Laatst bijgewerkt op 2 januari 2024

Heerlijke Italiaanse ijsrecepten met de ijsmachine 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Een verzameling van de beste ijsrecepten uit onze website Alle Italiaanse voor alle soorten ijs: met of zonder ei, met fruit, zonder melk, vegan en caloriearm. We bereiden alle recepten met de ijsmachine en laten alle stappen zien om zelf uitstekend ijs te leren maken 👍

De ijssmaken die wij zelf maken en die we publiceren op onze website of in ons ijsrecepten boek

Velen denken dat ijs een moeilijk dessert is om thuis te maken, en wachten tot de zomer om te genieten van een ambachtelijk Italiaans ijsje in de ijssalon.
Maar als je een recept met uitgebalanceerde ingrediënten volgt en de ijsmachine op de juiste manier gebruikt, kun je zelf snel en makkelijk ijs maken zoals dat uit de ijssalon; zoals blijkt uit de foto's en video's van de ijsjes die we op onze pagina's publiceren.

De eerste keer dat we een ijsmachine gebruikten was bij mijn grootmoeder in de jaren 80, en het ijs dat ze maakte was geweldig. In de loop van de tijd hebben we de recepten geperfectioneerd en toen we naar Nederland kwamen, hebben we de traditie meegenomen.

Op onze website Alle Italiaanse publiceren wij ijsrecepten voor de populairste smaken die je in Italiaanse ijssalons tegenkomt.
Onze ijsrecepten bevatten verse ingrediënten: we gebruiken alleen eieren als dat nodig is, we maken fruitsmaken met of zonder melk en we verkrijgen een ijsje met een vrij lage calorie-inname: meestal rond de 200 kcal per 100 gram ijs. Omdat het gemaakt is met verse ingrediënten is de smaak van zelfgemaakt ijs vergelijkbaar met die van de ijssalon.

In ons ijsrecepten boek, nu in de tweede druk, maken we meer bijzondere recepten, zoals gevarieerd ijs (🔊 gelato variegato) en gearomatiseerd ijs (aromatizzato).🍨🍰

Met ons zelfgemaakt ijs maken we ook heerlijke ijstaarten, die we in ons IJstaart recepten boek hebben verzameld.

Pistache IJstaart uit Alle Italiaanse IJstaart recepten boek

Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Ricette gelato IJsrecepten
🔊 Gelato Italiano Italiaans ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


IJsrecepten zonder ei

Ei is een verdikkingsmiddel in ijs en wordt gebruikt in ambachtelijke ijs van de ijssalon. De meeste foodbloggers nemen ook eieren, meestal in grote aantallen, op in de ijsrecepten die ze thuis maken.
Maar je kunt zelfs zonder ei zelf ijs maken en een even romig ijsje krijgen. En de bereiding zonder eieren is korter en sneller. Bovendien veranderen eieren de smaak van ijs, en daarom moeten we voorzichtig zijn als we ze combineren met andere ingrediënten; wij gebruiken bijvoorbeeld geen eieren in fruitroomijs.

Op Alle Italiaanse hebben we deze ijsrecepten zonder ei gepubliceerd:

Ijs basisrecept zonder ei

In Italië noemen we fiordilatte de basisijssmaak zonder ei. Het is de smaak van het witte ijs van de Ola Cornetto.

Zonder eieren maken we Italiaans ijs met slagroom, volle melk en suiker.Je kunt het ook maken met lactosevrij ijs, in dezelfde hoeveelheid van volle melk.

Yoghurtijs

Om yoghurtijs te maken voegen we niet simpelweg yoghurt toe aan fiordilatte, maar brengen we de ingrediënten opnieuw in evenwicht.

Wij gebruiken volle yoghurt natureel, die rijk is aan vet, waardoor we minder slagroom kunnen gebruiken.
Ons zelfgemaakt yoghurtijs bevat geen ei, wat de smaak verandert.

Zelfgemaakt yoghurtijs op een ijshoorntje
Ons zelfgemaakt yoghurtijs

Koffie-ijs

Wij maken koffie-ijs met espresso, volle melk, slagroom en suiker: één van de lekkerste smaken die wij op onze website hebben gepubliceerd.
Zonder eieren heeft koffie-ijs de volle smaak van Italiaanse espresso gemengd met melk.

In ons receptenboek maken we een variatie gearomatiseerd met honing, die sterk doet denken aan de Coppa del Nonno, een verpakt koffie-ijs dat beroemd is in Italië.

Zelfgemaakt koffie-ijs op een ijshoorntje
Ons heerlijke koffie-ijs. Deze ijssmaak is een aanrader voor liefhebbers van Italiaanse espresso

Stracciatella ijs

Stracciatella ijs is in wezen fiordilatte ijssmaak met toevoeging van chocoladevlokken; en net als fiordilatte voegen we geen ei toe.

Chocolade ijs

Sommige smaken kun je zowel met als zonder eieren maken: ons chocolade-ijs recept met cacao en zonder ei is in minder dan een uur klaar, en het is heerlijk.
Dat maken we met cacaopoeder, dat we in Nederland en België van uitstekende kwaliteit vinden. Een andere mogelijkheid is om een reep chocolade te smelten, zoals we in ons receptenboek doen met witte chocolade-ijs en met chocolade-hazelnoot bacio.

Vers gemaakt chocolade-ijs in een ijsmachine
Ons vers gemaakte chocolade-ijs in de ijsmachine

Pistache ijs

Net als chocolade ijs zijn er veel manieren om pistache-ijs te maken. Op onze site hebben we verse pistachenoten gemengd met melk en slagroom, zonder ei.
Zo krijg je een ijsje dat écht groen van kleur is en zo lekker als pistache-ijs van de beste ijssalons.

Zelfgemaakt Pistache-ijs op een ijshoorntje
Ons zelfgemaakte vegan pistache-ijs

In ons kookboek maken we het ook in twee andere versies: één met ei en gearomatiseerd met honing; en ook in vegan versie, zonder ei en met kokosmelk in plaats van koemelk.

Fruit roomijs

Zelfgemaakt romig fruitijs is het lekkerst als er geen ei in zit; zoals aardbeienijs of mango-ijs.

In ons receptenboek maken we nog veel meer romige ijssmaken zonder ei: bijvoorbeeld kwark-ijs of ijs met geitenmelk.
In veel koekjes-ijssmaken, die al rijk zijn aan ingrediënten, gebruiken we niet eens ei: we hebben ijs gemaakt met sandwich koekjes, met hazelnootpasta koekjes, Chocolate Chip Cookies en Amaretti bitterkoekjes.

Zelfgemaakt ijs gemaakt met hazelnootpasta koekjes
Zelfgemaakt ijs gemaakt met koekjes van een bekend Italiaans merk

IJsrecepten met eieren

Andere ijssmaken die wij thuis maken, zijn dankzij de eieren completer en voller van smaak. Bijvoorbeeld het roomijs basisrecept met ei, dat we in het Italiaans 🔊 gelato alla crema noemen en de karakteristieke lichtgele kleur heeft. Voor het maken van dit ijs gebruiken we alleen eigeel en geen eiwit.

Zelfgemaakt roomijs met ei
Zelfgemaakt roomijs met ei

Wanneer het recept ei bevat, verwarmen we het mengsel om te voorkomen dat bacteriën in het ijs aanwezig zijn. Terwijl het mengsel op het vuur staat, maken we van de gelegenheid gebruik om het te aromatiseren (aromatizzare in het Italiaans): bijvoorbeeld met vanillestokjes, met kaneel stokjes of met eetbare citroenschil.

Zelfgemaakt kaneelijs op een ijshoorntje
Zelfgemaakt kaneelijs met ei
Zelfgemaakt citroenijs op een ijshoorntje
Ons romige citroenijs met ei

In ons receptenboek hebben we eieren in speciale smaken gebruikt, waarbij ze geschikt zijn voor de smaak en om het ijs romig te maken: speculaas-ijs, stroopwafels ijs, ons superromige limoncello-ijs, en de originelen taart-ijssmaken zoals apfelstrudel ijs en worteltaart ijs.

Zelfgemaakt worteltaart-ijs op een ijshoorntje
Ons originele worteltaart-ijs, met wortelen en amandelen

Romige ijsrecepten met fruit

In fruit roomijs gebruiken we geen eierdooiers, omdat deze de smaak veranderen en omdat de bereiding langer zou duren. Om romig ijs te maken, gebruiken we melk en slagroom, en dan fruit - dat vers of zelfs bevroren kan zijn.

Op onze website hebben wij diverse fruit roomijs recepten gepubliceerd: met aardbeien (🔊 gelato alla fragola), met mango pulp (🔊 gelato al mango), met peren (🔊 gelato alle pere), met frambozen (🔊 gelato ai lamponi) of bananen pulp (🔊 gelato alla banana)

Zelfgemaakt kersenijs op een ijshoorntje
Zelfgemaakt kersenijs, met melk en slagroom

Al deze recepten zijn heel makkelijk en snel, omdat je het mengsel niet hoeft te verwarmen. Bij ieder recept laten we de stapsgewijze bereiding zien.

👉 In ons receptenboek hebben we ook romig kersenijs en passievruchtijs gepubliceerd.

Zelfgemaakt passievrucht-ijs op een ijshoorntje
Zelfgemaakt passievrucht-ijs uit ons receptenboek

Vegan ijsrecepten

Sorbetijses gemaakt met fruitpulp, water en suiker zijn zeker veganistische ijsjes.Maar vaak wil wie op zoek is naar een veganistisch ijsje een romig ijsje zoals fiordilatte, maar dan zonder melk en slagroom.

Er zijn veel ingrediënten die je dankzij de hoeveelheid vet en suiker kunt gebruiken als alternatief voor zuivelproducten. Op onze site hebben wij het recept gepubliceerd voor vegan kokosijs, wit en romig, gemaakt met kokosmelk, water en suiker.

In ons ijsrecepten boek hebben we geëxperimenteerd met meer veganistische smaken:

  • Avocado - appel - kiwi. Je kunt avocado als ingrediënt gebruiken om vegan ijs romig te maken.

  • Wortel - appel - gember: een bijzonder sorbetijs, fris en kruidig.

  • Vegan chocolade ijs. Van pure chocolade maken we zuivelvrij ijs, dat we we tijdens de bereiding ook kunnen aromatiseren met munt smaak.

Zelfgemaakt avocado-ijs op een ijshoorntje
Ons avocado-ijs met gember

Caloriearm ijsrecepten

Er zijn dus verschillende manieren om veganistisch ijs te maken, maar het is niet zo eenvoudig om caloriearm ijs te maken.
In feite wordt suiker niet alleen gebruikt om ijs zoeter te maken; maar bovenal is het essentieel om de structuur van het ijs te creëren, en ook om te voorkomen dat het in de vriezer bevriest.

Romig ijs maken zonder suiker (of iets dergelijks) is lastig, maar we kunnen uiteraard wel letten op de ingrediënten die we gebruiken in ijsrecepten.

Veel kooksites, vaak niet gespecialiseerd in ijs, maken thuis "ijs" recepten zonder ijsmachine - waarbij gecondenseerde melk en slagroom worden gemengd. Zo verkrijg je een mengsel dat in de vriezer niet helemaal bevriest, maar feitelijk te calorierijk is en weinig met Italiaans ijs te maken heeft.

De ijsrecepten die we op alle italiaanse publiceren, bevatten meestal rond de 200 kcal voor melk ijssmaken, zoals fiordilatte en yoghurtijs.
Zeer romige smaken zoals koekjes-ijs maken 250 kcal; fruit sorbetijses maken veel minder aan, zo’n 100 kcal per 100 gram ijs.

Zelfgemaakt frambozen sorbetijs op een ijshoorntje
Frambozen sorbetijs zonder melk en slagroom

Volg onze recepten

We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe ijsrecepten: lekkere en gezonde ijs smaken die je thuis maakt.

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons WhatsApp channel