Laatst bijgewerkt op 8 januari 2025

Torta Paradiso ๐Ÿฐ Zacht en luchtig

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Een traditionele taart uit Lombardije met roomboter, tarwebloem en aardappelzetmeel. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een waar smaakparadijs. Heel eenvoudig met ons stap voor stap recept

Een filmpje van onze Paradiso taart. Op deze pagina bereiden we het stap voor stap

De Paradiso, wat paradijs betekent in het Italiaans, is qua uiterlijk de eenvoudigste van de traditionele Italiaanse taarten.
Maar als je het met roomboter maakt en eventueel citroenschil toevoegt, is de smaak uitzonderlijk.

En dankzij de bereidingsmethode is de consistentie heel zacht (zelfs de volgende dag nog).
Het is de perfecte taart voor het ontbijt of als dessert bij de thee.

De bereiding is heel eenvoudig en duurt ongeveer een half uur, plus nog eens 40 minuten bakken in de oven.
Op deze pagina maken we het stap voor stap ๐Ÿ‘Œ





Torta Paradiso ๐Ÿฐ๐Ÿซ Italiaans Paradijs taart recept


5
(2) beoordelingen

  • ๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿณ Makkelijk
  • โฐ 1 uur bereiden
  • ๐Ÿค— Gegarandeerd resultaat

Om een zachte en luchtige Paradiso taart te maken, kun je zowel roomboter als zonnebloemolie gebruiken, Het recept dat we hier maken bevat boter en levert een uitzonderlijke taart op.

Het opkloppen van de boter met de suiker is de belangrijkste bereidingsstap van het recept. Het zorgt voor een luchtig en volumineus deeg.
Je moet het een aantal minuten kloppen totdat je een room krijgt die op slagroom lijkt.

Daarna voegen we eenvoudig de eieren toe, zonder de eiwitten apart op te kloppen, en de bloem.

๐Ÿ‘‰ Het eerste wat je moet doen, is de boter op kamertemperatuur bereiden terwijl je de ingrediรซnten voor het recept afweegt. Hierdoor is het makkelijker om het op te kloppen.

Torta Paradiso ๐Ÿฐ๐Ÿซ Italiaans Paradijs taart recept

Ingrediรซnten

Hoeveelheid

 
8
 

personen

  • 100
    Patent Tarwebloem 100 g
  • 100
    Aardappelzetmeel 100 g
  • 150
    Suiker 150 g
  • 150
    Roomboter 150 g
  • 4
    Ei 4 eieren
  • 8
    Bakpoeder 8 g
  • 1
    Citroenschil (eetbaar) 1 schil
  • 20
    Poedersuiker 20 g
  • 1
    Zout 1 snufje

Met geraspte citroenschil is de torta Paradiso zeker nog lekkerder. Maar je hebt echter (biologische) citroenen nodig met een onbehandelde, eetbare schil. Die kan ik hier in Nederland niet altijd vinden. Dit staat op het etiket vermeld.


Gereedschappen

In ons recept gebruiken we gewoon een mengkom en een mixer, maar je kunt natuurlijk ook een planeetmenger gebruiken.

Om het deeg te mengen en af te gieten zonder dat de helft ervan achterblijft, is een pannenlikker erg handig.


Porties en hoeveelheden ingrediรซnten

Voor een taart voor 8 personen gebruikten we een bakvorm met een diameter van 20 cm.
Je kunt de hoeveelheden ingrediรซnten vergroten als je een grotere taartvorm gebruikt.

De bakvorm die wij gebruiken is gemaakt van siliconen en opvouwbaar: hij kan in de oven en is erg handig, omdat hij niet ingevet of met bloem bestoven hoeft te worden.


Bereiding

  1. Meng de bloem en de poeders

    Doe de bloem, het zetmeel, het bakpoeder en het zout in een kom. Meng tot de poeders gemengd zijn en zet het mengsel opzij.

  2. Klop de boter met de suiker romig

    De boter zou nu op kamertemperatuur moeten zijn. Doe het in een mengkom met de suiker en de geraspte citroenschil.

    Klop de boter met de suiker romig

  3. Voeg de eieren toe

    Breek de eieren in een kopje en meng ze met een vork. Voeg ze vervolgens beetje bij beetje toe aan het botermengsel en blijf op lage snelheid kloppen.


  4. Voeg de bloem en poeders toe

    Voeg geleidelijk de gemengde poeders toe. Je kunt de mixer op lage snelheid blijven gebruiken, of zelfs een spatel: het belangrijkste is dat de bloem goed wordt opgenomen en dat het mengsel glad wordt.

    Voeg de bloem en poeders toe

  5. Bakken

    Verwarm de oven voor op 170 ยฐC.
    Indien nodig, vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem. Giet het mengsel vervolgens in de vorm.
    Bak het in het midden van de oven op 170 graden gedurende 40 minuten.

    Tijdens het bakken zal de taart in het midden opzwellen. Controleer de gaarheid na 30-35 minuten met een stokje.
    De taart is klaar als het stokje er droog uitkomt, maar vooral als de bovenkant goudbruin is, maar niet verbrand.

    Bakken

  6. Serveren en bewaren

    Laat de taart minimaal 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan, haal hem er dan uit en laat hem buiten de oven op kamertemperatuur afkoelen.

    Voeg pas als de cake volledig is afgekoeld de poedersuiker toe, anders wordt deze door het oppervlak opgenomen. Velen vinden dat deze cake de volgende dag eigenlijk beter smaakt!
    Wij bewaren het maximaal twee dagen, buiten de koelkast.

    Serveren en bewaren

De Paradiso taart is klaar. ๐Ÿ”Š Buon appetito! ๐Ÿฐ

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italiรซ, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: ๐Ÿ”Š andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
๐Ÿ”ŠBuonissimo
๐Ÿ”ŠBuono
๐Ÿ”ŠAbbastanza buono
๐Ÿ”ŠNon molto buono
๐Ÿ”ŠNon buono
Placeholder image




Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italiรซ erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.