Hoe maak je thuis een lekker en gezond pistache-ijs? Ons eenvoudige Italiaanse recept voor een licht pistache-ijs gemaakt met verse ingrediënten. Met of zonder ijsmachine. 👍
Het pistache-ijs dat we voor dit recept hebben bereid. Het is echt groen!
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
In Italië zeggen ze dat je een goede ijssalon herkent aan de kwaliteit van het pistache-ijs. Want aan de pistache ijssmaak kun je zien of de ijssalon liefde heeft gestoken in het maken van ijs, of dat het puur een bedrijf is dat koude desserts verkoopt.
Hoe zeg je pistache-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Pistacchio
Pistache
🔊
Gelato al pistacchio
Pistache-ijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
De kleur van pistache ijs
Pistache-ijs gemaakt met de beste pistachenoten (pistachenoten uit Bronte zijn beroemd in Italië) heeft een lichtgroene kleur.
De felgroene kleur in een ijsje, afkomstig uit een ijssalon of industriële productie, duidt waarschijnlijk op de aanwezigheid van kleurstoffen.
Als je kijkt, hebben alle ijsjes gemaakt met melk en room een vervaagde kleur, variërend van wit tot lichtbruin.
Dit komt omdat er slagroom en melk zijn. Zo is er een groot kleurverschil tussen aardbeien-ijs met melk en slagroom en aardbeien sorbetijs, waardoor aardbeien een knalrode kleur behouden.
De smaak van pistache-ijs
Waarom smaakt pistache-ijs niet naar pistache? Dit is een veel voorkomende vraag. De smaak hangt af van de kwaliteit van de pistachenoten die door de ijsverkoper worden gebruikt.
Pistache-ijs is van goede kwaliteit als het naar pistache smaakt natuurlijk. In Italië gebruiken de beste ijssalons pistachenootjes uit Bronte, die zonder toevoeging van kleurstoffen een lichtbruin ijs geeft dat echt naar pistache smaakt.
In plaats daarvan eet je vaak pistache-ijs dat groen is maar een vage nootachtige smaak heeft.
De groene pistache uit Bronte
De pistacheplant werd door de Arabieren naar Sicilië geïmporteerd: tegenwoordig groeit hij op de vulkaan Etna, boven de 600 meter.
Het dorp Bronte op Sicilië en de Etna op de achtergrond Foto: zino65
Voor het dorpje Bronte, in de provincie Catania, is de productie van kwaliteitspistachenoten een belangrijke commerciële activiteit. Daarom worden de Bronte pistachenoten ook wel het groene goud genoemd.
Je kunt thuis pistache-ijs op twee manieren maken:
Gebaseerd op het eiervrije ijs recept: met slagroom, melk en suiker. Aan deze ingrediënten moeten gehakte pistachenoten worden toegevoegd. Je hoeft alleen maar alles te mixen en in de ijsmachine te gieten.
Veel online recepten vertellen je om pistache-ijs te maken met eieren. In deze variant gebruik je geen gehakte pistachenoten, maar pistachepasta. Dit recept maak je op basis van roomijs met eieren.
Wij geven de voorkeur aan de eerste versie: het is makkelijker en sneller om te doen, en het is ook nog eens lichter en gezonder.
Met eieren is de bereiding langer: je moet het mengsel op het vuur mengen tot het bijna kookt, en dan een paar uur wachten om het in de koelkast af te laten koelen.
Hoe maak je pistache-ijs zonder ijsmachine? Een veelgestelde vraag, die zich meestal op een warme zomerdag voordoet. We vertellen je meteen dat het moeilijk is om een zacht en romig ijs te krijgen als je geen ijsmachine hebt.
Voor zelf ijs maken zonder ijsmachine hebben we twee methodes beschreven: je kunt de procedure gebruiken voor alle ijsrecepten van Alle Italiaanse, en ook voor pistache-ijs.
Zeker als je geen ijsmachine gebruikt, raden we aan om pistache-ijs zonder eieren te maken. Het recept met eieren is langer en ingewikkelder, en het is handig om het te doen als je een ijsmachine hebt: zo krijg je een perfect ijsje.
Een ijsmachine speelt een fundamentele rol bij het maken van ijs: meng het mengsel langzaam in een koude omgeving. Het ijs neemt dus lucht op en wordt zacht en romig zoals dat van de ijssalon.
De ingrediënten van pistache-ijs zijn volle melk, slagroom, suiker en gehakte pistachenoten.
Melk 320 g
Slagroom 100 g
Suiker 80 g
Gehakte pistachenoten 120 g
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Volle melk
320 g
Slagroom
100 g
Suiker
80 g
Pistachenoten
120 g
Welke pistachenoten voor pistache-ijs
We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn prima.
Opmerkingen over ingrediënten
Voor een romig en smaakvol ijs gebruiken we verse volle melk ongeveer 3,5% vet; slagroom 35% vet en witte suiker.
Optioneel: honing toevoegen 🍯
Pistache-ijs is ook heel lekker gezoet met honing. Je kunt experimenteren door 30 g suiker te vervangen door 30 g honing. IJs krijgt meer smaak, vooral als je kwaliteitshoning gebruikt.
Hoeveel ijs krijg ik?
We hebben een handige tool toegevoegd waarmee je de ingrediënten en porties van het ijs kunt berekenen. Een portie komt overeen met drie grote bolletjes ijs.
👉 Als je net begint, experimenteer dan met een beetje ijs: de ijsmachine hoeft minder te werken en het ijs is steviger en compacter.
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, iets meer. Prima voor 3 personen.
De ijsmachine
Voor ons recept hebben we een van de meest populaire modellen van zelfkoelende ijsmachines gebruikt. De bereidingsstappen zijn met vrijwel alle ijsmachines hetzelfde.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn voordat je ijs gaat maken.
Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk, zoals op de foto
De eerste stap is ook een van de belangrijkste voor het succes van een goed pistache-ijs.
Doe de pistachenoten in de blender: beter als het behoorlijk krachtig is. Je zult moeten proberen de pistachenoten zo goed mogelijk te hakken: zo krijg je een basis pistachepasta, goed voor het maken van een romig ijsje.
Zet de ijsmachine aan
Zet de ijsmachine aan.
Op deze manier heeft de ijsmachine tijd om af te koelen terwijl wij de pistachepasta mengen met de andere ingrediënten.
Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -22°C voordat we het ijs inschenken.
Mix de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een maatbeker: pistachepasta, slagroom, melk, suiker.
Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan pistachepasta en suiker toe.
Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot je een glad en homogeen mengsel krijgt.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine genoeg koud is. Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: om ijs te maken moet deze minimaal -22°C zijn.
We schenken het ijs na minimaal 10 minuten dat de ijsmachine in werking is: zo weten we zeker dat hij klaar is om het ijs te maken.
zorg er ook voor dat de roerarm draait al.
In de video: de timer startte op 60 minuten; toen de timer op 45 minuten stond schonken we het pistache-ijs in, dat nu in de ijsmachine wordt gemixt.
Er is meestal een venster in het bovenste deel van de ijsmachine, dat wordt gebruikt om de ingrediënten te schenken. Op deze manier is het niet nodig om het deksel op te tillen of de roerarm te stoppen.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Wacht 30-40 minuten totdat je pistache-ijs klaar is.
Pistache-ijs in onze ijsmachine, bijna klaar
Het pistache-ijs mengsel in onze ijsmachine
Meestal doet de ijsmachine er een half uur over om ijs te maken. Je kunt de gelato controleren door het transparante deksel.
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring weet je precies wat het juiste moment is om het ijs uit je ijsmachine te halen.
De textuur van zelfgemaakt pistache-ijs als het klaar is. Zoals je ziet hebben we alleen een klein beetje ijs gemaakt ten opzichte van de capaciteit van de ijsmachine: hierdoor is het ijs al stevig.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋