Frambozenijs 🍨 Italiaans recept met ijsmachine
👩👩👧 3 personen
👩🍳 Erg makkelijk
⏰ 10 min bereiden
⏰ 30 min in de ijsmachine
Het frambozenijs dat wij op deze pagina maken is makkelijk, romig en vooral heerlijk , buonissimo .
Het recept is gebaseerd op de smaak van melkijs, in Italië fiordilatte genoemd, de basissmaak van «wit» ijs.
Dit ijsrecept bevat geen eieren , die in zelfgemaakt ijs niet altijd nodig zijn. Dit geldt vooral voor fruitijsjes, omdat eidooiers de ijssmaak veranderen. Slagroom en suiker maken het ijs zacht en met een perfecte textuur.
🙄 Sommige sites , zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore !
Ingrediënten
Melk 220 g
Slagroom 80 g
Suiker 90 g
Frambozen (verse of bevroren) 250 g
Om romig ijs te verkrijgen gebruiken we volle melk en slagroom 35% vet . Je hoeft de slagroom niet op te kloppen, je hoeft hem alleen maar toe te voegen aan het mengsel, vers uit de koelkast.
Frambozenijs maken van bevroren frambozen
Het is niet altijd makkelijk om verse frambozen te vinden, zowel in Nederland als in Italië.
Bevroren frambozen zijn een goede keuze, om twee redenen: bevroren fruit is lekker (de smaak is als die van vers fruit); bovendien het is ook veel gemakkelijker om ijs te maken met koude ingrediënten.
Hoeveel frambozenijs krijg ik?
Met de ingrediënten van dit ijsrecept krijg je ongeveer 600 g ijs: goed voor 2-3 personen.
Je kunt natuurlijk meer ijs maken : je hoeft alleen maar alle ingrediënten met 1,5 of 2 te vermenigvuldigen.
De ijsmachine
Om ijs te maken gebruiken we een klassiek model zelfkoelende ijsmachine. De bereiding is voor de meeste ijsmachines hetzelfde.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed bevroren zijn voordat je het ijs gaat maken.
Bereiding
Bereid de frambozen
Als je verse frambozen gebruikt, hoef je ze alleen maar te wassen.
Diepgevroren frambozen daarentegen zijn al gebruiksklaar; je hoeft niet te wachten tot ze ontdooid zijn.
Zet de ijsmachine aan
Meestal duurt het 10 minuten voordat de ijsmachine koud is en klaar om ijs te maken.
Allereerst zetten we de ijsmachine aan en laten hem voorkoelen terwijl we de ingrediënten mengen.
Mix de ingrediënten
Merk op dat alle ingrediënten in grammen zijn geschreven, zelfs vloeistoffen. Dit is om nauwkeurig te zijn: weeg elk ingrediënt met een digitale keukenweegschaal en voeg het toe aan de mix.
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met een staafmixer . Meng alle ingrediënten goed door elkaar om de frambozen goed te hakken.
Zo krijg je een homogene ijsmengsel .
Meng de ingrediënten in een kom. Zo is het makkelijk om het mengsel in de ijsmachine te gieten
Als alternatief kun je een blender gebruiken.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.
Sommige ijsmachines geven de interne temperatuur weer. Wij wachten altijd tot de temperatuur minimaal -25 °C is voordat we het ijs schenken.
Om het ijsmengsel te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine. Zo ontsnapt de kou niet terwijl wij het ijs inschenken.
Laat het ijs ongeveer 30-40 minuten roeren
Het ijs roeren in de ijsmachine
Na ongeveer 10-15 minuten begint het mengsel lucht op te nemen en in volume toe te nemen .
Je kunt het ijs observeren via de doorichtige deksel van de ijsmachine. Binnen 40 minuten is het ijs klaar, mede afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.
Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de roerarm vanzelf als het ijs klaar is.
Geniet van je frambozenijs! 🍨
Ons heerlijke frambozenijs, op een hoorntje
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië , als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed? )
IJs
2e editie
Wij schreven een boek
met 50 originele ijsrecepten
met de ijsmachine
🍨 Bekijk ons ijsboek
In gedrukte of e-book versie
🍨🍰
Met ons zelfgemaakt ijs maken we ook heerlijke ijstaarten , die we in ons IJstaart recepten boek hebben verzameld.
Frambozenijs ook zonder ijsmachine
Velen vragen ons hoe je ijs kunt maken zonder ijsmachine , vooral als ze voor het eerst ervaring hebben met zelfgemaakt ijs.
Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten veranderen niet . Daarom raden we je aan de ingrediënten van onze ijsrecepten te gebruiken, zelfs als je de ijsmachine niet gebruikt.
Zonder ijsmachine krijg je geen zacht en romig ijs: het ijs wordt namelijk net iets ijziger. Een ijsmachine mixt de ingrediënten bij een temperatuur onder de -20 graden: zo neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Vooral bij fruitijsjes is er echter een kortere weg om ijs te maken zonder ijsmachine: bevroren fruit gebruiken .
Als je geen ijsmachine gebruikt, maak je heel snel een frambozen ijsdessert. Doe gewoon de ingrediënten van het frambozenijs recept of frambozen sorbetijs in de blender. We raden aan om altijd de ingrediënten van ijsrecepten te gebruiken, ook als hiervoor een ijsmachine nodig is.
Ook als je een ijsmachine hebt, is het gebruik van diepgevroren frambozen erg handig. Eigenlijk moeten alle ingrediënten die je in de ijsmachine giet koud zijn: frambozenijs is in ongeveer een half uur klaar , terwijl sorbetijs slechts 20 minuten duurt.
Meer Italiaanse ijsrecepten
Op onze website Alle Italiaanse hebben wij verschillende ijsrecepten gepubliceerd die je zelf kunt maken met de ijsmachine:
Geniet van je Italiaanse frambozenijs! 🍨
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.