Laatst bijgewerkt op 9 november 2023

Koffie-ijs met ijsmachine 🍨☕

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, koffie en geen eieren. Wij zijn Italianen en maken zelf uitstekend ijs met een ijsmachine. Makkelijk, snel en buonissimo

Een filmpje van ons koffie-ijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Na de recepten over het zelf maken van ijs en het zetten van koffie met een percolator, twee van de meest typische Italiaanse culinaire producten, is het tijd om een recept te maken dat ze allebei combineert.

Het eenvoudigste Italiaanse dessert met ijs en koffie is natuurlijk affogato, dat je maakt door simpelweg een bolletje ijs in een kopje espresso te dopen.

Op deze pagina maken we echter koffie-ijs met de ijsmachine, volgens ons originele recept: lekker, licht en heel snel te bereiden.
Italiaans leren 🇮🇹

Koffie-ijs, of Mokka ijs zoals velen in Nederland zeggen, wordt in Italiaanse ijssalons gelato al caffè genoemd. De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Caffè Koffie
🔊 Gelato al caffè Koffie-ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Koffie-ijs zonder ei 🍨 Italiaans recept met ijsmachine

4.9
(17) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

De meeste ijsrecepten die je online vindt, bevatten eieren. Met eieren krijg je wat dikker ijs, maar deze zijn niet altijd nodig om zelf romig ijs te maken.
De bereiding met eieren duurt iets langer en ook eieren veranderen de smaak van het ijs. Sommige smaken met ei zijn heerlijk: met vanille smaak bijvoorbeeld, of met kaneelstokjes.

Bij andere ijssmaken willen we echter alleen de smaak van melk en slagroom, en geen ei: zoals in chocolade ijs, pistache-ijs, stracciatella en koffie-ijs dat we hier bereiden.

Koffie-ijs maken zonder ei is eenvoudig en snel. Er is slechts een kleine extra stap: je moet de koffie zetten en laten afkoelen. Het is zelfs belangrijk om nooit hete ingrediënten in de ijsmachine te gieten.

Koffie-ijs ingrediënten

koffie-ijs ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
melk-volle Volle melk 220 g
slagroom Slagroom 180 g
suiker-wit Suiker 130 g
koffie-espresso Espresso koffie 90 g

Wij maken koffie-ijs met verse slagroom 35% vet, volle melk, suiker en espresso koffie.

☕ Welk soort koffie voor koffie-ijs

90 gram (of milliliter) koffie is ongeveer twee kopjes Italiaanse koffie gemaakt met het koffie percolator; komt overeen met drie kopjes espresso gemaakt met het koffiemachine.

Gebruik natuurlijk de koffie die jij lekker vindt, maar maak hem lekker dik. Als het zo verwaterd is als filterkoffie, zal het misschien moeilijker zijn om het koffie-ijs op smaak te brengen.

Hoeveel koffie-ijs krijg ik?

We hebben het recept geüpdatet met een praktische tool om de hoeveelheden ingrediënten te berekenen.

Voor elke persoon(één portie) rekenen we ongeveer 3 grote bolletjes ijs.

We schrijven alle hoeveelheden ingrediënten in grammen, zelfs voor vloeistoffen. Zo kunnen we precies zijn: we wegen eenvoudig elk ingrediënt op een digitale weegschaal en voegen ze toe aan het mengsel.

👉 Wij raden aan om te oefenen met een beetje ijs: dat is sneller en makkelijker te doen.


De ijsmachine

Voor dit recept gebruiken we een populair model zelfvriezende ijsmachine. De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt.

👉 Bekijk ook onze pagina over het gebruik van een ijsmachine.


Bereiding

 1. Zet de koffie klaar en laat hem afkoelen

  Het eerste wat je moet doen is de koffie zetten. Dicht is beter, om het ijs goed op smaak te brengen. We raden een goede espresso aan of een koffie gemaakt met een mokkapot: Italiaans natuurlijk.

  koffie stijgen percolator

  Laat het afkoelen tot kamertemperatuur; als je ongeduldig bent, zelfs in de koelkast is het prima.

 2. Zet de ijsmachine aan

  Is de koffie goed afgekoeld? Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten. Gewoonlijk heeft een ijsmachine een paar minuten nodig om koud te worden en klaar om ijs te maken: precies de tijd die nodig is om de ingrediënten te mengen.

  Gebruik je in plaats daarvan een ijsmachine met koelelement, dan zul je tot het laatste moment moeten wachten om het koelelement uit de vriezer te halen.

 3. Mix de ingrediënten

  Terwijl de ijsmachine afkoelt is het een mooi moment om de ingrediënten te mixen. De beste manier is om alle ingrediënten in een kom te gieten en te mixen met een staafmixer. Als alternatief kun je een blender gebruiken.
  Giet eerst de vloeistoffen en als laatste de suiker erbij. Meng op lage snelheid om een glad en homogeen mengsel te verkrijgen.

 4. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Is de ijsmachine koud? Het is tijd om het ijs in te schenken. Meestal wachten we tot het rond -25°C is voordat we het ijs schenken, maar dat hangt af van de ijsmachine.

  IJs gieten in de ijsmachine

  Een tip: om het ijs te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine. Zo hoeven we de deksel niet te openen en gaat de kou niet verloren.
  Ook een belangrijk detail: we schenken het ijs in terwijl de garde draait. Zonder deze voorzorg lukt ijs niet altijd.

 5. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Hoe lang heeft de ijsmachine nodig om ijs te maken? Ongeveer een half uur, maar dat hangt af van de ingrediënten, de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.

  IJs roeren in de ijsmachine

  Observeer het ijs via het doorzichtige deksel van de ijsmachine: wanneer het mengsel in volume toeneemt, betekent dit dat het lucht opneemt en ijs wordt.

  Wanneer is het ijs klaar? Soms stopt de roerarm vanzelf, maar dat hangt af van de hoeveelheid ijs en de ijsmachine.
  Als het ijs stevig lijkt, wacht dan nog eens 5 minuten, pauzeer de ijsmachine en proef.

Geniet van je koffie-ijs! 😄🍨

zelfgemaakt hoorntje koffie-ijs
Het koffie-ijshoorntje hebben we gemaakt voor ons ijs recepten boek

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Koffie-ijs of Italiaans ijskoffie: het verschil

Uit de ontmoeting tussen koffie en ijs zijn minstens twee Italiaanse desserts geboren. Hier hebben we het over koffie-ijs, dat is ijs gemaakt met koffie.
Het andere toetje is affogato al caffè, de Italiaanse ijskoffie: dat is een bolletje ijs in een kopje koffie.Geniet van je Italiaanse koffie-ijs! ☕🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.