Bananenijs is een van de makkelijkste ijssmaken om te maken: met of zonder ijsmachine krijg je altijd een romig ijsje. We delen het Italiaanse recept met melk, of zonder melk als sorbetijs.
Op Alle Italiaanse deelden we al het ijs basisrecept met melk en slagroom, het recept van roomijs met eieren en het recept voor sorbetijs, alleen gemaakt met water en suiker.
Je kunt alle fruitijsjes op twee manieren maken: als sorbetijs of als echt ijs met melk en room. Ei gaat niet in Italiaans zelfgemaakt fruit ijs. Niets belet je natuurlijk om het te gebruiken: maar eieren zijn niet nodig om van een lekker fruitijsje te genieten.
Inderdaad, we schrijven meestal dat sorbetijs het vruchtenijs is met de meest intense smaak. In feite verdunt de melk de smaak (en kleur!) van fruit in ijs. We houden erg van mango sorbetijs en frambozen sorbetijs.
Banaan is een fruitsmaak die heel goed combineert met melk: samen met melk en slagroom wordt banaan nog romiger. Op deze pagina delen we het Italiaans bananenijs recept, gemaakt met verse ingrediënten.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Samen met mango-ijs en aardbeienijs is bananenijs een van de meest populaire fruitsmaken voor degenen die thuis ijs maken.
Als je ooit een ijsmachine hebt gebruikt, weet je dat je eerst wat ervaring moet opdoen om een goed ijsje te krijgen. Dankzij zijn romigheid slaagt bananenijs altijd.
Hoe zeg je bananenijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Gelato alla banana
Bananenijs
🔊
Sorbetto alla banana
Bananen sorbetijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Soorten bananenijs: met yoghurt of stracciatella
De meest populaire sorbetijses zijn citroen, aardbei en frambozen sorbetijs. Maar je kunt sorbetijs maken met alle fruitsmaken, en natuurlijk met banaan. Sorbetijs is het lichtste ijs dat je met banaan kunt maken: je hoeft alleen maar water en suiker (of een alternatieve zoetstof) toe te voegen.
De bereiding van de bananen sorbetijs is gelijk aan die van de bananenijs: het verschil zit in de ingrediënten. In het bananenijs recept dat we op deze pagina delen hebben we ook de ingrediënten van de bananen sorbetijs verwerkt.
We gebruiken banaan ook veel als basisingrediënt om te experimenteren met caloriearm ijs. Maar bananenijs is ook goed voor hebzuchtige experimenten: bananenijs met yoghurt is een frisse en lichte ijssmaak. Wij daarentegen zijn zeer succesvol geweest met het stracciatella-bananenijs.
Bananenijs maken met on zonder ijsmachine
Alle ijsrecepten van Alle Italiaanse maak je ook zonder ijsmachine. De ingrediënten veranderen niet; verandert de manier waarop ijs wordt verwerkt. Hier hebben we de methoden beschreven om ijs te maken zonder ijsmachine.
Banaan is een vrucht die bijzonder geschikt is voor het maken van ijs. Een bevroren banaan is al een dessert dat op ijs lijkt.
Er zijn twee methoden die we aanbevelen om ijs te maken zonder ijsmachine: nadat je de ingrediënten hebt gemengd, laat je ze bevriezen en mix je ze vervolgens in de blender; of je vriest ze in in ijsvormen, en zo krijg je praktische ijsstokjes.
Met bananenijs smaak kun je beide methoden proberen: het zal zeker heel lekker zijn.
We raden je echter aan om zelf ijs te maken met een ijsmachine. Zelf ijs maken met een ijsmachine is gezond, snel en goedkoop. Een ijsmachine mengt ijs langzaam in een koude omgeving. Op deze manier neemt het mengsel lucht op, neemt in volume toe en wordt zacht en romig.
Er zijn veel soorten ijsmachines, sommige praktischer, sneller en ruimer: maar ze maken allemaal een uitstekend ijs, zelfs de goedkoopste ijsmachines. Er zijn ijsmachines die prima zijn om ervaring op te doen en rond de 50 euro kosten, bijvoorbeeld die met koelelement.
Het is een veelvoorkomende ervaring: je koopt bananen die groen zijn, en al na twee dagen verschijnen de eerste bruine vlekken op de schil. Bananen hebben de neiging om heel snel te rijpen.
Als bananen te rijp zijn geworden, bewaren we ze in de vriezer: geschild en in stukjes, maar ook heel zijn ze prima. Op deze manier zijn ze klaar om te worden gebruikt om ijs te maken.
Om ijs te maken hoef je alleen de stukjes bevroren banaan te mengen met de andere ingrediënten. Als je een ijsmachine hebt, kun je het ijs ook schenken en de ijsmachine 20 minuten laten mixen om het ijs nog lekkerder te maken.
Met bevroren fruit gaat het maken van ijs sneller: we raden eigenlijk altijd aan om koude ingrediënten in de ijsmachine te gieten. Wanneer je het mengsel schenkt, is het al op een temperatuur die dicht in de buurt komt van de temperatuur die nodig is om ijs te worden.
Bananenijs - Italiaans recept - met of zonder melk
Caloriearm alternatief: bananen sorbetijs zonder melk
Wil je een lichter bananenijs maken? We schrijven hier de ingrediënten voor bananen sorbetijs. Bananen sorbetijs zonder melk en room is natuurlijk minder romig dan bananenijs. Maar het is ook lichter en perfect voor een frisse snack.
De stappen en bereiding voor het maken van bananen sorbetijs zijn hetzelfde als voor bananenijs.
Water 150 g
Suiker 70 g
Bananen (gepelde) 250 g
Hoeveel bananenijs krijg ik?
Met de aangegeven hoeveelheid ingrediënten krijg je iets meer dan 500 gram ijs: het staat gelijk aan drie ijshoorntjes.
Als je een beginner bent met ijs, raden we je aan om de ijsmachine niet helemaal te vullen: een beetje ijs maken is makkelijker.
Je hebt een grotere ijsmachine, of wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.
Bereiding
In onze ijsrecepten leggen we de belangrijkste stappen uit om een ijsmachine te gebruiken. Er zijn veel modellen ijsmachines, maar de belangrijkste stappen veranderen niet.
Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.
Je kunt alle ijsjes in onze recepten maken, ook als je geen ijsmachine hebt: de ijsingrediënten zijn hetzelfde, met of zonder ijsmachine. Bekijk ons recept van ijs zonder ijsmachine.
Snijd de bananen
Schil de bananen en snijd ze in kleine stukjes.
Probeer dit snel te doen: nadat je de schil hebt verwijderd, wordt het bananenpulp snel bruin.
Je kunt de bananen besprenkelen met een paar druppels citroen, dan blijven ze wit; het ijs zal niet naar citroen smaken.
Zet de ijsmachine aan
Je moet een paar minuten wachten totdat de ijsmachine de juiste temperatuur heeft bereikt om ijs te maken.
Onze ijsmachine doet er bijvoorbeeld 8 minuten over.
Zet dan eerst de ijsmachine aan: terwijl deze afkoelt kun je door naar de volgende stap.
Mix de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een kom. Vloeistoffen eerst: melk en slagroom. Dan de suiker en de stukjes banaan.
Als je een staafmixer gebruikt, mix dan de ingrediënten op lage snelheid tot je een gladde en homogene crème krijgt. Een blender is ook prima.
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de garde draait al.
Gebruik de opening op het deksel om het mengsel in de ijsmachine te gieten. Op deze manier verspreidt de kou zich niet. Het is belangrijk om het ijs in de ijsmachine te schenken als het al erg koud is.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
We schreven een half uur, maar dat hangt af van de ijsmachine, de hoeveelheid ijs en de ingrediënten. Je kunt het ijs controleren door het transparante deksel. Na ongeveer een kwartier begint het ijs in volume toe te nemen, totdat het de rand van het mandje bereikt.
Meestal is ijs klaar als de garde stopt: het ijs is klaar en de ijsmachine kan het niet meer mixen.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Bananenijs maken zonder slagroom
We schreven de ingrediënten om bananen sorbetijs te maken, dat is bananenijs zonder melk en zonder room. Het is frisser, minder calorisch maar ook iets minder romig.
Hoe maak je romig bananenijs zonder slagroom? Banaan gaat heel goed samen met kokosmelk, die wordt gebruikt in caloriearm ijs als alternatief voor room. We gebruiken geen kokosmelk in alle ijsjes, omdat het een onderscheidende smaak heeft en de smaak van andere ijssmaken kan veranderen. Maar met banaan is het een klassieke combinatie.
Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋