Laatst bijgewerkt op 16 juni 2022

Koffie ijs maken 🍨☕ Italiaans recept. Met of zonder ijsmachine

Italië is thuisland van espresso koffie en ijs. Daarom is koffie ijs een van de meest populaire ijssmaken. Het Italiaans koffie ijs recept, gemaakt zonder eieren. Snel te bereiden en gezond.

koffie-ijs

We schrijven op Alle Italiaanse om fragmenten van de Italiaanse cultuur te delen.
Na de recepten over het zelf maken van ijs en het zetten van koffie met een percolator, is het tijd om een pagina te schrijven die ijs en koffie combineert.


Koffie ijs of Italiaans ijskoffie?

Uit de ontmoeting tussen koffie en ijs zijn minstens twee Italiaanse desserts geboren. Hier hebben we het over koffie ijs, dat is ijs gemaakt met koffie.
Het andere toetje is affogato al caffè, de Italiaanse ijskoffie: dat is een bolletje ijs in een kopje koffie.

Op deze pagina zien we hoe je een gezond en licht Italiaans ijs met koffiesmaak maakt. Een lekker tussendoortje in de middag, en een verfijnd dessert om aan de gasten aan te bieden als digestief na het diner.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Zoals alle ijsrecepten van Alle Italiaanse, kun je koffie ijs op verschillende manieren maken. We delen onze ervaring met het maken van ijs met gezonde ingrediënten.


Koffie ijs of Mokka ijs?

We vroegen ons af wat de juiste naam is voor ijs gemaakt met koffie in Nederland: koffie ijs wordt ook wel door velen mokka ijs genoemd. Maar zijn het twee verschillende smaken ijs?

In Italië wordt het maar op één manier genoemd: 🔊 Gelato al caffè. In Italië betekent het woord Moka de Italiaanse moka, het koffiezetapparaat.


Italiaans leren 🇮🇹

Wat is de uitspraak van koffie ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Caffè Koffie
🔊 Gelato al caffè Koffie ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Koffie ijs maken zonder eieren

Veel online sites publiceren ijsrecepten die eieren bevatten.

In de originele recepten van Italiaans ijs, zijn eieren vaak niet inbegrepen. Met eieren krijg je zeker extra dik ijs, maar dat is niet nodig om romig ijs te maken.
Bovendien verlengen eieren de bereiding van ijs en verrijken het met calorieën.

Zelfgemaakt Italiaans ijs wordt meestal gemaakt met slagroom en melk, de ijssmaak van het ijs basisrecept dat in Italië fiordilatte wordt genoemd. Dit is de basis van de meest bekende ijssmaken: chocolade ijs, kaneelijs, stracciatella en pistache-ijs.

Wil je ijs maken met eieren? We hebben de stappen opgeschreven om een romig ijsje te maken met echte ingrediënten: bekijk het roomijs recept met eieren.


Een boek vol ijsrecepten

Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal Nederlands
Auteur(s) Carlina De Lorenzo | Carlina De Lorenzo
Uitgever Jelle van Neerven
Verschenen april 2012

Koffie ijs maken met on zonder ijsmachine

Zelf ijs maken gaat snel als je een ijsmachine hebt. Het kan minder dan een uur duren van het mengen van ingrediënten tot het eten van ijs.
Velen doen echter de eerste experimenten met ijs thuis zonder ijsmachine. Wij hebben het ook geprobeerd, met goed resultaat.

Wij raden aan om de ingrediënten van de ijsrecepten voor de ijsmachine te gebruiken. Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten veranderen niet.

Wat wel verandert, is de manier waarop de ingrediënten worden verwerkt om het ijs te maken. Allereerst moet je de ingrediënten mengen. Daarna heb je twee keuzes:

 • laat het mengsel een paar uur in de vriezer invriezen en mix het vervolgens in de keukenmachine

 • of haal het ijs om de 30 minuten uit de vriezer om het te mengen, zodat het niet volledig stolt. Dit moet je 4 uur herhalen.

Natuurlijk is de tweede methode niet erg praktisch. Als alternatief kun je het mengsel ook gewoon in de ijsvormen gieten en zo een romige ijsstok krijgen met de smaak van uw keuze.

We hebben de stappen uitgebreid beschreven: bekijk het ijsrecept zonder ijsmachine.

PRIMO PR401IM IJsmachine - Roomijsmachine Met Compressor - Zelf Vriezend - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com
Ijsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Recept: Koffie ijs zonder ei

4.9
(5) beoordelingen

Koffie ijs maken zonder ei is eenvoudig en snel. Omdat we geen ei leggen, hoeven we het mengsel niet te verwarmen en af te laten koelen: dit vereenvoudigt de bereiding van ons ijs enorm.

Maar er is een kleine extra stap: je moet de koffie zetten en laten afkoelen. Het is zelfs belangrijk om nooit hete ingrediënten in de ijsmachine te gieten.


 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

Koffie ijs ingrediënten

 • Melk 220 g
 • Slagroom 180 g
 • Suiker 130 g
 • Koffie 90 ml
koffie-ijs ingrediënten

Welke koffie voor koffie-ijs?

90 ml koffie is ongeveer twee kopjes Italiaanse koffie gemaakt met het koffie percolator; komt overeen met drie kopjes espresso gemaakt met het koffiemachine.

Kies natuurlijk de koffie die jij lekker vindt, maar maak hem lekker dik. Als het zo lang is als filterkoffie, zal het misschien moeilijker zijn om het koffie ijs op smaak te brengen.

Hoeveel koffie ijs krijg ik?

We proberen de ingrediënten van onze ijsrecepten te doseren om iets meer dan 500 gram ijs te verkrijgen.
Als je begint is het makkelijker om ijs te maken als je de ijsmachine niet helemaal vult. Bovendien zijn alle modellen ijsmachines in staat om deze hoeveelheid ijs te maken.

Heb je een grotere ijsmachine, of wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.


Bereiding

Er zijn veel modellen ijsmachines, maar de methode voor het maken van ijs verandert niet. We leggen de belangrijkste stappen uit. Lees de instructies voor de bediening van jouw ijsmachine.
We schreven een pagina over hoe gebruik je een ijsmachine.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1L - Eni - bol.com
 1. Zet de koffie klaar en laat hem afkoelen

  Het eerste wat je moet doen is de koffie zetten. Dicht is beter, om het ijs goed op smaak te brengen. We raden een goede espresso aan of een koffie gemaakt met een mokkapot: Italiaans natuurlijk.

  koffie stijgen percolator

  Laat het afkoelen tot kamertemperatuur; als je ongeduldig bent, zelfs in de koelkast is het prima.

 2. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  Is de koffie goed afgekoeld? Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten. Gewoonlijk heeft een ijsmachine een paar minuten nodig om koud te worden en klaar om ijs te maken: precies de tijd die nodig is om de ingrediënten te mengen.

  Gebruik je in plaats daarvan een ijsmachine met koelelement, dan zul je tot het laatste moment moeten wachten om het koelelement uit de vriezer te halen.

 3. Mix de ingrediënten

  Koffie-ijs ingrediënten mengen

  Terwijl de ijsmachine afkoelt is het een mooi moment om de ingrediënten te mixen. De beste manier is om alle ingrediënten in een kom te gieten en te mixen met een staafmixer. Als alternatief kun je een blender gebruiken.
  Giet eerst de vloeistoffen en als laatste de suiker erbij. Meng op lage snelheid om een glad en homogeen mengsel te verkrijgen.

 4. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Is de ijsmachine koud? Het is tijd om het ijs in te schenken. Meestal wachten we tot het tussen de -25 en -30 graden is voordat we het ijs schenken, maar dat hangt af van de ijsmachine.

  Roomijs het mengsel gieten in de ijsmachine

  Een tip: om het ijs te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine. Zo hoeven we de deksel niet te openen en gaat de kou niet verloren. Ook een belangrijk detail: we schenken het ijs in terwijl de garde draait. Zonder deze voorzorg lukt ijs niet altijd.

 5. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Ijsmachine - de ijs is klaar

  Hoe lang heeft de ijsmachine nodig om ijs te maken? Ongeveer een half uur, maar dat hangt af van de ingrediënten, de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.

  Controleer het ijs door het transparante deksel: wanneer het mengsel in volume toeneemt, betekent dit dat het lucht opneemt en ijs wordt. Meestal is het ijs klaar als de garde stopt.

ProudProducts - IJsschep - IJsscheppers - IJslepel - Fruitscoop - RVS - bol.com

Geniet van je koffie ijs! 😄🍨

koffie-ijs hoorntje

Koffie ijs met stukjes chocolade

Hoe maak je koffie ijs lekkerder? Natuurlijk het ijs versieren met wat koffiebonen. Maar een versie die we echt lekker vinden is koffie ijs met stukjes chocolade: zoals stracciatella maar dan met koffie ijs. We raspen wat chocoladevlokken en gieten deze bij het ijs als het stevig begint te worden. We raden je aan om donker ijs te gebruiken.

Bekijk ook het recept voor stracciatella ijs.


Koffie-ijs maken zonder slagroom

Een romig maar caloriearm koffie ijs, hoe doe je dat? Op onze pagina over caloriearm ijs zetten we de ingrediënten op een rij die je kunt vervangen door room, suiker en melk.

Voor koffie ijs kun je kokosmelk gebruiken in plaats van slagroom. Kokosmelk heeft een uitgesproken smaak, dus we raden je aan er niet te veel van te gebruiken. Als je experimenteert met veganistisch ijs, probeer dan eens een klein stukje banaan: het maakt het ijs romig en past goed bij koffie ijs.

koffie-ijs hoorntje

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse koffie ijs! ☕🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!