bloem
In Italië gebruiken we 00-bloem om pizza te maken, vergelijkbaar met de Patentbloem hier in Nederland.
Ervaren pizzaioli houden ook rekening met andere factoren die aangeven welk bloem te gebruiken, zoals de W-waarde, de parameter van elasticiteit van de bloem.
Gist
In Italië vinden we verse gist gewoon in de supermarkt, hier in Nederland niet altijd. Om pizza Margherita te maken kunnen we ook gedroogde gist gebruiken, in een kleinere hoeveelheid dan verse gist (3:1).
Omdat we veel pizzarecepten op Alle Italiaanse schrijven, hebben we een handige calculator gemaakt voor de hoeveelheden pizza ingrediënten. Niets geavanceerd, net genoeg om thuis een goede pizza te gaan maken.
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Pizza Margherita beleggen
De pizza Margherita is heel simpel en heeft, zoals we al schreven, de kleuren van de 🔊tricolore (de "driekleur") van de Italiaanse vlag.
De ingrediënten van pizza Margherita zijn: tomaat, mozzarella kaas, olijfolie, zout en verse basilicum.
Toppings voor 3 pizza's
Gepelde tomaten330 g
Mozzarella375 g
OlijfolieEen scheutje
Zout33 g
Alle Italiaanse
Onze aanraders om een Pizza Margherita te beleggen:
Tomaat
We gebruiken tomaten van San Marzano, die van goede kwaliteit zijn en gemakkelijk te vinden zijn hier in Nederland.
Je kunt gepelde tomaten, gezeefd of een mix van beide gebruiken zoals wij dat doen.
👉 We raden aan om het water te verwijderen van de ingrediënten die je op de pizza legt. Dit geldt ook voor mozzarella: als er te veel water in zit, komt het water tijdens het koken vrij op de pizzabodem en uiteindelijk is de pizza niet krokant maar overstroomd.
Mozzarella
In pizzeria's hier in Nederland gebruiken ze niet altijd mozzarella; "de gustibus non disputandum est", zoals de Romeinen zeiden.
Maar in de pizza Margherita is de kaas traditioneel mozzarella. Melkmozzarella of buffelmozzarella (🔊mozzarella di bufala) is prima.
We raden aan om het water uit de mozzarella te halen voordat je deze aan de pizza toevoegt.
Om de mozzarella uit te lekken: snijd het in blokjes, doe de blokjes in een vergiet en druk aan met de achterkant van een lepel.
Wanneer mozzarella op pizza toevoegen
Mozzarella kan te gaar worden en goudbruin worden. Mozzarella moet vers zijn, met een uitgesproken melkachtige smaak.
Om deze reden voegen we de mozzarella toe na een paar minuten bakken, met een snelle manoeuvre om geen warmte van de oven te verliezen.
Olijfolie
Gebruik voor de tomaat op de pizza extra vierge olijfolie.
Basilicum
Sommige pizzaioli voegen basilicum toe voordat ze de pizza koken; maar de gekookte basilicum smaakt niet meer. Hiervoor voegen we het vers toe voor het opdienen.
Moet je echt 8 uur wachten tot het pizzadeeg rijst?
De minimale rijstijd voor het pizzadeeg is 3 uur; we raden aan om minimaal 6 uur te wachten, idealiter 8.
👉 In werkelijkheid is de rijstijd relatief ten opzichte van de hoeveelheid gist die je in het pizzadeeg doet. Bij een lange rijstijd gebruik je minder gist en vice versa.
Bereiding
Los zout, bloem en gist op in water
Eerst bereiden we het pizzadeeg.
Doe het lauw water in een kom. Los eerst de gist op in het water; meng goed en laat een paar minuten rusten.
Voeg de helft van de bloem toe en meng met de handen. Blijf mixen, voeg de rest van de bloem en het zout toe.
Houd met één hand de kom vast; met de andere meng de ingrediënten.
Na een paar minuten krijg je een bol deeg, glad en homogeen.
Kneed het pizzadeeg
Bestrooi je handen en werkoppervlak met een beetje bloem: net genoeg om te voorkomen dat het deeg aan je vingers blijft plakken.
Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkvlak. Kneed het deeg minimaal 10 minuten, zoals in de animatie.
Aan het einde van het proces moet het deeg een beetje elastisch zijn. Als je er met een vinger in prikt, komt het deeg langzaam terug.
Laat het deeg rijzen
We raden een totale rijstijd van 8 uur aan.
Na de eerste twee uur rijzen wordt het deeg opgeblazen.
Bestrooi je handen en werkvlak met bloem en maak balletjes van het deeg: één voor elke pizza.
Rol de deeg bolletjes op het werkvlak om ze rond en compact te maken.
Leg de deegballen vervolgens in een bak, en dek deze af met de deksel of met een laagje vershoudfolie. Het deeg mag niet in contact komen met lucht, anders droogt het uit.
Rol het deeg uit
Bestuif je handen en werkblad met bloem en rol één deeg bol per keer uit.
Om het pizzadeeg uit te rollen, druk met je vingers van binnen naar buiten.
In deze stap hoef je het deeg niet te veel te bewerken: net genoeg om de pizza uit te rollen.
Het is erg handig om de pizza alvast op de pizzaschep te leggen, om het daarna gemakkelijk in de oven te verplaatsen.
Om te voorkomen dat de pizzabodem gaat plakken, raden we aan om de pizzaschep met een beetje bloem te bestrooien. Hiervoor gebruiken we een beetje griesmeel van durumtarwe, dat tijdens het bakken niet aanbrandt onder de pizza.
Voeg de tomatensaus toe
Maak de pizzasaus met de tomaat, olijfolie en zout; zorg ervoor dat je de tomaten goed hebt uitgelekt.
Verdeel de tomatensaus met een concentrische beweging vanuit het midden naar buiten over de pizza.
Op de pizza Margherita die ze in Napels maken, laten ze aan het uiteinde een ruimte van enkele centimeters vrij om de rand van de pizza te laten rijzen.
Bak de pizza
Om je pizza Margherita te bakken heb je een zeer hoge temperatuur nodig: plaats de pizza in de oven als deze heet is.
Hoe lang moet je een pizza Margherita bakken?
In de normale oven bak je pizza in iets meer dan 10 minuten; het hangt af van het vermogen van de oven.
Een conventionele oven met een pizzasteen is sneller, 8-9 minuten; de elektrische oven bakt de pizza in slechts 5 minuten.
Als je één pizza per keer bakt, kun je deze op de middelste plank van de oven plaatsen; dus ontvangt het gelijkmatig warmte van boven en van onder.
Voeg na een paar minuten de mozzarella toe. Probeer snel te zijn om geen warmte van de oven te verliezen.
We voegen de mozzarella toe terwijl we de pizza draaien, net voor het einde van de baktijd.
Je pizza Margherita is klaar
Controleer de pizza: als het klaar lijkt, zelfs naar jouw smaken, dan kun je het uit de oven halen.
Daarna voegen we de verse basilicum toe, voordat we de pizza op het bord leggen. Dit komt omdat gekookte basilicum zijn smaak en aroma verliest.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.