Laatst bijgewerkt op 18 januari 2024

IJsrecepten boek 🍨 Italiaans ijs met de ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij hebben onze meest originele ijsrecepten verzameld in een kookboek om heerlijk Italiaans ijs te maken met de ijsmachine. In een nieuwe, tweede editie met nog meer smaken. Zo lekker als die van de ijssalon 👍

Een filmpje met de ijsjes uit ons ijsrecepten boek

50 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijsrecepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten book, beschikbaar in e-book of paperback formaat.

IJs
2e editie

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons ijsrecepten book.
🔍 Klik om in te zoomen
  • Alle Italiaanse IJs - 2e editie
    `
E-book 9,99
  • 187 pagina's vol recepten

  • Het origineel, nu in de 2e editie met 50 heerlijke ijssmaken

  • Compatibel met alle soorten apparaten

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte - IJs basisrecept zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs - IJs basisrecept met ei
  • 🍨 Kaneelijs
  • 🍋 Citroenijs
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🐐 Geitenmelk ijs met honing
  • 🍨 Kwark ijs
  • 🍨 Gemberijs
  • 🍨 Melk en munt ijs
  • 🍨 Zoethout ijs
  • ☕ Koffieijs met honing
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Chocolade-ijs met cacao
  • 🍫 Vegan chocolade-ijs en munt
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍨 Vegan pistache-kokosijs
  • 🍨 Amandelen ijs
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokos sorbetijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍓 Aardbeienijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🍒 Kersenijs
  • 🍒🐄 Amarena ijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥭 Mango ijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍌 Bananenijs
  • 🍨 Frambozen sorbetijs
  • 🍨 Frambozenijs
  • 🥕🍎 Wortel-appel-gember sorbetijs
  • 🥑 Avocado-appel-kiwi ijs
  • 🍨 Passievrucht ijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Chocolate chip cookies ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍪 Sandwich koekjes ijs
  • 🍪 Hazelnootpasta biscuits ijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🍎 Apfelstrudel ijs
  • 🥕 Worteltaart ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

👉 Onze ijsrecepten kun je maken met alle soorten ijsmachines: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.




Zelfgemaakt ijs is lekker, voordelig en geeft veel voldoening: we schrijven er vaak over op de pagina's van Alle Italiaanse.

Lekker en gezond

Zoals die van de ijssalon? Soms zelfs meer.
Thuis maak je ijs met verse ingrediënten en zonder additieven: en daardoor heeft het ijs een intense en "natuurlijke" smaak.

Voordelig

1 kg ijs in een Italiaanse ijssalon kost minimaal 20 euro 💸;
1 kg zelfgemaakt ijs kost ongeveer 2 euro.
Een no-brainer voor ons ijsliefhebbers.

Snel en makkelijk

IJs maken met onze recepten is eenvoudig en snel: vaak is het recept in minder dan een uur klaar.



Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Ricettario Receptenboek
🔊 Gelatiera IJsmachine
🔊 Gelateria IJssalon

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Italiaanse ijsrecepten met de ijsmachine

Veel ijsrecepten die je online vindt, zijn naar onze mening een beetje geïmproviseerd. Misschien omdat ijs niet de focus is van de grote kooksites; veel foodbloggers maken ijs met onnodige ingrediënten zoals gecondenseerde melk of te veel eieren.
In plaats daarvan heb je verse en uitgebalanceerde ingrediënten nodig om lekker ijs te maken.

In ons boek bieden we voor elk soort ijs minimaal één recept aan, zodat je de verschillende technieken kunt oefenen: het ijsmengsel met eieren verwarmen; de chocolade smelt; gedroogd fruit of koekjes toevoegen; stracciatella maken of ijs varieren; veganistisch ijs en sorbet met eiwit bereiden.

Amandelen ijs

Een romig «gelato alle mandorle» met melk en gehakte amandelen, zonder ei. 🔊 gelato alla mandorla in het Italiaans

Een zelfgemaakt amandelen-ijs ijshoorntje
Amandelen-ijs uit ons receptenboek

Amarena ijs

🔊 Gelato all'amarena is een klassieke en zeer populaire smaak in Italië. Het is een wit melkijs dat we variëren met een kersencoulis, meestal gemengd met hele kersen

Een zelfgemaakt Amarena ijshoorntje
Amarena ijs wordt meestal gemengd met hele ontpitte kersen

Avocado appel kiwi ijs

We gebruiken avocado om vegan ijs te maken, veel romiger dan een normale sorbetijs. Avocado verzacht ook de scherpe smaak van appel en kiwi.

Zelfgemaakt avocado ijs op een ijshoorntje
IJs gemaakt met avocado uit ons receptenboek

Chocolate chips cookies ijs

De klassieke «cookies» ijssmaak van Italiaanse ijssalons, verrijkt met verkruimelde koekjes.

Een zelfgemaakt cookies ijs ijshoorntje

Vegan chocolate ijs en munt

De smaak van chocolade is intenser als we een sorbetijs maken, met alleen water en suiker en zonder melk. Terwijl we de chocolade smelten, kunnen we deze op smaak brengen met verse muntblaadjes.

Zelfgemaakt vegan chocolade ijs op een ijshoorntje
In ons receptenboek maken we vele soorten chocolade-ijs: met cacaopoeder, wit, met hazelnoten en ook vegan gearomatiseerd met munt

Kwark ijs

IJs met kwark is heel romig en doet denken aan de tiramisù ijssmaak. Aan het einde van de bereiding voegen we dadelstroop toe om het te variëren.

Een zelfgemaakt kwark-ijs ijshoorntje
Zelfgemaakt kwark-ijs uit ons receptenboek

Frambozen ijs en sorbetijs

Frambozen sorbetijs is het klassieke frambozen smaak van de ijssalon, dat wij maken zonder melk en dus als sorbetijs. We gebruiken banaan om hem zachter te maken, qua textuur en smaak.

Zelfgemaakt frambozen sorbetijs op een ijshoorntje
Frambozen sorbetijs uit ons receptenboek

Frambozenijs is de romige versie, met melk en slagroom. Het van melk en frambozenmengsel krijgt een felroze kleur. In het Italiaans 🔊 gelato ai lamponi genoemd.

Zelfgemaakt frambozenijs op een ijshoorntje
Frambozenijs met melk en slagroom

Gember ijs

Gemberijs, 🔊 gelato allo zenzero in het Italiaans, is een verfijnde en kruidige smaak die je zelden in ijssalons tegenkomt. We aromatiseren de melk met verse gember, voor een pittig ijsje.

Zelfgemaakt gember-ijs op een ijshoorntje
Gemberijs, een originele en pittige smaak

Koffieijs met honing

In Italië kennen we dit ijssmaak als «Coppa del nonno», opa’s kopje. Een heerlijke variant van koffieijs, voor liefhebbers van espresso en slagroom.

Zelfgemaakt koffie-ijs met honing op een ijshoorntje
Koffie-ijs met honing uit ons receptenboek

Melk en munt ijs

Melk en munt, 🔊 latte e menta, is een traditioneel zomerdrankje, dat koud geserveerd wordt in de «latteria», de melkwinkel. Wij aromatiseren de melk met verse muntblaadjes, die daardoor een lichtgroene kleur krijgt.

Zelfgemaakt melk-munt ijs op een ijshoorntje
Melk en munt ijs uit ons receptenboek

Hazelnootpasta biscuits ijs

Een overdreven koekjes ijs, gemaakt met de koekjes van een bekend Italiaans merk, met hazelnoot en chocolade pasta.

Zelfgemaakt hazelnootpasta biscuits ijs op een ijshoorntje
Ons ijs gemaakt met hazelnootpasta koekjes

Sandwich koekjes ijs

Een wit vanille-ijs verrijkt met verkruimelde stukjes van het beroemde Amerikaanse sandwich koekje.

Zelfgemaakt sandwich koekjes ijs op een ijshoorntje
Ons ijs gemaakt met sandwich koekjes van een beroemde merk

Passievrucht ijs

Een fruitijsje met en een uitzonderlijke smaak. Als je vers fruit gebruikt, heb je wat nodig: het vruchtvlees van een passievrucht weegt ongeveer 40 g. Wij maken het romig met melk en slagroom.

Zelfgemaakt passievrucht ijs op een ijshoorntje
Ons ijs gemaakt met pulp van verse passievrucht. De gemalen zaden zijn eetbaar en lijken op stracciatella

Apfelstrudel ijs

Apfelstrudel is een traditioneel dessert in mijn regio, Trentino. Het recept van mijn familie is heerlijk en ik maak er ijs mee. Met gekookte appels, pijnboompitten, rozijnen en kaneelsmaak.

Zelfgemaakt appel strudel ijs op een ijshoorntje
Strudel-ijs is een originele smaak, met gekookte appels, pijnboompitten en rozijnen

Vegan pistache-kokosijs

Een veganistisch alternatief voor klassiek pistache-ijs, zacht en romig dankzij de vetten in kokosmelk.

Zelfgemaakt Vegan pistache ijs op een ijshoorntje
Veganistisch pistache-ijs is een licht alternatief voor de klassieke pistache ijssmaak

Kersenijs

De romige versie van ijs met kersen, met melk en slagroom. In het Italiaans 🔊 gelato alla ciliegia genoemd.

Zelfgemaakt kersen-ijs op een ijshoorntje
In ons boek maken we zowel kersenijs, romig met melk en room, als sorbet met alleen water en suiker.

Worteltaart ijs

Die met wortelen is een van mijn favoriete taarten en ik heb er ijs van gemaakt, met amandelen en Digestive koekjes.

Zelfgemaakt worteltaart-ijs op een ijshoorntje
Nog een originele smaak met de smaak van een van onze favoriete taarten

Zoethout ijs

IJs gearomatiseerd met zoethout stokjes doet sterk denken aan de smaak van old timers dropjes, en verdwijnt altijd snel uit onze vriezer.

Zelfgemaakt zoethout-ijs op een ijshoorntje
De smaak van zoethout die het ijs gearomatiseerd, blijft aangenaam in de mond

Wortel-appel-gember sorbetijs

Een alternatieve combinatie van ingrediënten voor een frisse en pittige sorbet.

Zelfgemaakt wortel-appel-gember-ijs op een ijshoorntje
En frisse vegan sorbetijs met alternatieve ingrediënten, maar toch heerlijk

Spritz ijs

In het Italiaans: 🔊 gelato allo Spritz

De Spritz is de Italiaanse cocktail die nu ook hier in Nederland erg beroemd is, perfect voor een aperitivo in de lente en zomer. Maar heb je wel eens spritz ijs geprobeerd? Het idee ontstond na het maken van limoncello-ijs.
En ja, het smaakt echt naar Spritz!

Een animatie met ons originele Italiaanse Spritz-ijs recept
Ons originele Spritz-ijs recept: zo ruikt ook je ijsmachine een paar dagen naar Aperol 😀

Limoncello-ijs

Limoncello-ijs zoals dat van de beste Italiaanse ijssalons: we hebben het heel romig gemaakt, extra gearomatiseerd met citroenschil.

Een limoncello-ijs ijshoorntje
Limoncello-ijs uit ons receptenboek

Tiramisù ijs

In het Italiaans: 🔊 gelato al tiramisù

We kennen allemaal wel het Italiaanse toetje met mascarpone; en omdat kazen zoals mascarpone en ricotta perfect zijn om desserts romig te maken, hebben we er een ijsje van gemaakt: je kunt ervan genieten op een hoorntje, of in een kopje met lange vingers koekjes en espresso koffie.

Een zelfgemaakt  tiramisu ijs uit ons receptenboek
Een zelfgemaakt tiramisu ijs uit ons receptenboek

Amaretti ijs

In het Italiaans: 🔊 gelato agli amaretti

De ijssmaken met koekjes zijn wat we in Italië 🔊 gusti crema noemen, juist omdat ze het meest romig (cremosi) zijn.

In ons receptenboek maken we ijs met verschillende soorten koekjes, zowel Italiaans als Nederlands.
Amaretti zijn typisch Italiaanse koekjes met amandelsmaak en delen de smaak met de beroemde Amaretto likeur.

Een amaretti-ijs ijshoorntje
Amaretti-ijs uit ons receptenboek

Stroopwafel ijs

IJs met de typisch Hollandse koekjes waar onze vrienden in Italië dol op zijn. Deze smaak is niet altijd te vinden in ijssalons hier in Nederland, dus we hebben het gemaakt.

Een stroopwafel-ijs ijshoorntje
Ons zelfgemaakt stroopwafel-ijs

Speculaas kaneelijs

«Ik wil graag de koekjes ijssmaak, en kun je dat stukje koekje daar ook op mijn hoorntje leggen?» Ze vroegen het altijd aan een vriend die in een ijssalon in Milaan werkte, terwijl het koekje alleen voor decoratie was.

De koekjes ijssmaak is een van de meest geliefde; omdat kaneel in veel Nederlandse dessert recepten zit, hebben we onze koekjes ijs gemaakt met Speculaas en een extra kaneel aroma.

Zelfs Speculaas kaneelijs kan gemaakt worden in versies met of zonder eieren.

Strawberry cheesecake ijs

Nog een ijssmaak met kaas, en een kans om de 🔊 variegatura (zoals variëren) techniek te gebruiken: dat wil zeggen, een ingrediënt toevoegen om gestreept ijs te maken.
Het resultaat is een uitzonderlijk ijs.

Een strawberry cheesecake-ijs ijshoorntje
Ons lekker strawberry cheesecake ijshoorntje

Ricotta perenijs

In het Italiaans zeggen we dit spreekwoord: 🔊 Al contadino non far sapere quanto è buono il formaggio con le pere, wat letterlijk betekent De boer laat niet weten hoe lekker kaas met peren is: want het is een combinatie vol smaak en delicaat. Een specialiteit om te ontdekken.

Siciliaanse cassata-ijs

Nog een ijsje met ricotta, waaraan we gekonfijt fruit toevoegen zoals in het traditionele Siciliaanse dessert.

Een cassata-ijs ijshoorntje
Ons zelfgemaakt Siciliaanse cassata-ijs

Bacio van chocolade en cacao met gehakte hazelnoten

Traditioneel zijn Baci Perugina de chocolaatjes van geliefden in Italië: 🔊 Bacio betekent in het Italiaans kus.
Baci Perugina, verpakt in de kenmerkende blauwe verpakking, is een mix van chocolade, cacao en gehakte hazelnoten.

Chocolade ijs
Bacio - met cacao, chocolade en hazelnoten

De Bacio ijssmaak dankt hier zijn naam aan en is een van de meest geliefde in Italiaanse ijssalons. In Nederland vinden we het minder: een uitgelezen kans om het op te nemen in ons ijsrecepten boek.

Sinaasappel sorbetijs

In het Italiaans: 🔊 sorbetto all'arancia

Citroensorbet is populair in Italië en wordt vaak geserveerd op evenementen zoals sgroppino.
Sinaasappel sorbetijs is een origineel alternatief: we maken het fris en luchtig met sinaasappelschil.

Een sinaasappel-ijs ijshoorntje
Sinaasappel-ijs uit ons receptenboek

Pistache roomijs met honing

IJssmaken zoals chocolade ijs, pistache of hazelnoot ijs, kunnen met of zonder ei gemaakt worden.
Het verschil is dat met eieren het ijs iets smeuïger mag zijn, maar de bereiding twee keer zo lang duurt.

Pistache-ijs zlf maken recept - Alle Italiaanse
Het pistache-ijs dat we voor ons receptenboek hebben bereid. Het is echt groen!

👉 In dit recept leer je gehakte pistachenoten door het ijsmengsel te doen, op het juiste moment toegevoegd.

Aardbeien, kiwi, mango en kersen sorbetijs

In het Italiaans: 🔊 sorbetto

Aardbeienijs en mango-ijs zijn lekker, maar als sorbetijses? Nog beter, naar onze mening.

Fruit ijssmaken kunnen op twee manieren gemaakt worden: als roomijs, met slagroom en melk, of als sorbetijs, met water.

Een heerlijk kiwi-ijs ijshoorntje
Ons heerlijk kiwi-ijs

Je kunt het verschil ook zien in ijssalons, wanneer ze beide versies hebben: de ene is bleker, omdat deze is verdund in melk. Zonder melk is de ijs minder romig, maar veel lekkerder: het is het perfecte ijs voor lente- en zomerdagen.

👉 In dit recept laten we zien hoe je sorbet maakt met water en suiker: het minst calorische ijs van allemaal.

Een zelfgemaakt kersenijs hoorntje
Ons zelfgemaakt kersenijs hoorntje

Stracciatella ijs met ricotta

Stracciatella is een bijzonder ijs omdat we de uitvinder ervan kennen: het werd in 1961 in Bergamo gemaakt door Enrico Panattoni.

De traditie van dit ijs leeft nog steeds in de stad Bergamo. Voor ons receptenboek maken we het extra hebberig, met ricotta.

Stracciatella ijs maken met de ijsmachine
Stracciatella ijs maken met de ijsmachine

👉 In dit ijsrecept laten we zien hoe je stracciatella met chocoladevlokken maakt.

Griekse yoghurt met honing en walnoten

De Yoghurt ijssmaak is een van de meest geliefde, maar wordt door veel ijssalons afgekeurd.

Je kunt het op zoveel manieren bereiden, licht of heel romig. We maken het met Griekse yoghurt, gezoet met een mix van suiker en honing.

Vegan ijs

In dit recept laten we zien hoe je volledig veganistisch ijs maakt, met alternatieven voor slagroom en melk.

Om het extra lekker te maken maken we ook het variegatie (🔊 variegatura in het Italiaans), door het te mengen met koude dadelstroop.

Fiordilatte zonder ei

De ijssmaak met slagroom en zonder eieren: in tegenstelling tot wat velen denken, heb je geen eieren nodig om romig ijs te maken. 🔊 Fiordilatte vormt de basis van vele andere smaken van Italiaanse ijssalons.

Zelfgemaakt ijs is romig, gezond en erg lekker
Zelfgemaakt ijs is romig, gezond en erg lekker

Als je geen ei toevoegt, hoef je alleen maar de verse ingrediënten te mengen, zonder de extra stap van pasteurisatie.

Dus vanaf het moment dat je de ingrediënten mixt tot het moment dat je het ijs eet, gaat er minder dan een uur voorbij.

👉 Pasteuriseren (🔊 pasturizzare in het Italiaans) is het verhitten van het mengsel tot het bijna kookt, om de daarin aanwezige bacteriën te verwijderen.

In ijssalons is pasteurisatie altijd nodig, ook bij fruitsmaken; en verwijdert helaas een deel van de smaak van het ijs.

Smaken verschillende ijssmaken uit de ijssalon soms hetzelfde? Dit is waarom.
Fruit ijssmakens met slagroom zijn dus lekkerder als je ze thuis maakt, omdat je vers fruit gebruikt dat je niet hoeft te pasteuriseren.

👉 Meestal bevatten de fruitsmaken die je thuis maakt nooit eieren, in tegenstelling tot sommige recepten die je online vindt.

Roomijs met eieren, gearomatiseerd

In Italië hebben we een naam voor de basis ijssmaak met eieren: 🔊 gelato alla crema.
Zelfs het ijs met eieren is de basis voor andere smaken.

vanille roomijs zelf maken recept
Ons vanille roomijs

De eieren geven een dikkere textuur aan het ijs, maar de bereiding duurt iets langer; je moet het mengsel verwarmen en dan volledig laten afkoelen.

👉 Terwijl we het mengsel opwarmen, is het een goede gelegenheid om extra smaak aan het ijs toe te voegen: met een vanillestokje, een kaneelstokje of de schil van een citroen.

IJs maken met de ijsmachine

Je hebt een ijsmachine gekocht, maar het instructieboekje helpt niet veel. Het is ons ook overkomen.

Soms blijft het mengsel vloeibaar en klopt niet, of de roerarm stopt voordat het ijs klaar is, of het wordt stevig als een ijslolly.
En zo velen laten na de eerste pogingen het idee varen en zetten de ijsmachine weg; denkend dat thuis ijs maken niet echt mogelijk is.

In plaats daarvan gebruiken wij de ijsmachine veel; in de zomer maar ook in de winter.
Je hebt geen bijzondere ijsmachine nodig: met een beetje ervaring (en onze tips) is ijs maken heel makkelijk en lukt altijd.

Stroopwafel ijs maken met de ijsmachine
600g romig stroopwafel-ijs in onze ijsmachine

Wat de ijsmachine doet

De ijsmachine mixt ons mengsel gedurende 40-50 minuten in een koude container. Dit proces heet in het Italiaans 🔊 mantecare, het ijs smeuïg maken.

Gedurende deze tijd hoopt het half-vloeibare mengsel lucht op, klopt op en wordt ijs: een mix van suiker, vet, luchtbellen en kleine ijskristallen.

Lukt het ijs met de ijsmachine niet? Je kunt onze tips volgen, samen met ijsrecepten met de juiste hoeveelheden ingrediënten.


Volg onze recepten

We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe ijsrecepten: lekkere en gezonde ijs smaken die je thuis maakt.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.