Laatst bijgewerkt op 21 november 2024

Dropijs maken met ijsmachine 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, harde dropjes, en geen ei. Wij zijn Italianen en maken ons originele dropijs recept met ijsmachine, makkelijk en snel

Een filmpje van ons dropijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Ik houd erg van dropjes, en hier in Nederland ontdekte ik tot mijn genoegen dat ik niet de enige ben met deze passie.
In Italië is dat niet zo, en de meeste van mijn vrienden houden niet eens zo van de zoethoutsmaak.

Ik vraag me al een tijdje af hoe ik ijs kan maken met dropjes, misschien zwart van kleur.
In het receptenboek maakte ik ijs met zoethout stokjes; Ik krijg een ijsje met een natuurlijke smaak die doet denken aan bruine Oldtimers snoepjes, mijn favoriet.

Onlangs maakte ik met dropjes een droplikeur. Met een soortgelijke methode kan ik ook ijs maken, dat ik op deze pagina bereid.

Ik gebruikte harde dropjes snoepjes; Daarnaast voeg ik alleen melk, slagroom, suiker toe en geen eieren.

De kleur is niet echt zwart, omdat er melk en slagroom in zit.
De bereiding is eenvoudig: we laten de dropjes smelten in de warme melk, en als alles is afgekoeld voegen we de overige ingrediënten. Dan is het mengsel klaar voor de ijsmachine. Hieronder laten we alle stappen zien.




Dropijs recept met ijsmachine 🍨 Zonder ei


5
(3) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 1 uur 20 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

We hebben verschillende pogingen ondernomen voordat we het dropijs vonden dat ons tevreden stelde.

In het filmpje bovenaan de pagina gebruiken we melk, slagroom en drop: dus geen suiker. Het idee is om melkijs te maken en alle suiker te vervangen door drop; waarvan suiker het hoofdingrediënt is.

In het recept dat we hieronder bereiden, voegen we in plaats daarvan een beetje suiker toe, wat dient om de hoeveelheid drop in evenwicht te brengen.
Dit komt omdat we ervoor zorgen dat elke portie ijs ongeveer 25g dropjes bevat, wat de aanbevolen portie is op de snoep verpakking. 🤓

We verkrijgen een romig ijsje met een heerlijke dropsmaak, op basis van fiordilatte.

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 380
    Volle melk 380 g
  • 180
    Slagroom 180 g
  • 40
    Suiker 40 g
  • 75
    Drop 75 g

Wij gebruiken volle melk en verse slagroom met 35% vet. Ook gebruiken wij harde dropjes, zonder gelatine.

👉 We schrijven alle ingrediënten in grammen, je moet ze dus wegen met een digitale keukenweegschaal.


De porties

Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 225 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 675 gram ijs.

Dit ijsje heeft een calorie-inname van ongeveer 194 kcal per 100 gram.


De ijsmachine

Je hebt geen specifiek model nodig: met onze ingrediënten aangegeven kun je zowel zelfvriezende ijsmachines als ijsmachines met koelelement gebruiken.
En ook de Ninja creami met het «Gelato / IJs» programma.


Bereiding

  1. Los de drop op

    Verwarm de melk in een pan, zonder deze aan de kook te brengen. Zet vervolgens het vuur uit en voeg de dropjes toe.

    Af en toe roeren: het duurt ongeveer 20 minuten om de dropjes op te lossen.

    👉 Als het mengsel op kamertemperatuur is, zet je het 10 minuten in de koelkast om het koud te bereiden.

    Los de drop op

  2. Zet de ijsmachine aan

    Ook moet de zelfvriezende ijsmachine goed voorgekoeld zijn om ijs te kunnen maken. We zetten het aan terwijl we het mengsel bereiden.


  3. Meng de ingrediënten

    Haal het melk-dropmengsel uit de koelkast. Voeg de slagroom en de suiker toe en meng goed met een staafmixer.

    👉 Er vormt zich wat schuim op het oppervlak. Je kunt het verwijderen door het met een lepel te mengen.

    Meng de ingrediënten

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    We gieten het mengsel in de voorgekoelde ijsmachine, terwijl de arm draait, door de opening op het deksel.

    👉 Start ook de timer van de ijsmachine opnieuw op, zodat deze niet stopt voordat het ijs klaar is.

    Giet het mengsel in de ijsmachine

  5. Laat het 40-50 minuten roeren

    Het hangt af van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs: onze ijsmachine heeft ongeveer 40 minuten nodig om ijs te maken.

    Het mengsel verzamelt langzaam lucht, groeit in volume en gelato wordt.
    Bij sommige ijsmachines stopt de roerarm automatisch. Bij twijfel even pauzeren en proeven.

    Laat het 40-50 minuten roeren

  6. Serveer en bewaar

    Als het ijs in de ijsmachine klaar is, is het heel zacht en smelt het snel.

    We brengen het over in een diepvries bakje. Na ongeveer 4 uur is het ijs compacter en klaar om van te genieten.

    Je kunt hem maximaal 3 dagen in de vriezer bewaren.

    Serveer en bewaar

🔊 Buon gelato! 🍨

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.