Hoe maak je zelf een ijstaartje? We delen het basisrecept dat je kunt maken met kant en klaar ijs of met zelfgemaakt ijs. Makkelijk en snel, met of zonder ijsmachine.
Op Alle Italiaanse hebben we veel ijsrecepten gedeeld, waaronder de populairste ijssmaken die je in de ijssalon vindt en die je natuurlijk ook thuis kunt maken.
We schrijven meestal: "beter dan in de ijssalon!", omdat je de ingrediënten zelf kunt bepalen, en je kunt ook een lekker en licht ijsje maken door de hoeveelheid suiker te beperken.
Het ijstaart recept mocht niet ontbreken. Zelf een ijstaart maken lijkt misschien een moeilijke en complexe klus, maar dat is het niet.
Wij zijn liefhebbers van ijshoorntjes, maar zo nu en dan verrassen we onze gasten graag met iets meer.
Vooral in de zomer maken we liever een verfrissende ijstaart in plaats van het huis te verwarmen met de oven aan.
Wat is ijstaart in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Torta
Taart
🔊
Torta gelato
IJstaart
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
IJstaart maken met kant en klaar ijs
Zelf ijs maken is snel en makkelijk: maar het vereist een beetje ervaring en vooral een ijsmachine.
We realiseren ons dat niet iedereen de tijd kan nemen om thuis ijs te maken: zeker als je net begint met zelfgemaakt ijs ben je niet zeker van het resultaat, maar wil je toch in korte tijd een ijstaart krijgen.
Ons ijstaart basisrecept is ook prima als je kant en klaar ijs gebruikt: dat uit de supermarkt of uit de ijssalon. Ze zijn allemaal goed; het belangrijkste is dat je het leuk vindt.
Twee tips van ons:
IJs uit de ijssalon, evenals zelfgemaakt ijs, wordt stevig en zeer hard als het een tijdje in de vriezer blijft.
Daarentegen is roomijs uit de supermarkt gemaakt om zacht te blijven. De bewaarmethode voor ijstaarten verandert dus afhankelijk van het soort ijs dat je gebruikt.
Let op de calorieën: in de ijsrecepten van Alle Italiaanse besteden we veel aandacht aan de ingrediënten. Natuurlijk bevat een zelfgemaakt ijs veel minder calorieën dan een roomijs dat je in de supermarkt koopt.
Afhankelijk van het ijs dat je gebruikt, kan de calorie-inname van de ijstaart erg variëren.
IJstaart maken met of zonder ijsmachine
IJs maken met een ijsmachine gaat snel: ijs is in ongeveer een half uur klaar. Vooral als je ijs maakt voor een ijstaart, raden we je aan om een ijsmachine te gebruiken: op deze manier krijg je ijs dat lijkt op dat van de ijssalon, en je kunt echt creatieve ijstaarten maken met weinig poging.
IJstaart maken zonder ijsmachine
We zeggen meestal dat als je wilt experimenteren je ook ijs kunt maken zonder ijsmachine. We hebben ook beschreven wat volgens onze ervaring de beste methoden zijn om ijs te maken zonder ijsmachine.
Maar voor ijstaart raden we het niet aan: ijsjes die makkelijk zijn zonder ijsmachine zijn fruit sorbetijses: de consistentie van sorbetijs gemaakt zonder ijsmachine erg doet denken aan de structuur van het ijs, vooral als je bevroren fruit gebruikt.
Maar de andere ijssmaken, bijvoorbeeld chocolade ijs of vanille-ijs, zonder ijsmachine zijn onvermijdelijk ofwel bevroren ofwel te vloeibaar (of beide): niet ideaal voor een ijstaart.
Bovendien is het maken van ijs zonder ijsmachine een behoorlijk lange klus, waarbij je een paar uur moet wachten. Naar onze mening is het het niet waard.
Wij raden daarom aan om ijs voor ijstaart met de ijsmachine te maken, of kant en klaar te kopen: in de supermarkt of in de ijssalon.
Een opmerking over ijs gemaakt zonder ijsmachine met gecondenseerde melk.
Sommige sites bieden je een "briljante" oplossing die erin bestaat een halve kilo gecondenseerde melk te mengen met een halve kilo slagroom, en zo een romig "ijs" te verkrijgen zonder de hulp van een ijsmachine.
Eerlijk gezegd vinden we deze recepten.. onverantwoordelijk: wat je krijgt is geen ijsje maar een ultra-calorierijk koud dessert (we hebben het over 3000 kcal) en met een "klonterige" smaak. Je bent gewaarschuwd! 🙂
IJstaart ijssmaken: welke ijstaart is het lekkerst?
Om een ijstaart te maken kun je de smaak gebruiken die jij het lekkerst vindt: er is geen specifieke smaak.
De ijssmaken die wij prefereren voor ijstaart zijn degenen die in Italië gusti crema worden genoemd, op basis van melk en slagroom. Fruit ijssmaken zijn ook prima, maar altijd gemaakt met zuivelproducten.
Voor een ijstaart zijn sorbetijses gemaakt met alleen fruit en water minder geschikt, omdat ze kouder en minder romig zijn: misschien niet ideaal voor een ijstaart.
Een tip: als je een meerlaagse ijstaart maakt, leg dan eerst de donkere smaken onderaan en de witte smaken bovenaan.
Zelfs als je een hoorntje koopt in de ijssalon, zal een ervaren ijsverkoper smaken zoals chocolade op de bodem van het hoorntje doen, omdat ze de neiging hebben om langzamer te smelten.
Waarom weten we dit? Een van ons werkte in een ijssalon toen zij studeerde in Milaan.
Hoe maak ik een ijstaart met meerdere smaken en lagen?
Als je bijvoorbeeld een ijstaart wilt maken met drie lagen chocolade-ijs, yoghurtijs en aardbeienijs, dan raden we je aan om eerst de chocolade te maken.
Terwijl je het tweede ijsje maakt, zet je het ijstaartje in de vriezer om te stollen: op deze manier zijn de lagen van de ijstaart duidelijk afgebakend en vermengen ze zich niet met elkaar. Het is belangrijk om verschillende smaken niet mengen door elkaar, omdat je anders een mengsel krijgt dat geen specifieke smaak meer heeft.
IJstaart maken zonder ei
Elke smaak, met of zonder eieren, is goed voor het maken van ijstaart. In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse nemen we bijna nooit eieren; dit komt omdat in onze ervaring het ei zelden nodig is om thuis een uitstekend ijs te maken.
Veel kooksites, vooral die die niet gespecialiseerd zijn in ijs, publiceren recepten die eieren bevatten, niet alleen in ijssmaken zoals vanille-ijs of chocolade ijs, maar ook in fruitsmaken.
In fruitijs gaat het ei daar nooit heen (integendeel: heel vaak zijn fruitsmaken beter, zelfs zonder slagroom en zonder melk, zoals een sorbetijs).
Met eieren is de bereiding van ijs iets langer en complexer: je moet de ingrediënten op het vuur opwarmen terwijl je ze mengt, en dan een paar uur wachten om het mengsel af te koelen voordat je het in de ijsmaker.
Verder is met het ei het ijs natuurlijk meer calorieën.
Is eiervrij ijs minder lekker? Nee inderdaad. Vanuit ons oogpunt zou ijs een fris zomers dessert moeten zijn, en - vooral als je net als wij graag ijs eet - is het de moeite waard om te zoeken naar manieren om ijs te maken dat lekker, zacht en romig is maar met een matige hoeveelheid calorieën.
In dit recept delen we de stappen en de basisprocedure voor een ijstaart met één of meerdere lagen. Daarna is het aan jou om de ijssmaak te kiezen die jij het lekkerst vindt, en het ijstaartje te decoreren zoals jij dat wilt.
Laten we het recept opsplitsen in drie delen:
de bodem van de ijstaart, gemaakt met behulp van koekjes en boter;
de ijslaag, of de lagen als je meer smaken maakt;
de taarttopping, dat is aan je creativiteit: bijvoorbeeld chocoladeschilfers of bosvruchten.
Of je een ijsmachine gebruikt of kant en klaar ijs koopt, voor het maken van een ijstaart hebben we natuurlijk een taartvorm nodig.
De ideale cakevorm is een siliconen taartvorm, omdat deze bestand is tegen een breed temperatuurbereik, tot -40 graden; bovendien is deze vorm anti-aanbak.
Voor ons recept kun je een ronde springvorm gebruiken, de maat die je wilt natuurlijk. Ook maken we graag ijstaarten met een diameter van 25 cm: klein maar lekker.
Ingrediënten
Voor de bodem van de taart
Droge koekjes 180 g
Boter 100 g
Voor het ijs
Yoghurt 180 g
Slagroom 125 g
Melk 375 g
Suiker 125 g
Hoeveel ijstaart krijg ik?
Voor de ijstaart hebben we de dosering verhoogd ten opzichte van het yoghurtijs recept: je krijgt ongeveer 800g ijs: goed voor vijf personen. Het is een hoeveelheid ijs die je met elke ijsmachine kunt maken.
Zoals we altijd schrijven: als je meer ijs wilt maken, vermenigvuldig je elk ingrediënt gewoon met 1,5 of met 2.
Een ander idee voor een ijstaart is om meerdere lagen met meerdere ijssmaken te maken.
Voor de taarttopping
Bosvruchten of verse aardbeien 180 g
Bereiding
De basis van de ijstaart
De snelste manier om de bodem voor de ijstaart te maken (afgezien van het kant-en-klaar kopen) is om een laag koekjes te maken vermengd met gesmolten boter.
Verkruimel de koekjes
Doe de koekjes eerst in een blender en hak ze fijn tot je een koekjespoeder krijgt.
Welke koekjes voor een ijstaartje?
Voor de bodem van de ijstaart gebruiken we koekjes zoals Verkade, Digestive en Bastogne. Normaal, volkoren of chocolade, deze koekjes zijn allemaal goed zolang ze droog zijn. Vermijd dus zachte verse koekjes.
Smelt de boter
Er zijn verschillende manieren om boter te smelten, bijvoorbeeld in de magnetron of au bain-marie (in het Italiaans zeggen we 🔊a bagno maria).
Maak de basis van de taart
Combineer de gesmolten boter met de koekjes en meng goed. Als het mengsel dat je krijgt te hard is, kun je het zachter maken met een beetje melk.
Leg het mengsel op de bodem van de cakevorm en druk met een lepel aan om het compact te maken. Probeer een gelijkmatige laag te krijgen die de hele onderkant van de taartvorm bedekt.
Het ijs voor de taart
Zoals we hebben gezien, hoef je niet per se zelf ijs te maken: je kunt ook kant-en-klaar ijs kopen waarmee je de taart gaat maken.
Wil je daarentegen zelf ijs maken, dan raden we je aan om te kijken naar de recepten van de afzonderlijke ijssmaken die we op Alle Italiaanse hebben gepubliceerd: bijvoorbeeld stracciatella, chocolade of koffie-ijs.
Voor dit recept nemen we yoghurtijs als voorbeeld.
We hebben ook voor het yoghurtijs gekozen omdat het een van de makkelijkst te bereiden is. Wij bereiden ijs met verse ingrediënten; het is niet nodig om het mengsel te verwarmen omdat we ijs maken zonder eieren.
Zet eerst de ijsmachine aan, als je een zelfkoelend model hebt. Terwijl het afkoelt, ongeveer 10 minuten, kan je de yoghurt en de andere ingrediënten mengen.
Giet de ingrediënten in een kom en meng ze goed met een staafmixer op lage snelheid. Je kunt ook een blender gebruiken, maar in een krachtige mixer zal de room schuim maken.
Als de suiker is opgelost, krijg je een glad en homogeen mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Als de ijsmachine koud is, meestal bij een temperatuur onder de -20 graden, kun je het ijs inschenken. Gebruik hiervoor de opening op het deksel van de ijsmachine.
Een tip: schenk het ijs in terwijl de garde draait; op deze manier minimaliseer je de kans dat de garde stopt voordat het ijs klaar is.
Meestal is het ijs na een half uur klaar. Het hangt ook af van de hoeveelheid ijs: we maken 800g ijs en de ijsmachine kan wat langer duren.
Je kunt de status van het ijs controleren via het transparante deksel van de ijsmachine: je zal merken dat na 15 minuten het mengsel lucht begint op te nemen, in volume toeneemt en het ijs begint te vormen.
Meestal is het ijs klaar als de garde stopt.
Smeer het ijs op de bodem van de ijstaart
Het ijs is klaar. Het is tijd om de cakevorm uit de vriezer te halen. Op dit punt moet de biscuitbasis gestold zijn.
Giet het ijs over de taartbodem om het hele oppervlak van de pan te bedekken. Zet het taartje vervolgens weer in de vriezer tot hij gestold is: minimaal 2 uur.
Ook als je meerdere ijssmaken wilt bereiden, raden we je aan om te wachten met het maken van het tweede ijs: voordat je het op de taart kunt smeren, moet je ervoor zorgen dat de eerste laag ijs is gestold. Zo creëer je goed gedefinieerde lagen op de taart, en vooral mix je geen verschillende ijssmaken.
De taarttopping
Versier de ijstaart
Na twe uur moet de ijstaart stevig zijn: het is tijd om creatief te worden en de decoratie toe te voegen. Dit zijn de zegels die we gebruiken:
Bosbessen en verse aardbeien
Schuimkoekjes of meringue
Chocoladevlokken
Gehakte hazelnoten
Je ijstaartje met yoghurtijs is klaar om te serveren!
Wanneer de ijstaart uit de vriezer halen?
In het ijs basisrecept hebben we de methode gedeeld om ijs uit de vriezer te ontdooien en weer zacht te maken: zet het 30-40 minuten in de koelkast in plaats van het op kamertemperatuur te laten ontdooien.
Voor de ijstaart is het dezelfde methode; maar er is een verschil afhankelijk van het ijs dat je hebt gebruikt.
Als je ijs of zelfgemaakt ijs gebruikt, wordt het erg hard als je het in de vriezer legt. Dit komt omdat de thuisvriezer kouder is dan de ijstoog.
Om het te ontdooien, haal het ijs uit de vriezer en zet hem 20 minuten in de koelkast, waarna hij klaar is om gesneden te worden.
Zorg ervoor dat je het niet vergeet, want anders krijg je na een paar uur een gesmolten en gedeeltelijk vloeibare ijstaart.
Als je daarentegen kant-en-klaar roomijs uit de supermarkt gebruikt, dan is dit met opzet gedaan om niet te stollen in de vriezer: je hoeft niet lang te wachten voordat je de ijstaart opeet.
Hoe lang kan je een ijstaart in de vriezer bewaren?
Als je ijs maakt met verse ingrediënten, of als je ijs koopt in een ijssalon, raden we je aan om de ijstaart maximaal 7 dagen in de vriezer te bewaren: op deze manier zal het ijs, eenmaal ontdooid, zo goed zijn als toen het vers was gemaakt.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
IJstaart maken zonder suiker en zonder slagroom
Voor deze ijstaart hebben we het normale yoghurtijs recept gebruikt: met slagroom, melk en honing.
Natuurlijk is de ijstaart ook goed als je alternatieve ingrediënten met minder calorieën gebruikt: je kunt bijvoorbeeld een lekker en licht veganistisch ijsje maken met alleen banaan en sojamelk; of je kunt de slagroom vervangen door kokosmelk, en een mix van dadelsiroop en stevia gebruiken als alternatief voor suiker.
Met deze ingrediënten krijg je toch een smeuïg ijsje, wat ideaal is voor ijstaart. Minder geschikt is een fruit sorbet, die is lichter maar ook kouder en ijziger.
Als je meer informatie wilt over alternatieven voor suiker in ijs, bekijk dan ook onze pagina over caloriearm ijs.
Een boek vol ijsrecepten
Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.