Laatst bijgewerkt op 9 januari 2025

Vegan chocolade-ijs met aquafaba 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Aquafaba, het kookwater van peulvruchten, is rijk aan eiwitten en maakt het mogelijk om zeer romig ijs te maken. Wij delen ons originele veganistische recept met amandeldrink (en zonder soja): slechts 122 kcal 👍

Een filmpje van ons vegan ijs met aquafaba recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Onze lezer A. schreef mij een suggestie: probeer ijs te maken met aquafaba, om de romigheid van veganistisch ijs te vergroten, zelfs voor degenen die geen soja kunnen eten.

In het vegan ijs dat we maken, ook in ons boek, is sojamelk een belangrijk ingrediënt in veel recepten. In tegenstelling tot havermelk of amandelmelk bevat sojamelk eiwitten en vetten die ervoor zorgen dat ijs zacht en romig blijft, zelfs zonder zuivelproducten en eieren.
Natuurlijk wilde ik het proberen en ik vond het resultaat erg leuk!

Aquafaba is het zetmeelrijke kookvocht van peulvruchten zoals kikkererwten, erwten en bonen. In de keuken kan het eiwit vervangen en kunnen we er romige ijsjes en sorbetijses mee maken.

Je kunt het gemakkelijk vinden in de biologische winkel, maar je kunt het ook gewoon uit peulvruchten halen. Ik heb de kant-en-klare versie gebruikt, het kookvocht van kikkererwten.


Hoe is ijs met aquafaba

In het ijs dat ik op deze pagina maak, heb ik expres geen sojamelk gebruikt: naast cacao, suiker en aquafaba heb ik amandelmelk (of beter, amandel drink) gebruikt. De voedingswaarden zijn dus net iets anders dan die van echt gelato.
Desondanks is het resultaat superzacht en luchtig, de textuur is die van een romig ijsje.

De bereiding is heel eenvoudig, met ons originele recept dat we stap voor stap maken.





Vegan chocolade-ijs met aquafaba 🍨 Zonder soja met ijsmachine


5
(2) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 1 uur bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Ik wilde een eenvoudig recept maken met aquafaba en daarom heb ik geprobeerd het aantal ingrediënten in het recept te beperken: op deze manier is het ijs gemakkelijk te bereiden en kun je het zonder moeite uitproberen. 😊

Alle ingrediënten hebben een laag vetgehalte, wat belangrijk is voor de dikte van het ijs (bij traditioneel ijs gebruiken we daarom slagroom en eieren). Ik heb daarom de ingrediënten aangepast om het gebrek aan vet te compenseren en een even romig ijs te verkrijgen.

Ons veganistische ijs met aquafaba bevat slechts 122 kcal /100 g: veel lichter dan een traditioneel fiordilatte-ijs, dat ongeveer 200 kcal bevat.

De smaak: het hoofdingrediënt dat smaak geeft aan het ijs is cacao, licht verzacht door amandelmelk. Daarom is het belangrijk dat je cacaopoeder van goede kwaliteit gebruikt.
De smaak van aquafaba valt daarentegen helemaal niet op, ook al omdat deze volledig overheerst door de cacao.
Nadat we de foto's hadden gemaakt, aten we het met smaak op 👍

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 365
    Amandel melk 365 g
  • 145
    Suiker 145 g
  • 170
    Aquafaba 170 g
  • 25
    Cacao poeder 25 g


Opmerkingen over ingrediënten

Aquafaba hoeft niet opgeklopt te worden! Voeg het gewoon zo toe aan de andere ingrediënten. Maar het is wel belangrijk dat het al koud is, dus bewaar het in de koelkast voordat je het ijs maakt.

Amandelmelk (beter: amandel drink) moet vers uit de koelkast komen. Degene die wij gebruikten, heeft deze voedingswaarden voor 100 ml: 1,1 g vetten; 0,8 g koolhydraten; 0,5 g eiwit.

Als je 10 gram suiker vervangt door een zakje vanillesuiker krijg je naar mijn mening een vollere smaak.

Ik raad aan om geen zout meer toe te voegen, het ijs heeft al een sterke cacaosmaak.


De hoeveelheden van de ingrediënten

Let op, ik heb alle ingrediënten in grammen vermeld, ook de aquafaba. Ik raad daarom aan om een digitale weegschaal te gebruiken.
Giet de ingrediënten eenvoudigweg in een mengkom en weeg ze één voor één. Makkelijk en precies 👍


De porties

Met deze ingrediënten krijg je ongeveer 700 gram ijs voor 3 porties.
Elke portie is vergelijkbaar met een mooi hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon.


De ijsmachine

Om het ijs te maken gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine, die we alvast koelen terwijl we de ingrediënten mengen.
Je kunt dit recept ook maken met een ijsmachine met koelelement of met de Ninja Creami, maar dan moet je het mengsel wel al een paar uur van tevoren gekoeld bereiden.


Bereiding

  1. Zet de ijsmachine aan

    Zet allereerst de zelfvriezende ijsmachine aan, zodat deze alvast koud is en klaar om ijs te maken.
    Bij ons duurt het ongeveer 10 minuten.


  2. Weeg de ingrediënten af

    Giet de amamdelmelk en de aquafaba in een mengkom.
    Meng in een kom de suiker en cacao; giet vervolgens het poeder in de mengkom met de vloeistoffen.


  3. Meng de ingrediënten

    Mix alles met een staafmixer tot de suiker volledig is opgelost.
    Er ontstaat schuim op het oppervlak, dat snel oplost.

    Meng de ingrediënten

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    We gieten het mengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine, zodat we de machine niet hoeven te openen en het binnenin lekker koud blijft.

    Giet het mengsel in de ijsmachine

  5. Laat het 40-50 minuten roeren

    Na 20 minuten begint het ijs lucht op te nemen en neemt het in volume toe.
    Via het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je de status van het ijs bekijken.

    Onze ijsmachine had ongeveer 40 minuten nodig om het ijs te maken, waarvan het volume uiteindelijk verdubbelde.
    De exacte duur hangt af van de hoeveelheid ijs die je maakt en je ijsmachine.

    Laat het 40-50 minuten roeren

  6. Serveren en bewaren

    Zodra het ijs in de ijsmachine klaar is, smelt het snel. We doen het in een diepvries bakje en zetten het 3-4 uur in de vriezer om te laten stollen. Hierna is het ijs klaar om van te genieten.

    Meestal bewaren we het maximaal 3 dagen in de vriezer.

    We brengen het over in een diepvries bakje. Na ongeveer 4 uur is het ijs compacter en klaar om van te genieten.

    Je kunt hem maximaal 3 dagen in de vriezer bewaren.

    En de kosten? 3-4 porties ijs (750 gram) kosten mij ongeveer 4 euro: 2 euro voor aquafaba, plus nog 2 euro voor amandeldrink, cacao en suiker. Handig!

    Serveren en bewaren

🔊 Buon gelato! 🍨

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.