Laatst bijgewerkt op 30 april 2023
Perenijs maken 🍨🍐 Eenvoudig Italiaans recept
Wij zijn Italianen en we delen het eenvoudige recept voor perenijs, extra romig met melk en slagroom. Met of zonder ijsmachine.

Laatst bijgewerkt op 30 april 2023
Wij zijn Italianen en we delen het eenvoudige recept voor perenijs, extra romig met melk en slagroom. Met of zonder ijsmachine.
Perenijs is niet een veel voorkomende smaak in Italiaanse ijssalons, maar onze favoriete ijssalon hier in Haarlem had het altijd.
Jammer, want het is een uiterst verfijnde ijssmaak. Net als ander fruitijs kun je perenijs op minstens twee manieren maken: als sorbetijs of als ijs.
De eerste bevat alleen peren, suiker en water en is een elegant dessert voor de zomer. In het sorbetijs wordt de smaak van de peer meer geaccentueerd, maar het ijs is iets minder romig.
Op deze pagina maken we perenijs: met melk, slagroom en suiker. En geen eieren.
In tegenstelling tot wat vaak in de handleiding van de ijsmachine staat, heeft fruitijs geen eieren nodig: wij gebruiken ze als verdikkingsmiddel voor andere ijssmaken, en die zijn in ieder geval niet altijd nodig.
Zonder eieren maak je snel en gemakkelijk perenijs. We delen ons recept en de bereiding, met de ingrediënten goed gekalibreerd voor een lekker romig roomijsje.
IJs
Alle Italiaanse
Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine
👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book
Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken
BekijkOp deze pagina
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
In het Italiaans is er een uitdrukking:
«Al contadino non far sapere quanto è buono il formaggio con le pere».
Wat we in het Nederlands letterlijk kunnen vertalen als «Laat de boer niet weten hoe lekker de kaas met peren is».
De combinatie van kaas en peren is zelfs heel goed: we hebben het gedaan in het recept voor kaas perenijs in ons ijs recepten boek.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 gelato alla pera | perenijs |
🔊 pera | peer |
🔊 gelato | ijs |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Zelfgemaakt ijs met de ijsmachine komt er perfect uit, dat schrijven we altijd. Het is vaak nog lekkerder dan dat van de ijssalon.
De ijsmachine heeft de rol om het ijs mengsel te mixen in een koude container. Onze ijsmachine maakt perenijs in ongeveer 40 minuten rond een temperatuur van -22 graden.
Het mixen van ijs in een koude omgeving wordt in het Italiaans 🔊 mantecazione genoemd. Na 10-15 minuten begint het mengsel te zwellen en wordt het zacht als ijs.
👉 Het gebruik van de ijsmachine is niet moeilijk, maar de handleiding is vaak niet uitputtend. Vaak lukt het ijs de eerste paar keer niet, en velen denken dat het aan de machine ligt.
Op Alle Italiaanse en in ons ijsrecepten boek leggen we alle tips uit om de ijsmachine optimaal te gebruiken. De eerste tip is om altijd koude ingrediënten in te gieten: zo maak je de taak van de ijsmachine een stuk makkelijker en komt het ijs sneller en lekkerder.
Om deze reden raden we vaak aan om fruit sorbetijs te maken met bevroren fruit: handig en snel klaar.
We maken perenijs op basis van het ijs recept zonder eieren, dat we in Italië fiordilatte noemen.
Naast peren bevat het suiker, melk en slagroom.
Slagroom en melk geven romigheid aan het ijs, maar ze verdunnen ook de smaak van de peren. We proberen dus een uitgebalanceerde mix te maken.
Peren zijn ook een vrij zoete vrucht, hierdoor kunnen we minder suiker toevoegen dan normaal.
Zonder de eieren wordt ijs maken met peren eenvoudig en snel: het is in minder dan een uur klaar.
IJs
Alle Italiaanse
Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine
👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book
Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken
BekijkMet de hoeveelheid ingrediënten die we hebben aangegeven maak je ongeveer 630 gram ijs: goed voor 3 personen.
IJsmachines kunnen 1 tot 2 liter ijs maken.
620 g ijs neemt ongeveer 0,7 volume in beslag en daarom kun je het met alle ijsmachines maken 🤓.
In de handleiding van de ijsmachine staat dit vaak niet, maar het is wel belangrijk om het ijs in de reeds koude ijsmachine te gieten.
Dus als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet eerst de ijsmachine aan.
Gewoonlijk heeft de ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn.
Was de peren, schil en snijd ze in kleine stukjes. Room en melk moeten koud uit de koelkast zijn.
Giet in een maatbeker de melk, de slagroom en de gesneden peertjes.
Mix alles met een staafmixer tot een glad mengsel. Zorg ervoor dat je de peren goed hebt gehakt: hoe smeuïger het mengsel, hoe lekkerder het ijs.
Giet het ijsmengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine, met de roerarm in beweging.
Door het transparante deksel van de ijsmachine kun je de staat van het ijs observeren.
Na ongeveer 20 minuten zwelt het mengsel op en begint het op ijs te lijken.
Het ijs is in ongeveer 40 minuten klaar. Meestal stopt de roerarm van de ijsmachine vanzelf als het ijs klaar is.
Bij twijfel kun je het ijs beter wat langer in de ijsmachine laten staan.
Zelfgemaakt ijs is zacht zodra het klaar is: je kunt het meteen eten, of je kunt het een uur in de vriezer leggen om het steviger te maken.
Geniet van het perenijs, 🔊 buon appetito! 🍨🍐
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).
Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten
Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.
Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.
📚 Is er ook een gedrukte versie?
We hebben deze mogelijkheid onderzocht.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om heerlijk Italiaans ijs te maken!
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋