Laatst bijgewerkt op 6 januari 2025

Torta Caprese met chocolade 🍰🍫

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

De traditionele Italiaanse taart met chocolade en amandelmeel, gearomatiseerd met rum en optioneel met sinaasappelschil. Zonder gist en zonder tarwe bloem. Zacht van binnen, we bereiden het stap voor stap

Een filmpje van onze Caprese taart met chocolade. Op deze pagina bereiden we het stap voor stap

De Caprese is een van de populairste traditionele Italiaanse taarten, zelfs in het buitenland. Ook in Nederland is het erg bekend en wij hebben het bereid met ingrediënten die je hier ook makkelijk kunt vinden.

De naam komt van het eiland Capri, waar dit dessert oorspronkelijk vandaan komt. Wij maken het met pure chocolade en amandelen, en omdat er geen gist in zit, blijft de taart laag en een beetje vochtig in het midden, heel zacht.

Er is maar één ingrediënt dat wij hier in Nederland moeilijk kunnen vinden: onbehandelde, eetbare sinaasappelschillen. Als je in de winter naar de supermarkt of de 🔊 fruttivendolo (de groenteboer) gaat, kun je gemakkelijk sinaasappelen en mandarijnen eetbare schil vinden, die we veilig in desserts kunnen gebruiken.

De sinaasappelschil is optioneel en kun je eenvoudig vervangen door een smaakmaker. De taart is eenvoudig te bereiden en kostte ons slechts een half uurtje, plus nog een half uurtje bakken.
Op deze pagina leggen we het stap voor stap uit: het kan niet misgaan!





Torta Caprese met chocolade 🍰🍫 Italiaans recept


5
(2) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 1 uur bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

De Caprese doet denken aan een andere Italiaanse chocoladetaart, de Tenerina. Het kenmerk van Caprese is echter dat het geen tarwemeel bevat, maar alleen amandelmeel.

Bovendien bevat het geen gist, waardoor de taart niet zal opzwellen maar laag blijft en er tijdens het koken kleine scheurtjes in het oppervlak zullen ontstaan.

De bereiding gaat als volgt: eerst smelten we de boter met de cacao au bain-marie; dan voegen we het amandelmeel, de apart geklopte eidooiers en als laatste de eiwitten toe aan het mengsel.

De bakfase is belangrijk, omdat de taart van binnen nog een beetje vochtig moet blijven. Daarom mag het niet te lang gebakken worden en bij voorkeur in een statische oven (dus niet geventileerd).

Torta Caprese met chocolade 🍰🍫 Italiaans recept

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
8
 

personen

  • 125
    Roomboter 125 g
  • 125
    Suiker 125 g
  • 150
    Pure chocolade 150 g
  • 175
    Amandelmeel 175 g
  • 3
    Ei 3 eieren
  • 1
    Rum 1 eetlepel
  • 1
    Sinaasappelschil 1 schil
  • 5
    Poedersuiker 5 g
  • 1
    Zout 1 snufje

Wij raden aan om de roomboter een half uur voor de bereiding uit de koelkast te halen, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Als chocolade reep gebruiken wij de extra pure 70%.

Om de taart op smaak te brengen kun je een lepel rum gebruiken; of alleen twee druppels als aroma-extract van rum gebruikt.
Hetzelfde geldt voor sinaasappelschillen: als je geen sinaasappelen met eetbare schil kunt vinden, kun je in plaats daarvan twee druppels smaakstof gebruiken.


Porties en hoeveelheden ingrediënten

Wij gebruiken een bakvorm met een diameter van 20 cm. Met deze vorm en de hoeveelheden ingrediënten in het recept maak je een taart voor 8 personen.
Als je een pan van 26 of 30 cm gebruikt, kunt je de hoeveelheden ingrediënten tot 1,5 of 2 keer vergroten.

Ons advies, vooral als je wilt experimenteren, is om eerst een kleine taart te proberen: een kleinere hoeveelheid ingrediënten is gemakkelijker te hanteren, zowel in de bereidingsstep als in de bakfase.


Bereiding

  1. Smelt chocolade en boter

    Breek de chocolade met een mes in vlokken, verdeel de boter in kleine stukjes en laat beide au bain-marie smelten. Na vijf minuten krijg je een perfect gladde chocolade room.

    Smelt chocolade en boter

  2. Klop de eidooiers op

    Scheid de eidooiers van de eiwitten en doe ze in twee verschillende mengkoms.
    Voeg de helft van de suiker toe aan de eidooiers (dus 60 gram met de aangegeven hoeveelheden), de rum en de geraspte sinaasappelschil. Meng enkele minuten met een mixer, totdat het mengsel licht van kleur is en in volume is opgeklopt.

    Klop de eidooiers op

  3. Meng de chocolade met de eidooiers

    Voeg het chocolade-boter mengsel toe aan de eidooiers en blijf mixen met de mixer.


  4. Voeg het amandelenmeel

    Voeg geleidelijk het amandelmeel toe en blijf mengen. Op dit punt wordt het deeg compacter en harder.

    Voeg het amandelenmeel

  5. Klop de eiwitten stijf

    👉 Bereid de oven vóór de laatste stap voor in de statische modus op 180 graden; en bebloem indien nodig ook de taartvorm.

    Klop de eiwitten met de resterende helft van de suiker. Gebruik hiervoor de mixer een paar minuten op maximale snelheid, totdat het eiwit stijf is.

    👉 Het eiwit mag niet te lang opgeklopt worden, anders blijven er klontjes in het deeg achter.

    Klop de eiwitten stijf

  6. Voeg het eiwit toe aan het mengsel

    Meng het eiwit langzaam door de rest van het deeg. Giet het mengsel vervolgens in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig.

    Voeg het eiwit toe aan het mengsel

  7. Bakken

    Plaats de vorm in de oven, goed voorverwarmd tot 180 graden in de statische modus.
    De kooktijd bedraagt 35 minuten, maar wij raden aan om na 30 minuten met een stokje de staat van de taart te controleren.

    De binnenkant van deze taart moet nog een beetje vochtig zijn als je hem uit de oven haalt, zoals je kunt zien op de afbeeldingen van het gesneden stuk taart hieronder.

    Bakken

De Caprese taart is klaar. 🔊 Buon appetito! 🍰🍫

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image
Een huisgemaakte Italiaanse Caprese taart




Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.