Melk, slagroom, suiker en verse (of bevroren) frambozen, en uiteraard geen eieren. Wij zijn Italianen en delen onze ingrediënten en bereiding van frambozenijs, net zo lekker als dat in de ijssalon
Net als bij andere fruitijsjes zijn er minstens twee manieren om frambozenijs te maken: met slagroom en melk, of gewoon met water.
IJs gemaakt met alleen water en suiker wordt sorbetijs genoemd. Frambozen sorbetijs is vers en licht, en een heerlijk zomers toetje.
In plaats daarvan maken we op deze pagina de romigere versie: frambozenijs gemaakt met melk en slagroom. De intens rode kleur van de framboos wordt door zuivelproducten verdund en wordt helderrozezoals in de video hierboven.
Het frambozenijs dat wij op deze pagina maken is makkelijk, romig en vooral heerlijk, buonissimo.
Het recept is gebaseerd op de smaak van melkijs, in Italië fiordilatte genoemd, de basissmaak van «wit» ijs.
Dit ijsrecept bevat geen eieren, die in zelfgemaakt ijs niet altijd nodig zijn. Dit geldt vooral voor fruitijsjes, omdat eidooiers de ijssmaak veranderen. Slagroom en suiker maken het ijs zacht en met een perfecte textuur.
Ingrediënten
Melk 220 g
Slagroom 80 g
Suiker 90 g
Frambozen (verse of bevroren) 250 g
Om romig ijs te verkrijgen gebruiken we volle melk en slagroom 35% vet. Je hoeft de slagroom niet op te kloppen, je hoeft hem alleen maar toe te voegen aan het mengsel, vers uit de koelkast.
Frambozenijs maken van bevroren frambozen
Het is niet altijd makkelijk om verse frambozen te vinden, zowel in Nederland als in Italië.
Bevroren frambozen zijn een goede keuze, om twee redenen: bevroren fruit is lekker (de smaak is als die van vers fruit); bovendien het is ook veel gemakkelijker om ijs te maken met koude ingrediënten.
Hoeveel frambozenijs krijg ik?
Met de ingrediënten van dit ijsrecept krijg je ongeveer 600 g ijs: goed voor 2-3 personen.
Je kunt natuurlijk meer ijs maken: je hoeft alleen maar alle ingrediënten met 1,5 of 2 te vermenigvuldigen.
De ijsmachine
Om ijs te maken gebruiken we een klassiek model zelfkoelende ijsmachine. De bereiding is voor de meeste ijsmachines hetzelfde.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed bevroren zijn voordat je het ijs gaat maken.
Als je verse frambozen gebruikt, hoef je ze alleen maar te wassen.
Diepgevroren frambozen daarentegen zijn al gebruiksklaar; je hoeft niet te wachten tot ze ontdooid zijn.
Zet de ijsmachine aan
Meestal duurt het 10 minuten voordat de ijsmachine koud is en klaar om ijs te maken.
Allereerst zetten we de ijsmachine aan en laten hem voorkoelen terwijl we de ingrediënten mengen.
Mix de ingrediënten
Merk op dat alle ingrediënten in grammen zijn geschreven, zelfs vloeistoffen. Dit is om nauwkeurig te zijn: weeg elk ingrediënt met een digitale keukenweegschaal en voeg het toe aan de mix.
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met een staafmixer. Meng alle ingrediënten goed door elkaar om de frambozen goed te hakken.
Zo krijg je een homogene ijsmengsel.
Als alternatief kun je een blender gebruiken.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.
Sommige ijsmachines geven de interne temperatuur weer. Wij wachten altijd tot de temperatuur minimaal -25 °C is voordat we het ijs schenken.
Om het ijsmengsel te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine. Zo ontsnapt de kou niet terwijl wij het ijs inschenken.
Laat het ijs ongeveer 30-40 minuten roeren
Na ongeveer 10-15 minuten begint het mengsel lucht op te nemen en in volume toe te nemen.
Je kunt het ijs observeren via de doorichtige deksel van de ijsmachine. Binnen 40 minuten is het ijs klaar, mede afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.
Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de roerarm vanzelf als het ijs klaar is.
Velen vragen ons hoe je ijs kunt maken zonder ijsmachine, vooral als ze voor het eerst ervaring hebben met zelfgemaakt ijs.
Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten veranderen niet. Daarom raden we je aan de ingrediënten van onze ijsrecepten te gebruiken, zelfs als je de ijsmachine niet gebruikt.
Zonder ijsmachine krijg je geen zacht en romig ijs: het ijs wordt namelijk net iets ijziger. Een ijsmachine mixt de ingrediënten bij een temperatuur onder de -20 graden: zo neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Vooral bij fruitijsjes is er echter een kortere weg om ijs te maken zonder ijsmachine: bevroren fruit gebruiken.
Als je geen ijsmachine gebruikt, maak je heel snel een frambozen ijsdessert. Doe gewoon de ingrediënten van het frambozenijs recept of frambozen sorbetijs in de blender. We raden aan om altijd de ingrediënten van ijsrecepten te gebruiken, ook als hiervoor een ijsmachine nodig is.
Ook als je een ijsmachine hebt, is het gebruik van diepgevroren frambozen erg handig. Eigenlijk moeten alle ingrediënten die je in de ijsmachine giet koud zijn: frambozenijs is in ongeveer een half uur klaar, terwijl sorbetijs slechts 20 minuten duurt.
Geniet van je Italiaanse frambozenijs! 🍨
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.