Laatst bijgewerkt op 16 augustus 2022

Fruit sorbetijs maken: citroen, framboos, mango en aardbei 🍨

Hoe maak je een gezond sorbetijs van fruit, zonder slagroom en melk? Onze recepten om echte Italiaanse sorbetijs te maken met of zonder de ijsmachine, makkelijk en snel.


Op Alle Italiaanse hebben we veel pagina's geschreven over hoe je zelf ijs kunt maken: het ijs basisrecept zonder eieren, vanille-ijs, roomijs met eieren, pistache-ijs en onze specialiteit: caloriearm ijs.

Het gezondste en lichtste ijs van allemaal is ook het gemakkelijkst te bereiden, met of zonder ijsmachine. Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf sorbetijs maakt, experimenterend met verschillende smaken.


Sorbetijs: wat is dat?

Het originele sorbetijs recept bevat slechts drie ingrediënten: water, suiker en vers fruit.
Sorbetijs is een erg populair dessert, ook in Nederland. In Italië bieden alle ijssalons, vooral in het zuiden van het land, een verscheidenheid aan fruit sorbetijses. De meest populaire smaken zijn citroen, framboos, mango en aardbei. Maar je kunt ook sorbetijs maken zonder fruit, bijvoorbeeld met koffie of de vegan chocolade ijs waarvan we het recept hier delen.
Sommige recepten gebruiken ook eiwit om een zachtere sorbetijs te verkrijgen.

Sorbetijs bevat geen room en melk van Italiaanse ijs, noch de eieren van roomijs.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Sorbetto Sorbetijs
🔊 Gusto Smaak
🔊 Lampone Framboos
🔊 Limone Citroen
🔊 Fragola Aardbei
🔊 Ciliegie Kersen

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Wat is het verschil tussen sorbetijs en roomijs?

Sorbetijs is eigenlijk fruitijs, bereid zonder melk en room. Om deze reden wordt sorbetijs beschouwd als een veganistisch dessert.
Sorbetijs is minder romig dan ijs, en een beetje meer ijzig.

Smaak

De aanwezigheid van melk in traditioneel ijs verzacht de smaak van het fruit. Omgekeerd heeft sorbetijs, zonder melk, meestal een meer uitgesproken fruitsmaak.

Bovendien is fruit ijs niet zoeter dan fruit sorbetijs, omdat beide suikers bevatten.


Calorieën

Omdat ijs wordt bereid met melk, levert het ook eiwitten, vetten en calcium. Het is daarom een veel substantiëler voedsel dan sorbet.

In sorbetijs zijn vetten en eiwitten afwezig, of in minimale hoeveelheden aanwezig.
Sorbetijs heeft een hogere concentratie suikers en bevat niet veel andere voedingsstoffen dan fruitvitaminen.

Daarom is sorbetijs beter verteerbaar dan roomijs en bevat het minder calorieën: gemiddeld levert 100 gram roomijs 200 kcal, tegen 120-150 kcal van een fruit sorbetijs.


Zelf sorbetijs maken met ijsmachine

De gemakkelijkste manier om zelf ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken. De ijsmachine is een compact (en goedkoop) apparaat, waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet alleen in de zomer: als je een ijsliefhebber bent, kun je de ijsmachine het hele jaar door gebruiken om gezonde en lekkere snacks te maken.


Twee soorten ijsmachines: zelfvriezende of met koelelement

Wat is het verschil tussen een zelfvriezende ijsmachine en een met koelelement? Kortom, zelfvriezende machines zijn direct klaar voor gebruik, maar ze zijn ook iets groter en kosten wat meer (onder de 200 euro vind je nog prima).

Ijsmachines met koelelement daarentegen zijn zeer compact, kosten weinig maar hebben een nadeel: voor gebruik moet je het koelelement minimaal 8 uur in de vriezer leggen. Dit betekent ook dat het met een ijsmachine met koelelement moeilijk zal zijn om meer dan één ijsje per dag te maken. Deze ijsmachines zijn in ieder geval uitstekend geschikt voor beginners.


Sorbetijs maken zonder ijsmachine

Voor velen is de eerste ervaring met zelfgemaakt ijs proberen om ijs te maken zonder ijsmachine. Er zijn methoden om dit te doen, en die leggen we je ook uit.
Voor ijs met melk en slagroom, en voor roomijs met eieren, is het resultaat niet geweldig. Dit komt omdat de actie van de ijsmachine nodig is, die lang mixt in een koude omgeving.

Maar fruit ijs, en vooral fruit sorbetijs, zijn het gemakkelijkst te maken zonder ijsmachine. We kennen minstens twee methoden om thuis heerlijke sorbetijs te maken.


 • Met bevroren fruit en een blender

  Deze methode is heel eenvoudig, onmiddellijk en je weet het allemaal.

  • Gebruik bevroren fruit zoals aardbeien, frambozen, mango's en kersen.

  • Meng met de doses water en suikers die we aanbevelen in onze recepten.

  • Doe alles in de blender: je krijgt een ijsje dat niet zo zacht is als het ijs dat je met de ijsmachine maakt, maar het komt in de buurt. En het zal zeker heel goed en smakelijk zijn.

  Om ijs te maken zonder ijsmachine kun je ingrediënten en doseringen gebruiken van de sorbetijs recepten van Alle Italiaanse: met of zonder ijsmachine zijn de ingrediënten altijd hetzelfde. Het verandert gewoon de manier waarop het ijs wordt verwerkt. • Stevig met ijslolly vormen

  Als alternatief kun je de sorbetijs-melange gebruiken om lichte en smakelijke waterijses te maken.

  Meng de ingrediënten van de sorbetijs recept en giet het mengsel in de ijslollyvormpjes in plaats van in de ijsmachine of blender. Je krijgt in korte tijd hele goede sorbetijs, met het gemak van ijs op een stokje.
  Goedkoop, snel en lekker voor het hele gezin.

Fruit sorbetijs recepten: citroen, framboos, mango, aardbei 🍨

Fruit sorbetijs recepten

Fruit sorbetijs is eenvoudig en snel te maken.

Vooral als je van fruitijs (met melk) houdt, raden we je aan om het te proberen met een sorbetijs. Je zult ontdekken hoe fruit nog lekkerder smaakt in een koud en zuivelvrij mengsel zoals sorbetijs.

Hier delen we de recepten van mango, framboos, citroen, aardbei en kersen sorbetijs.

Recept: Mango sorbetijs 🥭

4.7
(9) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 20-30 min in de ijsmachine

Mango is een van de meest populaire tropische vruchten en wordt gebruikt om een van de beste sorbetijses te maken: mango sorbetijs.

In Italiaanse ijssalons vind je zowel mango-ijs, gemaakt met melk, als sorbet, de versie die we hier voorstellen.

De belangrijkste stap van dit recept komt nog voordat je begint: het kiezen van een goede rijpe mango. Gelukkig komt mango in Nederland veel voor, je vindt het gewoon in de supermarkt.

Ingrediënten

 • Mango 300 g
 • Water 200 ml
 • Suiker 100 g
mango sorbetijs ingredienten

Hoeveel sorbetijs krijg ik met dit recept?

Met onze recepten krijg je iets meer dan 500 g ijs: goed voor 3 personen.
Alle ijsmachines kunnen deze hoeveelheid ijs produceren. Verder is het voor de eerste pogingen beter om te experimenteren met een beetje ijs, zonder de ijsmachine helemaal te vullen.

Wil je meer ijs maken? Gewoon vermenigvuldig elk ingrediënt met 1,5 of 2.


Bereiding

Sorbetijses worden op dezelfde manier bereid als ijsjes. De stappen zijn hetzelfde bij het gebruik van de ijsmachine.

 1. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  De eerste stap is het inschakelen van de ijsmachine, als je een zelfvriezende ijsmachine hebt. Terwijl je 10 minuten wacht tot de ijsmachine is afgekoeld, kun je de ingrediënten bereiden.

 2. Meng de ingrediënten

  Snijd de mango in kleine stukjes; doe het met het water en de suiker in een bakje en mix alles met de staafmixer tot een glad en homogeen mengsel.

 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Er is een truc die niet altijd in de handleiding voor het gebruik van de ijsmachine staat. Als je het ijs inschenkt, moet de ijsmachine al koud zijn en moet de roerarm in beweging zijn.
  Hoe doe je dat? Simpel: met de ijsmachine aan giet je het mengsel via het venster aan de bovenzijde.

  Giet het mengsel in de ijsmachine

  Deze procedure is bedoeld om te voorkomen dat er blokken draaien voordat het ijs klaar is: een veelgemaakte fout!


 4. Laat het mango sorbetijs 20-30 minuten roeren

  Ijsmachine - de ijs is klaar

  Ijs gemaakt met melk en room duurt meestal 40 minuten om klaar te zijn. Voor de sorbet is een kortere tijd voldoende. De sorbet is klaar in slechts 20-30 minuten.

Sorbetijses hoeven minder lang in de ijsmachine te roeren dan ijses. Ijs duurt meestal 30-40 minuten, terwijl 20 minuten voldoende zijn voor sorbetijs.

mango sorbetijs recept

Een boek om sorbetijs te leren maken

Zelf ijs maken is makkelijk, voordelig en gezond.

Carlina De Lorenzo, van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, heeft een makkelijk boek geschreven, geschikt voor iedereen, om thuis zelf ijs te leren maken.

Lekker! ijs - bol.com

Naast traditionele smaken, zoals chocolade ijs, zijn er ook bijzondere recepten recepten zoals dropijs en tomatenijs.
Zoals de auteur zegt, "IJs - alleen het woord al tovert een glimlach op de meeste kindergezichten".

Bekijk onze lijst met boeken over italiaanse ijs: om de basistechniek van ijs te leren en te experimenteren met lekkere ijs en sorbetijs recepten.


Recept: frambozen sorbetijs met ijsmachine

4.8
(3) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 20-30 min in de ijsmachine

Frambozen sorbetijs is een van de beste en mooiste sorbetijses die je kunt maken.


De kleur van deze sorbet is fascinerend en kan iedereen verbazen die hem nog nooit heeft gezien. Zoals bij alle sorbets, is de bereiding heel eenvoudig. De enige basisvereiste is om uitstekende frambozen te hebben.

Op de markt vind je niet altijd verse frambozen. Maak je geen zorgen: gebruik bevroren frambozen en je krijgt heerlijke sorbets.

Ingrediënten

 • Frambozen 250 g
 • Water 150 ml
 • Suiker 100 g
framboos sorbetijs ingredienten

Bereiding

Mix frambozen, water en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het mengsel ongeveer 20 minuten in de ijsmachine roeren.


Als het klaar is, kun je het voor het serveren versieren met bessen.

framboos sorbetijs recept

🍋 Citroen sorbetijs recept

4.6
(2) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 20-30 min in de ijsmachine

In Italië is citroensorbet een klassieker die halverwege de maaltijd in restaurants wordt geserveerd, vooral bij speciale gelegenheden.
Als je ooit naar een bruiloft in Italië bent geweest, weet je waar we het over hebben.


De citroen sorbetijs die in het restaurant wordt geserveerd, bevat meestal een eiwit en de bereiding duurt iets langer.

Hier presenteren we de versie zonder ei, gemakkelijk en snel. Maar altijd erg lekker!

Ook voor dit recept is de belangrijkste stap het gebruik van zoete citroenen. Citroenen die we in Nederland vinden zijn een beetje anders dan die in Zuid-Italië, dus we zullen wat meer suiker toevoegen aan het reguliere recept.

Ingrediënten

 • Citroensap 100 ml
 • Suiker 100 g
 • Water 250 ml
citroen sorbetijs ingredienten

Bereiding

De bereiding is hetzelfde als de andere fruit sorbetijses. Meng citroensap, suiker en water met de staafmixer.
Als je een homogene vloeistof hebt verkregen en de suiker volledig is opgelost, giet je het mengsel in de ijsmachine.
Laat de sorbet 20-30 minuten roeren.


citroen sorbetijs recept

Citroen sorbetijs met prosecco, champagne of vodka

In veel restaurants wordt citroen sorbetijses geserveerd met toevoeging van alcohol, bijvoorbeeld prosecco (vooral in de regio Veneto) of champagne.

Deze gewoonte is wijdverbreid in heel Italië. Acoholische sorbetijs wordt halverwege de maaltijd geserveerd, omdat wordt aangenomen dat het de spijsvertering bevordert en daarom dient om de volgende gerechten beter te proeven.

Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.

IJs / druk 3 - bol.com

Het boek is aan zijnde derde druk toe en is bijzonder geschikt om de basistechniek van zelfgemaakt ijs aan te leren.


🍓 Aardbei sorbetijs recept

4.7
(4) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 20-30 min in de ijsmachine


Verse aardbeien zijn niet in alle seizoenen te vinden. De aardbeien die op de markt zijn, zijn eerlijk gezegd niet altijd even lekker.
Om aardbeien sorbetijs te maken, evenals andere fruit sorbetijs, kun he bevroren aardbeien gebruiken die gemakkelijk te vinden zijn.

Ingrediënten

 • Aardbeien 250 g
 • Suiker 100 g
 • Water 150 ml
 • Een paar druppels citroensap Optioneel

Je kunt suiker ook vervangen door andere zoetstoffen. Voor frambozen ijs gebruiken we bij voorkeur honing.
Als je honing gebruikt, kun je minder dan suiker toevoegen - we raden 60 g aan.

aardbei sorbetijs ingredienten

Bereiding

De bereiding van de aardbeien sorbetijs is erg snel, net als bij de andere sorbets. Meng de aardbeien en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.


Als de sorbet klaar is, kun je hem versieren met verse aardbeien. Ingevroren aardbeien zijn niet goed ter decoratie omdat ze te hard en te bevroren zijn om op te eten.

aardbei sorbetijs recept

Kersen sorbetijs maken met ijsmachine

4.8
(2) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 20-30 min in de ijsmachine

Kersen sorbetijs heeft een verfijnde smaak en is waarschijnlijk onze favoriete sorbet.


Het maken van kersen sorbetijs heeft echter een nadeel: als je verse kersen gebruikt, moet je ze schoonmaken, de pit verwijderen en misschien zelfs de schil.

Maar in sorbetijses kun je bevroren fruit gebruiken, dat gemakkelijker te vinden zijn en het hele jaar door kan worden gebruikt.

Dit geldt vooral voor bevroren kersen, die klaar zijn voor gebruik, al gewassen en zonder pitten. Zo wordt deze sorbetijs gemakkelijk te maken: je hoeft de kersen niet eens schoon te maken.

Ingrediënten

 • Kersen 250 g
 • Suiker 100 g
 • Water 150 ml
 • Een paar druppels citroensap Optioneel
kersen sorbetijs ingredienten

Bereiding

De bereiding van de kersen sorbetijs is makkelijk en snel: voeg de bevroren kersen toe met water en suiker. Mix het mengsel een paar minuten met de staafmixer.
Als het verkregen mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.


kersen sorbetijs recept

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt sorbetijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse sorbetijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.