Laatst bijgewerkt op 1 april 2023

Ijs recepten boek 🍨 Italiaans ijs maken met de ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Zelf ijs maken met de ijsmachine en de originele en gezonde recepten voor alle soorten ijs, in een handleiding geschreven door Italianen in Nederland.


Ijs recepten boek

Zelfgemaakt ijs is lekker, voordelig en geeft veel voldoening: we schrijven er vaak over op de pagina's van Alle Italiaanse.

Lekker en gezond

Zoals die van de ijssalon? Soms zelfs meer.
Thuis maak je ijs met verse ingrediënten en zonder toevoegingen: en daardoor behoudt het alle smaak.

Je kunt ook experimenteren met alternatieve ingrediënten: om het lekkerder te maken, of zelfs caloriearm.

Voordelig

1 kg ijs in een Italiaanse ijssalon kost minimaal 20 euro; 1 kg zelfgemaakt fiordilatte ijs kost ongeveer 2 euro. Een no-brainer voor ons ijsliefhebbers.

Snel en makkelijk

Ijs maken met onze recepten is eenvoudig en snel: we bereiden veel ijssmaken in minder dan een uur.


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

Ijs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken
De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs met ei
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokosijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

Ijs
Alle Italiaanse

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99
zoals drie ijshoorntjes:
leer een man ijs maken
en hij heeft ijs voor heel zijn leven.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Ricettario Receptenboek
🔊 Gelatiera Ijsmachine
🔊 Gelateria Ijssalon

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Ijs maken met de ijsmachine

Je hebt een ijsmachine gekocht, maar het instructieboekje helpt niet veel. Het is ons ook overkomen.

Soms blijft het mengsel vloeibaar en klopt niet, of de roerarm stopt voordat het ijs klaar is, of het wordt stevig als een ijslolly.
En zo velen laten na de eerste pogingen het idee varen en zetten de ijsmachine weg; denkend dat thuis ijs maken niet echt mogelijk is.

In plaats daarvan gebruiken wij de ijsmachine veel; in de zomer maar ook in de winter.
Je hebt geen bijzondere ijsmachine nodig: met een beetje ervaring (en onze tips) is ijs maken heel makkelijk en lukt altijd.

Stroopwafel ijs maken met de ijsmachine
600g romig stroopwafel-ijs in onze ijsmachine

Wat de ijsmachine doet

De ijsmachine mixt ons mengsel gedurende 40-50 minuten in een koude container. Dit proces heet in het Italiaans 🔊 mantecare, het ijs smeuïg maken.

Gedurende deze tijd hoopt het half-vloeibare mengsel lucht op, klopt op en wordt ijs: een mix van suiker, vet, luchtbellen en kleine ijskristallen.

Lukt het ijs met de ijsmachine niet? Je kunt onze tips volgen, samen met ijsrecepten met de juiste hoeveelheden ingrediënten.

Italiaanse ijsrecepten met de ijsmachine

Thuis ijs maken is nogal een niche; om deze reden zijn de recepten op de sites van de belangrijkste foodbloggers niet altijd goed gekalibreerd.

Ze bevatten vaak te veel vet en suiker, omdat er onnodige ingrediënten in zitten zoals gecondenseerde melk; of ze leggen een overdreven aantal eieren.

Cassata ijs met gekonfijt fruit in de ijsmachine
600g Siciliaanse cassata-ijs bijna klaar in de ijsmachine

Om ijs te maken gebruik je verse ingrediënten, die in balans moeten zijn.

In ons boek bieden we voor elk soort ijs minimaal één recept aan, zodat je de verschillende technieken kunt oefenen: het ijsmengsel met eieren verwarmen; de chocolade smelt; gedroogd fruit of koekjes toevoegen; stracciatella maken of ijs varieren; veganistisch ijs en sorbet met eiwit bereiden.

Fiordilatte zonder ei

De ijssmaak met slagroom en zonder eieren: in tegenstelling tot wat velen denken, heb je geen eieren nodig om romig ijs te maken. 🔊 Fiordilatte vormt de basis van vele andere smaken van Italiaanse ijssalons.

Zelfgemaakt ijs is romig, gezond en erg lekker
Zelfgemaakt ijs is romig, gezond en erg lekker

Als je geen ei toevoegt, hoef je alleen maar de verse ingrediënten te mengen, zonder de extra stap van pasteurisatie.

Dus vanaf het moment dat je de ingrediënten mixt tot het moment dat je het ijs eet, gaat er minder dan een uur voorbij.

👉 Pasteuriseren (🔊 pasturizzare in het Italiaans) is het verhitten van het mengsel tot het bijna kookt, om de daarin aanwezige bacteriën te verwijderen.

In ijssalons is pasteurisatie altijd nodig, ook bij fruitsmaken; en verwijdert helaas een deel van de smaak van het ijs.

Smaken verschillende ijssmaken uit de ijssalon soms hetzelfde? Dit is waarom.
Fruit ijssmakens met slagroom zijn dus lekkerder als je ze thuis maakt, omdat je vers fruit gebruikt dat je niet hoeft te pasteuriseren.

👉 Meestal bevatten de fruitsmaken die je thuis maakt nooit eieren, in tegenstelling tot sommige recepten die je online vindt.

Een animatie met ons originele Italiaanse Spritz-ijs recept
Ons originele Spritz-ijs recept: zo ruikt ook je ijsmachine een paar dagen naar Aperol 😀

Roomijs met eieren, gearomatiseerd

In Italië hebben we een naam voor de basis ijssmaak met eieren: 🔊 gelato alla crema.
Zelfs het ijs met eieren is de basis voor andere smaken.

vanille roomijs zelf maken recept
Ons vanille roomijs

De eieren geven een dikkere textuur aan het ijs, maar de bereiding duurt iets langer; je moet het mengsel verwarmen en dan volledig laten afkoelen.

👉 Terwijl we het mengsel opwarmen, is het een goede gelegenheid om extra smaak aan het ijs toe te voegen: met een vanillestokje, een kaneelstokje of de schil van een citroen.

Griekse yoghurt met honing en walnoten

De Yoghurt ijssmaak is een van de meest geliefde, maar wordt door veel ijssalons afgekeurd.

Je kunt het op zoveel manieren bereiden, licht of heel romig. We maken het met Griekse yoghurt, gezoet met een mix van suiker en honing.

Bacio van chocolade en cacao met gehakte hazelnoten

Traditioneel zijn Baci Perugina de chocolaatjes van geliefden in Italië: 🔊 Bacio betekent in het Italiaans kus.
Baci Perugina, verpakt in de kenmerkende blauwe verpakking, is een mix van chocolade, cacao en gehakte hazelnoten.

Chocolade ijs
Bacio - met cacao, chocolade en hazelnoten

De Bacio ijssmaak dankt hier zijn naam aan en is een van de meest geliefde in Italiaanse ijssalons. In Nederland vinden we het minder: een uitgelezen kans om het op te nemen in ons ijsrecepten boek.

Pistache roomijs met honing

Ijssmaken zoals chocolade ijs, pistache of hazelnoot ijs, kunnen met of zonder ei gemaakt worden.
Het verschil is dat met eieren het ijs iets smeuïger mag zijn, maar de bereiding twee keer zo lang duurt.

Pistache ijs maken met de ijsmachine
Pistache ijs maken met de ijsmachine

👉 In dit recept leer je gehakte pistachenoten door het ijsmengsel te doen, op het juiste moment toegevoegd.

Stracciatella ijs met ricotta

Stracciatella is een bijzonder ijs omdat we de uitvinder ervan kennen: het werd in 1961 in Bergamo gemaakt door Enrico Panattoni.

De traditie van dit ijs leeft nog steeds in de stad Bergamo. Voor ons receptenboek maken we het extra hebberig, met ricotta.

Stracciatella ijs maken met de ijsmachine
Stracciatella ijs maken met de ijsmachine

👉 In dit ijsrecept laten we zien hoe je stracciatella met chocoladevlokken maakt.

Vegan ijs

In dit recept laten we zien hoe je volledig veganistisch ijs maakt, met alternatieven voor slagroom en melk.

Om het extra lekker te maken maken we ook het variegatie (🔊 variegatura in het Italiaans), door het te mengen met koude dadelstroop.

Aardbeien sorbetijs

Het aardbeienijs is lekker, maar de sorbetijs versie? Nog beter, naar onze mening.

Fruit ijssmaken kunnen op twee manieren gemaakt worden: als roomijs, met slagroom en melk, of als sorbetijs, met water. 🔊 Sorbetto in het Italiaans.
Je kunt het verschil ook zien in ijssalons, wanneer ze beide versies hebben: de ene is bleker, omdat deze is verdund in melk. Zonder melk is de ijs minder romig, maar veel lekkerder: het is het perfecte ijs voor lente- en zomerdagen.

👉 In dit recept laten we zien hoe je sorbet maakt met water en suiker: het minst calorische ijs van allemaal.

Limoncello ijs

In dit recept voegen we likeur toe aan ijs, en het beste voorbeeld is zeker limoncello.

Limoncello ijs maken recept
Limoncello ijs maken

Wij houden van een extra romige limoncello ijs: daarom maken we een zeer romige versie met eieren en extra citroen-aroma.

Speculaas kaneelijs

Ik wil graag de koekjes ijssmaak, en kun je dat stuk koekje daar op de kegel leggen?» Ze vroegen het altijd aan een vriend die in een ijssalon in Milaan werkte.

De koekjes ijssmaak is een van de meest geliefde; omdat kaneel in veel Nederlandse dessert recepten zit, hebben we onze koekjes ijs gemaakt met Speculaas en een extra kaneel aroma.

Zelfs Speculaas kaneelijs kan gemaakt worden in versies met of zonder eieren.


Volg onze recepten

We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe ijsrecepten: lekkere en gezonde ijs smaken die je thuis maakt.

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Ciao, mijn naam is Gianni.
Ik ben de auteur van deze pagina

Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.

Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.

👉 Lees meer over mij

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.