Is aardbeienijs lekkerder met melk, of gewoon met water als sorbetijs? Kan het ook zonder slagroom? We zijn Italianen en we delen onze aardbeienijs recept, gemaakt met verse ingrediënten en zonder eieren. Met of zonder ijsmachine.
In de ijssalon zijn er twee soorten aardbeienijs: gemaakt met melk, romig en lichtroze van kleur; of gemaakt met water, met een felle kleur, genaamd sorbetijs.
We hebben het aardbeiensorbetijs recept gedeeld in ons ijs receptenboek: verfrissend en snel te bereiden, vooral geschikt voor de zomer.
Op deze pagina maken we aardbeienijs met melk en slagroom. We bereiden het ijs met de ijsmachine en delen het stapsgewijze proces.
Zoals bij alle fruitijsjes, voegen we geen eieren toe aan aardbeienijs. Het ei in ijs is een verdikkingsmiddel, maar in fruitijs is het niet nodig en verandert het inderdaad de smaak.
Hoe zeg je aardbeienijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Fragola
Aardbei
🔊
Gelato alla fragola
Aardbeienijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Aardbeienijs maken met of zonder ijsmachine
Om onze recepten op Alle Italiaanse te maken gebruiken we de ijsmachine. Maar op alle pagina's schrijven we dat je ook ijs kunt maken als je geen ijsmachine hebt. Hoe doe je dit?
Allereerst de ingrediënten: heb je geen ijsmachine maar wil je wel ijs maken, dan kun je de ingrediënten uit onze recepten gebruiken. Samen gemengd zijn ze een uitstekende basismix voor ijs. Daarna is de procedure voor het maken van het ijs anders.
Een ijsmachine mixt ijs langzaam en houdt het koud. Zo neemt ijs in volume toe, neemt het lucht op, smelten de suikers en wordt het zacht als ijs uit de ijssalon.
600 g aardbeienijs dat we voor dit recept hebben gemaakt met onze ijsmachine
Wat als je geen ijsmachine hebt?
We hebben ook uitgebreid de stappen gedeeld om ijs te maken zonder ijsmachine. De meest gebruikte methode is om het mengsel een paar uur te laten bevriezen. Als het bevroren is, mix je het in een krachtige blender om een koud dessert te maken. Het zal niet zo zacht en romig zijn als echt ijs, maar het komt in de buurt.
Een andere methode, misschien praktischer en waar wij de voorkeur aan geven, is om de ingrediënten van het ijs te mengen en vervolgens in de ijsvormpjes te gieten: om in korte tijd een romig stickijs te krijgen.
Ten slotte delen veel online sites recepten voor het maken van ijs zonder ijsmachine met gecondenseerde melk: we raden je aan dit te vermijden, omdat gecondenseerde melk niet nodig is om thuis ijs te maken en het is erg calorierijk.
Het is veel gezonder, sneller en goedkoper om zelf ijs te maken met een ijsmachine. Er zijn ijsmachines die prima zijn om ervaring op te doen en die maar 50 euro kosten, bijvoorbeeld die met koelelement.
Ook hebben we een gids geschreven voor het kiezen van een ijsmachine: zelfkoelend of met koelelement, met een inhoud van 1 tot 2 liter.
Aardbeienijs maken van bevroren aardbeien
Een andere reden waarom aardbeienijs zo makkelijk te maken is, met of zonder ijsmachine, is dat je diepvries aardbeien perfect kunt gebruiken.
Natuurlijk, als je goede verse aardbeien hebt, gebruik die dan: het ijs zal geweldig zijn met vers fruit. Diepgevroren aardbeien zijn een prima alternatief omdat ze jaarrond verkrijgbaar zijn en voor zover wij weten van uitstekende kwaliteit.
Met bevroren aardbeien is ijs sneller gemaakt
👉 Een truc die niet in de handleiding van de ijsmachine staat, is dat de ingrediënten die je inschenkt al koud uit de koelkast moeten komen.
De ijsmachine maakt namelijk het ijs rond de -22 graden; als je het mengsel heet inschenkt, moet de ijsmachine hard werken om het op de juiste temperatuur te krijgen. Als het mengsel echter al koud is, is het ijs in slechts 20 minuten klaar.
Met de ingrediënten van onze ijsrecepten haal je iets meer dan 600 g ijs: als een bak ijs in de ijssalon. Goed voor drie personen.
Er is een reden waarom we niet meer ingrediënten schrijven: het is makkelijker om de ijsmachine te gebruiken als deze niet helemaal vol is. Vooral voor beginners om ervaring op te doen.
Je hebt een grotere ijsmachine, of wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.
Bereiding
De stappen om aardbeienijs te bereiden zijn ongeveer hetzelfde voor alle ijsmachines. Voor dit recept hebben we een Springlane ijsmachine gebruikt: een model dat vooral geschikt is voor gezinnen omdat er 2 liter ijs kan worden gemaakt. We raden je aan de handleiding van je ijsmachine te lezen om te begrijpen hoe deze werkt.
Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.
Heb je geen ijsmachine maar wil je wel aardbeienijs maken? Meng de ingrediënten die we in dit recept schrijven en bekijk de methode om ijs te maken zonder ijsmachine.
Tot slot, wil je een nog lichter aardbeienijs maken? Lees het recept voor aardbeien sorbetijs, dat gewoon water bevat in plaats van melk en slagroom.
Snijd de aardbeien
Als je verse aardbeien gebruikt: was ze, maak ze schoon en snijd ze in kleine stukjes. Bevroren aardbeien zijn klaar voor gebruik.
Zet de ijsmachine aan
Het hangt af van de ijsmachine, maar het duurt meestal een paar minuten voordat de ijsmachine koud is en klaar om ijs te maken.
Als je de aardbeien hebt gewassen, zet je de ijsmachine aan. Je laat het dus afkoelen terwijl je de aardbeien met de andere ingrediënten mengt.
Mix de ingrediënten
Doe alle ingrediënten in een kom, ook de gehakte aardbeien. Eerst de vloeistoffen, dan de aardbeien en als laatste de suiker.
Gebruik voor het mengen van de ingrediënten een staafmixer op lage snelheid: zo krijg je een glad en homogeen mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de garde draait al.
Jouw ijsmachine heeft waarschijnlijk een opening die handig is om het mengsel te schenken zonder het deksel volledig op te tillen, waardoor de kou niet wordt verspreid.
Het is belangrijk om het ijs in te schenken als de ijsmachine erg koud is: dit geldt voor alle ijsmachines, de zelfvriezende en die met koelelement.
Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren
Meestal doet de ijsmachine er een half uur over om ijs te maken: misschien iets minder als je bevroren aardbeien gebruikt. Je kunt de status van het ijs controleren via het transparante deksel van de ijsmachine.
Het ijs is klaar als de garde stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Geniet van je aardbeienijs! 😄🍨
Ons aardbeienijsje 👍 We zetten het op het hoorntje zodra het klaar is: als je harder ijs wilt, laat het dan minstens een uur in de vriezer staan voordat je het serveert.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Aardbeienijs maken zonder slagroom
Je kunt ijs op veel manieren maken: licht en caloriearm, of rijk aan ingrediënten en calorieën. Zoals we vaak schrijven: de meeste websites publiceren recepten met eieren, die vaak niet in Italiaans ijs passen; vooral in fruitsmaken.
Het lichtste en eenvoudigste aardbeienijs dat je kunt maken is aardbeien sorbetijs, met water en suiker.
Er zijn echter ook alternatieven voor een romig maar zuivelvrij aardbeienijs. We schreven een pagina over caloriearm ijs, waar we de tips delen voor het maken van ijs zonder slagroom, zonder melk en met suikeralternatieven.
Je kunt bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken in plaats van zuivelproducten; pas wel op dat je de ingrediënten goed doseert, want kokosmelk heeft een zeer sterke smaak en verandert de smaak van aardbeienijs.
We gebruiken ook sojamelk in aardbeienijs en we experimenteren graag met het toevoegen van een beetje banaan om het ijs romiger te maken.
Wat is het verschil tussen aardbeienijs en aardbeien sorbetijs?
Er zijn twee manieren om aardbeienijs te maken: met slagroom en melk, zoals het ijs basisrecept met de toevoeging van aardbeien. Of zonder zuivelproducten maar met water en suiker, in de vorm van sorbetijs.
Aardbeien sorbetijs
Aardbeienijs gemaakt met water en suiker (of honing, of een andere zoetstof) wordt aardbeien sorbetijs genoemd. Je herkent hem aan zijn intens roze kleur. De smaak van aardbeien is sterk, makkelijk te bereiden en laag in calorieën. Perfect voor een zomerse dag.
Aardbeien sorbetijs past goed bij zowel melksmaken als andere fruitsmaken. Het klassieke ijshoorntje dat we als kinderen aten was natuurlijk aardbei en citroen. Als volwassenen combineren we graag aardbeienijs met yoghurtijs.
Aardbeienijs
Aardbeienijs gemaakt met melk, slagroom en suiker heeft een lichtroze kleur. Een goed aardbeienijs hangt af van de kwaliteit van het fruit dat je gebruikt, maar het hangt ook af van de andere ingrediënten: de smaak van zuivelproducten mag die van aardbeien niet overtreffen. Aardbeienijs kan verschillende smaakschakeringen hebben: het kan tonen van citroensmaak hebben, of het kan zoeter zijn door het aroma van slagroom. We houden van experimenteren en maken ook stracciatella op basis van aardbeienijs, met chocoladevlokken.
Aardbeienijs is calorierijker dan aardbeiensorbet. Zelfs als je het thuis maakt met verse ingrediënten, bevat het nog steeds slagroom, melk en suiker.
Meer fruitsmaken
Aardbeienijs is een van de meest populaire fruitsmaken van fruitijs. Niet alle ijssalons maken echter goed aardbeienijs, vooral ijs op basis van melk en room. De ijssalon moet aardbeienijs maken met vers fruit, dat in balans moet zijn met de andere ingrediënten om een goede aardbeiensmaak te behouden. Zoals we schreven voor het pistache-ijs: aan het aardbeienijs zie je de kwaliteit van een ijssalon.
Samen met mango ijs is aardbeienijs het populairste fruit ijs dat in Italiaanse ijssalons wordt verkocht.
Volg deze pagina
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋