Laatst bijgewerkt op 20 maart 2024

Advocaatijs met ijsmachine 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, kant-en-klaar advocaatje en eventueel citroenschil als smaakmaker. Wij zijn Italianen in Nederland en vieren Pasen met een romig advocaat ijsje, zelfgemaakt met de ijsmachine

Zelfgemaakt advocaatijs op een ijshoorntje
Het advocaatijs dat we voor dit recept hebben gemaakt

Beste mensen van Alle Italiaanse, ik wil graag advocaatijs maken voor de paasbrunch. Hebben jullie een recept met kant-en-klare advocaat?. Wij kregen dit bericht en vonden het een prima idee.

In Italië hebben we natuurlijk geen advocaat.
Ter garnering van de desserts maken we zabaglione, met eierdooiers zoals advocaat, maar dan met Marsala, een typische versterkte wijn uit Sicilië.

En dus gebruiken wij graag een traditioneel product in Nederland en België om Italiaans ijs te maken.

Op deze pagina bereiden wij een romige advocaatijs met de ijsmachine, snel en eenvoudig: je hoeft het mengsel niet eens te opwarmen.

👉 Ook leek het ons leuk om met Pasen een eenvoudige ijstaart met advocaat te bereiden. Bekijk hier het advocaatijstaart recept.




Advocaatijs 🍨 Italiaans recept met ijsmachine



  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 50 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Omdat de eieren al in advocaat zitten, hoeven we er geen extra aan toe te voegen om een romig ijsje te maken.

Naast advocaat gebruiken wij alleen melk, slagroom en suiker. Het is niet nodig om het mengsel te verwarmen: we mengen de koude ingrediënten en gieten het mengsel in de voorgekoelde ijsmachine.

👉 Om smaak te geven gebruiken we de eetbare schil van een citroen, die we raspen en direct aan het mengsel toevoegen.
Als je een sterkere citroensmaak wilt geven, kun je de bereidingsstappen van het citroenijs recept volgen: waarin we het mengsel verwarmen, op smaak brengen met citroenschil en laten afkoelen. Maar met deze extra stappen wordt de bereidingstijd langer.

Ingrediënten

Ingrediënten om advocaatijs te bereiden

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 350
    Volle melk 350 g
  • 130
    Advocaat 14% 130 g
  • 130
    Slagroom 130 g
  • 80
    Suiker 80 g
  • 1
    Citroenschil (eetbaar) 1 citroen


Opmerkingen over ingrediënten

Wij gebruiken volle melk 3,5 vet en verse slagroom 35% vet. Je hoeft de slagroom niet op te kloppen.
En kant-en-klare advocaat met 14% alcoholpercentage.

🍋 Als je citroenschil toevoegt: gebruik alleen de eetbare schil van biologische, onbehandelde citroenen. Dit staat bijvoorbeeld aangegeven op het etiket van de citroenen die je in de supermarkt koopt.

👉 Alle ingrediënten moeten erg koud zijn; bewaar de melk en advocaat vervolgens in de koelkast en haal ze er pas uit voordat je het ijs gaat maken.


De porties

Met deze hoeveelheden ingrediënten krijg je 230 gram ijs per persoon: zoals een hoorntje met 3 bolletjes uit de ijssalon. Met 3 porties maak je dus 690 gram ijs.

Dit ijsje heeft een calorie-inname van 189 kcal per 100 gram.


Zo meet je de ingrediënten af

Let op: wij meten alle ingrediënten in grammen.
Om ze te meten, doe je dit: weeg elk ingrediënt op een digitale keukenweegschaal, zelfs vloeistoffen, en voeg het vervolgens toe aan het mengsel.

Het is een eenvoudige, nauwkeurige methode, niet alleen voor ijsrecepten.


Het gereedschap

Naast de digitale keukenweegschaal heb je een staafmixer nodig om alle ingrediënten te mixen en natuurlijk een ijsmachine.

Je hebt geen specifiek model nodig: met onze ingrediënten aangegeven kun je zowel zelfvriezende ijsmachines als ijsmachines met koelelement gebruiken.
Vaak vragen ze ons of het mogelijk is om ons ijs te maken met de Ninja creami: dat doe je met de «Gelato» functie.


Bereiding

  1. Zet de ijsmachine aan

    Zet de zelfvriezende ijsmachine aan: het duurt meestal 10-15 minuten om voor te koelen; daarna is het klaar om ijs te maken.

  2. Was en rasp de citroenschil

    Was de citroen goed en rasp de schil fijn. Gebruik alleen citroenen met eetbare schil, en daardoor geschikt voor gebruik in desserts.

    Was en rasp de citroenschil

  3. Meng de ingrediënten

    Voeg in een mengkom melk, slagroom, advocaat, suiker en geraspte citroenschil toe.
    Meng alles met een staafmixer tot de suiker volledig is opgelost.

    👉 Het mengsel moet koud zijn voordat je het in de ijsmachine giet.

    Meng de ingrediënten
    Op de foto maken we 900 g ijs, voor 4 personen

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Wij gieten het mengsel door het venstertje in de deksel van de ijsmachine, terwijl de roerarm draait. Zo hoeven we de deksel niet op te tillen en blijft de binnenkant van de ijsmachine erg koud.

    👉 Vergeet niet de timer van de ijsmachine opnieuw in te stellen, zodat deze niet stopt voordat het ijs klaar is.

    Giet het mengsel in de ijsmachine

  5. Laat het ongeveer 40 minuten roeren

    Als je door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kijkt, begint het ijs na ongeveer 15-20 minuten in volume toe te nemen.
    De roertijd is ook afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.

    Wanneer het ijs klaar is, stopt de roerarm van de ijsmachine vanzelf. Maar nogmaals, het hangt af van de machine.
    Het is beter om het ijs iets langer te laten staan dan de machine te stoppen terwijl het ijs nog vloeibaar is.

    Laat het ongeveer 40 minuten roeren

  6. Serveer en bewaar

    Zelfgemaakt ijs is vers gemaakt lekker, maar je kunt het ook een uur in de vriezer leggen om op te stijven voordat je het serveert.

    Wij bewaren het maximaal 3 dagen in de vriezer.
    Als het te hard wordt, haal het dan uit de vriezer en laat het 5-10 minuten in de koelkast ontdooien: zo smelt het ijs niet.

Geniet van het advocaatijs, 🔊 buon gelato! 🍨

Thuisgemaakt advocaatijs op een ijshoorntje met slagroom

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image



Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.