Welk brood voor bruschetta
Om bruschetta te maken gebruiken we een groot brood, met een dicht kruim en een knapperige korst.
De gebakken sneetjes brood moeten knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, zodat ze de tomaten en ander beleg kunnen houden.
Wij gebruiken meestal brood van harde tarwe een paar dagen oud.
Stokbrood zoals Franse baguette heeft een te kleine diameter voor klassieke bruschetta - maar het is prima als je mini-bruschetta maakt als hapjes.
Zelfs melkbrood is niet geschikt omdat het dan hard en kruimelig wordt.
Hoe bruschetta brood bakken? We gebruiken deze kookmethodes:
in een pan: draai het brood om zodat het aan beide kanten bruin wordt, zonder te verbranden;
in de oven: een goed gekookte bruschetta is krokant van buiten en zacht van binnen, net als pizza. Om een krokante bruschetta in de oven te bakken en een beter resultaat te krijgen, gebruiken we de vuurvaste steen.
Hoe lang bruschetta in de oven bakken?
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak alleen als de oven erg heet is, ongeveer 6-7 minuten.
op de bbq grill: volgens velen krijg je met de grill de lekkerste bruschetta. Je kunt ook een vuurvaste steen gebruiken op de bbq grill.
Onze vrienden zeggen dat ze geweldige bruschetta hebben gekregen in de broodrooster (natuurlijk!) en ook in de heteluchtfriteuse (airfryer).
We hebben veel bruschetta gemaakt met de elektrische pizzaoven G3 Ferrari, vooral met het model Napoletana, dat twee vuurvaste stenen heeft - boven en onder. In dit geval gaat het bakken extreem snel.
Welke tomaat voor bruschetta
Volgens het klassieke recept gebruik je verse tomaten voor bruschetta.
In Italië gebruiken ze meestal kleine tomaten, die 🔊 ciliegino worden genoemd; je kunt hier in Nederland ook veel soorten van deze tomaten vinden. Het belangrijkste is dat ze rijp zijn.
Als alternatief raden we vaak tomaten van San Marzano aan, een tomatensoort die in Italië erg beroemd is op pizza en pastasauzen. We raden het aan omdat San Marzano-tomaten (in ieder geval gepelde tomaten) ook veel in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn.
Verse tomaten moeten in kleine blokjes worden gesneden, zoals uitgelegd in de eerste stappen van het recept.
Moet je de tomaat opwarmen? Sommige recepten zeggen van wel. Maar bij de klassieke manier om bruschetta te bereiden, wordt de tomaat koud aan het warme brood toegevoegd.
Welke kruiden op bruschetta
Het bruschetta basisrecept bevat alleen basilicum, dat altijd vers moet worden toegevoegd (basilicum verliest zijn smaak als het gedroogd is).
We voegen graag oregano toe, een veel voorkomend kruid in Zuid-Italië; maar afhankelijk van de ingrediënten en persoonlijke smaak zijn andere kruiden ook prima, zoals peterselie (🔊 prezzemolo), vaak een ingrediënt in sauzen uit Midden-Italië.
Bekijk ook ons pagina over Italiaanse kruiden.