Zet de ijsmachine aan
In de handleiding van de ijsmachine staat dit vaak niet, maar het is wel belangrijk om het ijs in de reeds koude ijsmachine te gieten.
Dus als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, zet eerst de ijsmachine aan.
Gewoonlijk heeft de ijsmachine 10-15 minuten nodig om af te koelen.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn.
Bereid de peren voor
Was de peren, schil en snijd ze in kleine stukjes. Room en melk moeten koud uit de koelkast zijn.
Meng de ingrediënten
Giet in een maatbeker de melk, de slagroom en de gesneden peertjes.
Mix alles met een staafmixer tot een glad mengsel. Zorg ervoor dat je de peren goed hebt gehakt: hoe smeuïger het mengsel, hoe lekkerder het ijs.
Giet het mengsel in de koude ijsmachine
Giet het ijsmengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine, met de roerarm in beweging.
Om het ijs in de ijsmachine te gieten gebruiken we de opening op het deksel. Zo hoeven we de deksel niet op te tillen en blijft de temperatuur constant.
Om het ijs in de ijsmachine te gieten gebruiken we de opening op het deksel. Zo hoeven we de deksel niet op te tillen en blijft de temperatuur constant.
Laat het 30-40 minuten in de ijsmachine
Door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je de staat van het ijs observeren.
Na ongeveer 20 minuten zwelt het mengsel op en begint het op ijs te lijken.
Onze ijsmachine maakt perenijs in ongeveer 40 minuten rond een temperatuur van -22°C.
Het perenijs is klaar
Het ijs is in ongeveer 40 minuten klaar. Meestal stopt de roerarm van de ijsmachine vanzelf als het ijs klaar is.
Bij twijfel kun je het ijs beter wat langer in de ijsmachine laten staan.
Zelfgemaakt ijs is zacht zodra het klaar is: je kunt het meteen eten, of je kunt het een uur in de vriezer leggen om het steviger te maken.
Vers uit de ijsmachine, is zelfgemaakt perenijs zacht en romig, maar smelt heel snel.
Als we het niet meteen opeten, leggen we het in de vriezer om te stollen; we bedekken het bakje zowel met een laag vershoudfolie als met eentje van aluminiumpapier.
Zelfgemaakt ijs kan maximaal twee dagen in de vriezer worden bewaard.