👉 Dit is belangrijk omdat de cannoli, nadat je ze hebt gevuld, knapperig moeten blijven; en daarom moet de ricotta heel droog zijn.
-
Bereid de vulling voor
Doe de goed uitgelekte ricotta in een mengkom, voeg 80 gram suiker toe en meng met een staafmixer.
Voeg vervolgens de chocolade druppels toe en meng alles met een spatel.
Dek het vulling af met vershoudfolie en zet het minimaal 3 uur in de koelkast.
-
Meng en kneed de deeg ingrediënten
Doe de poeders in een kom: bloem, cacao, kaneel en de resterende 20 g suiker. Meng alles met een spatel.
Dan breek het ei in een kom en klop het met een vork los om het eiwit en de dooier te mengen. We gebruiken maar de helft ervan in het deeg; het resterende deel gebruiken we om de cannoli af te sluiten.
Maak ruimte in het midden van de bloem en giet de helft van het ei, de boter, Marsala, azijn en de geraspte sinaasappelschil erin.
Meng alles met je handen tot een homogeen deeg.
Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast staan. Voordat je het deeg uitrolt, moet het koud zijn.
-
Rol het deeg uit
Haal het deeg uit de koelkast en breek een stukje af.
Leg het stuk deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en rol het uit met een deegroller. Vouw het vervolgens dicht en rol het weer uit.
Herhaal het uitrollen en vouwen 5-6 keer en rol het deeg daarbij heel dun uit. Het deeg mag uiteindelijk niet dikker zijn dan 2 mm.
Snijd vervolgens cirkels van ongeveer 10 cm doorsnee.
Rol het resterende deeg opnieuw uit en snijd er meer cirkels uit totdat het deeg op is.
-
Vorm de cannoli
Wikkel de deegcirkels om de vormpjes.
Om ze te verbinden en te voorkomen dat ze weer opengaan, smeer het resterende ei op de overlappende rand van het deeg.
👉 Het ei plakt meteen goed vast, maar bestrijk het wel voorzichtig, anders gaan de cannoli open tijdens het bakken.
-
Bak de cannoli in olie
Verhit de olie in een pan.
Als het heet is, dompel dan een cannolo. Laat het een paar seconden bakken en draai het dan om. De klassieke bellen ontstaan aan de oppervlakte.
Elk stukje is binnen ongeveer één minuut klaar.
Haal de gekookte cannoli uit de pan en leg ze op absorberend papier.
Wacht een minuut tot ze zijn afgekoeld en verwijder dan de vorm, terwijl de cannoli nog een beetje warm zijn.
-
Vul de cannoli en serveer
Haal de vulling uit de koelkast en doe deze in een spuitzak met ronde mond.
Vul de cannoli en bestrooi ze met poedersuiker naar smaak.
Als je de cannoli niet meteen serveert, kun je wachten met vullen. Ze blijven knapperig als je ze in een glazen pot of vershouddoos bewaart.
De gevulde cannoli blijven een dag lang knapperig en je kunt ze in de koelkast bewaren.