Laatst bijgewerkt op 31 januari 2024

Citroenijs maken 🍋🍨 Italiaans recept met ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, eieren gearomatiseerd met citroenschil. Wij zijn Italianen en maken stap voor stap een heel romig en heerlijk citroenijs met ijsmachine

Een filmpje van ons citroenijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Italië staat bekend om zijn citroenen, die vooral in het zuiden van het schiereiland groeien. Beroemd is citroen uit Sorrento, een kwaliteitsproduct waarmee limoncello van de Amalfikust is gemaakt.

Het is dan ook logisch dat citroen een van de meest geliefde ingrediënten is van een ander product uit de Italiaanse culinaire traditie: Italiaans ijs, vers gemaakt in de ijssalon met gezonde ingrediënten.

Net als aardbeienijs en mango-ijs, zijn er verschillende manieren om citroenijs te maken.
Op deze pagina maken we de romige versie van citroenijs, met melk, slagroom en eieren; gearomatiseerd met citroenschil. Het resultaat is een roomijs met citroensmaak, zoals dat van de beste ijssalons.

De andere manier om ijs met citroen te maken is als sorbetijs, met water en suiker: verfrissend en perfect voor de heetste zomerdagen. Dit is de ijssmaak die lijkt op de binnenkant van Liuk ijs. Bekijk dan ons recept voor citroen sorbetijs.
In ons receptenboek maken we een nog bijzonderere versie als limoncello-ijs.

IJs
2e editie

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
50 heerlijke ijssmaken

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je citroenijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Limone Citroen
🔊 Gelato al limone Citroenijs
🔊 Sorbetto al limone Citroen sorbetijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

«Un gelato al limone» is ook de titel van een beroemd lied van de Italiaanse zanger Paolo Conte, uit 1979.


Citroenijs maken 🍨🍋 Italiaans recept met ijsmachine

4.9
(20) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 1 uur koeltijd
  • 40 min in de ijsmachine

Om de citroensmaak aan het ijs te geven gebruiken we niet het sap, dat is zuur, maar alleen de schil.
Dit betekent dat we het mengsel moeten verwarmen, de citroenschil moeten toevoegen en vervolgens volledig moeten laten afkoelen voordat we het in de ijsmachine gieten.

🙄 Sommige sites, zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore!

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen


Ingrediënt afbeelding Ingredient naam Grammen
melk-volle Volle melk 310 g
slagroom Slagroom 160 g
suiker-wit Suiker 90 g
eidooier Eidooier 3 eidooiers
citroenschil Citroenschil (eetbaar) 3 citroenen schil


Opmerkingen over ingrediënten

Voor een romig ijsje gebruiken wij volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet.

🍋 Zorg ervoor dat je biologische citroenen met eetbare schil gebruikt.

Op het etiket staat meestal aangegeven of de schil wel of niet is behandeld: Jumbo vermeldt bijvoorbeeld op haar website dat de schil van haar biologische citroenen gebruikt mag worden voor desserts.

De porties: hoeveel citroenijs je krijgt

We hebben het recept bijgewerkt met de tool om de porties in te stellen. Een portie is ongeveer 200 gram, vergelijkbaar met 3 bolletjes ijs.

👉 Wij schrijven alle ingrediënten in grammen, ook vloeistoffen. Dit betekent dat je elk ingrediënt moet wegen met een keukenweegschaal.

Wij raden je aan te experimenteren zonder de mand van de ijsmachine volledig te vullen. Het is gemakkelijker om ijs te maken met een kleine hoeveelheid om mee te beginnen.


De ijsmachine

Om ons citroenijs te maken gebruiken we een ijsmachine. In het recept leggen we de belangrijkste stappen uit. Voor een gedetailleerde gids, bekijk onze gids: hoe gebruik je een ijsmachine.

PRIMO PR401IM IJsmachine - IJsmaker - Zelf Vriezend - Met Compressor - 1,2L - Wit/Zwart - bol.com

Heb je geen ijsmachine? Je kunt sowieso de ingrediënten van het recept voor citroenijs gebruiken. De voorbereiding is anders: bekijk de methode van ijs zonder ijsmachine.


Bereiding

  1. Schil de citroenen

    Citroen voorbereiden voor citroenijs

    Was de citroenen goed, verwijder de schil en bewaar deze in een kom. Voor ons ijs gebruiken wij alleen het gele gedeelte, waar de aroma's in zit.

    Houd een stukje schil opzij en hak het fijn: je kunt het aan het ijsmengsel toevoegen voordat je het in de ijsmachine giet.

  2. Scheid de eidooiers van het eiwit

    Eierscheider
    Een praktische en mooie eierscheider

    Scheid de dooiers van de eiwitten; voor citroen roomijs hebben we alleen de eidooiers nodig.

    Peleg design eischeider vis Yolkfish - bol.com
  3. Mix de ingrediënten

    Giet de ingrediënten in een mengkom: eidooiers, slagroom, melk en suiker.
    Meng de ingrediënten met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.

    IJs ingredienten mengen
  4. Voeg de citroenschillen toe

    Nadat je het mengsel hebt gemengd, doe het in een steelpan en voeg je de eetbare citroenschillen toe.

  5. Verwarm het mengsel

    Verwarm het mengsel op laag vuur; meng af en toe met een houten lepel om klontjes te voorkomen.
    Terwijl het mengsel opwarmt, absorbeert het de citroensmaak.

    Verwarm het mengsel goed, maar breng het niet aan de kook, anders stolt het ei.
    Als het mengsel heet is, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.

  6. Laat het mengsel afkoelen

    Wacht 30-40 minuten totdat het mengsel volledig is afgekoeld; zet het dan in de koelkast om af te koelen.
    👉 Wij gieten alleen koude mengsels in de ijsmachine, nooit warme.

  7. Zet de ijsmachine aan

    Als je een zelfvriezende ijsmachine gebruikt, is het tijd om hem aan te zetten.
    De ijsmachine heeft ongeveer 10 minuten nodig om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.

  8. Haal het mengsel uit de koelkast

    Terwijl je wacht tot de ijsmachine is afgekoeld: verwijder de citroenschillen, voeg de fijngesneden citroenschil toe, en meng het mengsel nog een paar seconden met de staafmixer, zodat het glad en homogeen wordt.

  9. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.
    Sommige ijsmachinemodellen tonen de interne temperatuur, die minimaal -25°C moet zijn.

    IJs roeren in de ijsmachine

    Meestal zit er een opening op het deksel van de ijsmachine waarmee je het mengsel kunt schenken. Zo hoef je de ijsmachine niet te openen en verspreid je de opgehoopte kou niet.

  10. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    IJsmachine - de ijs is klaar

    De ijsmachine doet er gemiddeld 30 minuten over om ijs te maken. Het hangt niet alleen af van de ijsmachine, maar ook van de ingrediënten.

    Terwijl de roerarm draait, kun je het ijs controleren door het doorzichtige deksel. Na 10-15 minuten begint het mengsel in volume toe te nemen en wordt het geleidelijk ijs.

    Het ijs is klaar als de roerarm stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
    Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.

Geniet van je romig citroenijs! 🍋🍨

Zefgemaakt citroenijs op een hoorntje
Het citroenijs dat we hebben gemaakt voor ons receptenboek

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono

IJs
2e editie

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
50 heerlijke ijssmaken

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Citroenijs en citroen sorbetijs: het verschil

  • Citroen sorbetijs

    Citroen sorbetijs is alleen gemaakt met water en suiker, of een andere zoetstof als je dat liever hebt. Het is de caloriearme versie van citroenijs en het is snel en gemakkelijk te maken.

    Een ijsmachine heeft 20 minuten nodig om sorbetijs te maken; zonder ijsmachine is de citroensorbet erg snel te bereiden als je al ijs hebt. In sorbetijs is de smaak van citroen erg sterk. Citroen sorbetijs smaakt naar verse limonade en wordt niet verdund door zuivelproducten.

    We hebben het citroen sorbetijs recept al gedeeld, op de pagina gewijd aan fruit sorbetijs.

  • Citroenijs

    Citroenijs met melk en slagroom is dikker en romiger dan sorbetijs. Dit ijssmaak wordt gemaakt op basis van de fiordilatte smaak, het Italiaans ijs basisrecept. Het gebruikt echter geen eieren, die niet nodig zijn in fruitijs.

    Om het ijs op smaak te brengen met citroen gebruiken we de citroenschil en het sap. We doseren de ingrediënten zo dat de smaak van het ijs niet zuur is, maar zoet en romig. De smaak van citroenijs is anders dan die van sorbet, juist omdat de citroensmaak verzacht wordt door melk en room.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om citroenijs te maken. Nog dichter en vol calorieën, met behulp van eieren. Of je kunt experimenteren met suikervrij citroenijs.

Caloriearm citroenijs maken zonder suiker en zonder melk

Zoals we hebben gezien, zijn er veel manieren om thuis ijs te maken met fruit. Citroen sorbetijs is perfect als je geen melk wilt gebruiken. Maar kun je roomijs zonder zuivel krijgen?

We houden van experimenteren: we hebben ook een pagina gewijd aan caloriearm ijs.
Suiker en vet zijn nodig om ijs te maken. Zonder deze krijgen we een ijs dat bevroren is in plaats van romig.

We moeten dus op zoek naar alternatieven. Suikeralternatieven zijn stevia, honing, maar ook dadelsiroop. In plaats van slagroom kun je experimenteren met kokosmelk, maar ook met avocado, een vrucht die hier in Nederland makkelijk te vinden is en die veel vet bevat. Als je veganistisch ijs wilt proberen, kun je ook een beetje banaan gebruiken om het ijs romiger te maken.

caloriearm ijs maken

Vind ijsrecepten voor suikervrij ijs en ijs zonder slagroom op onze pagina over caloriearm ijs.

Citroenijs maken met on zonder ijsmachine

Voor velen is de eerste ervaring met zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine. Het is zeker mogelijk om een koud dessert te bereiden, misschien gemaakt met de gezonde ingrediënten van ijs. Zonder ijsmachine is het echter moeilijk om een zacht en romig ijs te krijgen, in plaats van een bevroren dessert.

We hebben een handleiding geschreven over de methoden om ijs zonder ijsmachine te maken.

In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse maken we gebruik van een ijsmachine. Alle recepten bestaan meestal uit twee delen: de ingrediënten en de bereiding. Ook als je geen ijsmachine hebt, raden we je aan dezelfde ingrediënten te gebruiken als in het recept: het zijn verse ingrediënten met een uitgebalanceerde calorie-inname.


Citroenijs zonder ijsmachine met gecondenseerde melk

Op internet staan recepten die "ijs" maken zonder ijsmachine met gecondenseerde melk: al klaar, of te maken met melk, suiker en boter. De reden is dat gecondenseerde melk voorkomt dat het mengsel stolt in de vriezer, waardoor het idee van een ijsje ontstaat.

We raden deze methode niet aan vanwege de hoge calorie-inname. Italiaans ijs, zelfs als het gemaakt is met room en suiker, heeft een hoeveelheid uitgebalanceerde ingrediënten die het een gezond dessert maken, als het in de juiste hoeveelheid wordt gegeten.


Citroenijs maken met ijsmachine

Een ijsmachine is een compact en zuinig apparaat: verkrijgbaar vanaf 50 euro. Alle ijsmachine maken uitstekend ijs: de kwaliteit van het ijs hangt sterk af van de verse ingrediënten die je gebruikt. Sommige ijsmachines zijn zeer snel te gebruiken, zoals de zelfkoelende; en maak ijs na ijs, klaar in minder dan een uur.

De functie van de ijsmachine is om ingrediënten enkele tientallen minuten te mixen in een koude omgeving. Op deze manier neemt het mengsel lucht op, neemt in volume toe, wordt zacht en wordt gelato.

Verder bepalen we met een ijsmachine de ingrediënten waarmee het ijs wordt gemaakt: met een beetje ervaring creëer je nieuwe smaken: voor een beter ijs dan in een ijssalon.

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaans citroenijs! 🍋🍨

eccomi

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons nieuwe WhatsApp channel