Laatst bijgewerkt op 18 november 2024
Chocolade-ijs maken met ijsmachine 🍫🍨
Melk, slagroom, suiker, cacaopoeder en geen ei. Wij zijn Italianen en bereiden ons originele chocolade-ijs recept, makkelijk en snel
Laatst bijgewerkt op 18 november 2024
Melk, slagroom, suiker, cacaopoeder en geen ei. Wij zijn Italianen en bereiden ons originele chocolade-ijs recept, makkelijk en snel
Er zijn veel manieren om chocolade-ijs te maken. De meer «uitgebreide» recepten omvatten een chocoladereep, die je moet smelten, en eieren, die dienen om het ijs dikker te maken.
De bereiding duurt wat lang omdat je het mengsel moet verwarmen en vervolgens moet laten afkoelen.
In plaats daarvan bereiden we op deze pagina het eenvoudigste – maar daarom niet minder lekkere – recept, gemaakt met cacaopoeder en zonder ei.
Zo smaakt het ijs alleen maar naar cacao, melk en slagroom: perfect voor ons zelfgemaakte Italiaanse ijs.
👉 Chocolade-ijs is niet de enige ijssmaak die je zonder eieren kunt maken: zo hebben we ook de recepten voor ijs met pistachenoten en met koffie gemaakt.
In ons recept gebruiken we geen ei, maar dit betekent niet dat het ijs minder romig is, want we gebruiken de juiste hoeveelheid slagroom en melk om een perfect ijsje te verkrijgen.
Ook gebruiken we cacaopoeder - en geen chocoladereep - om een aantal redenen:
we hebben een betere controle over de ingrediënten van het recept: de chocoladereep bevat al cacao, melk, suiker, boter;
met de chocoladereep duurt de bereiding langer omdat we deze moeten smelten, aan het hete mengsel toevoegen, en dan goed laten afkoelen voordat we ijs maken;
bovenal vinden we in Nederland en België cacaopoeder van prima kwaliteit.
We gebruiken volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet.
Als je ze aan de andere ingrediënten van het mengsel toevoegt, moeten ze koud uit de koelkast komen.
Je hoeft de slagroom niet op te kloppen tijdens het bereiden van de ingrediënten: voeg het gewoon toe aan het mengsel.
In onze recepten berekenen we ongeveer 200 gram ijs per persoon: dat is ongeveer 3 bolletjes ijs per portie.
👉 Het is gemakkelijker om een kleine hoeveelheid ijs te maken als je net begint en oefent. Daarom raden wij aan om de mand van de ijsmachine niet tot aan de rand te vullen.
We hebben alle ingrediënten in grammen geschreven. Om ze te meten, weeg ze op een digitale keukenweegschaal voordat je ze aan het mengsel toevoegt; zelfs vloeistoffen.
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine, maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
We hebben ook een kleine handleiding geschreven over het gebruik van een ijsmachine.
Zet de zelfvriezende ijsmachine aan. Het hangt af van het model en de capaciteit, maar het duurt ongeveer 10 minuten om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Heb je een ijsmachine met koelelement, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer al goed ingevroren zijn.
Giet de ingrediënten in een mengkom, eerst de vloeistoffen en dan poeders. Met de digitale weegschaal weet je precies hoeveel je toevoegt.
Als je klontjes in de cacao wilt vermijden, kun je deze eerst met de suiker mengen.
Meng de ingrediënten met een staafmixer tot een glad en homogeen mengsel ontstaat.
Er vormt zich een klein laagje schuim op het oppervlak: dit is normaal, het is de slagroom die in het mengsel zit.
Giet het mengsel in de goed voorgekoelde ijsmachine.
Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: het moet minimaal -22°C zijn als je het ijs inschenkt.
We gieten het ijsmengsel door de opening op het deksel, terwijl de roerarm loopt, zodat de kou niet ontsnapt.
Door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je kijken hoe het ijs wordt gevormd.
De ijsmachine roert voortdurend het ijsmengsel in een koude omgeving. Na ongeveer 20 minuten begint het mengsel lucht vast te houden, neemt het volume toe en begint het op echt gelato te lijken.
In het Italiaans wordt dit proces mantecazione genoemd.
De roertijd is afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs: doorgaans tussen 40 minuten en 1 uur.
Het ijs is klaar als het «stevig genoeg» lijkt. Als het recept uitgebalanceerde ingrediënten bevat, is het ijs romig en stopt de roerarm van de ijsmachine langzaam. Het hangt echter ook af van de hoeveelheid ijs en van de capaciteit van de ijsmachine. Vers gemaakt is ijs meestal erg zacht. Je kunt het zeker meteen eten, of je kunt het in een kom doen en een uur in de vriezer bewaren. Zo stolt het ijs een beetje, zonder te hard te worden.
🔊 Buon gelato al cioccolato!
Zelfgemaakt ijs is zacht en smelt snel, vooral chocolade-ijs.
Als we het niet meteen opeten, leggen we het twee uur in de vriezer om op te stijven voordat we het serveren.
In de vriezer wordt het ijs hard, net als dat uit de ijssalon, nog harder dan dat uit de supermarkt.
We ontdooien het niet op kamertemperatuur: in plaats daarvan leggen we het in de koelkast, waar het zacht wordt zonder te smelten.
Het zelfgemaakte chocolade-ijs is de volgende dag ook lekker; je kunt het 2 tot 3 dagen in de vriezer bewaren.
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Cioccolato | Chocolade |
🔊 Gelato al cioccolato | Chocolade-ijs |
🔊 Cono gelato | IJs hoorn |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Geniet van je Italiaanse chocolade gelato! 😄🍨