Laatst bijgewerkt op 10 januari 2023
Pizza Marinara 🍕
Tomaat, knoflook, olijfolie en oregano. In de simpelste pizza zit alle smaak van de Napolitaanse keuken. Wij zijn Italianen en maken het Marinara pizza recept stap voor stap.
Laatst bijgewerkt op 10 januari 2023
Tomaat, knoflook, olijfolie en oregano. In de simpelste pizza zit alle smaak van de Napolitaanse keuken. Wij zijn Italianen en maken het Marinara pizza recept stap voor stap.
Samen met de Margherita is de 🔊 Marinara de eerste pizza op het menu van Italiaanse pizzeria's.
Het is de eenvoudigste pizza van allemaal, omdat er geen mozzarella of ander beleg zoals ham of groenten in zit.
De Marinara pizzasaus bevat knoflook, olie en oregano; typische ingrediënten en smaken van de keuken van Napels (evenals pasta aglio olio, knoflook en olijfolie). Optioneel zijn ansjovis en zwarte olijven.
Simpeler dan Marinara zijn er alleen pizza's zonder tomaat, in het Italiaans zeggen we 🔊 pizza bianca (letteralmente witte pizza).
Thuis maken we vaak Marinara omdat het licht is en een beetje aan bruschetta doet denken; met het verschil dat de tomaat heet is.
Vandaag hebben we het voor je gebakken: we delen we de bereiding om zelf een heerlijke pizza Marinara te maken. Met de hoeveelheden van de ingrediënten, ook voor het pizzadeeg, en de tips voor optimaal bakken ook in de conventionele oven.
Marinara is de eenvoudigste pizza, maar om het goed te maken zijn er drie belangrijke stappen.
Wij maken het recept van de Italiaanse pizza uit Napels, met de dikke randen (🔊 cornicioni in het Italiaans).
Het pizzadeeg is makkelijk te maken; je moet de ingrediënten in de juiste hoeveelheid en volgorde mengen en kneden.
Dan heb je een beetje geduld nodig: de minimale tijd voor het rijzen van het deeg is 3 uur; maar we raden aan om het 8 uur te laten rijzen.
Dit betekent dat je met een beetje planning 's ochtends het deeg kunt bereiden om 's avonds pizza te eten.
Soms bereiden we 's avonds het deeg om op zondag pizza te eten als lunch; het is altijd leuk om wakker te worden en het gezuurde deeg te vinden.
De pizzasaus is het enige beleg van de Marinara en daarom is het belangrijk om een goede kwaliteit tomaat te kiezen.
👉 Let op de hoeveelheid water in de tomatensaus: als er te veel water in zit, zal het tijdens het koken op de pizzabodem druppelen, die zal verdunnen.
Om krokant van buiten en zacht van binnen te worden, moet de pizzabodem snel bakken op zeer hoge temperatuur.
In de pizzeria bakken ze de pizza in 90 seconden op 470 graden.
De conventionele oven bakt de pizza in 12-15 minuten op 220 graden; als je de pizza wat langer bakt is hij niet meer knapperig maar zo hard als een koekje.
Om betere pizza's te bakken met een conventionele oven, kun je een vuurvaste pizzasteen gebruiken.
Gebakken op de pizzasteen, is de pizza knapperiger; het bakt ook in minder tijd, ongeveer 10 minuten. Een nadeel van de vuurvaste steen is dat het een langere voorverwarming van de oven vereist.
Wij die veel pizza's maken gebruiken een elektrische pizzaoven, de G3 Ferrari met pizzasteen, die erg populair is in Italië en die de pizza in 5 minuten bakt op 400 graden: bijna lekker als die van de pizzeria.
Maar ook met een conventionele oven en een vuurvaste steen kun je uitstekende pizza's maken, zeker als de oven krachtig is.
👉 Het is belangrijk om de oven goed voor te verwarmen en de pizza pas in de oven te doen als de oven de maximale temperatuur heeft bereikt.
In Italië gebruiken we voor pizzadeeg farina 00, vergelijkbaar met de patentbloem die we hier in Nederland vinden.
Met de patentbloem krijg je een elastisch en luchtig deeg.
Als het pizzadeeg goed gerezen is, voel je de luchtbellen onder je vingers wanneer je de pizza uitrolt (met je handen, en niet met een deegroller). Tijdens het bakken rijzen de randen van de pizza op.
Bloem 480 g
Water 308 ml
Zout 14 g
Verse gist 2,2 g
Alle Italiaanse
Gebruik je gedroogde gist of bakpoeder? Deel dan de hoeveelheid verse gist door 3.
Gepelde tomaten 330 g
Knoflook 4 teentjes
Olijven 15
Olijfolie Een scheutje
Zout 4 g
Alle Italiaanse
De Marinara pizzasaus bevat tomaat, olijfolie, een snufje zout en gedroogde oregano.
Welke tomaat voor pizzasaus? We maken een mix van gepelde tomaten en tomatenpuree, of gezeefde tomaten, omdat gepelde tomaten te veel water bevatten.
Hier in Nederland vind je tomaten van de soort San Marzano, ook beroemd in Italië en bijzonder geschikt zijn voor pizza en pastasaus.
In het originele recept van Marinara zit ook nog een fijngehakt teentje knoflook, een paar olijven en optioneel wat ansjovis.
Traditioneel wordt de knoflook fijngehakt en voor het bakken over de pizzasaus gesmeerd.
Neem een kom en giet er water in. Los de gist op met een vork en laat het water een paar minuten rusten.
👉 Het water moet lauw zijn; als het koud is, vertraagt het het rijzen.
Voeg geleidelijk de helft van de bloem toe en meng met een vork.
Als de bloem volledig is opgelost, voeg je de rest van de bloem toe.
Voeg als laatste het zout toe.
Als je een homogene deegbal hebt verkregen, leg je deze op het aanrecht; bebloem je werkvlak en handen goed.
Het kneden van het pizzadeeg is niet moeilijk; kneed een paar minuten met de beweging getoond in de animatie, zonder het deeg te breken.
Na 10 minuten is de deeg bal een beetje elastisch: als je er met je vinger in prikt, keert het langzaam terug naar zijn vorm.
Je kunt het deeg op het aanrecht laten staan, afgedekt met een theedoek; of in een bak bedekt met een laag vershoudfolie.
Neem na twee uur rijzen het deeg en verdeel het in kleinere balletjes: net zoveel als de pizza's die je wilt maken.
👉 Gebruik een beetje bloem om te voorkomen dat het deeg aan je werkblad en handen blijft plakken.
Leg de deeg ballen terug om de resterende 6 uur te rijzen.
Zijn de deegballen gerezen?
Zet eerst de oven aan en verwarm deze goed voor. Strooi een beetje bloem op je handen en werkoppervlak.
In Italië rollen we de pizza traditioneel met onze handen uit; de deegroller maakt in plaats daarvan de luchtbellen plat.
Raak het pizzadeeg zo min mogelijk aan en pas op dat je het niet breekt.
Voordat je de pizzasaus toevoegt, wil je de pizzabodem op de pizzaschep leggen. Met de pizzaschep is het makkelijker om de pizza in de oven te doen.
We bestrooien de pizzaschep met griesmeel van harde tarwe, (waarmee we ook orecchiette maken): zo plakt de pizza niet aan.
Verdeel de tomaat over de pizza vanuit het midden van de schijf; als je van dikke randen houdt, laat dan een paar centimeter marge over aan de uiteinden.
Voeg eventueel fijngehakte verse knoflook toe en een paar olijven.
Heeft de oven de maximale temperatuur bereikt? Dan is het tijd om de pizza te bakken.
We plaatsen het op de plank in het midden, want pizza heeft zowel warmte van boven als van onder nodig.
De conventionele oven op 220 graden heeft ongeveer 12-15 minuten nodig om de pizza te bakken. Bakken met pizzasteen gaat iets sneller, ongeveer 10 minuten.
De pizza Marinara die we hebben gebakken is knapperig en licht, met de smaak van ingrediënten uit de mediterrane keuken.
Eet smakelijk, buon appetito! 🍕
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)