Laatst bijgewerkt op 23 april 2023

Yoghurtijs maken: vers en gezond met Italiaanse recepten 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Italiaans yoghurtijs is een fris alternatief voor fiordilatte dat je in alle ijssalons kunt vinden. Wij zijn Italianen in Nederland en we delen ons recept met de ijsmachine, makkelijk en snel

Yoghurtijs Italiaans recept
Ons yoghurtijs met melk, slagroom, suiker en witte yoghurt. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend

Op Alle Italiaanse hebben we veel recepten gedeeld om zelf ijs te maken: het ijs basisrecept zonder ei, vanille ijs, suikervrij ijs, fruit sorbetijs en roomijs met eieren.

Yoghurtijs is eigenlijk een van de redenen waarom we ijs zijn gaan maken; Het is een van onze favorieten, maar het is niet altijd te vinden in de ijssalon van onze buurt.
In de loop van de tijd hebben we het recept geperfectioneerd en hebben we in ons ijsrecepten e-book ook een extra romige versie.

Op deze pagina delen we het snelle en makkelijke yoghurtijs recept.


23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je yoghurtijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Yogurt (zonder "h") Yoghurt
🔊 Gelato allo yogurt Yoghurtijs
🔊 Gelatiera IJsmachine
🔊 Panna Slagroom
🔊 Cono gelato IJs hoorn
🔊 Gelateria IJssalon

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Wat is yoghurtijs

Yoghurtijs is een gezond alternatief voor het traditionele ijs recept, dat suiker, melk en slagroom bevat (en geen eieren). Omdat we yoghurt gebruiken, kunnen we minder slagroom toevoegen.
Verder is yoghurtijs licht verteerbaar en kun je er samen met vele andere ingrediënten van genieten: bijvoorbeeld honing, walnoten, vers fruit of chocolade schilfers.

Door zijn frisse en romige smaak is yoghurtijs een populaire smaak in ijssalons, ook hier in Nederland.

Yoghurtijs of frozen yoghurt?

Wij maken yoghurtijs, zoals je die in Italiaanse ijssalons vindt.
Maar sommige ijsmachines kunnen ook yoghurt en frozen yoghurt maken, zoals de Springlane-ijsmachine die we in onze ijsrecepten gebruiken.

Om het ijs te maken draait de ijsmachine op ongeveer -22 graden. Voor het maken van frozen yoghurt draait de reguliere ijsmachine langer en op een hogere temperatuur. En natuurlijk zijn de ingrediënten anders, net als de romigheid van het resultaat.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine & Yoghurtmaker 2,0L - Elisa - bol.com

Yoghurtijs recepten

Yoghurtijs is makkelijk te maken en kan op vele manieren worden bereid. We stellen enkele variaties voor. Het traditionele recept, dat is als yoghurtijs dat je eet in een ijssalon. Een lichtere versie, zonder slagroom en met meer yoghurt, die we vaak maken. Een versie met Griekse yoghurt, romiger. Eindelijk het recept voor yoghurtijs met vers fruit, in ons geval frambozen.


Yoghurtijs basisrecept
met de ijsmachine

4.9
(13) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 30-40 min in de ijsmachine

Het yoghurtijs basisrecept, eenvoudig te bereiden. Natuurlijk gebruiken we geen eieren in yoghurtijs.

👉 Eidooiers dienen als verdikkingsmiddel, maar ze passen alleen in sommige ijssmaken die je thuis maakt. Ze passen bijvoorbeeld nooit in fruit ijssmaken en ook niet in yoghurtijs.

Chocolade ijs of pistache-ijs zijn bijvoorbeeld lekker ook zonder eieren.

Dit betekent dat het ijs in minder dan een uur klaar is, omdat we koude ingrediënten gebruiken en het mengsel niet hoeven te verwarmen.

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

  • Volle Yoghurt 150g
  • Slagroom 35% vet 100g
  • Volle Melk 300g
  • Suiker 100g
yoghurtijs recept ingredienten

Welke yoghurt, slagroom en melk voor yoghurtijs?

De hoeveelheden ingrediënten zijn berekend met volle melk en yoghurt. Als je magere yoghurt gebruikt, zal het ijs waarschijnlijk hetzelfde zijn: maar minder romig en iets ijziger.

👉 Ook in het yoghurtijs raden we je aan om een snufje zout toe te voegen, om een ijs met een lekkerdere smaak te bekomen.


Hoe de ijs ingrediënten te wegen

We hebben het gewicht in grammen geschreven, omdat dit de meest effectieve methode is om de ingrediënten van ijs te berekenen.

Je hebt dus een weegschaal nodig, bij voorkeur digitaal: we wegen de ingrediënten af en schenken ze vervolgens in een steelpan of maatbeker, om ze met een staafmixer te mengen.


Bereiding

Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. We hebben ook een gedetailleerde handleiding geschreven over het gebruik van de ijsmachine.

  1. Zet de ijsmachine aan

    Zet de ijsmachine aan

    Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan eerst aan.

    Mestaal heeft een ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen. Sommige ijsmachines geven de temperatuur aan: het ijs wordt gevormd bij minimaal -22 graden.

    Als je een ijsmachine met koelelement hebt, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer goed ingevroren zijn.

  2. Meng de ingrediënten

    Giet de yoghurt, melk en slagroom in een maatbeker. Voeg de suiker toe en meng alles met een staafmixer, tot het suiker volledig is opgelost en het mengsel glad is.

    We gebruiken een maatbeker omdat het praktisch is om het mengsel in de ijsmachine te gieten.

    👉 De suiker lost vanzelf op in het koude mengsel: je hoeft alleen maar een minuutje te mixen.

    IJs ingredienten mengen
  3. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Als de ijsmachine erg koud is, is het tijd om het mengsel te gieten.

    IJs mengsel gieten in de ijsmachine
    Om het ijs in te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine, terwijl de roerarm al draait
  4. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    Wacht 30-40 minuten totdat het yoghurtijs klaar is om van te genieten.

    IJs roeren in de ijsmachine

    Hoe weet je wanneer het ijs klaar is?

    Door de transparante deksel kun je de status van het ijs observeren. Als het hard lijkt, met de structuur van ijs, laat je het nog 5 minuten staan en stop je de ijsmachine.

    Soms stopt de ijsmachine automatisch: het hangt echter af van hoeveel ijs je maakt, in verhouding tot de capaciteit van de ijsmachine.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1,2L Elli - bol.com

Yoghurtijs maken recept - Alle Italiaanse
Onze zelfgemaakte yoghurtijs, dat we op het ijshoorntje deden zodra het klaar was

Yoghurtijs serveren

Zodra het klaar is, is het zelfgemaakte ijs heel zacht: zoals je kunt zien op de foto van ons hoorntje.

We raden aan om het meteen op te eten, of (beter) minimaal een uur in de vriezer te leggen. Je kunt het dus al voor het avondeten klaarmaken om het een paar uur later aan de gasten te serveren.

Ook de dag erna is het ijs lekker; in de vriezer wordt het hard, maar niet te hard.
Om het te ontdooien, zetten we het 30 minuten in de koelkast: zo smelt het niet maar behoudt het de consistentie van roomijs.

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs
Alle Italiaanse

De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs met ei
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokosijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!


Yoghurtijs maken zonder ijsmachine

Kun je zelf yoghurtijs maken als je geen ijsmachine hebt? Het korte antwoord: er zijn methoden die je kunt proberen, maar je krijgt geen zacht en romig ijs zoals in een ijssalon.

De ijsmachine heeft als functie ijs in een koude omgeving te mixen. Op deze manier neemt ijs lucht op en wordt het zacht en romig. Zoals in een ijssalon, of nog lekkerder omdat het de ingrediënten bevat die jij bepaalt.

Zonder ijsmachine krijg je hetzelfde heerlijke koude dessert: het wordt alleen niet zo zacht.

De bereiding van yoghurtijs is eenvoudig: je hoeft alleen maar de verse ingrediënten te mengen. Daarna, in plaats van het mengsel in de ijsmachine te gieten, moet je het een paar uur invriezen.
We leggen de methoden en de procedure uit in het ijsrecept zonder ijsmachine.


Yoghurtijs of roomijs?

Laten we allereerst een onderscheid maken: Italiaans ijs is het ijs van de ijssalon, gemaakt met verse ingrediënten, zonder bewaarmiddelen en met een hoeveelheid vetten variërend van 6% tot 10%. Het ijs basisrecept is gemaakt met slagroom, melk en suiker en is de basis van vele andere ijssmaken. Het bevat niet per se eieren.

Roomijs is de vertaling van het Amerikaanse Ice cream dat is het ijs dat je in de supermarkt koopt: het is gemaakt om lang mee te gaan in de vriezer en zacht te blijven, het bevat meer lucht en meer vet dan vers ijs room: minimaal 10%.

In Italië daarentegen wordt roomijs vertaald als 🔊 gelato alla crema, wat ijs is, zelfs vers, gemaakt met eieren.
Bekijk ook onze pagina over het verschil tussen ijs en roomijs.


Is yoghurtijs gezonder dan roomijs?

Zelfgemaakt ijs is gezonder dan het ijs dat je koopt omdat:

  • het is gemaakt van verse ingrediënten, zeker in vergelijking met het ijs dat je in de supermarkt koopt

  • je kiest de kwaliteit van de ingrediënten

  • met een beetje ervaring kun je de hoeveelheden ingrediënten verhouden: suiker, slagroom en melk.

Met name yoghurtijs is geschikt voor wie gezond wil eten, omdat het caloriearm kan zijn.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat rijk is aan melkzuurfermenten en snel opneembare eiwitten die dit ijs snel verteerbaar maken.

Zowel yoghurtijs als ijs bevatten slagroom. Als je zelf ijs maakt, kun je besluiten om de hoeveelheid slagroom te verkleinen en meer yoghurt te gebruiken: laten we eens kijken hoe in onze recepten.
In dit geval is het nodig om andere ingrediënten toe te voegen, bijvoorbeeld fruit, om te voorkomen dat het ijs te vloeibaar blijft, of ijzig en niet erg romig.


Yoghurtijs zonder slagroom recept

4.8
(5) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 30-40 min in de ijsmachine


Yoghurtijs zonder slagroom is een van de ijsjes die wij vaak maken.
Waarom? Hoewel we graag snacken op gezond ijs, hoeven we niet per se elke keer ingrediënten zoals slagroom te eten. Yoghurtijs is ook zonder yoghurt erg lekker.

We voegen ook nog een kleine variatie toe aan het yoghurtijs recept: we gebruiken honing in plaats van suiker, want honing past goed bij ijs en vooral bij yoghurtijs.

Op deze manier gemaakt, heeft yoghurtijs een zeer laag vetpercentage en is daardoor nog lichter en beter verteerbaar. Perfect voor een zomers tussendoortje.
Gebruik voor dit recept bij voorkeur volle melk om het yoghurtijs romig te maken, ook als er geen slagroom is. Maar als je die niet hebt, gebruik dan halfvolle melk: het ijs wordt toch lekker.

Dit yoghurtijs kan ook worden gedecoreerd met vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, rode vruchten en bosbessen.

Ingrediënten

  • (volle) Yoghurt 300 ml
  • Melk 150 ml
  • Honing 60 g
yoghurtijs zonder slagroom recept ingredienten

Bereiding

Maak het yoghurtijs zonder slagroom op dezelfde manier als in het yoghurtijs basisrecept. De stappen zijn:

  1. Zet de ijsmachine aan
  2. Meng de ingrediënten goed
  3. Als de ijsmachine koud is (-25 graden) giet je het mengsel en laat je het 30-40 minuten roeren.

Als het ijs klaar is, eet het dan zoals het is, of versier het met vers fruit, honing en noten.

yoghurtijs zonder slagroom maken recept

Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.

IJs / druk 3 - bol.com

Het boek is aan zijnde derde druk toe en is bijzonder geschikt om de basistechniek van zelfgemaakt ijs aan te leren.

caloriearm ijs maken thumbnail

Ben je op zoek naar andere recepten om vers en licht yoghurtijs te maken? Lees onze pagina over caloriearm ijs, met het recept voor yoghurtijs met kokosmelk en honing


Recept: ijs maken met griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat minder water en meer vet dan naturel yoghurt en is daarom bijzonder geschikt voor het maken van ijs.
Net als in de andere recepten voor yoghurtijs, presenteren we de basisingrediënten. Als het ijs klaar is, kun je het versieren met wat je het lekkerst vindt.


Ingrediënten

  • Griekse yoghurt 200 ml
  • Melk 200 ml
  • Slagroom 100 ml
  • Suiker 100 g
griekse yoghurtijs recept ingredienten

Bereiding

De bereiding van dit ijs is, zoals altijd, heel eenvoudig. Meng eerst melk, slagroom en yoghurt met een staafmixer. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf roeren tot deze volledig is opgelost.

Als het mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine. Zoals altijd moet de ijsmachine al aan staan, koud (-25 graden) en met de garde in beweging. Giet het ijs erbij en laat 30-40 minuten roeren.

griekse yoghurtijs maken recept

Italiaans ijs ter wereld

Het meest complete boek over Italiaans ijs is waarschijnlijk Italian Artisanal Gelato Volgens Donata Panciera : het is geen receptenboek, maar een echte gids over de techniek voor het maken van ijs. De auteur, Donata Pancera, heeft 40 jaar ervaring en heeft bedrijven over de hele wereld geholpen om Italiaans ijs op de markt te brengen.

Italian Artisanal Gelato According to Donata Panciera - bol.com

Toppings voor je yoghurtijs

De recepten voor naturel yoghurtijs die we voorstellen zijn de versies met de basisingrediënten. Je kunt ze verrijken met de smaken die je het lekkerst vindt.
Om te beginnen hoef je geen naturel yoghurt te kiezen: je kunt heel goed yoghurt met fruitsmaak of yoghurt met koffiesmaak gebruiken.

Als het ijs klaar is, past yoghurtijs heel goed bij verschillende toppings. De beste combinaties voor ijsjes gemaakt van yoghurt zijn:

Vers seizoensfruit

Als je vers seizoensfruit tot je beschikking hebt, heb je geluk: fruit is waarschijnlijk de gezondste topping om yoghurtijs mee te versieren. We raden bijvoorbeeld aan:

  • Mango

  • Banaan

  • Frambozen

  • Rode vruchten

  • Aardbeien

yoghurtijs maken toppings

Wil je een prima fruit topping? Voeg suiker en een beetje citroen toe aan het fruit voordat je het ijs serveert. Het wordt nog beter!

Naast vers fruit is yoghurtijs ook heel lekker te decoreren met:

  • Honing

  • Walnoten (honing en walnoten worden vaak bij elkaar opgeteld op ijs)

  • Granen

Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe recepten en onze tips om yoghurtijs net zo lekker te maken als dat je eet in ijssalons in Italië!

Geniet van je Italiaanse yoghurtijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.