Fruit, suiker en water. En geen melk, geen slagroom, laat staan eieren. Wij zijn Italianen en maken zelf heerlijke mango, frambozen en aardbeien sorbetijs recepten met ijsmachine
Op Alle Italiaanse hebben we veel pagina's geschreven om thuis ijs te maken. Fruit sorbetijs is het gemakkelijkst te bereiden, omdat het recept slechts drie ingrediënten bevat: water, suiker en vers fruit. En je kunt sorbetijs maken met allerlei soorten fruit.
Op deze pagina maken wij drie verschillende smaken: sorbetijs met frambozen, met mango en met aardbeien.
Citroen sorbetijs daarentegen is anders gemaakt en bevat eiwit, en we hebben er een aparte pagina aan gewijd.
Mango is een van de meest populaire tropische vruchten en wordt gebruikt om een van de lekkerste sorbetijses te maken: mango sorbetijs, 🔊sorbetto al mango in het Italiaans.
👉 In Italiaanse ijssalons vind je ook mango ijs, gemaakt met melk en slagroom (maar niet met eieren, die passen niet goed bij zelfgemaakt fruit ijs).
Het verschil tussen ijs en sorbet is dat ijs romiger is, maar dat de mangosmaak veel sterker aanwezig is in het sorbetijs.
Ingrediënten
Mango 300 g
Water 200 ml
Suiker 100 g
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Mango (gepelde)
300 g
Water
200 g
Suiker
100 g
Gebruik bij voorkeur een goed gerijpte mango. Als alternatief zijn bevroren mango stukjes ook prima, met één voordeel: het mengsel dat je in de ijsmachine giet, is al koud en het ijs is sneller klaar.
Hoeveel sorbetijs krijg ik met dit recept?
We hebben een tool gemaakt om de hoeveelheden ingrediënten te berekenen.
Voor elke portie/persoon rekenden we ongeveer 3 grote bolletjes ijs uit.
👉 Als je nog aan het experimenteren bent met ijs, raden we aan om met een kleine hoeveelheid te beginnen, zonder de ijsmachine helemaal te vullen. Het is makkelijker te maken en het ijs voelt harder aan in de ijsmachine.
De ijsmachine
Voor dit recept gebruiken we een populair model zelfvriezende ijsmachine.
De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt, ook die met koelelement..
De eerste stap is het inschakelen van de ijsmachine, als je een zelfvriezende ijsmachine hebt.
De ijsmachine heeft meestal 10 - 15 minuten nodig om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Laten we ondertussen de ingrediënten voorbereiden.
Bereid en mix de ingrediënten
Schil de mango en snijd hem in kleine stukjes.
Voeg het toe aan een kom met het water en vervolgens de suiker.
Hak alles fijn met een staafmixer tot een glad en homogeen mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Een tip die niet altijd in de handleiding van de ijsmachine staat: als je het ijs inschenkt, moet de ijsmachine al koud zijn en moet de roerarm in beweging zijn.
Hoe doe je dat? Met de ijsmachine aan, giet het mengsel door het opening op het deksel.
👉 Dit is ook om de kans te verkleinen dat de roerarm blokkeert voordat het ijs klaar is.
Laat het mango sorbetijs 20-30 minuten roeren
IJs met melk en room heeft ongeveer 30-40 minuten nodig om klaar te zijn. Sorbetijs is meestal sneller klaar, in slechts 20-30 minuten.
Het constant mengen zorgt ervoor dat het mengsel lucht opslaat en een lekker ijsje wordt. 🔊Mantecazione, noemen we dit proces in het Italiaans.
Door de transparante deksel zie je de status van het ijs om te begrijpen wanneer het klaar is. Als het je stevig lijkt, pauzeer gewoon de ijsmachine en proef het ijs.
Frambozen sorbetijs is een van de beste en mooiste sorbetijses die je kunt maken.
De kleur van deze sorbet is fascinerend en kan iedereen verbazen die hem nog nooit heeft gezien. Zoals bij alle sorbets, is de bereiding heel eenvoudig. De enige basisvereiste is om uitstekende frambozen te hebben.
Op de markt vind je niet altijd verse frambozen. Maak je geen zorgen: gebruik bevroren frambozen en je krijgt heerlijke sorbets.
Ingrediënten
Frambozen 250 g
Water 150 ml
Suiker 100 g
Bereiding
Mix frambozen, water en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het mengsel ongeveer 20 minuten in de ijsmachine roeren.
Als het klaar is, kun je het voor het serveren versieren met bessen.
Verse aardbeien zijn niet in alle seizoenen te vinden. De aardbeien die op de markt zijn, zijn eerlijk gezegd niet altijd even lekker.
Om aardbeien sorbetijs te maken, evenals andere fruit sorbetijs, kun he bevroren aardbeien gebruiken die gemakkelijk te vinden zijn.
Ingrediënten
Aardbeien 250 g
Suiker 100 g
Water 150 ml
Een paar druppels citroensap Optioneel
Je kunt suiker ook vervangen door andere zoetstoffen. Voor frambozen ijs gebruiken we bij voorkeur honing.
Als je honing gebruikt, kun je minder dan suiker toevoegen - we raden 60 g aan.
Bereiding
De bereiding van de aardbeien sorbetijs is erg snel, net als bij de andere sorbets. Meng de aardbeien en suiker met de staafmixer. Als het mengsel homogeen is, giet je het in de reeds koude ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.
Als de sorbet klaar is, kun je hem versieren met verse aardbeien. Ingevroren aardbeien zijn niet goed ter decoratie omdat ze te hard en te bevroren zijn om op te eten.
Kersen sorbetijs heeft een verfijnde smaak en is waarschijnlijk onze favoriete sorbet.
Het maken van kersen sorbetijs heeft echter een nadeel: als je verse kersen gebruikt, moet je ze schoonmaken, de pit verwijderen en misschien zelfs de schil.
Maar in sorbetijses kun je bevroren fruit gebruiken, dat gemakkelijker te vinden zijn en het hele jaar door kan worden gebruikt.
Dit geldt vooral voor bevroren kersen, die klaar zijn voor gebruik, al gewassen en zonder pitten. Zo wordt deze sorbetijs gemakkelijk te maken: je hoeft de kersen niet eens schoon te maken.
Ingrediënten
Kersen 250 g
Suiker 100 g
Water 150 ml
Een paar druppels citroensap Optioneel
Bereiding
De bereiding van de kersen sorbetijs is makkelijk en snel: voeg de bevroren kersen toe met water en suiker. Mix het mengsel een paar minuten met de staafmixer.
Als het verkregen mengsel glad en homogeen is, giet je het in de ijsmachine en laat je het 20-30 minuten roeren.
Het verschil tussen sorbetijs en roomijs
Roomijs wordt gemaakt met slagroom en melk; wat je thuis maakt bevat soms ook eidooiers.
Sorbetijs bevat geen zuivelproducten. Sommige recepten gebruiken wel eiwit om een zachtere sorbetijs te verkrijgen, maar dit is optioneel.
Om deze reden wordt sorbetijs beschouwd ook als een veganistisch ijs.
Sorbetijs is iets minder romig dan roomijs, en een beetje meer ijzig.
Smaak
De aanwezigheid van melk in traditioneel ijs verzacht de smaak van het fruit. Omgekeerd heeft sorbetijs, zonder melk, meestal een meer uitgesproken fruitsmaak.
Bovendien is fruit ijs niet zoeter dan fruit sorbetijs, omdat beide suikers bevatten.
Calorieën
Omdat ijs wordt bereid met melk, levert het ook eiwitten, vetten en calcium. Het is daarom voedzamer dan sorbetijs.
In sorbetijs zijn vetten en eiwitten afwezig, of in minimale hoeveelheden aanwezig.
Sorbetijs heeft een hogere concentratie suikers en bevat niet veel andere voedingsstoffen dan fruitvitaminen.
Daarom is sorbetijs beter verteerbaar dan roomijs en bevat het minder calorieën: gemiddeld levert 100 gram roomijs 200 kcal, tegen 120-150 kcal van een fruit sorbetijs.
Sorbetijs zonder ijsmachine
Velen proberen eerst ijs te maken zonder ijsmachine; er zijn methoden om dit te doen, en die leggen we je ook uit.
De ijsmachine mixt het mengsel dat je in een koude bak giet; in het Italiaans zeggen we 🔊mantecazione, en het is het proces dat het ijs romig en zacht maakt.
Roomijs met melk en slagroom is moeilijk te maken zonder ijsmachine; maar sorbetijs maken is iets makkelijker. We kennen minstens twee methoden om thuis heerlijke sorbetijs te maken.
Met bevroren fruit en een blender
De eenvoudigste en meest intuïtieve methode: gebruik bevroren fruit en mix het in de blender met de andere sorbetijs ingrediënten.
Gebruik bevroren fruit zoals aardbeien, frambozen, mango's en kersen;
Gebruik dezelfde hoeveelheden ingrediënten (water, suiker) als voor het recept met de ijsmachine;
Doe alles in de blender: je krijgt een ijsje dat niet zo zacht is als het ijs dat je met de ijsmachine maakt, maar het komt in de buurt. En het zal zeker heel goed en smakelijk zijn.
👉 Om ijs te maken zonder ijsmachine kun je ingrediënten en doseringen gebruiken van de sorbetijs recepten van Alle Italiaanse: met of zonder ijsmachine zijn de ingrediënten altijd hetzelfde. Het verandert gewoon de manier waarop het ijs wordt verwerkt.
Met ijslolly vormen
Als alternatief kun je het sorbetijs mengsel gebruiken om lichte en smakelijke waterijses te maken.
Meng de ingrediënten van de sorbetijs recept en giet het mengsel in de ijslollyvormpjes in plaats van in de ijsmachine of blender. Je krijgt in korte tijd hele goede sorbetijses, met het gemak van ijs op een stokje.
Wil je daarentegen een zachte sorbetijs maken zoals die uit de ijssalon, lees dan verder ons recept met de ijsmachine.
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.