Hoe maak je een gezonde roomijs met verse ingrediënten? Het Italiaanse recept voor roomijs met eieren, eenvoudig en snel; ook gearomatiseerd met vanille of kaneel smaken.
Het roomijs die we hebben gemaakt voor ons ijsrecepten boek. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend.
Italië staat bekend om ambachtelijk ijs (🔊gelato artigianale in het Italiaans), het verse ijs dat wordt geproduceerd in de ijssalon en direct wordt verkocht.
Op Alle Italiaanse gaan we nog een stapje verder en delen we veel recepten om zelf ijs te maken.
Ons ijs basisrecept bevat geen eieren. Je kunt zelfs heel romig ijs maken zonder eieren; het is de ijssmaak die in Italiaanse ijssalons Fiordilatte of gelato alla panna wordt genoemd.
Maar de eieren?
De eieren werken als verdikkingsmiddel; met het ei, het ijs is iets romiger en heeft een rijkere smaak. Het grootste verschil is dat het bereiden van ijs met eieren langer duurt.
Dit komt door het pasteuriseren van het mengsel voordat het in de ijsmachine wordt gegoten; we verwarmen het en laten het dan afkoelen.
Op deze pagina delen we het roomijs basisrecept met ei, dat we in Italië 🔊gelato alla crema noemen.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Roomijs maken met de ijsmachine
Wij volgen de instructies van het voedingscentrum en raden altijd aan om het ijsmengsel met de eieren in een pannetje te verwarmen; dit om uit te sluiten dat het bacteriën bevat.
Maar je kunt geen ijs maken met het hete mengsel en je moet wachten tot het is afgekoeld.
Hiervoor schrijven we dat de procedure van het roomijs met ei langer is. Maar roomijs met eieren is romiger en rijker van smaak. En terwijl je het mengsel verwarmt, kun je het ook aromatiseren met verschillende smaken: kaneel, citroen of vanille, zoals we doen in ons receptenboek.
Fiordilatte ijs en roomijs met eieren bevatten ongeveer dezelfde calorieën; beide worden gebruikt als basis voor andere ijsrecepten, bijvoorbeeld chocolade-ijs en pistache-ijs, die je met of zonder eieren kunt maken.
Om dit recept te maken gebruiken we een ijsmachine: zo krijgen we een lekker zacht ijsje zoals dat uit de ijssalon.
Ook zonder ijsmachine kun je zelf ijs maken; maar het zal zeker minder romig zijn dan echt ijs. Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten zijn hetzelfde.
De ingrediënten van Italiaans roomijs zijn hetzelfde als het ijs basisrecept: melk, slagroom, suiker, plus de eieren.
Van het ei gebruiken we alleen het eidooier, en niet het eiwit.
👉 In andere soorten ijs gebruiken we alleen het eiwit en niet de dooier: bijvoorbeeld in de verse en heerlijke citroen sorbetijs of in de sinaasappel sorbetijs uit ons receptenboek. In dat geval voegen we echter alleen water toe en geen melk.
Roomijs aromatiseren
Wil je roomijs een bijzonder aroma geven? We raden aan om vanille, kaneel of citroenschil te gebruiken. Je kunt deze ingredienten toevoegen aan het begin van de bereiding, wanneer we het mengsel in een steelpan opwarmen.
En dan kun je ze verwijderen als het mengsel koud is, voordat je het in de ijsmachine giet.
Hoeveel ijs krijg ik?
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 600 g ijs; prima voor 3 personen.
Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig gewoon alle ingrediënten met 1,5 of met 2.
Bereiding
In het roomijs recept moet je de ingrediënten opwarmen, want er zitten eieren in. Het mengsel moet worden verwarmd en afgekoeld voordat het in de ijsmachine wordt gegoten. Deze stap zit niet in het basisijsrecept, dat gaat veel sneller.
Scheid de eidooiers van het eiwit
Een praktische en mooie eierscheider
Scheid de dooiers van de eiwitten; voor roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.
Giet de basisingrediënten in een steelpan: eidooiers, slagroom, melk, suiker.
Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan suiker toe. Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.
Voeg het aroma toe: vanille, kaneel of citroen (optioneel)
Als je roomijs op smaak wilt brengen, is dit het moment. Voordat je het mengsel op het vuur zet, kun je een kaneelstokje of een vanillestokje, vanillesuiker of de schil van een citroen toevoegen. Het mengsel, die opwarmt, zal het aroma absorberen.
Als je het mengsel van het vuur haalt kun je het filteren van de citroenschil; het vanillestokje en kaneel haal je er gemakkelijk uit.
Verwarm het mengsel
Verwarm de steelpan op laag vuur en blijf met de hand roeren met een houten garde.
Blijf het mengsel een paar minuten roeren; het voorkomt dat het ei gaat klonteren en dat het mengsel aan de bodem van de pan blijft plakken. Zet het vuur uit als het mengsel heet en homogeen is, maar niet gestold of kookt.
Laat het mengsel afkoelen
>Laat het mengsel afkoelen voordat je het in de ijsmachine giet.
Eerst laten afkoelen tot kamertemperatuur; zet het dan minimaal een uur in de koelkast, tot het koud is.
👉 We raden aan om alleen koude ingrediënten in de ijsmachine te gieten.
Waarom? Omdat de ijsmachine anders moeite heeft om de temperatuur te bereiken die nodig is om het ijs te maken.
Zet de ijsmachine aan
Als het mengsel is afgekoeld, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten.
Een zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -22 graden voordat we het ijs inschenken.
Lees de instructies van je ijsmachine om deze optimaal te gebruiken.
Haal het mengsel uit de koelkast
Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het homogeen wordt.
Daarna is het mengsel klaar om in de ijsmachine te worden gegoten.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de roerarm draait al.
Om het ijs in de ijsmachine te schenken, kun je de opening gebruiken die aan de bovenkant van de ijsmachine zit. Het hangt natuurlijk van het model af. Maar het punt is niet om het deksel te openen om het ijs te schenken, om de kou niet te verspreiden.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
De ijsmachine heeft ongeveer 30 minuten nodig om het ijs te maken: het hangt ook af van andere factoren, zoals de ingrediënten en de hoeveelheid mengsel.
Na twintig minuten begint het mengsel lucht vast te houden en neemt het volume toe.
👉 Hoe weet je wanneer het ijs klaar is? De ijsmachine stopt niet altijd vanzelf. Als het ijs je stevig lijkt, met de structuur van een ijsje, laat je het nog 5 minuten in de ijsmachine staan.
Daarna is het ijs klaar.
Geniet van je Italiaans roomijs! 😄🍨
Roomijs bewaren
Vers gemaakt is het ijs erg zacht. Je kunt het natuurlijk meteen eten.
We stoppen het minimaal een uur in de vriezer voordat we het opeten: zo wordt het wat steviger.
Om de foto van het hoorntje te maken, lieten we het ijs een paar uur in de vriezer liggen.
Je kunt het ijs een paar dagen in de vriezer bewaren: het wordt hard, maar niet te veel. Zoals die van de ijssalon.
Zo maak je 's middags ijs, bewaar je het in de vriezer en bied je het na het eten aan je gasten aan.
Je kunt alle ijsrecepten van Alle Italiaanse zelfs zonder ijsmachine maken. De ingrediënten veranderen niet, met of zonder ijsmachine.
De manier waarop het ijs wordt verwerkt verandert: met de ijsmachine krijg je een zachte roomijs dankzij de aanwezigheid van lucht; zonder ijsmachine is het moeilijk om een romig ijsje te krijgen.
Roomijs die je zelf maakt met de ingrediënten van Italiaans ijs is zeker beter met de ijsmachine.
Maar als je roomijs wilt maken zonder de ijsmachine, kun je de methode gebruiken die we leren op onze pagina gewijd aan ijs maken zonder ijsmachine, met gezonde ingrediënten.
Wij zijn van mening dat een ijsmachine een goede koop is, ook omdat sommige erg goedkoop zijn en geschikt zijn voor starters, terwijl ze nog steeds uitstekend ijs produceren.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Roomijs veelgestelde vragen
Is roomijs sorbetijs?
Tussen roomijs en sorbetijs zit een groot verschil in de ingrediënten en dus in het percentage vetten en suikers.
Roomijs wordt gemaakt met melk, room, suiker en eventueel eieren. Plus de andere ingrediënten die je lekker vindt, voor de smaak die je wilt krijgen.
Sorbetijs wordt gemaakt met water, suiker en fruit (vers of diepvries).
Zoals je kunt zien zit er een groot verschil in de ingrediënten.
Is roomijs gezond of ongezond?
Hangt ervan af. Voor zelfgemaakt ijs gebruik je verse ingrediënten. Suiker, room, melk en eieren vormen echter een voedsel dat rijk is aan calorieën.
Onze Italiaanse ijsrecepten, behalve het roomijs recept, bevatten geen eieren: je krijgt dus een lichter ijsje.
We schreven ook een pagina over caloriearm ijs: we maken heerlijk ijs zonder room en zonder suiker, en we delen recepten: bijvoorbeeld de caloriearm ijs met kokosmelk en honing.
Fruit sorbetijs is nog minder calorierijk omdat het geen eieren, room of melk bevat. Alleen water, suiker en fruit.
Bevat roomijs vanille?
Niet per se, maar je kunt ijs op veel manieren op smaak brengen: bijvoorbeeld kaneel, anijs en zelfs vanille. Je kunt zowel vanillesuiker als vanillestokje gebruiken.
Zelfgemaakte roomijs smaakt beter als je het meteen eet, zodra het klaar is.
Dit komt omdat huisgemaakt ijs bevat verse ingrediënten en geen verdikkingsmiddelen.
Als je het in de vriezer legt, is het de volgende dag zo hard als een blok ijs. Voordat je het kunt eten, moet je het ontdooien, maar er is een probleem: het gaat snel van vaste naar vloeibare toestand en heeft niet langer de zachtheid van ijs.
Hoe de roomijs zacht te houden? We geven je een tip: probeer het ijs eens in de koelkast te ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur. Haal het ijs dan uit de vriezer en zet het in de koelkast. Na ongeveer veertig minuten zou het ijs weer zacht moeten zijn. Eet smakelijk!
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋