Laatst bijgewerkt op 1 april 2023
Ijs recepten boek 🍨 Italiaans ijs maken met de ijsmachine
Zelf ijs maken met de ijsmachine en de originele en gezonde recepten voor alle soorten ijs, in een handleiding geschreven door Italianen in Nederland.

Laatst bijgewerkt op 1 april 2023
Zelf ijs maken met de ijsmachine en de originele en gezonde recepten voor alle soorten ijs, in een handleiding geschreven door Italianen in Nederland.
Zelfgemaakt ijs is lekker, voordelig en geeft veel voldoening: we schrijven er vaak over op de pagina's van Alle Italiaanse.
Zoals die van de ijssalon? Soms zelfs meer.
Thuis maak je ijs met verse ingrediënten en zonder toevoegingen: en daardoor behoudt het alle smaak.
Je kunt ook experimenteren met alternatieve ingrediënten: om het lekkerder te maken, of zelfs caloriearm.
1 kg ijs in een Italiaanse ijssalon kost minimaal 20 euro; 1 kg zelfgemaakt fiordilatte ijs kost ongeveer 2 euro. Een no-brainer voor ons ijsliefhebbers.
Ijs maken met onze recepten is eenvoudig en snel: we bereiden veel ijssmaken in minder dan een uur.
Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten
Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.
Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.
Op deze pagina
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | Ijs |
🔊 Ricettario | Receptenboek |
🔊 Gelatiera | Ijsmachine |
🔊 Gelateria | Ijssalon |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Je hebt een ijsmachine gekocht, maar het instructieboekje helpt niet veel. Het is ons ook overkomen.
Soms blijft het mengsel vloeibaar en klopt niet, of de roerarm stopt voordat het ijs klaar is, of het wordt stevig als een ijslolly.
En zo velen laten na de eerste pogingen het idee varen en zetten de ijsmachine weg; denkend dat thuis ijs maken niet echt mogelijk is.
In plaats daarvan gebruiken wij de ijsmachine veel; in de zomer maar ook in de winter.
Je hebt geen bijzondere ijsmachine nodig: met een beetje ervaring (en onze tips) is ijs maken heel makkelijk en lukt altijd.
De ijsmachine mixt ons mengsel gedurende 40-50 minuten in een koude container. Dit proces heet in het Italiaans 🔊 mantecare, het ijs smeuïg maken.
Gedurende deze tijd hoopt het half-vloeibare mengsel lucht op, klopt op en wordt ijs: een mix van suiker, vet, luchtbellen en kleine ijskristallen.
Lukt het ijs met de ijsmachine niet? Je kunt onze tips volgen, samen met ijsrecepten met de juiste hoeveelheden ingrediënten.
Thuis ijs maken is nogal een niche; om deze reden zijn de recepten op de sites van de belangrijkste foodbloggers niet altijd goed gekalibreerd.
Ze bevatten vaak te veel vet en suiker, omdat er onnodige ingrediënten in zitten zoals gecondenseerde melk; of ze leggen een overdreven aantal eieren.
Om ijs te maken gebruik je verse ingrediënten, die in balans moeten zijn.
In ons boek bieden we voor elk soort ijs minimaal één recept aan, zodat je de verschillende technieken kunt oefenen: het ijsmengsel met eieren verwarmen; de chocolade smelt; gedroogd fruit of koekjes toevoegen; stracciatella maken of ijs varieren; veganistisch ijs en sorbet met eiwit bereiden.
De ijssmaak met slagroom en zonder eieren: in tegenstelling tot wat velen denken, heb je geen eieren nodig om romig ijs te maken. 🔊 Fiordilatte vormt de basis van vele andere smaken van Italiaanse ijssalons.
Als je geen ei toevoegt, hoef je alleen maar de verse ingrediënten te mengen, zonder de extra stap van pasteurisatie.
Dus vanaf het moment dat je de ingrediënten mixt tot het moment dat je het ijs eet, gaat er minder dan een uur voorbij.
👉 Pasteuriseren (🔊 pasturizzare in het Italiaans) is het verhitten van het mengsel tot het bijna kookt, om de daarin aanwezige bacteriën te verwijderen.
In ijssalons is pasteurisatie altijd nodig, ook bij fruitsmaken; en verwijdert helaas een deel van de smaak van het ijs.
Smaken verschillende ijssmaken uit de ijssalon soms hetzelfde? Dit is waarom.
Fruit ijssmakens met slagroom zijn dus lekkerder als je ze thuis maakt, omdat je vers fruit gebruikt dat je niet hoeft te pasteuriseren.
👉 Meestal bevatten de fruitsmaken die je thuis maakt nooit eieren, in tegenstelling tot sommige recepten die je online vindt.
In Italië hebben we een naam voor de basis ijssmaak met eieren: 🔊 gelato alla crema.
Zelfs het ijs met eieren is de basis voor andere smaken.
De eieren geven een dikkere textuur aan het ijs, maar de bereiding duurt iets langer; je moet het mengsel verwarmen en dan volledig laten afkoelen.
👉 Terwijl we het mengsel opwarmen, is het een goede gelegenheid om extra smaak aan het ijs toe te voegen: met een vanillestokje, een kaneelstokje of de schil van een citroen.
De Yoghurt ijssmaak is een van de meest geliefde, maar wordt door veel ijssalons afgekeurd.
Je kunt het op zoveel manieren bereiden, licht of heel romig. We maken het met Griekse yoghurt, gezoet met een mix van suiker en honing.
Traditioneel zijn Baci Perugina de chocolaatjes van geliefden in Italië: 🔊 Bacio betekent in het Italiaans kus.
Baci Perugina, verpakt in de kenmerkende blauwe verpakking, is een mix van chocolade, cacao en gehakte hazelnoten.
De Bacio ijssmaak dankt hier zijn naam aan en is een van de meest geliefde in Italiaanse ijssalons. In Nederland vinden we het minder: een uitgelezen kans om het op te nemen in ons ijsrecepten boek.
Ijssmaken zoals chocolade ijs, pistache of hazelnoot ijs, kunnen met of zonder ei gemaakt worden.
Het verschil is dat met eieren het ijs iets smeuïger mag zijn, maar de bereiding twee keer zo lang duurt.
👉 In dit recept leer je gehakte pistachenoten door het ijsmengsel te doen, op het juiste moment toegevoegd.
Stracciatella is een bijzonder ijs omdat we de uitvinder ervan kennen: het werd in 1961 in Bergamo gemaakt door Enrico Panattoni.
De traditie van dit ijs leeft nog steeds in de stad Bergamo. Voor ons receptenboek maken we het extra hebberig, met ricotta.
👉 In dit ijsrecept laten we zien hoe je stracciatella met chocoladevlokken maakt.
In dit recept laten we zien hoe je volledig veganistisch ijs maakt, met alternatieven voor slagroom en melk.
Om het extra lekker te maken maken we ook het variegatie (🔊 variegatura in het Italiaans), door het te mengen met koude dadelstroop.
Het aardbeienijs is lekker, maar de sorbetijs versie? Nog beter, naar onze mening.
Fruit ijssmaken kunnen op twee manieren gemaakt worden: als roomijs, met slagroom en melk, of als sorbetijs, met water. 🔊 Sorbetto in het Italiaans.
Je kunt het verschil ook zien in ijssalons, wanneer ze beide versies hebben: de ene is bleker, omdat deze is verdund in melk.
Zonder melk is de ijs minder romig, maar veel lekkerder: het is het perfecte ijs voor lente- en zomerdagen.
👉 In dit recept laten we zien hoe je sorbet maakt met water en suiker: het minst calorische ijs van allemaal.
In dit recept voegen we likeur toe aan ijs, en het beste voorbeeld is zeker limoncello.
Wij houden van een extra romige limoncello ijs: daarom maken we een zeer romige versie met eieren en extra citroen-aroma.
Ik wil graag de koekjes ijssmaak, en kun je dat stuk koekje daar op de kegel leggen?» Ze vroegen het altijd aan een vriend die in een ijssalon in Milaan werkte.
De koekjes ijssmaak is een van de meest geliefde; omdat kaneel in veel Nederlandse dessert recepten zit, hebben we onze koekjes ijs gemaakt met Speculaas en een extra kaneel aroma.
Zelfs Speculaas kaneelijs kan gemaakt worden in versies met of zonder eieren.
We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe ijsrecepten: lekkere en gezonde ijs smaken die je thuis maakt.
Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.
Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋