Laatst bijgewerkt op 7 maart 2025

Italiaanse taarten, koekjes en gebakjes 🥧 Recepten boek

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en wij hebben 28 van de populairste dessert recepten van onze traditie gemaakt en gefotografeerd. Eenvoudig bereid en stap voor stap getoond in e-book of paperback formaat

Een verzameling taarten en gebakjes uit ons recepten boek


28 traditionele recepten

Voor degenen die graag een taart bereiden voor de mensen van wie ze houden

Taarten
koekjes en desserts

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons taartrecepten book.
🔍 Klik om in te zoomen
  • Alle Italiaanse Zelfgemaakte Taarten Recepten
    `
E-book 9,99
  • 147 pagina's vol recepten, afdrukbaar

  • 28 traditionele recepten stap voor stap gefotografeerd

  • Compatibel met alle soorten apparaten

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

28 traditionele Italiaanse recepten

  • 🥧 Torta Paradiso (Paradijs taart)
  • 🥧 Torta Tenerina
  • 🥧 Torta Caprese
  • 🍪 Baci di dama (Kussen van de dame)
  • 🥧 Torta della nonna (Oma's taart)
  • 🥧 Crostata di marmellata (Jamtaart)
  • 🥧 Crostata di ricotta
  • 🥧 Torta Susanna
  • 🍪 Zachte Amaretti
  • 🍪 Cantuccini
  • 👨‍🍳 Dolci sospiri (Lieve zuchten)
  • 🍮 Bonet
  • 🍪 Torta Sbrisolona
  • 🥧 Torta Russa di Verona
  • 👨‍🍳 Tiramisù classico
  • 🍰 Torta Diplomatica
  • 🥧 Torta delle rose (Rozentaart)
  • 👨‍🍳 Maritozzi
  • 🥧 Caprese al limone (Citroen Caprese)
  • 👨‍🍳 Chiacchiere, Crostoli, Bugie
  • 👨‍🍳 Cannoli Siciliani
  • 👨‍🍳 Cannoncini alla crema
  • 👨‍🍳 Babà
  • 🥧 Torta di riso (Rijsttaart)
  • 🍪 Canestrelli
  • 🥧 Pastiera Napoletana
  • 🍮 Panna cotta
  • 🍎 Strudel di mele (Appelstrudel)

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elke taart gemaakt, opnieuw gemaakt als we er niet tevreden mee waren, gefotografeerd en geproefd. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!




Traditionele taarten, die we samen met onze mamme en nonne bereidden, behoren tot de dingen waar we ons het meest thuis voelen.
En dus maakten we op alle plaatsen waar we woonden taarten en koekjes, die we vervolgens deelden met familie en vrienden.

Zelfs hier in Nederland genieten we graag van de smaken van onze traditie. Taarten en koekjes zo goed als de originelen, zonder ingrediënten die je alleen in Italië vindt.

Veel van deze desserts zijn ook in het buitenland populair: cannoli, Caprese, torta Paradiso.
Maar er zijn nog veel meer die hun plaats van herkomst vertegenwoordigen, met ingrediënten die typisch zijn voor Noord of Zuid Italië.

Het zijn allemaal taarten die we al vaak hebben gemaakt – omdat we er dol op zijn – en waarvan we elke stap zorgvuldig hebben gedocumenteerd en gefotografeerd.
We hebben foto's en recepten verzameld in een prachtig receptenboek, zowel verkrijgbaar als e-book als paperback.



Torta Paradiso (Paradijs taart)

Simpel, zacht en heerlijk

Het Paradiso taartdeeg is de basis voor veel andere taarten. Het is eenvoudig te maken en superzacht. Zoals de naam al zegt, is het een paradijs van smaak.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta Paradiso (Paradijstaart)

Torta Tenerina

Met pure chocolade en zonder gist

Een heerlijke taart typisch uit Ferrara. De Tenerina bevat geen gist, blijft laag tijdens het bakken, en vormt een heerlijke korst aan de oppervlakte terwijl de binnenkant zacht («tenero») blijft.

Zelfgemaakte Italiaanse Tenerina taart met chocolade en zonder gist of bakpoeder

Torta Caprese

Zonder tarwe bloem, met amandelen en chocolade

Typisch uit Capri, lijkt op de Tenerina maar bevat geen tarwemeel, alleen amandelmeel. Zonder gist, gearomatiseerd met rum en sinaasappel schil.

Zelfgemaakte Italiaanse Caprese taart met chocolade

Baci di dama

Met hazelnootmeel en chocolade pasta

De «kussen va de dame» uit Piëmonte zijn gemaakt van twee halve bolletjes zanddeeg met daartussen een laagje chocolade. Wij gebruiken hazelnootmeel, maar je kunt het ook vervangen door amandelmeel.

Zelfgemaakte Baci di Dama, Italiaanse koekjes met hezelnoten

Torta della nonna (Oma's taart)

Met zanddeeg en banketbakkersroom

De «Oma's taart» combineert twee basisbereidingen: een hart van banketbakkersroom, afgedekt met een laagje zanddeeg, versierd met poedersuiker en pijnboompitten.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta della Nonna met zanddeeg en banketbakkersroom

Crostata di marmellata (Jamtaart)

Met zanddeeg zonder boter en vruchtenjam

Om te variëren maken we de zanddeeg met olie in plaats van boter, even lekker en gemakkelijker te uitrollen. Je hoeft niet te wachten tot het is afgekoeld, en het kruimelt ook minder snel.

Zelfgemaakte Italiaanse Crostata met vruchtenjam

Crostata di ricotta

Met zanddeeg en ricotta room

Een heerlijke vulling op basis van ricotta, die tijdens het bakken een lekker bruin korstje vormt en perfect mengt met de zanddeegbodem.

Zelfgemaakte Italiaanse Crostata met ricotta vulling

Torta Susanna

Met zanddeeg zonder olie, ricotta en chocolade room

Typisch uit Emilia, met een vulling van ricotta en chocolade ganache. Om te variëren maken we het zanddeeg met olie in plaats van boter.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta Susanna met zanddeeg, ricotta en chocolade

Zachte Amaretti

Met amandelen en eiwit

Traditionele koekjes uit Noord-Italië, vergelijkbaar met Nederlandse bitterkoekjes. Gemaakt van amandelen, suiker, eiwit en optioneel bitter amandelextract. Knapperig van buiten en zacht van binnen.

Zelfgemaakte zachte Amaretti koekjes

Cantuccini

Knapperig met ongepelde amandelen

Typische koekjes uit Toscane, waar ze graag van genieten in combinatie met Vin Santo, een zoete en dichte wijn. Wij gebruiken baksoda om ze kruimelig en knapperig te maken.

Zelfgemaakte Italiaanse Cantuccini koekjes met amandelen

Dolci sospiri

Zacht en licht, gevuld met banketbakkersroom

Een heel luchtig deeg, zonder gist en verdeeld met een spuitzak. Het recept is moeilijk en de dolci sospiri («zoete zuchten») zijn snel op, maar het is traditioneel in veel delen van Italië met verschillende namen.

Zelfgemaakte Dolci Sospiri - Italiaanse gebakje met room vulling

Bonet

Met cacao, amaretti koekjes en amaretto likeur

Een typisch dessert uit Piemonte, dat we in een rechthoekige vorm maken. Het bakken is bijzonder omdat je het au bain-marie in de oven zet. Wij gebruiken zowel amarettikoekjes als de likeur die we zelf hebben gemaakt.

Zelfgemaakte Bonet - Italiaans dessert met amandelen en amaretti

Torta Sbrisolona

Met zanddeeg zonder olie, ricotta en chocolade room

Sbrisolona betekent «kruimelig», omdat het gemakkelijk verkruimelt en dat maakt deze taart speciaal. Snel en makkelijk, we gebruiken een mix van tarwebloem, maïsmeel en amandelen.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta Sbrisolona (kruimeltaart) met amandelen en maismeel

Torta Russa di Verona

Met bladerdeeg, amaretti koekjes en amandelen

Als je door de straten van Verona loopt, zie je de Torta Russa in de etalages van de banketbakkers in het centrum. Het is een speciale taart met een hart van amaretti en amandelen, gewikkeld in bladerdeeg.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta Russa uit Verona met amandelen, amaretti en bladerdeeg

Tiramisù classico

Met lange vingers koekjes, mascarpone room en cacao

Het klassieke recept voor het beroemde dessert uit Noord-Italië, dat letterljk «trek me op» betekent. Gemaakt met lange vingers koekjes gedrenkt in koffie, mascarpone room en cacaopoeder.

Zelfgemaakte Italiaanse Tiramisu met lance vingers koekjes en mascarpone room

Torta Diplomatica

Met bladerdeeg, biscuitgebak en Diplomatica room

Diplomatica room («crema Diplomatica») is de combinatie van banketbakkersroom en slagroom; we leggen het tussen meerdere lagen bladerdeeg en biscuitgebak («Pan di Spagna»), gedrenkt in rum.

Zelfgemaakte Italiaanse torta Diplomatica met bladerdeeg en pan di spagna (biscuitgebak)

Torta delle rose (Rozentaart)

Met een hart van boter room

Je vindt de «rozentaart» in de beste bakkerijen van Noord-Italië, met zijn heerlijke korst en zijn binnenkant van boter crema. Met een elegante uitstraling is het vooral lekker als het vers gemaakt is.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta delle Rose (Rozentaart)

Maritozzi

Met een hart van slagroom

Typisch uit Rome en Midden-Italië, Maritozzi zijn zachte zoete broodjes gevuld met slagroom, en daarom onmogelijk om te eten zonder je vingers vuil te maken.

Zelfgemaakte Maritozzi - Italiaanse gebakje met slagroom vulling

Torta Caprese al limone (Citroen Caprese)

Met amandelen en witte chocolade

Net als de klassieke Caprese chocoladetaart is de citroenversie typisch uit Capri; een uitzonderlijke taart die geen tarwebloem bevat. Het hoofdingrediënt is de citroenschil, die eetbaar moet zijn van biologische citroenen.

Zelfgemaakte Italiaanse Caprese al limone taart met citroen en witte chocolade

Chiacchiere, Crostoli, Bugie

Typisch voor Carnaval

Een populair en heerlijk carnaval gebakje, dat in heel Italië onder verschillende namen wordt bereid. Het soort deeg lijkt op dat van Siciliaanse cannoli en moet licht in olie gebakken worden.

Zelfgemaakte Italiaanse Chiacchiere carnavalgebakjes

Cannoli Siciliani

Gevuld met ricotta en chocolade druppels

Beroemde gebakjes uit Sicilië met een knapperige buitenkant van cacao en kaneel, licht gebakken in olie, met een zoete ricotta vuling. Voor dit recept heb je cannoli buisvormpjes nodig.

Zelfgemaakte Siciliaanse Cannoli met ricotta vulling en chocolade druppels

Cannoncini alla crema

Met bladerdeeg en banketbakkersroom

Een klassieker uit de Italiaanse banketbakkerij. We rollen reepjes kant-en-klaar bladerdeeg («pasta sfoglia») rond de cannoli-vormpjes en vullen ze met banketbakkersroom («crema pasticcera»).

Zelfgemaakte Italiaanse Cannoncini gebakjes met bladerdeeg en crema pasticcera (banketbakkersroom)

Babà

Gedrenkt in rum

Zacht en sponsachtig, Babà komt oorspronkelijk niet uit Italië, maar is een gebakje dat traditioneel is geworden in Napels, in de versie gedrenkt in rumsiroop.

Zelfgemaakte Babà gebakjes met rum

Torta di riso (Rijsttaart)

Zonder gist en zonder tarwemeel

Torta di riso, rijsttaart. Een eeuwenoud traditioneel recept uit Emilia, gemaakt van melk, rijst en amandelen. Traditioneel gieten we een paar druppels anijslikeur over de plakjes taart voordat we hem serveren.

Zelfgemaakte Italiaanse Torta di riso (rijsttaart)

Canestrelli

Gevuld met ricotta en chocolade druppels

Typische koekjes uit Noord-Italië met een zachte en onmiskenbare smaak. Het deeg is bijzonder omdat het hardgekookt eigeel bevat. Voor dit recept heb je bloem uitsteekvormvormpjes nodig.

Zelfgemaakte Italiaanse Canestrelli koekjes

Pastiera Napoletana

Met gekookte tarwe, ricotta en sinaasappel aroma

Een traditionele paastaart uit Napels. Het recept vereist aandacht en moet van tevoren worden bereid. Wij maken de traditionele bereiding, maar dan met Nederlandse tarwe: en wij maken het heel lekker.

Zelfgemaakte Pastiera - traditionele Italiaanse taart uit Napels

Panna cotta

Gegarneerd met frambozen en blauwe bessen

Panna cotta, «gekookte slagroom», is een typisch dessert uit Noord-Italië. De slagroom wordt niet echt gekookt, maar alleen verwarmd en ingedikt met gelatine, vervolgens afgekoeld en traditioneel geserveerd met bosbessen of chocolade.

Zelfgemaakte panna cotta - Italiaanse dessert met slagroom en bosbessen

Strudel di mele (Appelstrudel)

Gevuld met Reinette appels, rozijnen en pijnboompitten

Een dun deeg in een spiraal gerold en gevuld met appels, typisch in Trentino, waar we ze kweken. Mijn oma maakte het altijd en daarom is het mijn favoriete gebakje van allemaal. Makkelijk en licht.

Zelfgemaakte strudel - Italiaanse gebakje met appels en rozijnen

Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Dolci Zoetigheden
🔊 Torte Taarten
🔊 Pasticcini Gebakjes
🔊 Biscotti Koekjes

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Volg onze recepten

We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe recepten: lekkere likeuren die je thuis maakt.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.