Laatst bijgewerkt op 12 februari 2025

Chiacchiere (aka bugie, crostoli, frappe) 👨‍🍳 Carnaval recept

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Een licht deeg van bloem en eieren, op smaak gebracht met een klein glaasje likeur en enkele seconden gebakken in olie. Chiacchiere is een traditioneel Italiaans carnaval gebak dat we stap voor stap maken

Het filmpje die we maakten terwijl we de Chiacchiere bereidden. Hieronder vind je alle details en bereidingsstappen

De sfeer van Carnaval in Italië is voor iedereen gezellig, want in alle dorpen is het traditie om elkaar te ontmoeten, niet alleen om met maskers te paraderen, maar ook om samen van heerlijke traditionele lekkernijen te genieten.

Een van de meest klassieke zoetigheden is Chiacchiere, waarvan de geur de carnavalsoptochten door heel Italië begeleidt. Ze worden traditioneel op kraampjes bereid; tegenwoordig zouden we «street food» zeggen.
En samen met mijn oma maakte ik er grote schalen vol van.

In mijn regio, Trentino, noemen we ze Crostoli (Grostoli in het dialect). In Milaan heten ze Chiacchiere, in Genua Bugie en verder naar het zuiden Cenci en Frappe. Maar het is nog steeds hetzelfde gebakje.

Sommige Nederlandse websites vergelijken ze met kletskoppen, maar naar mijn mening is het echt iets anders. En ook niet echt koekjes; in het Italiaans noemen wij het «cialda»: stukjes deeg die we in olie bakken.

In het noordoosten brengen we het deeg op smaak met grappa, maar je kunt ook andere likeuren gebruiken, zoals anijs of amaretto.

Wij genieten er op elk moment van de dag van als dessert bij de koffie.
De bereiding is snel en we maken het hieronder stap voor stap. Het is zeker de moeite waard en het resultaat wordt altijd door iedereen gewaardeerd!




Chiacchiere (aka Bugie of Crostoli) 👨‍🍳 Italiaans recept


5
(2) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 35 minuten bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Laten we Chiacchiere maken met bloem, ei, suiker, een klontje boter, een klein glaasje likeur en eventueel de eetbare schil van een citroen.

Het bereiden van het deeg is heel eenvoudig: we mengen alle ingrediënten door elkaar en kneden ze vervolgens snel, net als bij het maken van het zanddeeg voor de crostata.

Je hoeft niet te wachten omdat het deeg geen gist bevat, maar het moet wel heel koud zijn voordat je het uitrolt.

Het uitrollen van het deeg is de stap waar je de meeste aandacht aan moet besteden: het moet heel dun zijn en meerdere keren gevouwen.
Op deze manier ontstaan er tijdens het koken belletjes en wordt de chiacchiere lekker knapperig.

Huisgemaakte Italiaanse Chacchiere (aka Crostoli of Bugie)

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
40
 

chiacchiere

  • 240
    Patent Tarwebloem 240 g
  • 2
    Ei 2 eieren
  • 20
    Suiker 20 g
  • 20
    Roomboter 20 g
  • 20
    Likeur 20 g
  • 1
    Citroenschil (eetbaar) 1 schil
  • 20
    Poedersuiker 20 g
  • 200
    Arachide olie 200 g

In Italië gebruiken we bloem type «00», hier in Nederland kunnen we dit vervangen door tarwe patentbloem.

Ik heb generieke likeur geschreven omdat je verschillende soorten kunt gebruiken. In Trentino en Veneto gebruiken we grappa, hier in Nederland hebben we het niet en heb ik ze met amaretto gemaakt.

👉 De likeur geeft een extra boost aan de smaak van het dessert, maar je kunt Chiacchiere ook zonder maken: je kunt hem vervangen door melk, in dezelfde hoeveelheid.

Om het recept op smaak te brengen gebruiken we optioneel ook citroenschil. De schil moet eetbaar zijn, dat wil zeggen onbehandeld: dit staat op de verpakking. Helaas zijn dit soort citroenen in Nederland niet zo makkelijk te vinden.
Van de citroen gebruiken we alleen het gele gedeelte, de zeste.

Voor het bakken is arachide olie of eventueel zonnebloemolie prima. Je hebt niet veel nodig en het frituren gaat heel snel.

Als het klaar is, bestrooien we de Chiacchiere ten slotte met veel poedersuiker. Ik schreef 20 g, maar voeg uiteraard zoveel toe als je wilt.


Gereedschappen

Een mengkom, een werkblad en een pan om de Chiacchiere te bakken.


Porties en hoeveelheden ingrediënten

40 Chiacchiere, die een groot dienblad vullen, zijn voldoende voor 4 personen. Als je ze lekker vindt, kun je er altijd meer maken!


Bereiding

  1. Meng de ingrediënten

    Giet de bloem en de suiker in een mengkom en meng ze door elkaar. Maak wat ruimte in het midden en giet het ei, de boter, de likeur, een snufje zout en eventueel de geraspte schil van een citroen erbij.

    Meng vanuit het midden en absorbeer geleidelijk de bloem eromheen.

    Wanneer het niet meer lukt om met de spatel te mengen, kneed dan kort met je handen tot een gladde bal deeg.
    Dek af met vershoudfolie en bewaar een half uur in de koelkast.

    Meng de ingrediënten

  2. Rol het deeg uit

    Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in porties van 100 g.
    Rol het deeg uit op het werkblad, vouw het dubbel en rol het opnieuw uit. Herhaal deze actie minimaal 5-6 keer en rol het deeg dunner en dunner uit.

    Om Chiacchiere te maken heb je uiteindelijk een deeg nodig dat minder dan 2 mm dik is.
    Door het deeg meerdere keren te vouwen, ontstaan er luchtbellen tijdens het bakken.

    👉 Met een pastamachine is deze stap natuurlijk makkelijker.

    Rol het deeg uit

  3. Snijd het deeg uit

    Snijd het deeg in kleinere stukken. Traditioneel verdeel ik het deeg in ruitjes van 5 cm aan elke kant; anderen snijden ze liever in grote rechthoeken.


  4. Bakken

    Verhit twee vingers pindaolie in een pan. Als de olie heel heet is, doop je er een paar Chiacchiere in.
    Laat ze een paar seconden bakken en draai ze dan om. De klassieke bellen ontstaan aan de oppervlakte.
    Elk stukje is binnen ongeveer 20 - 30 seconden klaar: ze moeten goudbruin zijn, maar niet bruin.
    Haal de gekookte Chiacchiere uit de pan en leg ze op absorberend papier.

    Bakken

  5. Serveren en bewaren

    Wij serveren de Chiacchiere met veel poedersuiker.
    Wij leggen ze op een dienblad en genieten ervan bij de koffie of in de middag.

    Je kunt ze een paar dagen in een glazen pot bewaren.

    Serveren en bewaren

Onze Chiacchiere 👍 🔊 Buon appetito! 👨‍🍳

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Volg ons op Instagram

View this post on Instagram

A post shared by Alle Italiaanse (@alleitaliaansenl)



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.