Laatst bijgewerkt op 24 juli 2023

Pistache-ijs maken 🍨 Italiaans recept. Gezond, makkelijk en snel

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Hoe maak je thuis een lekker en gezond pistache-ijs? Ons eenvoudige Italiaanse recept voor een licht pistache-ijs gemaakt met verse ingrediënten. Met of zonder ijsmachine. 👍

Pistache-ijs zelf maken recept - Alle Italiaanse
Het pistache-ijs dat we voor dit recept hebben bereid. Het is echt groen!

Op Alle Italiaanse hebben we al veel geschreven over het maken van ijs: vanille-ijs, chocolade-ijs, roomijs met eieren en caloriearm ijs. Zowel in onze lijst van ijssmaken als in ijssalons mag pistache-ijs niet ontbreken: een van de meest geliefde smaken.


23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


In Italië zeggen ze dat je een goede ijssalon herkent aan de kwaliteit van het pistache-ijs. Want aan de pistache ijssmaak kun je zien of de ijssalon liefde heeft gestoken in het maken van ijs, of dat het puur een bedrijf is dat koude desserts verkoopt.


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je pistache-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Pistacchio Pistache
🔊 Gelato al pistacchio Pistache-ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

De kleur van pistache ijs

Pistache-ijs gemaakt met de beste pistachenoten (pistachenoten uit Bronte zijn beroemd in Italië) heeft een lichtgroene kleur.
De felgroene kleur in een ijsje, afkomstig uit een ijssalon of industriële productie, duidt waarschijnlijk op de aanwezigheid van kleurstoffen.

Als je kijkt, hebben alle ijsjes gemaakt met melk en room een vervaagde kleur, variërend van wit tot lichtbruin.
Dit komt omdat er slagroom en melk zijn. Zo is er een groot kleurverschil tussen aardbeien-ijs met melk en slagroom en aardbeien sorbetijs, waardoor aardbeien een knalrode kleur behouden.

De smaak van pistache-ijs

Waarom smaakt pistache-ijs niet naar pistache? Dit is een veel voorkomende vraag. De smaak hangt af van de kwaliteit van de pistachenoten die door de ijsverkoper worden gebruikt.

Pistache-ijs is van goede kwaliteit als het naar pistache smaakt natuurlijk. In Italië gebruiken de beste ijssalons pistachenootjes uit Bronte, die zonder toevoeging van kleurstoffen een lichtbruin ijs geeft dat echt naar pistache smaakt.

In plaats daarvan eet je vaak pistache-ijs dat groen is maar een vage nootachtige smaak heeft.

De groene pistache uit Bronte

De pistacheplant werd door de Arabieren naar Sicilië geïmporteerd: tegenwoordig groeit hij op de vulkaan Etna, boven de 600 meter.

Het dorp Bronte op Sicilië en de Etna op de achtergrond
Het dorp Bronte op Sicilië en de Etna op de achtergrond Foto: zino65

De groene pistache uit Bronte is een DOP-product en staat in Italië bekend om zijn intense smaak.

Voor het dorpje Bronte, in de provincie Catania, is de productie van kwaliteitspistachenoten een belangrijke commerciële activiteit. Daarom worden de Bronte pistachenoten ook wel het groene goud genoemd.

Vers geoogste Bronte pistache
Vers geoogste Bronte pistache Foto: Fabio Ingrosso

Pistache-ijs maken met of zonder eieren

Je kunt thuis pistache-ijs op twee manieren maken:

  1. Gebaseerd op het eiervrije ijs recept: met slagroom, melk en suiker. Aan deze ingrediënten moeten gehakte pistachenoten worden toegevoegd. Je hoeft alleen maar alles te mixen en in de ijsmachine te gieten.

  2. Veel online recepten vertellen je om pistache-ijs te maken met eieren. In deze variant gebruik je geen gehakte pistachenoten, maar pistachepasta. Dit recept maak je op basis van roomijs met eieren.

Wij geven de voorkeur aan de eerste versie: het is makkelijker en sneller om te doen, en het is ook nog eens lichter en gezonder.
Met eieren is de bereiding langer: je moet het mengsel op het vuur mengen tot het bijna kookt, en dan een paar uur wachten om het in de koelkast af te laten koelen.

Een elegant kopje pistache-ijs
Een elegant kopje pistache-ijs Foto: Ji-Elle

Pistache-ijs maken met of zonder ijsmachine

Hoe maak je pistache-ijs zonder ijsmachine? Een veelgestelde vraag, die zich meestal op een warme zomerdag voordoet. We vertellen je meteen dat het moeilijk is om een zacht en romig ijs te krijgen als je geen ijsmachine hebt.

Voor zelf ijs maken zonder ijsmachine hebben we twee methodes beschreven: je kunt de procedure gebruiken voor alle ijsrecepten van Alle Italiaanse, en ook voor pistache-ijs.

Bekijk onze gids: ijs maken zonder ijsmachine

Zeker als je geen ijsmachine gebruikt, raden we aan om pistache-ijs zonder eieren te maken. Het recept met eieren is langer en ingewikkelder, en het is handig om het te doen als je een ijsmachine hebt: zo krijg je een perfect ijsje.

Een ijsmachine speelt een fundamentele rol bij het maken van ijs: meng het mengsel langzaam in een koude omgeving. Het ijs neemt dus lucht op en wordt zacht en romig zoals dat van de ijssalon.

IJsmachine kopen

Een ijsmachine is een compact en goedkoop apparaat. Bekijk onze gids: welke ijsmachines zijn goed?.


Pistache-ijs Italiaans recept zonder ei

4.9
(17) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

Ons Italiaans pistache-ijs is gebaseerd op het Italiaans ijs basisrecept.

Omdat we geen eieren gebruiken, is de bereiding bijzonder snel: het duurt minder dan een uur.

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

De ingrediënten van pistache-ijs zijn volle melk, slagroom, suiker en gehakte pistachenoten.

pistache-ijs ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
melk-volle Volle melk 320 g
slagroom Slagroom 100 g
suiker-wit Suiker 80 g
pistache-noten Pistachenoten 120 g

Welke pistachenoten voor pistache-ijs

We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn prima.

Opmerkingen over ingrediënten

Voor een romig en smaakvol ijs gebruiken we verse volle melk ongeveer 3,5% vet; slagroom 35% vet en witte suiker.


Optioneel: honing toevoegen 🍯

Pistache-ijs is ook heel lekker gezoet met honing. Je kunt experimenteren door 30 g suiker te vervangen door 30 g honing. IJs krijgt meer smaak, vooral als je kwaliteitshoning gebruikt.

Hoeveel ijs krijg ik?

We hebben een handige tool toegevoegd waarmee je de ingrediënten en porties van het ijs kunt berekenen. Een portie komt overeen met drie grote bolletjes ijs.

👉 Als je net begint, experimenteer dan met een beetje ijs: de ijsmachine hoeft minder te werken en het ijs is steviger en compacter.

Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, iets meer. Prima voor 3 personen.


De ijsmachine

Voor ons recept hebben we een van de meest populaire modellen van zelfkoelende ijsmachines gebruikt. De bereidingsstappen zijn met vrijwel alle ijsmachines hetzelfde.

Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn voordat je ijs gaat maken.

Bekijk ook ons pagina over het gebruik van de ijsmachine.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1,5L Emma Antraciet - bol.com

Bereiding

  1. Hak de pistachenoten fijn

    Gehakte pistachenoten
    Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk, zoals op de foto

    De eerste stap is ook een van de belangrijkste voor het succes van een goed pistache-ijs.

    Doe de pistachenoten in de blender: beter als het behoorlijk krachtig is. Je zult moeten proberen de pistachenoten zo goed mogelijk te hakken: zo krijg je een basis pistachepasta, goed voor het maken van een romig ijsje.

  2. Zet de ijsmachine aan

    Zet de ijsmachine aan.
    Op deze manier heeft de ijsmachine tijd om af te koelen terwijl wij de pistachepasta mengen met de andere ingrediënten.

    Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -22°C voordat we het ijs inschenken.

  3. Mix de ingrediënten

    Giet de ingrediënten in een maatbeker: pistachepasta, slagroom, melk, suiker.
    Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan pistachepasta en suiker toe.

    Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot je een glad en homogeen mengsel krijgt.

    Pistache-ijs mengsel mixen
  4. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:

    • de ijsmachine genoeg koud is. Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: om ijs te maken moet deze minimaal -22°C zijn.
      We schenken het ijs na minimaal 10 minuten dat de ijsmachine in werking is: zo weten we zeker dat hij klaar is om het ijs te maken.

    • zorg er ook voor dat de roerarm draait al.

    Pistache ijs roeren in de ijsmachine
    In de video: de timer startte op 60 minuten; toen de timer op 45 minuten stond schonken we het pistache-ijs in, dat nu in de ijsmachine wordt gemixt.

    Er is meestal een venster in het bovenste deel van de ijsmachine, dat wordt gebruikt om de ingrediënten te schenken. Op deze manier is het niet nodig om het deksel op te tillen of de roerarm te stoppen.

  5. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    Wacht 30-40 minuten totdat je pistache-ijs klaar is.

    Pistache-ijs recept: het mengsel roeren in de ijsmachine
    Pistache-ijs in onze ijsmachine, bijna klaar
    Het pistache-ijs mengsel in onze ijsmachine

    Meestal doet de ijsmachine er een half uur over om ijs te maken. Je kunt de gelato controleren door het transparante deksel.

    Het ijs is klaar als de roerarm stopt of de timer van de ijsmachine afloopt.
    Met een beetje ervaring weet je precies wat het juiste moment is om het ijs uit je ijsmachine te halen.

Zelfgemaakt pistache-ijs klaar in het bakje van de ijsmachine
De textuur van zelfgemaakt pistache-ijs als het klaar is. Zoals je ziet hebben we alleen een klein beetje ijs gemaakt ten opzichte van de capaciteit van de ijsmachine: hierdoor is het ijs al stevig.

Geniet van je pistache-ijs! 😄🍨

Pistache-ijs zelf maken - recept met de ijsmachine
Ons heerlijke en gezonde pistache-ijs
Pistache-ijs op een ijshoorntje
Zelfgemaakte pistache-ijs is vers gemaakt erg zacht. Voor het serveren kun je het minimaal een uur in de vriezer laten staan om op te stijven.

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs met ei
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokosijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!



caloriearm ijs maken

Bekijk ook ons blog over caloriearm ijs maken zonder slagroom en zonder suiker

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse pistache-ijs! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden