Laatst bijgewerkt op 31 juli 2022

Zo maak je de lekkerste diepvries pizza in de oven 🍕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse
De lekkerste diepvries pizza? Gebakken met een pizzaoven 🍕

Wat hebben zelfgemaakte pizza en diepvries pizza uit de supermarkt gemeen? Simpel, beide zijn veel lekkerder in een elektrische pizzaoven met vuurvaste steen zoals de G3 Ferrari.

Dit is een bizarre pagina op Alle Italiaanse. Naar het Italiaanse pizzarecept, waarvan de bereiding een geduldig rijzen van 8 uur vereist, laten we het nu hebben over het tegenovergestelde concept: diepvries pizza, klaar om uit de vriezer te halen en in de oven te zetten.

Italianen zoals Nederlanders houden van diepvries pizza. Kijk maar naar de ruimte gewijd aan diepvriespizza's in de supermarkt: het diepgevroren gebied is een van de grootste. Er zijn alle pizza smaken, in de meeste gevallen geproduceerd door Nestlé en Dr. Oekter.

Het diepvriesgebied van Esselunga, een van de beste supermarktketens in Noord-Italië
Het diepvriesgebied van Esselunga, een van de beste supermarktketens in Noord-Italië

Niet iedereen heeft 8 uur om een zelfgemaakte pizza te bereiden met ingrediënten en accessoires. Maar iedereen geniet van een goede pizza. Een diepvriespizza betekent niet een meh pizza.

Op deze paginaDiepvries pizza bakken met een pizzasteen

Zelfs door simpelweg een vuurvaste steen in de thuisoven te gebruiken, zijn pizza's krokanter en lekkerder.

Maar zoals we uitleggen, heeft de huisoven 30 tot 45 minuten nodig om de vuurvaste steen goed te verwarmen. Een lange wachttijd die waarschijnlijk niet verenigbaar is met diepvriespizza: als je er zin in hebt, wil je niet te lang wachten.

Maar zoals we uitleggen op de pagina over pizzastenen, duurt het 30 tot 45 minuten om de vuurvaste steen goed op te warmen in de thuisoven.

Een diepvries pizza gebakken op een vuurvaste steen

Een lange wachttijd die waarschijnlijk niet verenigbaar is met diepvriespizza: als je het wilt eten, wil je niet te lang wachten.

Het antwoord is een pizzaoven zoals de G3 Ferrari. De elektrische pizzaoven is in 15 minuten opgewarmd tot 400 graden, ideaal voor het bakken van een krokante pizza en voor het snel voorverwarmen van de vuurvaste steen.

Daarna, wanneer je de pizza in de pizzaoven plaatst, duurt het slechts enkele minuten om te bakken:

  • Om een zelfgemaakte pizza te bakken, duurt het 4-5 minuten op 400 graden.

  • Voor diepvriespizza's zijn 3-4 minuten voldoende - vergeleken met 10+ in de thuisoven.

Kortom, de elektrische pizzaoven is een compacte tool die diepvries pizza's veel smaak geeft en zeer snel bakt: lekker en achter elkaar geproduceerd. Het probleem wordt dat je waarschijnlijk te veel wilt eten.

Waarom een elektrische pizzaoven voor diepvries pizza?

Dr. Oetker zei dat zijn omzet met 11% groeide in 2020, het jaar waarin meer mensen thuis werkten. De cijfers bevestigen het: we eten veel diepvriespizza's.

En aangezien niemand van een meh pizza houdt, blijft het de vraag hoe je een betere diepvriespizza maakt.
Altijd in de geest van diepvriespizza: iets klaar, snel te bakken en vooral lekker.

Een Italiaanse diepvries pizza van Buitoni
Een Italiaanse diepvries pizza van Buitoni

De afgelopen jaren zijn elektrische pizzaovens steeds populairder geworden. We kenden ze al, want ze zijn een van de beste vrienden van een Italiaan in het buitenland: om een goede pizza te maken en om een beetje thuis te voelen.

Elektrische pizzaovens worden meestal gekocht door liefhebbers van zelfgemaakte pizza. Wie pizza probeert te maken, wil natuurlijk een goed resultaat. De oven speelt een zeer belangrijke rol in het succes van de pizza; ovens zoals de G3 Ferrari of de Optima Napoli zijn zuinige en compacte gereedschappen en daarom een veelvoorkomende keuze. Het belangrijkste is dat ze extreem gemakkelijk en snel te gebruiken zijn.

Dit maakt ze perfect voor diepvries pizza's: het opwarmen en bakken in de pizzaoven gaat zelfs sneller dan in de thuisoven, en pizza is veel geuriger.

Zo bak je een diepvries pizza in een oven zoals de G3 Ferrari


Het is zo rood als een Ferrari 🏎️, maar er is geen link tussen de twee merken. De G3 Ferrari is de bekendste elektrische pizzaoven. Het was ook de eerste, de originele. Veel Italianen hebben hem sinds vorige versies in bezit. Al zijn geheimen zijn op internet gepubliceerd, inclusief tutorials om het nog beter te laten presteren.

Een G3 Ferrari pizzaoven

De G3 Ferrari oven is een compact apparaat - 33 x 20 x 35 cm. Lees onze review van de G3 Ferrari; ook hebben we een pagina geschreven waar we de beste pizzaovens voor binnen vergelijken.

Pizzaovens bereiken snel hoge temperaturen, rond de 400 graden. De thuisoven bereikt meestal 220 graden.
Daarnaast hebben de elektrische ovens een vuurvaste steen om de pizza op te plaatsen, waardoor deze knapperig van buiten en zacht van binnen is.

Voor een pizza zoals die van de pizzeria heb je een heftige en snelle bereiding nodig.
Dit komt omdat de pizza een thermische schok ondergaat wanneer deze van kamertemperatuur naar 400 graden in de oven en in contact met de gloeiend hete steen gaat. Zo wordt de pizzabodem krokant van buiten en zacht van binnen.

Thuisoven tegen pizzaoven

We hebben twee diepvriespizza's van Dr. Oetker gebakken, die geschikt zijn voor de vuurvaste steen: een in de huisoven en een in de pizzaoven.

Logo's van Dr Oetker en Cameo
De Italiaanse naam van de multinational Dr Oetker is Cameo. De Italiaanse afdeling van het bedrijf introduceerde de naam "Cammeo" in 1953 en tenslotte "Cameo" in 1984: een naam die zeker meer Italiaans klinkt. In Italië is het bedrijf gevestigd in Desenzano sul Garda.

Bakken in de elektrische oven gaat sneller, het bakt de pizzabodem beter en maakt tomaat en mozzarella lekkerder.

Het verschil zit vooral in de pizzabodem: in de thuisoven is het nooit knapperig van buiten en zacht van binnen. Als het wat langer wordt gebakken, wordt de korst zo hard als een koekje.

Baktijd

Voorverwarmen Bakken Totale baktijd
Thuisoven 15 min 10 min 25 min
Pizzaoven 15 min 4 min 19 min

Voorverwarmen

De voorverwarmtijd is voor beide ovens gelijk. We zetten beide op de maximale temperatuur; de huisoven bereikt 220 graden, terwijl de G3 Ferrari 400 graden. Beide hebben een kwartier nodig om de maximale temperatuur te bereiken.

Zoals we hierboven schreven is het ook mogelijk om een vuurvaste steen in de huisoven te gebruiken. Maar bij 220 graden heeft de steen 45 minuten nodig om echt heet te worden - een te lange voorverwarmtijd voor een diepvries pizza.

Bakken

In de thuisoven was de diepvries pizza in ruim 10 minuten klaar. In de pizzaoven, het was klaar in slechts 3 en een halve minuut.

Een diepvries pizza
Een Italiaanse diepvries pizza van Buitoni

Energieverbruik

Een elektrische pizzaoven als de G3 Ferrari verbruikt 1200 kW in een uur, als het op de maximale temperatuur van 400 graden wordt gebracht.
De elektrische thuisoven op 200 graden verbruikt tussen de 0,9 en 1,5 kWh.

Het verbruik tussen de twee ovens voor het bakken van een diepvriespizza is min of meer gelijk; ook al verbruikt de pizzaoven waarschijnlijk minder, want het hoeft maar 20 minuten aan te staan, vergeleken met een half uurtje van de thuisoven.

Voordelen en nadelen van de pizzaoven

We kunnen stellen dat in de oven de pizza lekkerder is. Er is echter een nadeel: je kunt maar één pizza tegelijk bakken. Aan de andere kant kunnen er drie pizza's tegelijkertijd in de huisoven worden gebakken.

Makkelijk schoon te maken

De pizzaoven (rood, maar ook verkrijgbaar in andere kleuren) heeft een mooi design - zeker als je hem na elk gebruik schoonmaakt.

Als je de oven gebruikt met diepvriespizza's, is het onderhoud iets eenvoudiger: onze ervaring is dat de oven vuiler wordt bij zelfgemaakte pizza's - omdat het gemakkelijker is dan tomaat en toppings om op de vuurvaste steen te komen.

Hier leggen we in detail uit hoe je de pizzaoven schoonmaakt.

Niet alleen diepvries pizza's

Wij hebben al jaren een pizzaoven en natuurlijk hebben we er naast pizza ook andere gerechten in gebakken. We gebruiken het ook vaak om bijvoorbeeld brioches op te bakken. We gebruikten het ook voor kastanjes.
De pizzaoven is echter niet geventileerd en bovendien is hij verticaal erg smal: je kunt er bijvoorbeeld geen taart mee bakken.

Conclusie: de lekkerste diepvries pizza

Met de elektrische pizzaoven zijn diepvriespizza's lekkerder, krokanter en sneller gebakken. Een top cadeautje voor wie van pizza houdt, om de lekkerste diepvries pizza te krijgen.

Volg onze pizza pagina's

We zullen deze pagina updaten met nieuwe tips om een pizza net zo lekker te maken als dat je eet in een pizzeria in Italië!

Geniet van je Italiaanse pizza! 😄🍕