Wij hebben onze 35 meest romige en originele vegan ijsrecepten verzameld. Zonder slagroom, melk, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong. Makkelijk, snel en vooral lekker 👌
35 veganistische ijssmaken
Voor wie geen koe hoeft te storen
om te genieten van een lekker ijsje
Heerlijke veganistische ijsrecepten
met ijsmachine
Italiaans ijs is lekker, maar velen vragen ons hoe je dat maakt zonder melk, slagroom en ei. Het kan zeker en het is net zo lekker!
Wij hebben onze 35 origineelste recepten verzameld in een vegan ijsreceptenboek, beschikbaar in e-book en paperback formaat.
Italiaans ijs, zowel uit de ijssalon als zelf gemaakt, bevat een bepaalde hoeveelheid vetten en eiwitten die het zacht en romig maken.
Maar de vetten en eiwitten in ijs hoeven niet noodzakelijkerwijs van dierlijke oorsprong te zijn: en dan kunnen we een grote verscheidenheid aan ingrediënten gebruiken om traditionele smaken na te bootsen, of om
nieuwe te creëren.
Veel veganistische recepten vervangen slagroom door kokosmelk, rijk aan vet. Maar op deze manier krijgen alle ijsjes een nasmaak van kokosnoot, wat afhankelijk van het recept min of meer lekker is.
De eerste smaak in ons boek is dus een volledig neutrale smaak, die we vegan Fiordilatte noemen. Fiordilatte is de witte Italiaanse basisijssmaak, en het ijs dat we maken met sojadrink is qua kleur en smaak vergelijkbaar.
Op basis van dit ijs maken wij vervolgens ook traditionele smaken zoals chocolade ijs,kaneelijs of vanille-ijs kunnen creëren.
In onze recepten gebruiken we ook andere ingrediënten die rijk zijn aan vetten en eiwitten, zoals pistachenoten , hazelnoten, amandelen, pinda, avocado, en oliën van plantaardige oorsprong.
Ons doel is dus om een even romig ijsje te maken, maar dan zonder zuivelproducten of eieren te gebruiken. Net zo lekker en met exact dezelfde textuur als ijs.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Vegan fiordilatte
Vegan ijs basisrecept met sojadrink. Een romig ijsje met een zo neutraal mogelijke smaak, gemaakt met
sojadrink. Dit recept vormt de basis van vele andere vegan ijssmaken.
Vanille Tofu-ijs
Met zijdentofu.
IJs gemaakt met tofu krijgt een sterke sojasmaak en we aromatiseren met vanillestokjes.
Vegan Kaneelijs
Met sojadrink en kaneelpoeder
Ons originele veganistische ijsrecept gearomatiseerd ook met kaneelstokjes.
Vegan Gemberijs
Met sojadrink en verse gember
In het Italiaans zeggen we «zenzero», en het is ook de naam van een ijssalon in mijn geboortestad, waar deze ijssmaak bijzonder lekker is. Wij maken het ook, met sojamelk gearomatiseerd met verse gember.
Vegan Munt ijs
Met sojadrink en verse muntblaadjes
«Latte e menta», melk en munt, is een traditionele drank die nog steeds erg populair is in Italië. Wij houden de traditie levend met dit romige vegan ijs gearomatiseerd met verse muntblaadjes.
Vegan Zoethout ijs
Met sojadrink en zoethoutstokjes
Een ijsje gearomatiseerd met zoethoutstokjes, die doet denken aan de smaak van bruine oldtimers snoepjes
Vegan koffie-ijs
Met sojadrink en espresso koffie In Italië zijn we dol op de «Coppa del Nonno», de «grootvaders kopje», een heerlijk koffie-ijs waarvan wij de vegan versie maken
Chocolade citroen sorbetijs
Gearomatiseerd met citroenschil We smelten een reep van pure vegan chocolade, en brengen deze op smaak met eetbare citroenschil.
Vegan Bacio ijs
Met chocolade, hazelnoten en agavesiroop «Baci» (kusjes) zijn in Italië de populaire chocolaatjes met cacao en hazelnoten. Wij maken een vegan versie met haverdrink, pure chocolade en hazelnoten
Mango kokosijs
Met kokosmelk De smaken mango en kokos passen goed bij elkaar en zo maken we een romig mango ijs met kokosmelk
Ananas kokosijs
Met kokosmelk De smaken ananas en kokos passen goed bij elkaar en zo maken we een romig ananas ijs met kokosmelk
Vegan citroen sorbetijs
Citroen sorbetijs, waar we in Italië tijdens evenementen van genieten met Scroppino, wordt traditioneel gemaakt met eiwit. Dit is onze originele, volledig veganistische versie.
Vegan Limoncello ijs
Met sojadrink
Eén van onze populairste ijssmaken gemaakt in een vegan versie, gearomatiseerd met citroenschil en limoncello. Maar niet te veel, want alcohol maakt het ijs ook vloeibaarder.
Vegan Pistache-ijs
Met amandeldrink
Dankzij de eiwitten en vetten van gedroogd fruit maken wij een zuivelvrij ijsje met een intense pistachesmaak.
Pistache avocado ijs
Met alleen water en suiker
Zowel pistache als avocado zijn een prima basisingrediënt voor vegan ijs, en in deze smaak combineren we ze samen voor een
pistache-ijs met minder calorieën.
Volg onze recepten
We updaten onze pagina's regelmatig met nieuwe ijsrecepten: lekkere en gezonde ijs smaken die je thuis maakt.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.