Laatst bijgewerkt op 2 november 2023
Roomijs maken met ei 🍨
Melk, slagroom, suiker, ei en een goed gekoelde ijsmachine. Wij zijn Italianen en maken het roomijs recept, «gelato alla crema» in het Italiaans. Makkelijk en snel
Laatst bijgewerkt op 2 november 2023
Melk, slagroom, suiker, ei en een goed gekoelde ijsmachine. Wij zijn Italianen en maken het roomijs recept, «gelato alla crema» in het Italiaans. Makkelijk en snel
Op Alle Italiaanse hebben we al het ijs basisrecept gemaakt zonder ei: het is de witte ijssmaak met melk en slagroom die we in Italië fiordilatte noemen.
In feite zijn eieren in thuisgemaakt ijs, die als verdikkingsmiddel werken, niet altijd nodig. Zowel met als zonder ei kun je prima ijsjes maken: onze pistache en chocolade smaken zijn sowieso heerlijk.
Met eieren is het ijs natuurlijk voller en de textuur dichter. In Italië noemen we de basisijssmaak met ei 🔊 Gelato alla crema, die lichtgeel van kleur is.
Op deze pagina delen wij ons recept voor roomijs met ei, dat we stap voor stap maken met de ijsmachine. Om thuis net zo lekker ijs te maken als dat van de ijssalon 👍
Om ijs met ei te maken raden wij een paar stappen meer aan dan normaal, omdat we het ijsmengsel pasteuriseren als het ei bevat.
Dat betekent dat we, na het mengen van alle basisingrediënten, het mengsel verwarmen tot het bijna kookt: zo verwijderen we eventuele bacteriën (zoals bijvoorbeeld salmonella), zoals het voedingscentrum ook aanbeveelt.
Vervolgens gieten we het hete mengsel niet in de ijsmachine, maar wachten we tot het is afgekoeld voordat we het ijs gaan maken.
Het proces is heel eenvoudig en het ijs dat je krijgt is buonissimo!
De ingrediënten van Italiaans roomijs zijn hetzelfde als het ijs basisrecept: volle melk, slagroom 35% vet, suiker, plus de eieren.
Van het ei gebruiken we alleen het eidooier, en niet het eiwit.
👉 In andere soorten ijs gebruiken we alleen het eiwit en niet de dooier: bijvoorbeeld in de verse en heerlijke sorbetijs met citroensap en eiwit of in de sinaasappel sorbetijs uit ons receptenboek.
Omdat we het mengsel verwarmen voor pasteurisatie, kunnen we ook van de gelegenheid gebruik maken om ons ijs te aromatiseren (🔊 aromatizzare in het Italiaans); mogelijkheid die we anders niet hebben.
De meest gebruikte ingrediënten zijn vanille, kaneel of de eetbare schil van een citroen.
Met de tool in ons recept kun je de hoeveelheden van de ingrediënten verhogen of verlagen.
In de recepten die we op Alle Italiaanse publiceren, rekenen we ongeveer 200 gram ijs voor persoon: dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs.
👉 Wij gebruiken een zelfkoelende ijsmachine, maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
Bekijk ook onze pagina's over voor het gebruiken of kiezen van een ijsmachine.
Scheid de dooiers van de eiwitten; voor roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.
Giet de basisingrediënten in een kom: eidooiers, slagroom, melk en suiker.
Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan suiker toe. Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.
Als je roomijs op smaak wilt brengen, kun je een kaneelstokje, of een vanillestokje, vanillesuiker of de eetbare schil van een citroen toevoegen.
Terwijl het mengsel opwarmt, absorbeert het de smaak.
Doe het mengsel in een steelpan en verwarm op laag vuur; meng af en toe met een houten lepel om klontjes te voorkomen.
Verwarm het mengsel goed, blijf een minuut roeren en zet dan het vuur uit. Het ei mag niet stollen ook omdat er suiker in het mengsel zit.
👉 Als je een keukenthermometer hebt, moet het mengsel een temperatuur van 83°C bereiken.
Laat het mengsel afkoelen voordat je het in de ijsmachine giet.
Eerst laten afkoelen tot kamertemperatuur; zet het dan minimaal een uur in de koelkast, tot het koud is.
Als het mengsel is afgekoeld, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten.
Een zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik.
Sommige ijsmachines geven de interne temperatuur weer: we wachten tot de temperatuur daalt tot onder de -22 °C voordat we het mengsel inschenken.
Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het homogeen wordt.
Als de ijsmachine goed is afgekoeld, is het tijd om het ijsmengsel te schenken.
Hiervoor kun je de opening gebruiken die aan de bovenkant van de ijsmachine zit. Het hangt natuurlijk van het model af. Het doel is niet om het deksel te openen om de kou niet te verspreiden.
De ijsmachine heeft ongeveer 30-40 minuten nodig om het ijs te maken: het hangt ook af van andere factoren, zoals de hoeveelheid ingrediënten.
Na 20 minuten begint het mengsel lucht vast te houden en neemt het volume toe.
👉 Hoe weet je wanneer het ijs klaar is? De ijsmachine stopt vaak niet automatisch. Als het ijs stevig lijkt, met de textuur van een ijsje, laat het nog 5 minuten in de ijsmachine mixen.
Daarna is het roomijs klaar!
Geniet van je Italiaans roomijs! 🍨
Vers gemaakt is het ijs erg zacht. Je kunt het natuurlijk meteen eten.
We plaatsen het minimaal een uur in de vriezer voordat we het opeten: zo wordt het wat steviger.
Om de foto van het ijshoorntje te maken, lieten we het ijs een paar uur in de vriezer liggen.
Je kunt het ijs een paar dagen in de vriezer bewaren: het wordt hard, maar niet te veel. Zoals die van de ijssalon.
👉 Als het ijs dat je in de vriezer bewaart te hard is, laat het dan in de koelkast ontdooien in plaats van op kamertemperatuur. Zo wordt het ijs weer zacht, in plaats van te smelten.
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Je kunt alle ijsrecepten van Alle Italiaanse zelfs zonder ijsmachine maken. De ingrediënten veranderen niet, met of zonder ijsmachine.
De manier waarop het ijs wordt verwerkt verandert: met de ijsmachine krijg je een zachte roomijs dankzij de aanwezigheid van lucht; zonder ijsmachine is het moeilijk om een romig ijsje te krijgen.
Roomijs die je zelf maakt met de ingrediënten van Italiaans ijs is zeker beter met de ijsmachine.
Maar als je roomijs wilt maken zonder de ijsmachine, kun je de recept zonder ijsmachine volgen.
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato alla crema | Roomijs |
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Gelato italiano | Italiaans ijs |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.