Laatst bijgewerkt op 9 november 2023

Fruit sorbetijs 🍨 Mango, frambozen, aardbeien

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Fruit, suiker en water. En geen melk, geen slagroom, laat staan eieren. Wij zijn Italianen en maken zelf heerlijke mango, frambozen en aardbeien sorbetijs recepten met ijsmachine

Een filmpje van ons sorbetijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Op Alle Italiaanse hebben we veel pagina's geschreven om thuis ijs te maken. Fruit sorbetijs is het gemakkelijkst te bereiden, omdat het recept slechts drie ingrediënten bevat: water, suiker en vers fruit. En je kunt sorbetijs maken met allerlei soorten fruit.

Op deze pagina maken wij drie verschillende smaken: sorbetijs met frambozen, met mango en met aardbeien.
Citroen sorbetijs daarentegen is anders gemaakt en bevat eiwit, en we hebben er een aparte pagina aan gewijd.





Mango sorbetijs 🥭 Italiaans recept met ijsmachine

4.9
(21) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 20-30 min in de ijsmachine

Mango is een van de meest populaire tropische vruchten en wordt gebruikt om een van de lekkerste sorbetijses te maken: mango sorbetijs, 🔊 sorbetto al mango in het Italiaans.

Mango sorbetijs op een ijshoorntje
Ons mango sorbetijs op een ijshoorntje

👉 In Italiaanse ijssalons vind je ook mango ijs, gemaakt met melk en slagroom (maar niet met eieren, die passen niet goed bij zelfgemaakt fruit ijs).
Het verschil tussen ijs en sorbet is dat ijs romiger is, maar dat de mangosmaak veel sterker aanwezig is in het sorbetijs.

Ingrediënten

mango sorbetijs ingredienten

Hoeveelheid

 
3
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
mango Mango (gepelde) 300 g
water Water 200 g
suiker-wit Suiker 100 g

Gebruik bij voorkeur een goed gerijpte mango. Als alternatief zijn bevroren mango stukjes ook prima, met één voordeel: het mengsel dat je in de ijsmachine giet, is al koud en het ijs is sneller klaar.

Hoeveel sorbetijs krijg ik met dit recept?

We hebben een tool gemaakt om de hoeveelheden ingrediënten te berekenen.
Voor elke portie/persoon rekenden we ongeveer 3 grote bolletjes ijs uit.

👉 Als je nog aan het experimenteren bent met ijs, raden we aan om met een kleine hoeveelheid te beginnen, zonder de ijsmachine helemaal te vullen. Het is makkelijker te maken en het ijs voelt harder aan in de ijsmachine.


De ijsmachine

Voor dit recept gebruiken we een populair model zelfvriezende ijsmachine.

De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt, ook die met koelelement..

👉 Bekijk ook onze pagina over het gebruik van een ijsmachine.


Bereiding

  1. Zet de ijsmachine aan

    De eerste stap is het inschakelen van de ijsmachine, als je een zelfvriezende ijsmachine hebt.

    De ijsmachine heeft meestal 10 - 15 minuten nodig om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
    Laten we ondertussen de ingrediënten voorbereiden.

  2. Bereid en mix de ingrediënten

    Schil de mango en snijd hem in kleine stukjes.
    Voeg het toe aan een kom met het water en vervolgens de suiker.

    Hak alles fijn met een staafmixer tot een glad en homogeen mengsel.

  3. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Een tip die niet altijd in de handleiding van de ijsmachine staat: als je het ijs inschenkt, moet de ijsmachine al koud zijn en moet de roerarm in beweging zijn.
    Hoe doe je dat? Met de ijsmachine aan, giet het mengsel door het opening op het deksel.

    👉 Dit is ook om de kans te verkleinen dat de roerarm blokkeert voordat het ijs klaar is.

    Mango sorbetijs gieten in de ijsmachine
    We mixen de ingrediënten in een maatbeker, zo giet je het ijs gemakkelijk in de ijsmachine
    Mango sorbetijs mixen in de ijsmachine

  4. Laat het mango sorbetijs 20-30 minuten roeren

    IJs met melk en room heeft ongeveer 30-40 minuten nodig om klaar te zijn. Sorbetijs is meestal sneller klaar, in slechts 20-30 minuten.

    Het constant mengen zorgt ervoor dat het mengsel lucht opslaat en een lekker ijsje wordt. 🔊 Mantecazione, noemen we dit proces in het Italiaans.

    Door de transparante deksel zie je de status van het ijs om te begrijpen wanneer het klaar is. Als het je stevig lijkt, pauzeer gewoon de ijsmachine en proef het ijs.

Geniet van je sorbetijs! 😄🍨

Een zelfgemaakt mango sorbetijs
Ons heerljk mango sorbetijs. Zelfgemaakt ijs, net klaar, is heel zacht. Voor het serveren raden we aan om het ijs minimaal een uur in de vriezer te laten staan om te stollen.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Frambozen sorbetijs met ijsmachine

4.8
(16) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 20-30 min in de ijsmachine

Frambozen sorbetijs is een van de beste en mooiste sorbetijses die je kunt maken.


De kleur van deze sorbet is fascinerend en kan iedereen verbazen die hem nog nooit heeft gezien. Zoals bij alle sorbets, is de bereiding heel eenvoudig. De enige basisvereiste is om uitstekende frambozen te hebben.

Op de markt vind je niet altijd verse frambozen. Maak je geen zorgen: gebruik bevroren frambozen en je krijgt heerlijke sorbets.

Ingrediënten

  • Frambozen 250 g
  • Water 150 ml
  • Suiker 100 g
framboos sorbetijs ingredienten

Bereiding

Mix frambozen, water en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het mengsel ongeveer 20 minuten in de ijsmachine roeren.


Als het klaar is, kun je het voor het serveren versieren met bessen.


🍓 Aardbeien sorbetijs recept

4.7
(13) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 20-30 min in de ijsmachine


Verse aardbeien zijn niet in alle seizoenen te vinden. De aardbeien die op de markt zijn, zijn eerlijk gezegd niet altijd even lekker.
Om aardbeien sorbetijs te maken, evenals andere fruit sorbetijs, kun he bevroren aardbeien gebruiken die gemakkelijk te vinden zijn.

Ingrediënten

  • Aardbeien 250 g
  • Suiker 100 g
  • Water 150 ml
  • Een paar druppels citroensap Optioneel

Je kunt suiker ook vervangen door andere zoetstoffen. Voor frambozen ijs gebruiken we bij voorkeur honing.
Als je honing gebruikt, kun je minder dan suiker toevoegen - we raden 60 g aan.

aardbei sorbetijs ingredienten

Bereiding

De bereiding van de aardbeien sorbetijs is erg snel, net als bij de andere sorbets. Meng de aardbeien en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.


Als de sorbet klaar is, kun je hem versieren met verse aardbeien. Ingevroren aardbeien zijn niet goed ter decoratie omdat ze te hard en te bevroren zijn om op te eten.


Kersen sorbetijs met ijsmachine

4.8
(11) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 20-30 min in de ijsmachine

Kersen sorbetijs heeft een verfijnde smaak en is waarschijnlijk onze favoriete sorbet.

Zelf Sorbetijs maken recept - Alle Italiaanse
Een kersen sorbetijs uit ons ijsrecepten boek, gemaakt met ijsmachine

Het maken van kersen sorbetijs heeft echter een nadeel: als je verse kersen gebruikt, moet je ze schoonmaken, de pit verwijderen en misschien zelfs de schil.

Maar in sorbetijses kun je bevroren fruit gebruiken, dat gemakkelijker te vinden zijn en het hele jaar door kan worden gebruikt.

Dit geldt vooral voor bevroren kersen, die klaar zijn voor gebruik, al gewassen en zonder pitten. Zo wordt deze sorbetijs gemakkelijk te maken: je hoeft de kersen niet eens schoon te maken.

Ingrediënten

  • Kersen 250 g
  • Suiker 100 g
  • Water 150 ml
  • Een paar druppels citroensap Optioneel
kersen sorbetijs ingredienten

Bereiding

De bereiding van de kersen sorbetijs is makkelijk en snel: voeg de bevroren kersen toe met water en suiker. Mix het mengsel een paar minuten met de staafmixer.
Als het verkregen mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.

Kersen sorbetijs klaar in de ijsmachine

Het verschil tussen sorbetijs en roomijs

Roomijs wordt gemaakt met slagroom en melk; wat je thuis maakt bevat soms ook eidooiers.

Sorbetijs bevat geen zuivelproducten. Sommige recepten gebruiken wel eiwit om een zachtere sorbetijs te verkrijgen, maar dit is optioneel.
Om deze reden wordt sorbetijs beschouwd ook als een veganistisch ijs.
Sorbetijs is iets minder romig dan roomijs, en een beetje meer ijzig.

Smaak

De aanwezigheid van melk in traditioneel ijs verzacht de smaak van het fruit. Omgekeerd heeft sorbetijs, zonder melk, meestal een meer uitgesproken fruitsmaak.

Bovendien is fruit ijs niet zoeter dan fruit sorbetijs, omdat beide suikers bevatten.


Calorieën

Omdat ijs wordt bereid met melk, levert het ook eiwitten, vetten en calcium. Het is daarom voedzamer dan sorbetijs.

In sorbetijs zijn vetten en eiwitten afwezig, of in minimale hoeveelheden aanwezig.
Sorbetijs heeft een hogere concentratie suikers en bevat niet veel andere voedingsstoffen dan fruitvitaminen.

Daarom is sorbetijs beter verteerbaar dan roomijs en bevat het minder calorieën: gemiddeld levert 100 gram roomijs 200 kcal, tegen 120-150 kcal van een fruit sorbetijs.


Sorbetijs zonder ijsmachine

Velen proberen eerst ijs te maken zonder ijsmachine; er zijn methoden om dit te doen, en die leggen we je ook uit.

De ijsmachine mixt het mengsel dat je in een koude bak giet; in het Italiaans zeggen we 🔊 mantecazione, en het is het proces dat het ijs romig en zacht maakt.

Roomijs met melk en slagroom is moeilijk te maken zonder ijsmachine; maar sorbetijs maken is iets makkelijker. We kennen minstens twee methoden om thuis heerlijke sorbetijs te maken.



  1. Met bevroren fruit en een blender

    De eenvoudigste en meest intuïtieve methode: gebruik bevroren fruit en mix het in de blender met de andere sorbetijs ingrediënten.

    • Gebruik bevroren fruit zoals aardbeien, frambozen, mango's en kersen;

    • Gebruik dezelfde hoeveelheden ingrediënten (water, suiker) als voor het recept met de ijsmachine;

    • Doe alles in de blender: je krijgt een ijsje dat niet zo zacht is als het ijs dat je met de ijsmachine maakt, maar het komt in de buurt. En het zal zeker heel goed en smakelijk zijn.

    👉 Om ijs te maken zonder ijsmachine kun je ingrediënten en doseringen gebruiken van de sorbetijs recepten van Alle Italiaanse: met of zonder ijsmachine zijn de ingrediënten altijd hetzelfde. Het verandert gewoon de manier waarop het ijs wordt verwerkt.


  2. Met ijslolly vormen

    Als alternatief kun je het sorbetijs mengsel gebruiken om lichte en smakelijke waterijses te maken.

    Meng de ingrediënten van de sorbetijs recept en giet het mengsel in de ijslollyvormpjes in plaats van in de ijsmachine of blender. Je krijgt in korte tijd hele goede sorbetijses, met het gemak van ijs op een stokje.

Wil je daarentegen een zachte sorbetijs maken zoals die uit de ijssalon, lees dan verder ons recept met de ijsmachine.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.