We gebruiken volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet .
Als je ze aan de andere ingrediënten van het mengsel toevoegt, moeten ze koud uit de koelkast komen.
Je hoeft de slagroom niet op te kloppen tijdens het bereiden van de ingrediënten: voeg het gewoon toe aan het mengsel.
De hoeveelheden van de ingrediënten
In onze recepten berekenen we ongeveer 200 gram ijs per persoon: dat is ongeveer 3 bolletjes ijs per portie.
👉 Het is gemakkelijker om een kleine hoeveelheid ijs te maken als je net begint en oefent. Daarom raden wij aan om de mand van de ijsmachine niet tot aan de rand te vullen.
Zo wegen wij de ingrediënten
We hebben alle ingrediënten in grammen geschreven. Om ze te meten, weeg ze op een digitale keukenweegschaal voordat je ze aan het mengsel toevoegt; zelfs vloeistoffen .
Zo meet je de ingrediënten van onze recepten af
De ijsmachine
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine , maar je kunt onze recepten met alle soorten ijsmachines maken: zelfvriezend , met koelelement , en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
We hebben ook een kleine handleiding geschreven over het gebruik van een ijsmachine .
Bereiding
Zet de ijsmachine aan
Zet de zelfvriezende ijsmachine aan. Het hangt af van het model en de capaciteit, maar het duurt ongeveer 10 minuten om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Heb je een ijsmachine met koelelement, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer al goed ingevroren zijn.
Weeg de ingrediënten
Giet de ingrediënten in een mengkom, eerst de vloeistoffen en dan poeders. Met de digitale weegschaal weet je precies hoeveel je toevoegt.
Als je klontjes in de cacao wilt vermijden, kun je deze eerst met de suiker mengen.
Meng de ingrediënten
Meng de ingrediënten met een staafmixer tot een glad en homogeen mengsel ontstaat.
Er vormt zich een klein laagje schuim op het oppervlak: dit is normaal, het is de slagroom die in het mengsel zit.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet het mengsel in de goed voorgekoelde ijsmachine.
Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: het moet minimaal -22°C zijn als je het ijs inschenkt.
We gieten het ijsmengsel door de opening op het deksel, terwijl de roerarm loopt, zodat de kou niet ontsnapt.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je kijken hoe het ijs wordt gevormd.
De ijsmachine roert voortdurend het ijsmengsel in een koude omgeving. Na ongeveer 20 minuten begint het mengsel lucht vast te houden, neemt het volume toe en begint het op echt gelato te lijken.
In het Italiaans wordt dit proces mantecazione genoemd.
De roertijd is afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs: doorgaans tussen 40 minuten en 1 uur.
Hoe weet je wanneer het ijs klaar is? Als het stevig lijkt, laat je het nog 5 minuten mixen, pauzeer dan gewoon de ijsmachine en proef het.
Hoe weet je wanneer het ijs klaar is? Als het stevig lijkt, laat je het nog 5 minuten mixen, pauzeer dan gewoon de ijsmachine en proef het.
Het ijs is klaar 🍨
Het ijs is klaar als het «stevig genoeg» lijkt. Als het recept uitgebalanceerde ingrediënten bevat, is het ijs romig en stopt de roerarm van de ijsmachine langzaam. Het hangt echter ook af van de hoeveelheid ijs en van de capaciteit van de ijsmachine.
Vers gemaakt is ijs meestal erg zacht. Je kunt het zeker meteen eten, of je kunt het in een kom doen en een uur in de vriezer bewaren. Zo stolt het ijs een beetje, zonder te hard te worden.
🔊 Buon gelato al cioccolato!
Serveren en bewaren
Zelfgemaakt ijs is zacht en smelt snel, vooral chocolade-ijs.
Als we het niet meteen opeten, leggen we het twee uur in de vriezer om op te stijven voordat we het serveren.
In de vriezer wordt het ijs hard, net als dat uit de ijssalon, nog harder dan dat uit de supermarkt.
We ontdooien het niet op kamertemperatuur: in plaats daarvan leggen we het in de koelkast, waar het zacht wordt zonder te smelten.
Het zelfgemaakte chocolade-ijs is de volgende dag ook lekker; je kunt het 2 tot 3 dagen in de vriezer bewaren.