Het originele Italiaanse recept om vers en gezond yoghurtijs te maken, met of zonder ijsmachine. Van naturel of griekse yoghurt, met fruit, honing en walnoten, frambozen en rode vruchten.
De yoghurtijssmaak is er eigenlijk een die we vaker in ijssalons kopen: we kochten onze eerste ijsmachine juist om te perfectioneren en deze ijssmaak uniek te maken.
Yoghurtijs: wat is dat?
Yoghurtijs is een gezond alternatief voor het traditionele ijs recept. Door de aanwezigheid van yoghurt hoeven we minder slagroom te gebruiken.
Verder is yoghurtijs licht verteerbaar en kun je er samen met vele andere ingrediënten van genieten: bijvoorbeeld honing, walnoten, vers fruit of chocolade.
Door zijn frisse en romige smaak is yoghurtijs een populaire smaak in ijssalons, ook hier in Nederland.
Hoe zeg je yoghurtijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
Ijs
🔊
Yogurt (zonder "h")
Yoghurt
🔊
Gelato allo yogurt
Yoghurtijs
🔊
Gelatiera
IJsmachine
🔊
Panna
Slagroom
🔊
Cono gelato
Ijs hoorn
🔊
Gelateria
IJssalon
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Is yoghurtijs gezonder dan roomijs?
Laten we allereerst een onderscheid maken: ijs is het ijs van de ijssalon, gemaakt met verse ingrediënten, zonder bewaarmiddelen en met een hoeveelheid vetten variërend van 6% tot 8%. Het ijs basisrecept is gemaakt met slagroom, melk en suiker en is de basis van vele andere ijssmaken. Het bevat niet per se eieren.
Roomijs is de vertaling van het Amerikaanse Ice cream dat is het ijs dat je in de supermarkt koopt: het is gemaakt om lang mee te gaan in de vriezer en zacht te blijven, het bevat meer lucht en meer vet dan vers ijs room: minimaal 10%.
In Italië daarentegen wordt roomijs vertaald als 🔊gelato alla crema, wat ijs is, zelfs vers, gemaakt met eieren.
Zelfgemaakt ijs is gezonder dan het ijs dat je koopt omdat:
het is gemaakt van verse ingrediënten, zeker in vergelijking met het ijs dat je in de supermarkt koopt
je kiest de kwaliteit van de ingrediënten
met een beetje ervaring kun je de hoeveelheden ingrediënten verhouden: suiker, slagroom en melk.
Met name yoghurtijs is geschikt voor wie gezond wil eten, omdat het caloriearm kan zijn.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat rijk is aan melkzuurfermenten en snel opneembare eiwitten die dit ijs snel verteerbaar maken.
Zowel yoghurtijs als ijs bevatten slagroom. Als je zelf ijs maakt, kun je besluiten om de hoeveelheid slagroom te verkleinen en meer yoghurt te gebruiken: laten we eens kijken hoe in onze recepten.
In dit geval is het nodig om andere ingrediënten toe te voegen, bijvoorbeeld fruit, om te voorkomen dat het ijs te vloeibaar blijft, of ijzig en niet erg romig.
Yoghurtijs maken zonder ei
Veel ijsrecepten die je online op kooksites vindt, gebruiken eieren, naar onze mening vaak in te grote hoeveelheden.
Op die manier is ijs niet langer een gezonde en lichte zomersnack, maar een zeer calorierijk dessert.
Chocolade ijs of pistache-ijs zijn bijvoorbeeld lekker - en zijn naar onze mening beter - zonder eieren.
Hetzelfde geldt met name voor yoghurtijs. In plaats van eieren te leggen, delen we op deze pagina het gezonde recept van yoghurtijs met slagroom en melk. En dan experimenteren we met nog lichtere variaties, zonder slagroom. 🔊Buon appetito!
Yoghurtijs maken zonder ijsmachine
Kun je zelf yoghurtijs maken als je geen ijsmachine hebt? Het korte antwoord: er zijn methoden die je kunt proberen, maar je krijgt geen zacht en romig ijs zoals in een ijssalon.
De ijsmachine heeft als functie ijs in een koude omgeving te mixen. Op deze manier neemt ijs lucht op en wordt het zacht en romig. Zoals in een ijssalon, of nog lekkerder omdat het de ingrediënten bevat die jij bepaalt.
Zonder ijsmachine krijg je hetzelfde heerlijke koude dessert: het wordt alleen niet zo zacht.
De bereiding van yoghurtijs is eenvoudig: je hoeft alleen maar de verse ingrediënten te mengen. Daarna, in plaats van het mengsel in de ijsmachine te gieten, moet je het een paar uur invriezen.
We leggen de methoden en de procedure uit in het ijsrecept zonder ijsmachine.
Welke yoghurt voor yoghurtijs?
Voor het maken van yoghurtijs raden we je aan om geen magere yoghurt te gebruiken, want met magere yoghurt krijg je een minder romig ijs.
Je kunt gewone of volle yoghurt gebruiken, naturel of fruit. Griekse yoghurt is een van onze favorieten omdat het meer vet bevat en perfect is voor ijs.
Yoghurtijs recepten
Yoghurtijs is makkelijk te maken en kan op vele manieren worden bereid. We stellen enkele variaties voor. Het traditionele recept, dat is als yoghurtijs dat je eet in een ijssalon. Een lichtere versie, zonder slagroom en met meer yoghurt, die we vaak maken. Een versie met Griekse yoghurt, romiger. Eindelijk het recept voor yoghurtijs met vers fruit, in ons geval frambozen.
Dit is het basisrecept voor naturel yoghurtijs, eenvoudig te bereiden. Als het ijs klaar is, raden we je aan om het samen met vers fruit te eten, bijvoorbeeld bosbessen, rode vruchten, en frambozen. Of je kunt het eten met honing en walnoten. Of geniet er natuurlijk van, zoals het is.
Ingrediënten
Yoghurt 150 ml
Slagroom 100 ml
Melk 300 ml
Suiker 100 g
Ook in het yoghurtijs raden we je aan om een snufje zout toe te voegen, om een ijs met een lekkerdere smaak te bekomen.
Bereiding
Om naturel yoghurtijs te maken, volg je de stappen om de ijsmachine te gebruiken. De stappen voor het gebruik van de ijsmachine zijn voor alle ijsjes altijd hetzelfde.
Zet de ijsmachine aan
Yoghurtijs maken is eenvoudig. Zet allereerst de ijsmachine aan, om deze te laten afkoelen terwijl je de ingrediënten mengt. Zorg ervoor dat de ijsmachine al koud is voordat je het ijs erin schenkt, dit is erg belangrijk voor het eindresultaat.
Meng de ingrediënten
Meng de ingrediënten terwijl de ijsmachine afkoelt.
Giet de yoghurt, melk en room in een kom en meng alles met een staafmixer. Voeg de suiker toe en roer tot het volledig is opgelost en het mengsel glad is.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Wanneer de ijsmachine -25 graden heeft bereikt, en met de garde al in beweging, giet je het mengsel in.
Daarna hoef je maar 30-40 minuten te wachten en kun je genieten van je creatie: een licht en lekker yoghurtijsje.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Wacht 30-40 minuten totdat het yoghurtijs klaar is om van te genieten.
Carlina De Lorenzo, van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, heeft een makkelijk boek geschreven, geschikt voor iedereen, om thuis zelf ijs te leren maken.
Naast traditionele smaken, zoals chocolade ijs, zijn er ook bijzondere recepten recepten zoals dropijs en tomatenijs.
Zoals de auteur zegt, "IJs - alleen het woord al tovert een glimlach op de meeste kindergezichten".
Yoghurtijs zonder slagroom is een van de ijsjes die wij vaak maken.
Waarom? Hoewel we graag snacken op gezond ijs, hoeven we niet per se elke keer ingrediënten zoals slagroom te eten. Yoghurtijs is ook zonder yoghurt erg lekker.
We voegen ook nog een kleine variatie toe aan het yoghurtijs recept: we gebruiken honing in plaats van suiker, want honing past goed bij ijs en vooral bij yoghurtijs.
Op deze manier gemaakt, heeft yoghurtijs een zeer laag vetpercentage en is daardoor nog lichter en beter verteerbaar. Perfect voor een zomers tussendoortje.
Gebruik voor dit recept bij voorkeur volle melk om het yoghurtijs romig te maken, ook als er geen slagroom is. Maar als je die niet hebt, gebruik dan halfvolle melk: het ijs wordt toch lekker.
Dit yoghurtijs kan ook worden gedecoreerd met vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, rode vruchten en bosbessen.
Ingrediënten
(volle) Yoghurt 300 ml
Melk 150 ml
Honing 60 g
Bereiding
Maak het yoghurtijs zonder slagroom op dezelfde manier als in het yoghurtijs basisrecept. De stappen zijn:
Zet de ijsmachine aan
Meng de ingrediënten goed
Als de ijsmachine koud is (-25 graden) giet je het mengsel en laat je het 30-40 minuten roeren.
Als het ijs klaar is, eet het dan zoals het is, of versier het met vers fruit, honing en noten.
Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.
Griekse yoghurt bevat minder water en meer vet dan naturel yoghurt en is daarom bijzonder geschikt voor het maken van ijs.
Net als in de andere recepten voor yoghurtijs, presenteren we de basisingrediënten. Als het ijs klaar is, kun je het versieren met wat je het lekkerst vindt.
Ingrediënten
Griekse yoghurt 200 ml
Melk 200 ml
Slagroom 100 ml
Suiker 100 g
Bereiding
De bereiding van dit ijs is, zoals altijd, heel eenvoudig.
Meng eerst melk, room en yoghurt met een staafmixer. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf roeren tot deze volledig is opgelost.
Als het mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine. Zoals altijd moet de ijsmachine al aan staan, koud (-25 graden) en met de garde in beweging.
Giet het ijs erbij en laat 30-40 minuten roeren.
Italiaans ijs ter wereld
Het meest complete boek over Italiaans ijs is waarschijnlijk Italian Artisanal Gelato Volgens Donata Panciera : het is geen receptenboek, maar een echte gids over de techniek voor het maken van ijs. De auteur, Donata Pancera, heeft 40 jaar ervaring en heeft bedrijven over de hele wereld geholpen om Italiaans ijs op de markt te brengen.
De recepten voor naturel yoghurtijs die we voorstellen zijn de versies met de basisingrediënten. Je kunt ze verrijken met de smaken die je het lekkerst vindt.
Om te beginnen hoef je geen naturel yoghurt te kiezen: je kunt heel goed yoghurt met fruitsmaak of yoghurt met koffiesmaak gebruiken.
Als het ijs klaar is, past yoghurtijs heel goed bij verschillende toppings. De beste combinaties voor ijsjes gemaakt van yoghurt zijn:
Vers seizoensfruit
Als je vers seizoensfruit tot je beschikking hebt, heb je geluk: fruit is waarschijnlijk de gezondste topping om yoghurtijs mee te versieren. We raden bijvoorbeeld aan:
Mango
Banaan
Frambozen
Rode vruchten
Aardbeien
Wil je een prima fruit topping? Voeg suiker en een beetje citroen toe aan het fruit voordat je het ijs serveert. Het wordt nog beter!
Naast vers fruit is yoghurtijs ook heel lekker te decoreren met:
Honing
Walnoten (honing en walnoten worden vaak bij elkaar opgeteld op ijs)
Granen
Volg deze pagina
We zullen deze pagina updaten met nieuwe recepten en onze tips om yoghurtijs net zo lekker te maken als dat je eet in ijssalons in Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋