Wij zijn Italianen en we delen ons originele chocolade-ijs recept met de ijsmachine; zonder eieren, met melk en cacaopoeder. Lekker en makkelijk te bereiden
Het chocolade-ijs dat we voor dit recept hebben gemaakt. Volgens ons is het een van de moeilijkste ijssmaken om op het hoorntje te plaatsen 😊
Chocolade ijs is een van de meest populaire smaken in zowel Nederland als Italië. In de ijssalon vind je het in vele varianten: pure chocolade ijs, met hazelnoten (in Italië ook wel bacio genoemd), soms zelfs met witte chocolade - onze favoriet.
Er zijn veel manieren om thuis chocolade-ijs te maken. De methode en bereidingstijd verschillen afhankelijk van de ingrediënten.
🥚 Met of zonder eieren
Veel recepten die je online vindt, vooral die van foodbloggers die niet gespecialiseerd zijn in ijs, raden aan om eieren toe te voegen.
Dat kan natuurlijk: eieren in ijs zijn een verdikkingsmiddel, ze maken het ijs romiger.
Maar chocolade-ijs is al erg vol en romig - zoals je kunt zien op de afbeelding: we hebben geen eieren in ons ijshoorntje gedaan.
Ons chocolade-ijs gemaakt met melk, slagroom, suiker en cacaopoeder
Nog een overweging: als we de eieren toevoegen, brengen we het mengsel altijd bijna aan de kook, om te voorkomen dat er bacteriën in komen; en dan laten we het minstens een uur afkoelen voordat we het ijs maken.
Het recept dat we op deze pagina delen bevat geen eieren, dus je maakt in minder dan een uur ijs.
👉 Als je chocolade roomijs wilt maken met eieren, gebruik dan de ingrediënten en stappen van het basisrecept van italiaans roomijs waar je cacao of chocolade aan kunt toevoegen.
Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
IJs
🔊
Cioccolato
Chocolade
🔊
Gelato al cioccolato
Chocolade-ijs
🔊
Cioccolato fondente
Pure chocolade
🔊
Cioccolato bianco
Witte chocolade
🔊
Cono gelato
IJs hoorn
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Chocolade ijs maken met de ijsmachine
Zoals we altijd in onze ijsrecepten schrijven, heeft de ijsmachine een belangrijke functie: het mixt het mengsel langzaam in een koude bak (🔊mantecazione in het Italiaans). Dus na 20-30 minuten verzamelt het ijsmengsel lucht en wordt het langzaam zacht als gelato.
Naast eieren zijn er twee manieren om chocolade-ijs te maken: je gebruikt cacaopoeder, of je smelt een reep chocola.
Als we de chocoladereep smelten, moeten we het mengsel verwarmen, de chocolade smelten en wachten tot het is afgekoeld.
De chocolade heeft minder tijd nodig om af te koelen dan het eierijsmengsel, maar je moet toch 40 minuten wachten.
Het recept dat we op deze pagina maken is met cacaopoeder: makkelijk en snel.
👉 Om sommige smaken te maken heb je natuurlijk noodzakelijkerwijs een chocoladereep nodig: bijvoorbeeld voor witte chocolade-ijs, dat moet worden opgelost in het ijsmengsel; we laten het zien in ons ijsreceptenboek.
Voorbereiding van de witte chocolade-ijs ingrediënten
Om Italiaans ijs te maken gebruiken we volle melk en slagroom 35%. Je hoeft de slagroom niet op te kloppen tijdens het bereiden van de ingrediënten: voeg het gewoon toe aan het mengsel.
Hoe meet ik de ingrediënten?
We hebben het gewicht van alle ingrediënten in grammen geschreven: weeg ze af met een keukenweegschaal en voeg ze vervolgens toe aan het mengsel.
We doen het mengsel in een maatbeker en blenden het vervolgens met een staafmixer; als alternatief kun je ook een blender gebruiken.
Hoeveel ijs krijg ik met dit chocolade-ijs recept?
Met onze recepten krijg je 610g ijs: goed voor 3 personen.
Het is een hoeveelheid ijs die je met alle ijsmachines kunt maken; hiervoor schrijven we deze doseringen. Ook is het makkelijker om ijs te maken, zeker voor beginners, als de ijsmachine niet helemaal vol is.
Wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig elk ingrediënt met 1,5 of 2.
Bereiding
De stappen zijn hetzelfde als bij het basisrecept voor ijs, wat betreft het gebruik van de ijsmachine. Het verschil zit hem in de bereiding van de ingrediënten.
Zet de ijsmachine aan
Zet de zelfkoelende ijsmachine aan. Het hangt af van het model en de capaciteit, maar het duurt ongeveer 10 minuten om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Heb je een ijsmachine met koelelement, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer al goed ingevroren zijn.
Meng de ingrediënten
Meng de ingrediënten terwijl de ijsmachine afkoelt.
Het grote voordeel van het gebruik van cacaopoeder is dat je de ingrediënten niet op het vuur hoeft te verwarmen om de chocolade te laten smelten.
Het is alleen nodig om voorzichtig te zijn met het goed mengen van de ingrediënten om een glad en homogeen mengsel te krijgen.
Om de ingrediënten te mixen kun je een staafmixer of een blender gebruiken. We voegen eerst de vloeistoffen toe: melk en slagroom.
Voeg vervolgens de suiker en cacao toe en meng het mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Originele en gezonde ijs recepten met de ijsmachine Bekijk
Giet het mengsel in de ijsmachine en zorg ervoor dat:
De ijsmachine moet koud zijn, minimaal -22 graden
De roerarm draait al
Deze trucs zijn het geheim van het gebruik van de ijsmachine. Als het ijs niet lukt, klopt het niet en blijft het vloeibaar, meestal is dat juist door deze stap.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
In de ijsmachine wordt het chocolade ijs zacht en romig
Door het transparante deksel van de ijsmachine kun je kijken hoe het ijs wordt gevormd. Na 20 minuten moet het mengsel op ijs gaan lijken.
Na ongeveer 40 minuten zou het ijs klaar moeten zijn. Als het op gelato lijkt, laat het dan nog 5 minuten in de ijsmachine staan en zet dan de machine uit. Het chocolate-ijs is klaar!
Serveren en bewaren
Zelfgemaakt ijs is ook lekker als je eet het zodra het klaar is. Als je het een uur in de vriezer legt, wordt het zeker compacter, zoals dat van een ijshoorntje uit de ijssaloon.
Je kunt ijs een paar dagen in de vriezer bewaren.
Chocolade-ijs, evenals fruit sorbetijses, worden harder in de vriezer (meer dan normaal fiordilatte ijs).
👉 Als het te hard is, kun je het 15-20 minuten in de koelkast ontdooien: zo wordt het zacht maar smelt het niet.
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Chocolade ijs maken zonder ijsmachine
Het is een warme zomerdag. Opeens een idee: laten we proberen om thuis ijs te maken? Maar kun je zelf chocolade-ijs maken zonder ijsmachine? Is het moeilijk?
Als je geen ijsmachine hebt, zijn er een paar manieren om thuis een bevroren dessert te maken dat op ijs lijkt.
De ijsmachine speelt een belangrijke rol: hij mixt de ingrediënten langzaam in een koude omgeving, onder de -22 graden. Op deze manier neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Zonder een ijsmachine is het onmogelijk om de zachtheid van ijs te reproduceren.
Om de romigheid van ijs te reproduceren, vertellen sommige sites dat je grote hoeveelheden calorierijke ingrediënten moet plaatsen: bijvoorbeeld een hele pot gecondenseerde melk, plus een halve liter slagroom. Niets te maken met gezond Italiaans ijs.
Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten zijn altijd hetzelfde. Als je geen ijsmachine hebt, kun je onze ijsrecepten maken, waarbij je de ingrediënten op dezelfde manier mengt en deze vervolgens invriest met de methode van ijs zonder ijsmachine.
De stappen voor het gebruik van de ijsmachine zijn dezelfde als voor het recept voor cacao ijs. We herhalen ze dus niet voor alle andere varianten van chocolade ijs.
Het verschil tussen deze recepten zit hem in de bereiding van de ingrediënten, niet in het gebruik van de ijsmachine.
Met pure chocolade krijg je een ijsje met een intensere smaak.
Afhankelijk van het gebruik kan het resultaat van dit recept veel veranderen. Kies dus voor pure chocolade van goede kwaliteit. We raden aan om 70% chocolade te gebruiken.
Ingrediënten
Melk 320 ml
Slagroom 40 ml
Suiker 60 g
Pure chocolade 70% 80 g
Bereiding
De stap die meer aandacht vereist, is het smelten van de chocoladereep en het mengen met de andere ingrediënten.
Naar onze mening is de eenvoudigste methode om de chocolade au bain-marie te smelten. Dit is gemakkelijker als je het samen met wat melk smelt.
Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je deze toe aan de andere ingrediënten en meng je goed met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.
We raden je nu aan om het mengsel 30 minuten in de koelkast te laten afkoelen, zodat het klaar is om in de ijsmachine te worden gegoten.
Zet de ijsmachine aan als het mengsel is afgekoeld. Als de machine -25 graden is bereikt, giet je 30-40 minuten om te roeren tot het chocolade-ijs klaar is.
Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.
Melk chocolade-ijs is een van onze favoriete smaken, ook omdat het niet vaak voorkomt in ijssalons.
Ingrediënten
Melk 320 ml
Slagroom 40 ml
Suiker 60 g
Melk chocolade 80 g
Bereiding
De bereiding is identiek aan die van pure chocolade-ijs, met een klein verschil in de hoeveelheid ingrediënten. Je kunt natuurlijk experimenteren en een ijsje maken dat aan je smaak voldoet, min of meer zoet.
Een tip: vooral bij chocolade-ijs geven we er de voorkeur aan om een beetje zout toe te voegen om het mengsel een completere smaak te geven.
Koop een goede melkchocolade om de beste resultaten voor dit ijs te krijgen.
Zelf chocolade ijs maken met ijsmachine
De eenvoudigste manier om zelf ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken. De ijsmachine is een compact (en goedkoop) apparaat, waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet alleen in de zomer: als je een ijs liefhebber bent, kun je de ijsmachine het hele jaar door gebruiken om gezonde en lekkere snacks te maken.
Witte chocolade-ijs is een andere smaak die niet vaak wordt aangetroffen in ijssalons, en daarom is het misschien een van onze favorieten. De kou van het ijs verzacht de zoete smaak van witte chocolade.
Ingrediënten
Melk 320 ml
Slagroom 40 ml
Suiker 60 g
Witte chocolade 80 g
Bereiding
De bereiding van witte chocolade-ijs is identiek aan die van melkchocolade en pure chocolade-ijs.
Nog een tip: als het ijs klaar is, kun je het versieren met kleine vlokjes pure chocolade. Het resultaat zal niet alleen esthetisch mooi zijn, ook de smaak gaat erg goed.
Het boek van Danilo Zecchin, meester smaak maker gespecialiseerd in italiaanse ijs en sorbetijs, is een geweldige plek om te beginnen.
Als je de basistechniek onder de knie hebt, kun je experimenteren met de meest bijzondere smaken.
Caloriearm chocolade ijs maken zonder slagroom en zonder suiker
Als je net zoveel van ijs houdt als wij, zou je het graag altijd willen eten. Helaas bevat het ijs, ook al is het gemaakt met gezonde ingrediënten, suiker en slagroom. Om nog maar te zwijgen van de online recepten die voorstellen om 4 eieren te gebruiken. 😉
Is het mogelijk om het gebruik van deze ingrediënten over te slaan? Suiker en vetten zijn nodig om het ijs structuur te geven, maar we kunnen alternatieven gebruiken.
Een van deze alternatieven is om kokosmelk te gebruiken in plaats van room, die plantaardig is en wat calorieën bevat.
Als je een heel caloriearm ijs wilt proberen, bieden we je deze ingrediënten.
Ingrediënten
Melk 300 ml
Kokosmel 100 ml
Honing 45 g
Cacaopoeder 40 g
Er zijn ook andere slagroom alternatieven, zoals avocado. Naar onze mening is kokosmelk beter omdat het de smaak van het ijs niet veel verandert.
In dit recept hebben we ook honing voorgesteld in plaats van suiker. Niet alleen is de helft genoeg, maar het draagt ook bij aan een echt lekker ijs.
Je hoeft niet veel uit te geven om thuis een uitstekend ijs te maken. Een ijsmachine met koelelement is een geweldige manier om te oefenen, het maakt heerlijk ijs en kost heel weinig.
Het grootste nadeel van dit type ijsmachine is dat je het koelelement minimaal 8 uur in de vriezer moet bewaren voordat je het ijs gaat maken. Dus een beetje planning is nodig, en natuurlijk ruimte in de vriezer.
Van ijs houden betekent niet dat je melk en room moet eten. Door de ingrediënten zorgvuldig te verhouden, kun je een caloriearm chocolade ij krijgen, zonder room en volledig veganistisch.
Het toevoegen van melk vermijden is mogelijk omdat er cacaoboter in de chocolade aanwezig is, wat helpt bij de vorming van ijs.
Bovendien versterkt de afwezigheid van slagroom de smaak van de chocolade.
Voor dit specifieke recept is het natuurlijk belangrijk om chocolade van uitstekende kwaliteit te kiezen. We gebruiken meestal 70% pure chocolade.
Ingrediënten
Water 350 ml
Suiker 100 g
Cacaopoeder 20 g
Pure chocolade 70% 100 g
Bereiding
De bereiding is identiek aan de andere recepten voor chocolade ijs, met toevoeging van water in plaats van melk. In deze vegan versie gebruiken we ook cacaopoeder, waarmee je een steviger ijs krijgt.
Volg deze pagina
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋