Laatst bijgewerkt op 17 maart 2025

Cannoli Siciliani 👩‍🍳 Gemaakt door Italianen

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Cannoli is een traditioneel dessert uit Sicilië, gemaakt met een gefrituurd en gerolde deeg, gevuld met ricotta en gevuld met gekonfijt fruit, chocolade of pistachenoten. Een lekkernij die je zelf kunt bereiden: we maken het stap voor stap

Een korte versie van ons cannoli recept. Hieronder maken we het stap voor stap

🔊 Cannoli Siciliani traditioneel uit Sicilië, is een van de bekendste Italiaanse nagerechten in het buitenland, en ook hier in Nederland.
Zozeer zelfs dat hier in Haarlem, waar wij wonen, staat de Cannoli-kraam vlak naast de Stroopwafelskraam op de zaterdagmarkt op Grote Markt!

Tegenwoordig kun je het hele jaar door van Cannoli genieten; maar oorspronkelijk waren het een dessert dat we alleen met carnaval bereidden, net als Chiacchiere, waarvan het deeg erg op elkaar lijkt.

Het recept is helemaal niet moeilijk en we bereiden het stap voor stap met ingrediënten die we gewoon hier in Nederland vinden.




Cannoli Siciliani 👩‍🍳
Italiaans recept


4.8
(15) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 50 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Om Cannoli te bereiden beginnen we altijd met de vulling. Deze bestaat uit een mengsel van ricotta, suiker en eventueel chocolade druppels, pistachenoten of gekonfijt fruit. In ons recept gebruiken we chocolade druppels.

Nadat we de vulling hebben bereid, zetten we deze in de koelkast terwijl we het deeg maken.
Het deeg is ook eenvoudig te maken: je hoeft alleen maar alle ingrediënten te mengen tot je een homogene bal deeg krijgt.

Het uitrollen van het deeg met een deegroller is misschien wel de belangrijkste stap: het deeg moet vrij dun zijn, en meerdere keren gevouwen.
Deze stap, dezelfde als die we doen voor Chiacchiere, zorgt ervoor dat de karakteristieke belletjes ontstaan op het oppervlak van de cannoli tijdens het bakken in olie.

We bakken de cannoli in twee vingers olie, gewikkeld rond de vormpjes, en draaien ze kort rond.
Daarna hoeven we ze alleen maar te vullen, een beetje poedersuiker toe te voegen en onze cannoli zijn klaar!


Dit heb je nodig

Om het deeg te bakken heb je cannoli vormpjes nodig. Die kun je hier in Nederland gemakkelijk vinden. Het zijn kleine roestvrijstalen buisjes die geschikt zijn om zowel in olie als in de oven te bakken.
Naast cannoli gebruiken we ze ook voor cannoncini van bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom.

Een spuitzak is ook handig om de cannoli mee te vullen.


Ingrediënten

Hoeveelheid

 
7
 

cannoli

  • 125
    Patent Tarwebloem 125 g
  • 100
    Suiker 100 g
  • 15
    Roomboter 15 g
  • 5
    Wijnazijn 5 g
  • 40
    Marsala wijn 40 g
  • 1
    Ei 1 ei
  • 3
    Cacao poeder 3 g
  • 1
    Kaneel poeder 1 g
  • 1
    Sinaasappelschil 1 zeste
  • 250
    Ricotta 250 g
  • 40
    Chocolade druppels 40 g
  • 300
    Arachideolie 300 ml


Ricotta

Het originele Siciliaanse cannoli recept bevat schapenricotta, die hier in Nederland (en ook niet in veel streken van Italië) niet gemakkelijk te vinden is. Als alternatief gebruiken we ricotta van koemelk.


Suiker

We hebben 100 g suiker aangegeven: 20 g is voor het deeg, de resterende 80 g voor de vulling.


Cacao en kaneel

Om smaak (en kleur!) aan het deeg te geven gebruiken we traditioneel cacaopoeder met toevoeging van een beetje kaneel.


Geraspte sinaasappelschil

Het klassieke cannoli-deeg heeft naast cacao en kaneel ook een sterke sinaasappelschilsmaak.
Hier in Nederland vinden we zelden sinaasappels met eetbare schil (belangrijk!), terwijl het in de Italiaanse supermarkten makkelijker is.
Als de schil eetbaar is, staat dat altijd op het etiket vermeld.

👉 Als alternatief kun je reeds geraspte sinaasappelschillen gebruiken, die je in winkels van bakartikelen kunt vinden.


Marsala wijn en wijnazijn

In Italië bevat de meest populaire variant van het cannoli recept zowel Marsala als witte wijnazijn, toegevoegd aan het deeg.

Als je Marsala niet kunt vinden, kun je als alternatief witte (of zelfs rode) wijn gebruiken. In dit geval raden wij aan om versterkte wijn te gebruiken. Ook omdat Marsala in Nederland moeilijk te vinden is.


Chocolade druppels of gekonfijt fruit

In ons recept voegen we chocolade druppels toe aan de ricotta, maar op Sicilië gebruiken ze traditioneel gekonfijt fruit of gehakte pistachenoten. Uiteraard kun je ook een mix van alle drie toevoegen.


Voorbereiding

Een stap die saai lijkt, maar wel belangrijk is.
Doe de ricotta een paar uur voor de bereiding, bij voorkeur de avond ervoor, in een fijnmazige zeef en laat het in de koelkast staan, zodat het water goed kan weglopen.

👉 Dit is belangrijk omdat de cannoli, nadat je ze hebt gevuld, knapperig moeten blijven; en daarom moet de ricotta heel droog zijn.


Bereiding

  1. Bereid de vulling voor

    Doe de goed uitgelekte ricotta in een mengkom, voeg 80 gram suiker toe en meng met een staafmixer.
    Voeg vervolgens de chocolade druppels toe en meng alles met een spatel.
    Dek het vulling af met vershoudfolie en zet het minimaal 3 uur in de koelkast.

    Bereid de vulling voor

  2. Meng en kneed de deeg ingrediënten

    Doe de poeders in een kom: bloem, cacao, kaneel en de resterende 20 g suiker. Meng alles met een spatel.
    Dan breek het ei in een kom en klop het met een vork los om het eiwit en de dooier te mengen. We gebruiken maar de helft ervan in het deeg; het resterende deel gebruiken we om de cannoli af te sluiten.

    Maak ruimte in het midden van de bloem en giet de helft van het ei, de boter, Marsala, azijn en de geraspte sinaasappelschil erin.
    Meng alles met je handen tot een homogeen deeg.

    Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast staan. Voordat je het deeg uitrolt, moet het koud zijn.

    Meng en kneed de deeg ingrediënten

  3. Rol het deeg uit

    Haal het deeg uit de koelkast en breek een stukje af.
    Leg het stuk deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en rol het uit met een deegroller. Vouw het vervolgens dicht en rol het weer uit.

    Herhaal het uitrollen en vouwen 5-6 keer en rol het deeg daarbij heel dun uit. Het deeg mag uiteindelijk niet dikker zijn dan 2 mm.

    Snijd vervolgens cirkels van ongeveer 10 cm doorsnee.
    Rol het resterende deeg opnieuw uit en snijd er meer cirkels uit totdat het deeg op is.

    Rol het deeg uit

  4. Vorm de cannoli

    Wikkel de deegcirkels om de vormpjes.
    Om ze te verbinden en te voorkomen dat ze weer opengaan, smeer het resterende ei op de overlappende rand van het deeg.

    👉 Het ei plakt meteen goed vast, maar bestrijk het wel voorzichtig, anders gaan de cannoli open tijdens het bakken.

    Vorm de cannoli

  5. Bak de cannoli in olie

    Verhit de olie in een pan.
    Als het heet is, dompel dan een cannolo. Laat het een paar seconden bakken en draai het dan om. De klassieke bellen ontstaan aan de oppervlakte.
    Elk stukje is binnen ongeveer één minuut klaar.

    Haal de gekookte cannoli uit de pan en leg ze op absorberend papier.
    Wacht een minuut tot ze zijn afgekoeld en verwijder dan de vorm, terwijl de cannoli nog een beetje warm zijn.

    Bak de cannoli in olie

  6. Vul de cannoli en serveer

    Haal de vulling uit de koelkast en doe deze in een spuitzak met ronde mond.
    Vul de cannoli en bestrooi ze met poedersuiker naar smaak.

    Vul de cannoli en serveer

Onze Cannoli Siciliani 👍 👩‍🍳


Bewaren

Als je de cannoli niet meteen serveert, kun je wachten met vullen. Ze blijven knapperig als je ze in een glazen pot of vershouddoos bewaart.
De gevulde cannoli blijven een dag lang knapperig en je kunt ze in de koelkast bewaren.

Siciliaanse Cannoli zelfgemaakt door Italianen in Nederland
Onze Siciliaanse Cannoli, huisgemaakt in Nederland


Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Italiaans leren 🇮🇹

Wat betekent cannoli?

De naam cannoli is afgeleid van canne, het rivierriet dat oorspronkelijk (tot enkele decennia geleden) werd gebruikt om cannoli vorm te geven.
Tegenwoordig gebruiken we de hygiënische RVS vormen.

🔊 Cannoli is een meervoudswoord in het Italiaans; het enkelvoud is 🔊 cannolo.

Het is geschreven met de c (Cannoli) en niet met de k (Kannoli), zoals je op sommige buitenlandse sites kunt lezen.


Wat is het verschil tussen cannoli en cannelloni?

De oorsprong van de naam is waarschijnlijk hetzelfde, maar cannelloni is een Italiaans pastagerecht: pastarolletjes gevuld met spinazie versierd met Bolognesesaus.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Cannoli Siciliani Siciliaanse cannoli
🔊 Ripieno Vulling
🔊 Canditi Gekonfijt fruit
🔊 Gocce di cioccolato Chocolade druppels

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse nagerechten te maken!

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.