Hoe maak je zelf frambozenijs met gezonde ingrediënten, met melk of gewoon met water als sorbetijs? We delen het Italiaanse recept, ook caloriearm zonder suiker.
Frambozenijs is een van de meest populaire ijssmaken met fruit. Net als bij andere fruitijsjes zijn er minstens twee manieren om frambozenijs te maken: met slagroom en melk, of gewoon met water.
IJs gemaakt met alleen water en suiker wordt sorbetijs genoemd. Op Alle Italiaanse deelden we al het frambozen sorbetijs recept: vers en licht, het is een heerlijk zomers toetje.
Op deze pagina leggen we echter uit hoe je gezond frambozenijs maakt met melk. Vind je geen verse frambozen? Dan kun je bevroren frambozen gebruiken: ze zijn geweldig en zelf ijs maken is nog makkelijker en sneller. Ook zonder ijsmachine.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Op de pagina zelf ijs maken hebben we alle tips gedeeld om snel en met weinig ingrediënten Italiaans ijs te maken: melk, slagroom en suiker vormen de basis van vele ijssmaken.
We schreven ook over sorbetijs, ijs met fruit (en niet alleen: ook met chocolade voor een vegan chocolade-ijs) alleen gemaakt met water en suiker, zonder melk.
Eieren gaan niet in fruitijs: ze zijn niet nodig en veranderen de smaak van fruit. Ook roomijs maken met ei is wat ingewikkelder omdat je de ingrediënten op het vuur moet mixen en dan moet wachten tot ze zijn afgekoeld.
Hoe zeg je frambozenijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Lampone
Framboos
🔊
Lamponi
Frambozen
🔊
Gelato ai lamponi
Frambozenijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Wat is het verschil tussen frambozenijs en frambozen sorbetijs?
In de ijssalon vind je zowel fruitijs gemaakt met melk als fruit sorbetijs met water.
Naar onze mening zijn fruit ijssmaken - vooral mango ijs, aardbeienijs en frambozenijs - veel lekkerder als het met water zijn gemaakt. Dit komt omdat bij zuivelproducten de fruitsmaak minder intens is.
Frambozen sorbetijs
In Italiaanse ijssalons is het gebruikelijker om frambozen sorbetijs te vinden in plaats van frambozenijs gemaakt met melk. Je herkent hem direct aan de roze/felrode kleur.
Omdat sorbetijs met water wordt gemaakt, is het iets kouder en minder romig dan ijs. Het bevat ook minder calorieën en gaat heel goed samen met fiordilatte (het smaak van het ijs basisrecept) en met yoghurtijs.
Frambozenijs
Room en melk maken het frambozenijs romiger: tegelijkertijd is de smaak van frambozen minder sterk, evenals de kleur. Sterker nog, aan de kleur kun je direct herkennen of het ijs met melk is gemaakt.
Melk en slagroom maken het ijs natuurlijk meer calorisch. Een sorbetijs is een lichte snack, terwijl ijs ook een zomerse lunch kan vervangen.
Zowel in de sorbetijs als in het frambozenijs moet suiker worden toegevoegd, wat een belangrijk ingrediënt is voor de structuur van ijs. Je kunt ook suikeralternatieven gebruiken: we schreven over suikervrij ijs op de pagina caloriearm ijs.
Frambozenijs maken met of zonder ijsmachine
Velen vragen ons hoe je ijs kunt maken zonder ijsmachine, vooral als ze voor het eerst ervaring hebben met zelfgemaakt ijs.
De recepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken gebruik van een ijsmachine, omdat dit de enige manier is om een ijsje te krijgen zoals dat van de ijssalon.
Maar er zijn enkele methoden om ijs (of beter gezegd: een ijsdessert) ook zonder ijsmachine te maken.
Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten veranderen niet. Daarom raden we je aan de ingrediënten van onze ijsrecepten te gebruiken, zelfs als je de ijsmachine niet gebruikt.
Zonder ijsmachine krijg je geen zacht en romig ijs: het ijs wordt namelijk net iets ijziger. Een ijsmachine mixt de ingrediënten bij een temperatuur onder de -20 graden: zo neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Vooral bij fruitijsjes is er echter een kortere weg om ijs te maken zonder ijsmachine: bevroren fruit gebruiken.
Het is niet altijd makkelijk om verse frambozen te vinden, zowel in Nederland als in Italië. En natuurlijk, hoe lekkerder de frambozen die je gebruikt, hoe lekkerder het ijs zal zijn.
Bevroren frambozen gebruiken om ijs te maken is een uitstekende keuze, om twee redenen: bevroren fruit is lekker (de smaak is als die van vers fruit); bovendien het is ook veel gemakkelijker om ijs te maken met koude ingrediënten.
Als je geen ijsmachine gebruikt, maak je heel snel een frambozen ijsdessert. Doe gewoon de ingrediënten van het frambozenijs recept of frambozen sorbetijs in de blender. We raden aan om altijd de ingrediënten van ijsrecepten te gebruiken, ook als hiervoor een ijsmachine nodig is.
Ook als je een ijsmachine hebt, is het gebruik van diepgevroren frambozen erg handig. Eigenlijk moeten alle ingrediënten die je in de ijsmachine giet koud zijn: frambozenijs is in ongeveer een half uur klaar, terwijl sorbetijs slechts 20 minuten duurt.
Met de ingrediënten van dit ijsrecept krijg je ongeveer een halve kilo ijs: ongeveer 3 ijshoorntjes.
Je kunt natuurlijk meer ijs maken: je hoeft alleen maar alle ingrediënten met 1,5 of 2 te vermenigvuldigen.
Over het algemeen is het gemakkelijker om ijs te maken als de ijsmachine niet helemaal vol is. Vooral als je bij de eerste ervaringen bent, raden we je aan om met gematigde hoeveelheden te beginnen om de werking van de ijsmachine goed te begrijpen.
In het frambozenijs recept gebruiken we een ijsmachine. De procedure is niet specifiek voor onze ijsmachine. Alle ijsmachines werken op een vergelijkbare manier: we beschrijven de belangrijkste stappen, die voor alle ijsmachines gelden.
Zo is het belangrijk dat de ijsmachine al koud is als je het ijs inschenkt. Het is ook belangrijk dat de garde al draait: een klein trucje dat de kans verkleint dat de ijsmachine stopt voordat het ijs klaar is.
Gebruik je geen ijsmachine? Bekijk onze tips voor het maken van ijs zonder ijsmachine.
Bereid de frambozen
Het bereiden van frambozen is heel eenvoudig. Als je goede verse frambozen gebruikt, hoef je ze alleen maar te wassen.
Diepgevroren frambozen daarentegen zijn al gebruiksklaar: je hoeft niet te wachten tot ze ontdooid zijn.
Zet de ijsmachine aan
Meestal duurt het een paar minuten voordat de ijsmachine koud is. We raden je aan om hem eerst aan te zetten en af te laten koelen terwijl je de ijsingrediënten mixt.
Mix de ingrediënten
De beste manier om ingrediënten te mengen is met een staafmixer op lage snelheid. Zo krijg je een homogene mengsel, perfect voor ijs.
Meng de ingrediënten in een maatbeker. Zo is het makkelijk om het mengsel in de ijsmachine te gieten
Als alternatief kun je een blender gebruiken: het ijs zal toch goed zijn.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar om de frambozen goed te hakken.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
Om het ijs te schenken gebruiken we de opening op het deksel van de ijsmachine. Hierin hoef je de ijsmachine niet te openen en slaag je erin om het ijs in te schenken terwijl de garde draait zonder de kou te verspreiden.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
Het ijs roeren in de ijsmachine
Na ongeveer 10-15 minuten begint het mengsel lucht op te nemen en in volume toe te nemen.
Je kunt het ijs observeren via de transparante deksel van de ijsmachine. Het ijs moet in ongeveer 30 minuten klaar zijn.
Met een beetje ervaring begrijp je wanneer je de ijsmachine uit moet zetten; vaak stopt de garde vanzelf als het ijs klaar is.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Frambozenijs maken zonder suiker
Suiker is een belangrijk ingrediënt om zelf ijs te maken. Sterker nog, zonder suiker is het moeilijk om een romig en zacht ijs te krijgen.
Helaas is het niet echt mogelijk om een goed ijs te maken zonder enige vorm van suiker. Maar rr zijn echter alternatieven voor suiker in ijs, die we hebben vermeld op de pagina gewijd aan caloriearm ijs.
Een alternatief is bijvoorbeeld honing, die je kunt mengen met stevia en andere zoetstoffen. Een ander ingrediënt dat we vaak gebruiken is dadelsiroop.
Je kunt frambozenijs ook maken zonder melk en slagroom: je kunt bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken, die voldoende vet bevat om ijs te maken. Net als suiker zijn vetten ook een noodzakelijk ingrediënt voor een romig ijs.
Wij houden van vegan ijs en gebruiken vaak alleen fruit: banaan is bijvoorbeeld een ingrediënt dat roomijs romig, lekker en licht maakt.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋