Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2022

Welke ijsmachines zijn goed? De eenvoudige gids om te kiezen 🍨

Waar moet een goede ijsmachine aan voldoen? Alle tips voor het kiezen van een ijsmachine die jarenlang meegaat. Om thuis uitstekende ijsjes te bereiden, makkelijk en snel.


Op Alle Italiaanse hebben we de recepten gepresenteerd voor het maken van Italiaans ijs in verschillende smaken. Ook hebben we een pagina geschreven over het gebruik van de ijsmachine, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je zelf ijs maakt met gezonde ingrediënten.

De ijsmachine is een erg handig apparaat, lekker voor het hele gezin. Wij gebruiken een DOMO model van een paar jaar geleden, hier in Nederland gekocht, dat geweldig ijs maakt en altijd goed heeft gewerkt.
Op deze pagina zien we wat de kenmerken zijn waar je op moet letten bij het kiezen van een ijsmachine.


Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂

Waarom een ijsmachine kopen?

Zelfgemaakt ijs met de ijsmachine is niet alleen lekker, het heeft ook veel voordelen:

 • Zelf ijs maken is goedkoop. Een ijsmachine is vooral handig voor gezinnen: met de ijsmachine maak je snel en tegen weinig kosten ijsjes. Thuis 1 liter ijs maken kost gemiddeld 2 euro, veel minder dan in de ijssalon.

 • Het produceert gezond ijs. Een ijsmachine is erg handig voor degenen die aandacht hebben voor de voeding en ingrediënten van het ijs.
  Met de ijsmachine maak je een ijs dat gezonder is dan het ijs van de ijssalon, en uiteraard van de supermarkt. Je kunt kiezen hoeveel slagroom toevoegen, je kunt suiker en vet verminderen en experimenteren met caloriearm ijs.

 • Je kunt ijs eten wanneer je maar wilt. Ijs maken met een ijsmachine gaat zo snel dat we het soms als ontbijt maken. Het is echt zo eenvoudig.


Zelfvriezende ijsmachines

Ijsmachines met koeling zijn het gemakkelijkst te gebruiken: eenmaal ingeschakeld, koelt en bevriest het vanzelf. Deze ijsmachines met ingebouwd koelelement werk zonder voorvriezen.
Zelfkoelende ijsmachines gebruiken een interne compressor om de kou op te wekken. Het enige dat je hoeft te doen, is het ijsmengsel gieten. Het duurt slechts 30-40 minuten om ijs te maken, dus je kunt op dezelfde dag veel ijs maken.

👍 Voordelen

 • Ijs klaar in minder dan 50 minuten

 • Met een zelfvriezende ijsmachine is het niet nodig om de emmer in de vriezer te plaatsen

 • Je kunt ijs maken na ijs

👎Nadelen

 • Het is een beetje omvangrijker

 • Het kost meer


Wat kost een ijsmachine met koeling?

Een zelfvriezende ijsmachine vind je al vanaf 150 €. Ijsmachines vind je in bijna alle apparatenwinkels of online winkels, waar je de beste modellen tegen extreem concurrerende prijzen kunt vinden.

Welke zelfvriezende ijsmachines zijn goed?


 • Domo DO9201I Roomijsmachine
  Domo DO9201I Roomijsmachine - bol.com

  De DO9201I is een zelfvriezende ijsmachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, geproduceerd door het Belgische merk Domo. Het is makkelijk te gebruiken en heeft een handige timer met een digitaal display. Het heeft een capaciteit van 2 liter ijs, wat meer dan genoeg is voor een ijsmachine voor thuisgebruik. Als het ijs klaar is, kun je het nog een uurtje koud houden.
  De Domo heeft een krachtige motor van 180W en maakt ijs in 30-40 minuten.
  Zelfs de ijsmachine die we op Alle Italiaanse gebruiken is een Domo, zij het een voorgaand model, en daar zijn we erg tevreden over.

  Ten slotte kunt de Domo ijsmachine het ijs na bereiding tot wel een uur koud houden.

 • Domo DO9066I
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Zelfvriezende
  • Makkelijk te gebruiken

  DOMO is een Belgische apparatenfabrikant en ook in Nederland populair.

  De Domo DO9066I biedt veel waar voor een lage prijs. Daarom zetten we het bovenaan de lijst.
  Er zijn waarschijnlijk zelfkoelende ijsmachines van hogere kwaliteit, en die meer functies bieden. De Domo kost echter iets meer dan sommige ijsmachines met koelelement, maar is zelfvriezende, betrouwbaar en maakt tot wel 1,5 L ijs.

  De Domo DO9066I heeft een vermogen van 150 W, wat ruim voldoende is om heerlijke ijsjes mee te maken.

  We gebruiken al jaren een vorig model Domo ijsmachine en het heeft ons veel ijsjes opgeleverd.

  Net als de andere ijsmachines maakt de Domo DO9066I ijsjes, sorbetijses en zogenaamde frozen yoghurt, oftewel yoghurtijs. Het is echter geen yoghurtmaker en maakt geen yoghurt.

  De Domo DO9066I is het instapmodel van de Domo DO9201I Roomijsmachine, die ook de functie heeft om softijs te maken, heeft een iets grotere inhoud (2 L) en heeft een iets krachtigere motor. Het kost ook iets meer.
  Wil je meer ijs maken voor het hele gezin, dan raden we de Domo DO9201I Roomijsmachine aan.

 • Springlane Elisa
  • Ijsmachine en yoghurtmaker
  • Redelijke prijs
  • Ruim (2 L ijs)

  Elisa, geproduceerd door de Duitse retailer Springlane, is een high-end zelfkoelende ijsmachine voor thuisgebruik. Hij heeft een krachtige motor van 180 W en een grote ijsemmer van 2 L. Met deze 2 functies kun je een extra romig ijsje krijgen voor het hele gezin. Of voor jou alleen 😃

  Springlane Elisa Ijsmachine

  Het andere voordeel van Springlane Elisa is dat het ook echte yoghurts maakt, en niet alleen yoghurtijs zoals normale ijsmachines.

  Allemaal voor een betaalbare prijs: het is niet duurder dan de andere ijsmachines in het assortiment, die echter geen yoghurt maken.

  Springlane Elisa heeft een handig digitaal display en ziet er ook nog eens leuk uit.

 • Boretti B100

  Boretti is een Nederlandse fabrikant die ijsmachines verkoopt geïnspireerd op de Italiaanse stijl. De Boretti B100 voldoet aan alle eisen van een high-end zelfvriezende ijsmachine: de ijsemmer heeft een inhoud van 2 L, heeft een krachtige 180W motor en kan ijs 1 uur koud houden.
  De Boretti ijsmachine heeft een ander uiterlijk dan de anderen, en is zwart van kleur. De Boretti B100 heeft een intelligent ontwerp waardoor de compressor een beperkte ruimte inneemt. De kracht van de Boretti B100 is dat hij weinig ruimte inneemt, vergeleken met andere zelfvriezende ijsmachines.


Ijsmachines met koelelement

Ijsmachines met koelschijf zijn opgebouwd uit twee delen: de emmer waar het ijs in zit, en de motor.
De emmer moet 8 tot 12 uur in de vriezer blijven, afhankelijk van de ijsmachine, en wordt eruit gehaald als het tijd is om het ijs te maken. De emmer is verbonden met de motor en de roerarm.

👍 Voordelen

 • Goedkoop. Met een kostprijs van nog geen 50 euro heb je een ijsmachine die vele jaren meegaat.

 • De ijsmachine is niet omvangrijk.

👎 Nadelen

 • Je kunt niet meer dan één ijs per dag maken, want na elk ijs moet het koelelement 8-12 uur in de vriezer worden bewaard.

 • Het koelelement neemt ruimte in de vriezer in beslag.

Als je wilt experimenteren met zelfgemaakt ijs, en niet van plan bent om meer dan één ijsje per dag te maken, dan is de ijsmachine met koelelement echt iets voor jou, zeker voor de lage prijs.

Wat kost een ijsmachine met koelelement?

Een ijsmachine met koelelement vind je al vanaf 40€. Voor dit type ijsmachine is het niet de moeite waard om meer geld uit te geven. Wil je meer uitgeven, kies dan voor een zelfkoelende ijsmachine.

Welke ijsmachines met koelelement zijn goed?


 • Domo DO2309I

  De Domo DO2309I is een van de eenvoudigste ijsmachines op de markt: het heeft een inhoud van 1 liter en heeft alleen één knop. Maar dit maakt ijsjes niet minder lekker!

  De emmer moet 12 uur in de vriezer staan voordat je het ijs kunt bereiden. Als deze aanstaat, kun je door het doorzichtige deksel zien of het ijs klaar is.
  Het sterke punt van de Domo DO2309I is de prijs, die erg laag is. Als je wilt experimenteren met ijs zonder veel geld uit te geven, dan is deze ijsmachine iets voor jou.

 • Cuisinart De Luxe ICE30BCE
  • Stijlvol en robuust
  • Tot 2 L ijs
  • Gemakkelijk in gebruik
  ijsmachine domo DO9201I
  ijsmachine domo DO9201I
  ijsmachine domo DO9201I

  De Cuisinart De Luxe ICE30BCE is een kwaliteitsijsmachine met koelelement en kan ondanks zijn compacte ontwerp 2 liter ijs produceren.

  Om de bouwkwaliteit te onderstrepen, heeft de Cuisinart De Luxe:

  • Dubbelwandig geïsoleerd voor een gelijkmatige temperatuur;

  • Antislipvoetjes die stabiliteit en veiligheid garanderen;

  • 5 jaar fabrieksgarantie.

  De ijsemmer moet voorafgaand aan de bereiding 10-12 uur worden gekoeld.

  De Cuisinart De Luxe ICE30BCE ijsmachine heeft geen digitaal display en geen timer, maar is wel volledig automatisch en eenvoudig in gebruik. Om het ijs te bereiden gebruikt ze precies zoals de andere ijsmachines, en kijk gewoon vanaf het doorzichtige deksel om te weten wanneer het ijs klaar is.

 • Cuisinart Ice Cream Duo ICE40BCE

  De Cuisinart Ice Cream Duo ICE40BCE is een bijzondere ijsmachine, omdat je hiermee twee smaken ijs tegelijk kunt bereiden. De twee ijsemmers hebben elk een inhoud van 1 liter. De motor van de Ice Cream Duo is beduidend krachtiger dan die van andere ijsmachines met koelelement, en kan in 30 minuten één (of twee!) excellent ijsj produceren. Voordat je het ijs maakt, moet je de ijsemmer echter 10 uur in de vriezer laten staan.

 • Magimix Le Glacier 1,5 L Rood of Wit

  Le Glacier is de ijsmachine met koelelement van Magimix, verkrijgbaar in rood of wit kleuren. Deze ijsmachine is iets groter dan de Domo DO2309I en kan tot 1,5 liter ijs roeren.
  Het kan in 30 minuten ijs maken, maar de ijsemmer moet eerst 12 uur in de vriezer worden gekoeld. De kostprijs van de Magimix Le Glacier 1.5 plaatst deze ijsmachine in de top van zijn categorie.

Waar moet een goede ijsmachine aan voldoen?

Naast het verschil tussen de twee soorten ijsmachines, zelfvriezende of met koelelement, zijn er nog andere kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een ijsmachine:

 • Emmer capaciteit

  De capaciteit van de emmer geeft aan hoeveel ijs je in één keer kunt bereiden. De ijsmachines voor thuisgebruik variëren van 0,5 tot 2 liter.
  Met de recepten die we op alle italiaanse voorstellen, kun je ongeveer 1 liter ijs produceren, wat overeenkomt met 3 porties.
  Het hangt er dan van af voor hoeveel mensen je ijs wilt maken. Voor jou, voor twee of voor het hele gezin?


 • Motorkracht

  Ijsmachines met koelelement zijn meestal minder krachtig, met 20W motoren waarmee ze de roerarm laten draaien.
  De ijsmachines met compressor hebben motoren tot 200 W aan vermogen. Waarom deze informatie? Een van de meest voorkomende problemen met het maken van ijs is dat de roerarm verstopt kunnen raken voordat de bewerking is voltooid, waardoor het ijs nog steeds vloeibaar blijft - misschien door stukjes ijs die vastzitten.
  Een krachtige motor helpt zeker om deze overlast te voorkomen.

 • Uiterlijk en materialen

  Zoals veel apparaten zijn de meeste ijsmachines gemaakt van plastic. En dat betekent niet dat ze niet van goede kwaliteit zijn. Sommige high-end ijsmachines zijn bekleed met roestvrij staal. Het deksel en de mengarm zijn in ieder geval van plastic.

 • Makkelijk te gebruiken

  Alle ijsmachines zijn gemakkelijk te gebruiken en als ze aan staan, nemen ze allemaal even tijd om ijs te maken.
  Wat ijsmachines met koelelement bewerkelijker maakt, is de noodzaak om de emmer urenlang in de vriezer te koelen.


 • Functies

  Sommige zelfvriezende ijsmachines kunnen ook afkoelen zonder de roerarm te verplaatsen; dit is bijvoorbeeld handig om het ijs verder te laten stollen nadat het klaar is. Hoewel je hiervoor gewoon de vriezer kunt gebruiken 😃

  Alle ijsmachines kunnen zowel ijs als sorbetijs maken; sommige ijsmachines zijn ook in staat om zowel ijs als yoghurt te maken.

 • Prijs

  De ijsmachines met koelemenent zijn echt goedkoop; maar als je van ijs houdt en denkt dat je er meer dan één tegelijk wilt produceren (zoals wij), dan kun je de zelfkoelende ijsmachines overwegen die iets meer geïnvesteerd zijn, maar uitstekende resultaten bieden.


Ijsmachine gebruiken

Bekijk onze gedetailleerde gids:
Hoe je een ijsmachine gebruikt, stap voor stap

Welke soorten ijsmachines te kiezen?

Over het algemeen raden we aan iets meer uit te geven en een zelfvriezende ijsmachine te kopen: heb je trek in ijs, dan eet je het binnen 50 minuten op. Bij een ijsmachine met koelelement daarentegen moet de emmer de dag ervoor in de koelkast hebben gestaan.

Verder hebben de zelfvriezende ijsmachines met ingebouwde compressor vaak een krachtigere motor waarmee de roerarm het ijs tot in de perfectie kan roeren.


Zelfkoelende ijsmachines zijn vaak uitgerust met een digitaal display, en hebben doorgaans meer functies dan die met koelelement.

Houd er rekening mee dat je niet de volledige capaciteit van de ijsemmer kunt gebruiken als je niet wilt dat het ijs tijdens het opromen overloopt. Je kunt meestal ongeveer 20% minder ijs produceren dan de totale capaciteit van de emmer.

Het nadeel van zelfvriezende ijsmachines is een iets hogere prijs, maar online vind je leuke deals.

Maar ook ijsmachines met koelelement hebben sterke punten. Ze zijn compact, zelfs alsjeu ruimte in de vriezer moet reserveren om de ijsemmer in te koelen. Een ander voordeel is de zeer lage prijs: met 50 euro vind je modellen die echt lekker ijs maken.

Er is geen verschil in de tijd die het ijs nodig heeft om te roeren. Dit hangt niet echt af van de ijsmachine, maar van de ingrediënten waarmee je het ijs gemaakt hebt. Met alle ijsmachines is 20-30 minuten voldoende om een sorbetijs te kloppen; 30-40 minuten voor roomijs en ijs op melkbasis; en iets langer als je ook de eieren legt.


Met een goede ijsmachine voor thuis en het juiste advies ben je in staat om zelfstandig het ijs van je dromen te bereiden en geld te besparen!

Welke ijsjes kun je maken met de ijsmachine?

Met de ijsmachine kun je zowel ijses als sorbetijses bereiden, zoals we je laten zien in de recepten van Alle Italiaanse.


Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe ijsmachines recensies en met onze tips om een lekker en gezond ijs te bereiden, zoals als dat je eet in ijssalons in Italië!

Geniet van je Italiaans ijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!