Hoe maak je een chocolade ijs zo zo lekker als dat in een ijssalon? Onze italiaanse recepten voor puur, melk, wit en vegan chocolade ijs. Makkelijk te maken, gezond en ook caloriearm. Met of zonder ijsmachine.
Chocolade ijs is een van de meest populaire smaken in zowel Nederland als Italië. In de ijssalon vind je het in vele varianten: pure chocolade ijs, met hazelnoten (in Italië ook wel bacio genoemd), soms zelfs met witte chocolade - onze favoriet.
Chocolade-ijs maken met eieren
Veel kooksites, die misschien niet gespecialiseerd zijn in het maken van ijs, vertellen je dat je chocolade-ijs met eieren moet maken. We maken al jaren ijs: we kunnen garanderen dat je geen eieren nodig hebt om thuis lekker chocolade-ijs te maken.
Natuurlijk kun je eieren toevoegen als je ze lekker vindt. De procedure is echter langer, omdat je de ingrediënten op het vuur moet mengen en het mengsel vervolgens een paar uur in de koelkast moet laten afkoelen.
En natuurlijk zal het ijs meer calorieën bevatten. Maar niet per se romiger, want al in het basisrecept zitten slagroom, suiker en melk die het zelfgemaakte ijs zacht en romig maken.
Als je chocolade roomijs wilt maken met eieren, gebruik dan de ingrediënten en stappen van het basisrecept van italiaans roomijs waar je cacao of chocolade aan kunt toevoegen.
Gezond chocolade-ijs maken zonder eieren
In onze ijsrecepten besteden we bijzondere aandacht aan de ingrediënten.
Naast de klassieke Italiaanse chocolade-ijs recepten bieden we ook twee caloriearme versies aan: chocolade-ijs zonder room en suiker, en één volledig veganistisch chocolade-ijs.
Bovendien bevat ons chocolade ijs, in tegenstelling tot andere recepten die online worden gevonden, geen eieren. Eieren zijn een ingrediënt dat wordt gebruikt voor enkele recepten van roomijs, maar in de andere smaken zijn ze niet echt nodig om echt Italiaans gelato te maken.
Door ons advies op te volgen, kun je in minder dan 50 minuten een gezond chocolade-ijs krijgen.
Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊
Gelato
Ijs
🔊
Cioccolato
Chocolade
🔊
Cioccolato al latte
Melk chocolade
🔊
Cioccolato fondente
Pure chocolade
🔊
Cioccolato bianco
Witte chocolade
🔊
Cono gelato
Ijs hoorn
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Chocolade ijs met of zonder ijsmachine
Chocolade-ijs maken zonder ijsmachine
Het is een warme zomerdag. Opeens een idee: laten we proberen om thuis ijs te maken? Maar kun je zelf chocolade-ijs maken zonder ijsmachine? Is het moeilijk?
Als je geen ijsmachine hebt, zijn er een paar manieren om thuis een bevroren dessert te maken dat op ijs lijkt.
De ijsmachine speelt een belangrijke rol: hij mixt de ingrediënten langzaam in een koude omgeving, onder de -25 graden. Op deze manier neemt het ijs lucht op en wordt het zacht.
Zonder een ijsmachine is het onmogelijk om de zachtheid van ijs te reproduceren.
Om de romigheid van ijs te reproduceren, vertellen sommige sites dat je grote hoeveelheden calorierijke ingrediënten moet plaatsen: bijvoorbeeld een hele pot gecondenseerde melk, plus een halve liter slagroom. Niets te maken met gezond Italiaans ijs.
Met of zonder ijsmachine, de ingrediënten zijn altijd hetzelfde. Als je geen ijsmachine hebt, kun je onze ijsrecepten maken, waarbij je de ingrediënten op dezelfde manier mengt en deze vervolgens invriest met de methode van ijs zonder ijsmachine.
Het chocolade-ijs, gemaakt met het ei-vrije recept, is gemakkelijk te bereiden. Zeker als je cacaopoeder gebruikt, zodat je de chocoladereep niet eens hoeft te smelten. Omdat het snel klaar is, kun je ook zonder ijsmachine gemakkelijk experimenteren.
Voor het beste resultaat raden we aan om een ijsmachine te gebruiken; wat een kleine investering is in het licht van vele heerlijke ijsjes die je kunt bereiden.
Om chocolade ijs te maken, kun je cacao poeder of een chocolade tablet gebruiken, of beide - het hangt af van het recept - maar de resultaten zijn altijd lekker.
Laten we beginnen met het makkelijkste recept: chocolade-ijs maken met cacaopoeder.
De versie van het chocolade-ijs recept met cacaopoeder is degene die we het vaakst doen, omdat deze het gemakkelijkst te maken is. Je hoeft de chocoladereep niet te smelten zoals in andere recepten. Meng het cacaopoeder gewoon goed met de andere ingrediënten.
Bovendien helpt het cacaopoeder om het ijs in de vriezer te bewaren, als je het niet meteen kunt opeten 😃
Ingrediënten
Melk 350 ml
Slagroom 130 ml
Suiker 90 g
Cacaopoeder 40 g
Hoeveel ijs krijg ik met dit chocolade-ijs recept?
Met onze recepten krijg je iets meer dan een halve kg ijs: goed voor 3 personen.
Het is een hoeveelheid ijs die je met alle ijsmachines kunt maken; hiervoor schrijven we deze doseringen. Ook is het makkelijker om ijs te maken, zeker voor beginners, als de ijsmachine niet helemaal vol is.
Wil je meer ijs maken? Simpel, vermenigvuldig elk ingrediënt met 1,5 of 2.
Bereiding
De stappen zijn hetzelfde als bij het basisrecept voor ijs, wat betreft het gebruik van de ijsmachine. Het verschil zit hem in de bereiding van de ingrediënten.
Zet de ijsmachine aan
Zet de ijsmachine aan, zodat deze begint af te koelen.
Meng de ingrediënten
Meng de ingrediënten terwijl de ijsmachine afkoelt.
Het grote voordeel van het gebruik van cacaopoeder is dat je de ingrediënten niet op het vuur hoeft te verwarmen om de chocolade te laten smelten.
Het is alleen nodig om voorzichtig te zijn met het goed mengen van de ingrediënten om een glad en homogeen mengsel te krijgen.
Om de ingrediënten te mixen kun je een staafmixer of een blender gebruiken. We raden aan om eerst de vaste ingrediënten, suiker en cacao te mengen.
Voeg vervolgens de vloeistoffen, melk en room toe en meng het mengsel.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet het mengsel in de ijsmachine en zorg ervoor dat:
De ijsmachine moet koud zijn, minimaal -25 graden
De garde draait al
Deze 2 trucs zijn het geheim van het gebruik van de ijsmachine. Als het ijs niet lukt, klopt het niet en blijft het vloeibaar, meestal is dat juist door deze stap.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Wacht 30-40 minuten totdat je heerlijke chocolade ijs klaar is om van te genieten.
Carlina De Lorenzo, van de beroemde ijssalon Roberto Gelato in Utrecht, heeft een makkelijk boek geschreven, geschikt voor iedereen, om thuis zelf ijs te leren maken.
Naast traditionele smaken, zoals chocolade ijs, zijn er ook bijzondere recepten recepten zoals dropijs en tomatenijs.
Zoals de auteur zegt, "IJs - alleen het woord al tovert een glimlach op de meeste kindergezichten".
Bekijk ook onze list met boeken over Italiaans ijs: om de basistechniek van ijs te leren en te experimenteren met lekkere recepten.
De stappen voor het gebruik van de ijsmachine zijn dezelfde als voor het recept voor cacao ijs. We herhalen ze dus niet voor alle andere varianten van chocolade ijs.
Het verschil tussen deze recepten zit hem in de bereiding van de ingrediënten, niet in het gebruik van de ijsmachine.
Met pure chocolade krijg je een ijsje met een intensere smaak.
Afhankelijk van het gebruik kan het resultaat van dit recept veel veranderen. Kies dus voor pure chocolade van goede kwaliteit. We raden aan om 70% chocolade te gebruiken.
Ingrediënten
Melk 320 ml
Slagroom 40 ml
Suiker 60 g
Pure chocolade 70% 80 g
Bereiding
De stap die meer aandacht vereist, is het smelten van de chocoladereep en het mengen met de andere ingrediënten.
Naar onze mening is de eenvoudigste methode om de chocolade au bain-marie te smelten. Dit is gemakkelijker als je het samen met wat melk smelt.
Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je deze toe aan de andere ingrediënten en meng je goed met een staafmixer tot het mengsel glad en homogeen is.
We raden je nu aan om het mengsel 30 minuten in de koelkast te laten afkoelen, zodat het klaar is om in de ijsmachine te worden gegoten.
Zet de ijsmachine aan als het mengsel is afgekoeld. Als de machine -25 graden is bereikt, giet je 30-40 minuten om te roeren tot het chocolade-ijs klaar is.
Een uitstekend boek om ijs met bijzondere smaken te leren maken is IJS, dat de recepten van de beroemde Roberto Gelato ijssalon in Utrecht bevat. In het boek vind je bijvoorbeeld het recept voor prosecco-ijs en tomatenijs.
Melk chocolade-ijs is een van onze favoriete smaken, ook omdat het niet vaak voorkomt in ijssalons.
Ingrediënten
Melk 320 ml
Slagroom 40 ml
Suiker 60 g
Melk chocolade 80 g
Bereiding
De bereiding is identiek aan die van pure chocolade-ijs, met een klein verschil in de hoeveelheid ingrediënten. Je kunt natuurlijk experimenteren en een ijsje maken dat aan je smaak voldoet, min of meer zoet.
Een tip: vooral bij chocolade-ijs geven we er de voorkeur aan om een beetje zout toe te voegen om het mengsel een completere smaak te geven.
Koop een goede melkchocolade om de beste resultaten voor dit ijs te krijgen.
Zelf chocolade ijs maken met ijsmachine
De eenvoudigste manier om zelf ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken. De ijsmachine is een compact (en goedkoop) apparaat, waar je veel voldoening uit kunt halen. Niet alleen in de zomer: als je een ijs liefhebber bent, kun je de ijsmachine het hele jaar door gebruiken om gezonde en lekkere snacks te maken.
Witte chocolade-ijs is een andere smaak die niet vaak wordt aangetroffen in ijssalons, en daarom is het misschien een van onze favorieten. De kou van het ijs verzacht de zoete smaak van witte chocolade.
Ingrediënten
Melk 320 ml
Slagroom 40 ml
Suiker 60 g
Witte chocolade 80 g
Bereiding
De bereiding van witte chocolade-ijs is identiek aan die van melkchocolade en pure chocolade-ijs.
Nog een tip: als het ijs klaar is, kun je het versieren met kleine vlokjes pure chocolade. Het resultaat zal niet alleen esthetisch mooi zijn, ook de smaak gaat erg goed.
Het boek van Danilo Zecchin, meester smaak maker gespecialiseerd in italiaanse ijs en sorbetijs, is een geweldige plek om te beginnen.
Als je de basistechniek onder de knie hebt, kun je experimenteren met de meest bijzondere smaken.
Caloriearm chocolade ijs maken zonder slagroom en zonder suiker
Als je net zoveel van ijs houdt als wij, zou je het graag altijd willen eten. Helaas bevat het ijs, ook al is het gemaakt met gezonde ingrediënten, suiker en slagroom. Om nog maar te zwijgen van de online recepten die voorstellen om 4 eieren te gebruiken. 😉
Is het mogelijk om het gebruik van deze ingrediënten over te slaan? Suiker en vetten zijn nodig om het ijs structuur te geven, maar we kunnen alternatieven gebruiken.
Een van deze alternatieven is om kokosmelk te gebruiken in plaats van room, die plantaardig is en wat calorieën bevat.
Als je een heel caloriearm ijs wilt proberen, bieden we je deze ingrediënten.
Ingrediënten
Melk 300 ml
Kokosmel 100 ml
Honing 45 g
Cacaopoeder 40 g
Er zijn ook andere slagroom alternatieven, zoals avocado. Naar onze mening is kokosmelk beter omdat het de smaak van het ijs niet veel verandert.
In dit recept hebben we ook honing voorgesteld in plaats van suiker. Niet alleen is de helft genoeg, maar het draagt ook bij aan een echt lekker ijs.
Je hoeft niet veel uit te geven om thuis een uitstekend ijs te maken. Een ijsmachine met koelelement is een geweldige manier om te oefenen, het maakt heerlijk ijs en kost heel weinig.
Het grootste nadeel van dit type ijsmachine is dat je het koelelement minimaal 8 uur in de vriezer moet bewaren voordat je het ijs gaat maken. Dus een beetje planning is nodig, en natuurlijk ruimte in de vriezer.
Van ijs houden betekent niet dat je melk en room moet eten. Door de ingrediënten zorgvuldig te verhouden, kun je een caloriearm chocolade ij krijgen, zonder room en volledig veganistisch.
Het toevoegen van melk vermijden is mogelijk omdat er cacaoboter in de chocolade aanwezig is, wat helpt bij de vorming van ijs.
Bovendien versterkt de afwezigheid van slagroom de smaak van de chocolade.
Voor dit specifieke recept is het natuurlijk belangrijk om chocolade van uitstekende kwaliteit te kiezen. We gebruiken meestal 70% pure chocolade.
Ingrediënten
Water 350 ml
Suiker 100 g
Cacaopoeder 20 g
Pure chocolade 70% 100 g
Bereiding
De bereiding is identiek aan de andere recepten voor chocolade ijs, met toevoeging van water in plaats van melk. In deze vegan versie gebruiken we ook cacaopoeder, waarmee je een steviger ijs krijgt.
Volg deze pagina
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋