Italiaans yoghurtijs is een fris alternatief voor fiordilatte dat je in alle ijssalons kunt vinden. Wij zijn Italianen in Nederland en we delen ons recept met de ijsmachine, makkelijk en snel
Ons yoghurtijs met melk, slagroom, suiker en witte yoghurt. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend
Yoghurtijs is eigenlijk een van de redenen waarom we ijs zijn gaan maken; Het is een van onze favorieten, maar het is niet altijd te vinden in de ijssalon van onze buurt.
In de loop van de tijd hebben we het recept geperfectioneerd en hebben we in ons ijsrecepten e-book ook een extra romige versie.
Op deze pagina delen we het snelle en makkelijke yoghurtijs recept.
Hoe zeg je yoghurtijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Yogurt (zonder "h")
Yoghurt
🔊
Gelato allo yogurt
Yoghurtijs
🔊
Gelatiera
IJsmachine
🔊
Panna
Slagroom
🔊
Cono gelato
IJs hoorn
🔊
Gelateria
IJssalon
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Wat is yoghurtijs
Yoghurtijs is een gezond alternatief voor het traditionele ijs recept, dat suiker, melk en slagroom bevat (en geen eieren). Omdat we yoghurt gebruiken, kunnen we minder slagroom toevoegen.
Verder is yoghurtijs licht verteerbaar en kun je er samen met vele andere ingrediënten van genieten: bijvoorbeeld honing, walnoten, vers fruit of chocolade schilfers.
Door zijn frisse en romige smaak is yoghurtijs een populaire smaak in ijssalons, ook hier in Nederland.
Yoghurtijs of frozen yoghurt?
Wij maken yoghurtijs, zoals je die in Italiaanse ijssalons vindt.
Maar sommige ijsmachines kunnen ook yoghurt en frozen yoghurt maken, zoals de Springlane-ijsmachine die we in onze ijsrecepten gebruiken.
Om het ijs te maken draait de ijsmachine op ongeveer -22 graden. Voor het maken van frozen yoghurt draait de reguliere ijsmachine langer en op een hogere temperatuur. En natuurlijk zijn de ingrediënten anders, net als de romigheid van het resultaat.
Yoghurtijs is makkelijk te maken en kan op vele manieren worden bereid. We stellen enkele variaties voor. Het traditionele recept, dat is als yoghurtijs dat je eet in een ijssalon. Een lichtere versie, zonder slagroom en met meer yoghurt, die we vaak maken. Een versie met Griekse yoghurt, romiger. Eindelijk het recept voor yoghurtijs met vers fruit, in ons geval frambozen.
Het yoghurtijs basisrecept, eenvoudig te bereiden. Natuurlijk gebruiken we geen eieren in yoghurtijs.
👉 Eidooiers dienen als verdikkingsmiddel, maar ze passen alleen in sommige ijssmaken die je thuis maakt. Ze passen bijvoorbeeld nooit in fruit ijssmaken en ook niet in yoghurtijs.
De hoeveelheden ingrediënten zijn berekend met volle melk en yoghurt. Als je magere yoghurt gebruikt, zal het ijs waarschijnlijk hetzelfde zijn: maar minder romig en iets ijziger.
👉 Ook in het yoghurtijs raden we je aan om een snufje zout toe te voegen, om een ijs met een lekkerdere smaak te bekomen.
Hoe de ijs ingrediënten te wegen
We hebben het gewicht in grammen geschreven, omdat dit de meest effectieve methode is om de ingrediënten van ijs te berekenen.
Je hebt dus een weegschaal nodig, bij voorkeur digitaal: we wegen de ingrediënten af en schenken ze vervolgens in een steelpan of maatbeker, om ze met een staafmixer te mengen.
Bereiding
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. We hebben ook een gedetailleerde handleiding geschreven over het gebruik van de ijsmachine.
Zet de ijsmachine aan
Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan eerst aan.
Mestaal heeft een ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen. Sommige ijsmachines geven de temperatuur aan: het ijs wordt gevormd bij minimaal -22 graden.
Als je een ijsmachine met koelelement hebt, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer goed ingevroren zijn.
Meng de ingrediënten
Giet de yoghurt, melk en slagroom in een maatbeker. Voeg de suiker toe en meng alles met een staafmixer, tot het suiker volledig is opgelost en het mengsel glad is.
We gebruiken een maatbeker omdat het praktisch is om het mengsel in de ijsmachine te gieten.
👉 De suiker lost vanzelf op in het koude mengsel: je hoeft alleen maar een minuutje te mixen.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Als de ijsmachine erg koud is, is het tijd om het mengsel te gieten.
Om het ijs in te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine, terwijl de roerarm al draait
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Wacht 30-40 minuten totdat het yoghurtijs klaar is om van te genieten.
Hoe weet je wanneer het ijs klaar is?
Door de transparante deksel kun je de status van het ijs observeren. Als het hard lijkt, met de structuur van ijs, laat je het nog 5 minuten staan en stop je de ijsmachine.
Soms stopt de ijsmachine automatisch: het hangt echter af van hoeveel ijs je maakt, in verhouding tot de capaciteit van de ijsmachine.
Zodra het klaar is, is het zelfgemaakte ijs heel zacht: zoals je kunt zien op de foto van ons hoorntje.
We raden aan om het meteen op te eten, of (beter) minimaal een uur in de vriezer te leggen. Je kunt het dus al voor het avondeten klaarmaken om het een paar uur later aan de gasten te serveren.
Ook de dag erna is het ijs lekker; in de vriezer wordt het hard, maar niet te hard.
Om het te ontdooien, zetten we het 30 minuten in de koelkast: zo smelt het niet maar behoudt het de consistentie van roomijs.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Yoghurtijs maken zonder ijsmachine
Kun je zelf yoghurtijs maken als je geen ijsmachine hebt? Het korte antwoord: er zijn methoden die je kunt proberen, maar je krijgt geen zacht en romig ijs zoals in een ijssalon.
De ijsmachine heeft als functie ijs in een koude omgeving te mixen. Op deze manier neemt ijs lucht op en wordt het zacht en romig. Zoals in een ijssalon, of nog lekkerder omdat het de ingrediënten bevat die jij bepaalt.
Zonder ijsmachine krijg je hetzelfde heerlijke koude dessert: het wordt alleen niet zo zacht.
De bereiding van yoghurtijs is eenvoudig: je hoeft alleen maar de verse ingrediënten te mengen. Daarna, in plaats van het mengsel in de ijsmachine te gieten, moet je het een paar uur invriezen.
We leggen de methoden en de procedure uit in het ijsrecept zonder ijsmachine.
Yoghurtijs of roomijs?
Laten we allereerst een onderscheid maken: Italiaans ijs is het ijs van de ijssalon, gemaakt met verse ingrediënten, zonder bewaarmiddelen en met een hoeveelheid vetten variërend van 6% tot 10%. Het ijs basisrecept is gemaakt met slagroom, melk en suiker en is de basis van vele andere ijssmaken. Het bevat niet per se eieren.
Roomijs is de vertaling van het Amerikaanse Ice cream dat is het ijs dat je in de supermarkt koopt: het is gemaakt om lang mee te gaan in de vriezer en zacht te blijven, het bevat meer lucht en meer vet dan vers ijs room: minimaal 10%.
In Italië daarentegen wordt roomijs vertaald als 🔊gelato alla crema, wat ijs is, zelfs vers, gemaakt met eieren.
Bekijk ook onze pagina over het verschil tussen ijs en roomijs.
Is yoghurtijs gezonder dan roomijs?
Zelfgemaakt ijs is gezonder dan het ijs dat je koopt omdat:
het is gemaakt van verse ingrediënten, zeker in vergelijking met het ijs dat je in de supermarkt koopt
je kiest de kwaliteit van de ingrediënten
met een beetje ervaring kun je de hoeveelheden ingrediënten verhouden: suiker, slagroom en melk.
Met name yoghurtijs is geschikt voor wie gezond wil eten, omdat het caloriearm kan zijn.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat rijk is aan melkzuurfermenten en snel opneembare eiwitten die dit ijs snel verteerbaar maken.
Zowel yoghurtijs als ijs bevatten slagroom. Als je zelf ijs maakt, kun je besluiten om de hoeveelheid slagroom te verkleinen en meer yoghurt te gebruiken: laten we eens kijken hoe in onze recepten.
In dit geval is het nodig om andere ingrediënten toe te voegen, bijvoorbeeld fruit, om te voorkomen dat het ijs te vloeibaar blijft, of ijzig en niet erg romig.
Yoghurtijs zonder slagroom is een van de ijsjes die wij vaak maken.
Waarom? Hoewel we graag snacken op gezond ijs, hoeven we niet per se elke keer ingrediënten zoals slagroom te eten. Yoghurtijs is ook zonder yoghurt erg lekker.
We voegen ook nog een kleine variatie toe aan het yoghurtijs recept: we gebruiken honing in plaats van suiker, want honing past goed bij ijs en vooral bij yoghurtijs.
Op deze manier gemaakt, heeft yoghurtijs een zeer laag vetpercentage en is daardoor nog lichter en beter verteerbaar. Perfect voor een zomers tussendoortje.
Gebruik voor dit recept bij voorkeur volle melk om het yoghurtijs romig te maken, ook als er geen slagroom is. Maar als je die niet hebt, gebruik dan halfvolle melk: het ijs wordt toch lekker.
Dit yoghurtijs kan ook worden gedecoreerd met vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, rode vruchten en bosbessen.
Ingrediënten
(volle) Yoghurt 300 ml
Melk 150 ml
Honing 60 g
Bereiding
Maak het yoghurtijs zonder slagroom op dezelfde manier als in het yoghurtijs basisrecept. De stappen zijn:
Zet de ijsmachine aan
Meng de ingrediënten goed
Als de ijsmachine koud is (-25 graden) giet je het mengsel en laat je het 30-40 minuten roeren.
Als het ijs klaar is, eet het dan zoals het is, of versier het met vers fruit, honing en noten.
Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.
Griekse yoghurt bevat minder water en meer vet dan naturel yoghurt en is daarom bijzonder geschikt voor het maken van ijs.
Net als in de andere recepten voor yoghurtijs, presenteren we de basisingrediënten. Als het ijs klaar is, kun je het versieren met wat je het lekkerst vindt.
Ingrediënten
Griekse yoghurt 200 ml
Melk 200 ml
Slagroom 100 ml
Suiker 100 g
Bereiding
De bereiding van dit ijs is, zoals altijd, heel eenvoudig.
Meng eerst melk, slagroom en yoghurt met een staafmixer. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf roeren tot deze volledig is opgelost.
Als het mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine. Zoals altijd moet de ijsmachine al aan staan, koud (-25 graden) en met de garde in beweging.
Giet het ijs erbij en laat 30-40 minuten roeren.
Italiaans ijs ter wereld
Het meest complete boek over Italiaans ijs is waarschijnlijk Italian Artisanal Gelato Volgens Donata Panciera : het is geen receptenboek, maar een echte gids over de techniek voor het maken van ijs. De auteur, Donata Pancera, heeft 40 jaar ervaring en heeft bedrijven over de hele wereld geholpen om Italiaans ijs op de markt te brengen.
De recepten voor naturel yoghurtijs die we voorstellen zijn de versies met de basisingrediënten. Je kunt ze verrijken met de smaken die je het lekkerst vindt.
Om te beginnen hoef je geen naturel yoghurt te kiezen: je kunt heel goed yoghurt met fruitsmaak of yoghurt met koffiesmaak gebruiken.
Als het ijs klaar is, past yoghurtijs heel goed bij verschillende toppings. De beste combinaties voor ijsjes gemaakt van yoghurt zijn:
Vers seizoensfruit
Als je vers seizoensfruit tot je beschikking hebt, heb je geluk: fruit is waarschijnlijk de gezondste topping om yoghurtijs mee te versieren. We raden bijvoorbeeld aan:
Mango
Banaan
Frambozen
Rode vruchten
Aardbeien
Wil je een prima fruit topping? Voeg suiker en een beetje citroen toe aan het fruit voordat je het ijs serveert. Het wordt nog beter!
Naast vers fruit is yoghurtijs ook heel lekker te decoreren met:
Honing
Walnoten (honing en walnoten worden vaak bij elkaar opgeteld op ijs)
Granen
Volg deze pagina
We zullen deze pagina updaten met nieuwe recepten en onze tips om yoghurtijs net zo lekker te maken als dat je eet in ijssalons in Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋