Hoe maak je een lekker en gezond pistache-ijs? Ons eenvoudige Italiaanse recept voor een licht pistache-ijs gemaakt met verse ingrediënten. Met of zonder ijsmachine.
Een kopje pistache-ijs uit ons ijsrecepten boek. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
In Italië zeggen ze dat je een goede ijssalon herkent aan de kwaliteit van het pistache-ijs. Want aan de pistache ijssmaak kun je zien of de ijssalon liefde heeft gestoken in het maken van ijs, of dat het puur een bedrijf is dat koude desserts verkoopt.
In Italië zijn dan ook de bekendste ijssalons die de beste pistache-ijs geven.
Laten we, om het beter te begrijpen, twee vragen proberen te beantwoorden.
Hoe zeg je pistache-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
Ijs
🔊
Pistacchio
Pistache
🔊
Gelato al pistacchio
Pistache-ijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Welke kleur is pistache ijs? Groen of lichtbruin?
Pistache-ijs gemaakt met de beste pistachenoten (pistachenoten uit Bronte zijn beroemd in Italië) heeft een lichtbruine kleur.
De felgroene kleur in een ijsje, afkomstig uit een ijssalon of industriële productie, duidt waarschijnlijk op de aanwezigheid van kleurstoffen.
Als je kijkt, hebben alle ijsjes gemaakt met melk en room een vervaagde kleur, variërend van wit tot lichtbruin.
Dit komt omdat er slagroom en melk zijn. Zo is er een groot kleurverschil tussen aardbeien-ijs met melk en slagroom en aardbeien sorbetijs, waardoor aardbeien een knalrode kleur behouden.
Waarom smaakt pistache-ijs niet naar pistache? Dit is een veel voorkomende vraag. De smaak hangt af van de kwaliteit van de pistachenoten die door de ijsverkoper worden gebruikt.
Pistache-ijs is van goede kwaliteit als het naar pistache smaakt natuurlijk. In Italië gebruiken de beste ijssalons pistachenootjes uit Bronte, die zonder toevoeging van kleurstoffen een lichtbruin ijs geeft dat echt naar pistache smaakt.
In plaats daarvan eet je vaak pistache-ijs dat groen is maar een vage nootachtige smaak heeft.
De groene pistache uit Bronte
De pistacheplant werd door de Arabieren naar Sicilië geïmporteerd: tegenwoordig groeit hij op de vulkaan Etna, boven de 600 meter.
Het dorp Bronte op Sicilië en de Etna op de achtergrond Foto: zino65
Voor het dorpje Bronte, in de provincie Catania, is de productie van kwaliteitspistachenoten een belangrijke commerciële activiteit. Daarom worden de Bronte pistachenoten ook wel het groene goud genoemd.
Je kunt thuis pistache-ijs op twee manieren maken:
Gebaseerd op het eiervrije ijs recept: met slagroom, melk en suiker. Aan deze ingrediënten moeten gehakte pistachenoten worden toegevoegd. Je hoeft alleen maar alles te mixen en in de ijsmachine te gieten.
Veel online recepten vertellen je om pistache-ijs te maken met eieren. In deze variant gebruik je geen gehakte pistachenoten, maar pistachepasta. Dit recept maak je op basis van roomijs met eieren.
Wij geven de voorkeur aan de eerste versie: het is makkelijker en sneller om te doen, en het is ook nog eens lichter en gezonder.
Met eieren is de bereiding langer: je moet het mengsel op het vuur mengen tot het bijna kookt, en dan een paar uur wachten om het in de koelkast af te laten koelen.
Hoe maak je pistache-ijs zonder ijsmachine? Een veelgestelde vraag, die zich meestal op een warme zomerdag voordoet. We vertellen je meteen dat het moeilijk is om een zacht en romig ijs te krijgen als je geen ijsmachine hebt.
Voor zelf ijs maken zonder ijsmachine hebben we twee methodes beschreven: je kunt de procedure gebruiken voor alle ijsrecepten van Alle Italiaanse, en ook voor pistache-ijs.
Zeker als je geen ijsmachine gebruikt, raden we aan om pistache-ijs zonder eieren te maken. Het recept met eieren is langer en ingewikkelder, en het is handig om het te doen als je een ijsmachine hebt: zo krijg je een perfect ijsje.
Een ijsmachine speelt een fundamentele rol bij het maken van ijs: meng het mengsel langzaam in een koude omgeving. Het ijs neemt dus lucht op en wordt zacht en romig zoals dat van de ijssalon.
De ingrediënten van pistache-ijs zijn hetzelfde als het ijs basisrecept, plus de gehakte pistachenoten.
Welke pistachenoten voor pistache-ijs
We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn goed.
Optioneel: honing toevoegen
Wij zijn fan van honing in ijs. Je kunt experimenteren door 30 g suiker te vervangen door 30 g honing. IJs krijgt meer smaak, vooral als je kwaliteitshoning gebruikt.
Hoeveel ijs krijg ik?
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, iets meer. Prima voor 3 personen.
Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig gewoon alle ingrediënten met 1,5 of met 2.
Omdat we geen eieren gebruiken, hoeven we alleen de ingrediënten te mengen: opwarmen is niet nodig en er zijn geen wachttijden.
Maar eerst moet je de pistachenoten hakken om een pistachepasta te maken.
Hak de pistachenoten fijn
Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk, zoals op de foto
De eerste stap is ook een van de belangrijkste voor het succes van een goed pistache-ijs.
Doe de pistachenoten in de blender: beter als het behoorlijk krachtig is. Je zult moeten proberen de pistachenoten zo goed mogelijk te hakken: zo krijg je een basis pistachepasta, goed voor het maken van een romig ijsje.
Zet de ijsmachine aan
Zet eerst de ijsmachine aan.
Op deze manier heeft de ijsmachine tijd om af te koelen terwijl wij de pistachepasta mengen met de andere ingrediënten.
Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 8-10 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -30 graden voordat we het ijs inschenken.
Lees de instructies van je ijsmachine om deze optimaal te gebruiken.
Mix de ingrediënten
Giet de basisingrediënten in een steelpan: pistachepasta, slagroom, melk, suiker.
Een trucje: giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan pistachepasta en suiker toe. Op deze manier is het mengsel gemakkelijker homogeen.
Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de garde draait al.
Er is meestal een venster in het bovenste deel van de ijsmachine, dat wordt gebruikt om de ingrediënten te schenken. Op deze manier is het niet nodig om het deksel op te tillen of de garde te stoppen.
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Ciao, mijn naam is Gianni. Ik ben de auteur van deze pagina
Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.
Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋