Cannoli is een traditioneel dessert uit Sicilië, gemaakt met een gefrituurd en gerolde deeg, gevuld met ricotta en versierd met gekonfijt fruit, chocolade of pistachenoten. Een lekkernij die je zelf kunt bereiden: we delen het Italiaanse recept.
Siciliaanse cannoli
🔊Cannoli siciliani zijn een van de beroemdste Italiaanse nagerechten in Nederland. Als het om italiaanse toetjes gaat, zijn ze een van de eerste beelden die gepresenteerd worden.
Maar we realiseerden ons dat er op het Nederlandse internet niet veel recepten zijn om cannoli zelf te maken; en degenen die er zijn, zijn niet echt erg gedetailleerd.
Jammer, want Siciliaanse cannoli maken is zeker mogelijk: ze zijn erg lekker en perfect om een 🔊bella figura te maken bij gasten.
De bereiding is niet moeilijk; volg de stappen zorgvuldig en respecteer vooral de wachttijden tussen de ene stap en de andere: het is zeker de moeite waard.
De naam cannoli is afgeleid van canne, het rivierriet dat oorspronkelijk (tot enkele decennia geleden) werd gebruikt om cannoli vorm te geven.
Tegenwoordig gebruiken we de hygiënische RVS vormen.
🔊Cannoli is een meervoudswoord in het Italiaans; het enkelvoud is 🔊cannolo.
Het is geschreven met de c (Cannoli) en niet met de k (Kannoli), zoals je op sommige buitenlandse sites kunt lezen.
Wat is het verschil tussen cannoli en cannelloni?
De oorsprong van de naam is waarschijnlijk hetzelfde, maar cannelloni is een Italiaans pastagerecht: pastarolletjes gevuld met spinazie versierd met Bolognesesaus.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Cannoli Siciliani
Siciliaanse cannoli
🔊
Ripieno
Vulling
🔊
Canditi
Gekonfijt fruit
🔊
Gocce di cioccolato
Chocolade druppels
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Wanneer eet je Cannoli
Op Sicilië waren cannoli traditioneel een carnavalsdessert (gefrituurd, net als andere Italiaanse carnavalstoetjes - de bugie of chiacchiere).
Maar cannoli is een zoetigheid die zo goed en gewild is dat het tegenwoordig een van de meest populaire Italiaanse desserts is en het hele jaar door wordt geproduceerd.
Cannoli, waar komt het vandaan?
Het recept voor cannoli dateert waarschijnlijk uit de tijd van de Arabische overheersing op Sicilië, en zelfs eerder tot de Romeinen.
De Latijnse spreker Cicero noemde hem al: Tubus farinarius, dulcissimo, edulio ex lacte factus.
Volgens de traditie werd het recept later geperfectioneerd door de nonnen van het klooster van stad Caltanissetta.
Toen werd de cannoli wereldberoemd dankzij de Siciliaanse banketbakkers, die het recept buiten Sicilië en Italië exporteerden.
Cannoli is een traditioneel banketproduct: je zult ze tegenkomen tijdens een wandeling door de straten van Siciliaanse steden, waar ze de aandacht trekken met hun uitnodigende kleuren en geur.
Maar cannoli zelf maken is vrij eenvoudig, geeft veel voldoening en is een prachtig recept om vrienden mee te verbazen: het is een van de meest traditionele Italiaanse desserts.
We verdelen de bereiding in twee: eerst maken we het deeg, en dan de vulling.
Geen enkele stap van het recept is moeilijk. Er zijn alleen enkele wachttijden tussen de ene stap en de andere: de voorbereiding duurt minder dan een uur, met in totaal twee uur wachttijd.
Om cannoli te maken heb je behoorlijk wat ingrediënten nodig, die je hier in Nederland ook vaak vindt.
Het deeg is voornamelijk gemaakt van suiker, boter en eieren.
De vulling van cannoli is gemaakt met ricotta gemengd met suiker en op smaak gebracht met oranjebloesem.
Aan het einde van de bereiding versieren we de cannoli met gekonfijt fruit, chocolade druppels, hazelnoten of pistachenoten.
Dit heb je nodig
Om de cannoli vorm te geven kun je cannoli vormen gebruiken. Het deeg wordt om de rolletjes gerold en gefrituurd om het knapperig te maken.
Ingrediënten
Patent Tarwebloem300 g
Suiker150 g
Roomboter30 g
Ei2 stukken
Kaneel poeder1 theelepel
Marsala wijn70 ml
Arachideolie250 ml
Ricotta500 g
Oranjebloesem water1 ml
Chocolade druppels100 g
Ricotta
Het originele Siciliaanse cannoli recept bevat schapenricotta.
Als alternatief gebruiken we ricotta van koemelk, die ook in Italië in sommige variaties van het recept wordt gebruikt.
Een goede kwaliteit ricotta is erg belangrijk om lekkere Siciliaanse cannoli te verkrijgen.
Ricotta (zout) wordt ook gebruikt in andere zeer bekende recepten uit Sicilië: zoals Pasta alla Norma.
Kaneel of cacao
De theelepel kaneel wordt gebruikt om het deeg op smaak te brengen.
Je kunt ook een theelepel cacao gebruiken, of zelfs beide.
Wijn, Marsala of wijnazijn
In Italië bevat de meest populaire variant van het cannoli recept zowel Marsala als witte wijnazijn, toegevoegd aan het deeg.
Als alternatief kun je alleen witte (of zelfs rode) wijn gebruiken. Ook omdat Marsala in Nederland moeilijk te vinden is.
We raden je echter aan om een versterkte wijn te gebruiken.
Chocolade druppels of gekonfijt fruit
De chocolade druppels worden gebruikt om de cannoli te versieren.
Als alternatief kun je ook gekonfijt fruit, hazelnoten of pistachenoten gebruiken.
Sommigen voegen aan het einde gekonfijt fruit toe; maar je kunt ze ook mengen met ricotta, voor extra lekkere cannoli.
Suiker
We hebben 150 g suiker aangegeven: 30 g is voor het deeg, de overige 120 g voor de vulling.
👩🍳
Voor dit recept gebruiken we de afbeeldingen uit de video's van Erika Trombetta, een Siciliaanse kokkin die uitstekende cannoli maakt volgens het traditionele recept.
Voorbereiding
Cannoli zijn lekker als ze knapperig zijn, dus de ricotta moet droog zijn.
Doe de ricotta eerst in een fijnmazige vergiet om uit te lekken terwijl je het deeg bereidt.
Bereiding
Meng de ingrediënten
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom: bloem, 30 g suiker (de rest is voor de vulling), kaneel en een snufje zout.
Meng alles met een houten pollepel, of zelfs met de hand.
Voeg een enkel ei en de geraspte boter toe. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje de wijn toe.
Maak het deeg
Kneed het deeg met je handen tot de wijn is opgenomen. Het resultaat moet een glad deeg zijn, een beetje elastisch maar niet te zacht.
Bedek het deeg met wat vershoudvolie, en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Maak de vulling
Meng in een kom de kwark met de resterende suiker.
We raden aan om de vulling ook 30 minuten in de koelkast te laten staan om af te koelen en compact te worden.
Rol het deeg uit
Rol het deeg op een vlakke ondergrond uit met een deegroller. Het deeg moet ongeveer 4 mm dik zijn.
Steek met behulp van een kom enkele schijven deeg uit.
Vorm de cannoli
Om de cannoli vorm te geven, rol je de deegschijf op het rolletje.
👉 Bestrooi de deegschijven met een beetje eiwit voordat je ze op de cannolivorm rolt. Het dient om het deeg tijdens het frituren goed aan de vorm te laten hechten.
Giet de arachideolie in een pan tot de olie kookt.
Bak de cannoli (met de vorm) enkele minuten - niet allemaal tegelijk: één of twee tegelijk - goudbruin en knapperig.
Haal daarna de cannoli eruit en laat ze afkoelen. Trek dan het rolletje eruit.
Vul de cannoli
Haal de ricotta uit de koelkast en meng deze met het oranjebloesemaroma, chocoladeschilfers en gekonfijt fruit.
Nu zijn zowel deeg als vulling klaar.
We raden je aan om de cannoli te vullen op het moment dat je ze eet: zo blijven de cannoli knapperig.
Om de cannoli te vullen kun je een spuitzak gebruiken, of gewoon met een lepel.
Serveren
Serveer met een snufje poedersuiker. 🔊Buon appetito!
Je Cannoli Siciliani is klaar 👩🍳
Volg onze recepten
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse nagerechten te maken!
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.