Laatst bijgewerkt op 16 juni 2022

Pistache-ijs maken: het recept. Gezond, makkelijk en snel 🍨

Hoe maak je een lekker en gezond pistache-ijs? Ons eenvoudige Italiaanse recept voor een licht pistache-ijs gemaakt met verse ingrediënten. Met of zonder ijsmachine.

Een elegant kopje pistache-ijs
Een elegant kopje pistache-ijs Foto: Ji-Elle

Op Alle Italiaanse hebben we al veel geschreven over het maken van ijs: vanille-ijs, chocolade-ijs, roomijs met eieren en caloriearm ijs. Zowel in onze lijst van ijssmaken als in ijssalons mag pistache-ijs niet ontbreken: een van de meest geliefde smaken.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


In Italië zeggen ze dat je een goede ijssalon herkent aan de kwaliteit van het pistache-ijs. Want aan de pistache ijssmaak kun je zien of de ijssalon liefde heeft gestoken in het maken van ijs, of dat het puur een bedrijf is dat koude desserts verkoopt.
In Italië zijn dan ook de bekendste ijssalons die de beste pistache-ijs geven.

Laten we, om het beter te begrijpen, twee vragen proberen te beantwoorden.


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je pistache-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Pistacchio Pistache
🔊 Gelato al pistacchio Pistache-ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Welke kleur is pistache ijs? Groen of lichtbruin?

Pistache-ijs gemaakt met de beste pistachenoten (pistachenoten uit Bronte zijn beroemd in Italië) heeft een lichtbruine kleur.
De felgroene kleur in een ijsje, afkomstig uit een ijssalon of industriële productie, duidt waarschijnlijk op de aanwezigheid van kleurstoffen.

Als je kijkt, hebben alle ijsjes gemaakt met melk en room een vervaagde kleur, variërend van wit tot lichtbruin.
Dit komt omdat er slagroom en melk zijn. Zo is er een groot kleurverschil tussen aardbeien-ijs met melk en slagroom en aardbeien sorbetijs, waardoor aardbeien een knalrode kleur behouden.

Een boek vol ijsrecepten

Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal Nederlands
Auteur(s) Carlina De Lorenzo | Carlina De Lorenzo
Uitgever Jelle van Neerven
Verschenen april 2012

Waar smaakt pistache ijs naar?

Waarom smaakt pistache-ijs niet naar pistache? Dit is een veel voorkomende vraag. De smaak hangt af van de kwaliteit van de pistachenoten die door de ijsverkoper worden gebruikt.

Pistache-ijs is van goede kwaliteit als het naar pistache smaakt natuurlijk. In Italië gebruiken de beste ijssalons pistachenootjes uit Bronte, die zonder toevoeging van kleurstoffen een lichtbruin ijs geeft dat echt naar pistache smaakt.

In plaats daarvan eet je vaak pistache-ijs dat groen is maar een vage nootachtige smaak heeft.

De groene pistache uit Bronte

De pistacheplant werd door de Arabieren naar Sicilië geïmporteerd: tegenwoordig groeit hij op de vulkaan Etna, boven de 600 meter.

Het dorp Bronte op Sicilië en de Etna op de achtergrond
Het dorp Bronte op Sicilië en de Etna op de achtergrond Foto: zino65

De groene pistache uit Bronte is een DOP-product en staat in Italië bekend om zijn intense smaak.

Voor het dorpje Bronte, in de provincie Catania, is de productie van kwaliteitspistachenoten een belangrijke commerciële activiteit. Daarom worden de Bronte pistachenoten ook wel het groene goud genoemd.

Vers geoogste Bronte pistache
Vers geoogste Bronte pistache Foto: Fabio Ingrosso

Pistache-ijs maken met of zonder eieren

Je kunt thuis pistache-ijs op twee manieren maken:

  1. Gebaseerd op het eiervrije ijs recept: met slagroom, melk en suiker. Aan deze ingrediënten moeten gehakte pistachenoten worden toegevoegd. Je hoeft alleen maar alles te mixen en in de ijsmachine te gieten.

  2. Veel online recepten vertellen je om pistache-ijs te maken met eieren. In deze variant gebruik je geen gehakte pistachenoten, maar pistachepasta. Dit recept maak je op basis van roomijs met eieren.

Wij geven de voorkeur aan de eerste versie: het is makkelijker en sneller om te doen, en het is ook nog eens lichter en gezonder.
Met eieren is de procedure langer: je moet het mengsel op het vuur mengen tot het bijna kookt, en dan een paar uur wachten om het in de koelkast af te laten koelen.


Pistache-ijs maken met of zonder ijsmachine

Hoe maak je pistache-ijs zonder ijsmachine? Een veelgestelde vraag, die zich meestal op een warme zomerdag voordoet. We vertellen je meteen dat het moeilijk is om een zacht en romig ijs te krijgen als je geen ijsmachine hebt.

Voor zelf ijs maken zonder ijsmachine hebben we twee methodes beschreven: je kunt de procedure gebruiken voor alle ijsrecepten van Alle Italiaanse, en ook voor pistache-ijs.

Bekijk onze gids: ijs maken zonder ijsmachine

Zeker als je geen ijsmachine gebruikt, raden we aan om pistache-ijs zonder eieren te maken. Het recept met eieren is langer en ingewikkelder, en het is handig om het te doen als je een ijsmachine hebt: zo krijg je een perfect ijsje.

Een ijsmachine speelt een fundamentele rol bij het maken van ijs: meng het mengsel langzaam in een koude omgeving. Het ijs neemt dus lucht op en wordt zacht en romig zoals dat van de ijssalon.

PRIMO PR401IM IJsmachine - Roomijsmachine Met Compressor - Zelf Vriezend - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com
Ijsmachine kopen

Een ijsmachine is een compact en goedkoop apparaat. Bekijk onze gids: welke ijsmachines zijn goed?.


Pistache-ijs Italiaans recept

4.8
(7) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

Ingrediënten

  • Melk 320 g
  • Slagroom 100 g
  • Suiker 80 g
  • Gehakte pistachenoten 120 g
pistache-ijs ingrediënten

De ingrediënten van pistache-ijs zijn hetzelfde als het ijs basisrecept, plus de gehakte pistachenoten.


Welke pistachenoten voor pistache-ijs

We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn goed.

Optioneel: honing toevoegen

Wij zijn fan van honing in ijs. Je kunt experimenteren door 30 g suiker te vervangen door 30 g honing. IJs krijgt meer smaak, vooral als je kwaliteitshoning gebruikt.

Hoeveel ijs krijg ik?

Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, iets meer. Prima voor 3 personen.

Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig gewoon alle ingrediënten met 1,5 of met 2.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1L - Eni - bol.com

Bereiding

Omdat we geen eieren gebruiken, hoeven we alleen de ingrediënten te mengen: opwarmen is niet nodig en er zijn geen wachttijden.

Maar eerst moet je de pistachenoten hakken om een pistachepasta te maken.

  1. Hak de pistachenoten fijn

    Gehakte pistachenoten
    De gehakte pistachenoten moeten zijn zoals op de foto. Foto: openfoodfacts.org

    De eerste stap is ook een van de belangrijkste voor het succes van een goed pistache-ijs.

    Doe de pistachenoten in de blender: beter als het behoorlijk krachtig is. Je zult moeten proberen de pistachenoten zo goed mogelijk te hakken: zo krijg je een basis pistachepasta, goed voor het maken van een romig ijsje.

  2. Zet de ijsmachine aan

    Ijs maken basisrecept - Start

    Zet eerst de ijsmachine aan.
    Op deze manier heeft de ijsmachine tijd om af te koelen terwijl wij de pistachepasta mengen met de andere ingrediënten.

    Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 8-10 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -30 graden voordat we het ijs inschenken.

    Lees de instructies van je ijsmachine om deze optimaal te gebruiken.

  3. Mix de ingrediënten

    Giet de basisingrediënten in een steelpan: pistachepasta, slagroom, melk, suiker.

    Een trucje: giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan pistachepasta en suiker toe. Op deze manier is het mengsel gemakkelijker homogeen.
    Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot het mengsel homogeen is.

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:

    • de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;

    • de garde draait al.

    Er is meestal een venster in het bovenste deel van de ijsmachine, dat wordt gebruikt om de ingrediënten te schenken. Op deze manier is het niet nodig om het deksel op te tillen of de garde te stoppen.

  5. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    Pistache-ijs maken met de ijsmachine

    Wacht 30-40 minuten totdat je pistache-ijs klaar is.

ProudProducts - IJsschep - IJsscheppers - IJslepel - Fruitscoop - RVS - bol.com

Geniet van je pistache-ijs! 😄🍨

Pistache-ijs maken met de ijsmachine
Pistache-ijs met pistachenoten
Een lekker pistache ijsje

caloriearm ijs maken

Bekijk ook ons blog over caloriearm ijs maken zonder slagroom en zonder suiker

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse pistache-ijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!