Italië is thuisland van espresso koffie en ijs. Daarom is koffie ijs een van de meest populaire ijssmaken. Het Italiaans koffie ijs recept, gemaakt zonder eieren. Snel te bereiden en gezond.
Uit de ontmoeting tussen koffie en ijs zijn minstens twee Italiaanse desserts geboren. Hier hebben we het over koffie ijs, dat is ijs gemaakt met koffie.
Het andere toetje is affogato al caffè, de Italiaanse ijskoffie: dat is een bolletje ijs in een kopje koffie.
Op deze pagina zien we hoe je een gezond en licht Italiaans ijs met koffiesmaak maakt. Een lekker tussendoortje in de middag, en een verfijnd dessert om aan de gasten aan te bieden als digestief na het diner.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Zoals alle ijsrecepten van Alle Italiaanse, kun je koffie ijs op verschillende manieren maken. We delen onze ervaring met het maken van ijs met gezonde ingrediënten.
Koffie ijs of Mokka ijs?
We vroegen ons af wat de juiste naam is voor ijs gemaakt met koffie in Nederland: koffie ijs wordt ook wel door velen mokka ijs genoemd. Maar zijn het twee verschillende smaken ijs?
In Italië wordt het maar op één manier genoemd: 🔊Gelato al caffè. In Italië betekent het woord Moka de Italiaanse moka, het koffiezetapparaat.
Wat is de uitspraak van koffie ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Caffè
Koffie
🔊
Gelato al caffè
Koffie ijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Koffie ijs maken zonder eieren
Veel online sites publiceren ijsrecepten die eieren bevatten.
In de originele recepten van Italiaans ijs, zijn eieren vaak niet inbegrepen. Met eieren krijg je zeker extra dik ijs, maar dat is niet nodig om romig ijs te maken.
Bovendien verlengen eieren de bereiding van ijs en verrijken het met calorieën.
Wil je ijs maken met eieren? We hebben de stappen opgeschreven om een romig ijsje te maken met echte ingrediënten: bekijk het roomijs recept met eieren.
Koffie ijs maken met on zonder ijsmachine
Zelf ijs maken gaat snel als je een ijsmachine hebt. Het kan minder dan een uur duren van het mengen van ingrediënten tot het eten van ijs.
Velen doen echter de eerste experimenten met ijs thuis zonder ijsmachine. Wij hebben het ook geprobeerd, met goed resultaat.
Wij raden aan om de ingrediënten van de ijsrecepten voor de ijsmachine te gebruiken. Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten veranderen niet.
Wat wel verandert, is de manier waarop de ingrediënten worden verwerkt om het ijs te maken.
Allereerst moet je de ingrediënten mengen. Daarna heb je twee keuzes:
laat het mengsel een paar uur in de vriezer invriezen en mix het vervolgens in de keukenmachine
of haal het ijs om de 30 minuten uit de vriezer om het te mengen, zodat het niet volledig stolt. Dit moet je 4 uur herhalen.
Natuurlijk is de tweede methode niet erg praktisch. Als alternatief kun je het mengsel ook gewoon in de ijsvormen gieten en zo een romige ijsstok krijgen met de smaak van uw keuze.
Koffie ijs maken zonder ei is eenvoudig en snel. Omdat we geen ei toevoegen, hoeven we het mengsel niet te verwarmen en af te laten koelen: dit vereenvoudigt de bereiding van ons ijs.
Maar er is een kleine extra stap: je moet de koffie zetten en laten afkoelen. Het is zelfs belangrijk om nooit hete ingrediënten in de ijsmachine te gieten.
Wij maken koffie ijs met verse slagroom, volle melk, suiker en espressokoffie.
Melk 220 g
Slagroom 180 g
Suiker 130 g
Koffie 90 ml
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Volle melk
220 g
Slagroom
180 g
Suiker
130 g
Espresso koffie
90 g
Welke koffie voor koffie-ijs?
90 ml koffie is ongeveer twee kopjes Italiaanse koffie gemaakt met het koffie percolator; komt overeen met drie kopjes espresso gemaakt met het koffiemachine.
Kies natuurlijk de koffie die jij lekker vindt, maar maak hem lekker dik. Als het zo lang is als filterkoffie, zal het misschien moeilijker zijn om het koffie ijs op smaak te brengen.
Hoeveel koffie ijs krijg ik?
We hebben het recept geüpdatet met een praktische tool om de hoeveelheden ingrediënten te berekenen.
Voor elke persoon(één portie) rekenen we ongeveer 3 grote bolletjes ijs.
Over het algemeen raden we aan om te oefenen met een beetje ijs: dat is sneller en gemakkelijker te doen.
De ijsmachine
Voor dit recept gebruiken we een populair model zelfvriezende ijsmachine.
De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt.
Het eerste wat je moet doen is de koffie zetten. Dicht is beter, om het ijs goed op smaak te brengen. We raden een goede espresso aan of een koffie gemaakt met een mokkapot: Italiaans natuurlijk.
Laat het afkoelen tot kamertemperatuur; als je ongeduldig bent, zelfs in de koelkast is het prima.
Zet de ijsmachine aan
Is de koffie goed afgekoeld? Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten. Gewoonlijk heeft een ijsmachine een paar minuten nodig om koud te worden en klaar om ijs te maken: precies de tijd die nodig is om de ingrediënten te mengen.
Gebruik je in plaats daarvan een ijsmachine met koelelement, dan zul je tot het laatste moment moeten wachten om het koelelement uit de vriezer te halen.
Mix de ingrediënten
Terwijl de ijsmachine afkoelt is het een mooi moment om de ingrediënten te mixen. De beste manier is om alle ingrediënten in een kom te gieten en te mixen met een staafmixer. Als alternatief kun je een blender gebruiken.
Giet eerst de vloeistoffen en als laatste de suiker erbij. Meng op lage snelheid om een glad en homogeen mengsel te verkrijgen.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Is de ijsmachine koud? Het is tijd om het ijs in te schenken. Meestal wachten we tot het rond -25°C is voordat we het ijs schenken, maar dat hangt af van de ijsmachine.
Een tip: om het ijs te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine. Zo hoeven we de deksel niet te openen en gaat de kou niet verloren.
Ook een belangrijk detail: we schenken het ijs in terwijl de garde draait. Zonder deze voorzorg lukt ijs niet altijd.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
Hoe lang heeft de ijsmachine nodig om ijs te maken? Ongeveer een half uur, maar dat hangt af van de ingrediënten, de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.
Controleer het ijs door het transparante deksel: wanneer het mengsel in volume toeneemt, betekent dit dat het lucht opneemt en ijs wordt.
Wanneer is het ijs klaar? Soms stopt de roerarm vanzelf, maar dat hangt af van de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.
Observeer het ijs door het doorzichtige deksel van de ijsmachine: als het stevig lijkt, wacht dan nog eens 5 minuten, pauzeer de ijsmachine en proef.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Koffie ijs met stukjes chocolade
Hoe maak je koffie ijs lekkerder? Natuurlijk het ijs versieren met wat koffiebonen. Maar een versie die we echt lekker vinden is koffie ijs met stukjes chocolade: zoals stracciatella maar dan met koffie ijs. We raspen wat chocoladevlokken en gieten deze bij het ijs als het stevig begint te worden. We raden je aan om puur chocolade te gebruiken.
Een romig maar caloriearm koffie ijs, hoe doe je dat? Op onze pagina over caloriearm ijs zetten we de ingrediënten op een rij die je kunt vervangen door room, suiker en melk.
Voor koffie ijs kun je kokosmelk gebruiken in plaats van slagroom. Kokosmelk heeft een uitgesproken smaak, dus we raden je aan er niet te veel van te gebruiken. Als je experimenteert met veganistisch ijs, probeer dan eens een klein stukje banaan: het maakt het ijs romig en past goed bij koffie ijs.
Volg deze pagina
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋