Laatst bijgewerkt op 15 november 2023

Bananenijs met ijsmachine 🍌🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, bananenpulp en geen eieren. Gecombineerd in de juiste hoeveelheden vormen ze een heerlijke zelfgemaakte ijsje. Wij zijn Italianen en delen ons recept met de ijsmachine

Een filmpje van ons bananenijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.


Alle fruitijsjes, en dus ook banaan, kun je op twee manieren maken:: als sorbetijs, met water en suiker; of als echt ijs met melk en slagroom, gebaseerd op het recept voor melkijs.
De eerste is een koud zomerdessert, waarin de fruitsmaak erg sterk is.
In ijs, dat we op deze pagina maken, is de smaak van de banaan echter zachter en dankzij melk en slagroom is de textuur romiger.

In beide gevallen voegen we geen eieren toe, omdat deze de smaak van het fruit veranderen, en niet altijd nodig zijn in zelfgemaakt ijs.




Bananenijs 🍨 Italiaans recept met ijsmachine

4.8
(15) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 30 min in de ijsmachine


Bananenijs ingrediënten

  • Melk 250 g
  • Slagroom 100 g
  • Suiker 80 g
  • Bananen (gepelde) 250 g
bananenijs ingrediënten

In ons recept gebruiken we volle melk met 3,5% vet en verse room met 35% vet.
De ingrediënten moeten koud zijn, rechtstreeks uit de koelkast.


De ijsingrediënten afmeten

Alle ingrediënten zijn in grammen geschreven, zelfs vloeistoffen, dus we meten ze allemaal op dezelfde manier af.
Weeg elk ingrediënt op een digitale keukenweegschaal en voeg het toe aan het mengsel.

Met de aangegeven hoeveelheid ingrediënten krijg je iets ongeveer 600 gram ijs: goed voor 2-3 personen.

Als je een grotere ijsmachine hebt, of meer ijs wilt maken, kun je alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.


De ijsmachine

Om het bananenijs te maken, gebruikten we een klassiek model zelfvriezende ijsmachine. De stappen zijn voor de meeste ijsmachines hetzelfde, zelfs die met koelelement.
Bekijk ook onze gids over het gebruik van een ijsmachine.


Bereiding

  1. Snijd de bananen

    Schil de bananen en snijd ze in kleine stukjes.

    Je kunt de bananen besprenkelen met een paar druppels citroen, dan blijven ze wit; het ijs zal niet naar citroen smaken.

  2. Zet de ijsmachine aan

    Schakel eerst de zelfkoelende ijsmachine in.
    Het duurt ongeveer 10 minuten om de ijsmachine voor te koelen, klaar om ijs te maken.

    Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet het na voldoende uren in de vriezer al goed bevroren zijn.

  3. Mix de ingrediënten

    Giet de ingrediënten in een kom. Vloeistoffen eerst: melk en slagroom. Dan de suiker en de stukjes banaan.

    Als je een staafmixer gebruikt, mix dan de ingrediënten tot een gladde en homogene mengsel. Een blender is ook prima.

    👉 Er vormt zich een schuim op het mengsel: dit is normaal en komt door de slagrom. Meng het gewoon met een lepel om het plat te maken.

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet vervolgens het ijsmengsel in de ijsmachine.
    De ijsmachine moet goed voorgekoeld zijn. Sommige modellen geven de binnentemperatuur weer: we wachten tot minimaal -25 °C.

    Roomijs het mengsel gieten in de ijsmachine

    Om het mengsel in de ijsmachine te gieten, gebruik de opening op het deksel: zo ontsnapt de kou niet.

  5. Laat het ijs ongeveer 30-40 minuten roeren

    IJs roeren in de ijsmachine

    Je kunt het mengsel bekijken via het doorzichtige deksel van de ijsmachine.
    Na ongeveer 15-20 minuten begint het mengsel lucht te verzamelen en wordt het langzaam een zacht ijsje.

    Afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ingrediënten is het ijs binnen 30-40 minuten klaar.
    Meestal stopt de roerarm als deze het ijs niet meer kan mixen.

Geniet van je bananenijs! 🍌🍨

Zelfgemaakt bananenijs op een ijshoorntje
Het zelfgemaakte bananenijs dat we voor dit recept hebben gemaakt

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Caloriearm alternatief: bananen sorbetijs zonder melk en slagroom

Een andere manier om een koud bananendessert te maken is met water en suiker, als sorbetijs.

Bananen sorbetijs zonder melk en slagroom is natuurlijk minder romig dan bananenijs. Maar het is ook lichter en perfect voor een frisse snack.

De stappen en bereiding voor het maken van bananen sorbetijs zijn hetzelfde als voor bananenijs.

  • Water 150 g
  • Suiker 70 g
  • Bananen (gepelde) 250 g
bananen sorbetijs ingrediënten

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel