Laatst bijgewerkt op 2 november 2023

Roomijs met ei 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, ei en een goed gekoelde ijsmachine. Wij zijn Italianen en maken het roomijs recept, «gelato alla crema» in het Italiaans. Makkelijk en snel

Een filmpje van ons roomijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Op Alle Italiaanse hebben we al het ijs basisrecept gemaakt zonder ei: het is de witte ijssmaak met melk en slagroom die we in Italië fiordilatte noemen.

In feite zijn eieren in thuisgemaakt ijs, die als verdikkingsmiddel werken, niet altijd nodig. Zowel met als zonder ei kun je prima ijsjes maken: onze pistache en chocolade smaken zijn sowieso heerlijk.

Met eieren is het ijs natuurlijk voller en de textuur dichter. In Italië noemen we de basisijssmaak met ei 🔊 Gelato alla crema, die lichtgeel van kleur is.

Op deze pagina delen wij ons recept voor roomijs met ei, dat we stap voor stap maken met de ijsmachine. Om thuis net zo lekker ijs te maken als dat van de ijssalon 👍




Roomijs 🍨
Italiaans recept met eieren
met ijsmachine

4.9
(22) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 1 uur koeltijd
  • 40 min in de ijsmachine
Zelf roomijs maken - Alle Italiaanse
Het roomijs die we hebben gemaakt voor ons ijsrecepten boek

Om ijs met ei te maken raden wij een paar stappen meer aan dan normaal, omdat we het ijsmengsel pasteuriseren als het ei bevat.

Dat betekent dat we, na het mengen van alle basisingrediënten, het mengsel verwarmen tot het bijna kookt: zo verwijderen we eventuele bacteriën (zoals bijvoorbeeld salmonella), zoals het voedingscentrum ook aanbeveelt.

Vervolgens gieten we het hete mengsel niet in de ijsmachine, maar wachten we tot het is afgekoeld voordat we het ijs gaan maken.

Het proces is heel eenvoudig en het ijs dat je krijgt is buonissimo!

Ingrediënten

De ingrediënten van Italiaans roomijs zijn hetzelfde als het ijs basisrecept: volle melk, slagroom 35% vet, suiker, plus de eieren.

roomijs ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 310
    Volle melk 310 g
  • 160
    Slagroom 160 g
  • 90
    Suiker 90 g
  • 3
    Eidooier 3 eidooiers

De eieren

Van het ei gebruiken we alleen het eidooier, en niet het eiwit.

👉 In andere soorten ijs gebruiken we alleen het eiwit en niet de dooier: bijvoorbeeld in de verse en heerlijke sorbetijs met citroensap en eiwit of in de sinaasappel sorbetijs uit ons receptenboek.


Roomijs aromatiseren

Omdat we het mengsel verwarmen voor pasteurisatie, kunnen we ook van de gelegenheid gebruik maken om ons ijs te aromatiseren (🔊 aromatizzare in het Italiaans); mogelijkheid die we anders niet hebben.

De meest gebruikte ingrediënten zijn vanille, kaneel of de eetbare schil van een citroen.

Aroma voor roomijs

Hoeveel ijs krijg ik?

Met de tool in ons recept kun je de hoeveelheden van de ingrediënten verhogen of verlagen.

In de recepten die we op Alle Italiaanse publiceren, rekenen we ongeveer 200 gram ijs voor persoon: dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs.


De ijsmachine

In dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. Het proces is voor de meeste ijsmachines hetzelfde, zelfs die met koelelement.

👉 Bekijk ook onze pagina's over voor het gebruiken of kiezen van een ijsmachine.

Bereiding

  1. Scheid de eidooiers van het eiwit

    Eierscheider
    Een praktische en mooie eierscheider

    Scheid de dooiers van de eiwitten; voor roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.

  2. Mix de ingrediënten

    Giet de basisingrediënten in een kom: eidooiers, slagroom, melk en suiker.

    Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan suiker toe. Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.

  3. Optioneel: voeg de aroma's toe

    Als je roomijs op smaak wilt brengen, kun je een kaneelstokje, of een vanillestokje, vanillesuiker of de eetbare schil van een citroen toevoegen.
    Terwijl het mengsel opwarmt, absorbeert het de smaak.

  4. Verwarm het mengsel

    Doe het mengsel in een steelpan en verwarm op laag vuur; meng af en toe met een houten lepel om klontjes te voorkomen.

    Roomijs aroma toevoegen

    Verwarm het mengsel goed, blijf een minuut roeren en zet dan het vuur uit. Het ei mag niet stollen ook omdat er suiker in het mengsel zit.

    👉 Als je een keukenthermometer hebt, moet het mengsel een temperatuur van 83°C bereiken.

  5. Laat het mengsel afkoelen

    Laat het mengsel afkoelen voordat je het in de ijsmachine giet.

    Eerst laten afkoelen tot kamertemperatuur; zet het dan minimaal een uur in de koelkast, tot het koud is.

  6. Zet de ijsmachine aan

    IJsmachine aanzetten om italiaanse roomijs the maken

    Als het mengsel is afgekoeld, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten.

    Een zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik.

    Sommige ijsmachines geven de interne temperatuur weer: we wachten tot de temperatuur daalt tot onder de -22 °C voordat we het mengsel inschenken.

  7. Haal het mengsel uit de koelkast

    Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het homogeen wordt.

  8. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Als de ijsmachine goed is afgekoeld, is het tijd om het ijsmengsel te schenken.

    Hiervoor kun je de opening gebruiken die aan de bovenkant van de ijsmachine zit. Het hangt natuurlijk van het model af. Het doel is niet om het deksel te openen om de kou niet te verspreiden.

  9. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    De ijsmachine heeft ongeveer 30-40 minuten nodig om het ijs te maken: het hangt ook af van andere factoren, zoals de hoeveelheid ingrediënten.

    Na 20 minuten begint het mengsel lucht vast te houden en neemt het volume toe.

    👉 Hoe weet je wanneer het ijs klaar is? De ijsmachine stopt vaak niet automatisch. Als het ijs stevig lijkt, met de textuur van een ijsje, laat het nog 5 minuten in de ijsmachine mixen.
    Daarna is het roomijs klaar!

Geniet van je Italiaans roomijs! 🍨

Thuis roomijs maken - Alle Italiaanse

Roomijs bewaren

Vers gemaakt is het ijs erg zacht. Je kunt het natuurlijk meteen eten.
We plaatsen het minimaal een uur in de vriezer voordat we het opeten: zo wordt het wat steviger.

Om de foto van het ijshoorntje te maken, lieten we het ijs een paar uur in de vriezer liggen.

Je kunt het ijs een paar dagen in de vriezer bewaren: het wordt hard, maar niet te veel. Zoals die van de ijssalon.

👉 Als het ijs dat je in de vriezer bewaart te hard is, laat het dan in de koelkast ontdooien in plaats van op kamertemperatuur. Zo wordt het ijs weer zacht, in plaats van te smelten.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Roomijs ook zonder ijsmachine

Je kunt alle ijsrecepten van Alle Italiaanse zelfs zonder ijsmachine maken. De ingrediënten veranderen niet, met of zonder ijsmachine.
De manier waarop het ijs wordt verwerkt verandert: met de ijsmachine krijg je een zachte roomijs dankzij de aanwezigheid van lucht; zonder ijsmachine is het moeilijk om een romig ijsje te krijgen.

Roomijs die je zelf maakt met de ingrediënten van Italiaans ijs is zeker beter met de ijsmachine.
Maar als je roomijs wilt maken zonder de ijsmachine, kun je de recept zonder ijsmachine volgen.

zelfgemaakt roomijs hoorntje

Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato alla crema Roomijs
🔊 Gelato IJs
🔊 Gelato italiano Italiaans ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.