Laatst bijgewerkt op 2 september 2023

Citroen sorbetijs maken 🍨🍋 Italiaans recept, eenvoudig en gezond

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Wij zijn Italianen en delen het originele citroen sorbetijs recept, met citroensap, suiker, water en eiwitten. Met of zonder ijsmachine: de ingrediënten veranderen niet.

Het citroen sorbetijs die we voor dit recept hebben gemaakt
Het citroen sorbetijs die we voor dit recept hebben gemaakt. Je kunt de kleine stukjes citroenschil zien

Citroen sorbetijs, sorbetto al limone

Op Alle Italiaanse hebben we onze recepten gedeeld om thuis vele soorten ijs te maken: het basisrecept zonder eieren, caloriearm zonder suiker en slagroom, en natuurlijk sorbetijs alleen gemaakt met water en fruit.

In het Italiaans is citroen sorbetijs 🔊 sorbetto al limone. Het is gemaakt met citroensap, suiker en water; in tegenstelling tot citroenijs, heel romig, waarvan we het recept voor melk en slagroom schreven.

Citroen sorbetijs is echter de meest romige sorbet van allemaal, omdat we het traditioneel maken met eiwit: en daardoor wordt onze sorbetijs extra lekker.

Erg populair is de sgroppino, die je wellicht hebt geproefd als je op een bruiloft in Italië was: een typisch Noord-Italiaanse alcoholische drank gemaakt met een bolletje citroensorbet gedoopt in een glas sprankelende Prosecco. In Italië wordt het vaak geserveerd in restaurants tussen de gangen door.

Met de ijsmachine is de citroen sorbetijs perfect, waarschijnlijk beter dan die van de ijssalon; maar je kunt ook proberen om het zonder ijsmachine te maken.


23 heerlijke ijssmaken

IJs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Sorbetto al limone Citroen sorbetijs
🔊 Proteine Eiwit
🔊 Albumi Eiwit

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Sorbetijs met eiwit

Zelfgemaakt ijs bevat niet altijd eieren. Op Alle Italiaanse we schrijven vaak dat je bijna alle ijssmaken thuis kunt maken, zowel met als zonder eieren. En vooral dat eieren niet in fruitsmaken passen.

In andere smaken zoals roomijs gebruiken we echter eidooiers. Eieren maken het ijs romiger, maar verandert ook de smaak.

Evenzo maakt het eiwit de sorbet zacht en schuimig. Het is nodig in citroensorbet omdat citroensap vloeibaar is, in tegenstelling tot het vruchtvlees van de andere vruchten die we in sorbets gebruiken.


Moet ik eieren pasteuriseren om sorbetijs te maken?

Als we ijs maken met eierdooiers, verwarmen we het mengsel van de ingrediënten om de bacteriën te verwijderen: in het Italiaans zeggen we 🔊 pastorizzare, en het is een noodzakelijke stap.


En voor sorbetijs?

De gemakkelijkste manier is om gepasteuriseerd eiwit (vloeibaar eiwit) te gebruiken, dat veel in supermarkten te vinden is. Een veilige keuze die de bereiding van sorbetijs versnelt.

Met of zonder ijsmachine

Als je thuis ijs maakt, de ingrediënten van de ijsrecepten zijn hetzelfde met of zonder de ijsmachine. Er zijn dus geen specifieke recepten voor ijsmachine.

Om ijs te worden, heeft de mix van ingrediënten bepaalde percentages vet en suiker nodig; die we berekenen wanneer we het recept schrijven.

Als de ingrediënten in de juiste hoeveelheid zijn, wordt het mengsel na een half uur in de ijsmachine ijs.


Wat de ijsmachine doet in het kort

De ijsmachine mixt constant ons mengsel in een koude kamer, meestal minder dan een uur. Dit proces wordt in het Italiaans 🔊 mantecazione genoemd.

Tijdens dit proces groeit het mengsel in volume en wordt het zacht.

IJs maken in de machine - zo werkt een ijsmachine
Het ijs mengsel na 30 minuten in onze ijsmachine

Dankzij de lage temperatuur worden de vetten, suikers en luchtbellen in balans gehouden en vormen ze een zacht ijs.


Hoe maak je sorbetijs zonder ijsmachine

Zonder de ijsmachine is het dus moeilijk om ijs te verkrijgen met dezelfde luchtige en zachte structuur.

Na het bereiden van de ingrediënten met ons recept, kun je twee manieren proberen.


  1. Met een krachtige mixer

    Giet het mengsel in ijsblokjes vormpjes en laat ze opstijven in de vriezer. Als ze goed bevroren en stevig zijn, doe je ze in de blender en maal je ze tot een zachte en bevroren room.

    In theorie verzamelt de verbinding wat lucht; maar het resultaat is niet vergelijkbaar met dat van de ijsmachine.

    Als je te lang mixt, begint het mengsel natuurlijk te smelten.

  2. In waterijses vormpjes

    De eenvoudigste manier om van zelfgemaakt ijs te genieten zonder ijsmachine.
    Met onze ingrediënten zal het minder bevroren zijn dan een waterijs, zoals een romige ijslolly.

Een collectie van goede ijsmachines

Bekijk ook ons gids voor het kiezen van een ijsmachine



Citroen sorbetijs 🍨🍋 Italiaans recept met eiwit


4.9
(8) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Makkelijk
  • 90 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Het maken van citroen sorbetijs is een beetje anders dan alle andere fruit sorbetijses. In plaats van alle ingrediënten in een blender te mengen, bereiden we eerst een suikersiroop, op een lage vlam, die we laten afkoelen.

De bereiding wordt daarom iets langer. We voegen ook het eiwit toe, niet opgenomen in andere fruit sorbetijses.

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken
in een handig e-book

Een carousel zelfgemaakte ijs hoorntjes uit ons IJs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 200
    Suiker 200 g
  • 200
    Water 200 g
  • 200
    Citroensap 200 g
  • 35
    Eiwit 35 g

👉 35 g eiwit komt overeen met ongeveer 1 eiwit.

Met dit recept krijg je 600 gram sorbetijs, goed voor ongeveer 3 personen.
600 gram van onze citroen sorbetijs bezet ongeveer 0,7 L volume, en daarom kun je het maken met elke ijsmachine.

🍋 Zorg ervoor dat je biologische citroenen met eetbare schil gebruikt.

Op het etiket staat meestal aangegeven of de schil wel of niet is behandeld: Jumbo vermeldt bijvoorbeeld op haar website dat de schil van haar biologische citroenen gebruikt mag worden voor desserts.


Bereiding

  1. Meng water en suiker

    Giet het water en de suiker in een steelpan, roer op laag vuur tot het kookt.
    Voeg de geraspte schil van een halve citroen toe en kook een paar minuten.

    Haal vervolgens de pan van het vuur en laat een half uur afkoelen op kamertemperatuur.

  2. Bereid het citroensap voor

    Pers de citroenen uit; een citroen bevat ongeveer 50 g sap, dus 4 citroenen zouden genoeg moeten zijn voor 200 g citroensap.

  3. Zet de ijsmachine aan

    Als je een zelfrefererende ijsmachine gebruikt, bereid dan deze erg koud voor voordat je het mengsel giet.

    Zet de ijsmachine aan

  4. Meng de ingrediënten

    Wanneer de suikersiroop koud is: voeg het citroensap toe, het eiwit en meng alles met de staafmixer.

    Meng de ingrediënten

  5. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Giet het mengsel in de ijsmachine al koud door de opening op het deksel van de ijsmachine.

    👉 Dit is een belangrijke stap om altijd een uitstekend ijs te krijgen.

  6. Laat het 30-40 minuten roeren

    Het sorbetijs is klaar voor een gewoon ijs. Na 20 minuten neemt het mengsel in volume toe en wordt het zachter. Na ongeveer 30-40 minuten is ons citroen sorbetijs klaar.

Geniet van je Italiaans citroen sorbetijs - ook lekker met Prosecco in de Scroppino 🍨🍋


Citroen sorbetijs 🍨🍋 Italiaans recept met eiwit
Ons heerlijke citroen sorbetijs. Fris en zacht, met kleine stukjes citroenschil

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

  • 🐄 Fiordilatte zonder ei
  • 🥚 Vanille roomijs met ei
  • 🍨 Griekse yoghurtijs
  • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
  • 🍨 Witte Chocolade ijs
  • 🍨 Pistache ijs met honing
  • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
  • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
  • 🥥 Vegan kokosijs
  • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
  • 🍋 Citroen sorbetijs
  • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
  • 🍓 Aardbeien sorbetijs
  • 🍒 Kersen sorbetijs
  • 🥭 Mango sorbetijs
  • 🥝 Kiwi sorbetijs
  • 🍹 Spritz ijs
  • 🥃 Limoncello ijs
  • 🍪 Amaretti koekjes ijs
  • 🍪 Stroopwafel ijs
  • 🍪 Speculaasijs
  • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
  • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

IJs

Alle Italiaanse door Italianen in Nederland
23 heerlijke ijssmaken

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99

Leer iemand ijs maken
en hij heeft zijn hele leven genieten.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

📚 Is er ook een gedrukte versie?

We hebben deze mogelijkheid onderzocht.

Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.

En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.

Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!



Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om het lekkerste Italiaanse ijs te maken!

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.

Placeholder image

👉 Het is gratis en je kunt je op elk moment afmelden