Laatst bijgewerkt op 18 oktober 2023
Pistache-ijs met ijsmachine 🍨
Wij zijn Italianen en maken zelf een lekker pistache-ijsje met verse ingrediënten: melk, slagroom, suiker, pistache en optioneel eieren
Laatst bijgewerkt op 18 oktober 2023
Wij zijn Italianen en maken zelf een lekker pistache-ijsje met verse ingrediënten: melk, slagroom, suiker, pistache en optioneel eieren
In Italië zeggen we dat je een goede ijssalon herkent aan de kwaliteit van het pistache-ijs. Want aan de pistache ijssmaak kun je zien of de ijssalon liefde heeft gestoken in het maken van ijs, of dat het puur een bedrijf is dat koude desserts verkoopt.
Ook omdat het pistache-ijs uit de ijssalon soms een bruinachtige kleur heeft en meer naar hazelnoot dan naar pistache smaakt.
Het pistache-ijs dat je thuis maakt met verse ingrediënten is daarentegen groen en smaakt net als pistachenoten.
Op deze pagina hebben wij pistache-ijs gamaakt: we delen ons recept en laten de bereidingsstappen zien.
Hoe zeg je pistache-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Pistacchio | Pistache |
🔊 Gelato al pistacchio | Pistache-ijs |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Je kunt thuis pistache-ijs maken met of zonder eieren. Eieren worden gebruikt voor het verdikken, maar zijn niet altijd nodig in zelfgemaakt ijs. Ze veranderen de smaak en de bereiding duurt iets langer.
Ons Italiaans pistache-ijs is gebaseerd op het Italiaans ijs basisrecept zonder ei en bevat alleen maar melk, room, suiker en pistachenoten.
Omdat we geen eieren gebruiken, is de bereiding bijzonder snel: het duurt minder dan een uur.
👉 Pistache-ijs is niet de enige ijssmaak die we maken zonder eieren: ook chocolade-ijs met cacao en koffie-ijs met espresso.
De ingrediënten van pistache-ijs zijn volle melk, slagroom, suiker en gehakte pistachenoten.
Ingrediënt afbeelding | Ingredient naam | Grammen |
Volle melk | 320 g | |
Slagroom | 100 g | |
Suiker | 80 g | |
Pistachenoten | 120 g |
We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn prima.
Voor een romig en smaakvol ijs gebruiken we verse volle melk ongeveer 3,5% vet; slagroom 35% vet en witte suiker.
Pistache-ijs is ook heel lekker gezoet met honing. Je kunt experimenteren door 30 g suiker te vervangen door 30 g honing. IJs krijgt meer smaak, vooral als je kwaliteitshoning gebruikt.
We hebben een handige tool toegevoegd waarmee je de ingrediënten en porties van het ijs kunt berekenen. Een portie komt overeen met drie grote bolletjes ijs.
👉 Als je net begint, experimenteer dan met een beetje ijs: de ijsmachine hoeft minder te werken en het ijs is steviger en compacter.
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, iets meer. Prima voor 3 personen.
Voor ons recept hebben we een van de meest populaire modellen van zelfkoelende ijsmachines gebruikt. De bereidingsstappen zijn met vrijwel alle ijsmachines hetzelfde.
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn voordat je ijs gaat maken. Bekijk ook ons pagina's over het gebruik van de ijsmachine.
👉 Onze ijsrecepten kun je maken ook met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
De eerste stap is ook een van de belangrijkste voor het succes van een goed pistache-ijs.
Doe de pistachenoten in de blender: beter als het behoorlijk krachtig is. Je zult moeten proberen de pistachenoten zo goed mogelijk te hakken: zo krijg je een basis pistachepasta, goed voor het maken van een romig ijsje.
Zet de ijsmachine aan.
Op deze manier heeft de ijsmachine tijd om af te koelen terwijl wij de pistachepasta mengen met de andere ingrediënten.
Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -22°C voordat we het ijs inschenken.
Giet de ingrediënten in een maatbeker: pistachepasta, slagroom, melk, suiker.
Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan pistachepasta en suiker toe.
Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot je een glad en homogeen mengsel krijgt.
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine genoeg koud is. Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: om ijs te maken moet deze minimaal -22°C zijn.
We schenken het ijs na minimaal 10 minuten dat de ijsmachine in werking is: zo weten we zeker dat hij klaar is om het ijs te maken.
zorg er ook voor dat de roerarm draait al.
Er is meestal een venster in het bovenste deel van de ijsmachine, dat wordt gebruikt om de ingrediënten te schenken. Op deze manier is het niet nodig om het deksel op te tillen of de roerarm te stoppen.
Wacht 30-40 minuten totdat je pistache-ijs klaar is.
Meestal doet de ijsmachine er een half uur over om ijs te maken. Je kunt de gelato controleren door het transparante deksel.
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring weet je precies wat het juiste moment is om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Geniet van je pistache-ijs! 😄🍨
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Geniet van je Italiaanse pistache-ijs! 🍨