Yoghurtijs 🍨 Italiaans basisrecept met ijsmachine
👩👩👧 3 personen
👩🍳 Erg makkelijk
⏰ 10 min bereiden
⏰ 30-40 min in de ijsmachine
Geen eieren in yoghurtijs
👉 Eieren passen niet in alle ijsrecepten. Eidooiers dienen als verdikkingsmiddel, maar ze passen bijvoorbeeld nooit in fruit ijssmaken en ook niet in yoghurtijs.
Chocolade ijs of pistache-ijs zijn bijvoorbeeld lekker ook zonder eieren .
🙄 Sommige sites , zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore !
Ingrediënten
Volle Yoghurt 150g
Slagroom 35% vet 100g
Volle Melk 300g
Suiker 100g
Volle melk
300 g
Volle Yoghurt
150 g
Slagroom
100 g
Suiker
100 g
Opmerkingen over de ingrediënten
De ingrediënten die je in de ijsmachine giet moeten koud uit de koelkast zijn: zo wordt het werk van de ijsmachine vergemakkelijkt en is het ijs sneller klaar.
Hoe meer vet de yoghurt bevat, hoe dikker het ijs wordt. Wij gebruiken volle yoghurt 3% vet.
Als je magere yoghurt gebruikt, zal het ijs waarschijnlijk minder romig en iets ijziger.
Gebruik verse, volle melk , ongeveer 3,5% vet;
De slagroom hoeft niet opgeklopt te worden: voeg hem gewoon toe aan het mengsel. Gebruik voor ons recept slagroom met ongeveer 35% vet;
Witte suiker is de meest geschikte zoetstof om een «stevig» ijs te verkrijgen met een neutrale smaak.
👉 Ook in het yoghurtijs raden we je aan om een snufje zout toe te voegen voor een lekkerdere ijs
Hoe de ijs ingrediënten te wegen
We hebben het gewicht in grammen geschreven, omdat dit de meest effectieve methode is om de ingrediënten van ijs te berekenen.
Je hebt dus een weegschaal nodig , bij voorkeur digitaal: we wegen de ingrediënten af en schenken ze vervolgens in een kom of maatbeker , om ze met een staafmixer te mengen.
Een eenvoudige en nauwkeurige manier om de ingrediënten van onze ijsrecepten af te meten
IJsmachine
Voor dit recept gebruiken we een van de meest populaire modellen zelfvriezende ijsmachine; maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend , met koelelement , en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
We hebben ook een gedetailleerde handleiding geschreven over het gebruik van de ijsmachine .
Bereiding
Zet de ijsmachine aan
Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan eerst aan.
Mestaal heeft een ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen: net genoeg tijd om de ingrediënten te mixen!
Als je een ijsmachine met koelelement hebt, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer goed ingevroren zijn.
Meng de ingrediënten
Giet de yoghurt, melk en slagroom in een maatbeker of kom. Voeg de suiker toe en meng alles met een staafmixer, tot het suiker volledig is opgelost en het mengsel glad is.
We gebruiken een maatbeker omdat het praktisch is om het mengsel in de ijsmachine te gieten.
👉 De suiker lost vanzelf op in het koude mengsel: je hoeft alleen maar een minuutje te mixen.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Als de ijsmachine erg koud is, is het tijd om het mengsel te gieten.
We gieten het mengsel wanneer het aftellen, dat begon vanaf 60 minuten, ongeveer 45 minuten aangeeft.
Sommige ijsmachines tonen ook de temperatuur: het moet rond de -22 °C staan om het ijs te maken.
Gebruik voor het inschenken van het ijs de opening op het deksel van de ijsmachine: zo ontsnapt de kou niet en behoudt de ijsmachine de lage temperatuur.
👉 Er zit een beetje schuim op het mengsel, dat is ontstaan door het mengen van de ingrediënten. Het zijn gewoon luchtbellen, zoals die zich ophopen in de ijsmachine terwijl het gelato wordt.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Door de deksel van de ijsmachine kun je zien hoe het ijs wordt gevormd. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat het mengsel lucht begint op te hopen en een softijs wordt.
Wacht 30-40 minuten totdat het yoghurtijs klaar is om van te genieten.
Hoe weet je wanneer het ijs klaar is?
Als het romig lijkt, met de structuur van gelato , laat je het nog 5 minuten staan en dan stop de ijsmachine.
Soms stopt de roerarm van de ijsmachine automatisch: het hangt echter af van hoeveel ijs je maakt, in verhouding tot de capaciteit van de ijsmachine.
De textuur van het ijs als het klaar is in de ijsmachine, zacht en romig
Eet smakelijk, 🔊 buon appetito !
Het yoghurtijs dat we maakten voor ons receptenboek.
Yoghurtijs serveren
Zodra het klaar is, is zelfgemaakt ijs heel zacht : zoals je kunt zien op de foto van ons ijshoorntje.
We raden aan om het meteen op te eten, of (beter ) minimaal een uur in de vriezer te leggen. Je kunt het ijs dus al voor het avondeten klaarmaken om het een paar uur later aan de gasten te serveren.
Ook de dag erna is het ijs lekker; in de vriezer wordt het hard, maar niet te hard .
Om het te ontdooien, zetten we het 30 minuten in de koelkast : zo smelt het niet maar behoudt het de consistentie en textuur van ijs .