Laatst bijgewerkt op 16 juli 2023

Caloriearm ijs maken: gezond, suikervrij en zonder melk 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Is het mogelijk om zelf gezond ijs te maken, zonder suiker, zonder koemelk of slagroom? Wij zijn Italianen en we delen onze originele recepten om een heerlijk en caloriearm ijs te maken. Met of zonder ijsmachine.


In de ijsrecepten die we publiceren op Alle Italiaanse letten we altijd extra op de ingrediënten.

Zoals we vaak schrijven: we houden van ijs omdat het een verfrissend dessert is, maar we houden niet altijd van een calorierijk dessert.

Daarom distantiëren we ons vaak van sommige foodbloggers die «ijs» maken met een halve kg gecondenseerde melk (serieus); en in plaats daarvan proberen we verse en lichte ingrediënten te gebruiken 👍.

Ingrediënten en calorieën van Italiaans ijs

Om gelato te worden, moet het mengsel dat we in de ijsmachine gieten voldoende suikers en vetten bevatten.
Anders blijft het mengsel vloeibaar of bevriest het in de ijsmachine voordat het het een zacht ijsje wordt.

Het Italiaans ijs basisrecept, dat we in Italië 🔊 fiordilatte noemen, bevat drie ingrediënten: melk, slagroom en suiker.

Fiordilatte ijs (melk, slagroom, suiker) 100 g 198 kcal

Zelfs als melk en slagroom verse ingrediënten zijn, zonder bewaarmiddelen, is ijs nog steeds een nogal calorierijk dessert.


Zuivelvrij ijs

Natuurlijk zijn er ook "ijsjes" die worden gemaakt met alternatieve ingrediënten voor room en melk: sorbetijses, meestal fruit. Technisch gezien zijn het geen echte ijsjes, maar je kunt ze samen met alle andere smaken in ijssalons vinden.

Aardbeienijs kan bijvoorbeeld op twee manieren gemaakt worden: met melk en room, of gewoon met water en suiker.
IJs is romiger, maar de fruitsmaak wordt verzacht door de zuivelproducten; sorbetijs heeft een levendigere smaak en kleur en bevat over het algemeen minder calorieën.

Aardbeien sorbetijs (aardbeien, water, suiker) 100 g 96 kcal

Maar fruit sorbetijs bevat ook veel suiker; het is dankzij de suiker dat de sorbet zo zacht is als een ijsje, en je kunt hem op het hoorntje eten.

Dus hoe maak je romig ijs zonder suiker, melk en slagroom? Op deze pagina van Alle Italiaanse geven we een overzicht van de alternatieve ingrediënten die je kunt gebruiken om thuis lekker, licht ijs te maken en delen we ons recept.

Één van de redenen waarom we zo graag zelf ijs maken met de ijsmachine, is dat we kunnen experimenteren met de ingrediënten die we het lekkerst vinden.
In onze stad in Nederland is er met name één ijssalon die heel goed ijs maakt, met een Italiaanse traditie. Maar sommige ijssmaken zijn gewoon te suikerachtig naar onze smaak.
Door zelf ijs te maken kunnen we de hoeveelheid suiker verminderen of, beter nog, we kunnen experimenteren met alternatieven voor slagroom en melk.

Is suiker nodig in ijs?

Suiker in ijs speelt een dubbele rol:

 • als zoetstof, om een zoete smaak te geven;

 • vooral om het ijs zacht en romig te maken.

Doe je er te weinig suiker in, dan krijg je ijs zo hard als een ijslolly.

In de ijsmachine smelt de suiker en vormt bij het roeren zeer kleine ijskristallen die het ijs romig maken.

Welke suikers worden in ijs gebruikt?

De klassieke recepten voor ijs omvatten het gebruik van sucrose, rietsuiker of honing.

Suikervrij ijs maken: alternatieven voor suiker

Helemaal suikervrij ijs maken is eigenlijk niet mogelijk: suikers zitten al in veel van de basisingrediënten, ook in fruit. Het is juister om te zeggen dat we zullen proberen een ijs te maken zonder toegevoegde suikers.


Zoetstoffen

The sweeteners in tablets only have the function of giving the ice cream a sweet flavour, but of course they do not help create the soft texture of the ice cream.

Alternatieve zoetstoffen voor ijs kunnen zijn:

 • Maltitol, in dezelfde hoeveelheid suiker als aangegeven in het recept;

 • Erythrol, met 30% minder dan de hoeveelheid suiker.

Stevia

IJs maken zonder suiker met Stevia

Stevia wordt vaak in de supermarkt gevonden, gemengd met maltodextrine of andere zoetstoffen. Omdat het in poedervorm is, kan het worden gebruikt als alternatief voor suiker.
We raden je echter aan om stevia-poeder niet uitsluitend als zoetstof voor ijs te gebruiken; vooral omdat stevia een hele sterke bittere nasmaak heeft waar niet iedereen van houdt. Je kunt experimenteren en het combineren met andere suikers, bijvoorbeeld honing.


Fructose

Fructose is de suiker die in fruit zit, en is ook ideaal voor gebruik in fruit ijsjes en sorbetijses. Naar onze mening is het niet ideaal voor andere smaken omdat het hun oorspronkelijke smaak verandert.
Het is ook zoeter dan sucrose en moet daarom in kleinere hoeveelheden worden toegevoegd.

Rietsuiker

Er is echt niet veel verschil tussen bruine suiker en traditionele suiker, voor zover we weten. Wat verandert, is de smaak. Daarom gebruiken we het ook in de recepten op deze site.


Honing

IJs maken zonder suiker met honing

Honing is voornamelijk samengesteld uit glucose en fructose, een percentage water, plus de aroma's die het zijn speciale smaak geven, die vooral ook in ijs wordt gevoeld. We gebruiken het vaak als alternatief voor suiker, maar het is niet geschikt voor alle soorten ijs. Je kunt ongeveer de helft van de hoeveelheid suiker gebruiken die in het recept wordt aanbevolen, en je kunt het ook proberen te mengen met andere zoetstoffen zoals stevia.
We doen het routinematig en we krijgen hele lekkere ijsjes.


Ahornsiroop

IJs maken zonder suiker met ahornsiroop

Ahornsiroop komt van esdoorns en is samengesteld uit glucose, fructose en ongeveer 30% water. Net als bij honing heeft het een sterke smaak die de smaak van het ijs verandert. Het is daarom geschikt voor gebruik bij bepaalde soorten ijs, zoals yoghurt, hazelnoten en chocolade.Als je het ijs mengsel proeft voordat je het in de ijsmachine giet, zal het zoeter lijken dan het ijs dat je krijgt. Dit komt doordat ons gehemelte zoetheid anders waarneemt, afhankelijk van de temperatuur.

Vetvrij dieetijs maken: fruit sorbetijs

We hebben een heel artikel gewijd aan sorbetijses met fruitsmaak, die eenvoudig gemaakt kunnen worden met water in plaats van melk en room.
Omdat ze geen melk bevatten, worden ze geen ijsjes maar sorbetijses genoemd.
Fruit sorbetijses vereisen echter de toevoeging van suikers.
Een ijsje dat alleen van fruit en water is gemaakt, maar zonder suiker, zou bitter en niet erg romig zijn.


Voor zelfgemaakt ijs geldt een regel: als je meer suiker toevoegt, mag je minder vet toevoegen.

IJs maken zonder melk en zonder slagroom

In traditioneel ijs worden melk, slagroom en eieren gebruikt om vetten en eiwitten te leveren. Als we het liever zonder willen, is het nodig om vetten en eiwitten van plantaardige oorsprong te vinden.

Plantaardige slagroom

Veel recepten die je online vindt, maken gebruik van plantaardige room, die zeker romigheid aan het ijs kan geven.
Plantaardige room is echter niet onze eerste keuze. Algemeen wordt aangenomen dat de vetten in plantaardige room vaak van lage kwaliteit zijn; deze vetten zijn naar onze mening geen gezond alternatief.


🥥 Kokosmelk

Caloriearm ijs kokosmelk

Ons favoriete alternatief voor slagroom en melk is kokosmelk, die we ook gebruiken in veganistisch ijs.
IJs dat met kokosmelk wordt gemaakt, smaakt een beetje anders dan ijs gemaakt met koemelk. Daarom past het het beste bij sommige smaken ijs, zoals yoghurt of chocolade.

We gebruiken het vaak in combinatie met honing: zoals in het recept dat we op deze pagina publiceren.

Kokosmelk wordt gemaakt van kokospulp en een variabel percentage water. Het resultaat is een vloeistof met een hoog vetgehalte vergelijkbaar met room, perfect voor het maken van ijs.


Je kunt kokosmelk vaak in de supermarkt kopen, in tetra pak of in blikjes, met verschillende concentraties vetten. Let op het vetpercentage: we raden aan om degene met 18% vet te nemen.
Kokosmelk uit blik werkt niet goed omdat het een lager vetpercentage bevat, rond de 6%.


Verdere alternatieven voor slagroom en melk

Caloriearm ijs kokosmelk

Er zijn andere ingrediënten die je in plaats van room kunt gebruiken om het juiste vetpercentage aan ijs toe te voegen.

We hebben het geprobeerd met 🥑 avocado; het ijs is zacht en romig, maar de smaak is veranderd. We geven de voorkeur aan kokosmelk, maar we raden je aan om te experimenteren met avocado als je de smaak in ijs niet erg vindt.

Andere alternatieven: hazelnoten, amandelen en pistachenoten zijn bronnen van plantaardige vetten. Om ze in ijs te gebruiken, snijd je ze gewoon fijn.

Het gebruik van gedroogd fruit is natuurlijk meer of minder geschikt, afhankelijk van de smaak van het ijs dat je wilt maken.

👉 Dankzij het vet in gedroogd fruit kun je een lager percentage melk en room toevoegen.Ijs maken met eieren

Sommige ijssmaken bevatten ook eidooiers.
Eieren zijn niet altijd nodig, maar in ijs zijn ze een verdikkingsmiddel: en daardoor krijg je een romiger gelato. Je kunt smaken als chocolade-ijs en vanille-ijs maken met of zonder eieren.

In het Italiaans is de naam van de basis ijssmaak met eieren 🔊 gelato alla crema.

Caloriearm en suikervrij ijs maken zonder ijsmachine

Hoe maak je zelf ijs zonder de ijsmachine? Het is een van de meest gestelde vragen voor degenen die beginnen met het maken van ijs. Wij zijn grote fans van ijsmachines, omdat het een zuinig apparaat is en uitstekende resultaten geeft. Maar we weten dat niet iedereen een ijsmachine in huis heeft.

Het gemakkelijkste ijs om te maken zonder de ijsmachine is fruit sorbetijs: meng bevroren fruit, gemengd met water en suiker of honing - in de doseringen van onze sorbetijs recepten in een blender.

Eigenlijk kun je alle ijssmaken die we op Alle Italiaanse delen, zonder ijsmachine maken: de ingrediënten en hoeveelheden veranderen niet.

Dus je kunt proberen om onze recepten voor suikervrij ijs en caloriearm ijs te maken, zelfs zonder ijsmachine. Na het mengen van de ingrediënten zul je het mengsel in plaats van het in de ijsmachine te gieten anders moeten gaan werken. Bekijk de methoden om ijs te maken zonder ijsmachine.


Caloriearm ijs recepten

Om onze pagina over caloriearm of suikervrij ijs compleet te maken, bieden we twee recepten zonder room en melk aan. We gebruiken honing in plaats van suiker, maar we nodigen je natuurlijk uit om te experimenteren met de andere hierboven genoemde zoetstoffen.

Yoghurtijs maken

Bekijk ook ons yoghurtijs recept.


Caloriearm ijs met kokosmelk en honing

4.8
(22) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30-40 min in de ijsmachine

In dit recept maken we een alternatief voor het normale ijs basisrecept. We vervangen de koeienmelk en slagroom door kokosmelk, die we gewoon verdunnen met water: zoals een kokos sorbetijs.

Maar om ijs te worden, moet het mengsel suiker bevatten. In ons recept gebruiken we in plaats daarvan honing, in een kleinere hoeveelheid dan de suiker die we in normaal ijs doen. Zo maken we een romig ijs met een heerlijke lichte smaak en dat ongeveer 1/4 minder calorieën bevat dan een "normaal" Italiaans ijs.

Caloriearm ijs met kokosmelk en honing 100 g 155 kcal

Als je niet van honing houdt, kun je natuurlijk dezelfde hoeveelheid suiker vervangen, wit of rietsuiker.


Ingrediënten

 • Kokosmelk 320 g
 • Water 170 g
 • Honing 110 g
Caloriearm ijs maken - ingredienten

👉 We schrijven het gewicht van de ingrediënten, niet het volume: met een digitale weegschaal kun je eenvoudig elk ingrediënt afwegen, om ze vervolgens allemaal samen te voegen in een kom of maatbeker.

Hoeveel ijs krijg ik?

Met de ingrediënten van ons kokosijs recept krijg je ongeveer een 600 g ijs: zoals 3 ijshoorntjes.

Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig elk ingrediënt eenvoudig met 1,5 of 2.

Bereiding

We maken caloriearm ijs met de ijsmachine op dezelfde manier bereid als traditioneel ijs. Bekijk ook onze pagina over het gebruik van de ijsmachine.

 1. Zet de ijsmachine aan

  IJs maken basisrecept - Start

  Als je thuis ijs maakt, is het belangrijk dat zowel de ijsmachine als de ingrediënten goed koud zijn.

  Zet eerst de zelfkoelende ijsmachine aan. Zo heeft het tijd om af te koelen terwijl jij de ingrediënten klaarmaakt. Een ijsmachine heeft meestal 10 minuten nodig om af te koelen.

  Wat als ik ijs in een niet-gekoelde ijsmachine giet?

  Als de ijsmachine niet is afgekoeld, bevriest de roerarm vaak voordat het ijs klaar is. Dit is een van de kleine trucjes goed te weten wanneer je thuis ijs maakt. 😊

 2. Meng de ingrediënten

  Meng de ingrediënten met een staafmixer gedurende 1-2 minuten, terwijl de ijsmachine afkoelt.

  Om een prima ijs te maken, moet je een glad mengsel in de ijsmachine gieten.

  IJs ingredienten mengen
 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Voordat je het mengsel in de ijsmachine giet, zorg ervoor dat de ijsmachine al bevriest, op ongeveer -22 °C.

  IJs roeren in de ijsmachine

  👉 Gebruik de opening op het deksel van de ijsmachine om het ijs in te schenken. Zo ontsnapt de kou in de kom van de ijsmachine niet.
  De roerarm moet al in beweging zijn als je het ijs inschenkt.

 4. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

  Door de transparante deksel kun je de status van het ijs controleren.

  Na 15-20 minuten neemt het mengsel in volume toe en wordt geleidelijk een zacht gelato.

  Wacht 30-40 minuten totdat het caloriearm ijs klaar is om van te genieten.

Caloriearm kokos ijs
Het caloriearm kokosijs uit ons ijs receptenboek, zacht en romig.

👉 Vers gemaakt is het ijs erg zacht. Je kunt het minstens een uur in de vriezer bewaren voordat je het serveert.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Zelf caloriearm ijs maken met de ijsmachine

De gemakkelijkste manier om zelf ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken. De ijsmachine is een compact (en goedkoop) apparaat, waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet alleen in de zomer: als je een ijsliefhebber bent, kun je de ijsmachine het hele jaar door gebruiken om gezonde en lekkere snacks te maken.
Caloriearm chocolade ijs zonder slagroom en koemelk

4.8
(13) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30-40 min in de ijsmachine

Wij bieden je het recept voor chocoladeroomijs zonder slagroom en zonder koemelk. Voor dit recept gebruiken we in plaats daarvan kokosmelk en honing als zoetstof.

Chocolade ijs maken

Bekijk ook onze pagina over chocolade ijs maken, met het recept voor vegan chocolade ijs.


Ingrediënten

 • Kokosmelk 250 ml
 • Water 150 ml
 • Cacaopoeder 30 g
 • Honing 80 g
Caloriearm chocoladeijs maken - ingredienten

Bereiding

Het bereiden van dieetchocolade-ijs is snel en eenvoudig. Je kunt kokosmelk gebruiken met een vetpercentage van 18%, deze vind je in tetra pak bij de supermarkt.

Voeg eerst de vloeistoffen, water en kokosmelk toe. Voeg dan de honing toe en tenslotte de cacao, al blijf mixen.
Zoals gewoonlijk kun je een blender of handmixer gebruiken. Mix tot het mengsel glad en homogeen is.

Zodra de ijsmachine is afgekoeld en met de garde in beweging, giet je het ijs. Laat het ijs 30-40 minuten roeren.


Caloriearm chocoladeijs recept

Geniet van je Italiaanse caloriearm gelato! 🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.