Porties en kosten
Met de ingrediënten die ik heb opgeschreven, krijg je 230 g ijs per persoon: dat is ongeveer 3 grote bolletjes ijs van de ijssalon.
Om 3 ijsjes met elk 3 bolletjes te maken, heb ik iets minder dan 7 euro uitgegeven.
Volgens mijn berekeningen bevat dit ijs iets minder dan 240 calorieën per 100 gram.
Blender en staafmixer
Om pistachenoten te malen heb je een krachtige blender of staafmixer nodig.
De staafmixer is geschikt voor kleine hoeveelheden pistachenoten, maar als je meer dan 250 g wilt malen, raad ik je aan om de blender te gebruiken.
👉 Maal niet te lang, want de apparaten worden heet en kunnen kapotgaan! Neem regelmatig een pauze en bereid ondertussen de andere ingrediënten voor het ijs.
De ijsmachine
Voor ons recept hebben we een van de meest populaire modellen van zelfkoelende ijsmachines gebruikt. De bereidingsstappen zijn met vrijwel alle zelfvriezende ijsmachines hetzelfde.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn voordat je ijs gaat maken. Bekijk ook ons pagina's over het gebruik van de ijsmachine.
👉 Onze ijsrecepten kun je maken ook met de Ninja Creami met het “gelato” stand.
-
Dop de pistachenoten
Als je pistachenoten met dop gebruikt, dop ze dan geduldig, eventueel met hulp van een vriend of familielid.
Van 200 g pistachenoten met dop heb ik ongeveer 110 g pistachenoten gekregen die ik vervolgens in het ijs kan gebruiken: ongeveer de helft in gewicht.
De volgende stappen, 2 tot en met 4, zijn alleen nodig als je een gladder ijs wilt maken: in dat geval vermalen we de pistachenoten tot een crème. Anders kun je naar stap 5 doorgaan.
-
Verwijder de velletjes van de pistachenoten
Deze stap is optioneel en dient om de crème groener te maken. Om de velletjes van de pistachenoten (die bruin-paars van kleur zijn) te verwijderen, brengen we water aan de kook en dompelen we de (gepelde) pistachenoten erin. We laten ze slechts 1 minuut in het water liggen en gieten het water vervolgens af.
De schil kan nu gemakkelijk worden verwijderd. Leg de pistachenoten op een schone theedoek en verwijder de schil een voor een.
-
Rooster de pistachenoten indien nodig, of droog ze kort
Op de verpakking van de pistachenoten staat vermeld of ze al geroosterd zijn of niet.
Doe de pistachenoten, die nu een beetje vochtig zijn, in een pan en verwarm ze op laag vuur.
Als de pistachenoten al geroosterd zijn, zet dan het vuur heel laag en laat ze een paar minuten in de pan drogen, terwijl je ze voortdurend roert.
Als ze niet geroosterd zijn, houd dan het vuur laag tot middelhoog en roer ze met een houten lepel gedurende 6-7 minuten. De pistachenoten mogen niet donker worden. Deze stap is nuttig voordat je ze fijn hakt tot een crème.
👉 Je herkent geroosterde pistachenoten aan hun geur, die naar geroosterd ruikt, en aan hun kleur, die niet helemaal groen is.
-
Hak met tussenpozen en langdurig
Om pistachenoten te hakken, kun je een krachtige mixer of staafmixer gebruiken. In beide gevallen is het noodzakelijk om regelmatig en langdurig pauzes in te lassen om te voorkomen dat deze oververhit raken of kapot gaan! Belangrijk.
Wanneer je begint met het hakken van de pistachenoten (die op dit moment gedopt, gepeld en goed gedroogd zijn), worden ze eerst tot een fijn poeder. Maar als je doorgaat met af en toe hakken, worden de pistachenoten na een paar minuten romig.
Het vervelende aan deze stap is dat de pistachepasta onder de messen blijft plakken, waardoor je moet pauzeren en opnieuw moet mixen.
👉 Belangrijk: voer deze stap heel rustig uit en ga voorzichtig om met de blender.
Voeg geen water of melk toe om de pistachecrème gladder te maken. Je kunt het wel wat zachter maken met een theelepel olijfolie, maar daarmee verander je wel de ingrediënten van het ijs.
-
Zet de ijsmachine aan
Zet de zelfvriezende ijsmachine aan, zodat deze koud wordt terwijl je de ingrediënten bereidt.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al in de vriezer staan. Hetzelfde geldt voor de Roomijsmaker van KitchenAid.
Met de Ninja Creami moet je echter wachten tot het mengsel volledig bevroren is voordat je het ijs maakt.
-
Mix de ingrediënten
Giet eerst de vloeistoffen in een mengkom: melk en slagroom. Voeg vervolgens de suiker toe en als laatste de pistachenoten: fijngemalen of als crème, beide zijn prima.
👉Ik raad ook aan om een flinke snuf zout toe te voegen, dat past heel goed bij pistache-ijs.
Meng met de staaxmixer 1-2 minuten, totdat de suiker volledig is opgelost en het mengsel goed gemengd en homogeen is. Zoals je ziet, heeft het mengsel nu een lichtgroene kleur.
-
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet het mengsel in de ijsmachine: wij gebruiken de opening in het doorzichtige deksel, zodat de ijsmachine van binnen goed koud blijft.
👉 Ik schrijf altijd dat je het mengsel goed gekoeld in de ijsmachine moet gieten. Als je het echter langer dan 15 minuten in de koelkast hebt laten staan, roer het dan even door voordat je het in de ijsmachine giet. Het moet namelijk goed homogeen zijn.
-
Laat het ongeveer 40 minuten roeren
Om 3 porties ijs te maken, heeft onze ijsmachine ongeveer 40 minuten nodig. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.
Door het deksel kun je zien hoe het mengsel langzaam opzwelt tot het zacht en luchtig wordt.
Het kan zijn dat de ijsmachine vanzelf stopt wanneer het ijs klaar is, maar nogmaals, dit hangt af van de hoeveelheid ijs. Ik raad aan om de ijsmachine op pauze te zetten (niet uit te schakelen, zodat de motor blijft werken) en het ijs te proeven.
-
Serveer en bewaar
Ons pistache-ijs is heerlijk om direct uit de ijsmachine te eten.
Je kunt het ook een paar uur in de vriezer laten staan, zodat het iets harder wordt.
Bewaren
De volgende dag was het pistache-ijs harder (maar nog steeds goed schepbaar). Dit hangt ook af van de temperatuur waarop je de vriezer hebt ingesteld. Als het te hard is, kun je het 15 minuten in de koelkast zetten, zodat het zachter wordt zonder te smelten
Ik raad aan om het pistache ijs niet langer dan twee dagen in de vriezer te bewaren.