Laatst bijgewerkt op 17 september 2024
Citroenijs met ijsmachine 🍋🍨
Melk, slagroom, suiker, eieren gearomatiseerd met citroenschil. Wij zijn Italianen en maken stap voor stap een heel romig en heerlijk citroenijs met ijsmachine
Laatst bijgewerkt op 17 september 2024
Melk, slagroom, suiker, eieren gearomatiseerd met citroenschil. Wij zijn Italianen en maken stap voor stap een heel romig en heerlijk citroenijs met ijsmachine
Op deze pagina maken we de romige versie van citroenijs, met melk, slagroom en eidooiers; gearomatiseerd met citroenschil. Met ons recept verkrijgen we een roomijs (gelato alla crema in het Italiaans) met citroensmaak, zoals dat van de beste ijssalons.
De andere manier om ijs met citroen te maken is als sorbetijs met water, eiwit, citroensap en suiker: verfrissend en perfect voor de heetste zomerdagen. Dit is de ijssmaak die lijkt op de binnenkant van Liuk ijs.
In ons receptenboek maken we een nog bijzonderere versie als limoncello-ijs.
Hoe zeg je citroenijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Limone | Citroen |
🔊 Gelato al limone | Citroenijs |
🔊 Sorbetto al limone | Citroen sorbetijs |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
«Un gelato al limone» is ook de titel van een beroemd lied van de Italiaanse zanger Paolo Conte, uit 1979.
Om de citroensmaak aan het ijs te geven gebruiken we niet het sap, dat is zuur, maar alleen de schil.
Dit betekent dat we het mengsel moeten verwarmen, de citroenschil moeten toevoegen en vervolgens volledig moeten laten afkoelen voordat we het in de ijsmachine gieten.
Ingrediënt afbeelding | Ingredient naam | Grammen |
Volle melk | 310 g | |
Slagroom | 160 g | |
Suiker | 90 g | |
Eidooier | 3 eidooiers | |
Citroenschil (eetbaar) | 3 citroenen schil |
Voor een romig ijsje gebruiken wij volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet.
🍋 Zorg ervoor dat je biologische citroenen met eetbare schil gebruikt.
Op het etiket staat meestal aangegeven of de schil wel of niet is behandeld: Jumbo vermeldt bijvoorbeeld op haar website dat de schil van haar biologische citroenen gebruikt mag worden voor desserts.
We hebben het recept bijgewerkt met de tool om de porties in te stellen. Een portie is ongeveer 200 gram, vergelijkbaar met 3 bolletjes ijs.
👉 Wij schrijven alle ingrediënten in grammen, ook vloeistoffen. Dit betekent dat je elk ingrediënt moet wegen met een keukenweegschaal.
Wij raden je aan te experimenteren zonder de mand van de ijsmachine volledig te vullen. Het is gemakkelijker om ijs te maken met een kleine hoeveelheid om mee te beginnen.
Om ons citroenijs te maken gebruiken we een ijsmachine. In het recept leggen we de belangrijkste stappen uit. Voor een gedetailleerde gids, bekijk onze gids: hoe gebruik je een ijsmachine.
Was de citroenen goed, verwijder de schil en bewaar deze in een kom. Voor ons ijs gebruiken wij alleen het gele gedeelte, waar de aroma's in zit.
Houd een stukje schil opzij en hak het fijn: je kunt het aan het ijsmengsel toevoegen voordat je het in de ijsmachine giet.
Scheid de dooiers van de eiwitten; voor citroen roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.
Giet de ingrediënten in een mengkom: eidooiers, slagroom, melk en suiker.
Meng de ingrediënten met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.
Nadat je het mengsel hebt gemengd, doe het in een steelpan en voeg je de eetbare citroenschillen toe.
Verwarm het mengsel op laag vuur; meng af en toe met een houten lepel om klontjes te voorkomen.
Terwijl het mengsel opwarmt, absorbeert het de citroensmaak.
Verwarm het mengsel goed, maar breng het niet aan de kook, anders stolt het ei.
Als het mengsel heet is, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
Wacht 30-40 minuten totdat het mengsel volledig is afgekoeld; zet het dan in de koelkast om af te koelen.
👉 Wij gieten alleen koude mengsels in de ijsmachine, nooit warme.
Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, is het tijd om hem aan te zetten.
De ijsmachine heeft ongeveer 10 minuten nodig om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: verwijder de citroenschillen, voeg de fijngesneden citroenschil toe, en meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het glad en homogeen wordt.
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.
Sommige ijsmachinemodellen tonen de interne temperatuur, die minimaal -25°C moet zijn.
Meestal zit er een opening op het deksel van de ijsmachine waarmee je het mengsel kunt schenken. Zo hoef je de ijsmachine niet te openen en verspreid je de opgehoopte kou niet.
De ijsmachine doet er gemiddeld 30 minuten over om ijs te maken. Het hangt niet alleen af van de ijsmachine, maar ook van de ingrediënten.
Terwijl de roerarm draait, kun je het ijs controleren door het doorzichtige deksel. Na 10-15 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen en wordt het geleidelijk ijs.
Het ijs is klaar als de roerarm stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Geniet van je romig citroenijs! 🍋🍨
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Voor velen is de eerste ervaring met zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine. Het is zeker mogelijk om een koud dessert te bereiden, misschien gemaakt met de gezonde ingrediënten van ijs. Zonder ijsmachine is het echter moeilijk om een zacht en romig ijs te krijgen, in plaats van een bevroren dessert.
We hebben een handleiding geschreven over de methoden om ijs zonder ijsmachine te maken.
In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van een ijsmachine. Alle recepten bestaan meestal uit twee delen: de ingrediënten en de bereiding. Ook als je geen ijsmachine hebt, raden we je aan dezelfde ingrediënten te gebruiken als in het recept: het zijn verse ingrediënten met een uitgebalanceerde calorie-inname.