Wij zijn Italianen en wij hebben 28 van de populairste dessert recepten van onze traditie gemaakt en gefotografeerd. Eenvoudig bereid en stap voor stap getoond in e-book of paperback formaat
Een verzameling taarten en gebakjes uit ons recepten boek
28 traditionele recepten
Voor degenen die graag een taart bereiden voor de mensen van wie ze houden
Traditionele taarten, die we samen met onze mamme en nonne bereidden, behoren tot de dingen waar we ons het meest thuis voelen.
En dus maakten we op alle plaatsen waar we woonden taarten en koekjes, die we vervolgens deelden met familie en vrienden.
Zelfs hier in Nederland genieten we graag van de smaken van onze traditie. Taarten en koekjes zo goed als de originelen, zonder ingrediënten die je alleen in Italië vindt.
Veel van deze desserts zijn ook in het buitenland populair: cannoli, Caprese, torta Paradiso.
Maar er zijn nog veel meer die hun plaats van herkomst vertegenwoordigen, met ingrediënten die typisch zijn voor Noord of Zuid Italië.
Het zijn allemaal taarten die we al vaak hebben gemaakt – omdat we er dol op zijn – en waarvan we elke stap zorgvuldig hebben gedocumenteerd en gefotografeerd.
We hebben foto's en recepten verzameld in een prachtig receptenboek, zowel verkrijgbaar als e-book als paperback.
Torta Paradiso (Paradijs taart)
Simpel, zacht en heerlijk
Het Paradiso taartdeeg is de basis voor veel andere taarten. Het is eenvoudig te maken en superzacht. Zoals de naam al zegt, is het een paradijs van smaak.
Torta Tenerina
Met pure chocolade en zonder gist
Een heerlijke taart typisch uit Ferrara. De Tenerina bevat geen gist, blijft laag tijdens het bakken, en vormt een heerlijke korst aan de oppervlakte terwijl de binnenkant zacht («tenero») blijft.
Torta Caprese
Zonder tarwe bloem, met amandelen en chocolade
Typisch uit Capri, lijkt op de Tenerina maar bevat geen tarwemeel, alleen amandelmeel. Zonder gist, gearomatiseerd met rum en sinaasappel schil.
Baci di dama
Met hazelnootmeel en chocolade pasta
De «kussen va de dame» uit Piëmonte zijn gemaakt van twee halve bolletjes zanddeeg met daartussen een laagje chocolade. Wij gebruiken hazelnootmeel, maar je kunt het ook vervangen door amandelmeel.
Torta della nonna (Oma's taart)
Met zanddeeg en banketbakkersroom
De «Oma's taart» combineert twee basisbereidingen: een hart van banketbakkersroom, afgedekt met een laagje zanddeeg, versierd met poedersuiker en pijnboompitten.
Crostata di marmellata (Jamtaart)
Met zanddeeg zonder boter en vruchtenjam
Om te variëren maken we de zanddeeg met olie in plaats van boter, even lekker en gemakkelijker te uitrollen. Je hoeft niet te wachten tot het is afgekoeld, en het kruimelt ook minder snel.
Crostata di ricotta
Met zanddeeg en ricotta room
Een heerlijke vulling op basis van ricotta, die tijdens het bakken een lekker bruin korstje vormt en perfect mengt met de zanddeegbodem.
Torta Susanna
Met zanddeeg zonder olie, ricotta en chocolade room
Typisch uit Emilia, met een vulling van ricotta en chocolade ganache. Om te variëren maken we het zanddeeg met olie in plaats van boter.
Zachte Amaretti
Met amandelen en eiwit
Traditionele koekjes uit Noord-Italië, vergelijkbaar met Nederlandse bitterkoekjes. Gemaakt van amandelen, suiker, eiwit en optioneel bitter amandelextract. Knapperig van buiten en zacht van binnen.
Cantuccini
Knapperig met ongepelde amandelen
Typische koekjes uit Toscane, waar ze graag van genieten in combinatie met Vin Santo, een zoete en dichte wijn. Wij gebruiken baksoda om ze kruimelig en knapperig te maken.
Dolci sospiri
Zacht en licht, gevuld met banketbakkersroom
Een heel luchtig deeg, zonder gist en verdeeld met een spuitzak. Het recept is moeilijk en de dolci sospiri («zoete zuchten») zijn snel op, maar het is traditioneel in veel delen van Italië met verschillende namen.
Bonet
Met cacao, amaretti koekjes en amaretto likeur
Een typisch dessert uit Piemonte, dat we in een rechthoekige vorm maken. Het bakken is bijzonder omdat je het au bain-marie in de oven zet. Wij gebruiken zowel amarettikoekjes als de likeur die we zelf hebben gemaakt.
Torta Sbrisolona
Met zanddeeg zonder olie, ricotta en chocolade room
Sbrisolona betekent «kruimelig», omdat het gemakkelijk verkruimelt en dat maakt deze taart speciaal. Snel en makkelijk, we gebruiken een mix van tarwebloem, maïsmeel en amandelen.
Torta Russa di Verona
Met bladerdeeg, amaretti koekjes en amandelen
Als je door de straten van Verona loopt, zie je de Torta Russa in de etalages van de banketbakkers in het centrum. Het is een speciale taart met een hart van amaretti en amandelen, gewikkeld in bladerdeeg.
Tiramisù classico
Met lange vingers koekjes, mascarpone room en cacao
Het klassieke recept voor het beroemde dessert uit Noord-Italië, dat letterljk «trek me op» betekent. Gemaakt met lange vingers koekjes gedrenkt in koffie, mascarpone room en cacaopoeder.
Torta Diplomatica
Met bladerdeeg, biscuitgebak en Diplomatica room
Diplomatica room («crema Diplomatica») is de combinatie van banketbakkersroom en slagroom; we leggen het tussen meerdere lagen bladerdeeg en biscuitgebak («Pan di Spagna»), gedrenkt in rum.
Torta delle rose (Rozentaart)
Met een hart van boter room
Je vindt de «rozentaart» in de beste bakkerijen van Noord-Italië, met zijn heerlijke korst en zijn binnenkant van boter crema. Met een elegante uitstraling is het vooral lekker als het vers gemaakt is.
Maritozzi
Met een hart van slagroom
Typisch uit Rome en Midden-Italië, Maritozzi zijn zachte zoete broodjes gevuld met slagroom, en daarom onmogelijk om te eten zonder je vingers vuil te maken.
Torta Caprese al limone (Citroen Caprese)
Met amandelen en witte chocolade
Net als de klassieke Caprese chocoladetaart is de citroenversie typisch uit Capri; een uitzonderlijke taart die geen tarwebloem bevat. Het hoofdingrediënt is de citroenschil, die eetbaar moet zijn van biologische citroenen.
Chiacchiere, Crostoli, Bugie
Typisch voor Carnaval
Een populair en heerlijk carnaval gebakje, dat in heel Italië onder verschillende namen wordt bereid. Het soort deeg lijkt op dat van Siciliaanse cannoli en moet licht in olie gebakken worden.
Cannoli Siciliani
Gevuld met ricotta en chocolade druppels
Beroemde gebakjes uit Sicilië met een knapperige buitenkant van cacao en kaneel, licht gebakken in olie, met een zoete ricotta vuling. Voor dit recept heb je cannoli buisvormpjes nodig.
Cannoncini alla crema
Met bladerdeeg en banketbakkersroom
Een klassieker uit de Italiaanse banketbakkerij. We rollen reepjes kant-en-klaar bladerdeeg («pasta sfoglia») rond de cannoli-vormpjes en vullen ze met banketbakkersroom («crema pasticcera»).
Babà
Gedrenkt in rum
Zacht en sponsachtig, Babà komt oorspronkelijk niet uit Italië, maar is een gebakje dat traditioneel is geworden in Napels, in de versie gedrenkt in rumsiroop.
Torta di riso (Rijsttaart)
Zonder gist en zonder tarwemeel
Torta di riso, rijsttaart. Een eeuwenoud traditioneel recept uit Emilia, gemaakt van melk, rijst en amandelen. Traditioneel gieten we een paar druppels anijslikeur over de plakjes taart voordat we hem serveren.
Canestrelli
Gevuld met ricotta en chocolade druppels
Typische koekjes uit Noord-Italië met een zachte en onmiskenbare smaak. Het deeg is bijzonder omdat het hardgekookt eigeel bevat. Voor dit recept heb je bloem uitsteekvormvormpjes nodig.
Pastiera Napoletana
Met gekookte tarwe, ricotta en sinaasappel aroma
Een traditionele paastaart uit Napels. Het recept vereist aandacht en moet van tevoren worden bereid. Wij maken de traditionele bereiding, maar dan met Nederlandse tarwe: en wij maken het heel lekker.
Panna cotta
Gegarneerd met frambozen en blauwe bessen
Panna cotta, «gekookte slagroom», is een typisch dessert uit Noord-Italië. De slagroom wordt niet echt gekookt, maar alleen verwarmd en ingedikt met gelatine, vervolgens afgekoeld en traditioneel geserveerd met bosbessen of chocolade.
Strudel di mele (Appelstrudel)
Gevuld met Reinette appels, rozijnen en pijnboompitten
Een dun deeg in een spiraal gerold en gevuld met appels, typisch in Trentino, waar we ze kweken. Mijn oma maakte het altijd en daarom is het mijn favoriete gebakje van allemaal. Makkelijk en licht.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.