Kaneelijs is ook in Nederland een zeer populaire ijssmaak. We delen het Italiaanse recept voor een gezond en romig kaneelijs, met of zonder ijsmachine.
We besteden veel aandacht aan de ingrediënten van onze ijs recepten. Veel kooksites schrijven ijsrecepten met ei, zelfs als eieren niet echt nodig zijn. Wij maken al jaren ijs en proberen altijd een vers en lekker tussendoortje te krijgen met verse ingrediënten.
Sommige ijssmaken kunnen op verschillende manieren worden gemaakt: met slagroom en melk, of met toevoeging van eieren. Zoals kaneelijs, een van de meest populaire smaken, niet alleen hier in Nederland.
Hoe zeg je kaneelijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Cannella
Kaneel
🔊
Gelato alla cannella
Kaneelijs
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Kaneelijs maken met of zonder eieren
In onze recepten maken we ijs vaak zonder eieren, om twee redenen: het is lichter en vooral makkelijker en sneller te maken.
Als je ijs zonder eieren maakt, hoef je alleen de ingrediënten, eventueel koud zodra ze uit de koelkast zijn gehaald, te mengen en vervolgens in de ijsmachine te gieten.
Als het ijsrecept eieren bevat, zijn er nog twee stappen: verwarm het mengsel en laat het een paar uur afkoelen.
Voor kaneelijs moet je het mengsel in ieder geval opwarmen: ook als je geen eieren gebruikt. Dit komt omdat de kaneel de andere ingrediënten op smaak moet brengen, terwijl je het mengsel bijna aan de kook brengt.
In het kaneelijs recept nemen we de stappen met en zonder de eieren op.
Kaneelijs maken met of zonder ijsmachine
Kaneelijs is een bijzondere ijssmaak: het past ook goed bij gerechten die geen ijs zijn. Een bolletje kaneelijs geeft een zoet vleugje originaliteit.
Appeltaart met een bolletje kaneelijs: een klassieker. In de regio's van Noord-Italië begeleiden we kaneelijs met apfelstrudel, vooral in Trentino en Zuid Tirol.
Om zacht en romig ijs te maken heb je eigenlijk een ijsmachine nodig. Een ijsmachine mixt het ijsmengsel in een koude omgeving gedurende ongeveer veertig minuten: in deze tijd neemt het ijs lucht op en wordt het zacht, zoals dat van de ijssalon.
Er zijn een aantal methoden om ijs te maken zonder ijsmachine. We beginnen altijd met de ingrediënten van de recepten die we publiceren: met of zonder ijsmachine, ingrediënten en doseringen veranderen niet.
Zonder ijsmachine moet je het ijs in de vriezer doen, misschien in ijsblokjes vormen, en wachten tot het bevroren is. Dan is het tijd om de blender te gebruiken. We hebben de stappen beschreven in het ijsrecept zonder ijsmachine.
Maar zonder ijsmachine is het echt moeilijk om een romig ijsje te maken. Daarnaast zijn er hele goedkope ijsmachines op de markt die uitstekend ijs maken.
Het kaneelijs recept zonder eieren is hetzelfde als het basis ijsrecept, maar met nog twee stappen.
Om het kaneel en vanille aroma te geven, moeten we de andere ingrediënten, slagroom, melk en suiker, opwarmen. Daarna moeten we ze laten afkoelen voordat we ze in de ijsmachine kunnen gieten en uiteindelijk het ijs kunnen maken.
Met deze extra stappen krijg je een heel lekker en vooral gezond kaneelijsje.
Wil je kaneelijs maken met eieren? Je kunt het roomijs recept met eieren gebruiken en de aroma van kaneel en vanille laten smelten terwijl het mengsel op het vuur staat. Het proces verandert niet. Met de toevoeging van eieren wordt het ijs voller en rijker aan calorieën.
Ingrediënten
Melk 380 g
Slagroom 160 g
Suiker 90 g
Een kaneelstokje
Een zakje vanillesuiker of een vanillestokje (optioneel)
De aroma's van kaneelijs
Om ons kaneelijs op smaak te brengen gebruiken we een kaneelstokje. Optioneel verrijken we de smaak ook met een vanillestokje, of zelfs een zakje vanillesuiker.
Als het ijs klaar is, kunnen we er een snufje kaneelpoeder op doen.
Hoeveel kaneelijs krijg ik?
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je rond de 500 g ijs, meestal iets meer. Prima voor 3 personen.
Dat is een hoeveelheid ijs die alle ijsmachines kunnen maken. Het is ook goed voor beginners, want ijs maken gaat makkelijker als de ijsmachine niet helemaal vol is.
Wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.
Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken
Bekijk
Giet slagroom, melk en suiker in een steelpan: eerst de vloeistoffen en dan de poeders.
Meng de ingrediënten met een staafmixer. Meng ze op lage snelheid tot je een homogeen mengsel krijgt.
Geen staafmixer? Een blender is natuurlijk ook prima. Gebruik het op lage snelheid om een gladde mengsel te krijgen.
Smelt kaneelstokje en vanille aroma's
Voeg kaneelstokje en vanille toe en zet de steelpan op zeer laag vuur.
Blijf mengen met een metalen garde, bijna tot het kookpunt; maar zonder het te laten koken en zonder het aan de bodem van de pan te laten plakken.
Als het mengsel bijna aan het kookpunt is, zet het vuur uit, verwijder het kaneelstokje en laat het afkoelen.
Laat het mengsel afkoelen
Haal het mengsel van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen. Nu moet je het in een bak met een luchtdicht deksel gieten om in de koelkast te zetten. Het is beter als de kom een tuit heeft, want later moet je het mengsel in de ijsmachine gieten.
Laat het mengsel nu vier uur in de koelkast afkoelen. Om in de ijsmachine te worden gedaan, moet het mengsel koud zijn.
Als het mengsel is afgekoeld: zet de ijsmachine aan
Zet de ijsmachine aan: het duurt een paar minuten voordat deze de juiste temperatuur heeft om het ijs te maken.
Onze ijsmachine doet er iets minder dan 10 minuten over, en we schenken het ijs in als het bijna -30 graden is. Deze aantallen zijn afhankelijk van de ijsmachine.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Haal het mengsel uit de koelkast en meng het enkele seconden met de staafmixer, om het homogeen te maken.
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de garde draait al.
Om het ijsmengsel te gieten, gebruiken we de kleine opening op het deksel van de ijsmachine. Het wordt gebruikt om ijs te schenken zonder de kou te verspreiden.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Meestal heeft de ijsmachine 30 tot 40 minuten nodig om ijs te maken. Het hangt ook af van de hoeveelheid ijs die je maakt.
Terwijl de ijsmachine in werking is, kun je het ijs observeren door het transparante deksel. Je zult zien dat het mengsel steeds meer lucht opneemt en in volume toeneemt, waardoor het zacht wordt.
Het ijs is klaar als de garde stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Hoe kaneelijs bewaren en zacht te houden
Zelfgemaakt ijs, en zelfs ijs uit de ijssalon, wordt stevig als je ze een paar uur in de vriezer laat liggen.
Daarom moet het ijs dat je zelf maakt meteen worden gegeten, zodra het klaar is. Over het algemeen kun je vers ijs 1-2 dagen in de vriezer bewaren. Het in de vriezer bewaren is niet ideaal, vooral niet als het eieren bevat.
Nadat je het in de vriezer hebt gedaan, is het ontdooien van ijs moeilijk omdat het geleidelijk smelt en niet meer zo zacht is als toen het vers was.
Er is een tip om het iets zachter te maken: een uur voordat je het gaat eten, haal je het ijs uit de vriezer en zet je het in de koelkast. Controleer na drie kwartier: het ijs moet zachter zijn en hopelijk eetbaar.
Kaneelijs maken zonder slagroom
Op deze pagina hebben we het recept voor kaneelijs zonder eieren geschreven. Dit ijs bevat de basisingrediënten room, melk en suiker: hoewel ze vers zijn, zijn het toch ingrediënten die rijk zijn aan calorieën.
Er is absoluut een manier om caloriearm, zonder slagroom en suikervrij kaneelijs te maken. Het is een van de varianten die we bij Alle Italiaanse het vaakst doen. Ons advies is om kokosmelk als basis te gebruiken in plaats van slagroom: op beide manieren krijg je een zacht en romig ijs als je de ijsmachine gebruikt.
Je kunt ook experimenteren met alternatieven voor melk en suiker.
Een leuk Nederlandstalig boek vol ijs recepten, makkelijk te maken en goed uitgelegd. De auteurs van het boek zijn de eigenaren van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, die naar onze mening een van de beste ijsjes van Nederland maakt.
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋