Laatst bijgewerkt op 11 april 2022

Hoe gebruik je een ijsmachine om Italiaans ijs te maken 🍨

Hoe gebruik je een ijsmachine om Italiaans ijs te maken 🍨

Zelf ijs maken met een ijsmachine is makkelijk en snel. Volg onze stapsgewijze handleiding, met alle tips om in minder dan 50 minuten een perfect Italiaans ijs te maken.

De procedure die we beschrijven is geldig voor zowel ijsmachines met koelelement als zelfkoelende ijsmachines.

De ijsmachine was een van de eerste dingen die we kochten toen we in Nederland kwamen wonen. In de zomer gingen we heel (te) vaak naar de ijssalon, waar heerlijk yoghurtijs wordt gemaakt. We aten bijna elke avond een kopje 😇. Het was duidelijk dat we een ijsmachine nodig hadden.

Jaren later is onze ijsmachine nog steeds een van de apparaten waar we het meest tevreden over zijn. Hiermee maak je uitstekende ijsjes, licht en zelfs lekkerder dan die van de ijssalon. Als we er zin in hebben, in minder dan een uur.

Het gebruik van een ijsmachine is heel eenvoudig, maar er zijn enkele trucs om te leren. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je de ijsmachine gebruikt om thuis uitstekend ijs te maken en gelukkig te leven.

Een collectie van goede ijsmachines

Bekijk ook ons gids: Wat zijn goede ijsmachines?


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Op deze pagina

 1. Kies een ijs recept en bereid de ingrediënten voor
 2. Meng de ingrediënten en zorg dat de ijsmachine is koud
 3. Het ijs roeren ongeveer 40 minuten in de ijsmachine

Hoe werkt een ijsmachine?

 1. Bereid de ingrediënten voor

  Heb je alle ingrediënten van het ijs recept dat je volgt? We raden je aan onze recepten voor chocolade ijs 🍫, yoghurtijs, fruit sorbetijs 🍓 en caloriearm ijs te proberen.

  Zorg ervoor dat je alle ingrediënten bij de hand hebt voordat je begint met het samenstellen van het mengsel.

  Ijs maken ingrediënten basisrecept
  De ingrediënten van het Italiaans ijs basisrecept zonder eieren. In Italië wordt dit ijs "fior di latte" genoemd en is de basis van vele andere smaken

  Heb je een zelfvriezende ijsmachine?

  Als je een zelfvriezende ijsmachine hebt: schakel eerst de ijsmachine in, zodat deze afkoelt terwijl je de ingrediënten mengt.

  Ijs maken basisrecept - Start
  Een zelfvriezende ijsmachine heeft ongeveer 10 minuten nodig om erg koud te zijn. Je kunt het mengsel schenken als de aangegeven temperatuur rond de -25 graden is.

  Het maakt niet uit dat de timer start zodra je de machine aanzet: je kunt hem resetten naar 50 minuten wanneer je het ijs inschenkt.

 2. Meng de ingrediënten met een maatbeker en staafmixer

  Heb je alle ingrediënten klaar? Nu is het tijd om de ingrediënten te mengen. Het doel is om een perfect gladde blend te krijgen.

  Hiervoor raden wij het gebruik van een blender af; wij raden je aan in plaats daarvan een maatbeker en een staafmixer te gebruiken. maatbeker is handig om precies de hoeveelheid ingrediënten in ijs af te meten.

  Je kunt de ingrediënten direct in het maatbeker mengen met een staafmixer. Op deze manier krijg je een perfect glad en homogeen mengsel.

  Giet eerst vloeistoffen zoals melk en room in de maatbeker; Voeg vervolgens de poedervormige ingrediënten toe, zoals suiker.

  Blijf mengen tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel homogeen is.

  Een homogeen mengsel is belangrijk voor het goed functioneren van de ijsmachine, en een perfecte ijs te verkrijgen.

  Zal ik de slagroom kloppen?

  Je hoeft de slagroom niet te kloppen voordat je deze aan de andere ingrediënten toevoegt. Voeg het gewoon toe zoals het is.


 3. Ijs roeren met de ijsmachine

  Zodra het mengsel homogeen is, is het tijd om het in de ijsmachine te gieten.

  Je moet er nu voor zorgen dat zowel het mengsel als de ijsmachine koud zijn.

  • Het mengsel

   In sommige recepten, bijvoorbeeld die met eieren, moet het mengsel heet worden gemengd. Laat het in dat geval in de koelkast staan tot het is afgekoeld.
   Het hoeft natuurlijk niet al bevroren te zijn: maar het hoeft niet heet te zijn.

  • De ijsmachine


   Ijsmachines met koelelement

   Als je een ijsmachines met koelelement hebt, moet de container voldoende uren in de vriezer hebben gestaan en koud zijn. Monteer het koelelement op de ijsmachine en zet hem aan.

   Domo DO2309I Roomijsmachine - bol.com
   Hoe lang moet de ijsmachine in de vriezer blijven?

   Ijsmachines met koelelement zijn klaar om ijs te maken nadat ze minimaal 24 uur in de vriezer hebben gelegen.

   Als je klaar bent met het maken van een ijsje, kun je de ijsmachine meteen wassen en terug in de vriezer leggen, zodat hij klaar is voor het volgende ijsje.

   Dit betekent dat je met dit model ijsmachine niet veel ijsjes op dezelfde dag kunt maken.


   Zelfvriezende ijsmachines

   Als je een zelfvriezende ijsmachine hebt, zorg er dan voor dat de ijsmachine al 10 minuten aan heeft gestaan, zodat hij al koud is. Het moet een temperatuur van -25 graden aangeven.

   Domo DO9201I Roomijsmachine - bol.com

  Start de roerarm voor het gieten

  Ijsmachien gebruiken - Zet de roerarm aan

  Als het nog niet draait, zet dan de garde aan voordat je het mengsel giet. Dit is erg belangrijk om ijsvorming op de mandwanden te voorkomen, waardoor de messen niet kunnen draaien.

  Giet het mengsel in de ijsmachine

  Meestal hebben ijsmachines een klein raampje aan de bovenzijde.
  Hierdoor kun je het mengsel schenken terwijl de ijsmachine draait, is koud en met de roerarm geactiveerd, met behoud van een lage temperatuur.

  Giet het mengsel in de ijsmachine

  In veel YouTube-video's wordt het mengsel gegoten met de roerarm stil en het deksel eraf. Dit is een fout van degenen die niet erg bekend zijn met de ijsmachine. Gebruik dan het raam bovenaan!

  Stel de timer in

  Stel de timer in op 50 minuten, wat meestal meer dan voldoende is. Pas wel op dat de timer niet afloopt voordat het ijs klaar is.
  De ijsmachine die we gebruiken markeert de temperatuur van -29 graden als we het ijs inschenken. Aan de andere kant markeert de machine tijdens het roeren 22 graden.

  Stel de timer van de ijsmachine in

  Laat het ijs ongeveer 40 minuten roeren

  Tot nu toe duurde de verwerking slechts 10 minuten. Nu is het afwachten. Na 15-20 minuten moet het ijs beginnen te roeren en in volume toenemen.

  Ijs maken met de Ijsmachine - Laat het ijs ongeveer 40 minuten roeren

  Hoe lang moet de ijsmachine draaien?

  Na 20 minuten roeren kun je zien hoe het ijs in volume toeneemt.
  Het ijs van de ijsmachine is niet zo hard als dat van de ijssalon, het is vrij zacht. Als het op ijs lijkt, kun je het er ook afhalen.

  Meestal wachten we nog een paar minuten totdat het ijs is gestold.
  De mengarm van sommige ijsmachines stopt als het ijs hard genoeg is om niet meer te kunnen draaien.

  Ijsmachine - de ijs is klaar
 4. Het ijs is klaar. Eet smakelijk! 😄🍨


Wat te doen als het ijs vloeibaar blijft

Als het ijs vloeibaar blijft, komt dat vaak doordat:

 • De ingrediënten van het recept waren niet goed gedoseerd;

 • de ijsmachine was niet koud genoeg toen het ijs werd ingeschonken. Het moet minimaal -25 graden zijn.


Meer tips voor het gebruik van de ijsmachine

 • Giet indien mogelijk het koude mengsel uit de koelkast. IJsmachines hebben een beperkt vermogen, dus het is essentieel dat de ijsmixen die je schenkt nooit heet zijn.

 • Doe de ijsmachine niet te vol. Om een perfect ijsje te krijgen, vult u het mandje tot iets meer dan halverwege. Met minder mix is het ijs sneller klaar en dus beter.

Volg deze pagina

We zullen deze pagina updaten met nieuwe recepten en onze tips om een ijs net zo lekker te maken als dat je eet in ijssalons in Italië!

Geniet van je Italiaans ijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!