Hoe maak je een gezonde roomijs met verse ingrediënten? Het Italiaanse recept voor roomijs met eieren, eenvoudig en snel; ook met vanille of kaneel smaken.
Italië staat bekend om ambachtelijk ijs. We houden van vers ijs en hebben veel pagina's geschreven over hoe je zelf ijs kunt maken.
Maar één ding bekennen we: het is voor ons Italianen niet gemakkelijk om te begrijpen wat roomijs precies is.
Want gelato, degene die we in Italië kennen, is geen roomijs, het is ijs. Italiaans ijs. Wat is het verschil?
In Italië maken we, net als in de hele wereld, onderscheid tussen ambachtelijk ijs (geproduceerd met verse ingrediënten, gemaakt en verkocht in een ijssalon) en industrieel ijs, dat verschillende eigenschappen heeft omdat het moet worden langer bewaard. Vooral een hoger vet- en luchtgehalte.
Industrieel ijs wordt ook wel ice cream genoemd, in Amerikaanse stijl. In Nederland heet het roomijs.
Roomijs is dus het op industrieel niveau geproduceerde ijs, terwijl italiaanse ijs het ambachtelijk ijs is.
We hebben uitgebreid geschreven over het verschil tussen roomijs en ijs - gelato.
Maar roomijs is in het Italiaans letterlijk vertaald 🔊gelato alla crema: crema als vla, die met eieren.
Het roomijs recept dat we op deze pagina voorstellen, is dus de Italiaanse versie, met eieren.
Alle andere ijsrecepten van Alle Italiaanse zijn zonder ei: het roomijs recept is het enige dat we voorstellen dat eieren bevat.
Als je ijs wilt maken zonder eieren: bekijk het ijs basisrecept zonder eieren. Het is heel eenvoudig en erg lekker.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Wat bevat roomijs
Het basisrecept voor Italiaans ijs bevat drie ingrediënten: room, melk en suiker.
Het recept voor roomijs dat we voorstellen, dat in Italië gelato alla crema wordt genoemd, bevat nog een ingrediënt: eieren.
We schrijven vaak dat zelfgemaakt ijs heerlijk is. Het ijs met eieren is nog beter! Je zal verrast zijn. Uiteraard is roomijs calorierijker dan het ijs van het basisrecept.
Het bevat echter een uitgebalanceerde inname van eiwitten en koolhydraten en kun je het eten als alternatief voor een zomerse maaltijd.
Zelfgemaakt roomijs is nog lekkerder dan dat van de ijssalon, want je maakt het met de meest verse ingrediënten. Bovendien moet je het meteen eten, zodra het klaar is, want het bevat geen verdikkingsmiddelen of bewaarmiddelen: het blijft niet zacht in de vriezer.
De aanwezigheid van eieren betekent ook een langere bereidingstijd voor het roomijs recept. In tegenstelling tot ijs zonder ei, moet je het ijsmengsel in een steelpan opwarmen en daarna in de koelkast laten afkoelen. Pas dan kun je het mengsel in de ijsmachine gieten.
Een boek vol ijsrecepten
Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Hoe roomijs maken
Roomijs is eigenlijk niet een van de ijssmaken die we het meest maken: als we een lichte snack als tussendoortje willen, geven we de voorkeur aan ijs zonder ei of sorbetijs.
Met de toevoeging van het ei is het ijs iets uitgebreider om te maken en heeft het een langere bereidingstijd. Het is calorierijker, maar ook lekkerder: zelfgemaakte roomijs is namelijk beter dan die van de ijssalon. Ook omdat je de ingrediënten kunt doseren en op smaak kunt brengen zoals jij dat wilt.
Het roomijs recept dat we voorstellen kan als basisrecept voor veel andere ijssmaken worden gebruikt, als je eieren wilt toevoegen om het ijs meer dichtheid te geven.
Wil je roomijs een bijzonder aroma geven? We raden aan om vanille, kaneel of citroenschil te gebruiken. Je kunt deze smaken toevoegen aan het begin van de ijsbereiding, wanneer we de ingrediënten in een steelpan opwarmen.
Hoeveel ijs krijg ik?
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, meestal iets meer. Prima voor 3 personen.
Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig gewoon alle ingrediënten met 1,5 of met 2.
Bereiding
In het roomijs recept moet je de ingrediënten opwarmen, want er zitten eieren in. Het mengsel moet worden verwarmd en afgekoeld voordat het in de ijsmachine wordt gegoten. Deze stap zit niet in het basisijsrecept, dat gaat veel sneller.
Scheid de eidooiers van het eiwit
Een praktische en mooie eierscheider
Scheid de dooiers van de eiwitten; voor roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.
Giet de basisingrediënten in een steelpan: eidooiers, slagroom, melk, suiker.
Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan suiker toe. Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.
Voeg het aroma toe: vanille, kaneel of citroen (optioneel)
Als je roomijs op smaak wilt brengen, is dit het moment. Voordat je het mengsel op het vuur zet, kun je een kaneelstokje of een vanillestokje, vanillesuiker of de zeste van een citroen toevoegen. Het mengsel, die opwarmt, zal het aroma absorberen.
Als je het mengsel van het vuur haalt kun je het filteren van de citroenschil; het vanillestokje en kaneel haal je er gemakkelijk uit.
Verwarm het mengsel
Verwarm de steelpan op laag vuur en blijf met de hand roeren met een metalen garde.
Blijf het mengsel een paar minuten roeren. Voorkomt dat het ei gaat klonteren en dat het mengsel aan de bodem van de pan blijft plakken. Zet het vuur uit als het mengsel heet en homogeen is, maar niet gestold of kookt.
Laat het mengsel afkoelen
Voordat we het mengsel in de ijsmachine gieten, moeten we het laten afkoelen. We raden aan om bij het maken van ijs alleen koude ingrediënten in de ijsmachine te gieten.
Zet het mengsel minimaal twee uur in de koelkast om af te koelen.
Zet de ijsmachine aan
Na twee uur moet het roomijsmengsel afgekoeld zijn.
Zet eerst de ijsmachine aan.
Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 8-10 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -30 graden voordat we het ijs inschenken.
Lees de instructies van je ijsmachine om deze optimaal te gebruiken.
Haal het mengsel uit de koelkast
Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het homogeen wordt.
Daarna is het mengsel klaar om in de ijsmachine te worden gegoten.
We schenken het ijs door een raam aan de bovenzijde van de ijsmachine. Jouw model ijsmachine heeft zeker een soortgelijke opening. Het wordt gebruikt om ijs te schenken zonder de kou te verspreiden.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de garde draait al.
Om het ijs in de ijsmachine te schenken, kun je de opening gebruiken die aan de bovenkant van de ijsmachine zit. Het hangt natuurlijk van het model af. Maar het punt is niet om het deksel te openen om het ijs te schenken, om de kou niet te verspreiden.
Je kunt alle ijsrecepten van Alle Italiaanse zelfs zonder ijsmachine maken. De ingrediënten veranderen niet, met of zonder ijsmachine.
De manier waarop het ijs wordt verwerkt verandert: met de ijsmachine krijg je een zachte roomijs dankzij de aanwezigheid van lucht; zonder ijsmachine is het moeilijk om een romig ijsje te krijgen.
Roomijs die je zelf maakt met de ingrediënten van Italiaans ijs is zeker beter met de ijsmachine.
Maar als je roomijs wilt maken zonder de ijsmachine, kun je de methode gebruiken die we leren op onze pagina gewijd aan ijs maken zonder ijsmachine, met gezonde ingrediënten.
Wij zijn van mening dat een ijsmachine een goede koop is, ook omdat sommige erg goedkoop zijn en geschikt zijn voor starters, terwijl ze nog steeds uitstekend ijs produceren.
Roomijs veelgestelde vragen
Is roomijs sorbetijs?
Tussen roomijs en sorbetijs zit een groot verschil in de ingrediënten en dus in het percentage vetten en suikers.
Roomijs wordt gemaakt met melk, room, suiker en eventueel eieren. Plus de andere ingrediënten die je lekker vindt, voor de smaak die je wilt krijgen.
Sorbetijs wordt gemaakt met water, suiker en fruit (vers of diepvries).
Zoals je kunt zien zit er een groot verschil in de ingrediënten.
Is roomijs gezond of ongezond?
Hangt ervan af. Voor zelfgemaakt ijs gebruik je verse ingrediënten. Suiker, room, melk en eieren vormen echter een voedsel dat rijk is aan calorieën.
Onze Italiaanse ijsrecepten, behalve het roomijs recept, bevatten geen eieren: je krijgt dus een lichter ijsje.
We schreven ook een pagina over caloriearm ijs: we maken heerlijk ijs zonder room en zonder suiker, en we delen recepten: bijvoorbeeld de caloriearm ijs met kokosmelk en honing.
Fruit sorbetijs is nog minder calorierijk omdat het geen eieren, room of melk bevat. Alleen water, suiker en fruit.
Bevat roomijs vanille?
Niet per se, maar je kunt ijs op veel manieren op smaak brengen: bijvoorbeeld kaneel, anijs en zelfs vanille. Je kunt zowel vanillesuiker als vanillestokje gebruiken.
Zelfgemaakte roomijs smaakt beter als je het meteen eet, zodra het klaar is.
Dit komt omdat huisgemaakt ijs bevat verse ingrediënten en geen verdikkingsmiddelen.
Als je het in de vriezer legt, is het de volgende dag zo hard als een blok ijs. Voordat je het kunt eten, moet je het ontdooien, maar er is een probleem: het gaat snel van vaste naar vloeibare toestand en heeft niet langer de zachtheid van ijs.
Hoe de roomijs zacht te houden? We geven je een tip: probeer het ijs eens in de koelkast te ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur. Haal het ijs dan uit de vriezer en zet het in de koelkast. Na ongeveer veertig minuten zou het ijs weer zacht moeten zijn. Eet smakelijk!
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋