Laatst bijgewerkt op 7 november 2023
Chocolade-ijs 🍫🍨 Makkelijk Italiaans recept met ijsmachine
Melk, slagroom, suiker, cacaopoeder en geen eieren. Wij zijn Italianen en delen ons originele chocolade-ijs recept, heerlijk en snel
Laatst bijgewerkt op 7 november 2023
Melk, slagroom, suiker, cacaopoeder en geen eieren. Wij zijn Italianen en delen ons originele chocolade-ijs recept, heerlijk en snel
De meeste recepten voor chocolade-ijs die je op internet vindt, zijn gemaakt met eieren. Eieren kunnen zelfgemaakt ijs dikker maken, maar ze zijn niet altijd nodig en verbeteren niet altijd de smaak; ook de bereiding is iets ingewikkelder.
Wij houden van chocolade-ijs met alleen de smaak van cacao en melk, zonder eieren, lichter en evenwichtiger: en natuurlijk buonissimo.
Op deze pagina maken wij cacao-ijs met ons Italiaanse recept en de ijsmachine, klaar in minder dan een uur; en we laten de bereiding stap voor stap zien.
👉 Chocolade-ijs is niet de enige ijssmaak die je zonder eieren kunt maken: zo hebben we ook de recepten voor pistache-ijs en koffie-ijs gemaakt.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Hoe zeg je chocolade-ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Cioccolato | Chocolade |
🔊 Gelato al cioccolato | Chocolade-ijs |
🔊 Cono gelato | IJs hoorn |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Naast eieren zijn er twee manieren om chocolade-ijs te maken: met cacaopoeder of door een chocoladereep te smelten.
We gebruiken cacaopoeder om een aantal redenen:
we hebben een betere controle over de ingrediënten van het recept: de chocoladereep bevat al cacao, melk, suiker, boter;
met de chocoladereep duurt de bereiding langer omdat we deze moeten smelten, aan het hete mengsel toevoegen, en dan goed laten afkoelen voordat we ijs maken;
in Nederland en België vinden we gemakkelijk cacaopoeder van hoge kwaliteit.
👉 Om sommige smaken te maken heb je natuurlijk noodzakelijkerwijs een chocoladereep nodig: bijvoorbeeld voor witte chocolade-ijs, dat moet worden opgelost in het ijsmengsel; we laten het zien in ons ijs receptenboek.
We gebruiken volle melk 3,5% vet en verse slagroom 35% vet. Beide moeten koud uit de koelkast komen.
Je hoeft de slagroom niet op te kloppen tijdens het bereiden van de ingrediënten: voeg het gewoon toe aan het mengsel.
Met de tool kun je de ijsporties vergroten of verkleinen.
In onze recepten berekenen we ongeveer 200 gram ijs per persoon: dat is ongeveer 3 bolletjes ijs per portie.
👉 We raden aan om de kom van de ijsmachine niet tot aan de rand te vullen.
Het is gemakkelijker om een kleine hoeveelheid ijs te maken als je net begint en oefent.
We hebben alle ingrediënten in grammen geschreven. Om ze te meten, weeg ze op een digitale keukenweegschaal voordat je ze aan het mengsel toevoegt; zelfs vloeistoffen.
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines, zelfs voor die met koelelement.
Bekijk ook onze gids over het gebruik van een ijsmachine.
Zet de zelfvriezende ijsmachine aan. Het hangt af van het model en de capaciteit, maar het duurt ongeveer 10 minuten om af te koelen en klaar te zijn om ijs te maken.
Heb je een ijsmachine met koelelement, dan moet deze na voldoende uren in de vriezer al goed ingevroren zijn.
Meng de ingrediënten terwijl de ijsmachine afkoelt.
Giet de melk, slagroom, suiker en tenslotte het cacaopoeder in een kom.
Meng de ingrediënten met een staafmixer tot een glad en homogeen mengsel ontstaat.
Er vormt zich een klein laagje schuim op het oppervlak: dit is normaal, het is de slagroom die in het mengsel zit.
Giet het mengsel in de goed voorgekoelde ijsmachine.
Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: het moet minimaal -22 °C zijn als je het ijs inschenkt.
👉 We gieten het ijsmengsel door de opening op het deksel, terwijl de roerarm loopt, zodat de kou niet ontsnapt.
Door het doorzichtige deksel van de ijsmachine kun je kijken hoe het ijs wordt gevormd.
De ijsmachine roert voortdurend het ijsmengsel in een koude omgeving. Na ongeveer 20 minuten begint het mengsel lucht vast te houden, neemt het volume toe en begint het op echt gelato te lijken.
In het Italiaans wordt dit proces 🔊 mantecazione genoemd.
De roertijd is afhankelijk van de ijsmachine en de hoeveelheid ijs: doorgaans tussen 40 minuten en 1 uur.
Hoe weet ik wanneer het ijs klaar is? Als het stevig lijkt, laat je het nog 5 minuten mixen, pauzeer dan gewoon de ijsmachine en proef het.
🔊 Buon appetito!
Zelfgemaakt ijs is zacht en smelt snel, vooral chocolade-ijs.
Als we het niet meteen opeten, leggen we het twee uur in de vriezer om op te stijven voordat we het serveren.
In de vriezer wordt het ijs hard, net als dat uit de ijssalon, nog harder dan dat uit de supermarkt.
We ontdooien het niet op kamertemperatuur: in plaats daarvan leggen we het in de koelkast, waar het zacht wordt zonder te smelten.
Het zelfgemaakte chocolade-ijs is de volgende dag ook lekker; je kunt het 2 tot 3 dagen in de vriezer bewaren.
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Geniet van je Italiaanse chocolade gelato! 😄🍨
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋