Laatst bijgewerkt op 7 april 2022

Bestemmingen in Emilia-Romagna: zee, kunst, wijnen en kazen 🗺️

Emilia-Romagna is een Italiaanse regio die jaarlijks miljoenen toeristen trekt dankzij de stranden en de kunststeden. De perfecte plek voor vakanties, met een geweldige culinaire traditie.

De stad Bologna in Emilia-Romagna
De stad Bologna in Emilia-Romagna. Foto: Bron

Informatie over Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is een regio in Noord-Italië. Zoals de naam al aangeeft, is het de vereniging van twee gebieden die om historische, taalkundige en culturele redenen van elkaar werden gescheiden tot de oprichting van de regio Emilia-Romagna in 1970.

 • Emilia, met de provincies Bologna, Modena, Ferrara, Parma, Piacenza en Reggio Emilia;

 • Romagna: Ravenna, Forlì-Cesena en Rimini.

De regio ontwikkelt zich horizontaal, van west naar oost over het Italiaanse schiereiland. In het oosten kijkt Emilia-Romagna uit op de Adriatische Zee.
Het grondgebied van Emilia Romagna is verdeeld in twee: het noordelijke deel wordt ingenomen door de Po-vallei (of Povlakte, Pianura Padana in het Italiaans) en wordt doorkruist door de Po, de langste rivier van Italië.
Het zuidelijke deel van de regio wordt ingenomen door heuvels en de bergen van de Apennijnen.

Steden Bologna, Ferrara, Forlì-Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia, Rimini
Bevolking 4.438.937 (2016)
Hoofdstad Bologna
Hoofdstad inwoners 391.686 (2017)

De vlag van Emilia-Romagna

De vlag van de regio Emilia-Romagna toont de rivier Po (de golvende lijn) en de Via Emilia (de diagonale lijn).

Emilia-Romagna regio Vlag
De vlag van Regio Emilia-Romagna

Op deze paginaWat is het verschil tussen Emilia en Romagna?

Zelfs veel Italianen kennen het verschil niet tussen Emilia en Romagna. Iedereen die nog nooit in deze regio heeft gewoond, denkt dat Romagna of Emilia hetzelfde zijn. Het is niet zo.

Geografisch gezien is Romagna het zuidelijke deel van de regio Emilia-Romagna, dat de hele Adriatische kust omvat. Hier spreken we het dialect Romagnools (Romagnolo), het typische dialect dat je hoort als je op vakantie bent in Rimini. Volgens het stereotype zijn de mensen van Romagna erg vriendelijke en gastvrije mensen.

De via Emilia
De via Emilia. Foto: Tango7174

In Emilia daarentegen wordt het Emiliaanse dialect gesproken; altijd volgens het stereotype zijn de Emilianen iets minder sociaal dan de Romagnoli. Verder staat Emilia bekend als het thuisland van tortellini en verse pasta.


Grote bedrijven van Emilia Romagna

Emilia-Romagna is de thuisbasis van grote Italiaanse voedsel- en mechanische bedrijven.

In Parma zijn er merken als Barilla en Parmalat; in Modena, Reggio Emilia en Bologna zijn er Ducati, Ferrari en Lamborghini.
In de mechanische sector is er een hoge mate van specialisatie in de productie van auto's en motoren.


Toerisme in Emilia-Romagna

Toerisme is een van de belangrijkste activiteiten in Emilia Romagna.

De Riviera Romagnola heeft meer dan 5.000 hotels en wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 10 miljoen toeristen. Zowel Italianen als buitenlanders, vooral uit Duitsland en Nederland.

Het strand van Riccione en het voorgebergte van Monte San Bartolo
Het strand van Riccione en het voorgebergte van Monte San Bartolo. Foto: Stephen kleckner

De regio is interessant voor verschillende soorten vakanties en biedt tal van bestemmingen:

 • De stranden en badplaatsen van de Riviera Romagnola: Rimini, Riccione en Milano Marittima;

 • De kunststeden: Ferrara, Parma, Ravenna en natuurlijk Bologna;

 • De Apennijnen: een deel van de regio is heuvelachtig en bergachtig; de hoogste berg is Monte Cimone (2 165 m).

Bovenal heeft Emilia Romagna een uitzonderlijke culinaire traditie. Tortellini, verse pasta, lasagne, Parmaham, Parmigiano Reggiano, Piadina Romagnola. In Emilia-Romagna eet je de lekkerste gerechten van Italië.

Reizen naar Emilia Romagna

Emilia-Romagna ligt op een belangrijk punt van het Italiaanse schiereiland. Van hieruit passeert het goederenvervoer tussen Noord- en Midden-Zuid-Italië; de regio zelf is het grootste logistieke centrum van Italië.

Daarom is het transportnetwerk van Emilia-Romagna bijzonder goed georganiseerd met spoorwegen, luchthavens en snelwegen.

De via Emilia

Het strategische belang van Emilia Romagna was al duidelijk in de Romeinse tijd: in de 2e eeuw voor Christus de consul Marco Emilio Lepido liet een weg aanleggen tussen Piacenza en Rimini. De weg heette Via Emilia en doorkruist Emilia Romagna van west naar oost. Tegenwoordig lopen de snelweg en de spoorlijn langs de Via Emilia; de provinciale weg SS 9 heet Via Emilia.

De wegen van de Romeinen
De wegen van de Romeinen. De Via Emilia is de blauwe, tussen Piacenza (Placentia) en Rimini (Ariminum). Foto: NielsF

 • Met het vliegtuig: de luchthavens van Emilia-Romagna 🛬

  In Emilia-Romagna zijn er vier luchthavens: Bologna, Parma, Rimini en Forlì. Als je vanuit Nederland vliegt, is de meest geschikte bestemming waarschijnlijk de internationale luchthaven G. Marconi van Bologna (BLQ).
  Op het moment van schrijven opereren zowel Transavia (vanuit Eindhoven) als KLM (vanuit Amsterdam) richting Bologna.

 • Met de trein naar Emilia-Romagna  🚄

  Bologna is ook een belangrijk treinstation. De stad is in alle richtingen goed verbonden:


  • Met Ferrara, Padua en Venetië naar het noorden;

  • Modena, Parma, Piacenza en Milaan in het westen;

  • Met Rimini, Pesaro en Ancona naar het oosten, waar de spoorlijn langs de Adriatische kust loopt.

  • Zuid met Prato en Florence.

  Treinstation van Bologna
  Treinstation van Bologna. Foto: Twice25

  Uiteraard rijden er zowel regionale treinen als langeafstandstreinen en hogesnelheidstreinen door Bologna.

 • Met de auto, camper of motor: de snelwegen in Emilia-Romagna 🚗

  Net als de spoorlijn is ook het snelwegennet van Emilia Romagna goed ontwikkeld. Enkele van de belangrijkste Italiaanse snelwegen kruisen elkaar in de regio: A1, A13, A14, A15, A21 en A22.

Bestemmingen en bezienswaardigheden van Emilia Romagna

Drie steden van Emilia-Romagna zijn door UNESCO erkend als werelderfgoed: Ravenna, Modena en Ferrara. In 2010 werden de "portici di Bologna" (de arcades van Bologna aan de lijst toegevoegd.


 • Ravenna en mozaïek kunst

  De stad Ravenna heeft een grote geschiedenis, die nog steeds zichtbaar is dankzij de talrijke vroegchristelijke musea.
  Ravenna was een van de hoofdsteden van het West-Romeinse rijk en later de zetel van het Romeins-barbaarse koninkrijk Theodorik de Grote.

  Het Mausoleum van Theodorik
  Het Mausoleum van Theodorik. Ik, die schrijf, ging hier als kind op schoolreisje. Foto: José Luiz Bernardes Ribeiro

  Acht monumenten zijn beschermd door UNESCO, waaronder het Mausoleum van Theodorik, de Basiliek van Sant'Apollinare Nuovo en Sant'Apollinare in Classe.

  Uit de historische periode tussen het einde van het Romeinse rijk en het begin van de middeleeuwen bewaart Ravenna de mozaïeken. Mozaïek was een kunst van Romeinse oorsprong en de stad Ravenna heeft er nog steeds een rijk artistiek erfgoed van.

 • Ferrara en renaissancekunst

  Ferrara is een prachtige kunststad. Het werd geregeerd door de familie Este die tussen de vijftiende en zestiende eeuw de stad tot een belangrijk cultureel centrum uit de Renaissance maakte. Ferrara wordt gedefinieerd als de eerste moderne stad in Europa en combineert middeleeuwse architectuur met stedelijke innovaties uit de Renaissance.

  Ferrara - Kasteel Estense
  Ferrara - Kasteel Estense. Foto: Geobia

  Het centrum van de stad wordt beschermd door UNESCO, net als de Delizie Estensi, de residenties van de hertogen van Este.

 • Modena: Romaanse architectuur en kunst

  Modena staat ook op de UNESCO-lijst: met name de kathedraal van Modena, de Ghirlandina toren en Piazza Grande.

  Modena - Palazzo Ducale
  Modena - Palazzo Ducale. Foto: Alessandro Vito Lipari

  Deze gebouwen in Modena zijn een uitdrukking van de creativiteit van de architect Lanfranco en de beeldhouwer Wiligelmo: hun werken waren een belangrijk model dat de Romaanse architectuur en kunst in de Povlakte inspireerde.

 • De Portieken van Bologna

  Als je ooit in Bologna bent geweest, heb je zeker door de arcades van het centrum gelopen - ze liggen op slechts een korte afstand van het treinstation. Ze worden i portici genoemd, de Portieken.

  Portieken van Bologna
  Portieken van Bologna. Foto: Francobraso

  In 2021 werden ook de Portieken van Bologna uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ze zijn een element dat Bologna kenmerkt, ontmoetingsplaats voor de Bolognezer gedurende tien eeuwen. Ze zijn ook het symbool van gastvrijheid en jovialiteit die typisch is voor de inwoners van Bologna (de bolognesi): een stereotype dat Italianen zelf geloven, en er is een kern van waarheid.


Agriturismo in Emilia Romagna

Agriturismo is een vorm van toerisme die halverwege de 20e eeuw in Italië is ontstaan: toeristen worden ontvangen op boerderijen, in contact met de natuur en weg van de drukte van de stad.
In veel Italiaanse regio's, en vooral in Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië en Marche, zijn agriturismi erg populair.

Agriturismo in Italië
Agriturismo in Italië - Foto: Walter Giannetti

De agriturismo is een manier om de vakantie op een echte en ontspannen manier door te brengen, in de natuur en met lekker eten.

De mooiste stranden van Emilia-Romagna 🏊‍

De kust van Emilia Romagna aan de Adriatische Zee wordt de Riviera Romagnola genoemd. Steden als Rimini en Riccione hebben de geschiedenis van het kusttoerisme in Italië geschreven: de Riviera Romagnola staat synoniem voor vakantie en ontspanning.

Alle stranden van Emilia Romagna hebben ingerichte etablissementen. Er zijn ook gratis stranden, maar de meeste zijn georganiseerd met warme douches, speeltuinen, bars, entertainment, muziek en DJ-sets.


De stranden met "Blauwe Vlag"

De Blauwe Vlag is een erkenning die door de Stichting Milieueducatie (FEE) wordt verleend aan Europese kustplaatsen, volgens tal van kwaliteitscriteria.

Een strand met de blauwe vlag
Blauwe vlag - Foto: Roberta F.

In 2021 werden zeven Blauwe Vlaggen uitgereikt aan de regio Emilia Romagna: de stranden van de gemeenten Comacchio (Ferrara), Ravenna en Cervia (Ravenna), Cesenatico (Forlì-Cesena), Bellaria-Igea Marina en Misano Adriatico en Cattolica (Rimini).


 • Rimini en Riccione

  De bagni van Rimini Marina Centro en die van Riccione, bekend als de groene parel van de Adriatische Zee, hebben sinds de jaren zestig het toerisme in Romagna in Italië gelanceerd en geïnspireerd.

  Strand van Rimini
  Groeten uit Rimini. Foto: Bron

  Het strand van de Riviera Romagnola is van licht en dun zand; in de zomer staat het vol met parasols en is het geschikt voor alle soorten toerisme.
  Elke bagno heeft zijn eigen kenmerken: sommige zijn geschikt voor gezinnen en kinderen; anderen daarentegen richten zich op jongeren, muziek en happy hours bij zonsondergang.

  Naast de badinrichtingen bieden Rimini en Riccione veel mogelijkheden voor plezier tussen winkels, disco's en bars.


  Italiaanse films aan de Riviera Romagnola: "I vitelloni" van Federico Fellini

  I vitelloni is een italiaanse film uit 1953 geregisseerd door de beroemde regisseur Federico Fellini, die oorspronkelijk uit Rimini kwam en besloot de film hier op te nemen.

  De film focust op de gebeurtenissen van een groep van vijf jongeren. Onder de acteurs ook Alberto Sordi en de broer van de regisseur, Riccardo Fellini.

 • Cervia: schone stranden, spa's en zout

  De stad Cervia heeft negen kilometer aan stranden, een van de schoonste in de regio. De zeebodem in dit deel van de kust is ondiep en het strand is van goudkleurig zand.

  Van de stranden van Cervia is die van Pinarella door Legambiente genomineerd als het mooiste en best uitgeruste strand van Emilia Romagna.

  Magazzini del Sale in Cervia.
  Magazzini del Sale in Cervia. Foto: Marco Rimoldi

  De andere bekende stad Cervia is Milano Marittima: bijzonder geschikt voor jongeren, dankzij de vele beach clubs.


 • De stranden van Gabicce Mare

  De kust in de stad Gabicce Mare, ten oosten van Cattolica, is anders dan de andere stranden van Romagna. Het strand strekt zich uit over ongeveer 2 km: naarmate je verder weggaat van Cattolica, worden de stranden kleiner en minder druk.

  Gabicce Mare en Vallugola
  Gabicce Mare en Vallugola. Foto: Lokyam

  De belangrijkste stranden van Gabicce Mare zijn uitgerust met warme douches, ligbedden en parasols. Als je naar het oosten gaat, onder de berg Gabicce, worden de stranden wilder en natuurlijker.


 • Gatteo a mare: stranden voor kinderen en het hele gezin

  Gatteo a Mare, ten zuiden van Cesenatico, is de ideale plek als je met kinderen op vakantie bent. Het is een bijzonder rustig dorp en daardoor geschikt voor het hele gezin. Het strand van Gatteo is bekroond met de Groene Vlag, een Italiaanse kwaliteitscertificering voor de meest geschikte stranden voor kinderen: het zand en water zijn schoon en de zeebodem is ondiep en zanderig.

  Kasteel van Gatteo
  Kasteel van Gatteo. Foto: Marco Musmeci

  Gatteo is ook het thuisland van de liscio dans, oorspronkelijk bekend als Romagnola dansmuziek. Het Casadei Orchestra debuteerde in 1928 in Gatteo en van daaruit verspreidde het zich door heel Italië.


 • Misano Adriatico: het strand en het circuit

  Misano Adriatico, een stad tussen Cattolica en Riccione, heeft stranden die geschikt zijn voor het hele gezin. de hoofdattractie is echter het Misano World Circuit, en daarom doet het ons een beetje aan Zandvoort denken.

  Op het circuit worden vaak evenementen georganiseerd. Elk jaar in juni is er de Superbike, en in september is er de Moto GP van San Marino.

Eten in Emilia Romagna: gerechten en culinaire specialiteiten


Het proeven van de gerechten uit de typische Emiliaanse en Romagnola eten is een geweldige manier om meer te weten te komen over deze regio en over de italiaanse cultuur in het algemeen.

De culinaire traditie van Emilia Romagna is een van de beste in Italië. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om te zeggen dat voedsel in de ene regio beter is dan in andere; de uitdaging tussen de Italiaanse regio's is moeilijk. Wij van Alle Italiaanse willen graag zeggen dat het Emiliaanse eten misschien wel de beste van allemaal is.

Gastronomische specialiteiten in Bologna
Gastronomische specialiteiten in Bologna. Foto: magalibobois

In werkelijkheid is er geen regionale culinaire traditie van de Emilia-Romagna: elke stad van Emilia en Romagna heeft zijn eigen typische gerechten, die van gebied tot gebied verschillen.

Twee "ingrediënten" zijn vaak aanwezig in de culinaire traditie van Emilia Romagna:

 • verse eierpasta, gerold met een deegroller, waarmee tagliatelle, tortellini en lasagne worden gemaakt.

 • Tagliatelle al ragù
  Tagliatelle al ragù. Foto: Ivan Vighetto
 • het vlees, vaak varkensvlees, gebruikt om pasta op smaak te brengen: ragu' is waarschijnlijk de bekendste tomatensaus in de Italiaanse eten, maar in Emilia Romagna is vleesbouillon ook erg populair.

Zelfs de piadina, het traditionele brood van Romagna, wordt gemaakt met varkensreuzel.

Naast pasta- en vleesgerechten zijn zelfs de kwaliteitsproducten van Emilia-Romagna producten die de Italiaanse culinaire traditie in het buitenland vertegenwoordigen:

 • De balsamico azijn van Modena

 • Parmigiano Reggiano

 • Modena ham en Parmaham

"De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten" 📚 van Pellegrino Artusi

Romagna is de geboorteplaats van de 19e-eeuwse gastronoom en literatuurcriticus Pellegrino Artusi, auteur van het beroemde handboek Wetenschap in de keuken en de kunst van goed eten (La Scienza in cucina e l'Arte di Mangiar bene in het Italiaans).

Het werk van Artusi is om twee redenen belangrijk:

 • het legde de basis voor een nationale wetenschappelijke gastronomie;

 • Artusi's boek werd bekend bij generaties Italianen, zo bijdragen aan de verspreiding van de italiaanse taal op het nationale grondgebied.

De wijnen van Emilia-Romagna

Het klimaat van Emilia-Romagna is ideaal voor de teelt van druiven en de productie van wijnen. Zelfs met betrekking tot wijn hebben Emilia en Romagna twee aparte tradities: net zoals de gerechten anders zijn, zijn de wijnen die ermee gepaard gaan ook verschillend.

Emilia is het thuisland van Lambrusco, een mousserende rode wijn; in Romagna wordt de wijn daarentegen geproduceerd met Sangiovese, Albana en Pignoletto druiven.

De wijnkaart van Emilia Romagna, gemaakt door de Italian Association of Wine Producers and Wine Tourism. • Lambrusco

  Lambrusco is de best verkochte rode wijn in Italië en de meest geëxporteerde Italiaanse wijn ter wereld.

  Reggiano Lambrusco
  Reggiano Lambrusco

  Het is gemaakt van zwarte druivenrassen die worden geteeld in de provincies Modena, Reggio Emilia en Parma.
  Met Lambrusco worden mousserende wijnen gemaakt, rood of rosé.


 • Sangiovese

  Sangiovese is een andere zeer populaire wijn, die niet alleen in Emilia-Romagna wordt geproduceerd, maar in alle regio's van Midden-Italië, zoals bijvoorbeeld in Toscane.

  Sangiovese wijn.
  Sangiovese wijn. Foto: Petar Milošević

  Veel beroemde wijnen worden geproduceerd met Sangiovese-druiven, waaronder Sangiovese di Romagna.


 • Romagna Albana

  Romagna Albana (tot 2011 "Albana di Romagna" genoemd) is een typische wijn van de provincies Bologna, Ravenna en Forlì-Cesena, lichtgeel van kleur en met een droge smaak.

  Romagna Albana is een wijn met een oude oorsprong: de Romeinen wisten het al. Sommige anekdotes dateren deze wijn aan de tijd van keizer Theodosius I en zijn dochter, de koningin van de Visigoten Galla Placidia.


De kazen van Emilia-Romagna

Emilia-Romagna heeft een grote traditie in de productie van kaas, beroemd en gewaardeerd ook in het buitenland.

De bekendste kazen van Emilia-Romagna zijn: Parmigiano Reggiano en Grana Padano.


 • Grana Padano

  Grana Padano is een DOP (B.O.B.) kaas met een harde pasta en langzame rijping.

  DOP betekent van beschermde oorsprong: het is het equivalent van het Nederlandse B.O.B. (Beschermde oorsprongsbenaming).

  Grana Padano
  Grana Padano. Foto: De Tamorlan

  Grana Padano is de best verkochte BOB kaas ter wereld. Het wordt geproduceerd in tweeëndertig Italiaanse provincies: in Emilia-Romagna, maar ook in Lombardije, Piemonte en Trentino (waar het Grana Trentino of Trentingrana wordt genoemd).

 • Parmigiano Reggiano

  Parmigiano Reggiano is een DOP (B.O.B.) kaas uit de Parmezaanse familie, geproduceerd met koemelk en zonder toevoeging van bewaarmiddelen.

  Parmigiano Reggiano
  Parmigiano Reggiano. Foto: Peachyeung316

  In Emilia Romagna wordt Parmigiano Reggiano DOP geproduceerd in de provincies Reggio Emilia, Modena, Parma en Bologna.

  Parmigiano Reggiano is de derde best verkochte Italiaanse B.O.B. kaas ter wereld, na Grana Padano en Gorgonzola.

Wat is het verschil tussen Grana Padano en Parmigiano Reggiano?

Maak je geen zorgen, zelfs voor de Italianen is het verschil niet zo gemakkelijk te begrijpen. Laten we proberen wat licht te werpen.

 • De smaak

  Over het algemeen heeft Grana Padano een meer delicate en lichte smaak dan Parmigiano Reggiano.

  Grana Padano is iets minder vet, omdat het alleen magere melk bevat; Parmigiano Reggiano wordt ook deels gemaakt van volle melk. Dit beïnvloedt de smaak van de geproduceerde kaas: Parmigiano Reggiano heeft een rijkere en meer uitgesproken smaak.

  Parmigiano Reggiano
  Parmigiano Reggiano. Foto: Melissa Highton
 • De rijpingstijd

  De Parmezaanse kaas is gerijpt van minimaal 12 maanden tot maximaal 36 maanden; de Grana van 9 maanden tot 24.

  De rijpingstijd beïnvloedt de smaak, en ook de consistentie van de kaas: de typische "vlokken" van Parmigiano Reggiano worden juist gegeven door de langere rijpingstijd in vergelijking met Grana, die iets boteriger is .

 • Conserveringsmiddelen

  In Parmigiano Reggiano zijn geen conserveringsmiddelen toegestaan. In Grana daarentegen is het gebruik van "lysozyme", een ei-eiwit, toegestaan.
  Om deze reden beweren liefhebbers van de twee kazen dat Parmigiano een iets betere kwaliteit heeft dan Grana.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.