Laatst bijgewerkt op 20 december 2022
Bruschetta 🍅
Een sneetje geroosterd brood gekruid met knoflook, extra vergine olijfolie, stukjes verse tomaat en een paar blaadjes basilicum. We delen het traditionele bruschetta recept
Laatst bijgewerkt op 20 december 2022
Een sneetje geroosterd brood gekruid met knoflook, extra vergine olijfolie, stukjes verse tomaat en een paar blaadjes basilicum. We delen het traditionele bruschetta recept
Een sneetje brood belegd met groenten of vlees is een populaire snack over de hele wereld, we hebben het niet in Italië uitgevonden.
Maar 🔊 bruschetta is een van de meest representatieve gerechten van het mediterrane dieet en een van de bekendste voorgerechten uit de Italiaanse keuken.
Het klassieke bruschetta recept bevat oud brood, knoflook, olie, tomaat en basilicum. Zoals veel traditionele Italiaanse gerechten, werd bruschetta geboren als deel van de 🔊 cucina povera (letterlijk arme keuken): het komt voort uit de behoefte om restjes van eerdere maaltijden te hergebruiken.
Bruschetta is dus een creatieve manier om oud brood te hergebruiken, gegeten door boeren en gekruid met wat ze voorhanden hadden.
Tegenwoordig beschouwen we bruschetta als een voorgerecht: we eten het voor het hoofdgerecht, dat zoals je misschien weet in Italië ook kan bestaan uit eerste gerecht en tweede gerecht.
We delen het klassieke bruschetta recept, met suggesties om het nog lekkerder te maken: verse tomaten, knapperig brood en smakelijkere variaties.
Op deze pagina
Het woord bruschetta komt van de uitdrukking 🔊 pane bruscato (geroosterd brood) die in Midden-Italië wordt gebruikt.
De traditie van het sneetje brood met een scheutje olijfolie erop is wijdverbreid in heel Italië.
In Florence noemen ze het 🔊 fettunta, fetta unta, wat vettig sneetje betekent.
Wat betekent bruschetta? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Bruschetta | Bruschetta |
🔊 Pane raffermo | Oud brood |
🔊 Pomodoro | Tomaat |
🔊 Basilico | Basilicum |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
In Italië adviseren ze om niet meer dan 5 ingrediënten op de bruschetta te doen.
Dit is om aan te geven dat een gerecht zelfs met weinig ingrediënten goed is, als ze van goede kwaliteit zijn. En dan is de oppervlakte op een bruschetta beperkt: kleiner dan die van een pizza
.In ons recept besteden we bijzondere aandacht aan:
De tomaat, die moet worden bereid, eventueel geschild en moet rusten voordat deze koud wordt toegevoegd;
Het brood, krokant gebakken van buiten en zacht van binnen.
Om bruschetta te maken gebruiken we een groot brood, met een dicht kruim en een knapperige korst.
De gebakken sneetjes brood moeten knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, zodat ze de tomaten en ander beleg kunnen houden.
Wij gebruiken meestal brood van harde tarwe een paar dagen oud.
Stokbrood zoals Franse baguette heeft een te kleine diameter voor klassieke bruschetta - maar het is prima als je mini-bruschetta maakt als hapjes. Zelfs melkbrood is niet geschikt omdat het dan hard en kruimelig wordt.
Hoe bruschetta brood bakken? We gebruiken deze kookmethodes:
in een pan: draai het brood om zodat het aan beide kanten bruin wordt, zonder te verbranden;
in de oven: een goed gekookte bruschetta is krokant van buiten en zacht van binnen, net als pizza. Om een krokante bruschetta in de oven te bakken en een beter resultaat te krijgen, gebruiken we de vuurvaste steen.
Hoe lang bruschetta in de oven bakken?
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak alleen als de oven erg heet is, ongeveer 6-7 minuten.
op de bbq grill: volgens velen krijg je met de grill de lekkerste bruschetta. Je kunt ook een vuurvaste steen gebruiken op de bbq grill.
Onze vrienden zeggen dat ze geweldige bruschetta hebben gekregen in de broodrooster (natuurlijk!) en ook in de heteluchtfriteuse (airfryer).
We hebben veel bruschetta gemaakt met de elektrische pizzaoven G3 Ferrari, vooral met het model Napoletana, dat twee vuurvaste stenen heeft - boven en onder. In dit geval gaat het bakken extreem snel.
Volgens het klassieke recept gebruik je verse tomaten voor bruschetta.
In Italië gebruiken ze meestal kleine tomaten, die 🔊 ciliegino worden genoemd; je kunt hier in Nederland ook veel soorten van deze tomaten vinden. Het belangrijkste is dat ze rijp zijn.
Als alternatief raden we vaak tomaten van San Marzano aan, een tomatensoort die in Italië erg beroemd is op pizza en pastasauzen. We raden het aan omdat San Marzano-tomaten (in ieder geval gepelde tomaten) ook veel in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn.
Verse tomaten moeten in kleine blokjes worden gesneden, zoals uitgelegd in de eerste stappen van het recept.
Moet je de tomaat opwarmen? Sommige recepten zeggen van wel. Maar bij de klassieke manier om bruschetta te bereiden, wordt de tomaat koud aan het warme brood toegevoegd.
Het bruschetta basisrecept bevat alleen basilicum, dat altijd vers moet worden toegevoegd (basilicum verliest zijn smaak als het gedroogd is).
We voegen graag oregano toe, een veel voorkomend kruid in Zuid-Italië; maar afhankelijk van de ingrediënten en persoonlijke smaak zijn andere kruiden ook prima, zoals peterselie (🔊 prezzemolo), vaak een ingrediënt in sauzen uit Midden-Italië.
Bekijk ook ons pagina over Italiaanse kruiden.
Was eerst de tomaatjes.
Velen houden niet van tomaten met de schil op bruschetta.
Hoe pel je tomaten gemakkelijk? Verwarm wat water; maak een snede op de tomaten en leg ze minder dan een minuut in het kokende water. Haal ze er dan uit en laat ze afkoelen. De schil zou gemakkelijker los moeten laten.
Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en doe ze in een kom.
Deze stap wordt gebruikt om een deel van het water uit de tomaten te verwijderen: voeg een snufje zout toe aan de gesneden tomaten, meng en laat rusten. Het zout helpt de tomaten het water af te voeren, dat je na 15 minuten kunt afgieten.
Voeg twee teentjes knoflook, de basilicum en de olijfolie toe aan de tomaten.
Laat een uurtje rusten (niet in de koelkast), met een deksel of met vershoudfolie: deze stap wordt gebruikt om de tomaten goed op smaak te brengen, op deze manier is de bruschetta fatta bene, goed gedaan.
Snijd het brood in plakken van minimaal een centimeter dik. Het hangt ook af van de baakmethode: op de pizzasteen krijgen we een uitstekende bruschetta door sneetjes brood van 2 centimeter dik te snijden, die van binnen zacht blijven.
Verwarm het brood zodat het goudbruin is maar niet verbrand. Bakken in de oven duurt ongeveer 6-7 minuten op 200 graden. Halverwege de bereiding keren we het brood meestal om.
Wrijf een teentje knoflook op het oppervlak van elk sneetje brood; giet er dan een scheutje olie over. Deze stap geeft de kenmerkende mediterrane smaak van de bruschetta.
Voeg twee eetlepels gehakte tomaten toe aan het brood en als laatste een paar blaadjes basilicum.
Je bruschetta met tomaat en basilicum is klaar 👨🍳
De alternatieve versies van bruschetta zijn vrijwel eindeloos.
Ook omdat het basisrecept doet denken aan een 🔊 marinara pizza (die zonder mozzarella).
Velen beleggen de bruschetta net als een pizza: met mozzarella zoals een pizza margherita, of met gegrilde groenten zoals een pizza met groenten.
De combinatie van tomaat, kaas en aubergine op bruschetta ziet eruit als een 🔊 parmigiana, een ander traditioneel gerecht uit de Italiaanse keuken.
Of je kunt de bruschetta als een salade aankleden en dan verse groenten en een scheutje balsamicoazijn uit Modena toevoegen:
We kennen een simpele toevoeging die niet veel verandert aan het originele recept, maar het wel heel interessant en smakelijk maakt.
In Zuid-Italië doen ze bloemkool (of broccoli) samen met knoflook en zout in een pan en laten dit langzaam koken tot het heel zacht is.
Daarna pletten ze de broccoli en maken er een mousse van, om op brood te smeren, voor de tomaat. De mousse van bloemkool is licht en maakt de bruschetta erg lekker, en ook origineel voor de gasten.
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze echte Italiaanse recepten.