Hoe maak je zelf een ijstaartje? Wij zijn Italianen en we delen het basisrecept dat je kunt maken met kant-en-klaar ijs of met zelfgemaakt ijs. Makkelijk en snel, met of zonder ijsmachine
Op Alle Italiaanse hebben we veel ijsrecepten gedeeld, waaronder de populairste ijssmaken die je in de ijssalon vindt en die je natuurlijk ook thuis kunt maken.
We schrijven vaak: "zoals die van de ijssalon!", want ijs gemaakt met verse ingrediënten en de ijsmachine is erg lekker.
Het recept voor een eenvoudige ijstaart konden we niet overslaan. Zelf een ijstaart maken lijkt misschien een moeilijke en ingewikkelde zaak, maar dat is het niet.
In dit recept laten we stap voor stap zien hoe wij een makkelijke ijstaart maken. IJs maken wij met een ijsmachine, maar je kunt uiteraard ook kant-en-klaar ijs gebruiken: de bereiding verandert niet.
👉 Bekijk ook ons IJstaart recepten boek: alles wat je wilt weten over zelfgemaakte ijstaarten, en 15 verschillende en originele recepten.
IJstaart maken ook met kant-en-klaar ijs
Zelf ijs maken is snel en makkelijk: maar het vereist een beetje ervaring en vooral een ijsmachine.
Maar we begrijpen dat niet iedereen de tijd kan nemen om thuis ijs te maken: zeker als je net begint met zelfgemaakt ijs ben je niet zeker van het resultaat, maar wil je toch in korte tijd een ijstaart krijgen.
Ons ijstaart basisrecept is ook prima als je kant en klaar ijs gebruikt: dat uit de supermarkt of uit de ijssalon.
Twee tips van ons:
IJs uit de ijssalon, evenals zelfgemaakt ijs, wordt stevig en zeer hard als het een tijdje in de vriezer blijft.
En dit is uitstekend omdat de ijstaart in de taartvorm moet stollen.
Daarentegen is roomijs uit de supermarkt gemaakt om zacht te blijven. De bewaarmethode voor ijstaarten verandert dus afhankelijk van het soort ijs dat je gebruikt.
Er kan een groot verschil in kosten zijn. Om de ijstaart in onze vorm met een diameter van 20 cm te maken, gebruiken we ongeveer 1 kg ijs.
1 kg zelfgemaakt melkijs kost iets meer dan 2 euro; in Italiaanse ijssalons kan 1 kg ijs echter 20 euro kosten.
Simpele ijstaart recept met yoghurtijs en aardbeiencoulis
De ijstaart in ons recept bestaat uit drie lagen: de koekjesbodem, het ijs en een laagje aardbeiencoulis.
De bereiding is daarom in drieën verdeeld:
de bodem van de ijstaart, gemaakt met koekjes en roomboter.
De ijslaag: we maken yoghurtijs, maar je kunt een van de recepten kiezen die we op onze site publiceren.
Het taartbeleg: wij maken een aardbeiencoulis, dat is makkelijk en je kunt deze koud op de ijstaart gieten. Maar je kunt gewoon chocoladeschilfers of bosvruchten gebruiken.
Dit heb je nodig om thuis een ijstaart te maken
Voor de ijstaart is een siliconen taartvorm ideaal: omdat deze geschikt is voor lage temperaturen (tot -40°C) en omdat deze de taart gemakkelijk loslaat, zonder bakpapier of folie.
Wij gebruiken een ronde vorm met Ø 20 cm; een maat dat gemakkelijk in de vriezer past.
De taartvorm dat we gebruiken wordt geproduceerd door een Italiaans bedrijf; het is volledig flexibel, zoals de hoes van een afstandsbediening, en heeft een stijve ring waardoor de taart zijn vorm behoudt.
We mengen de ijs ingrediënten in een kom met een staafmixer; vervolgens gieten we het ijsmengsel in de ijsmachine.
Je hebt geen bepaald model ijsmachine nodig: de bereidingsstappen zijn geschikt voor de meeste ijsmachines op de markt.
Ingrediënten
Voor de bodem van de taart
Droge koekjes 200 g
Boter 70 g
Voor het ijs
Volle yoghurt 170 g
Slagroom 35% vet 220 g
Melk 3.5% vet 400 g
Suiker 160 g
Hoeveel ijstaart krijg ik?
Met deze ingrediënten krijg je 950 g ijs: een hoeveelheid die je kunt maken met de meeste zelfkoelende ijsmachines, zelfs de kleine met een inhoud van 1,2 L.
Het ijs is voldoende om de taartvorm te vullen, die ook de bodem bevat. Je houdt waarschijnlijk nog een paar bolletjes over, waar je van kunt genieten terwijl de ijstaart in de vriezer stolt.
Voor het taartbeleg
Aardbeien 250 g
Suiker 75 g
Citroensap 3 eetlepels
Bereiding
De bodem van de ijstaart
De snelste manier om de bodem voor de ijstaart te maken is als die van een cheesecake zonder bakken: meng fijngehakte koekjes en gesmolten boter.
Verkruimel de koekjes
Doe de koekjes eerst in een blender en hak ze fijn tot een koekjespoeder.
Welke koekjes voor een ijstaartje?
Voor de bodem van de ijstaart gebruiken we koekjes zoals Verkade, Digestive en Bastogne. Normaal, volkoren of chocolade, deze koekjes zijn allemaal goed zolang ze droog zijn.
Smelt de boter
Er zijn verschillende manieren om boter te smelten, bijvoorbeeld in de magnetron of au bain-marie (in het Italiaans zeggen we 🔊a bagno maria).
Maak de bodem van de taart
Voeg de gesmolten boter toe aan de koekjes en meng goed. Als het mengsel dat je krijgt te hard is, kun je het zachter maken met een beetje melk.
Leg het mengsel op de bodem van de taartvorm en druk met de achterkant van een lepel aan om het compact te maken. De laag koekjes moet de hele bodem van de taartvorm bedekken.
Zet de taartvorm in de vriezer zodat de taartbodem hard wordt terwijl je het ijs klaarmaakt.
Het ijs voor de taart
In de volgende stappen maken we 950 g yoghurtijs, wat ruim voldoende is om onze taartvorm te vullen.
Als alternatief kun je ook een andere ijssmaak maken die we op Alle Italiaanse publiceren: bijvoorbeeld stracciatella, chocolade-ijs of koffie-ijs.
De ijsmachine
Om ijs te maken gebruiken we een klassiek model zelfvriezende ijsmachine.
De bereidingsstappen zijn voor de meeste ijsmachines hetzelfde; de ijsingrediënten zijn geschikt voor alle ijsmachines, zelfs speciale zoals de Ninja creami.
Zet de ijsmachine aan
Zet eerst de ijsmachine aan. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat onze ijsmachine erg gekoeld is en klaar om ijs te maken. Eigenlijk schenken wij het ijs pas als de ijsmachine koud is.
Mix de ingrediënten
Net als bij de ijsmachine moeten ook de ingrediënten vers uit de koelkast komen.
Ons recept bevat geen eieren, dus het is niet nodig om het mengsel te verwarmen.
Giet de ingrediënten in een mengkom en meng ze goed met een staafmixer.
Als de suiker is opgelost, krijg je een glad en homogeen mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Sommige ijsmachines geven de interne temperatuur weer. We wachten tot de ijsmachine minimaal -25°C is om het ijs te schenken.
We gieten het ijs door de opening op het deksel, terwijl de ijsmachine draait. Zo ontsnapt de kou niet.
Om 950 g ijs te maken, heeft onze ijsmachine 40-50 minuten nodig.
Meestal is het ijs klaar als de roerarm stopt.
Smeer het ijs op de bodem van de ijstaart
Vers gemaakt ijs, uit de ijsmachine, is prima geschikt om in de taartvorm te smeren. Het is niet te hard, maar het mag ook niet vloeibaar zijn.
Haal de vorm uit de vriezer: op dit punt moet de biscuitbasis gestold zijn.
Verplaats het ijs van de ijsmachinemand naar de cakevorm. Vul de vorm tot een halve centimeter vanaf de bovenrand, zodat de coulis ook in de vorm past.
Om het oppervlak van het ijs glad te maken, kun je een palet gebruiken.
Zet het taartje vervolgens weer in de vriezer om te stollen.
Het taartbeleg
Maak de coulis
Was de aardbeien en snij ze in kleine stukjes.
Als je bevroren aardbeien gebruikt, ontdooi deze dan eerst met de ontdooifunctie van de magnetron.
Doe de gesneden aardbeien samen met de suiker en het citroensap in een steelpan.
Meng alles met de staafmixer, tot een homogeen mengsel. Verwarm vervolgens op een zeer laag vuur tot het mengsel begint te koken.
Zet het vuur uit en laat de coulis eerst afkoelen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast.
Wanneer je de coulis op de taart giet, moet de coulis erg koud zijn.
Versier de ijstaart
Na 2 uur in de vriezer is het ijs stevig genoeg en kun je het over de koude coulis gieten.
Zet de taart vervolgens terug in de vriezer om minimaal 4 uur te laten stollen.
👉 Als alternatief of naast de coulis zijn dit andere ingrediënten voor het decoreren van de ijstaart:
Bosbessen en verse aardbeien
Schuimkoekjes of meringues
Chocoladevlokken
Gehakte hazelnoten
Je ijstaartje met yoghurtijs en aardbeiencoulis is klaar om te serveren!
Geniet van je ijstaart! 🍨🍰
Wanneer de ijstaart uit de vriezer halen?
In het ijs basisrecept hebben we de methode gedeeld om ijs uit de vriezer te ontdooien en weer zacht te maken: zet het 5-10 minuten in de koelkast in plaats van het op kamertemperatuur te laten ontdooien.
Voor de ijstaart is het dezelfde methode; maar er is een verschil afhankelijk van het ijs dat je hebt gebruikt.
Zelfgemaakt ijs, zoals dat van de ijssalon, wordt hard in de vriezer.
Om het te ontdooien, haal het ijs uit de vriezer en zet hem 5-10 minuten in de koelkast, waarna het klaar is om gesneden te worden.
Als je daarentegen kant-en-klaar roomijs uit de supermarkt gebruikt, dan is dit met opzet gedaan om niet te stollen in de vriezer: je hoeft niet lang te wachten voordat je de ijstaart opeet.
Hoe lang kan je een ijstaart in de vriezer bewaren?
Als je ijs maakt met verse ingrediënten, of als je ijs koopt in een ijssalon, raden we je aan om de ijstaart maximaal 3 dagen in de vriezer te bewaren: op deze manier zal het ijs, eenmaal ontdooid, zo goed zijn als toen het vers was gemaakt.
IJs maken met een ijsmachine gaat snel: ijs is in ongeveer een half uur klaar. Vooral als je ijs maakt voor een ijstaart, raden we je aan om een ijsmachine te gebruiken: op deze manier krijg je ijs dat lijkt op dat van de ijssalon, en je kunt echt creatieve ijstaarten maken met weinig poging.
IJstaart maken zonder ijsmachine
We zeggen meestal dat als je wilt experimenteren je ook ijs kunt maken zonder ijsmachine. We hebben ook beschreven wat volgens onze ervaring de beste methoden zijn om ijs te maken zonder ijsmachine.
Maar voor ijstaart raden we het niet aan: ijsjes die makkelijk zijn zonder ijsmachine zijn fruit sorbetijses: de consistentie van sorbetijs gemaakt zonder ijsmachine erg doet denken aan de structuur van het ijs, vooral als je bevroren fruit gebruikt.
Maar de andere ijssmaken, bijvoorbeeld chocolade ijs of vanille-ijs, zonder ijsmachine zijn onvermijdelijk ofwel bevroren ofwel te vloeibaar (of beide): niet ideaal voor een ijstaart.
Bovendien is het maken van ijs zonder ijsmachine een behoorlijk lange klus, waarbij je een paar uur moet wachten. Naar onze mening is het het niet waard.
Wij raden daarom aan om ijs voor ijstaart met de ijsmachine te maken, of kant en klaar te kopen: in de supermarkt of in de ijssalon.
Een opmerking over ijs gemaakt zonder ijsmachine met gecondenseerde melk.
Sommige sites bieden je een "briljante" oplossing die erin bestaat een halve kilo gecondenseerde melk te mengen met een halve kilo slagroom, en zo een romig "ijs" te verkrijgen zonder de hulp van een ijsmachine.
Eerlijk gezegd vinden we deze recepten.. onverantwoordelijk: wat je krijgt is geen ijsje maar een ultra-calorierijk koud dessert (we hebben het over 3000 kcal) en met een "klonterige" smaak. Je bent gewaarschuwd! 🙂
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.