Hoe maak je zelf een kokosijs met gezonde ingrediënten? Het is niet nodig om slagroom en koemelk te gebruiken voor een kokosijs dat net zo lekker is als dat van de ijssalon. We delen het Italiaanse kokosijs ijsrecept met kokosmelk en water: licht en vol van smaak als een kokos sorbetijs.
In ijssalons wordt kokosijs meestal geassocieerd met ijssmaken van melk en slagroom, zoals chocolade ijs of vanille-ijs.
Deze ijssmaken in Italië worden gelato alla crema (room ijssmaken) genoemd, om ze te onderscheiden van ijs met fruit (gelato alla frutta), vaak lichter.
Maar kokos is een vrucht, dus je kunt kokosijs maken als een kokos sorbetijs: zuivelvrij, licht en erg lekker.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Kokosijs zelf maken: met kokosmelk of met kokosmeel?
Om ijs de smaak van kokos te geven heb je twee mogelijkheden: je kunt ofwel kokosmeel ofwel kokosmelk gebruiken. We hebben gezien dat kokosmelk ook een ingrediënt is dat je kunt gebruiken in caloriearm ijs en vooral in veganistisch ijs.
Tussen kokospoeder en kokosmelk kiezen we voor het laatste. In feite is kokosmeel, zelfs als het al fijngehakt is, niet erg lekker als je ijs eet: de consistentie is niet ideaal omdat het gemakkelijk zijwaarts gaat. Toen we kokosmeelijs maakten, hadden we zin om te hoesten.
Kokosmelk, die met een vetpercentage van rond de 17%, is uitstekend geschikt voor het maken van ijs. Omdat het al behoorlijk wat vetten bevat, die essentieel zijn voor het verkrijgen van een romig ijs, hoeven we geen room of melk toe te voegen, maar gewoon water. Het ijs zal perfect zijn, met een sterke kokossmaak, zacht en romig zoals dat van de ijssalon.
Kokosijs dat alleen met kokosmelk en water is gemaakt, is zelfs een vegan ijs; we kunnen het daarom ook vegan kokosijs noemen.
Kokosijs maken met on zonder ijsmachine
Velen proberen zelf ijs te maken zonder ijsmachine, vooral bij de eerste ervaringen. Bij ons was het ook zo.
Kokosijs maken zonder ijsmachine
Een ijsje maken zoals dat van de ijssalon, maar dan zonder ijsmachine, is wat ons betreft onmogelijk. Met een beetje geduld kun je een koud dessert krijgen, dat echter niet de romige en zachte structuur van ijs heeft: het bevat onvermijdelijk meer ijskristallen en zal deels bevroren en deels vloeibaar zijn. Bovendien vraagt ijs zonder ijsmachine behoorlijk wat inspanning en een paar uur wachten.
De smaak is daarentegen vergelijkbaar: ook als je geen ijsmachine hebt, raden we aan om ijs te maken met dezelfde ingrediënten en doseringen van de recepten met de ijsmachine.
Wat wel verandert is de bereiding, die gaat snel en gemakkelijk met de ijsmachine; maar de ingrediënten veranderen niet. Met de vele ijsrecepten die we op Alle Italiaanse hebben gepubliceerd kun je dus ook zonder ijsmachine ijs maken.
Het hangt dan af van de ijssmaken: we schrijven vaak dat het heel makkelijk is om ook zonder ijsmachine vruchtenijs te maken, zeker als je bevroren fruit gebruikt.
Doe gewoon de ingrediënten van de fruitsorbet in de blender en je krijgt een koud dessert dat erg doet denken aan echt ijs. Dat geldt dus ook voor frambozen, aardbeien, mango's en kersen: al het fruit dat zelfs hier in Nederland heel goed ingevroren te vinden is.
Voor kokos is het een beetje anders, want je kunt kokosmelk niet diepvriezen zoals je bij ander fruit doet.
Naar onze mening is de beste manier om kokosijs te maken zonder ijsmachine als volgt:
Meng de ingrediënten;
Giet het mengsel in ijsblokjesvormen en laat ze stollen in de vriezer;
Als de blokjes bevroren zijn, doe je ze in een krachtige blender tot je een ijsje krijgt.
Een blender is belangrijk voor het opnemen van lucht in het mengsel: lucht is essentieel om de zachte textuur van het ijs te geven.
Dit is ook de rol van de ijsmachine: mix het ijs in een koude omgeving, onder de -20 graden, zodat het mengsel lucht opneemt en in volume toeneemt.
Kokosijs maken met ijsmachine
Een ijsmachine is een compact en redelijk goedkoop apparaat: ijsmachines met koelelement kosten rond de 50 euro en produceren uitstekend ijs.
Daar staat tegenover dat de zelfvriezende ijsmachines iets meer kosten, maar wel gebruiksklaar zijn: thuis ijs maken duurt slechts 10 minuten om de ingrediënten te mengen, plus ongeveer 30 minuten in de ijsmachine.
Wat ons betreft is de ijsmachine erg handig, zeker als je graag experimenteert met nieuwe ijssmaken.
In de supermarkt vind je meestal twee soorten kokosmelk: uit blik of tetra pak. Beide zijn prima, zolang ze maar een vetpercentage hebben van rond de 17%. In feite zijn vetten, evenals suikers, belangrijk voor het verkrijgen van een romig ijs.
Als je kokosmelk uit blik koopt, controleer dan goed: deze heeft vaak een vetpercentage van minder dan 10%. In dit geval moet u het recept aanpassen en room en melk toevoegen in plaats van water.
Met de ingrediënten van ons kokosijs recept krijg je ongeveer een halve kilo ijs: gelijk aan 3 ijshoorntjes.
We schrijven deze doseringen omdat je op deze manier ijs kunt maken met alle ijsmachines, zelfs de kleinste. Als je thuis ijs maakt, zul je ook merken dat het makkelijker is om ijs te krijgen als de ijsmachine niet helemaal vol is.
Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig elk ingrediënt eenvoudig met 1,5 of 2.
Bereiding
In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van de ijsmachine.
De stappen zijn niet specifiek voor ons ijsmachinemodel: we proberen de ijsbereidingsmethode uit te leggen zodat deze toepasbaar is op alle ijsmachines.
Gebruik je geen ijsmachine? We raden aan om het ijsmengsel met dezelfde ingrediënten te bereiden; en vervolgens de procedure voor het ijs zonder ijsmachine te bereiden.
Zet de ijsmachine aan
Kokosijs maken met kokosmelk is nog makkelijker dan andere ijssmaken: je hoeft het fruit niet eens te snijden. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en het mengsel in de ijsmachine te gieten.
Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet je deze eerst aan. Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine koud is.
Ondertussen kun je de ingrediënten mengen.
Mix de ingrediënten
Omdat we kokosmelk gebruiken, is het niet nodig om de kokosnoot te hakken: het mengen van de ingrediënten is nog makkelijker. Je kunt zowel een staafmixer als een blender gebruiken.
Voor ijs met slagroom raden wij aan om een staafmixer op lage snelheid te gebruiken, omdat de room anders een schuim vormt dat niet ideaal is voor het maken van ijs.
Meng de ingrediënten goed tot het mengsel glad en homogeen is.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de garde draait al.
Het hangt af van de ijsmachine, maar we raden aan om het mengsel door de opening op het deksel te schenken: zo verlies je de kou in de ijsmachine niet.
Je kunt deze opening ook gebruiken als je andere ingrediënten wilt toevoegen, zoals chocoladeschilfers in stracciatella ijs.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
Terwijl de ijsmachine werkt, kun je de status van het ijs bekijken door het transparante deksel. Als alles goed gaat, zie je na ongeveer een kwartier dat het mengsel in volume toeneemt; dit komt omdat het lucht begint op te nemen en een zacht ijs wordt.
Het ijs moet in ongeveer 30 minuten klaar zijn.
Zoals je hebt gemerkt, hebben we voor dit kokosijsrecept honing gebruikt: het is het alternatief voor suiker dat we het liefst samen met kokosmelk gebruiken.
Je kunt natuurlijk ook andere zoetstoffen gebruiken. Een van de zoetstoffen die we sinds kort gebruiken is dadelsiroop, die je veel in de supermarkt vindt.
Je kunt ook verschillende zoetstoffen met elkaar combineren, afhankelijk van je smaak en voorkeuren: we mengen bijvoorbeeld vaak honing met stevia.
Kijk op onze pagina's over Italiaans ijs. We publiceren nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Ciao, mijn naam is Gianni. Ik ben de auteur van deze pagina
Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.
Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋