Laatst bijgewerkt op 5 november 2023

Kaneelijs maken 🍨 Italiaans recept met ijsmachine

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Volle melk, slagroom, suiker, eieren en kaneelstokjes om het aroma te geven. Wij zijn Italianen en maken zelf kaneelijs met ijsmachine

Een filmpje van ons kaneelijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Dit is het vernieuwde recept voor ons huisgemaakte Italiaanse kaneelijs. De vorige versie bevatte geen eieren en was gemaakt op basis van het Italiaans ijs basisrecept.
In deze nieuwe versie verandert de procedure niet: we mengen de ingrediënten, verwarmen om smaak te geven met een kaneelstokje en laten het mengsel vervolgens volledig afkoelen voordat we het in de ijsmachine gieten.

Met eieren is het ijs iets dichter en past het goed bij het aroma van kaneel. Het recept is gebaseerd op dat van roomijs, dat we in ijssalons in Italië «gelato alla crema» noemen.
Met dezelfde werkwijze maken wij ook een heerlijk vanille-ijs.

IJs
2e editie

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
50 heerlijke ijssmaken

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je kaneelijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Cannella Kaneel
🔊 Gelato alla cannella Kaneelijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Kaneelijs 🍨 Italiaans recept met ei

4.7
(17) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 1 uur koeltijd
  • 40 min in de ijsmachine

Om kaneelsmaak aan ijs te geven, gebruiken wij geen poeder maar stokjes. Om te aromatiseren, verwarmen we het mengsel een paar minuten op laag vuur.

Als er eieren in zitten, verwarmen we het ijsmengsel altijd; wanneer het mengsel ongeveer 83 °C bereikt, worden ook potentiële bacteriën in de eieren geëlimineerd.
Het is het proces van pasteuriseren, uitgevonden door de Fransman Louis Pasteur.

We gieten nooit een heet mengsel in de ijsmachine: daarom laten we het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens in de koelkast, in totaal ongeveer een uur.
Natuurlijk is het de moeite waard!


Kaneelijs ook zonder eieren

Je kunt ditzelfde kaneelijs ook zonder eieren maken: de bereiding is hetzelfde, maar je gebruikt de ingrediënten van fiordilatte ijs.

👉 We maken veel meer ijssmaken zonder ei, die heel snel te maken zijn omdat je het mengsel niet hoeft te verwarmen: bijvoorbeeld chocolade-ijs en pistache-ijs.


🙄 Sommige sites, zelfs grote en bekende, kopiëren onze ijsrecepten zonder de bron te vermelden.
Wij zijn erg blij dat je ons ijs lekker vindt, maar plaats dan gerust een link naar onze pagina, 🔊 per favore!

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 310
    Volle melk 310 g
  • 160
    Slagroom 160 g
  • 90
    Suiker 90 g
  • 3
    Eidooier 3 eidooiers
  • 5
    Kaneelstokjes 5 kaneelstokjes

In ons zelfgemaakte ijs gebruiken we volle melk en slagroom met 35% vetgehalte. Je hoeft het niet op te kloppen voordat je de slagroom aan het mengsel toevoegt.


De aroma's van kaneelijs

Om ons kaneelijs op smaak te brengen gebruiken we een kaneelstokje. Optioneel verrijken we de smaak ook met een vanillestokje, of zelfs een zakje vanillesuiker.
Als het ijs klaar is, kunnen we er een snufje kaneelpoeder op doen.

vanillestokje of vanillesuiker voor kaneelijs

Hoeveel kaneelijs krijg ik?

Met onze ijsrecepten krijg je rond de 200 g ijs per persoon. Dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs.

We meten alle ingrediënten in grammen: we wegen alles, zelfs vloeistoffen, met een digitale keukenweegschaal; en dan voegen we ze toe aan het mengsel.

Met de tool kun je de hoeveelheid ingrediënten verhogen of verlagen. Om te oefenen is het gemakkelijker om een beetje ijs per keer te maken.


De ijsmachine

Om dit recept te maken gebruiken we een klassiek model zelfkoelende ijsmachine. De bereidingsstappen zijn voor de meeste ijsmachines hetzelfde.

Als je een ijsmachine met koelelement gebruikt, zorg er dan voor dat je het bevroren mandje vooraf klaarmaakt.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1,2L Elli - bol.com

Bereiding

  1. Mix de basisingrediënten

    IJs ingredienten mengen

    Giet slagroom, melk, eidooiers en suiker in een kom: eerst de vloeistoffen en dan de poeders.

    Meng de ingrediënten met een staafmixer tot je een homogeen mengsel krijgt.
    Het is normaal dat er door de slagroom een beetje schuim ontstaat op het mengsel.


  2. Breng het mengsel op smaak

    Doe het mengsel in een steelpan, voeg de kaneelstokjes toe en verwarm op laag vuur.

    Roer het mengsel af en toe door en laat het een paar minuten opwarmen.
    Als het mengsel echter te veel opwarmt, gaan de eieren stollen: breng het niet aan de kook.
    Als je een keukenthermometer hebt, zorg er dan voor dat deze niet boven de 70 °C komt.

    Roomijs mengsel verwarmen

    Zet vervolgens het vuur uit en laat het afkoelen.

  3. Laat het mengsel afkoelen

    Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur, totdat het volledig is afgekoeld.

    Zet het dan in de koelkast om het goed koud te maken; eventueel afgedekt om geen geurtjes uit de koelkast op te nemen.
    In totaal hebben we het ongeveer een uur laten afkoelen.

  4. Zet de ijsmachine aan

    Zet de ijsmachine aan: het duurt enkele minuten voordat deze de juiste temperatuur heeft om het ijs te maken.
    Onze ijsmachine doet er iets minder dan 10 minuten over. Wanneer je het ijsmengsel giet, moet de ijsmachine al erg koud zijn.


  5. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Haal het mengsel uit de koelkast en meng het enkele seconden met de staafmixer, om het homogeen te maken.
    Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine.

    IJs roeren in de ijsmachine

    We schenken het ijsmengsel door de opening op het deksel, terwijl de roerarm draait: zo ontsnapt de kou niet.

  6. Laat het ijs 40 minuten roeren

    Meestal heeft de ijsmachine ongeveer 40 minuten nodig om ijs te maken. Het hangt ook af van de hoeveelheid ijs die je maakt.

    Via het doorzichtige deksel kun je de status van het ijs controleren.
    Na 20 minuten begint het mengsel in volume te groeien en langzaam gelato te worden.

    Als het echt op ijs lijkt, laat je het nog 5 minuten in de ijsmachine draaien: zo wordt het steviger.

🔊 Buon appetito! 🍨

Een zelfgemaakt hoorntje kaneelijs
Het zelfgemaakte ijshoorntje dat we in dit recept hebben gemaakt

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono

Zo houd je het kaneelijs zacht

Vers uit de ijsmachine het zelfgemaakt ijs heerlijk zacht.
We eten het meestal meteen of, als we het aan gasten serveren, laten we het een paar uur in de vriezer stollen.

In de vriezer wordt ons ijs hard, maar niet zoals een ijsblokje: zoals dat uit de ijssalon.

Als het te hard wordt, kun je het een half uur in de koelkast laten ontdooien voordat je het serveert: zo wordt het ijs weer zacht zonder te smelten.

Ons kaneelijs is de volgende dag ook lekker; maar omdat er eieren in zitten, raden wij aan om het maximaal twee dagen in een afgedekte bak in de vriezer te bewaren.


IJs
2e editie

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
50 heerlijke ijssmaken

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Volg onze ijsrecepten

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de ijssalons van Italië!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden

WhatsApp icon

Alle updates publiceren wij ook op ons nieuwe WhatsApp channel