Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2022

Aardbeienijs maken 🍓🍨 Italiaans gezond recept zonder ei

Is aardbeienijs lekkerder met melk, of gewoon met water als sorbetijs? Kan het ook zonder slagroom? We delen het Italiaanse aardbeienijs recept, gemaakt met echte ingrediënten en zonder eieren. Met of zonder ijsmachine.

aardbeienijs

De fruitijsjes die je in de ijssalon vindt, zijn van twee soorten: fruit ijs gemaakt met melk of alleen van water, sorbetijs genaamd.

Op Alle Italiaanse hebben we al een pagina gewijd aan sorbetijs, wat naar onze mening de beste manier is om van fruit in ijs te genieten. Een van de meest populaire sorbetijses is de aardbeien sorbetijs, waarvan we het recept schreven.

Hier delen we het recept voor aardbeienijs gemaakt met melk en slagroom. Samen met mango ijs is aardbeienijs het populairste fruit ijs dat in Italiaanse ijssalons wordt verkocht.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Aardbeienijs is een van de meest populaire fruitsmaken van fruitijs. Niet alle ijssalons maken echter goed aardbeienijs, vooral ijs op basis van melk en room. De ijssalon moet aardbeienijs maken met vers fruit, dat in balans moet zijn met de andere ingrediënten om een goede aardbeiensmaak te behouden. Zoals we schreven voor het pistache-ijs: aan het aardbeienijs zie je de kwaliteit van een ijssalon.


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je aardbeienijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Fragola Aardbei
🔊 Gelato alla fragola Aardbeienijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Wat is het verschil tussen aardbeienijs en aardbeien sorbetijs?

Er zijn twee manieren om aardbeienijs te maken: op basis van room en melk, zoals het ijs basisrecept met de toevoeging van aardbeien. Of zonder zuivelproducten maar met water en suiker, in de vorm van sorbetijs.

 • Aardbeien sorbetijs

  Aardbeienijs gemaakt met water en suiker (of honing, of een andere zoetstof) wordt aardbeien sorbetijs genoemd. Je herkent hem aan zijn intens roze kleur. De smaak van aardbeien is sterk, makkelijk te bereiden en laag in calorieën. Perfect voor een zomerse dag.

  Aardbeien sorbetijs past goed bij zowel melksmaken als andere fruitsmaken. Het klassieke ijshoorntje dat we als kinderen aten was natuurlijk aardbei en citroen. Als volwassenen combineren we graag aardbeienijs met yoghurtijs.


 • Aardbeienijs

  Aardbeienijs gemaakt met melk, slagroom en suiker heeft een lichtroze kleur. Een goed aardbeienijs hangt af van de kwaliteit van het fruit dat je gebruikt, maar het hangt ook af van de andere ingrediënten: de smaak van zuivelproducten mag die van aardbeien niet overtreffen. Aardbeienijs kan verschillende smaakschakeringen hebben: het kan tonen van citroensmaak hebben, of het kan zoeter zijn door het aroma van slagroom. We houden van experimenteren en maken ook stracciatella op basis van aardbeienijs, met chocoladevlokken.

  Aardbeienijs is calorierijker dan aardbeiensorbet. Zelfs als je het thuis maakt met verse ingrediënten, bevat het nog steeds slagroom, melk en suiker.


Een boek vol ijsrecepten

Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal Nederlands
Auteur(s) Carlina De Lorenzo | Carlina De Lorenzo
Uitgever Jelle van Neerven
Verschenen april 2012

Aardbeienijs maken met of zonder ijsmachine

De ijsrecepten van Alle Italiaanse maken gebruik van een ijsmachine. Maar op alle pagina's schrijven we dat je ook ijs kunt maken als je geen ijsmachine hebt. Hoe doe je dit?

Allereerst de ingrediënten: heb je geen ijsmachine maar wil je wel ijs maken, dan kun je de ingrediënten uit onze recepten gebruiken. Samen gemengd zijn ze een uitstekende basismix voor ijs. Daarna is de procedure voor het maken van het ijs anders.
Een ijsmachine mixt ijs langzaam en houdt het koud. Zo neemt ijs in volume toe, neemt het lucht op, smelten de suikers en wordt het zacht als ijs uit de ijssalon.

Aardbeienijs is niet moeilijker te maken dan ander ijs, integendeel, het is vrij eenvoudig omdat de ingrediënten nooit op het vuur mogen worden verwarmd, alleen gemengd.

We hebben ook uitgebreid de stappen gedeeld om ijs te maken zonder ijsmachine. De meest gebruikte methode is om het mengsel een paar uur te laten bevriezen. Als het bevroren is, mix je het in een krachtige blender om een koud dessert te maken. Het zal niet zo zacht en romig zijn als echt ijs, maar het komt in de buurt.

Een andere methode, misschien praktischer en waar wij de voorkeur aan geven, is om de ingrediënten van het ijs te mengen en vervolgens in de ijsvormpjes te gieten: om in korte tijd een romig stickijs te krijgen.

Ten slotte delen veel online sites recepten voor het maken van ijs zonder ijsmachine met gecondenseerde melk: we raden je aan dit te vermijden, omdat gecondenseerde melk niet nodig is om thuis ijs te maken en het is erg calorierijk.

Het is veel gezonder, sneller en goedkoper om thuis ijs te maken met een ijsmachine. Er zijn ijsmachines die prima zijn om ervaring op te doen en die maar 50 euro kosten, bijvoorbeeld die met koelelement.

PRIMO PR401IM IJsmachine - Roomijsmachine Met Compressor - Zelf Vriezend - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com
Ijsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Aardbeienijs maken van bevroren aardbeien

Een andere reden waarom aardbeienijs zo makkelijk te maken is, met of zonder ijsmachine, is dat je diepvries aardbeien perfect kunt gebruiken.

Natuurlijk, als je goede verse aardbeien hebt, gebruik die dan: het ijs zal geweldig zijn met vers fruit.

Diepgevroren aardbeien zijn een prima alternatief omdat ze jaarrond verkrijgbaar zijn en voor zover wij weten van uitstekende kwaliteit. Bovendien zijn ze al koud en om het ijs te maken heb je verse ingrediënten nodig: het is beter als de room en de melk ook net uit de koelkast worden gehaald.
Als je bevroren aardbeien gebruikt, heeft de ijsmachine minder tijd nodig om het ijs te maken.


Aardbeienijs - Italiaans recept zonder ei

4.7
(5) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

Ingrediënten

 • Melk 230 g
 • Slagroom 90 g
 • Suiker 90 g
 • Aardbeien 250 g
aardbeienijs ingrediënten

Hoeveel aardbeienijs krijg ik?

Met de ingrediënten van onze ijsrecepten haal je iets meer dan 500g ijs: als een bak ijs in een ijssalon. Goed voor drie personen.

Er is een reden waarom we niet meer ingrediënten schrijven: het is makkelijker om de ijsmachine te gebruiken als deze niet helemaal vol is. Vooral voor beginners om ervaring op te doen.

Je hebt een grotere ijsmachine, of wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.


Bereiding

De stappen om aardbeienijs te bereiden zijn ongeveer hetzelfde voor alle ijsmachines. Wij gebruiken een DOMO ijsmachine die we een paar jaar geleden hier in Nederland hebben gekocht en die altijd uitstekend ijs heeft gemaakt. We raden je aan de handleiding van je ijsmachine te lezen om te begrijpen hoe deze werkt.
Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1L - Eni - bol.com

Heb je geen ijsmachine maar wil je wel aardbeienijs maken? Meng de ingrediënten die we in dit recept schrijven en bekijk de methode om ijs te maken zonder ijsmachine.

Tot slot, wil je een nog lichter aardbeienijs maken? Lees het recept voor aardbeien sorbetijs, dat gewoon water bevat in plaats van melk en slagroom.

 1. Snijd de aardbeien

  aardbeienijs bereiden

  Als je verse aardbeien gebruikt: was ze, maak ze schoon en snijd ze in kleine stukjes. Bevroren aardbeien zijn klaar voor gebruik.

 2. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  Het hangt af van de ijsmachine, maar het duurt meestal een paar minuten voordat de ijsmachine koud is en klaar om ijs te maken.

  Als je de aardbeien hebt gewassen, zet je de ijsmachine aan. Je laat het dus afkoelen terwijl je de aardbeien met de andere ingrediënten mengt.

 3. Mix de ingrediënten

  Roomijs ingrediënten mengen

  Doe alle ingrediënten in een kom, ook de gehakte aardbeien. Eerst de vloeistoffen, dan de aardbeien en als laatste de suiker.

  Gebruik voor het mengen van de ingrediënten een staafmixer op lage snelheid: zo krijg je een glad en homogeen mengsel.

 4. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;

  • de garde draait al.

  Roomijs het mengsel gieten in de ijsmachine

  Jouw ijsmachine heeft waarschijnlijk een opening die handig is om het mengsel te schenken zonder het deksel volledig op te tillen, waardoor de kou niet wordt verspreid.

  Het is belangrijk om het ijs in te schenken als de ijsmachine erg koud is: dit geldt voor alle ijsmachines, de zelfvriezende en die met koelelement.

 5. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Ijsmachine - de ijs is klaar

  Meestal doet de ijsmachine er een half uur over om ijs te maken: misschien iets minder als je bevroren aardbeien gebruikt. Je kunt de status van het ijs controleren via het transparante deksel van de ijsmachine.

  Het ijs is klaar als de garde stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
  Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.

ProudProducts - IJsschep - IJsscheppers - IJslepel - Fruitscoop - RVS - bol.com

Geniet van je aardbeienijs! 😄🍨

aardbeienijs hoorntje

Aardbeienijs maken zonder room

Je kunt ijs op veel manieren maken: licht en caloriearm, of rijk aan ingrediënten en calorieën. Zoals we vaak schrijven: de meeste websites publiceren recepten met eieren, die vaak niet in Italiaans ijs passen; vooral in fruitsmaken.

Het lichtste en eenvoudigste aardbeienijs dat je kunt maken is aardbeien sorbetijs, met water en suiker.

Er zijn echter ook alternatieven voor een romig maar zuivelvrij aardbeienijs. We schreven een pagina over caloriearm ijs, waar we de tips delen voor het maken van ijs zonder slagroom, zonder melk en met suikeralternatieven.

Je kunt bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken in plaats van zuivelproducten; pas wel op dat je de ingrediënten goed doseert, want kokosmelk heeft een zeer sterke smaak en verandert de smaak van aardbeienijs.

We gebruiken ook sojamelk in aardbeienijs en we experimenteren graag met het toevoegen van een beetje banaan om het ijs romiger te maken.

caloriearm ijs maken

Bekijk ook ons blog over caloriearm ijs maken zonder slagroom en suikervrij

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse aardbeienijs! 🍓🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!