Laatst bijgewerkt op 25 juni 2024

Vegan kokosijs met ijsmachine 🍨🥥

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk en slagroom zijn niet nodig om kokosijs zo lekker te maken als dat uit de ijssalon. Wij zijn Italianen en delen ons recept voor vegan kokosijs met ijsmachine: makkelijk en licht 👍

Een filmpje van ons roomijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

In Italië maken we een onderscheid tussen de ijssmaken van de ijssalon: er zijn smaken op basis van melk (🔊 gusti crema in het Italiaans) en dan zijn er de fruitsmaken met water en zonder melk, de sorbetijses.

Ons kokosijs recept bevat kokosmelk, water en suiker: en dus geen melk en slagroom.

Het is niet alleen heel makkelijk en snel te doen; maar de smaak van de kokosnoot wordt geaccentueerd, omdat deze niet wordt verdund door slagroom en melk. Het ijs is erg romig omdat de kokosmelk meer dan genoeg vet bevat om ijs te maken.
Met kokosmelk of met kokosmeel

Om ijs de smaak van kokos te geven heb je twee mogelijkheden: je kunt ofwel kokosmeel ofwel kokosmelk gebruiken. Kokosmelk is ook een ingrediëntje we gebruiken in veganistisch ijs.

Tussen kokospoeder en kokosmelk kiezen we voor het laatste. In feite is kokosmeel, zelfs als het al fijngehakt is, niet erg lekker als je ijs eet: de consistentie is niet ideaal.

Het gebruik van kokosmelk is eenvoudig en de textuur van het ijs is zacht en romig.


Vegan Kokosijs 🥥 Italiaans recept met ijsmachine

4.8
(19) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

In tegenstelling tot andere ijsjes die we op de website presenteren, gebruiken we in dit recept geen melk of slagroom.
We krijgen een romig ijs dankzij de aanwezige vetten in kokosmelk.


Ingrediënten

Wij maken kokosijs met kokosmelk, suiker en water.

kokosijs ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

 • 250
  Kokosmelk 250 g
 • 150
  Water 150 g
 • 90
  Suiker 90 g

Welke kokosmelk voor kokosijs

In de supermarkt vind je meestal twee soorten kokosmelk: uit blik of tetra pak. Beide zijn prima, zolang ze maar een vetpercentage hebben van rond de 17%. In feite zijn vetten, evenals suikers, belangrijk voor het verkrijgen van een romig ijs.

Als je kokosmelk uit blik koopt, controleer dan goed: deze heeft vaak een vetpercentage van minder dan 10%. In dit geval moet u het recept aanpassen en room en melk toevoegen in plaats van water.

Kokosmelk om vegan ijs te maken

Hoeveel kokosijs krijg ik?

We hebben een tool toegevoegd waarmee je de hoeveelheden ingrediënten kunt berekenen.
Voor elke persoon berekenen we ongeveer 200 g ijs, dit zijn drie grote bolletjes ijs.

Als je thuis ijs maakt, zul je ook merken dat het makkelijker is om ijs te krijgen als de ijsmachine niet helemaal vol is.

👉 Houd er rekening mee dat we alle ingrediënten in grammen hebben geschreven, zelfs vloeistoffen. Weeg dus elk ingrediënt met een digitale keukenweegschaal voordat je het aan het mengsel toevoegt.


De ijsmachine

In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van de ijsmachine.

De stappen zijn niet specifiek voor ons ijsmachinemodel: we proberen de ijsbereidingsmethode uit te leggen zodat deze toepasbaar is op alle ijsmachines.

Bekijk ook onze pagina over het gebruik van een ijsmachine.


Gebruik je geen ijsmachine? We raden aan om het ijsmengsel met dezelfde ingrediënten te bereiden; en vervolgens de procedure voor het ijs zonder ijsmachine te bereiden.


Bereiding

 1. Zet de ijsmachine aan

  Kokosijs maken met kokosmelk is nog makkelijker dan andere ijssmaken: je hoeft het fruit niet eens te snijden. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en het mengsel in de ijsmachine te gieten.

  Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet je deze eerst aan. Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine koud is.
  Ondertussen kun je de ingrediënten mengen.

 2. Mix de ingrediënten

  Omdat we kokosmelk gebruiken, is het niet nodig om de kokosnoot te hakken: het mengen van de ingrediënten is nog makkelijker. Je kunt zowel een staafmixer als een blender gebruiken.

  IJs ingredienten mengen

  Voor ijs met slagroom raden wij aan om een staafmixer op lage snelheid te gebruiken, omdat de room anders een schuim vormt dat niet ideaal is voor het maken van ijs.

  Meng de ingrediënten goed tot het mengsel glad en homogeen is.

 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is erg koud: om ijs te maken moet de ijsmachine minimaal -22°C.

   Maar niet alle ijsmachines geven de temperatuur weer. Dus schenken we het ijs in als de timer 45 minuten aangeeft, 15 minuten nadat de machine heeft gedraaid.

  • de roerarm draait al.

  Kokosijs zelf maken - het ijs mengsel gieten in de ijsmachine

  Het hangt af van de ijsmachine, maar we raden aan om het mengsel door de opening op het deksel te schenken: zo verlies je de kou in de ijsmachine niet.

  Je kunt deze opening ook gebruiken als je andere ingrediënten wilt toevoegen, zoals chocoladeschilfers in stracciatella ijs.

 4. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Terwijl de ijsmachine werkt, kun je de status van het ijs bekijken door het doorzichtige deksel.

  Na 15-20 minuten neemt het mengsel in volume toe; dit komt omdat het lucht begint op te nemen en een zacht ijs wordt.
  Het ijs moet in ongeveer 30 minuten klaar zijn.

  Soms stopt de roerarm vanzelf, langzaam. Het hangt af van de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.

  We raden aan om het ijs in de gaten te houden: als het stevig lijkt, laat het dan nog 5 minuten staan; pauzeer dan gewoon de ijsmachine en proef het.

Geniet van je kokosijs! 😄🍨

Zelfgemaakt kokosijs op een ijshoorntje
Het kokosijs dat we hebben bereidt voor ons ijs receptenboek. Vers zelfgemaakt ijs erg zacht. Voor het serveren raden we aan om het minimaal een uur in de vriezer te laten staan om te stollen.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Zonder ijsmachine

Een ijsje maken zoals dat van de ijssalon, maar dan zonder ijsmachine, is wat ons betreft onmogelijk. Met een beetje geduld kun je een koud dessert krijgen, dat echter niet de romige en zachte structuur van ijs heeft: het bevat onvermijdelijk meer ijskristallen en zal deels bevroren en deels vloeibaar zijn. Bovendien vraagt ijs zonder ijsmachine behoorlijk wat inspanning en een paar uur wachten.

Bekijk onze pagina met de beste methodes om ijs te maken zonder ijsmachine.

De smaak is daarentegen vergelijkbaar: ook als je geen ijsmachine hebt, raden we aan om ijs te maken met dezelfde ingrediënten en doseringen van de recepten met de ijsmachine.
Wat wel verandert is de bereiding, die gaat snel en gemakkelijk met de ijsmachine; maar de ingrediënten veranderen niet. Met de vele ijsrecepten die we op Alle Italiaanse hebben gepubliceerd kun je dus ook zonder ijsmachine ijs maken.

Het hangt dan af van de ijssmaken: we schrijven vaak dat het heel makkelijk is om ook zonder ijsmachine vruchtenijs te maken, zeker als je bevroren fruit gebruikt.
Doe gewoon de ingrediënten van de fruitsorbet in de blender en je krijgt een koud dessert dat erg doet denken aan echt ijs. Dat geldt dus ook voor frambozen, aardbeien, mango's en kersen: al het fruit dat zelfs hier in Nederland heel goed ingevroren te vinden is.

Voor kokos is het een beetje anders, want je kunt kokosmelk niet diepvriezen zoals je bij ander fruit doet.

Naar onze mening is de beste manier om kokosijs te maken zonder ijsmachine als volgt:

 1. Meng de ingrediënten;

 2. Giet het mengsel in ijsblokjesvormen en laat ze stollen in de vriezer;

 3. Als de blokjes bevroren zijn, doe je ze in een krachtige blender tot je een ijsje krijgt.


Een blender is belangrijk voor het opnemen van lucht in het mengsel: lucht is essentieel om de zachte textuur van het ijs te geven.

Dit is ook de rol van de ijsmachine: mix het ijs in een koude omgeving, onder de -20 graden, zodat het mengsel lucht opneemt en in volume toeneemt.

Geniet van je Italiaanse kokosijs! 🥥🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.