Citroenijs 🍨🍋 Italiaans recept met ijsmachine
👩👩👧 3 personen
👩🍳 Erg makkelijk
⏰ 15 min bereiden
⏰ 1 uur koeltijd
⏰ 40 min in de ijsmachine
Om de citroensmaak aan het ijs te geven gebruiken we niet het sap, dat is zuur, maar alleen de schil .
Dit betekent dat we het mengsel moeten verwarmen, de citroenschil moeten toevoegen en vervolgens volledig moeten laten afkoelen voordat we het in de ijsmachine gieten.
🙄 Sommige sites , zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore !
Ingrediënten
Melk 310 g
Slagroom 160 g
Suiker 90 g
Eidooiers 3
Schil van 3 citroenen
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam Grammen
Volle melk
310 g
Slagroom
160 g
Suiker
90 g
Eidooier
3 eidooiers
Citroenschil (eetbaar)
3 citroenen schil
Opmerkingen over ingrediënten
Voor een romig ijsje gebruiken wij volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet .
🍋 Zorg ervoor dat je biologische citroenen met eetbare schil gebruikt.
Op het etiket staat meestal aangegeven of de schil wel of niet is behandeld: Jumbo vermeldt bijvoorbeeld op haar website dat de schil van haar biologische citroenen gebruikt mag worden voor desserts.
De porties: hoeveel citroenijs je krijgt
We hebben het recept bijgewerkt met de tool om de porties in te stellen. Een portie is ongeveer 200 gram, vergelijkbaar met 3 bolletjes ijs.
👉 Wij schrijven alle ingrediënten in grammen , ook vloeistoffen. Dit betekent dat je elk ingrediënt moet wegen met een keukenweegschaal .
Wij raden je aan te experimenteren zonder de mand van de ijsmachine volledig te vullen. Het is gemakkelijker om ijs te maken met een kleine hoeveelheid om mee te beginnen.
De ijsmachine
Om ons citroenijs te maken gebruiken we een ijsmachine. In het recept leggen we de belangrijkste stappen uit. Voor een gedetailleerde gids, bekijk onze gids: hoe gebruik je een ijsmachine .
Bereiding
Schil de citroenen
Was de citroenen goed, verwijder de schil en bewaar deze in een kom. Voor ons ijs gebruiken wij alleen het gele gedeelte, waar de aroma's in zit.
Houd een stukje schil opzij en hak het fijn: je kunt het aan het ijsmengsel toevoegen voordat je het in de ijsmachine giet.
Scheid de eidooiers van het eiwit
Een praktische en mooie eierscheider
Scheid de dooiers van de eiwitten; voor citroen roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.
Mix de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een mengkom: eidooiers, slagroom, melk en suiker.
Meng de ingrediënten met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.
Voeg de citroenschillen toe
Nadat je het mengsel hebt gemengd, doe het in een steelpan en voeg je de eetbare citroenschillen toe.
Verwarm het mengsel
Verwarm het mengsel op laag vuur; meng af en toe met een houten lepel om klontjes te voorkomen.
Terwijl het mengsel opwarmt, absorbeert het de citroensmaak.
Verwarm het mengsel goed, maar breng het niet aan de kook, anders stolt het ei.
Als het mengsel heet is, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
Laat het mengsel afkoelen
Wacht 30-40 minuten totdat het mengsel volledig is afgekoeld; zet het dan in de koelkast om af te koelen.
👉 Wij gieten alleen koude mengsels in de ijsmachine, nooit warme.
Zet de ijsmachine aan
Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, is het tijd om hem aan te zetten.
De ijsmachine heeft ongeveer 10 minuten nodig om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Haal het mengsel uit de koelkast
Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: verwijder de citroenschillen, voeg de fijngesneden citroenschil toe, en meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het glad en homogeen wordt.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.
Sommige ijsmachinemodellen tonen de interne temperatuur, die minimaal -25°C moet zijn.
Meestal zit er een opening op het deksel van de ijsmachine waarmee je het mengsel kunt schenken. Zo hoef je de ijsmachine niet te openen en verspreid je de opgehoopte kou niet.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
De ijsmachine doet er gemiddeld 30 minuten over om ijs te maken. Het hangt niet alleen af van de ijsmachine, maar ook van de ingrediënten.
Terwijl de roerarm draait, kun je het ijs controleren door het doorzichtige deksel. Na 10-15 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen en wordt het geleidelijk ijs .
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Geniet van je romig citroenijs! 🍋🍨
Het citroenijs dat we hebben gemaakt voor ons receptenboek
Vond je het lekker? Beoordeel dit recept
In het restaurant in Italië , als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed? )
IJs
2e editie
Wij schreven een boek
met 50 originele ijsrecepten
met de ijsmachine
🍨 Bekijk ons ijsboek
In gedrukte of e-book versie
🍨🍰
Met ons zelfgemaakt limoncello-ijs maken we ook heerlijke ijstaarten , die we in ons IJstaart recepten boek hebben verzameld.
Zonder ijsmachine
Voor velen is de eerste ervaring met zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine . Het is zeker mogelijk om een koud dessert te bereiden, misschien gemaakt met de gezonde ingrediënten van ijs. Zonder ijsmachine is het echter moeilijk om een zacht en romig ijs te krijgen, in plaats van een bevroren dessert.
We hebben een handleiding geschreven over de methoden om ijs zonder ijsmachine te maken .
In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van een ijsmachine. Alle recepten bestaan meestal uit twee delen: de ingrediënten en de bereiding . Ook als je geen ijsmachine hebt, raden we je aan dezelfde ingrediënten te gebruiken als in het recept: het zijn verse ingrediënten met een uitgebalanceerde calorie-inname.
Meer Italiaanse ijsrecepten
Op onze website Alle Italiaanse hebben wij verschillende ijsrecepten gepubliceerd die je zelf kunt maken met de ijsmachine:
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.