Hoe maak je een romig mango ijs met gezonde ingrediënten? We delen het Italiaanse recept, met water of met melk, dat je ook met bevroren mango kunt maken. Met of zonder ijsmachine.
Op Alle Italiaanse hebben we vele pagina's geschreven over Italiaans ijs, met bijzondere aandacht voor het gebruik van gezonde ingrediënten. We deelden het basisrecept voor eiervrij ijs, schreven hoe je caloriearm ijs maakt zonder suiker of room, en hoe je fruit sorbetijs maakt, het meest verse en lichtste ijs van allemaal.
Op deze pagina delen we het mango ijs recept: het is de eerste fruit ijssmaak die we schrijven op basis van melk en room.
Wil je daarentegen mango ijs maken met alleen water en suiker, bekijk dan ons mango sorbetijs recept.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Mango ijs is een van de meest populaire fruitijsjes, misschien zelfs meer in Nederland dan in Italië. In feite zijn er in Italië, volgens onze ervaring, veel soorten vers fruit, maar geen mango's, die moeten worden geïmporteerd en die geen deel uitmaken van traditionele kookrecepten.
Hoe zeg je mango ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Gelato al mango
Mango ijs
🔊
Sorbetto al mango
Mango sorbetijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Mango ijs en mango sorbetijs: het verschil
Toen we in Milaan woonden, waren er twee ijssalons in onze buurt: de ene maakte mango ijs met water en suiker, en de andere maakte met melk en room.
Mango sorbetijs
Mango ijs met water en suiker wordt mango sorbetijs genoemd. De felgele kleur van mango wordt niet verdund door het wit van melk; zonder slagroom kan ijs minder romig zijn (afhankelijk van de andere ingrediënten), maar de mangosmaak is intenser. Mango sorbetijs is een van de makkelijkste en snelste ijsjes om te bereiden: we deelden het mango sorbetijs recept op de fruit sorbetijs pagina.
Mango ijs
Mango ijs met slagroom en melk is bleekgeel van kleur. Het is de ijssmaak dat ze in Italië fiordilatte noemen met toevoeging van mango: als het goed is gedaan, is het heerlijk, zelfs als de smaak van mango wordt verzacht door zuivelproducten.
Mango ijs is calorierijker dan mango sorbetijs, omdat het melk en slagroom bevat in plaats van water. De bereiding is vergelijkbaar: je hoeft alleen maar de ingrediënten door elkaar te mengen en het ijs in de ijsmachine te gieten.
Mango ijs bevat, net als andere fruit ijsjes, geen eieren. We raden zelfs aan om te experimenteren met alternatieven van mango ijs zonder melk, zonder slagroom en met alternatieven voor suiker.
Mango ijs maken met on zonder ijsmachine
Je wilt mango ijs maken maar je hebt geen ijsmachine: hoe doe je dat?
Zonder ijsmachine krijg je geen echt ijs; je krijgt echter een koude crème die op een ijsje lijkt.
Mango sorbetijs is super makkelijk te maken met bevroren mango en een blender. Je kunt de ingrediënten van het mango sorbetijs recept voor gebruiken: voeg water en suiker toe aan de bevroren mango, of een alternatieve zoetstof zoals honing of stevia.
Mango ijs met slagroom en melk kan je ook zonder ijsmachine maken.
Het proces duurt iets langer omdat je na het mengen van de ingrediënten het mengsel in de vriezer moet leggen; wacht dan tot het stolt en meng het tenslotte. Dit geldt zelfs als je bevroren mango gebruikt. Je kunt de ingrediënten gebruiken van het mango ijs recept dat we op deze pagina beschrijven; in plaats van ijs in de ijsmachine te gieten, kijk naar de procedure voor ijs maken zonder ijsmachine.
Wat is beter voor mango ijs, verse mango of bevroren mango? Wij denken dat bevroren mango prima is en de bereidingstijd verkort. Als je een goede verse mango hebt, kun je die natuurlijk gebruiken.
Als je geen ijsmachine hebt, maak je snel een mango sorbetijs: je hoeft alleen maar de ingrediënten van het mango sorbetijs recept in de blender te doen en te mixen tot je een bevroren dessert hebt.
Als je een ijsmachine gebruikt, is het gebruik van bevroren fruit uitstekend omdat je het al koude mengsel schenkt en de ijsmachine minder tijd nodig heeft om het ijs te maken.
De ingrediënten van mango-ijs zijn volle melk, slagroom, suiker en natuurlijk mango.
Melk 250 g
Slagroom 100 g
Suiker 80 g
Mango (gepelde) 250 g
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Mango (gepelde)
250 g
Volle melk
250 g
Slagroom
100 g
Suiker
80 g
Opmerkingen over de ingrediënten
De ingrediënten die je in de ijsmachine giet, moeten koud uit de koelkast komen. Voor onze recepten gebruiken wij:
Verse volle melk 3,5% vet
Verse slagroom met 35% vet
Witte suiker: het is de meest geschikte zoetstof voor ijs, omdat het een stevige en romige structuur geeft.
Verse mango of bevroren mango. Zoals we al schreven, is het ijs met bevroren mango sneller klaar.
Hoeveel mango ijs krijg ik?
Met onze tool kun je doseringen en ingrediënten berekenen.
Voor elke persoon rekenen we 3 grote bolletjes ijs.
De ijsmachine
Om ons mango ijs te maken gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. De stappen bij de bereiding van ijs zijn voor bijna alle ijsmachines hetzelfde. Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.
Als je geen ijsmachine hebt, kun je ingrediënten en doseringen van het mango ijsrecept gebruiken; in plaats van ze in de ijsmachine te gieten, kun je de methode van ijs zonder ijsmachine doen.
Met deze methode kun je al onze ijsrecepten ook zonder ijsmachine maken: de ingrediënten veranderen niet. Wat verandert is de manier waarop ijs wordt gemaakt.
Bereiding
Snijd de mango
Als je vers mango gebruikt, schil deze dan, was hem en snijd hem in blokjes. De hoeveelheid die we bij de ingrediënten hebben aangegeven is het gewicht van het reeds geschilde fruit, dus alleen het vruchtvlees zonder de schil.
Bevroren mango is klaar voor gebruik.
Zet de ijsmachine aan
Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine op de juiste temperatuur is om ijs te maken. Die van ons duurt bijvoorbeeld ongeveer 10-15 minuten: precies de tijd om de ingrediënten te mengen.
Dus zetten we eerst de ijsmachine aan.
Kijk in de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine wat de juiste temperatuur is om het ijs in te schenken.
Mix de ingrediënten
Giet slagroom, melk, suiker en mango stukjes in een kom: eerst de vloeistoffen en dan de mango blokjes en suiker.
Om de ijs ingrediënten te mengen raden we meestal een staafmixer aan, op lage snelheid, waardoor een gladde en homogene room wordt verkregen.
De mangostukjes kunnen echter moeilijk te mengen zijn met de staafmixer, vooral als ze bevroren zijn. Gebruik in dit geval een blender.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is erg koud.
Om ijs te vormen moet de temperatuur in de ijsmachine minimaal -22°C zijn. Veel ijsmachines geven de temperatuur echter niet weer. Hiervoor wachten we 10-15 minuten om er zeker van te zijn dat de ijsmachine erg koud is.
de roerarm draait al.
Om het mengsel in de ijsmachine te gieten, gebruiken we de kleine opening op het deksel van de ijsmachine. Dit is handig om ijs te schenken zonder de kou te verspreiden.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
De ijsmachine heeft meestal een half uur nodig om ijs te maken. Het hangt af van de ijsmachine, de ingrediënten en hoeveel ijs je maakt. Via het doorzichtige deksel controleer je of het ijs in volume toeneemt.
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Caloriearm mango ijs maken zonder suiker en zonder slagroom
We hadden het over mango sorbetijs, een lichter alternatief voor mango ijs: er zit geen slagroom en melk in.
Maar sorbetijs bevat suiker. Op onze pagina gewijd aan caloriearm ijs hebben we de meest populaire alternatieven voor suiker om ijs te maken op een rijtje gezet. Natuurlijk kun je ook ijs maken zonder suiker; suiker speelt echter een rol bij het creëren van de typische romigheid van ijs.
Een alternatief voor mango ijs is om slagroom te vervangen door kokosmelk. We gebruiken te vaak kokosmelk: we raden je aan om te experimenteren maar niet te veel in je mango ijs te doen, omdat de kokossmaak voelbaar is en de uiteindelijke smaak van het ijs verandert.
Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋