Laatst bijgewerkt op 9 juni 2023

Optima Napoli Pizza Express: een echte Italiaanse pizzaoven 🍕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

De Optima Napoli is een pizzaoven die volledig in Italië wordt geproduceerd. Op deze pagina zien we hoe het te gebruiken, de vergelijking met de G3 Ferrari en waar je het in Nederland kunt kopen.


Op Alle Italiaanse hebben we het niet over alle pizzaovens: we hebben het alleen over die ovens waarvan we weten dat ze goed werken om een echte Italiaanse pizza te maken, van het Romeinse of Napolitaanse type.
We presenteren de pizza ovens die wij, of onze vrienden, al jaren thuis gebruiken.

Pizzaovens zijn erg populair onder Italianen in het buitenland: omdat we ons er wat meer thuis voelen.
Veel Italianen zijn dankzij hun mamma of nonna al van jongs af aan gewend om zelf pizza te maken; ze volgen nauwgezet het recept voor het maken van Napolitaanse of Romeins pizza, en wisselen informatie uit op online forums gewijd aan pizza.

Pizzaovens behoren tot de meest besproken onderwerpen omdat er veel kleine trucjes zijn om ze goed te gebruiken.
Veel online gebruikers leggen ook uit hoe ze ze kunnen tweaken om ze efficiënter te maken: hoe hoger de temperatuur, hoe minder tijd een pizza gaar is en hoe lekkerder het blijkt. Verace, zoals ze in Napels zeggen.

Na de populaire review van de G3 Ferrari Delizia presenteren we op deze pagina een volledig in Italië gemaakte oven: de Optima Napoli Pizza Express.

Op deze paginaHet Optima merk

Als je goed kijkt naar de afbeeldingen van de Optima Napoli pizzaoven die je online aantreft, bijvoorbeeld op bol.com of op Coolblue, dan zie je kleine esthetische verschillen tussen de ene foto en de andere.
Soms zijn de letters wit, andere geel. Soms staat in de linkerbovenhoek van het deksel het logo "G3 Ferrari", soms het logo "Optima". Waarom?

Optima Napoli pizza oven kleine esthetische verschillen

Op de Nederlandse sites is het niet duidelijk, dus laten we het even ophelderen. In de vroege jaren 2000 waren G3 Ferrari en Optima Electra twee Italiaanse bedrijven gevestigd in Emilia Romagna, beide in Modena. In 2006 nam G3 Ferrari Optima Electra over, met de belofte dat Optima Electra zal blijven bestaan en haar eigen identiteit zal behouden.

In 2011 kwam G3 Ferrari echter in economische moeilijkheden en werd gekocht door de Trevidea groep.

Sinds de liquidatie van het bedrijf G3 Ferrari heeft een andere groep ondernemers de originele apparatuur gekocht om Optima Electra pizzaovens te produceren.

Zo ontstond Optima, en niet langer Optima Electra, dat nog steeds gevestigd is in Modena en gespecialiseerd is in de productie van keukenapparatuur, zoals inbouwovens, focaccia- en pizza ovens.

De kwaliteit van de producten is gegarandeerd 100% Made in Italy. Alle ontwerp- en productiefasen worden uitgevoerd in Italië, evenals de gekozen materialen.

Optima Napoli pizza oven functies

De Optima Napoli pizza oven is een van de weinige volledig made in Italy, zo staat ook op de deksel geschreven.

Optima Napoli pizza oven gemaakt in Italië

De Optima Napoli pizza oven is roond, met het deksel dat opent in de vorm van een schelp.
In het midden van het deksel bevindt zich een zwarte knop, die wordt gebruikt om de oven te openen als deze heet is.

De vorm lijkt erg op die van de Spice Caliente. Tussen de twee pizza ovens zijn er kleine verschillen in de materialen die door de twee bedrijven worden gebruikt.

De afmetingen van de pizza oven zijn 35,5 × 38,5 × 23 cm. Het totale verbruik is 1200 W.
De diameter van de vuurvaste steen is 31 cm, wat goed is voor het bakken van pizza's zo groot als die je eet in een pizzeria in Napels.

De binnenkant van het deksel van de Optima Napoli is van verchroomd staal. Dit is een verschil met de Spice Caliente: ook al hebben de twee ovens dezelfde vorm, de binnenkant van het deksel van de Spice is gemaakt van roestvrij staal.

De weerstand van de Optima Napoli is ringvormig, zoals die van de Spice Caliente en de G3 Ferrari. In onze pagine over de beste pizzaovens voor thuis leggen we uit dat de ronde weerstand meer geschikt is voor het bakken van pizza dan de omega weerstand, omdat de warmte op de hele pizzabodem wordt uitgestraald.

De Optima Napoli pizza oven heeft een ring weerstand

Net als de andere ovens heeft de Optima Napoli steunvoeten om de ovenplaat niet in contact te houden met het werkblad.

Temperatuur in de pizza oven tot 400 graden

De Optima Napoli oven heeft een regelbare thermostaat en kan volgens de fabrikant een temperatuur bereiken van 400°. Iets minder dan 450° ideaal voor het maken van pizza in een houtoven. Met deze temperatuur is het pizzadeeg zeer snel gebakken en geurig en zacht als pizza uit een pizzeria.

Een gewone huisoven bereikt een maximum van 250 graden, het duurt langer om de pizza te koken, waardoor deze droog en hard wordt.

De Optima Napoli pizza oven bereikt een temperatuur van 400 graden
Deze afbeelding is geüpload door een Amazon gebruiker

Volgens de fabrikant heeft de Optima Napoli pizzaoven slechts 5 minuten nodig om de pizza te bereiden. Onze ervaring is echter dat de oven er iets langer over doet om de pizza te bakken: tot 7 minuten in plaats van 5.

Sommige online gebruikers schrijven dat de Optima Napoli tot 10 minuten duurt, maar dit is ons nog nooit overkomen.
De pizzaoven moet altijd worden voorverwarmd en de pizza moet worden geplaatst wanneer de oven bijna op maximale temperatuur is: voor snel en krachtig koken.

Goed nieuws voor de liefhebbers van diepvriespizza's, die in de Optima Napoli in slechts 3 minuten gebakken zijn en erg lekker zijn.

Pizza bakken op de vuurvaste steen

De vuurvaste steen van de Optima Napoli pizzaoven is lichtbruin of wit: dat hangt af van het model. Beide stenen presteren even goed.

Het eerste dat je moet weten, is dat pizza gekookt op de vuurvaste steen erg lekker is. De vuurvaste steen maakt de pizza knapperig en voorkomt plakken.

Optima Napoli Pizzaoven Rood
Optima Napoli Pizzaoven Rood - coolblue.nl

Het tweede dat je moet weten, is dat de steen snel vuil wordt, en dat is niet erg. Voor de Optima Napoli en alle stenen pizzaovens zijn er online reviews die het erg vervelend vinden dat de steen vies wordt. Eigenlijk is dit normaal en verandert het niets aan de smaak van de pizza. De vleksteen als er tomaat, mozzarella of olijfolie op terecht komt. Lees onze tips voor het onderhoud van steen.

Afhankelijk van het model kan de steen beige of wit zijn. Ze produceren allebei uitstekende pizza's.

Een Optima Napoli pizza oven met witte steen
Bron: website van de fabrikant

Wel thermostaat controle, geen timer

Via de thermostaat op het deksel is de temperatuur in te stellen tot 400 graden. In onze gids van het gebruik van de pizza oven leggen we uit hoe je de thermostaat het beste kunt instellen.

Optima Napoli pizza oven thermostaat

Eén ding ontbreekt: de timer. Voor ons, die de G3 Ferrari gewend zijn, is dit een beetje een minpunt. Om de bakken van de pizza te verbeteren, draaien we hem na 3 minuten om. Dit eenvoudige gebaar wordt moeilijk als je geen timer hebt. Ons advies is daarom om apart een timer te gebruiken.

Gemaakt in Italië, EU stekker

Optima Napoli wordt geproduceerd in Italië, maar is in het buitenland een redelijk populair product. Het heeft een normaal Europees type stekker, wat gebruik in andere landen, zoals Nederland, garandeert.

Laag energievebruik

Ondanks de hoge temperatuur die hij bereikt, verbruikt de Optima Napoli 1200 W. Dit, samen met het feit dat de pizza in korte tijd gebakken is, is een pluspunt in vergelijking met de normale thuisoven, die normaal gesproken 2000w verbruikt.

Optima Napoli verpakking en accessoires

In de verpakking zit een handleiding met enkele pizza recepten.

Afhankelijk van het model kan de verpakking twee houten scheppen bevatten die gebruikt worden om de pizza op de steen te zetten.

Deze scheppen zijn, net als alle houten pizzascheppen die met deze ovens worden verkocht, echt van slechte kwaliteit: ze worden onmiddellijk vuil en gaan heel weinig mee voordat ze breken.

Pizza oven houte scheppen
De meegeleverde pizza scheppen zijn van lage kwaliteit

We raden je aan om een metalen pizzaschil te kopen, die is al voor een paar euro te vinden. Met een pizzaschil is het veel makkelijker om de pizza te zetten, om te draaien en uit de oven te halen.

Pizza oven in vele kleuren

De Optima Napoli pizza oven wordt verkocht in zwart, donkergrijs, crème of rood. Een nieuw model is ook in RVS kleur.

Pizza bakken met de Optima Napoli Pizza Express

Het gebruik van de Optima Napoli is heel eenvoudig. Het bakt snel en foutloos. De pizza's lijken erg op die je in een pizzeria eet: het zal je verrassen.

Voor het bereiden van uitstekende pizza's is het echter noodzakelijk om te oefenen: verwarm de oven goed voor en controleer het indicatie lampje om de temperatuur in de oven te kennen.

Optima Napoli pizza oven gebruiken
Bron: Youtube

Lees onze gids met alle tips voor het gebruik van een pizza oven.

Optima Napoli pizza oven onderhoud

Het is goed om wat aandacht te besteden aan het onderhoud van het oppervlak waarop de pizza moet worden gebakken om deze zo lang mogelijk te bewaren.

Optima Napoli Pizzaoven Zwart
Optima Napoli Pizzaoven Zwart - coolblue.nl

De steen moet na elk gebruik worden schoongemaakt. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het aanraakt.

De koude steen kan worden afgespoeld met water. Het wordt niet aanbevolen om het in de vaatwasser te plaatsen.

Tijdens het bakproces lopen er vloeistoffen van de pizza ingrediënten naar de steen. Dit is onvermijdelijk, hoe zorgvuldig je ook werkt.

Het is niet erg om de tomaat of mozzarella erin te gieten, maar de olie produceert rook en geur

Als de pizza steen zwart is geworden, is er een gemakkelijke manier om hem weer wit te maken, vooral in het centrale deel. Zet de lege oven op maximale temperatuur aan en houd het deksel 20 minuten gesloten. Door de warmte zal het vuil van de steen verdampen.

Optima Napoli Pizza Express vs G3 Ferrari Delizia

De G3 Ferrari haalt dezelfde temperatuur (400 graden), heeft wel een timer en kost minder dan de Optima Napoli, althans hier in Nederland.
Ook is de Ferrari G3 zo populair dat je gemakkelijk veel technische ondersteuning online kunt vinden.

Waarom zou ik dan de Optima Napoli kopen? Er is één aspect om te overwegen: dit is een van de weinige ovens die volledig in Italië zijn gemaakt. Wat betekent dat de gebruikte materialen van betere kwaliteit zijn dan die van de G3 Ferrari Delizia.

Optima Napoli vs G3 Ferrari Delizia

Zoals we ook schreven in de review van de G3 Ferrari: na dagelijks gebruik, zelfs om ontbijt croissants op te warmen, had onze G3 Ferrari een elektrische storing en moesten we hem terugsturen voor reparatie.

Dit herinnert ons eraan dat bouwkwaliteit belangrijk is. Uit de informatie die we hebben, heeft de Optima Napoli waarschijnlijk een betere bouwkwaliteit.


De pizzaoven voor thui is een klein apparaat dat veel warmte genereert, en daarom ondergaan de componenten een zekere belasting.


De Optima Napoli pizza oven: waar te koop

Daarnaast is het belangrijk om de pizza oven te kopen bij een gerenommeerde dealer die een goede garantieperiode biedt. Afgezien daarvan is de oven zeker een van de apparaten waar we het meest blij mee zijn.

Op het moment van schrijven is de prijs van de pizza oven bij de twee grote online retailers bol.com en Coolblue vergelijkbaar.
Tegen dezelfde prijs heeft Coolblue twee voordelen: snellere levering en vooral twee jaar garantie. In onze ervaring is een goede garantie belangrijk voor een product als de pizzaoven.


Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe tips om een pizza net zo lekker te maken als dat je eet in een pizzeria in Italië!

Geniet van je Italiaanse pizza! 😄🍕

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.