Melk, slagroom, suiker, bananenpulp en geen eieren. Gecombineerd in de juiste hoeveelheden vormen ze een heerlijke zelfgemaakte ijsje. Wij zijn Italianen en delen ons recept met de ijsmachine
Alle fruitijsjes, en dus ook banaan, kun je op twee manieren maken:: als sorbetijs, met water en suiker; of als echt ijs met melk en slagroom, gebaseerd op het recept voor melkijs.
De eerste is een koud zomerdessert, waarin de fruitsmaak erg sterk is.
In ijs, dat we op deze pagina maken, is de smaak van de banaan echter zachter en dankzij melk en slagroom is de textuur romiger.
In beide gevallen voegen we geen eieren toe, omdat deze de smaak van het fruit veranderen, en niet altijd nodig zijn in zelfgemaakt ijs.
In ons recept gebruiken we volle melk met 3,5% vet en verse room met 35% vet.
De ingrediënten moeten koud zijn, rechtstreeks uit de koelkast.
De ijsingrediënten afmeten
Alle ingrediënten zijn in grammen geschreven, zelfs vloeistoffen, dus we meten ze allemaal op dezelfde manier af.
Weeg elk ingrediënt op een digitale keukenweegschaal en voeg het toe aan het mengsel.
Met de aangegeven hoeveelheid ingrediënten krijg je iets ongeveer 600 gram ijs: goed voor 2-3 personen.
Als je een grotere ijsmachine hebt, of meer ijs wilt maken, kun je alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.
De ijsmachine
Om het bananenijs te maken, gebruikten we een klassiek model zelfvriezende ijsmachine. Maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
Je kunt de bananen besprenkelen met een paar druppels citroen, dan blijven ze wit; het ijs zal niet naar citroen smaken.
Zet de ijsmachine aan
Schakel eerst de zelfkoelende ijsmachine in.
Het duurt ongeveer 10 minuten om de ijsmachine voor te koelen, klaar om ijs te maken.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet het na voldoende uren in de vriezer al goed bevroren zijn.
Mix de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een kom. Vloeistoffen eerst: melk en slagroom. Dan de suiker en de stukjes banaan.
Als je een staafmixer gebruikt, mix dan de ingrediënten tot een gladde en homogene mengsel. Een blender is ook prima.
👉 Er vormt zich een schuim op het mengsel: dit is normaal en komt door de slagrom. Meng het gewoon met een lepel om het plat te maken.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het ijsmengsel in de ijsmachine.
De ijsmachine moet goed voorgekoeld zijn. Sommige modellen geven de binnentemperatuur weer: we wachten tot minimaal -25 °C.
Om het mengsel in de ijsmachine te gieten, gebruik de opening op het deksel: zo ontsnapt de kou niet.
Laat het ijs ongeveer 30-40 minuten roeren
Je kunt het mengsel bekijken via het doorzichtige deksel van de ijsmachine.
Na ongeveer 15-20 minuten begint het mengsel lucht te verzamelen en wordt het langzaam een zacht ijsje.
Afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ingrediënten is het ijs binnen 30-40 minuten klaar.
Meestal stopt de roerarm als deze het ijs niet meer kan mixen.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.