Laatst bijgewerkt op 13 april 2024

Hoe gebruik je een ijsmachine om Italiaans ijs te maken 🍨

Wij zijn Italianen en we hebben veel ijsrecepten gedeeld die we snel en makkelijk met de ijsmachine bereiden. Hier laten we zien hoe je ijs met de ijsmachine maakt, zelfkoelend of met koelelement.

Een zelfvriezende ijsmachine Elisa maakt mango sorbetijs
Mango sorbetijs in onze ijsmachine

Elke ijsmachine wordt verkocht met een instructieboekje: giet het ijsmengsel, zet de ijsmachine aan, wacht 50 minuten. Het klinkt heel simpel.
Dus waarom zoeken zovelen naar tips over het gebruik van een ijsmachine?

Misschien heb je een ijsmachine gekocht, de instructies goed gevolgd maar de eerste ijsjes lukte niet. Het gebeurt vaak.
De meest voorkomende problemen zijn: het ijs mengsel blijft vloeibaar; of de roerarm stopt voordat het ijs klaar is.

We hebben met succes veel ijsrecepten gemaakt, voor onze website Alle Italiaanse en voor ons receptenboek. Op deze pagina geven alle tips voor het gebruik van een ijsmachine, voor een heerlijk ijsje dat altijd lukt.

👉 De voorbereiding geldt voor zowel zelfkoelende ijsmachines als ijsmachines met koelelement.


50 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Een collectie van goede ijsmachines

Bekijk ook ons gids: Een ijsmachine kiezenItaliaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden gelatiera en gelateria lijken erg op elkaar, maar ze betekenen heel verschillende dingen.

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelatiera IJsmachine
🔊 Gelateria IJssalon

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Hoe werkt een ijsmachine?

De ijsmachine voor thuisgebruik is een apparaat dat een specifieke taak heeft: het ijsmengsel mixen in een koude bak.

Een lege ijsmachine met draaiende roerarm

Dit heet in het Italiaans 🔊 mantecazione.
Als het mengsel dat je giet de juiste verhouding ingrediënten bevat, begint het na ongeveer 15 minuten lucht te verzamelen en wordt het geleidelijk een zachte ijs.

Pistache-ijs in de ijsmachine, bijna klaar
Pistache-ijs in onze ijsmachine


Twee soorten ijsmachines: zelfkoelend of met koelelement

 • IJsmachine met koelelement: het eenvoudigste, meest compacte en goedkoopste type. Deze ijsmachine koelt niet, hij mixt alleen het ijsmengsel.

  Het ijsbakje is uitneembaar en moet vele uren voordat je het ijs maakt in de vriezer blijven staan. Als het erg koud is, voeg je het koelelement weer toe aan de ijsmachine en giet je het mengsel.

  Het grootste nadeel is dat je maar één ijsje per dag kunt maken.

 • Zelfkoelende ijsmachines mixen en koelen het ijs. Dit type ijsmachine neemt wat meer ruimte in beslag en kost wat meer, maar bevat wel een compressor die koude genereert - zoals die in je koelkast of vriezer.

  Dit type ijsmachine kost iets meer, maar je kunt er wel heel veel ijs mee maken op een dag. Zo maakten we in een paar dagen tijd zo'n tien recepten voor ons ijsrecepten boek.


Zo gebruik je de ijsmachine om zelf ijs te maken

 1. Bereid de ingrediënten voor

  De verhoudingen van ingrediënten in het ijsrecept is belangrijk voor ijs: dat schrijven we vaak op de ijspagina's van Alle Italiaanse.

  IJs maken ingrediënten basisrecept
  De ingrediënten van het Italiaans ijs basisrecept zonder eieren. In Italië wordt dit ijssmaak fiordilatte genoemd en is de basis van vele andere smaken

  De ingrediënten die je in de ijsmachine giet, moeten twee kenmerken hebben:

  1. Het recept moet een uitgebalanceerde verhouding van suikers en vetten hebben, anders blijft het mengsel vloeibaar. Bij onze recepten is dat altijd het geval, omdat we software gebruiken om de ingrediënten te berekenen.

  2. Het mengsel dat je in de ijsmachine giet moet koud uit de koelkast zijn.

  Een zelfgemaakt ijs hoorntje
  Een zelfgemaakt Spritz ijshoorntje uit ons receptenboek

  Als de ingrediënten niet goed in balans zijn, blijft het mengsel vaak vloeibaar of raakt de roerarm van de ijsmachine verstopt voordat het ijs klaar is.

 2. Zet de ijsmachine aan en laat afkoelen

  Met koelelement of zelfvriezend moet de ijsmachine erg koud zijn als je het mengsel inschenkt.

  Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al enkele uren goed ingevroren in de vriezer staan.

  Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, zet hem dan een paar minuten aan voordat je het ijsmengsel erin giet, om het heel koud te bereiden.

  IJsmachine aanzetten om ijs te maken

  👉 Om ijs te maken moet de ijsmachine een temperatuur bereiken van ongeveer -22 graden. Maar niet alle ijsmachines geven de temperatuur aan.

  Wij hebben veel ervaring met twee ijsmachines, een 1,5 L Domo en een 2 L Springlane (die op de foto's). De ijsmachine van 1,5 liter heeft 10 minuten nodig om af te koelen; de 2 L, met de grotere bak, duurt 15 minuten.

  Als je de ijsmachine aanzet begint het aftellen, dat begint meestal bij 60 minuten. Dit betekent dat we het ijsmengsel inschenken als het aftellen ongeveer 45 minuten aangeeft.

  Terwijl de ijsmachine afkoelt, gaan we verder met het mengen van de ingrediënten.

 3. Meng de ingrediënten

  Het ijsmengsel dat je in de ijsmachine giet, moet heel glad zijn: op deze manier blokkeren de kleine stukjes ingrediënten de roerarm van de ijsmachine niet.

  We mixen de ingrediënten lang met de staafmixer, totdat ze zijn opgelost: bijvoorbeeld suiker, hazelnoten, koekjes en fruit.

  IJs ingredienten mengen

  IJs - Alle Italiaanse
  👉 Onze tips om zelf ijs te maken in een handig ijs recepten e-book

  Bekijk

  Er is een truc die niemand ooit schrijft, noch in de handleiding van de ijsmachine, noch in de online recepten: de ingrediënten die je toevoegt moeten koud zijn.

  Dit dient om het werk van de ijsmachine te vergemakkelijken: als het mengsel op kamertemperatuur is, moet de ijsmachine meer werken om het mengsel af te koelen en het ijs te maken.

  Ons advies is dus om de reeds koude ingrediënten goed te mengen - wij gebruiken meestal een staafmixer - of om het mengsel in de koelkast te laten afkoelen alvorens het in de ijsmachine te gieten.

 4. Giet het koude mengsel in de ijsmachine

  Op dit punt is de ijsmachine koud, idealiter minimaal -22 °C. In de gebruikershandleiding staat vaak dat je de ijsmachine moet openen en het mengsel moet inschenken: maar op deze manier ontsnapt de kou uit de ijsmachine.

  Alle ijsmachines hebben een opening in het deksel, niet alleen voor het toevoegen van chocoladeschilfers; we gebruiken deze opening ook om het ijsmengel in te schenken.

  Giet vervolgens het mengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine, terwijl de roerarm van de ijsmachine in beweging is.

  IJs roeren in de ijsmachine

  👉 Als we deze stap overslaan, lukt het ijs niet altijd: zo blijft de roerarm van onze Domo ijsmachine vaak steken voordat het ijs klaar is. Het gebeurt nooit als we ijs door de opening op het deksel schenken.

 5. Laat het 30-40 minuten roeren

  Als de ijsmachine goed gekoeld is, is het ijs in ongeveer 30 minuten klaar. Het hangt ook af van de hoeveelheid ijs, en van de ingrediënten: het fruit sorbetijs, minder romig dan een roomijs, is sneller klaar.

  Na ongeveer 15 minuten zou het mengsel lucht moeten gaan verzamelen en er steviger uit moeten zien, met het uiterlijk en de structuur van ijs.

  Stroopwafel-ijs roeren in de ijsmachine
  Stroopwafel-ijs in onze ijsmachine, bijna klaar

  👉 Tip: Vul de bak van de ijsmachine niet helemaal: zo wordt het maken van ijs makkelijker, vooral in het begin.

 6. Na ongeveer 40 minuten is het ijs klaar

  Het ijs is in ongeveer 40 minuten klaar. Soms stopt de roerarm langzaam als het ijs klaar is: omdat het ijs romig is geworden en de roerarm het niet meer kan mixen.

  Het hangt echter af van de kracht van de motor van de ijsmachine, van de hoeveelheid ijs en van de romigheid van de ingrediënten.

  Een zelfgemaakte koekjes ijs met de ijsmachine
  Ons zelfgemaakt koekjes ijs is klaar, en het is heerlijk

  👉 Wij raden aan om het ijs iets langer in de ijsmachine te laten staan, zodat het stevig wordt. Vers gemaakt is het ijs minder stevig dan dat uit de ijssalon. We bewaren het minstens een uur in de vriezer voordat we het serveren.


Wat als het ijs vloeibaar blijft

Het gebeurt vaak als je je eerste ijsjes maakt: het ijs blijft vloeibaar. Dit heeft meestal twee redenen:

 • Misschien was het mengsel niet koud en heeft de ijsmachine het daarom moeilijker om er een "ijsje" van te maken. We raden aan om koude ingrediënten uit de koelkast te gebruiken, of het mengsel minimaal een uur in de koelkast te plaatsen voordat je er ijs van gaat maken.

 • Of misschien klopt de hoeveelheid vet en suiker in het recept niet. Wanneer we onze ijsrecepten maken, berekenen we het juiste percentage van elk ingrediënt om ervoor te zorgen dat het mengsel echt een gelato wordt.


Onze recepten met de ijsmachine

👉 Om te experimenteren met de ijsmachine raden we aan om onze recepten te proberen: fiordilatte, chocolade ijs, yoghurtijs en calorierarm ijs.

Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe recepten en onze tips om een ijs net zo lekker te maken als dat je eet in ijssalons in Italië!

Geniet van je Italiaans ijs! 😄🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.