Laatst bijgewerkt op 1 oktober 2025

Pistache-ijs maken 🍨 met ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, pistachenoten (maar pistachepasta kan ook) en geen eieren. Wij maken het vernieuwde recept van ons pistache-ijs, makkelijk en lekker, ook in een supergladde versie

De filmpje dat ik heb gemaakt terwijl ik het ijs aan het maken was. Hieronder leg ik alles in detail uit

Het recept van pistache-ijs is een van de eerste die ik op Alle Italiaanse heb gepubliceerd. Sindsdien heb ik het al vele malen gemaakt, altijd met veel voldoening.
Vaak krijg ik echter de vraag welk soort pistachenoten ik precies gebruik, en kleine variaties zoals bijvoorbeeld hoe je een gladdere textuur kunt krijgen, zelfs als je met hele pistachenoten begint.

Daarom leek het me een goed idee om de pagina te vernieuwen om alles goed uit te leggen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om een kilo pistache-ijs te maken om samen op te eten 🙂



Pistache-ijs 🍨 Italiaans recept zonder ei met ijsmachine

4.9
(21) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 45 min in de ijsmachine

Geen ei
Ten eerste gebruik ik in dit recept geen eieren. Je kunt natuurlijk ook pistache-ijs maken met eieren, zoals in het recept dat ik in het boek heb gepubliceerd.
Maar om een ijsje met een mooie romige en zachte textuur te maken, zijn eieren, die dienen om het ijs te verdikken, niet echt nodig.
Wij compenseren het vetgehalte van de eieren door de hoeveelheid room en pistachenoten aan te passen.

Welke pistachenoten
Je kunt het recept maken met pistachenoten in de dop, met gepelde pistachenoten, of met pistachepasta (die gemaakt van 100% pistachenoten).

👉 Ik raad echter aan om gepelde pistachenoten te gebruiken.
Ze zijn misschien iets duurder, maar het is niet de moeite waard om een uur lang (en je vingers te snijden) pistachenoten te pellen. Een pistache pellen is gemakkelijk, maar dat honderden keren herhalen is een heel ander verhaal.

Geroosterd of niet
De pistachenoten die ik in de supermarkt vind, zijn zowel geroosterd als niet-geroosterd: dat staat op de verpakking.
Voor ijs zijn beide soorten geschikt, maar de smaak is iets anders. Ongeroosterd is de smaak «natuurlijker». Door het roosteren en een snufje zout krijgt het ijs een twist die ik wel lekker vind.
Het is optioneel, maar aan te raden om ze te roosteren als je de pistachenoten eerst tot een gladde pasta wilt verwerken om vervolgens in het ijs te gebruiken, voor een gladdere textuur.

De pistachenoten voorbereiden
In de originele versie van het recept hak ik de gepelde pistachenoten (dus zonder schaal maar met velletje) grof voordat ik ze aan de andere ingrediënten toevoeg.
Op deze manier krijg ik heerlijk ijs: er zitten stukjes pistache in, die je in je mond proeft, maar de textuur is niet echt ruw.
Deze wat meer «rauwe» versie heeft mijn voorkeur. En bovendien duurt de bereiding slechts 10 minuten.

Als je om welke reden een gladdere textuur wilt, dan laat ik je zien hoe je dat kunt doen. Ik heb aan het begin van het recept een aantal optionele stappen toegevoegd: kook de pistachenoten kort om de schil gemakkelijker te verwijderen, droog ze vervolgens af, rooster ze eventueel en hak ze dan fijn met een krachtige blender of staafmixer. Lijkt dat veel werk? Dat vind ik ook.

Overweeg om kant-en-klare pistache crème te gebruiken
Als je hele pistachenoten gebruikt, kost dat wat tijd; je kunt ook kant en klare pasta gebruiken (maar die moet dan wel voor 100% uit pistachenoten bestaan, zonder andere ingrediënten) en die is vrij duur. Maar volgens mij is de prijs gerechtvaardigd gezien de moeite die het kost om een gladde crème te krijgen.
Uiteindelijk is er volgens mij geen groot verschil in het ijs. Het grootste verschil zijn de stukjes pistache in de mond, die ik niet onaangenaam vind.


Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
pistache-noten Pistachenoten (zonder pod) 90 g
melk-volle Volle melk 360 g
slagroom Slagroom 130 g
suiker-wit Suiker 110 g
zout Zout 1 snufje

Welke pistachenoten voor pistache-ijs

We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn prima.

Opmerkingen over ingrediënten

Voor een romig en smaakvol ijs gebruiken we verse volle melk ongeveer 3,5% vet; slagroom 35% vet en suiker.

Zoals ik hierboven al schreef, raad ik aan om al gepelde pistachenoten te gebruiken en, voor een natuurlijke smaak, niet geroosterde.


Porties en kosten

Met de ingrediënten die ik heb opgeschreven, krijg je 230 g ijs per persoon: dat is ongeveer 3 grote bolletjes ijs van de ijssalon.

Om 3 ijsjes met elk 3 bolletjes te maken, heb ik iets minder dan 7 euro uitgegeven.

Volgens mijn berekeningen bevat dit ijs iets minder dan 240 calorieën per 100 gram.


Blender en staafmixer

Om pistachenoten te malen heb je een krachtige blender of staafmixer nodig.
De staafmixer is geschikt voor kleine hoeveelheden pistachenoten, maar als je meer dan 250 g wilt malen, raad ik je aan om de blender te gebruiken.

👉 Maal niet te lang, want de apparaten worden heet en kunnen kapotgaan! Neem regelmatig een pauze en bereid ondertussen de andere ingrediënten voor het ijs.


De ijsmachine

Voor ons recept hebben we een van de meest populaire modellen van zelfkoelende ijsmachines gebruikt. De bereidingsstappen zijn met vrijwel alle zelfvriezende ijsmachines hetzelfde.

Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn voordat je ijs gaat maken. Bekijk ook ons pagina's over het gebruik van de ijsmachine.

👉 Onze ijsrecepten kun je maken ook met de Ninja Creami met het “gelato” stand.


Bereiding

  1. Dop de pistachenoten

    Als je pistachenoten met dop gebruikt, dop ze dan geduldig, eventueel met hulp van een vriend of familielid. Van 200 g pistachenoten met dop heb ik ongeveer 110 g pistachenoten gekregen die ik vervolgens in het ijs kan gebruiken: ongeveer de helft in gewicht.

    De volgende stappen, 2 tot en met 4, zijn alleen nodig als je een gladder ijs wilt maken: in dat geval vermalen we de pistachenoten tot een crème. Anders kun je naar stap 5 doorgaan.

    Dop de pistachenoten

  2. Verwijder de velletjes van de pistachenoten

    Deze stap is optioneel en dient om de crème groener te maken. Om de velletjes van de pistachenoten (die bruin-paars van kleur zijn) te verwijderen, brengen we water aan de kook en dompelen we de (gepelde) pistachenoten erin. We laten ze slechts 1 minuut in het water liggen en gieten het water vervolgens af.
    De schil kan nu gemakkelijk worden verwijderd. Leg de pistachenoten op een schone theedoek en verwijder de schil een voor een.

    Verwijder de velletjes van de pistachenoten

  3. Rooster de pistachenoten indien nodig, of droog ze kort

    Op de verpakking van de pistachenoten staat vermeld of ze al geroosterd zijn of niet.
    Doe de pistachenoten, die nu een beetje vochtig zijn, in een pan en verwarm ze op laag vuur.

    Als de pistachenoten al geroosterd zijn, zet dan het vuur heel laag en laat ze een paar minuten in de pan drogen, terwijl je ze voortdurend roert.
    Als ze niet geroosterd zijn, houd dan het vuur laag tot middelhoog en roer ze met een houten lepel gedurende 6-7 minuten. De pistachenoten mogen niet donker worden. Deze stap is nuttig voordat je ze fijn hakt tot een crème.

    👉 Je herkent geroosterde pistachenoten aan hun geur, die naar geroosterd ruikt, en aan hun kleur, die niet helemaal groen is.

    Rooster de pistachenoten indien nodig, of droog ze kort

  4. Hak met tussenpozen en langdurig

    Om pistachenoten te hakken, kun je een krachtige mixer of staafmixer gebruiken. In beide gevallen is het noodzakelijk om regelmatig en langdurig pauzes in te lassen om te voorkomen dat deze oververhit raken of kapot gaan! Belangrijk.

    Wanneer je begint met het hakken van de pistachenoten (die op dit moment gedopt, gepeld en goed gedroogd zijn), worden ze eerst tot een fijn poeder. Maar als je doorgaat met af en toe hakken, worden de pistachenoten na een paar minuten romig.
    Het vervelende aan deze stap is dat de pistachepasta onder de messen blijft plakken, waardoor je moet pauzeren en opnieuw moet mixen.

    👉 Belangrijk: voer deze stap heel rustig uit en ga voorzichtig om met de blender.
    Voeg geen water of melk toe om de pistachecrème gladder te maken. Je kunt het wel wat zachter maken met een theelepel olijfolie, maar daarmee verander je wel de ingrediënten van het ijs.

    Hak met tussenpozen en langdurig

  5. Zet de ijsmachine aan

    Zet de zelfvriezende ijsmachine aan, zodat deze koud wordt terwijl je de ingrediënten bereidt.

    Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al in de vriezer staan. Hetzelfde geldt voor de Roomijsmaker van KitchenAid.

    Met de Ninja Creami moet je echter wachten tot het mengsel volledig bevroren is voordat je het ijs maakt.


  6. Mix de ingrediënten

    Giet eerst de vloeistoffen in een mengkom: melk en slagroom. Voeg vervolgens de suiker toe en als laatste de pistachenoten: fijngemalen of als crème, beide zijn prima.

    👉Ik raad ook aan om een flinke snuf zout toe te voegen, dat past heel goed bij pistache-ijs.

    Meng met de staaxmixer 1-2 minuten, totdat de suiker volledig is opgelost en het mengsel goed gemengd en homogeen is. Zoals je ziet, heeft het mengsel nu een lichtgroene kleur.

    Mix de ingrediënten

  7. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet het mengsel in de ijsmachine: wij gebruiken de opening in het doorzichtige deksel, zodat de ijsmachine van binnen goed koud blijft.

    👉 Ik schrijf altijd dat je het mengsel goed gekoeld in de ijsmachine moet gieten. Als je het echter langer dan 15 minuten in de koelkast hebt laten staan, roer het dan even door voordat je het in de ijsmachine giet. Het moet namelijk goed homogeen zijn.

    Giet het mengsel in de ijsmachine

  8. Laat het ongeveer 40 minuten roeren

    Om 3 porties ijs te maken, heeft onze ijsmachine ongeveer 40 minuten nodig. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.

    Door het deksel kun je zien hoe het mengsel langzaam opzwelt tot het zacht en luchtig wordt.

    Het kan zijn dat de ijsmachine vanzelf stopt wanneer het ijs klaar is, maar nogmaals, dit hangt af van de hoeveelheid ijs. Ik raad aan om de ijsmachine op pauze te zetten (niet uit te schakelen, zodat de motor blijft werken) en het ijs te proeven.

    Laat het ongeveer 40 minuten roeren

  9. Serveer en bewaar

    Ons pistache-ijs is heerlijk om direct uit de ijsmachine te eten.
    Je kunt het ook een paar uur in de vriezer laten staan, zodat het iets harder wordt.

    Bewaren
    De volgende dag was het pistache-ijs harder (maar nog steeds goed schepbaar). Dit hangt ook af van de temperatuur waarop je de vriezer hebt ingesteld. Als het te hard is, kun je het 15 minuten in de koelkast zetten, zodat het zachter wordt zonder te smelten

    Ik raad aan om het pistache ijs niet langer dan twee dagen in de vriezer te bewaren.

    Serveer en bewaar

Pistache-ijs op een ijshoorntje
Zelfgemaakte pistache-ijs is vers gemaakt erg zacht. Voor het serveren kun je het minimaal een uur in de vriezer laten staan om op te stijven.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image




Geniet van je Italiaanse pistache-ijs! 🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.

`