Laatst bijgewerkt op 23 april 2023

Chocolade ijs maken: puur, melk, wit, vegan. Makkelijk & snel 🍫🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en we delen ons originele chocolade-ijs recept met de ijsmachine; zonder eieren, met melk en cacaopoeder. Lekker en makkelijk te bereiden

Chocolade ijs zelf maken - Alle Italiaanse
Het chocolade-ijs dat we voor dit recept hebben gemaakt. Volgens ons is het een van de moeilijkste ijssmaken om op het hoorntje te plaatsen 😊

Op Alle Italiaanse hebben we inmiddels veel recepten voorgesteld van de meest populaire ijssmaken: ijs zonder eieren, roomijs met eieren, vanille-ijs en fruit sorbetijs. Vandaag maken we chocolade ijs, 🔊 gelato al cioccolato in het Italiaans.

Zelf Italiaans chocolade-ijs maken

Chocolade ijs is een van de meest populaire smaken in zowel Nederland als Italië. In de ijssalon vind je het in vele varianten: pure chocolade ijs, met hazelnoten (in Italië ook wel bacio genoemd), soms zelfs met witte chocolade - onze favoriet.

Er zijn veel manieren om thuis chocolade-ijs te maken. De methode en bereidingstijd verschillen afhankelijk van de ingrediënten.


🥚 Met of zonder eieren

Veel recepten die je online vindt, vooral die van foodbloggers die niet gespecialiseerd zijn in ijs, raden aan om eieren toe te voegen.

Dat kan natuurlijk: eieren in ijs zijn een verdikkingsmiddel, ze maken het ijs romiger.
Maar chocolade-ijs is al erg vol en romig - zoals je kunt zien op de afbeelding: we hebben geen eieren in ons ijshoorntje gedaan.

Chocolade ijs zelf maken - Alle Italiaanse
Ons chocolade-ijs gemaakt met melk, slagroom, suiker en cacaopoeder

Nog een overweging: als we de eieren toevoegen, brengen we het mengsel altijd bijna aan de kook, om te voorkomen dat er bacteriën in komen; en dan laten we het minstens een uur afkoelen voordat we het ijs maken.

Het recept dat we op deze pagina delen bevat geen eieren, dus je maakt in minder dan een uur ijs.

👉 Als je chocolade roomijs wilt maken met eieren, gebruik dan de ingrediënten en stappen van het basisrecept van italiaans roomijs waar je cacao of chocolade aan kunt toevoegen.



23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Recepten


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Cioccolato Chocolade
🔊 Gelato al cioccolato Chocolade-ijs
🔊 Cioccolato fondente Pure chocolade
🔊 Cioccolato bianco Witte chocolade
🔊 Cono gelato IJs hoorn

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Chocolade ijs maken met de ijsmachine

Zoals we altijd in onze ijsrecepten schrijven, heeft de ijsmachine een belangrijke functie: het mixt het mengsel langzaam in een koude bak (🔊 mantecazione in het Italiaans). Dus na 20-30 minuten verzamelt het ijsmengsel lucht en wordt het langzaam zacht als gelato.

Chocolade-ijs gemaakt met de ijsmachine - Alle Italiaanse
600 g chocolade-ijs in onze ijsmachine
Een collectie van goede ijsmachines

Bekijk ook ons gids: Welke ijsmachines zijn goed?


🍫 Welke chocolade voor chocolade-ijs?

Naast eieren zijn er twee manieren om chocolade-ijs te maken: je gebruikt cacaopoeder, of je smelt een reep chocola.

Als we de chocoladereep smelten, moeten we het mengsel verwarmen, de chocolade smelten en wachten tot het is afgekoeld.

De chocolade heeft minder tijd nodig om af te koelen dan het eierijsmengsel, maar je moet toch 40 minuten wachten.

Het recept dat we op deze pagina maken is met cacaopoeder: makkelijk en snel.

Welke chocolade gebruiken voor chocolade-ijs

👉 Om sommige smaken te maken heb je natuurlijk noodzakelijkerwijs een chocoladereep nodig: bijvoorbeeld voor witte chocolade-ijs, dat moet worden opgelost in het ijsmengsel; we laten het zien in ons ijsreceptenboek.

Voorbereiding van de ingrediënten voor witte chocolade-ijs
Voorbereiding van de witte chocolade-ijs ingrediënten

Recept: Chocolade ijs met cacaopoeder

4.9
(12) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

Het chocolade-ijs recept met cacaopoeder is het eenvoudigst en het snelst: daarom maken we het het vaakst.

Je hoeft de chocoladereep niet te smelten; je mengt het cacaopoeder gewoon goed met de andere ingrediënten.

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

people

  • 350
    Volle melk 350 g
  • 130
    Slagroom 130 g
  • 40
    Cacao poeder 40 g
  • 90
    Suiker 90 g

Welke melk en slagroom?

Om Italiaans ijs te maken gebruiken we volle melk en slagroom 35%. Je hoeft de slagroom niet op te kloppen tijdens het bereiden van de ingrediënten: voeg het gewoon toe aan het mengsel.


Hoe meet ik de ingrediënten?

We hebben het gewicht van alle ingrediënten in grammen geschreven: weeg ze af met een keukenweegschaal en voeg ze vervolgens toe aan het mengsel.

We doen het mengsel in een maatbeker en blenden het vervolgens met een staafmixer; als alternatief kun je ook een blender gebruiken.

Hoeveel ijs krijg ik met dit chocolade-ijs recept?

Met onze recepten krijg je 610g ijs: goed voor 3 personen.
Het is een hoeveelheid ijs die je met alle ijsmachines kunt maken; hiervoor schrijven we deze doseringen. Ook is het makkelijker om ijs te maken, zeker voor beginners, als de ijsmachine niet helemaal vol is.

Wil je meer ijs maken? Vermenigvuldig elk ingrediënt met 1,5 of 2.


Bereiding

De stappen zijn hetzelfde als bij het basisrecept voor ijs, wat betreft het gebruik van de ijsmachine. Het verschil zit hem in de bereiding van de ingrediënten.

  1. Zet de ijsmachine aan

    IJs maken basisrecept - Start

    Zet de zelfkoelende ijsmachine aan. Het hangt af van het model en de capaciteit, maar het duurt ongeveer 10 minuten om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.

    Heb je een ijsmachine met koelelement, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer al goed ingevroren zijn.

  2. Meng de ingrediënten

    Meng de ingrediënten terwijl de ijsmachine afkoelt.
    Het grote voordeel van het gebruik van cacaopoeder is dat je de ingrediënten niet op het vuur hoeft te verwarmen om de chocolade te laten smelten.

    Chocolade-ijs mengen mixen - Alle Italiaanse

    Het is alleen nodig om voorzichtig te zijn met het goed mengen van de ingrediënten om een glad en homogeen mengsel te krijgen.

    Om de ingrediënten te mixen kun je een staafmixer of een blender gebruiken. We voegen eerst de vloeistoffen toe: melk en slagroom.
    Voeg vervolgens de suiker en cacao toe en meng het mengsel.

  3. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Chocolade ijs - het mengsel gieten in de ijsmachine
    Originele en gezonde ijs recepten met de ijsmachine
    Bekijk

    Giet het mengsel in de ijsmachine en zorg ervoor dat:

    • De ijsmachine moet koud zijn, minimaal -22 graden

    • De roerarm draait al

    Deze trucs zijn het geheim van het gebruik van de ijsmachine. Als het ijs niet lukt, klopt het niet en blijft het vloeibaar, meestal is dat juist door deze stap.

  4. Laat het ijs 30-40 minuten roeren

    Chocolade ijs roeren in de ijsmachine
    In de ijsmachine wordt het chocolade ijs zacht en romig

    Door het transparante deksel van de ijsmachine kun je kijken hoe het ijs wordt gevormd. Na 20 minuten moet het mengsel op ijs gaan lijken.

    Na ongeveer 40 minuten zou het ijs klaar moeten zijn. Als het op gelato lijkt, laat het dan nog 5 minuten in de ijsmachine staan en zet dan de machine uit. Het chocolate-ijs is klaar!

Chocolade ijs met cocaopoeder

Serveren en bewaren

Zelfgemaakt ijs is ook lekker als je eet het zodra het klaar is. Als je het een uur in de vriezer legt, wordt het zeker compacter, zoals dat van een ijshoorntje uit de ijssaloon.

Je kunt ijs een paar dagen in de vriezer bewaren.
Chocolade-ijs, evenals fruit sorbetijses, worden harder in de vriezer (meer dan normaal fiordilatte ijs).

👉 Als het te hard is, kun je het 15-20 minuten in de koelkast ontdooien: zo wordt het zacht maar smelt het niet.

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs
Alle Italiaanse

De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs met ei
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokosijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!


Chocolade ijs maken zonder ijsmachine

Het is een warme zomerdag. Opeens een idee: laten we proberen om thuis ijs te maken? Maar kun je zelf chocolade-ijs maken zonder ijsmachine? Is het moeilijk?
Als je geen ijsmachine hebt, zijn er een paar manieren om thuis een bevroren dessert te maken dat op ijs lijkt.

De ijsmachine speelt een belangrijke rol: hij mixt de ingrediënten langzaam in een koude omgeving, onder de -22 graden. Op deze manier neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Zonder een ijsmachine is het onmogelijk om de zachtheid van ijs te reproduceren.

Om de romigheid van ijs te reproduceren, vertellen sommige sites dat je grote hoeveelheden calorierijke ingrediënten moet plaatsen: bijvoorbeeld een hele pot gecondenseerde melk, plus een halve liter slagroom. Niets te maken met gezond Italiaans ijs.

Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten zijn altijd hetzelfde. Als je geen ijsmachine hebt, kun je onze ijsrecepten maken, waarbij je de ingrediënten op dezelfde manier mengt en deze vervolgens invriest met de methode van ijs zonder ijsmachine.

Bekijk onze tips om ijs te maken zonder ijsmachine.


Pure chocolade ijs maken

4.8
(9) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

De stappen voor het gebruik van de ijsmachine zijn dezelfde als voor het recept voor cacao ijs. We herhalen ze dus niet voor alle andere varianten van chocolade ijs.
Het verschil tussen deze recepten zit hem in de bereiding van de ingrediënten, niet in het gebruik van de ijsmachine.

Met pure chocolade krijg je een ijsje met een intensere smaak.
Afhankelijk van het gebruik kan het resultaat van dit recept veel veranderen. Kies dus voor pure chocolade van goede kwaliteit. We raden aan om 70% chocolade te gebruiken.

Ingrediënten

  • Melk 320 ml
  • Slagroom 40 ml
  • Suiker 60 g
  • Pure chocolade 70% 80 g
pure chocolade ijs maken

Bereiding

De stap die meer aandacht vereist, is het smelten van de chocoladereep en het mengen met de andere ingrediënten.

Naar onze mening is de eenvoudigste methode om de chocolade au bain-marie te smelten. Dit is gemakkelijker als je het samen met wat melk smelt.
Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je deze toe aan de andere ingrediënten en meng je goed met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.

We raden je nu aan om het mengsel 30 minuten in de koelkast te laten afkoelen, zodat het klaar is om in de ijsmachine te worden gegoten.

Zet de ijsmachine aan als het mengsel is afgekoeld. Als de machine -25 graden is bereikt, giet je 30-40 minuten om te roeren tot het chocolade-ijs klaar is.

Puur chocolade ijs

Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.

IJs / druk 3 op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal nl
Auteur(s) Carlina De Lorenzo
Uitgever Carlina De Lorenzo
Verschenen 150

Het boek is aan zijnde derde druk toe en is bijzonder geschikt om de basistechniek van zelfgemaakt ijs aan te leren.


Melk chocolade ijs maken

4.7
(5) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

Melk chocolade-ijs is een van onze favoriete smaken, ook omdat het niet vaak voorkomt in ijssalons.

Ingrediënten

  • Melk 320 ml
  • Slagroom 40 ml
  • Suiker 60 g
  • Melk chocolade 80 g
Melk chocolade ijs maken

Bereiding

De bereiding is identiek aan die van pure chocolade-ijs, met een klein verschil in de hoeveelheid ingrediënten. Je kunt natuurlijk experimenteren en een ijsje maken dat aan je smaak voldoet, min of meer zoet.

Een tip: vooral bij chocolade-ijs geven we er de voorkeur aan om een beetje zout toe te voegen om het mengsel een completere smaak te geven.

Koop een goede melkchocolade om de beste resultaten voor dit ijs te krijgen.

Melk chocolade ijs

Zelf chocolade ijs maken met ijsmachine

De eenvoudigste manier om zelf ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken. De ijsmachine is een compact (en goedkoop) apparaat, waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet alleen in de zomer: als je een ijs liefhebber bent, kun je de ijsmachine het hele jaar door gebruiken om gezonde en lekkere snacks te maken.


Witte chocolade ijs maken

4.8
(6) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

Witte chocolade-ijs is een andere smaak die niet vaak wordt aangetroffen in ijssalons, en daarom is het misschien een van onze favorieten. De kou van het ijs verzacht de zoete smaak van witte chocolade.

Ingrediënten

  • Melk 320 ml
  • Slagroom 40 ml
  • Suiker 60 g
  • Witte chocolade 80 g
witte chocolade ijs maken

Bereiding

De bereiding van witte chocolade-ijs is identiek aan die van melkchocolade en pure chocolade-ijs.
Nog een tip: als het ijs klaar is, kun je het versieren met kleine vlokjes pure chocolade. Het resultaat zal niet alleen esthetisch mooi zijn, ook de smaak gaat erg goed.

Witte chocolade ijs

The Ciao Bella Book of Gelato & Sorbetto op bol.com
Bindwijze Hardcover
Taal en
Auteur(s) F. W. Pearce
Uitgever Danilo Zecchin
Verschenen 176

Het boek van Danilo Zecchin, meester smaak maker gespecialiseerd in italiaanse ijs en sorbetijs, is een geweldige plek om te beginnen.
Als je de basistechniek onder de knie hebt, kun je experimenteren met de meest bijzondere smaken.


Caloriearm chocolade ijs maken zonder slagroom en zonder suiker

4.6
(5) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 40 min in de ijsmachine

Als je net zoveel van ijs houdt als wij, zou je het graag altijd willen eten. Helaas bevat het ijs, ook al is het gemaakt met gezonde ingrediënten, suiker en slagroom. Om nog maar te zwijgen van de online recepten die voorstellen om 4 eieren te gebruiken. 😉

Is het mogelijk om het gebruik van deze ingrediënten over te slaan? Suiker en vetten zijn nodig om het ijs structuur te geven, maar we kunnen alternatieven gebruiken.

Een van deze alternatieven is om kokosmelk te gebruiken in plaats van room, die plantaardig is en wat calorieën bevat.
Als je een heel caloriearm ijs wilt proberen, bieden we je deze ingrediënten.

Ingrediënten

  • Melk 300 ml
  • Kokosmel 100 ml
  • Honing 45 g
  • Cacaopoeder 40 g
caloriearm chocolade ijs maken

Er zijn ook andere slagroom alternatieven, zoals avocado. Naar onze mening is kokosmelk beter omdat het de smaak van het ijs niet veel verandert.
In dit recept hebben we ook honing voorgesteld in plaats van suiker. Niet alleen is de helft genoeg, maar het draagt ook bij aan een echt lekker ijs.

Caloriearm chocolade ijs

Je hoeft niet veel uit te geven om thuis een uitstekend ijs te maken. Een ijsmachine met koelelement is een geweldige manier om te oefenen, het maakt heerlijk ijs en kost heel weinig.

  • Domo DO9243I - Roomijsmachine met compressor - 1L - Wit
  • € 124.31
  • Uiterlijk 9 juni in huis

Het grootste nadeel van dit type ijsmachine is dat je het koelelement minimaal 8 uur in de vriezer moet bewaren voordat je het ijs gaat maken. Dus een beetje planning is nodig, en natuurlijk ruimte in de vriezer.

Zie ook onze pagina over het kiezen van een ijsmachine.


Vegan chocolade ijs maken: recept met ijsmachine

4.9
(4) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 10 min bereiden
  • 30 min in de ijsmachine

Van ijs houden betekent niet dat je melk en room moet eten. Door de ingrediënten zorgvuldig te verhouden, kun je een caloriearm chocolade ij krijgen, zonder room en volledig veganistisch.

Het toevoegen van melk vermijden is mogelijk omdat er cacaoboter in de chocolade aanwezig is, wat helpt bij de vorming van ijs.
Bovendien versterkt de afwezigheid van slagroom de smaak van de chocolade.
Voor dit specifieke recept is het natuurlijk belangrijk om chocolade van uitstekende kwaliteit te kiezen. We gebruiken meestal 70% pure chocolade.

Ingrediënten

  • Water 350 ml
  • Suiker 100 g
  • Cacaopoeder 20 g
  • Pure chocolade 70% 100 g
Vegan chocolade ijs maken

Bereiding

De bereiding is identiek aan de andere recepten voor chocolade ijs, met toevoeging van water in plaats van melk. In deze vegan versie gebruiken we ook cacaopoeder, waarmee je een steviger ijs krijgt.

Vegan chocolade ijs

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse chocolade gelato! 😄🍨

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.