Laatst bijgewerkt op 25 juni 2025
Chocolade-ijs maken met ijsmachine 🍫🍨
Melk, slagroom, suiker, cacaopoeder en geen ei. Wij zijn Italianen en bereiden ons originele chocolade-ijs recept, makkelijk en lekker zoals in de ijssalon 👍
Laatst bijgewerkt op 25 juni 2025
Melk, slagroom, suiker, cacaopoeder en geen ei. Wij zijn Italianen en bereiden ons originele chocolade-ijs recept, makkelijk en lekker zoals in de ijssalon 👍
Er zijn veel manieren om thuis chocolade-ijs te maken. De meer «uitgebreide» recepten omvatten een chocoladereep, die je moet smelten, en ei, dat dient om het ijs dikker te maken.
De bereiding duurt wat lang omdat je het mengsel met de eieren en chocolade moet verwarmen en vervolgens moet wachten tot het goed is afgekoeld.
Ook de smaak van het ijs wordt complexer, omdat het rijk is aan ingrediënten.
Het recept dat we in plaats daarvan maken, is de slimme versie: met alleen cacaopoeder en zonder eieren. Eenvoudig te maken, maar daarom niet minder lekker. Ook omdat we je tips geven om eenvoudig extra smaak toe te voegen aan ijs, zonder dat je het mengsel per se hoeft te verwarmen.
Hieronder maken we ons bijgewerkte melkchocolade-ijs recept, stap voor stap. Zonder gedoe, met de volle smaak van echt Italiaans ijs! 👌
👉 Chocolade-ijs is niet de enige ijssmaak die je zonder eieren kunt maken: zo hebben we ook de recepten voor ijs met pistachenoten en met koffie gemaakt.
Dit is de nieuwe 2025 versie van ons chocolade-ijs recept, nog romiger en cioccolatosa. bevat alleen verse melk en slagroom uit de koelkast, plus suiker en cacaopoeder. Dit, met ook een snufje zout, zijn de basisingrediënten.
De bereiding is eenvoudig: we mixen ze in een mengkom tot de suiker en cacao goed zijn opgelost. Daarna is het mengsel klaar om in de ijsmachine te gieten.
Zonder ei behoudt het ijs beter alle smaak van de melk gemengd met cacao. En het is absoluut niet minder romig, omdat we de juiste hoeveelheid slagroom toevoegen.
Cacao is een prima ingrediënt voor ijs omdat het een hoog vetpercentage bevat. Wij gebruiken degene met 21% vet, zoals vermeld op het etiket met voedingswaarden.
We gebruiken cacaopoeder - en geen chocoladereep - ook om een aantal redenen: zo hebben we hebben een betere controle over de ingrediënten van het recept (de chocoladereep bevat al cacao, melk, suiker, boter); en de bereidingstijd is ook sneller.
Bovenal vinden we in Nederland en België cacaopoeder van prima kwaliteit.
We gebruiken volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet.
Als je ze aan de andere ingrediënten van het mengsel toevoegt, moeten ze koud uit de koelkast komen.
Je hoeft de slagroom niet op te kloppen tijdens het bereiden van de ingrediënten: voeg het gewoon toe aan het mengsel.
Met de ingrediënten in dit recept krijg je 705 gram ijs voor 3 personen: 235 gram per persoon, oftewel 3 grote bolletjes ijs per persoon. Per 100 gram bevat het ongeveer 230 kcal.
👉 Het is makkelijker om een kleine hoeveelheid ijs te maken als je net begint en oefent. Daarom raden wij aan om de mand van de ijsmachine niet tot aan de rand te vullen.
We hebben alle ingrediënten in grammen geschreven. Om ze te meten, weeg ze op een digitale keukenweegschaal voordat je ze aan het mengsel toevoegt; zelfs vloeistoffen.
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine, maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
We hebben ook een kleine handleiding geschreven over het gebruik van een ijsmachine.
Zet de zelfvriezende ijsmachine aan. Het hangt af van het model en de capaciteit, maar het duurt ongeveer 10 minuten om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Heb je een ijsmachine met koelelement, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer al goed ingevroren zijn.
Giet de ingrediënten in een mengkom, eerst de vloeistoffen (melk en slagroom) en dan poeders (suiker en cacao).
Wij wegen elk ingrediënt met de digitale weegschaal: een makkelijke en nauwkeurige manier om te meten.
👉 Melk en slagroom moeten koud uit de koelkast komen: op deze manier is het mengsel al goed koud wanneer je het in de ijsmachine giet.
👉 Om klontjes in de chocolade te voorkomen, kun je deze eerst met de suiker mengen.
Voor extra smaak kun je een snuf zout toevoegen.
Meng met een staafmixer tot een homogeen mengsel, en totdat de suiker volledig is opgelost.
👉 Er vormt zich een laagje schuim op het oppervlak van het mengsel. Dit is geen probleem en je kunt dit verwijderen door even kort met een spatel te roeren.
Als het mengsel is koud en de ijsmachine goed is afgekoeld, is het tijd om het ijsmengsel erin te gieten.
Om te voorkomen dat de kou ontsnapt, schenken we het mengsel door de opening op het deksel van de ijsmachine, terwijl de roerarm draait.
👉 Start indien nodig de timer van de ijsmachine opnieuw. Zo stopt de machine niet als het ijs nog niet klaar is.
Door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je kijken hoe het ijs wordt gevormd.
De ijsmachine roert voortdurend het ijsmengsel in een koude omgeving. Na ongeveer 20 minuten begint het mengsel lucht vast te houden, neemt het volume toe en begint het op echt gelato te lijken.
In het Italiaans wordt dit proces mantecazione genoemd.
De roertijd is afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs: onze ijsmachine heeft ongeveer 40 minuten nodig om 700 gram ijs te maken.
Soms stopt de ijsmachine als het ijs klaar is, omdat de roerarm niet meer kan mixen.
Maar het hangt ook af van hoeveel ijs je hebt gemaakt en natuurlijk van het soort ijsmachine.
👉 Als je het niet zeker weet, kun je de ijsmachine pauzeren, snel openen en een theelepel ijs proeven.
Zelfgemaakt ijs is zacht en smelt snel. Als we het niet meteen opeten, leggen we het een paar uur in de vriezer om op te stijven voordat we het serveren.
Na een nacht in de vriezer kan het ijs een beetje hard zijn.
We ontdooien het niet op kamertemperatuur: in plaats daarvan leggen we het in de koelkast, waar het zacht wordt zonder te smelten.
Je kunt het maximaal 2 tot 3 dagen in de vriezer bewaren.
🔊 Buon gelato al cioccolato!
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Een heerlijk chocolade ijs!
Wat een lekkere recepten staan er in het boekje. We hebben afgelopen weekend, koffie- stroopwafel -en chocolade ijs gemaakt. HEERLIJK!!!!
Je kunt chocolade-ijs maken zonder zuivel of helemaal zonder dierlijke producten. In onze kookboeken bereiden we het op verschillende manieren; hier op de website hebben we het gemaakt met aquafaba, het zetmeel uit gekookte erwten. Net zo romig als het origineel!
Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Cioccolato | Chocolade |
🔊 Gelato al cioccolato | Chocolade-ijs |
🔊 Cono gelato | IJs hoorn |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Geniet van je Italiaanse chocolade gelato! 😄🍨
erg goede smaak en textuur