Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2022

Chocolade ijs maken: puur, melk, wit, vegan. Makkelijk & snel 🍫🍨

Hoe maak je een chocolade ijs zo zo lekker als dat in een ijssalon? Onze italiaanse recepten voor puur, melk, wit en vegan chocolade ijs. Makkelijk te maken, gezond en ook caloriearm. Met of zonder ijsmachine.


Op Alle Italiaanse hebben we inmiddels veel recepten voorgesteld van de meest populaire ijssmaken: ijs zonder eieren, roomijs met eieren, vanille-ijs en fruit sorbetijs. Vandaag maken we chocolade ijs, 🔊 gelato al cioccolato in het Italiaans.

Lekker chocolade ijs met of zonder eieren

Chocolade ijs is een van de meest populaire smaken in zowel Nederland als Italië. In de ijssalon vind je het in vele varianten: pure chocolade ijs, met hazelnoten (in Italië ook wel bacio genoemd), soms zelfs met witte chocolade - onze favoriet.


Chocolade-ijs maken met eieren

Veel kooksites, die misschien niet gespecialiseerd zijn in het maken van ijs, vertellen je dat je chocolade-ijs met eieren moet maken. We maken al jaren ijs: we kunnen garanderen dat je geen eieren nodig hebt om thuis lekker chocolade-ijs te maken.

Natuurlijk kun je eieren toevoegen als je ze lekker vindt. De procedure is echter langer, omdat je de ingrediënten op het vuur moet mengen en het mengsel vervolgens een paar uur in de koelkast moet laten afkoelen.
En natuurlijk zal het ijs meer calorieën bevatten. Maar niet per se romiger, want al in het basisrecept zitten slagroom, suiker en melk die het zelfgemaakte ijs zacht en romig maken.

Als je chocolade roomijs wilt maken met eieren, gebruik dan de ingrediënten en stappen van het basisrecept van italiaans roomijs waar je cacao of chocolade aan kunt toevoegen.


Gezond chocolade-ijs maken zonder eieren

In onze ijsrecepten besteden we bijzondere aandacht aan de ingrediënten.
Naast de klassieke Italiaanse chocolade-ijs recepten bieden we ook twee caloriearme versies aan: chocolade-ijs zonder room en suiker, en één volledig veganistisch chocolade-ijs.

Bovendien bevat ons chocolade ijs, in tegenstelling tot andere recepten die online worden gevonden, geen eieren. Eieren zijn een ingrediënt dat wordt gebruikt voor enkele recepten van roomijs, maar in de andere smaken zijn ze niet echt nodig om echt Italiaans gelato te maken.

Door ons advies op te volgen, kun je in minder dan 50 minuten een gezond chocolade-ijs krijgen.


Recepten


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Cioccolato Chocolade
🔊 Cioccolato al latte Melk chocolade
🔊 Cioccolato fondente Pure chocolade
🔊 Cioccolato bianco Witte chocolade
🔊 Cono gelato Ijs hoorn

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Chocolade ijs met of zonder ijsmachine


Chocolade-ijs maken zonder ijsmachine

Het is een warme zomerdag. Opeens een idee: laten we proberen om thuis ijs te maken? Maar kun je zelf chocolade-ijs maken zonder ijsmachine? Is het moeilijk?
Als je geen ijsmachine hebt, zijn er een paar manieren om thuis een bevroren dessert te maken dat op ijs lijkt.

De ijsmachine speelt een belangrijke rol: hij mixt de ingrediënten langzaam in een koude omgeving, onder de -25 graden. Op deze manier neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Zonder een ijsmachine is het onmogelijk om de zachtheid van ijs te reproduceren.

Om de romigheid van ijs te reproduceren, vertellen sommige sites dat je grote hoeveelheden calorierijke ingrediënten moet plaatsen: bijvoorbeeld een hele pot gecondenseerde melk, plus een halve liter slagroom. Niets te maken met gezond Italiaans ijs.

Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten zijn altijd hetzelfde. Als je geen ijsmachine hebt, kun je onze ijsrecepten maken, waarbij je de ingrediënten op dezelfde manier mengt en deze vervolgens invriest met de methode van ijs zonder ijsmachine.

Het chocolade-ijs, gemaakt met het ei-vrije recept, is gemakkelijk te bereiden. Zeker als je cacaopoeder gebruikt, zodat je de chocoladereep niet eens hoeft te smelten. Omdat het snel klaar is, kun je ook zonder ijsmachine gemakkelijk experimenteren.

Bekijk onze tips om ijs te maken zonder ijsmachine.


Chocolade-ijs maken met ijsmachine

Voor het beste resultaat raden we aan om een ijsmachine te gebruiken; wat een kleine investering is in het licht van vele heerlijke ijsjes die je kunt bereiden.

Een collectie van goede ijsmachines

Bekijk ook ons gids: Welke ijsmachines zijn goed?


Welke chocolade gebruiken voor chocolade-ijs?

Om chocolade ijs te maken, kun je cacao poeder of een chocolade tablet gebruiken, of beide - het hangt af van het recept - maar de resultaten zijn altijd lekker.

Welke chocolade gebruiken voor chocolade-ijs

Laten we beginnen met het makkelijkste recept: chocolade-ijs maken met cacaopoeder.


Recept: Chocolade ijs met cacaopoeder

4.8
(8) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 40 min in de ijsmachine

De versie van het chocolade-ijs recept met cacaopoeder is degene die we het vaakst doen, omdat deze het gemakkelijkst te maken is. Je hoeft de chocoladereep niet te smelten zoals in andere recepten. Meng het cacaopoeder gewoon goed met de andere ingrediënten.

Bovendien helpt het cacaopoeder om het ijs in de vriezer te bewaren, als je het niet meteen kunt opeten 😃

Ingrediënten

 • Melk 350 ml
 • Slagroom 130 ml
 • Suiker 90 g
 • Cacaopoeder 40 g
Chocolade ijs maken - basisrecept ingredienten

Hoeveel ijs krijg ik met dit chocolade-ijs recept?

Met onze recepten krijg je iets meer dan een halve kg ijs: goed voor 3 personen.
Het is een hoeveelheid ijs die je met alle ijsmachines kunt maken; hiervoor schrijven we deze doseringen. Ook is het makkelijker om ijs te maken, zeker voor beginners, als de ijsmachine niet helemaal vol is.

Wil je meer ijs maken? Simpel, vermenigvuldig elk ingrediënt met 1,5 of 2.


Bereiding

De stappen zijn hetzelfde als bij het basisrecept voor ijs, wat betreft het gebruik van de ijsmachine. Het verschil zit hem in de bereiding van de ingrediënten.

 1. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  Zet de ijsmachine aan, zodat deze begint af te koelen.

 2. Meng de ingrediënten

  Meng de ingrediënten terwijl de ijsmachine afkoelt.
  Het grote voordeel van het gebruik van cacaopoeder is dat je de ingrediënten niet op het vuur hoeft te verwarmen om de chocolade te laten smelten.

  Het is alleen nodig om voorzichtig te zijn met het goed mengen van de ingrediënten om een glad en homogeen mengsel te krijgen.

  Om de ingrediënten te mixen kun je een staafmixer of een blender gebruiken. We raden aan om eerst de vaste ingrediënten, suiker en cacao te mengen.
  Voeg vervolgens de vloeistoffen, melk en room toe en meng het mengsel.

 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet het mengsel in de ijsmachine en zorg ervoor dat:

  • De ijsmachine moet koud zijn, minimaal -25 graden

  • De garde draait al

  Deze 2 trucs zijn het geheim van het gebruik van de ijsmachine. Als het ijs niet lukt, klopt het niet en blijft het vloeibaar, meestal is dat juist door deze stap.

 4. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

  Ijsmachine - de ijs is klaar

  Wacht 30-40 minuten totdat je heerlijke chocolade ijs klaar is om van te genieten.

Chocolade ijs met cocaopoeder

Ijsboeken

Zelf ijs maken is makkelijk, voordelig en gezond.

Carlina De Lorenzo, van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, heeft een makkelijk boek geschreven, geschikt voor iedereen, om thuis zelf ijs te leren maken.

Lekker! ijs op bol.com
Bindwijze E-book
Taal nl
Auteur(s) Carlina Coletti De Lorenzo
Uitgever Gertie Jaquet
Verschenen 96

Naast traditionele smaken, zoals chocolade ijs, zijn er ook bijzondere recepten recepten zoals dropijs en tomatenijs.
Zoals de auteur zegt, "IJs - alleen het woord al tovert een glimlach op de meeste kindergezichten".

Bekijk ook onze list met boeken over Italiaans ijs: om de basistechniek van ijs te leren en te experimenteren met lekkere recepten.


Pure chocolade ijs maken

4.8
(9) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Makkelijk
 • 15 min bereiden
 • 40 min in de ijsmachine

De stappen voor het gebruik van de ijsmachine zijn dezelfde als voor het recept voor cacao ijs. We herhalen ze dus niet voor alle andere varianten van chocolade ijs.
Het verschil tussen deze recepten zit hem in de bereiding van de ingrediënten, niet in het gebruik van de ijsmachine.

Met pure chocolade krijg je een ijsje met een intensere smaak.
Afhankelijk van het gebruik kan het resultaat van dit recept veel veranderen. Kies dus voor pure chocolade van goede kwaliteit. We raden aan om 70% chocolade te gebruiken.

Ingrediënten

 • Melk 320 ml
 • Slagroom 40 ml
 • Suiker 60 g
 • Pure chocolade 70% 80 g
pure chocolade ijs maken

Bereiding

De stap die meer aandacht vereist, is het smelten van de chocoladereep en het mengen met de andere ingrediënten.

Naar onze mening is de eenvoudigste methode om de chocolade au bain-marie te smelten. Dit is gemakkelijker als je het samen met wat melk smelt.
Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je deze toe aan de andere ingrediënten en meng je goed met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.

We raden je nu aan om het mengsel 30 minuten in de koelkast te laten afkoelen, zodat het klaar is om in de ijsmachine te worden gegoten.

Zet de ijsmachine aan als het mengsel is afgekoeld. Als de machine -25 graden is bereikt, giet je 30-40 minuten om te roeren tot het chocolade-ijs klaar is.

Puur chocolade ijs

Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Carlina De Lorenzo
Uitgever Carlina De Lorenzo
Verschenen 150

Het boek is aan zijnde derde druk toe en is bijzonder geschikt om de basistechniek van zelfgemaakt ijs aan te leren.


Melk chocolade ijs maken

4.7
(5) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Makkelijk
 • 15 min bereiden
 • 40 min in de ijsmachine

Melk chocolade-ijs is een van onze favoriete smaken, ook omdat het niet vaak voorkomt in ijssalons.

Ingrediënten

 • Melk 320 ml
 • Slagroom 40 ml
 • Suiker 60 g
 • Melk chocolade 80 g
Melk chocolade ijs maken

Bereiding

De bereiding is identiek aan die van pure chocolade-ijs, met een klein verschil in de hoeveelheid ingrediënten. Je kunt natuurlijk experimenteren en een ijsje maken dat aan je smaak voldoet, min of meer zoet.

Een tip: vooral bij chocolade-ijs geven we er de voorkeur aan om een beetje zout toe te voegen om het mengsel een completere smaak te geven.

Koop een goede melkchocolade om de beste resultaten voor dit ijs te krijgen.

Melk chocolade ijs

Zelf chocolade ijs maken met ijsmachine

De eenvoudigste manier om zelf ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken. De ijsmachine is een compact (en goedkoop) apparaat, waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet alleen in de zomer: als je een ijs liefhebber bent, kun je de ijsmachine het hele jaar door gebruiken om gezonde en lekkere snacks te maken.


Witte chocolade ijs maken

4.8
(6) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Makkelijk
 • 15 min bereiden
 • 40 min in de ijsmachine

Witte chocolade-ijs is een andere smaak die niet vaak wordt aangetroffen in ijssalons, en daarom is het misschien een van onze favorieten. De kou van het ijs verzacht de zoete smaak van witte chocolade.

Ingrediënten

 • Melk 320 ml
 • Slagroom 40 ml
 • Suiker 60 g
 • Witte chocolade 80 g
witte chocolade ijs maken

Bereiding

De bereiding van witte chocolade-ijs is identiek aan die van melkchocolade en pure chocolade-ijs.
Nog een tip: als het ijs klaar is, kun je het versieren met kleine vlokjes pure chocolade. Het resultaat zal niet alleen esthetisch mooi zijn, ook de smaak gaat erg goed.

Witte chocolade ijs

The Ciao Bella Book of Gelato & Sorbetto op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal en
Auteur(s) F. W. Pearce
Uitgever Danilo Zecchin
Verschenen 176

Het boek van Danilo Zecchin, meester smaak maker gespecialiseerd in italiaanse ijs en sorbetijs, is een geweldige plek om te beginnen.
Als je de basistechniek onder de knie hebt, kun je experimenteren met de meest bijzondere smaken.


Caloriearm chocolade ijs maken zonder slagroom en zonder suiker

4.6
(5) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 40 min in de ijsmachine

Als je net zoveel van ijs houdt als wij, zou je het graag altijd willen eten. Helaas bevat het ijs, ook al is het gemaakt met gezonde ingrediënten, suiker en slagroom. Om nog maar te zwijgen van de online recepten die voorstellen om 4 eieren te gebruiken. 😉

Is het mogelijk om het gebruik van deze ingrediënten over te slaan? Suiker en vetten zijn nodig om het ijs structuur te geven, maar we kunnen alternatieven gebruiken.

Een van deze alternatieven is om kokosmelk te gebruiken in plaats van room, die plantaardig is en wat calorieën bevat.
Als je een heel caloriearm ijs wilt proberen, bieden we je deze ingrediënten.

Ingrediënten

 • Melk 300 ml
 • Kokosmel 100 ml
 • Honing 45 g
 • Cacaopoeder 40 g
caloriearm chocolade ijs maken

Er zijn ook andere slagroom alternatieven, zoals avocado. Naar onze mening is kokosmelk beter omdat het de smaak van het ijs niet veel verandert.
In dit recept hebben we ook honing voorgesteld in plaats van suiker. Niet alleen is de helft genoeg, maar het draagt ook bij aan een echt lekker ijs.

Caloriearm chocolade ijs

Je hoeft niet veel uit te geven om thuis een uitstekend ijs te maken. Een ijsmachine met koelelement is een geweldige manier om te oefenen, het maakt heerlijk ijs en kost heel weinig.

 • Domo DO9243I - Roomijsmachine met compressor - 1L - Wit
 • € 127.58
 • Uiterlijk 10 februari in huis

Het grootste nadeel van dit type ijsmachine is dat je het koelelement minimaal 8 uur in de vriezer moet bewaren voordat je het ijs gaat maken. Dus een beetje planning is nodig, en natuurlijk ruimte in de vriezer.

Zie ook onze pagina over het kiezen van een ijsmachine.


Vegan chocolade ijs maken: recept met ijsmachine

4.9
(4) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 min in de ijsmachine

Van ijs houden betekent niet dat je melk en room moet eten. Door de ingrediënten zorgvuldig te verhouden, kun je een caloriearm chocolade ij krijgen, zonder room en volledig veganistisch.

Het toevoegen van melk vermijden is mogelijk omdat er cacaoboter in de chocolade aanwezig is, wat helpt bij de vorming van ijs.
Bovendien versterkt de afwezigheid van slagroom de smaak van de chocolade.
Voor dit specifieke recept is het natuurlijk belangrijk om chocolade van uitstekende kwaliteit te kiezen. We gebruiken meestal 70% pure chocolade.

Ingrediënten

 • Water 350 ml
 • Suiker 100 g
 • Cacaopoeder 20 g
 • Pure chocolade 70% 100 g
Vegan chocolade ijs maken

Bereiding

De bereiding is identiek aan de andere recepten voor chocolade ijs, met toevoeging van water in plaats van melk. In deze vegan versie gebruiken we ook cacaopoeder, waarmee je een steviger ijs krijgt.

Vegan chocolade ijs

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse chocolade gelato! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.