Laatst bijgewerkt op 12 november 2023
Perenijs met ijsmachine 🍨🍐
Stukjes peer, melk, slagroom, suiker en geen ei. Wij zijn Italianen en we maken ons eenvoudige recept voor perenijs met ijsmachine
Laatst bijgewerkt op 12 november 2023
Stukjes peer, melk, slagroom, suiker en geen ei. Wij zijn Italianen en we maken ons eenvoudige recept voor perenijs met ijsmachine
Net als ander fruitijs kun je perenijs op minstens twee manieren maken: als sorbetijs of als ijs.
De eerste bevat alleen peren, suiker en water en is een elegant dessert voor de zomer. In sorbetijs is de fruitsmaak erg sterk, maar het is niet zo romig als echt ijs.
Op deze pagina maken we zelf perenijs: met melk, slagroom en suiker. En geen eieren.
We maken perenijs op basis van het ijs recept zonder dooiers, dat we in Italië fiordilatte noemen.
Naast peren bevat het suiker, melk en slagroom.
Slagroom en melk geven romigheid aan het ijs, maar ze verdunnen ook de smaak van de peren. We proberen dus een uitgebalanceerde mix te maken.
Peren zijn ook een vrij zoete vrucht, hierdoor kunnen we minder suiker toevoegen dan normaal.
Zonder de eieren wordt ijs maken met peren eenvoudig en snel: het is in minder dan een uur klaar.
In tegenstelling tot wat vaak in de handleiding van de ijsmachine staat, heeft fruitijs geen eieren nodig: wij gebruiken ze als verdikkingsmiddel voor andere ijssmaken, en die zijn in ieder geval niet altijd nodig.
Zonder eieren maak je snel en gemakkelijk perenijs. We delen ons recept en de bereiding, met de ingrediënten goed gekalibreerd voor een lekker romig roomijsje.
Om een romig en «stevig» ijs te verkrijgen gebruiken we verse volle melk 3,5% vet; verse slagroom 35% vet; witte suiker.
Alle ingrediënten moeten koud uit de koelkast zijn; net zo koud als het mengsel dat je in de ijsmachine giet moet zijn.
We hebben het recept geüpdatet met een praktische tool waarmee je eenvoudig de ingrediënten en hoeveelheden kunt berekenen.
Een van onze porties ijs komt overeen met ongeveer drie bolletjes ijs.
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt, zelfs voor die met koelelement.
Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.
In de handleiding van de ijsmachine staat dit vaak niet, maar het is wel belangrijk om het ijs in de reeds koude ijsmachine te gieten.
Dus als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet eerst de ijsmachine aan.
Gewoonlijk heeft de ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn.
Was de peren, schil en snijd ze in kleine stukjes. Room en melk moeten koud uit de koelkast zijn.
Giet in een maatbeker de melk, de slagroom en de gesneden peertjes.
Mix alles met een staafmixer tot een glad mengsel. Zorg ervoor dat je de peren goed hebt gehakt: hoe smeuïger het mengsel, hoe lekkerder het ijs.
Giet het ijsmengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine, met de roerarm in beweging.
Door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je de staat van het ijs observeren.
Na ongeveer 20 minuten zwelt het mengsel op en begint het op ijs te lijken.
Onze ijsmachine maakt perenijs in ongeveer 40 minuten rond een temperatuur van -22°C.
Het ijs is in ongeveer 40 minuten klaar. Meestal stopt de roerarm van de ijsmachine vanzelf als het ijs klaar is.
Bij twijfel kun je het ijs beter wat langer in de ijsmachine laten staan.
Zelfgemaakt ijs is zacht zodra het klaar is: je kunt het meteen eten, of je kunt het een uur in de vriezer leggen om het steviger te maken.
Geniet van het perenijs, 🔊 buon appetito! 🍨🍐
Vers uit de ijsmachine, is zelfgemaakt perenijs zacht en romig, maar smelt heel snel.
Als we het niet meteen opeten, leggen we het in de vriezer om te stollen; we bedekken het bakje zowel met een laag vershoudfolie als met eentje van aluminiumpapier.
Zelfgemaakt ijs kan maximaal twee dagen in de vriezer worden bewaard.
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)