Laatst bijgewerkt op 3 maart 2023
Citroen sorbetijs met ijsmachine 🍨🍋
Wij zijn Italianen en delen het originele citroen sorbetijs recept, met citroensap, suiker, water en eiwitten. Met of zonder ijsmachine: de ingrediënten veranderen niet.
Laatst bijgewerkt op 3 maart 2023
Wij zijn Italianen en delen het originele citroen sorbetijs recept, met citroensap, suiker, water en eiwitten. Met of zonder ijsmachine: de ingrediënten veranderen niet.
Citroen sorbetijs, 🔊 sorbetto al limone in het Italiaans, is de romigste sorbetijs van allemaal, omdat we het traditioneel maken met eiwit: en daardoor wordt onze sorbetijs extra lekker.
Wij gebruiken het ook als ingrediënt in sgroppino, een typisch Noord-Italiaanse alcoholische drank gemaakt met een bolletje citroensorbet gedoopt in een glas sprankelende Prosecco. In Italië wordt het vaak geserveerd in restaurants tussen de gangen door.
Met ons recept en een ijsmachine krijg je een sorbet die niets minder smaakt dan die van de ijssalon 👍
Zelfgemaakt ijs bevat niet altijd eieren. Op Alle Italiaanse we schrijven vaak dat je bijna alle ijssmaken thuis kunt maken, zowel met als zonder eieren. En vooral dat eieren niet in fruitsmaken passen.
Eieren maken het ijs romiger, maar verandert ook de smaak.
Evenzo maakt het eiwit de sorbet zacht en schuimig. Het is nodig omdat citroensap vloeibaar is, in tegenstelling tot het vruchtvlees die we in andere sorbetijses gebruiken.
Als we ijs maken met eierdooiers, verwarmen we het mengsel van de ingrediënten om de bacteriën te verwijderen: in het Italiaans zeggen we 🔊 pastorizzare, en het is een noodzakelijke stap.
En voor sorbetijs?
De gemakkelijkste manier is om gepasteuriseerd eiwit (vloeibaar eiwit) te gebruiken, dat veel in supermarkten te vinden is. Een veilige keuze die de bereiding van sorbetijs versnelt.
Het maken van citroen sorbetijs is een beetje anders dan alle andere fruit sorbetijses. In plaats van alle ingrediënten in een blender te mengen, bereiden we eerst een suikersiroop, op een lage vlam, die we laten afkoelen.
De bereiding wordt daarom iets langer. We voegen ook het eiwit toe, niet opgenomen in andere fruit sorbetijses.
👉 35 g eiwit komt overeen met ongeveer 1 eiwit.
Met dit recept krijg je 600 gram sorbetijs, goed voor ongeveer 3 personen.
600 gram van onze citroen sorbetijs bezet ongeveer 0,7 L volume, en daarom kun je het maken met elke ijsmachine.
🍋 Zorg ervoor dat je biologische citroenen met eetbare schil gebruikt.
Op het etiket staat meestal aangegeven of de schil wel of niet is behandeld: Jumbo vermeldt bijvoorbeeld op haar website dat de schil van haar biologische citroenen gebruikt mag worden voor desserts.
Giet het water en de suiker in een steelpan, roer op laag vuur tot het kookt.
Voeg de geraspte schil van een halve citroen toe en kook een paar minuten.
Haal vervolgens de pan van het vuur en laat een half uur afkoelen op kamertemperatuur.
Pers de citroenen uit; een citroen bevat ongeveer 50 g sap, dus 4 citroenen zouden genoeg moeten zijn voor 200 g citroensap.
Als je een zelfrefererende ijsmachine gebruikt, bereid dan deze erg koud voor voordat je het mengsel giet.
Wanneer de suikersiroop koud is: voeg het citroensap toe, het eiwit en meng alles met de staafmixer.
Giet het mengsel in de ijsmachine al koud door de opening op het deksel van de ijsmachine.
👉 Dit is een belangrijke stap om altijd een uitstekend ijs te krijgen.
Het sorbetijs is klaar voor een gewoon ijs. Na 20 minuten neemt het mengsel in volume toe en wordt het zachter. Na ongeveer 30-40 minuten is ons citroen sorbetijs klaar.
Geniet van je Italiaans citroen sorbetijs! 🍨🍋
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Als je thuis ijs maakt, de ingrediënten van de ijsrecepten zijn hetzelfde met of zonder de ijsmachine. Er zijn dus geen specifieke recepten voor ijsmachine.
Om ijs te worden, heeft de mix van ingrediënten bepaalde percentages vet en suiker nodig; die we berekenen wanneer we het recept schrijven.
Als de ingrediënten in de juiste hoeveelheid zijn, wordt het mengsel na een half uur in de ijsmachine ijs.
De ijsmachine mixt constant ons mengsel in een koude kamer, meestal minder dan een uur. Dit proces wordt in het Italiaans 🔊 mantecazione genoemd.
Tijdens dit proces groeit het mengsel in volume en wordt het zacht.
Dankzij de lage temperatuur worden de vetten, suikers en luchtbellen in balans gehouden en vormen ze een zacht ijs.
Zonder de ijsmachine is het dus moeilijk om ijs te verkrijgen met dezelfde luchtige en zachte structuur.
Na het bereiden van de ingrediënten met ons recept, kun je twee manieren proberen.
Giet het mengsel in ijsblokjes vormpjes en laat ze opstijven in de vriezer. Als ze goed bevroren en stevig zijn, doe je ze in de blender en maal je ze tot een zachte en bevroren room.
In theorie verzamelt de verbinding wat lucht; maar het resultaat is niet vergelijkbaar met dat van de ijsmachine.
Als je te lang mixt, begint het mengsel natuurlijk te smelten.
De eenvoudigste manier om van zelfgemaakt ijs te genieten zonder ijsmachine.
Met onze ingrediënten zal het minder bevroren zijn dan een waterijs, zoals een romige ijslolly.