Wij hebben onze meest originele ijsrecepten verzameld in een kookboek om heerlijk Italiaans ijs te maken met de ijsmachine. In een nieuwe, tweede editie met nog meer smaken. Zo lekker als die van de ijssalon 👍
50 heerlijke ijssmaken
Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten
Heerlijke ijsrecepten
met de ijsmachine
Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten book, beschikbaar in e-book of paperback formaat.
Zelfgemaakt ijs is lekker, voordelig en geeft veel voldoening: we schrijven er vaak over op de pagina's van Alle Italiaanse.
Lekker en gezond
Zoals die van de ijssalon? Soms zelfs meer.
Thuis maak je ijs met verse ingrediënten en zonder additieven: en daardoor heeft het ijs een intense en "natuurlijke" smaak.
Voordelig
1 kg ijs in een Italiaanse ijssalon kost minimaal 20 euro 💸;
1 kg zelfgemaakt ijs kost ongeveer 2 euro.
Een no-brainer voor ons ijsliefhebbers.
Snel en makkelijk
IJs maken met onze recepten is eenvoudig en snel: vaak is het recept in minder dan een uur klaar.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Italiaanse ijsrecepten met de ijsmachine
Veel ijsrecepten die je online vindt, zijn naar onze mening een beetje geïmproviseerd. Misschien omdat ijs niet de focus is van de grote kooksites; veel foodbloggers maken ijs met onnodige ingrediënten zoals gecondenseerde melk of te veel eieren.
In plaats daarvan heb je verse en uitgebalanceerde ingrediënten nodig om lekker ijs te maken.
In ons boek bieden we voor elk soort ijs minimaal één recept aan, zodat je de verschillende technieken kunt oefenen: het ijsmengsel met eieren verwarmen; de chocolade smelt; gedroogd fruit of koekjes toevoegen; stracciatella maken of ijs varieren; veganistisch ijs en sorbet met eiwit bereiden.
Amandelen ijs
Een romig «gelato alle mandorle» met melk en gehakte amandelen, zonder ei. 🔊gelato alla mandorla in het Italiaans
Amarena ijs
🔊Gelato all'amarena is een klassieke en zeer populaire smaak in Italië. Het is een wit melkijs dat we
variëren met een kersencoulis, meestal gemengd met hele kersen
Avocado appel kiwi ijs
We gebruiken avocado om vegan ijs te maken, veel romiger dan een normale sorbetijs. Avocado verzacht ook de scherpe smaak van appel en kiwi.
Chocolate chips cookies ijs
De klassieke «cookies» ijssmaak van Italiaanse ijssalons, verrijkt met verkruimelde koekjes.
Vegan chocolate ijs en munt
De smaak van chocolade is intenser als we een sorbetijs maken, met alleen water en suiker en zonder melk. Terwijl we de chocolade smelten, kunnen we deze op smaak brengen met verse muntblaadjes.
Kwark ijs
IJs met kwark is heel romig en doet denken aan de tiramisù ijssmaak. Aan het einde van de bereiding voegen we dadelstroop toe om het te variëren.
Frambozen ijs en sorbetijs
Frambozen sorbetijs is het klassieke frambozen smaak van de ijssalon, dat wij maken zonder melk en dus als sorbetijs. We gebruiken banaan om hem zachter te maken, qua textuur en smaak.
Frambozenijs is de romige versie, met melk en slagroom. Het van melk en frambozenmengsel krijgt een felroze kleur. In
het Italiaans 🔊gelato ai lamponi genoemd.
Gember ijs
Gemberijs, 🔊gelato allo zenzero in het Italiaans, is een verfijnde en kruidige smaak die je zelden in ijssalons tegenkomt. We aromatiseren de melk met verse gember, voor een pittig ijsje.
Koffieijs met honing
In Italië kennen we dit ijssmaak als «Coppa del nonno», opa’s kopje. Een heerlijke variant van koffieijs, voor liefhebbers van espresso en slagroom.
Melk en munt ijs
Melk en munt, 🔊latte e menta, is een traditioneel zomerdrankje, dat koud geserveerd wordt in de «latteria», de melkwinkel. Wij aromatiseren de melk met verse muntblaadjes, die daardoor een lichtgroene kleur krijgt.
Hazelnootpasta biscuits ijs
Een overdreven koekjes ijs, gemaakt met de koekjes van een bekend Italiaans merk, met hazelnoot en chocolade pasta.
Sandwich koekjes ijs
Een wit vanille-ijs verrijkt met verkruimelde stukjes van het beroemde Amerikaanse sandwich koekje.
Passievrucht ijs
Een fruitijsje met en een uitzonderlijke smaak. Als je vers fruit gebruikt, heb je wat nodig: het vruchtvlees van een passievrucht weegt ongeveer 40 g. Wij maken het romig met melk en slagroom.
Apfelstrudel ijs
Apfelstrudel is een traditioneel dessert in mijn regio, Trentino. Het recept van mijn familie is heerlijk en ik maak er ijs mee. Met gekookte appels, pijnboompitten, rozijnen en kaneelsmaak.
Vegan pistache-kokosijs
Een veganistisch alternatief voor klassiek pistache-ijs, zacht en romig dankzij de vetten in kokosmelk.
Kersenijs
De romige versie van ijs met kersen, met melk en slagroom. In het Italiaans 🔊gelato alla ciliegia genoemd.
Worteltaart ijs
Die met wortelen is een van mijn favoriete taarten en ik heb er ijs van gemaakt, met amandelen en Digestive koekjes.
Zoethout ijs
IJs gearomatiseerd met zoethout stokjes doet sterk denken aan de smaak van old timers dropjes, en verdwijnt altijd snel uit onze vriezer.
Wortel-appel-gember sorbetijs
Een alternatieve combinatie van ingrediënten voor een frisse en pittige sorbet.
Spritz ijs
In het Italiaans: 🔊gelato allo Spritz
De Spritz is de Italiaanse cocktail die nu ook hier in Nederland erg beroemd is, perfect voor een aperitivo in de lente en zomer. Maar heb je wel eens spritz ijs geprobeerd? Het idee ontstond na het maken van limoncello-ijs.
En ja, het smaakt echt naar Spritz!
Limoncello-ijs
Limoncello-ijs zoals dat van de beste Italiaanse ijssalons: we hebben het heel romig gemaakt, extra gearomatiseerd met citroenschil.
Tiramisù ijs
In het Italiaans: 🔊gelato al tiramisù
We kennen allemaal wel het Italiaanse toetje met mascarpone; en omdat kazen zoals mascarpone en ricotta perfect zijn om desserts romig te maken, hebben we er een ijsje van gemaakt: je kunt ervan genieten op een hoorntje, of in een kopje met lange vingers koekjes en espresso koffie.
Amaretti ijs
In het Italiaans: 🔊gelato agli amaretti
De ijssmaken met koekjes zijn wat we in Italië 🔊gusti crema noemen, juist omdat ze het meest romig (cremosi) zijn.
In ons receptenboek maken we ijs met verschillende soorten koekjes, zowel Italiaans als Nederlands.
Amaretti zijn typisch Italiaanse koekjes met amandelsmaak en delen de smaak met de beroemde Amaretto likeur.
Stroopwafel ijs
IJs met de typisch Hollandse koekjes waar onze vrienden in Italië dol op zijn. Deze smaak is niet altijd te vinden in ijssalons hier in Nederland, dus we hebben het gemaakt.
Speculaas kaneelijs
«Ik wil graag de koekjes ijssmaak, en kun je dat stukje koekje daar ook op mijn hoorntje leggen?» Ze vroegen het altijd aan een vriend die in een ijssalon in Milaan werkte, terwijl het koekje alleen voor decoratie was.
De koekjes ijssmaak is een van de meest geliefde; omdat kaneel in veel Nederlandse dessert recepten zit, hebben we onze koekjes ijs gemaakt met Speculaas en een extra kaneel aroma.
Zelfs Speculaas kaneelijs kan gemaakt worden in versies met of zonder eieren.
Strawberry cheesecake ijs
Nog een ijssmaak met kaas, en een kans om de 🔊variegatura (zoals variëren) techniek te gebruiken: dat wil zeggen, een ingrediënt toevoegen om gestreept ijs te maken.
Het resultaat is een uitzonderlijk ijs.
Ricotta perenijs
In het Italiaans zeggen we dit spreekwoord: 🔊Al contadino non far sapere quanto è buono il formaggio con le pere, wat letterlijk betekent De boer laat niet weten hoe lekker kaas met peren is: want het is een combinatie vol smaak en delicaat. Een specialiteit om te ontdekken.
Siciliaanse cassata-ijs
Nog een ijsje met ricotta, waaraan we gekonfijt fruit toevoegen zoals in het traditionele Siciliaanse dessert.
Bacio van chocolade en cacao met gehakte hazelnoten
Traditioneel zijn Baci Perugina de chocolaatjes van geliefden in Italië: 🔊Bacio betekent in het Italiaans kus.
Baci Perugina, verpakt in de kenmerkende blauwe verpakking, is een mix van chocolade, cacao en gehakte hazelnoten.
De Bacio ijssmaak dankt hier zijn naam aan en is een van de meest geliefde in Italiaanse ijssalons. In Nederland vinden we het minder: een uitgelezen kans om het op te nemen in ons ijsrecepten boek.
Sinaasappel sorbetijs
In het Italiaans: 🔊sorbetto all'arancia
Citroensorbet is populair in Italië en wordt vaak geserveerd op evenementen zoals sgroppino.
Sinaasappel sorbetijs is een origineel alternatief: we maken het fris en luchtig met sinaasappelschil.
Pistache roomijs met honing
IJssmaken zoals chocolade ijs, pistache of hazelnoot ijs, kunnen met of zonder ei gemaakt worden.
Het verschil is dat met eieren het ijs iets smeuïger mag zijn, maar de bereiding twee keer zo lang duurt.
👉 In dit recept leer je gehakte pistachenoten door het ijsmengsel te doen, op het juiste moment toegevoegd.
Aardbeien, kiwi, mango en kersen sorbetijs
In het Italiaans: 🔊sorbetto
Aardbeienijs en mango-ijs zijn lekker, maar als sorbetijses? Nog beter, naar onze mening.
Fruit ijssmaken kunnen op twee manieren gemaakt worden: als roomijs, met slagroom en melk, of als sorbetijs, met water.
Je kunt het verschil ook zien in ijssalons, wanneer ze beide versies hebben: de ene is bleker, omdat deze is verdund in melk.
Zonder melk is de ijs minder romig, maar veel lekkerder: het is het perfecte ijs voor lente- en zomerdagen.
👉 In dit recept laten we zien hoe je sorbet maakt met water en suiker: het minst calorische ijs van allemaal.
Stracciatella ijs met ricotta
Stracciatella is een bijzonder ijs omdat we de uitvinder ervan kennen: het werd in 1961 in Bergamo gemaakt door Enrico Panattoni.
De traditie van dit ijs leeft nog steeds in de stad Bergamo. Voor ons receptenboek maken we het extra hebberig, met ricotta.
👉 In dit ijsrecept laten we zien hoe je stracciatella met chocoladevlokken maakt.
Griekse yoghurt met honing en walnoten
De Yoghurt ijssmaak is een van de meest geliefde, maar wordt door veel ijssalons afgekeurd.
Je kunt het op zoveel manieren bereiden, licht of heel romig. We maken het met Griekse yoghurt, gezoet met een mix van suiker en honing.
Vegan ijs
In dit recept laten we zien hoe je volledig veganistisch ijs maakt, met alternatieven voor slagroom en melk.
Om het extra lekker te maken maken we ook het variegatie (🔊variegatura in het Italiaans), door het te mengen met koude dadelstroop.
Fiordilatte zonder ei
De ijssmaak met slagroom en zonder eieren: in tegenstelling tot wat velen denken, heb je geen eieren nodig om romig ijs te maken. 🔊Fiordilatte vormt de basis van vele andere smaken van Italiaanse ijssalons.
Als je geen ei toevoegt, hoef je alleen maar de verse ingrediënten te mengen, zonder de extra stap van pasteurisatie.
Dus vanaf het moment dat je de ingrediënten mixt tot het moment dat je het ijs eet, gaat er minder dan een uur voorbij.
👉 Pasteuriseren (🔊pasturizzare in het Italiaans) is het verhitten van het mengsel tot het bijna kookt, om de daarin aanwezige bacteriën te verwijderen.
In ijssalons is pasteurisatie altijd nodig, ook bij fruitsmaken; en verwijdert helaas een deel van de smaak van het ijs.
Smaken verschillende ijssmaken uit de ijssalon soms hetzelfde? Dit is waarom.
Fruit ijssmakens met slagroom zijn dus lekkerder als je ze thuis maakt, omdat je vers fruit gebruikt dat je niet hoeft te pasteuriseren.
👉 Meestal bevatten de fruitsmaken die je thuis maakt nooit eieren, in tegenstelling tot sommige recepten die je online vindt.
Roomijs met eieren, gearomatiseerd
In Italië hebben we een naam voor de basis ijssmaak met eieren: 🔊gelato alla crema.
Zelfs het ijs met eieren is de basis voor andere smaken.
De eieren geven een dikkere textuur aan het ijs, maar de bereiding duurt iets langer; je moet het mengsel verwarmen en dan volledig laten afkoelen.
👉 Terwijl we het mengsel opwarmen, is het een goede gelegenheid om extra smaak aan het ijs toe te voegen: met een vanillestokje, een kaneelstokje of de schil van een citroen.
IJs maken met de ijsmachine
Je hebt een ijsmachine gekocht, maar het instructieboekje helpt niet veel. Het is ons ook overkomen.
Soms blijft het mengsel vloeibaar en klopt niet, of de roerarm stopt voordat het ijs klaar is, of het wordt stevig als een ijslolly.
En zo velen laten na de eerste pogingen het idee varen en zetten de ijsmachine weg; denkend dat thuis ijs maken niet echt mogelijk is.
In plaats daarvan gebruiken wij de ijsmachine veel; in de zomer maar ook in de winter.
Je hebt geen bijzondere ijsmachine nodig: met een beetje ervaring (en onze tips) is ijs maken heel makkelijk en lukt altijd.
Wat de ijsmachine doet
De ijsmachine mixt ons mengsel gedurende 40-50 minuten in een koude container. Dit proces heet in het Italiaans 🔊mantecare, het ijs smeuïg maken.
Gedurende deze tijd hoopt het half-vloeibare mengsel lucht op, klopt op en wordt ijs: een mix van suiker, vet, luchtbellen en kleine ijskristallen.
Lukt het ijs met de ijsmachine niet? Je kunt onze tips volgen, samen met ijsrecepten met de juiste hoeveelheden ingrediënten.
Volg onze recepten
We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe ijsrecepten: lekkere en gezonde ijs smaken die je thuis maakt.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.