Laatst bijgewerkt op 21 juli 2024
Mango ijs met ijsmachine 🥭🍨
Melk, slagroom, suiker en stukjes mangopulp, vers of bevroren. En geen ei. Wij zijn Italianen en maken zelf mango-ijs net zo lekker als dat in de ijssalon
Laatst bijgewerkt op 21 juli 2024
Melk, slagroom, suiker en stukjes mangopulp, vers of bevroren. En geen ei. Wij zijn Italianen en maken zelf mango-ijs net zo lekker als dat in de ijssalon
Toen we in Milaan woonden, waren er twee ijssalons in onze buurt: de ene maakte mango sorbetijs met water en suiker, en de andere mango-ijs met melk en slagroom.
In sorbetijs, de felgele kleur van mango wordt niet verdund door het wit van melk; zonder slagroom kan ijs minder romig zijn (afhankelijk van de andere ingrediënten), maar de mangosmaak is intenser. Het is ook makkelijk om te bereiden: we maken het hier.
Mango ijs met slagroom en melk (maar zonder ei), dat we op deze pagina maken, is bleekgeel van kleur. Het is de ijssmaak dat ze in Italië fiordilatte noemen met toevoeging van mangopulp. Het is calorierijker dan het sorbetijs, omdat het melk en slagroom bevat in plaats van water.
De bereiding is vergelijkbaar: je hoeft alleen maar de ingrediënten door elkaar te mengen en het ijs in de ijsmachine te gieten.
We maken stap voor stap een romig mango-ijs met de ijsmachine, op basis van het Italiaans ijs basisijsrecept.
De bereiding is bijzonder eenvoudig en snel en duurt minder dan een uur.
De ingrediënten van mango-ijs zijn volle melk, slagroom, suiker en natuurlijk mango.
Ingrediënt afbeelding | Ingredient naam | Grammen |
Mango (gepelde) | 250 g | |
Volle melk | 250 g | |
Slagroom | 100 g | |
Suiker | 80 g |
De ingrediënten die je in de ijsmachine giet, moeten koud uit de koelkast komen. Voor onze recepten gebruiken wij:
Verse volle melk 3,5% vet
Verse slagroom met 35% vet
Witte suiker: het is de meest geschikte zoetstof voor ijs, omdat het een stevige en romige structuur geeft.
Verse mango of bevroren mango. Verse mango is waarschijnlijk sappiger; het bevroren heeft echter het voordeel dat het mengsel erg koud wordt, waardoor de ijsmachine minder lang draait.
Met onze tool kun je doseringen en ingrediënten berekenen.
Voor elke persoon rekenen we 3 grote bolletjes ijs.
Om ons mango ijs te maken gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. De stappen bij de bereiding van ijs zijn voor bijna alle ijsmachines hetzelfde. Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.
Als je vers mango gebruikt, schil deze dan, was hem en snijd hem in blokjes. De hoeveelheid die we bij de ingrediënten hebben aangegeven is het gewicht van het reeds geschilde fruit, dus alleen het vruchtvlees zonder de schil.
Bevroren mango is klaar voor gebruik.
Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine op de juiste temperatuur is om ijs te maken. Die van ons duurt bijvoorbeeld ongeveer 10-15 minuten: precies de tijd om de ingrediënten te mengen.
Dus zetten we eerst de ijsmachine aan.
Kijk in de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine wat de juiste temperatuur is om het ijs in te schenken.
Giet slagroom, melk, suiker en mango stukjes in een kom: eerst de vloeistoffen en dan de mango blokjes en suiker.
Om de ijs ingrediënten te mengen raden we meestal een staafmixer aan, op lage snelheid, waardoor een gladde en homogene room wordt verkregen.
De mangostukjes kunnen echter moeilijk te mengen zijn met de staafmixer, vooral als ze bevroren zijn. Gebruik in dit geval een blender.
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is erg koud.
Om ijs te vormen moet de temperatuur in de ijsmachine minimaal -22°C zijn. Veel ijsmachines geven de temperatuur echter niet weer. Hiervoor wachten we 10-15 minuten om er zeker van te zijn dat de ijsmachine erg koud is.
de roerarm draait al.
Om het mengsel in de ijsmachine te gieten, gebruiken we de kleine opening op het deksel van de ijsmachine. Dit is handig om ijs te schenken zonder de kou te verspreiden.
De ijsmachine heeft meestal een half uur nodig om ijs te maken. Het hangt af van de ijsmachine, de ingrediënten en hoeveel ijs je maakt. Via het doorzichtige deksel controleer je of het ijs in volume toeneemt.
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Geniet van je mango ijs 🍨
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Je wilt mango ijs maken maar je hebt geen ijsmachine: hoe doe je dat?
Zonder ijsmachine krijg je geen echt ijs; je krijgt echter een koude crème die op een ijsje lijkt.
Mango sorbetijs is super makkelijk te maken met bevroren mango en een blender. Je kunt de ingrediënten van het mango sorbetijs recept voor gebruiken: voeg water en suiker toe aan de bevroren mango, of een alternatieve zoetstof zoals honing of stevia.
Mango ijs met slagroom en melk kan je ook zonder ijsmachine maken.
Het proces duurt iets langer omdat je na het mengen van de ingrediënten het mengsel in de vriezer moet leggen; wacht dan tot het stolt en meng het tenslotte. Dit geldt zelfs als je bevroren mango gebruikt. Je kunt dezelfde ingrediënten gebruiken als mango ijs; in plaats van ijs in de ijsmachine te gieten, kijk naar de procedure voor ijs maken zonder ijsmachine.
Bekijk ook onze ijsmachine gids.