Pistache-ijs 🍨 Italiaans recept zonder ei met ijsmachine
👩👩👧 3 personen
👩🍳 Makkelijk
⏰ 10 min bereiden
⏰ 40 min in de ijsmachine
Je kunt thuis pistache-ijs maken met of zonder eieren . Eieren worden gebruikt voor het verdikken, maar zijn niet altijd nodig in zelfgemaakt ijs. Ze veranderen de smaak en de bereiding duurt iets langer.
Ons Italiaans pistache-ijs is gebaseerd op het Italiaans ijs basisrecept zonder ei en bevat alleen maar melk, room, suiker en pistachenoten.
Omdat we geen eieren gebruiken, is de bereiding bijzonder snel: het duurt minder dan een uur.
👉 Pistache-ijs is niet de enige ijssmaak die we maken zonder eieren: ook chocolade-ijs met cacao en koffie-ijs met espresso .
Het pistache-ijs dat we voor dit recept hebben bereid. Het is echt groen!
🙄 Sommige sites , zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore !
Ingrediënten
De ingrediënten van pistache-ijs zijn volle melk , slagroom , suiker en gehakte pistachenoten .
Melk 320 g
Slagroom 100 g
Suiker 80 g
Gehakte pistachenoten 120 g
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam Grammen
Volle melk
320 g
Slagroom
100 g
Suiker
80 g
Pistachenoten
120 g
Welke pistachenoten voor pistache-ijs
We raden je aan om ongepelde en ongezouten pistachenoten te gebruiken. Zowel rauw als geroosterd zijn prima.
Opmerkingen over ingrediënten
Voor een romig en smaakvol ijs gebruiken we verse volle melk ongeveer 3,5% vet; slagroom 35% vet en witte suiker .
Optioneel: honing toevoegen 🍯
Pistache-ijs is ook heel lekker gezoet met honing. Je kunt experimenteren door 30 g suiker te vervangen door 30 g honing. IJs krijgt meer smaak, vooral als je kwaliteitshoning gebruikt.
Hoeveel ijs krijg ik?
We hebben een handige tool toegevoegd waarmee je de ingrediënten en porties van het ijs kunt berekenen. Een portie komt overeen met drie grote bolletjes ijs.
👉 Als je net begint, experimenteer dan met een beetje ijs: de ijsmachine hoeft minder te werken en het ijs is steviger en compacter.
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond 500 g ijs, iets meer. Prima voor 3 personen .
De ijsmachine
Voor ons recept hebben we een van de meest populaire modellen van zelfkoelende ijsmachines gebruikt. De bereidingsstappen zijn met vrijwel alle ijsmachines hetzelfde .
Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, moet deze al goed ingevroren zijn voordat je ijs gaat maken. Bekijk ook ons pagina's over het gebruik van de ijsmachine .
👉 Onze ijsrecepten kun je maken ook met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
Bereiding
Hak de pistachenoten fijn
De eerste stap is ook een van de belangrijkste voor het succes van een goed pistache-ijs.
Doe de pistachenoten in de blender: beter als het behoorlijk krachtig is. Je zult moeten proberen de pistachenoten zo goed mogelijk te hakken: zo krijg je een basis pistachepasta, goed voor het maken van een romig ijsje.
Zet de ijsmachine aan
Zet de ijsmachine aan.
Op deze manier heeft de ijsmachine tijd om af te koelen terwijl wij de pistachepasta mengen met de andere ingrediënten.
Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 10-15 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -22°C voordat we het ijs inschenken.
Mix de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een maatbeker: pistachepasta, slagroom, melk, suiker.
Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan pistachepasta en suiker toe.
Meng de ingrediënten met een staafmixer op lage snelheid tot je een glad en homogeen mengsel krijgt.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine genoeg koud is. Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: om ijs te maken moet deze minimaal -22°C zijn.
We schenken het ijs na minimaal 10 minuten dat de ijsmachine in werking is : zo weten we zeker dat hij klaar is om het ijs te maken.
zorg er ook voor dat de roerarm draait al.
In de video: de timer startte op 60 minuten; toen de timer op 45 minuten stond schonken we het pistache-ijs in, dat nu in de ijsmachine wordt gemixt.
Er is meestal een venster in het bovenste deel van de ijsmachine, dat wordt gebruikt om de ingrediënten te schenken. Op deze manier is het niet nodig om het deksel op te tillen of de roerarm te stoppen.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Wacht 30-40 minuten totdat je pistache-ijs klaar is.
Het pistache-ijs mengsel in onze ijsmachine
Meestal doet de ijsmachine er een half uur over om ijs te maken. Je kunt de gelato controleren door het transparante deksel.
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring weet je precies wat het juiste moment is om het ijs uit je ijsmachine te halen.
De textuur van zelfgemaakt pistache-ijs als het klaar is. Zoals je ziet hebben we alleen een klein beetje ijs gemaakt ten opzichte van de capaciteit van de ijsmachine: hierdoor is het ijs al stevig.
Geniet van je pistache-ijs! 😄🍨
Ons heerlijke en gezonde pistache-ijs
Zelfgemaakte pistache-ijs is vers gemaakt erg zacht. Voor het serveren kun je het minimaal een uur in de vriezer laten staan om op te stijven.