Laatst bijgewerkt op 23 april 2023

Roomijs maken 🍨 Italiaans recept met eieren, licht en lekker

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Hoe maak je een gezonde roomijs met verse ingrediënten? Het Italiaanse recept voor roomijs met eieren, eenvoudig en snel; ook gearomatiseerd met vanille of kaneel smaken.

Zelf roomijs maken - Alle Italiaanse
Het roomijs die we hebben gemaakt voor ons ijsrecepten boek. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend.

Italië staat bekend om ambachtelijk ijs (🔊 gelato artigianale in het Italiaans), het verse ijs dat wordt geproduceerd in de ijssalon en direct wordt verkocht.

Op Alle Italiaanse gaan we nog een stapje verder en delen we veel recepten om zelf ijs te maken.

Ons ijs basisrecept bevat geen eieren. Je kunt zelfs heel romig ijs maken zonder eieren; het is de ijssmaak die in Italiaanse ijssalons Fiordilatte of gelato alla panna wordt genoemd.

Maar de eieren?
De eieren werken als verdikkingsmiddel; met het ei, het ijs is iets romiger en heeft een rijkere smaak. Het grootste verschil is dat het bereiden van ijs met eieren langer duurt.

Dit komt door het pasteuriseren van het mengsel voordat het in de ijsmachine wordt gegoten; we verwarmen het en laten het dan afkoelen.

Op deze pagina delen we het roomijs basisrecept met ei, dat we in Italië 🔊 gelato alla crema noemen.



23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato alla crema Roomijs
🔊 Gelato IJs
🔊 Gelato italiano Italiaans ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Roomijs maken met de ijsmachine

Wij volgen de instructies van het voedingscentrum en raden altijd aan om het ijsmengsel met de eieren in een pannetje te verwarmen; dit om uit te sluiten dat het bacteriën bevat.

Maar je kunt geen ijs maken met het hete mengsel en je moet wachten tot het is afgekoeld.
Hiervoor schrijven we dat de procedure van het roomijs met ei langer is. Maar roomijs met eieren is romiger en rijker van smaak. En terwijl je het mengsel verwarmt, kun je het ook aromatiseren met verschillende smaken: kaneel, citroen of vanille, zoals we doen in ons receptenboek.

Fiordilatte ijs en roomijs met eieren bevatten ongeveer dezelfde calorieën; beide worden gebruikt als basis voor andere ijsrecepten, bijvoorbeeld chocolade-ijs en pistache-ijs, die je met of zonder eieren kunt maken.

IJsmachine kopen

Bekijk onze gids: welke ijsmachines zijn goed?.


Roomijs
Italiaans recept met eieren

4.9
(11) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 1 uur koeltijd
  • 40 min in de ijsmachine

Om dit recept te maken gebruiken we een ijsmachine: zo krijgen we een lekker zacht ijsje zoals dat uit de ijssalon.

Ook zonder ijsmachine kun je zelf ijs maken; maar het zal zeker minder romig zijn dan echt ijs. Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten zijn hetzelfde.

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

  • Melk 310 g
  • Slagroom 160 g
  • Suiker 90 g
  • Eierdooiers 3
roomijs ingrediënten

Wat bevat roomijs

De ingrediënten van Italiaans roomijs zijn hetzelfde als het ijs basisrecept: melk, slagroom, suiker, plus de eieren.

Van het ei gebruiken we alleen het eidooier, en niet het eiwit.

👉 In andere soorten ijs gebruiken we alleen het eiwit en niet de dooier: bijvoorbeeld in de verse en heerlijke citroen sorbetijs of in de sinaasappel sorbetijs uit ons receptenboek. In dat geval voegen we echter alleen water toe en geen melk.


Roomijs aromatiseren

Wil je roomijs een bijzonder aroma geven? We raden aan om vanille, kaneel of citroenschil te gebruiken. Je kunt deze ingredienten toevoegen aan het begin van de bereiding, wanneer we het mengsel in een steelpan opwarmen.

En dan kun je ze verwijderen als het mengsel koud is, voordat je het in de ijsmachine giet.

Aroma voor roomijs

Hoeveel ijs krijg ik?

Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 600 g ijs; prima voor 3 personen.

Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig gewoon alle ingrediënten met 1,5 of met 2.

Bereiding

In het roomijs recept moet je de ingrediënten opwarmen, want er zitten eieren in. Het mengsel moet worden verwarmd en afgekoeld voordat het in de ijsmachine wordt gegoten. Deze stap zit niet in het basisijsrecept, dat gaat veel sneller.

  1. Scheid de eidooiers van het eiwit

    Eierscheider
    Een praktische en mooie eierscheider

    Scheid de dooiers van de eiwitten; voor roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.

    Peleg design eischeider vis Yolkfish - bol.com
  2. Mix de ingrediënten

    Giet de basisingrediënten in een steelpan: eidooiers, slagroom, melk, suiker.

    Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan suiker toe. Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.

  3. Voeg het aroma toe: vanille, kaneel of citroen (optioneel)

    Als je roomijs op smaak wilt brengen, is dit het moment. Voordat je het mengsel op het vuur zet, kun je een kaneelstokje of een vanillestokje, vanillesuiker of de schil van een citroen toevoegen. Het mengsel, die opwarmt, zal het aroma absorberen.

    Roomijs aroma toevoegen

    Als je het mengsel van het vuur haalt kun je het filteren van de citroenschil; het vanillestokje en kaneel haal je er gemakkelijk uit.

  4. Verwarm het mengsel

    Verwarm de steelpan op laag vuur en blijf met de hand roeren met een houten garde.

    Roomijs mengsel verwarmen

    Blijf het mengsel een paar minuten roeren; het voorkomt dat het ei gaat klonteren en dat het mengsel aan de bodem van de pan blijft plakken. Zet het vuur uit als het mengsel heet en homogeen is, maar niet gestold of kookt.

  5. Laat het mengsel afkoelen

    >Laat het mengsel afkoelen voordat je het in de ijsmachine giet.

    Eerst laten afkoelen tot kamertemperatuur; zet het dan minimaal een uur in de koelkast, tot het koud is.

    👉 We raden aan om alleen koude ingrediënten in de ijsmachine te gieten.

    Waarom? Omdat de ijsmachine anders moeite heeft om de temperatuur te bereiken die nodig is om het ijs te maken.

  6. Zet de ijsmachine aan

    IJsmachine aanzetten om italiaanse roomijs the maken

    Als het mengsel is afgekoeld, is het tijd om de ijsmachine aan te zetten.

    Een zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -22 graden voordat we het ijs inschenken.

    Lees de instructies van je ijsmachine om deze optimaal te gebruiken.

  7. Haal het mengsel uit de koelkast

    Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het homogeen wordt.

    Daarna is het mengsel klaar om in de ijsmachine te worden gegoten.

  8. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:

    • de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;

    • de roerarm draait al.

    Om het ijs in de ijsmachine te schenken, kun je de opening gebruiken die aan de bovenkant van de ijsmachine zit. Het hangt natuurlijk van het model af. Maar het punt is niet om het deksel te openen om het ijs te schenken, om de kou niet te verspreiden.

  9. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    De ijsmachine heeft ongeveer 30 minuten nodig om het ijs te maken: het hangt ook af van andere factoren, zoals de ingrediënten en de hoeveelheid mengsel.

    Na twintig minuten begint het mengsel lucht vast te houden en neemt het volume toe.

    Roomijs klaar in de ijsmachine

    👉 Hoe weet je wanneer het ijs klaar is? De ijsmachine stopt niet altijd vanzelf. Als het ijs je stevig lijkt, met de structuur van een ijsje, laat je het nog 5 minuten in de ijsmachine staan.
    Daarna is het ijs klaar.

Geniet van je Italiaans roomijs! 😄🍨

Thuis roomijs maken - Alle Italiaanse

Roomijs bewaren

Vers gemaakt is het ijs erg zacht. Je kunt het natuurlijk meteen eten.
We stoppen het minimaal een uur in de vriezer voordat we het opeten: zo wordt het wat steviger.

Om de foto van het hoorntje te maken, lieten we het ijs een paar uur in de vriezer liggen.

Je kunt het ijs een paar dagen in de vriezer bewaren: het wordt hard, maar niet te veel. Zoals die van de ijssalon.

Zo maak je 's middags ijs, bewaar je het in de vriezer en bied je het na het eten aan je gasten aan.

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Roomijs maken zonder ijsmachine

Je kunt alle ijsrecepten van Alle Italiaanse zelfs zonder ijsmachine maken. De ingrediënten veranderen niet, met of zonder ijsmachine.
De manier waarop het ijs wordt verwerkt verandert: met de ijsmachine krijg je een zachte roomijs dankzij de aanwezigheid van lucht; zonder ijsmachine is het moeilijk om een romig ijsje te krijgen.

Roomijs die je zelf maakt met de ingrediënten van Italiaans ijs is zeker beter met de ijsmachine.
Maar als je roomijs wilt maken zonder de ijsmachine, kun je de methode gebruiken die we leren op onze pagina gewijd aan ijs maken zonder ijsmachine, met gezonde ingrediënten.

zelfgemaakt roomijs hoorntje

Wij zijn van mening dat een ijsmachine een goede koop is, ook omdat sommige erg goedkoop zijn en geschikt zijn voor starters, terwijl ze nog steeds uitstekend ijs produceren.

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs
Alle Italiaanse

De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs met ei
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokosijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!


Roomijs veelgestelde vragen


Is roomijs sorbetijs?

Tussen roomijs en sorbetijs zit een groot verschil in de ingrediënten en dus in het percentage vetten en suikers.

  • Roomijs wordt gemaakt met melk, room, suiker en eventueel eieren. Plus de andere ingrediënten die je lekker vindt, voor de smaak die je wilt krijgen.

  • Sorbetijs wordt gemaakt met water, suiker en fruit (vers of diepvries).

Zoals je kunt zien zit er een groot verschil in de ingrediënten.


Is roomijs gezond of ongezond?

Hangt ervan af. Voor zelfgemaakt ijs gebruik je verse ingrediënten. Suiker, room, melk en eieren vormen echter een voedsel dat rijk is aan calorieën.
Onze Italiaanse ijsrecepten, behalve het roomijs recept, bevatten geen eieren: je krijgt dus een lichter ijsje.

We schreven ook een pagina over caloriearm ijs: we maken heerlijk ijs zonder room en zonder suiker, en we delen recepten: bijvoorbeeld de caloriearm ijs met kokosmelk en honing.

Fruit sorbetijs is nog minder calorierijk omdat het geen eieren, room of melk bevat. Alleen water, suiker en fruit.


Bevat roomijs vanille?

Niet per se, maar je kunt ijs op veel manieren op smaak brengen: bijvoorbeeld kaneel, anijs en zelfs vanille. Je kunt zowel vanillesuiker als vanillestokje gebruiken.

Bekijk ook onze vanille-ijs recept.

Hoe roomijs zacht te houden

Zelfgemaakte roomijs smaakt beter als je het meteen eet, zodra het klaar is. Dit komt omdat huisgemaakt ijs bevat verse ingrediënten en geen verdikkingsmiddelen.

Als je het in de vriezer legt, is het de volgende dag zo hard als een blok ijs. Voordat je het kunt eten, moet je het ontdooien, maar er is een probleem: het gaat snel van vaste naar vloeibare toestand en heeft niet langer de zachtheid van ijs.

Hoe de roomijs zacht te houden? We geven je een tip: probeer het ijs eens in de koelkast te ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur. Haal het ijs dan uit de vriezer en zet het in de koelkast. Na ongeveer veertig minuten zou het ijs weer zacht moeten zijn. Eet smakelijk!

caloriearm ijs maken

Bekijk ook ons blog over caloriearm ijs maken zonder slagroom en zonder suiker

Roomijs
Geniet van je roomijs Foto: M. Skeeter

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse roomijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.