Hoe maak je een gezond sorbetijs van fruit, zonder slagroom en melk? Wij zijn Italianen en we delen het recept met of zonder ijsmachine, makkelijk en snel.
Een kersen sorbetijs uit ons ijsrecepten boek, gemaakt met de ijsmachine
Het gezondste en lichtste ijs van allemaal is ook het gemakkelijkst te bereiden, met of zonder ijsmachine. Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf sorbetijs maakt, experimenterend met verschillende smaken.
Sorbetijs: wat is dat?
Het originele sorbetijs recept bevat slechts drie ingrediënten: water, suiker en vers fruit.
Sorbetijs is een erg populair dessert: in Italië bieden alle ijssalons, vooral in het zuiden van het land, een verscheidenheid aan fruit sorbetijses. De meest populaire smaken zijn citroen, framboos, mango en aardbeien.
Maar je kunt ook sorbetijs maken zonder fruit, bijvoorbeeld met koffie of de vegan chocolade ijs waarvan we het recept schreven.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Het verschil tussen sorbetijs en roomijs
Roomijs wordt gemaakt met slagroom en melk; wat je thuis maakt bevat soms ook eidooiers.
Sorbetijs bevat geen zuivelproducten. Sommige recepten gebruiken wel eiwit om een zachtere sorbetijs te verkrijgen, maar dit is optioneel.
Om deze reden wordt sorbetijs beschouwd ook als een veganistisch ijs.
Sorbetijs is iets minder romig dan roomijs, en een beetje meer ijzig.
Smaak
De aanwezigheid van melk in traditioneel ijs verzacht de smaak van het fruit. Omgekeerd heeft sorbetijs, zonder melk, meestal een meer uitgesproken fruitsmaak.
Bovendien is fruit ijs niet zoeter dan fruit sorbetijs, omdat beide suikers bevatten.
Calorieën
Omdat ijs wordt bereid met melk, levert het ook eiwitten, vetten en calcium. Het is daarom voedzamer dan sorbetijs.
In sorbetijs zijn vetten en eiwitten afwezig, of in minimale hoeveelheden aanwezig.
Sorbetijs heeft een hogere concentratie suikers en bevat niet veel andere voedingsstoffen dan fruitvitaminen.
Daarom is sorbetijs beter verteerbaar dan roomijs en bevat het minder calorieën: gemiddeld levert 100 gram roomijs 200 kcal, tegen 120-150 kcal van een fruit sorbetijs.
Sorbetijs maken zonder ijsmachine
Velen proberen eerst ijs te maken zonder ijsmachine; er zijn methoden om dit te doen, en die leggen we je ook uit.
De ijsmachine mixt het mengsel dat je in een koude bak giet; in het Italiaans zeggen we 🔊mantecazione, en het is het proces dat het ijs romig en zacht maakt.
Roomijs met melk en slagroom is moeilijk te maken zonder ijsmachine; maar sorbetijs maken is iets makkelijker. We kennen minstens twee methoden om thuis heerlijke sorbetijs te maken.
Met bevroren fruit en een blender
De eenvoudigste en meest intuïtieve methode: gebruik bevroren fruit en mix het in de blender met de andere sorbetijs ingrediënten.
Gebruik bevroren fruit zoals aardbeien, frambozen, mango's en kersen;
Gebruik dezelfde hoeveelheden ingrediënten (water, suiker) als voor het recept met de ijsmachine;
Doe alles in de blender: je krijgt een ijsje dat niet zo zacht is als het ijs dat je met de ijsmachine maakt, maar het komt in de buurt. En het zal zeker heel goed en smakelijk zijn.
👉 Om ijs te maken zonder ijsmachine kun je ingrediënten en doseringen gebruiken van de sorbetijs recepten van Alle Italiaanse: met of zonder ijsmachine zijn de ingrediënten altijd hetzelfde. Het verandert gewoon de manier waarop het ijs wordt verwerkt.
Met ijslolly vormen
Als alternatief kun je het sorbetijs mengsel gebruiken om lichte en smakelijke waterijses te maken.
Meng de ingrediënten van de sorbetijs recept en giet het mengsel in de ijslollyvormpjes in plaats van in de ijsmachine of blender. Je krijgt in korte tijd hele goede sorbetijses, met het gemak van ijs op een stokje.
Wil je daarentegen een zachte sorbetijs maken zoals die uit de ijssalon, lees dan verder ons recept met de ijsmachine.
Zelf sorbetijs maken met de ijsmachine
Met een ijsmachine maak je eenvoudig een zacht sorbetijs zoals die uit de ijssalon. Het maken van sorbetijs is nog makkelijker dan normaal ijs, omdat de ijsmachine over het algemeen minder tijd nodig heeft om het te maken.
De ijsmachine heeft de functie om het ijsmengsel ongeveer 30-40 minuten te mixen in een koude bak. Het constant mengen zorgt ervoor dat het mengsel lucht opslaat en een lekker ijsje wordt. 🔊Mantecazione, noemen we dit proces in het Italiaans.
Dat is ook te danken aan de aanwezigheid van vetten en vooral suikers, in het geval van sorbet: deze moeten in een bepaald percentage aanwezig zijn, anders komt het ijs er niet uit.
Vooral als je van fruitijs (met melk) houdt, raden we je aan om het te proberen met een sorbetijs. Je zult ontdekken hoe fruit nog lekkerder smaakt in een koud en zuivelvrij mengsel zoals sorbetijs.
Je kunt sorbetijs maken met allerlei soorten fruit.
Hier maken we mango sorbetijs als voorbeeld.
Je kunt hetzelfde recept ook met ander fruit gebruiken: kersen, frambozen, aardbeien, kiwi's.
Natuurlijk veranderen de verhoudingen tussen de ingrediënten een beetje, afhankelijk van het soort fruit: sommige vruchten bevatten meer suiker, andere bevatten meer water.
Mango is een van de meest populaire tropische vruchten en wordt gebruikt om een van de lekkerste sorbetijses te maken: mango sorbetijs, 🔊sorbetto al mango in het Italiaans.
👉 In Italiaanse ijssalons vind je ook mango ijs, gemaakt met melk en slagroom (maar niet met eieren, die passen niet goed bij zelfgemaakt fruit ijs).
Het verschil tussen ijs en sorbet is dat ijs romiger is, maar dat de mangosmaak veel sterker aanwezig is in het sorbetijs.
De belangrijkste stap van dit recept komt nog voordat je begint: het kiezen van een goede rijpe mango. Gelukkig komt mango in Nederland veel voor, je vindt het gewoon in de supermarkt.
Ingrediënten
Mango 300 g
Water 200 ml
Suiker 100 g
Hoeveel sorbetijs krijg ik met dit recept?
Met onze recepten krijg je 600 g ijs: goed voor 2-3 personen.
Alle ijsmachines kunnen deze hoeveelheid ijs produceren. Verder is het voor de eerste pogingen beter om te experimenteren met een beetje ijs, zonder de ijsmachine helemaal te vullen.
Wil je meer ijs maken? Gewoon vermenigvuldig elk ingrediënt met 1,5 of 2.
Bereiding
Sorbetijses worden op dezelfde manier bereid als ijsjes. De stappen zijn hetzelfde bij het gebruik van de ijsmachine.
Zet de ijsmachine aan
De eerste stap is het inschakelen van de ijsmachine, als je een zelfvriezende ijsmachine hebt. Terwijl je 10 minuten wacht tot de ijsmachine is afgekoeld, kun je de ingrediënten bereiden.
Meng de ingrediënten
Snijd de mango in kleine stukjes; doe het met het water en de suiker in een bakje en mix alles met de staafmixer tot een glad en homogeen mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Er is een truc die niet altijd in de handleiding van de ijsmachine staat. Als je het ijs inschenkt, moet de ijsmachine al koud zijn en moet de roerarm in beweging zijn.
Hoe doe je dat? Met de ijsmachine aan, giet het mengsel door het opening op het deksel.
👉 Dit is ook om de kans te verkleinen dat de roerarm blokkeert voordat het ijs klaar is: iets wat bij veel modellen ijsmachine gebeurt.
We mixen de ingrediënten in een maatbeker, zo giet je het ijs gemakkelijk in de ijsmachine
Laat het mango sorbetijs 20-30 minuten roeren
IJs gemaakt met melk en room duurt meestal 40 minuten om klaar te zijn. Voor de sorbet is een kortere tijd voldoende. De sorbet is klaar in slechts 20-30 minuten.
Ons heerljk mango sorbetijs. Zelfgemaakt ijs, net klaar, is heel zacht. Voor het serveren raden we aan om het ijs minimaal een uur in de vriezer te laten staan om te stollen.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Frambozen sorbetijs is een van de beste en mooiste sorbetijses die je kunt maken.
De kleur van deze sorbet is fascinerend en kan iedereen verbazen die hem nog nooit heeft gezien. Zoals bij alle sorbets, is de bereiding heel eenvoudig. De enige basisvereiste is om uitstekende frambozen te hebben.
Op de markt vind je niet altijd verse frambozen. Maak je geen zorgen: gebruik bevroren frambozen en je krijgt heerlijke sorbets.
Ingrediënten
Frambozen 250 g
Water 150 ml
Suiker 100 g
Bereiding
Mix frambozen, water en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het mengsel ongeveer 20 minuten in de ijsmachine roeren.
Als het klaar is, kun je het voor het serveren versieren met bessen.
Twee soorten ijsmachines: zelfvriezende of met koelelement
Wat is het verschil tussen een zelfvriezende ijsmachine en een met koelelement? Kortom, zelfvriezende machines zijn direct klaar voor gebruik, maar ze zijn ook iets groter en kosten wat meer (onder de 200 euro vind je nog prima).
IJsmachines met koelelement daarentegen zijn zeer compact, kosten weinig maar hebben een nadeel: voor gebruik moet je het koelelement minimaal 8 uur in de vriezer leggen. Dit betekent ook dat het met een ijsmachine met koelelement moeilijk zal zijn om meer dan één ijsje per dag te maken. Deze ijsmachines zijn in ieder geval uitstekend geschikt voor beginners.
In Italië is citroensorbet een klassieker die halverwege de maaltijd in restaurants wordt geserveerd, vooral bij speciale gelegenheden.
Als je ooit naar een bruiloft in Italië bent geweest, weet je waar we het over hebben.
De citroen sorbetijs die in het restaurant wordt geserveerd, bevat meestal een eiwit en de bereiding duurt iets langer.
Hier presenteren we de versie zonder ei, gemakkelijk en snel. Maar altijd erg lekker!
Ook voor dit recept is de belangrijkste stap het gebruik van zoete citroenen. Citroenen die we in Nederland vinden zijn een beetje anders dan die in Zuid-Italië, dus we zullen wat meer suiker toevoegen aan het reguliere recept.
Ingrediënten
Citroensap 100 ml
Suiker 100 g
Water 250 ml
Bereiding
De bereiding is hetzelfde als de andere fruit sorbetijses. Meng citroensap, suiker en water met de staafmixer.
Als je een homogene vloeistof hebt verkregen en de suiker volledig is opgelost, giet je het mengsel in de ijsmachine.
Laat de sorbet 20-30 minuten roeren.
Citroen sorbetijs met prosecco, champagne of vodka
In veel restaurants wordt citroen sorbetijses geserveerd met toevoeging van alcohol, bijvoorbeeld prosecco (vooral in de regio Veneto) of champagne.
Deze gewoonte is wijdverbreid in heel Italië. Acoholische sorbetijs wordt halverwege de maaltijd geserveerd, omdat wordt aangenomen dat het de spijsvertering bevordert en daarom dient om de volgende gerechten beter te proeven.
Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.
Verse aardbeien zijn niet in alle seizoenen te vinden. De aardbeien die op de markt zijn, zijn eerlijk gezegd niet altijd even lekker.
Om aardbeien sorbetijs te maken, evenals andere fruit sorbetijs, kun he bevroren aardbeien gebruiken die gemakkelijk te vinden zijn.
Ingrediënten
Aardbeien 250 g
Suiker 100 g
Water 150 ml
Een paar druppels citroensap Optioneel
Je kunt suiker ook vervangen door andere zoetstoffen. Voor frambozen ijs gebruiken we bij voorkeur honing.
Als je honing gebruikt, kun je minder dan suiker toevoegen - we raden 60 g aan.
Bereiding
De bereiding van de aardbeien sorbetijs is erg snel, net als bij de andere sorbets. Meng de aardbeien en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.
Als de sorbet klaar is, kun je hem versieren met verse aardbeien. Ingevroren aardbeien zijn niet goed ter decoratie omdat ze te hard en te bevroren zijn om op te eten.
Kersen sorbetijs heeft een verfijnde smaak en is waarschijnlijk onze favoriete sorbet.
Het maken van kersen sorbetijs heeft echter een nadeel: als je verse kersen gebruikt, moet je ze schoonmaken, de pit verwijderen en misschien zelfs de schil.
Maar in sorbetijses kun je bevroren fruit gebruiken, dat gemakkelijker te vinden zijn en het hele jaar door kan worden gebruikt.
Dit geldt vooral voor bevroren kersen, die klaar zijn voor gebruik, al gewassen en zonder pitten. Zo wordt deze sorbetijs gemakkelijk te maken: je hoeft de kersen niet eens schoon te maken.
Ingrediënten
Kersen 250 g
Suiker 100 g
Water 150 ml
Een paar druppels citroensap Optioneel
Bereiding
De bereiding van de kersen sorbetijs is makkelijk en snel: voeg de bevroren kersen toe met water en suiker. Mix het mengsel een paar minuten met de staafmixer.
Als het verkregen mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.
Volg deze pagina
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt sorbetijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋