Laatst bijgewerkt op 16 december 2022

Typisch Italiaanse voorgerechten 🥗

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Voorgerechten zijn een van de meest creatieve uitingen van de Italiaanse keuken. Gemaakt met vlees, vis, kaas en groenten van eerdere maaltijden, herwerkt om feestdagen te vieren.

Een alternatieve Carpaccio met plakjes tonijn
Een alternatieve Carpaccio met plakjes tonijn Foto: *highlimitzz

Wat is antipasto, het Italiaanse voorgerecht

Op de pagina over Italiaanse eetgewoonten schreven we dat de typische en complete maaltijd in Italië uit twee hoofdgerechten bestaat: het eerste gerecht (primo piatto) en het tweede gerecht (secondo piatto). Gevolgd door koffie en misschien een toetje.

Voor al deze gangen echter, bij speciale gelegenheden zoals de feestdagen, genieten wij Italianen graag van een kleine inleiding op de maaltijd: we noemen het 🔊 antipasto, voorgerecht.

We eten het voorgerecht meestal al zittend aan tafel, vlak voor de eerste gang.

Het is anders dan de aperitief, 🔊 aperitivo in het Italiaans, dat is het drankje met hapjes dat je in het café drinkt voordat je gaat dineren.

De hoofdrolspelers van het aperitief zijn dranken als Aperol en Campari; in plaats daarvan ligt de focus tijdens het voorgerecht op eten.

Waar je meestal hapjes eet bij het aperitief, kan het voorgerecht iets uitgebreider zijn: het kan bijvoorbeeld warm zijn, met vlees, vis of groenten.

Veel Italiaanse voorgerechten die tegenwoordig populair zijn, vinden hun oorsprong in de traditionele 🔊 cucina povera (letterlijk arme keuken): om de restjes van vorige maaltijden niet weg te gooien, worden ze op een creatieve manier hergebruikt.

Straatvoedsel dat tegenwoordig door toeristen wordt gewaardeerd, zoals 🔊 polpette (gehaktballen) en 🔊 panzerotti, typisch uit Italiaanse regionale recepten.

Op deze paginaItaliaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Antipasti Voorgerechten
🔊 Tartine Hapjes
🔊 Polpette Gehaktballen
🔊 Tagliere Snijplank

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Arancini - Siciliaanse gevulde rijstballetjes

Ze zijn oranje van kleur en daarom worden ze ook zo genoemd ("oranje" in het Italiaans heet 🔊 arancio). 🔊 Arancini is een typisch tussendoortje uit Sicilië, maar we eten ze allemaal in Italië. Ook in het buitenland krijgen ze steeds meer bekendheid.

Arancini gevuld met ragù en doperwtjes
Arancini gevuld met ragù en doperwtjes Foto: Stella

In de stad Catania hebben ze een langwerpige vorm, die doet denken aan de Etna; in Palermo maken ze ze rond, in een mini-versie die op bitterballen lijkt.

Arancini zijn balletjes rijst gepaneerd en gefrituurd; van binnen zijn ze, naast rijst, meestal gevuld met ragù en erwten - maar er zijn veel varianten, met mozzarella, spinazie of alla norma, de typische saus uit Catania.

Arancini zijn een tussendoortje, maar als je ze klein maakt zijn ze uitstekend als voorgerecht.
Met een opmerking: ze zijn lekker als ze vers gemaakt zijn, dus je moet ze vlak voor het opdienen even frituren. Je kunt de rijstballetjes van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Tagliere: de snijplank met vleeswaren en kazen

De 🔊 tagliere (snijplank) is een klassieke voorgerecht, niet alleen in Italië. Het is snel en makkelijk te bereiden, en het wordt uitstekend als je salami, ham en kazen van goede kwaliteit hebt.

Een snijplank met producten uit Toscane: croutons, fruit, hapjes met groenten, pecorino kaas, vleeswaren.
Een snijplank met producten uit Toscane: croutons, fruit, vegetarische hapjes, pecorino kaas, vleeswaren. Foto: Catia Giaccherini

Wij van Alle Italiaanse bijvoorbeeld hebben heimwee naar de vleeswaren uit de Alpenregio's, zoals in de valleien van Trentino: lokale producten, geserveerd tegen de achtergrond van de Dolomieten.

Meestal maak je de snijplank met een mix van beleggende kazen, al in vlokken of blokjes gesneden; en een mix van vleeswaren, bijvoorbeeld salami, 🔊 prosciutto crudo (rauwe ham) en spek.

Het is een uiterst praktische oplossing, met het risico: dat je aan het einde van het voorgerecht al vol zit.
Om deze reden wordt de schotel meestal geserveerd met een matige hoeveelheid brood (🔊 pane), broodstengels (🔊 grissini) of croutons (🔊 crostini).

Carpaccio met rucola en Parmezaanse kaas

🔊 Carpaccio is een stijlvol voorgerecht, heel makkelijk en snel te bereiden als je vlees van goede kwaliteit hebt.

Carpaccio is een koud gerecht dat bestaat uit plakjes rauw rundvlees op smaak gebracht met olie, citroen, schilfers van Parmezaanse kaas, enkele champignons en eventueel mayonaise.

Het werd gemaakt door Giuseppe Cipriani, eigenaar van de legendarische Harry's Bar in Venetië, in 1963. Cipriani vertelt dat hij het gerecht had bereid voor een vriend, gravin Amalia Nani Mocenigo, die een dieet volgde zonder gekookt vlees.

Carpaccio geserveerd in Harry's Bar in Venetië volgens het recept van Cipriani
Carpaccio geserveerd in Harry's Bar in Venetië volgens het recept van Cipriani Foto: franzconde

De plakjes rauw vlees zijn zo dun als ham en gekruid met zout en peper. Ze moeten in de koelkast worden bewaard en koud worden geserveerd.

Bruschetta

Bruschetta, misschien wel het bekendste Italiaanse voorgerecht, staat voor mediterrane smaken. Het is ook heel praktisch en makkelijk te maken, klaar in 10 minuten.

Italiaanse bruschetta
Italiaanse bruschetta met tomaat Foto: Michael_Spencer

Zoals veel gerechten uit de Italiaanse keuken, vindt 🔊 bruschetta zijn oorsprong in de 🔊 cucina povera (letterlijk arme keuken): traditioneel wordt het gemaakt met oud brood.

De sneetjes brood worden geroosterd in de oven, op de grill of in een pan en op smaak gebracht met olie, knoflook, zout en peper. Bruschetta kan uitzonderlijk zijn als je brood en olie van goede kwaliteit gebruikt.

Elke Italiaanse regio heeft zijn eigen traditionele versie van bruschetta.
De meest gebruikelijke toevoeging is verse tomatenpulp, op smaak gebracht met een paar basilicumblaadjes of oregano zoals mijn moeder dat doet. Wij bevelen de kwaliteit van San Marzano-tomaten aan, die bijzonder geschikt zijn voor bruschetta en pizza en die hier in Nederland gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Een versie waar we erg van houden is bruschetta met worst en stracchino, warm geroosterd samen met brood.

Caprese salade

Jullie kennen allemaal de 🔊 caprese: het staat op de menukaarten van restaurants en cafés, zelfs hier in Nederland.

In Italië is niet iedereen het erover eens dat caprese salade een voorgerecht is, omdat het traditioneel wordt beschouwd als een hoodgerecht of tweede gang (🔊 secondo piatto).

Caprese salade
Caprese salade

Caprese salade is een traditioneel gerecht uit Napels, gemaakt met verse ingrediënten en perfect voor een zomerse maaltijd: het bevat alleen gesneden tomaat en mozzarella, met toevoeging van basilicumblaadjes en optioneel oregano.

Tartine

🔊 Tartine is een verzamelnaam voor hapjes gemaakt van een kleine basis van brood, crackers of hartige koekjes, verrijkt met vleeswaren, kazen, olijven en sauzen.

Tartine - Italiaanse hapjes
Tartine - Italiaanse hapjes

Tartine kunnen worden gemaakt ook met vis, zoals gerookte zalm.

Crocchette, Italiaanse kroketten

Ook 🔊 Crocchette is een verzamelnaam voor kleine gepaneerde gehaktballetjes gefrituurd in een pan, of gebakken in de oven.

Crocchette
Crocchette - Italiaanse kroketten

Crocchette zijn een uitstekend bijgerecht, maar ze zijn ook lekker als voorgerecht, geliefd niet alleen bij kinderen.

De klassieke "crocchette" zijn de aardappelkroketten, die vaak ook kaas of ham bevatten. Om ze met draderige kaas te maken, moet je de aardappelen eerst koken zodat ze zacht worden; dan plet je ze en voeg je Parmezaanse kaas toe. Als laatste worden ze gepaneerd en gebakken.

Een beroemd regionaal recept van crocchette, typisch uit Midden-Italië, is 🔊 Olive all'Ascolana: kroketten gemaakt met ontpitte olijven en gevuld met een vlees.

In tegenstelling tot arancini wordt het paneren van Ascoli-olijven ook gemaakt met ei.

De olijven die worden gebruikt voor Olive all'Ascolana zijn erg mals en iets groter dan de olijven die je normaal in Nederland vindt. En daarom zijn de Olive all'Ascolana zo groot als bitterballen.

Gefrituurde panzerotti

Een ander gerecht uit de cucina povera van Zuid-Italië dat tegenwoordig erg geliefd is als street food zijn de 🔊 panzerotti.

Een voorgerecht van vleeswaren en panzerotti
Een voorgerecht van vleeswaren en panzerotti Foto: Jessica Spengler

Panzerotti werden oorspronkelijk gemaakt van overgebleven stukjes brood of pizzadeeg. Om het deeg niet weg te gooien werden de kleine stukjes deeg gegarneerd met tomaat en kaas (nu meestal met kaas met ham), gevouwen in de karakteristieke halvemaan vorm en gefrituurd.

In de kleine versie zijn ze een perfect voorgerecht, vooral bij een glas rode wijn.

Panzerotti zijn typisch uit Apulië, maar ze worden ook gemaakt in het nabijgelegen Campanië met andere namen: in Napels staan ze bijvoorbeeld bekend als 🔊 pizza fritta (gefrituurde pizza).
Op sommige plaatsen staan ze bekend als 🔊 calzone, hoewel calzone voor iedereen in Italië een soort pizza is.

Het panzerotti deeg is een beetje anders dan het pizzadeeg; om goudbruin en knapperig te bakken, gebruik meel type 0 vermengd met griesmeel van meel van harde tarwe.

Sformato of sformatino

In de Italiaanse keuken is 🔊 sformato een gerecht dat wordt gemaakt door groenten of vlees toe te voegen aan een basis van pasta, rijst en geraspte kaas, meestal gebakken in de oven.

De kleine versie, de sformatino 🔊, is een elegant voorgerecht. Meestal gemaakt met kaas en ei, soms met slagroom, wordt het in kleine vormpjes gebakken.

In veel sformatino recepten worden de eiwitten stijf geklopt - op deze manier is het resultaat nog zachter en lekkerder.

Polpette - gehaktballen

Als je bitterballen aan je Italiaanse vrienden voorstelt, zullen ze misschien zeggen: “ah, het lijken net als 🔊 polpette”.

Italiaanse gehaktballetjes met aubergine
Italiaanse gehaktballetjes met aubergine Foto: Gennaro Visciano

Polpette zijn balletjes met daarin vlees, groenten en kruiden; geboren als een manier om etensresten te verzamelen en op een creatieve manier te combineren. In Nederland noemen we ze gehaktballen, en ze kunnen natuurlijk ook vegetarisch zijn.

Ze kunnen groot zijn en daarom noemen we ze 🔊 polpettoni en zijn prima als hoofdgerecht, met een bijgerecht van groenten.

In plaats daarvan maken we als voorgerecht 🔊 polpettine, zo groot als bitterballen, die gepaneerd en gefrituurd kunnen worden in een pan, of gebakken in de oven.

Gehaktballen zijn met veel verschillende ingrediënten te maken: combinaties die wij erg lekker vinden zijn aubergine, gekookte ham en tomaat; tonijn en ricotta; pompoen en aardappelen.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. Regelmatig voegen we nieuwe recepten van typisch Italiaanse voorgerechten toe.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.