Laatst bijgewerkt op 17 maart 2023

Citroenijs maken 🍨🍋 Italiaans recept. Met of zonder ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Hoe maak je zelf een lekker citroenijsje met gezonde ingrediënten? Ons Italiaans recept zonder eieren, met water als sorbetijs of romig met melk. Ook als je geen ijsmachine gebruikt.

citroenijs

Italië staat bekend om zijn citroenen, die vooral in het zuiden van het schiereiland groeien. Beroemd is citroen uit Sorrento, een kwaliteitsproduct waarmee limoncello van de Amalfikust is gemaakt.

Het is dan ook logisch dat citroen een van de meest geliefde ingrediënten is van een ander product uit de Italiaanse culinaire traditie: Italiaans ijs, vers gemaakt in de ijssalon met gezonde ingrediënten.

Er zijn talloze manieren om ijs te maken. Op Alle Italiaanse deelden we het recept voor zelfgemaakt ijs zonder ei, het roomijs met eieren recept en onze tips voor het meest verse en lichtste ijs van allemaal: sorbetijs.

Op deze pagina leggen we uit hoe je romig citroenijs maakt met melk, natuurlijk zonder eieren. Fris en licht, je kunt het zelfs als je geen ijsmachine hebt.


23 heerlijke ijssmaken

Ijs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

Ijs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Citroenijs en citroen sorbetijs: het verschil

Net als aardbeienijs en mango-ijs, zijn er verschillende manieren om citroenijs te maken.

Je kunt citroenijs maken met melk en slagroom, zacht en romig; of met water en suiker, verfrissend en perfect voor de heetste zomerdagen.

 • Citroen sorbetijs

  Citroen sorbetijs is alleen gemaakt met water en suiker, of een andere zoetstof als je dat liever hebt. Het is de caloriearme versie van citroenijs en het is snel en gemakkelijk te maken.

  Een ijsmachine heeft 20 minuten nodig om sorbetijs te maken; zonder ijsmachine is de citroensorbet erg snel te bereiden als je al ijs hebt. In sorbetijs is de smaak van citroen erg sterk. Citroen sorbetijs smaakt naar verse limonade en wordt niet verdund door zuivelproducten.

  We hebben het citroen sorbetijs recept al gedeeld, op de pagina gewijd aan fruit sorbetijs.


 • Citroenijs

  Citroenijs met melk en slagroom is dikker en romiger dan sorbetijs. Dit ijssmaak wordt gemaakt op basis van de fiordilatte smaak, het Italiaans ijs basisrecept. Het gebruikt echter geen eieren, die niet nodig zijn in fruitijs.

  Om het ijs op smaak te brengen met citroen gebruiken we de citroenschil en het sap. We doseren de ingrediënten zo dat de smaak van het ijs niet zuur is, maar zoet en romig. De smaak van citroenijs is anders dan die van sorbet, juist omdat de citroensmaak verzacht wordt door melk en room.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om citroenijs te maken. Nog dichter en vol calorieën, met behulp van eieren. Of je kunt experimenteren met suikervrij citroenijs.


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je citroenijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Limone Citroen
🔊 Gelato al limone Citroenijs
🔊 Sorbetto al limone Citroen sorbetijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Un gelato al limone is ook de titel van een beroemd lied van de Italiaanse zanger Paolo Conte, uit 1979.

Citroenijs maken met on zonder ijsmachine

Voor velen is de eerste ervaring met zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine. Het is zeker mogelijk om een koud dessert te bereiden, misschien gemaakt met de gezonde ingrediënten van ijs. Zonder ijsmachine is het echter moeilijk om een zacht en romig ijs te krijgen, in plaats van een bevroren dessert.

We hebben een handleiding geschreven over de methoden om ijs zonder ijsmachine te maken.

In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van een ijsmachine. Alle recepten bestaan meestal uit twee delen: de ingrediënten en de bereiding. Ook als je geen ijsmachine hebt, raden we je aan dezelfde ingrediënten te gebruiken als in het recept: het zijn verse ingrediënten met een uitgebalanceerde calorie-inname.


Citroenijs zonder ijsmachine met gecondenseerde melk

Op internet staan recepten die "ijs" maken zonder ijsmachine met gecondenseerde melk: al klaar, of te maken met melk, suiker en boter. De reden is dat gecondenseerde melk voorkomt dat het mengsel stolt in de vriezer, waardoor het idee van een ijsje ontstaat.

We raden deze methode niet aan vanwege de hoge calorie-inname. Italiaans ijs, zelfs als het gemaakt is met room en suiker, heeft een hoeveelheid uitgebalanceerde ingrediënten die het een gezond dessert maken, als het in de juiste hoeveelheid wordt gegeten.


Citroenijs maken met ijsmachine

Een ijsmachine is een compact en zuinig apparaat: verkrijgbaar vanaf 50 euro. Alle ijsmachine maken uitstekend ijs: de kwaliteit van het ijs hangt sterk af van de verse ingrediënten die je gebruikt. Sommige ijsmachines zijn zeer snel te gebruiken, zoals de zelfkoelende; en maak ijs na ijs, klaar in minder dan een uur.

De functie van de ijsmachine is om ingrediënten enkele tientallen minuten te mixen in een koude omgeving. Op deze manier neemt het mengsel lucht op, neemt in volume toe, wordt zacht en wordt gelato.

Verder bepalen we met een ijsmachine de ingrediënten waarmee het ijs wordt gemaakt: met een beetje ervaring creëer je nieuwe smaken: voor een beter ijs dan in een ijssalon.

PRIMO PR401IM IJsmachine - Roomijsmachine Met Compressor - Zelf Vriezend - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com
Ijsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Citroenijs - Italiaans recept

4.7
(6) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30min in de ijsmachine

👉 Dit is het citroenijs recept met melk en slagroom, zonder eieren. Als lichter alternatief kun je citroen sorbetijs maken met eiwit en water in plaats van zuivel.

23 heerlijke ijssmaken

Ijs
Alle Italiaanse

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

Ijs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

 • Melk 200 g
 • Slagroom 250 g
 • Suiker 120 g
 • Citroensap 120 ml
 • Schil van een citroen
citroenijs ingrediënten

Hoeveel citroenijs krijg ik?

We doseren de ingrediënten van onze recepten om iets meer dan 500 gram ijs te krijgen: goed voor drie personen.

Meestal hebben ijsmachines een inhoud van meer dan een liter: dus onze recepten zijn goed voor de meeste ijsmachines.

Over het algemeen raden we je aan om te experimenteren zonder de ijsmachine helemaal te vullen. Het is gemakkelijker om ijs te maken met een kleine hoeveelheid om mee te beginnen.

Wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.


Bereiding

Om ons citroenijs te maken gebruiken we een ijsmachine. In het recept leggen we de belangrijkste stappen uit. Voor een gedetailleerde gids, bekijk onze gids: hoe gebruik je een ijsmachine.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1L - Eni - bol.com

Heb je geen ijsmachine? Je kunt sowieso de ingrediënten van het recept voor citroenijs gebruiken. De voorbereiding is anders: bekijk de methode van ijs zonder ijsmachine.

 1. Bereid de citroen voor

  Citroen voorbereiden voor citroenijs

  Om citroenijs te maken gebruiken we 120 ml sap: bijna twee citroenen. We gebruiken ook de schil van een van de twee citroenen.

  Idealiter zou de bereiding een extra stap kunnen bevatten: het verwarmen van de ingrediënten om het aroma van de schil beter te absorberen.

  Omdat we ook citroensap gebruiken, kunnen we het proces versnellen: we zullen de ingrediënten mengen zonder het mengsel op het vuur te zetten.

 2. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  Als je een zelfkoelende ijsmachine gebruikt, is het tijd om hem aan te zetten.
  De ijsmachine heeft een paar minuten nodig om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken; precies de tijd die we nodig hebben voor de volgende stap, het mengen van alle ingrediënten.

 3. Mix de ingrediënten

  Giet het citroensap, de melk, de room en de suiker in een kom.
  Voor het mengen van de ingrediënten kun je het beste een staafmixer op lage snelheid gebruiken. Zo krijg je een glad en homogeen mengsel, perfect om in de ijsmachine te schenken. Als je geen staafmixer hebt, kun je een blender gebruiken.

  Ijs ingredienten mengen

  Ijs - Alle Italiaanse

  Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

  Bekijk
 4. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;

  • de garde draait al.

  Roomijs het mengsel gieten in de ijsmachine

  Meestal zit er een opening op het deksel van de ijsmachine waarmee je het mengsel kunt schenken. Zo hoef je de ijsmachine niet te openen en verspreid je de opgehoopte kou niet.

  Een truc die we uit ervaring hebben geleerd: we schenken het ijs in terwijl de garde draait. Zo slaagt het ijs altijd. Als je het ijs niet lekker vindt, probeer dan deze methode.

 5. Laat het ijs ongeveer 30 minuten roeren

  Ijsmachine - de ijs is klaar

  De ijsmachine doet er gemiddeld 30 minuten over om ijs te maken. Het hangt niet alleen af van de ijsmachine, maar ook van de ingrediënten.

  Terwijl de garde draait, kun je het ijs controleren door het transparante deksel. Na 10 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen en wordt het geleidelijk ijs.

  Het ijs is klaar als de garde stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
  Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.

ProudProducts IJsschep - IJsscheppers - IJslepel - Fruitscoop - RVS - bol.com

Geniet van je romig citroenijs! 😄🍨

citroenijs hoorntje

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

Ijs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken
De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

 • 🐄 Fiordilatte zonder ei
 • 🥚 Vanille roomijs met ei
 • 🍨 Griekse yoghurtijs
 • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
 • 🍨 Witte Chocolade ijs
 • 🍨 Pistache ijs met honing
 • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
 • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
 • 🥥 Vegan kokosijs
 • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
 • 🍋 Citroen sorbetijs
 • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
 • 🍓 Aardbeien sorbetijs
 • 🍒 Kersen sorbetijs
 • 🥭 Mango sorbetijs
 • 🥝 Kiwi sorbetijs
 • 🍹 Spritz ijs
 • 🥃 Limoncello ijs
 • 🍪 Amaretti koekjes ijs
 • 🍪 Stroopwafel ijs
 • 🍪 Speculaasijs
 • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
 • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

Ijs
Alle Italiaanse

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99
zoals drie ijshoorntjes:
leer een man ijs maken
en hij heeft ijs voor heel zijn leven.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

Caloriearm citroenijs maken zonder suiker en zonder melk

Zoals we hebben gezien, zijn er veel manieren om thuis ijs te maken met fruit. Citroen sorbetijs is perfect als je geen melk wilt gebruiken. Maar kun je roomijs zonder zuivel krijgen?

We houden van experimenteren: we hebben ook een pagina gewijd aan caloriearm ijs.
Suiker en vet zijn nodig om ijs te maken. Zonder deze krijgen we een ijs dat bevroren is in plaats van romig.

We moeten dus op zoek naar alternatieven. Suikeralternatieven zijn stevia, honing, maar ook dadelsiroop. In plaats van slagroom kun je experimenteren met kokosmelk, maar ook met avocado, een vrucht die hier in Nederland makkelijk te vinden is en die veel vet bevat. Als je veganistisch ijs wilt proberen, kun je ook een beetje banaan gebruiken om het ijs romiger te maken.

caloriearm ijs maken

Vind ijsrecepten voor suikervrij ijs en ijs zonder slagroom op onze pagina over caloriearm ijs.

citroenijs met taartje

Een boek vol ijsrecepten

Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Carlina De Lorenzo
Uitgever Carlina De Lorenzo
Verschenen 150

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaans citroenijs! 🍋🍨

eccomi
Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Ciao, mijn naam is Gianni.
Ik ben de auteur van deze pagina

Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.

Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.

👉 Lees meer over mij

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.