Laatst bijgewerkt op 8 november 2023
Yoghurtijs met ijsmachine 🍨
Melk, slagroom, suiker, volle yoghurt en geen eieren. Wij zijn Italianen en maken thuis heerlijk yoghurtijs met verse ingrediënten en de ijsmachine, snel en makkelijk
Laatst bijgewerkt op 8 november 2023
Melk, slagroom, suiker, volle yoghurt en geen eieren. Wij zijn Italianen en maken thuis heerlijk yoghurtijs met verse ingrediënten en de ijsmachine, snel en makkelijk
Yoghurtijs is een lekker alternatief voor het traditionele ijs recept, dat suiker, melk en slagroom bevat (en geen eieren). Omdat we yoghurt gebruiken, kunnen we minder slagroom toevoegen.
Bovendien combineert yoghurtijs goed met veel toppings, zoals honing, walnoten, vers fruit of chocolade schilfers.
Op deze pagina bereiden we ons yoghurtijs recept en laten we je zien hoe we de ijsmachine gebruiken: om makkelijk en uitstekend Italiaans ijsje te maken.
Hoe zeg je yoghurtijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Yogurt (zonder "h") | Yoghurt |
🔊 Gelato allo yogurt | Yoghurtijs |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
We delen twee verschillende versies yoghurtijs: het basisrecept, gemaakt met volle yoghurt, waarin we de bereidingsstappen laten zien. En het recept voor Grieks yoghurtijs, iets romiger.
👉 Eieren passen niet in alle ijsrecepten. Eidooiers dienen als verdikkingsmiddel, maar ze passen bijvoorbeeld nooit in fruit ijssmaken en ook niet in yoghurtijs.
Chocolade ijs of pistache-ijs zijn bijvoorbeeld lekker ook zonder eieren.
De ingrediënten die je in de ijsmachine giet moeten koud uit de koelkast zijn: zo wordt het werk van de ijsmachine vergemakkelijkt en is het ijs sneller klaar.
Hoe meer vet de yoghurt bevat, hoe dikker het ijs wordt. Wij gebruiken volle yoghurt 3% vet.
Als je magere yoghurt gebruikt, zal het ijs waarschijnlijk minder romig en iets ijziger.
Gebruik verse, volle melk, ongeveer 3,5% vet;
De slagroom hoeft niet opgeklopt te worden: voeg hem gewoon toe aan het mengsel. Gebruik voor ons recept slagroom met ongeveer 35% vet;
Witte suiker is de meest geschikte zoetstof om een «stevig» ijs te verkrijgen met een neutrale smaak.
👉 Ook in het yoghurtijs raden we je aan om een snufje zout toe te voegen voor een lekkerdere ijs
We hebben het gewicht in grammen geschreven, omdat dit de meest effectieve methode is om de ingrediënten van ijs te berekenen.
Je hebt dus een weegschaal nodig, bij voorkeur digitaal: we wegen de ingrediënten af en schenken ze vervolgens in een kom of maatbeker, om ze met een staafmixer te mengen.
Voor dit recept gebruiken we een van de meest populaire modellen zelfvriezende ijsmachine; maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
We hebben ook een gedetailleerde handleiding geschreven over het gebruik van de ijsmachine.
Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet deze dan eerst aan.
Mestaal heeft een ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen: net genoeg tijd om de ingrediënten te mixen!
Als je een ijsmachine met koelelement hebt, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer goed ingevroren zijn.
Giet de yoghurt, melk en slagroom in een maatbeker of kom. Voeg de suiker toe en meng alles met een staafmixer, tot het suiker volledig is opgelost en het mengsel glad is.
We gebruiken een maatbeker omdat het praktisch is om het mengsel in de ijsmachine te gieten.
👉 De suiker lost vanzelf op in het koude mengsel: je hoeft alleen maar een minuutje te mixen.
Als de ijsmachine erg koud is, is het tijd om het mengsel te gieten.
We gieten het mengsel wanneer het aftellen, dat begon vanaf 60 minuten, ongeveer 45 minuten aangeeft.
Sommige ijsmachines tonen ook de temperatuur: het moet rond de -22 °C staan om het ijs te maken.
Gebruik voor het inschenken van het ijs de opening op het deksel van de ijsmachine: zo ontsnapt de kou niet en behoudt de ijsmachine de lage temperatuur.
👉 Er zit een beetje schuim op het mengsel, dat is ontstaan door het mengen van de ingrediënten. Het zijn gewoon luchtbellen, zoals die zich ophopen in de ijsmachine terwijl het gelato wordt.
Door de deksel van de ijsmachine kun je zien hoe het ijs wordt gevormd. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat het mengsel lucht begint op te hopen en een softijs wordt.
Wacht 30-40 minuten totdat het yoghurtijs klaar is om van te genieten.
Als het romig lijkt, met de structuur van gelato, laat je het nog 5 minuten staan en dan stop de ijsmachine.
Soms stopt de roerarm van de ijsmachine automatisch: het hangt echter af van hoeveel ijs je maakt, in verhouding tot de capaciteit van de ijsmachine.
Eet smakelijk, 🔊 buon appetito!
Zodra het klaar is, is zelfgemaakt ijs heel zacht: zoals je kunt zien op de foto van ons ijshoorntje.
We raden aan om het meteen op te eten, of (beter) minimaal een uur in de vriezer te leggen. Je kunt het ijs dus al voor het avondeten klaarmaken om het een paar uur later aan de gasten te serveren.
Ook de dag erna is het ijs lekker; in de vriezer wordt het hard, maar niet te hard.
Om het te ontdooien, zetten we het 30 minuten in de koelkast: zo smelt het niet maar behoudt het de consistentie en textuur van ijs.
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Wij maken yoghurtijs, zoals je die in Italiaanse ijssalons vindt.
Maar sommige ijsmachines kunnen ook yoghurt en frozen yoghurt maken, zoals de Springlane-ijsmachine die we in onze ijsrecepten gebruiken.
Om het ijs te maken draait de ijsmachine op ongeveer -22 °C. Voor het maken van frozen yoghurt draait de reguliere ijsmachine langer en op een hogere temperatuur. En natuurlijk zijn de ingrediënten anders, net als de romigheid van het resultaat.
Griekse yoghurt bevat minder water en meer vet dan yoghurt naturel en is daarom bijzonder geschikt voor het maken van ijs.
De bereiding is zoals die van de yoghurtijs recept, met de ingrediënten in iets andere verhoudingen.
Zet de ijsmachine aan om hem voor te koelen.
Meng melk, slagroom en yoghurt met een staafmixer. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf roeren tot deze volledig is opgelost.
Giet het mengsel in de koude ijsmachine.
Laat het 30-40 minuten mixen in de ijsmachine.
De recepten voor naturel yoghurtijs die we voorstellen zijn de versies met basisingrediënten, waarmee je een wit ijsje krijgt.
De eerste variatie is om gearomatiseerde yoghurt te gebruiken in plaats van gewone yoghurt bij het maken van ijs. Bijvoorbeeld fruit, koffie, vanille yoghurt.
Als het ijs klaar is, past yoghurtijs heel goed bij verschillende toppings:
Vers seizoensfruit: Rode vruchten, bosbes, frambozen, aardbeien
Honing, walnoten en granen
Geniet van je Italiaanse yoghurtijs! 🍨