Laatst bijgewerkt op 18 oktober 2023

Aardbeienijs met ijsmachine 🍓🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, aardbeien en geen eieren. Wij zijn Italianen en maken heerlijk aardbeienijs met ijsmachine. We delen recept en ingrediënten

Een filmpje van ons aardbeienijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit.

In de ijssalon zijn er twee soorten aardbeienijs: gemaakt met melk, romig en lichtroze van kleur; of gemaakt met water, met een felle kleur, genaamd sorbetijs.

We hebben het aardbeiensorbetijs recept gedeeld in ons ijs receptenboek: verfrissend en snel te bereiden, vooral geschikt voor de zomer.

Op deze pagina maken we aardbeienijs met melk en slagroom. We bereiden het ijs met de ijsmachine en delen het stapsgewijze proces.

Zoals bij alle fruitijsjes, voegen we geen eieren toe aan aardbeienijs. Het ei in ijs is een verdikkingsmiddel, maar in fruitijs is het niet nodig en verandert het inderdaad de smaak.Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je aardbeienijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Fragola Aardbei
🔊 Gelato alla fragola Aardbeienijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Aardbeienijs 🍓 Italiaans recept zonder ei met de ijsmachine

4.9
(21) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

Dit is het aardbeienijs basisrecept met de ijsmachine, gemaakt met melk, slagroom, suiker en zonder eieren.

Je kunt zowel verse als diepgevroren aardbeien gebruiken. We krijgen een romig en lekker ijs zoals dat van de beste ijssalons.


Ingrediënten

aardbeienijs ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
melk-volle Volle melk 230 g
aardbeien Aardbeien 250 g
slagroom Slagroom 90 g
suiker-wit Suiker 90 g

De ingrediënten die je in de ijsmachine giet, moeten koud uit de koelkast zijn.

Net als in het ijs basisrecept zonder ei raden we aan om het volgende te gebruiken:

 • verse volle melk met 3,5% vet;

 • slagroom met 35% vet; het is niet nodig om het te kloppen voordat je deze aan de andere ingrediënten toevoegt.

 • Witte suiker om een lekker romig ijs te verkrijgen


Aardbeienijs ook van bevroren aardbeien

Als je goede verse aardbeien hebt, gebruik die dan: het ijs zal geweldig zijn met vers fruit. Diepgevroren aardbeien zijn een prima alternatief omdat ze jaarrond verkrijgbaar zijn en voor zover wij weten van goede kwaliteit.

Met bevroren aardbeien is ijs sneller gemaakt. Een truc die niet in de handleiding van de ijsmachine staat, is dat de ingrediënten die je inschenkt al koud uit de koelkast moeten komen.
De ijsmachine maakt namelijk het ijs rond de -22 °C; als je het mengsel heet inschenkt, moet de ijsmachine hard werken om het op de juiste temperatuur te krijgen. Als het mengsel echter al koud is, is het ijs in slechts 20 minuten klaar.

Hoeveel ijs krijg ik?

Met de tool in ons recept kun je de hoeveelheden van de ingrediënten verhogen of verlagen.

In de recepten die we op Alle Italiaanse publiceren, rekenen we ongeveer 600 gram ijs voor 3 personen: dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs per persoon.

600 g ijs neemt ongeveer 0,8 liter volume in het bakje van de ijsmachine: en daarom kun je deze hoeveelheid ijs maken met alle ijsmachines, zelfs de kleine van 1 L.


De ijsmachine

Voor dit recept hebben we een populaire zelfvriezende ijsmachine van 2 L gebruikt; maar de stappen van ons recept zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt.

Bekijk ook onze gids over het gebruik van de ijsmachine.

Heb je geen ijsmachine maar wil je wel aardbeienijs maken? Meng de ingrediënten die we in dit recept schrijven en bekijk de methode om ijs te maken zonder ijsmachine.


Bereiding

 1. Snijd de aardbeien

  aardbeienijs bereiden

  Als je verse aardbeien gebruikt: was ze, maak ze schoon en snijd ze in kleine stukjes. Bevroren aardbeien zijn klaar voor gebruik.

 2. Zet de ijsmachine aan

  Zet de zelfvriezende ijsmachine aan. Het hangt af van de ijsmachine, maar het duurt meestal 10-15 minuten voordat de ijsmachine koud is en klaar om ijs te maken.

  Laat de ijsmachine afkoelen terwijl je de aardbeien met de andere ingrediënten mengt.

 3. Mix de ingrediënten

  Aardbeienijs ingrediënten mengen

  We mixen de ingrediënten meestal met een staafmixer.

  Doe alle ingrediënten in een kom: eerst de vloeistoffen, dan de gehakte aardbeien en als laatste de suiker.

  Gebruik de staafmixer op lage snelheid: zo krijg je een glad en homogeen mengsel.

  Als je bevroren aardbeien gebruikt, en dus vrij hard, is het makkelijker om de ingrediënten met een blender te mixen.

 4. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • De ijsmachine is koud genoeg.

   Sommige ijsmachines geven de temperatuur aan, die moet minimaal -22°C zijn om het ijs te vormen.
   We schenken het ijs nadat we de ijsmachine 10-15 minuten hebben laten afkoelen. Aangezien het aftellen begint bij 60 minuten, schenken we het ijs wanneer de timer 50-45 minuten aangeeft.

  • Giet het mengsel terwijl de roerarm al draait.

  Aardbeienijs roeren in de ijsmachine

  Jouw ijsmachine heeft waarschijnlijk een opening die handig is om het mengsel te schenken zonder het deksel volledig op te tillen, waardoor de kou niet wordt verspreid.

  Het is belangrijk om het ijs in te schenken als de ijsmachine erg koud is: dit geldt voor alle ijsmachines, de zelfvriezende en die met koelelement.

 5. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Aardbeien sorbetijs in de ijsmachine roeren

  Meestal doet de ijsmachine er 30-40 min over om ijs te maken: misschien iets minder als je bevroren aardbeien gebruikt. Je kunt de status van het ijs controleren via het doorzichtige deksel van de ijsmachine.

  Het ijs is klaar als de roerarm stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
  Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.

Aardbeienijs klaar in de bakje van de ijsmachine
Zo ziet aardbeienijs eruit als het klaar is in de ijsmachine

Geniet van je aardbeienijs! 😄🍨

aardbeienijs hoorntje
Ons aardbeienijsje 👍 We zetten het op het hoorntje zodra het klaar is: als je harder ijs wilt, laat het dan minstens een uur in de vriezer staan voordat je het serveert.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Aardbeienijs zonder ijsmachine

Om onze recepten op Alle Italiaanse te maken gebruiken we de ijsmachine. Maar op alle pagina's schrijven we dat je ook ijs kunt maken als je geen ijsmachine hebt. Hoe doe je dit?

Allereerst de ingrediënten: heb je geen ijsmachine maar wil je wel ijs maken, dan kun je de ingrediënten uit onze recepten gebruiken. Samen gemengd zijn ze een uitstekende basismix voor ijs. Daarna is de procedure voor het maken van het ijs anders.
Een ijsmachine mixt ijs langzaam en houdt het koud. Zo neemt ijs in volume toe, neemt het lucht op, smelten de suikers en wordt het zacht als ijs uit de ijssalon.

aardbeienijs roeren in de ijsmachine
600 g aardbeienijs dat we voor dit recept hebben gemaakt met onze ijsmachine

We hebben ook uitgebreid de stappen gedeeld om ijs te maken zonder ijsmachine. De meest gebruikte methode is om het mengsel een paar uur te laten bevriezen. Als het bevroren is, mix je het in een krachtige blender om een koud dessert te maken. Het zal niet zo zacht en romig zijn als echt ijs, maar het komt in de buurt.

Een andere methode, misschien praktischer en waar wij de voorkeur aan geven, is om de ingrediënten van het ijs te mengen en vervolgens in de ijsvormpjes te gieten: om in korte tijd een romig stickijs te krijgen.

Ten slotte delen veel online sites recepten voor het maken van ijs zonder ijsmachine met gecondenseerde melk: we raden je aan dit te vermijden, omdat gecondenseerde melk niet nodig is om thuis ijs te maken en het is erg calorierijk.

Het is veel gezonder, sneller en goedkoper om zelf ijs te maken met een ijsmachine. Er zijn ijsmachines die prima zijn om ervaring op te doen en die maar 50 euro kosten, bijvoorbeeld die met koelelement.

Ook hebben we een gids geschreven voor het kiezen van een ijsmachine: zelfkoelend of met koelelement, met een inhoud van 1 tot 2 liter.

Zonder slagroom

Je kunt ijs op veel manieren maken: licht en caloriearm, of rijk aan ingrediënten en calorieën. Zoals we vaak schrijven: de meeste websites publiceren recepten met eieren, die vaak niet in Italiaans ijs passen; vooral in fruitsmaken.

Het lichtste en eenvoudigste aardbeienijs dat je kunt maken is aardbeien sorbetijs, met water en suiker.

Er zijn echter ook alternatieven voor een romig maar zuivelvrij aardbeienijs. We schreven een pagina over caloriearm ijs, waar we de tips delen voor het maken van ijs zonder slagroom, zonder melk en met suikeralternatieven.

Je kunt bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken in plaats van zuivelproducten; pas wel op dat je de ingrediënten goed doseert, want kokosmelk heeft een zeer sterke smaak en verandert de smaak van aardbeienijs.

We gebruiken ook sojamelk in aardbeienijs en we experimenteren graag met het toevoegen van een beetje banaan om het ijs romiger te maken.Geniet van je Italiaanse aardbeienijs! 🍓🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.