Laatst bijgewerkt op 25 juli 2023

Kokosijs maken 🍨 Italiaans recept. Met of zonder ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Hoe maak je zelf een kokosijs met gezonde ingrediënten? Het is niet nodig om slagroom en koemelk te gebruiken voor een kokosijs dat net zo lekker is als dat van de ijssalon. We delen het Italiaanse kokosijs ijsrecept met kokosmelk en water: licht en vol van smaak als een kokos sorbetijs.

kokosijs

In Italië maken we een onderscheid tussen de ijssmaken van de ijssalon: er zijn smaken op basis van melk (🔊 gusti crema in het Italiaans) en dan zijn er de fruitsmaken zonder melk, de sorbetijses.

Ons recept bevat kokosmelk, water en suiker: en dus geen melk en slagroom.

Het is niet alleen heel makkelijk en snel te doen; maar de smaak van de kokosnoot wordt geaccentueerd, omdat deze niet wordt verdund door slagroom en melk. Het ijs is erg romig omdat de kokosmelk meer dan genoeg vet bevat om ijs te maken.


23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Kokosijs zelf maken: met kokosmelk of met kokosmeel?

Om ijs de smaak van kokos te geven heb je twee mogelijkheden: je kunt ofwel kokosmeel ofwel kokosmelk gebruiken. We hebben gezien dat kokosmelk ook een ingrediënt is dat je kunt gebruiken in caloriearm ijs en vooral in veganistisch ijs.

Tussen kokospoeder en kokosmelk kiezen we voor het laatste. In feite is kokosmeel, zelfs als het al fijngehakt is, niet erg lekker als je ijs eet: de consistentie is niet ideaal.

Het gebruik van kokosmelk is eenvoudig en de textuur van het ijs is zacht en romig.

Kokosmelk om vegan ijs te maken

Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je kokosijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Noce di cocco Kokosnoot
🔊 Gelato al cocco Kokosijs
🔊 Sorbetto al cocco Kokos sorbetijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Wat is het verschil tussen kokosijs en kokos sorbetijs?

Fruitijsjes kun je meestal op twee manieren maken: als ijs met melk en slagroom, of als sorbetijs met alleen water. Dat geldt voor veel ijsrecepten die we in Alle Italiaanse hebben gepubliceerd: met melk maak je mango-ijs, aardbeienijs, frambozenijs en citroenijs. Met water daarentegen kun je dezelfde smaken maken als een fruit sorbetijs: mango sorbetijs, citroen sorbetijs, aardbeien sorbetijs en frambozen sorbetijs.

Kokosmelk, die met een vetpercentage van rond de 17%, is uitstekend geschikt voor het maken van ijs. Omdat het al behoorlijk wat vetten bevat, die essentieel zijn voor het verkrijgen van een romig ijs, hoeven we geen room of melk toe te voegen, maar gewoon water. Het ijs zal perfect zijn, met een sterke kokossmaak, zacht en romig zoals dat van de ijssalon.

Kokosijs dat alleen met kokosmelk en water is gemaakt, is zelfs een vegan ijs; we kunnen het daarom ook vegan kokosijs noemen.

Kokosijs maken met on zonder ijsmachine

Velen proberen zelf ijs te maken zonder ijsmachine, vooral bij de eerste ervaringen. Bij ons was het ook zo.

 • Kokosijs maken zonder ijsmachine

  Een ijsje maken zoals dat van de ijssalon, maar dan zonder ijsmachine, is wat ons betreft onmogelijk. Met een beetje geduld kun je een koud dessert krijgen, dat echter niet de romige en zachte structuur van ijs heeft: het bevat onvermijdelijk meer ijskristallen en zal deels bevroren en deels vloeibaar zijn. Bovendien vraagt ijs zonder ijsmachine behoorlijk wat inspanning en een paar uur wachten.

  Bekijk onze pagina met de beste methodes om ijs te maken zonder ijsmachine.

  De smaak is daarentegen vergelijkbaar: ook als je geen ijsmachine hebt, raden we aan om ijs te maken met dezelfde ingrediënten en doseringen van de recepten met de ijsmachine.
  Wat wel verandert is de bereiding, die gaat snel en gemakkelijk met de ijsmachine; maar de ingrediënten veranderen niet. Met de vele ijsrecepten die we op Alle Italiaanse hebben gepubliceerd kun je dus ook zonder ijsmachine ijs maken.

  Het hangt dan af van de ijssmaken: we schrijven vaak dat het heel makkelijk is om ook zonder ijsmachine vruchtenijs te maken, zeker als je bevroren fruit gebruikt.
  Doe gewoon de ingrediënten van de fruitsorbet in de blender en je krijgt een koud dessert dat erg doet denken aan echt ijs. Dat geldt dus ook voor frambozen, aardbeien, mango's en kersen: al het fruit dat zelfs hier in Nederland heel goed ingevroren te vinden is.

  Voor kokos is het een beetje anders, want je kunt kokosmelk niet diepvriezen zoals je bij ander fruit doet.

  Naar onze mening is de beste manier om kokosijs te maken zonder ijsmachine als volgt:

  1. Meng de ingrediënten;

  2. Giet het mengsel in ijsblokjesvormen en laat ze stollen in de vriezer;

  3. Als de blokjes bevroren zijn, doe je ze in een krachtige blender tot je een ijsje krijgt.


  Een blender is belangrijk voor het opnemen van lucht in het mengsel: lucht is essentieel om de zachte textuur van het ijs te geven.

  Dit is ook de rol van de ijsmachine: mix het ijs in een koude omgeving, onder de -20 graden, zodat het mengsel lucht opneemt en in volume toeneemt.

 • Kokosijs maken met de ijsmachine

  Met de ijsmachine is het heel makkelijk om thuis ijs te maken zoals in de ijssalon.

  De ijsmachine is een compact apparaat dat de functie heeft om ijs te mixen in een koude bak. Deze actie, die we in het Italiaans 🔊 mantecazione noemen, creëert de textuur van het typische Italiaanse ijs.

  Er zijn twee soorten ijsmachines: zelfvriezende, of met koelelement.
  Die zelfvriezende zijn heel gemakkelijk in gebruik, zoals het model dat we ook in ons recept gebruiken. De met koelelement zijn daarentegen wat omslachtiger, en voordat je het ijs gaat maken, moet je de bak vele uren in de vriezer zetten voordat hij klaar is om het ijs te maken.

  IJsmachines met koelelement zijn goedkoper, maar voor het maken van het ijs moet je de bak eerst een paar uur goed in de vriezer koelen.

PRIMO PR401IM IJsmachine - IJsmaker - Zelf Vriezend - Met Compressor - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com
IJsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Kokosijs 🥥 Italiaans recept

4.8
(15) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

Ons kokosijs recept, snel en gemakkelijk met de ijsmachine. In tegenstelling tot de andere ijsjes die we op de site presenteren, gebruiken we in dit recept geen melk of slagroom.
We krijgen een romig ijs dankzij de aanwezige vetten in kokosmelk.

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

Wij maken kokosijs met kokosmelk, suiker en water.

kokosijs ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

 • 250
  Kokosmelk 250 g
 • 150
  Water 150 g
 • 90
  Suiker 90 g

Welke kokosmelk voor kokosijs?

In de supermarkt vind je meestal twee soorten kokosmelk: uit blik of tetra pak. Beide zijn prima, zolang ze maar een vetpercentage hebben van rond de 17%. In feite zijn vetten, evenals suikers, belangrijk voor het verkrijgen van een romig ijs.

Als je kokosmelk uit blik koopt, controleer dan goed: deze heeft vaak een vetpercentage van minder dan 10%. In dit geval moet u het recept aanpassen en room en melk toevoegen in plaats van water.

Hoeveel kokosijs krijg ik?

We hebben een tool toegevoegd waarmee je de hoeveelheden ingrediënten kunt berekenen.
Eén portie/persoon komt overeen met drie grote bolletjes ijs.

Als je thuis ijs maakt, zul je ook merken dat het makkelijker is om ijs te krijgen als de ijsmachine niet helemaal vol is.


De ijsmachine

In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van de ijsmachine.

De stappen zijn niet specifiek voor ons ijsmachinemodel: we proberen de ijsbereidingsmethode uit te leggen zodat deze toepasbaar is op alle ijsmachines.

Bekijk ook onze pagina over het gebruik van een ijsmachine.

Domo DO9201I Roomijsmachine - bol.com

Gebruik je geen ijsmachine? We raden aan om het ijsmengsel met dezelfde ingrediënten te bereiden; en vervolgens de procedure voor het ijs zonder ijsmachine te bereiden.


Bereiding

 1. Zet de ijsmachine aan

  Kokosijs maken met kokosmelk is nog makkelijker dan andere ijssmaken: je hoeft het fruit niet eens te snijden. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en het mengsel in de ijsmachine te gieten.

  Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet je deze eerst aan. Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine koud is.
  Ondertussen kun je de ingrediënten mengen.

 2. Mix de ingrediënten

  Omdat we kokosmelk gebruiken, is het niet nodig om de kokosnoot te hakken: het mengen van de ingrediënten is nog makkelijker. Je kunt zowel een staafmixer als een blender gebruiken.

  IJs ingredienten mengen

  Voor ijs met slagroom raden wij aan om een staafmixer op lage snelheid te gebruiken, omdat de room anders een schuim vormt dat niet ideaal is voor het maken van ijs.

  Meng de ingrediënten goed tot het mengsel glad en homogeen is.

 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is erg koud: om ijs te maken moet de ijsmachine minimaal -22°C.

   Maar niet alle ijsmachines geven de temperatuur weer. Dus schenken we het ijs in als de timer 45 minuten aangeeft, 15 minuten nadat de machine heeft gedraaid.

  • de roerarm draait al.

  Kokosijs zelf maken - het ijs mengsel gieten in de ijsmachine

  Het hangt af van de ijsmachine, maar we raden aan om het mengsel door de opening op het deksel te schenken: zo verlies je de kou in de ijsmachine niet.

  Je kunt deze opening ook gebruiken als je andere ingrediënten wilt toevoegen, zoals chocoladeschilfers in stracciatella ijs.

 4. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Terwijl de ijsmachine werkt, kun je de status van het ijs bekijken door het doorzichtige deksel.

  Na 15-20 minuten neemt het mengsel in volume toe; dit komt omdat het lucht begint op te nemen en een zacht ijs wordt.
  Het ijs moet in ongeveer 30 minuten klaar zijn.

  Soms stopt de roerarm vanzelf, langzaam. Het hangt af van de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.

  We raden aan om het ijs in de gaten te houden: als het stevig lijkt, laat het dan nog 5 minuten staan; pauzeer dan gewoon de ijsmachine en proef het.

Geniet van je kokosijs! 😄🍨

Zelfgemaakt kokosijs op een ijshoorntje
Het kokosijs dat we hebben bereidt voor ons ijs receptenboek. Vers zelfgemaakt ijs erg zacht. Voor het serveren raden we aan om het minimaal een uur in de vriezer te laten staan om te stollen.

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

 • 🐄 Fiordilatte zonder ei
 • 🥚 Vanille roomijs met ei
 • 🍨 Griekse yoghurtijs
 • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
 • 🍨 Witte Chocolade ijs
 • 🍨 Pistache ijs met honing
 • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
 • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
 • 🥥 Vegan kokosijs
 • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
 • 🍋 Citroen sorbetijs
 • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
 • 🍓 Aardbeien sorbetijs
 • 🍒 Kersen sorbetijs
 • 🥭 Mango sorbetijs
 • 🥝 Kiwi sorbetijs
 • 🍹 Spritz ijs
 • 🥃 Limoncello ijs
 • 🍪 Amaretti koekjes ijs
 • 🍪 Stroopwafel ijs
 • 🍪 Speculaasijs
 • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
 • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!Kokosijs maken zonder suiker

In plaats van suiker kun je ongeveer dezelfde hoeveelheid honing gebruiken: het is het alternatief voor suiker dat we het liefst samen met kokosmelk gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook andere zoetstoffen gebruiken. Een van de zoetstoffen die we sinds kort gebruiken is dadelsiroop, die je veel in de supermarkt vindt.

Je kunt ook verschillende zoetstoffen met elkaar combineren, afhankelijk van je smaak en voorkeuren: we mengen bijvoorbeeld vaak honing met stevia.

caloriearm ijs maken

Bekijk ook ons blog over caloriearm ijs maken zonder slagroom en suikervrij

Volg onze ijsrecepten

Kijk op onze pagina's over Italiaans ijs. We publiceren nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse kokosijs! 🥥🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden