In Nederland kennen velen het als «scroppino», maar in Italië zeggen we «sgroppino», met de g. Het is een licht alcoholische digestief gemaakt met Prosecco, Grappa en citroen sorbetijs. Wij bereiden het stap voor stap
Sgroppino is een cocktail afkomstig uit Veneto, en bevat twee typische drankjes uit die regio: Grappa en Prosecco.
Gemengd met een bolletje sorbetijs vormen ze een verfrissend drankje dat wij in heel Italië drinken, maar de laatste jaren ook in het buitenland populair is geworden.
In tegenstelling tot andere aperitieven, zoals de Spritz, bestellen wij de Sgroppino niet los aan de bar. In plaats daarvan drinken we het aan het einde van een maaltijd of tussen de gangen van een uitgebreide lunch, zoals een bruiloft of een feest.
In feite is de groppo, het woord waar de naam aan is ontleend, het gevoel van volheid dat je hebt als je te veel hebt gegeten. En Sgroppino dient juist om de spijsvertering te bevorderen.
Op deze pagina maken wij het recept, met onze tips om het droog en alcoholisch of zoeter en romiger te maken, afhankelijk van je voorkeuren.
Het originele recept bevat alleen Prosecco, Grappa en sorbetijs.
Als je ze mengt, krijg je een drankje met een droge en sterke smaak.
Eigenlijk is sorbetijs geen echt ijs, want het wordt gemaakt met eiwit en zonder zuivelproducten. En daarom alleen is het niet genoeg om de drank echt romig te maken.
Als je een romige Scroppino wilt zoals die geserveerd wordt op bruiloften in Italië, raden we aan om eventueel een beetje verse room toe te voegen.
Voeg als laatste ter decoratie een schijfje citroen en een muntblaadje toe.
Ingrediënten voor 4 sgroppini
(🔊quattro sgroppini)
Citroen sorbetijs 200 g
Prosecco 180 g
Grappa 50 g
Slagroom (optioneel) 50 g
Schijfjes citroen 4
Muntbladeren 12
Opmerkingen over ingrediënten
Het sorbetijs
Citroen sorbetijs is het hoofdingrediënt van de Sgroppino.
Als je een ijsmachine hebt, kun je het zelf maken. Het bevat eiwit, citroensap, water en geen melk.
Of - eenvoudiger - je kunt kant-en-klaar sorbetijs gebruiken, eventueel gemaakt met Siciliaanse citroenen en perfect voor ons drankje.
Ons zelfgemaakt Italiaans citroen sorbetijs
Je kunt ook citroenijs gebruiken in plaats van sorbetijs: in dit geval heb je geen slagroom nodig omdat deze al in het ijs zitten.
Veganistische Sgroppino
Omdat citroensorbet wordt gemaakt met eiwit, volgt hieruit dat Scroppino geen veganistische drank is.
In ons vegan ijsrecepten boek hebben wij ons originele recept voor citroen sorbetijs gemaakt met tofu gepubliceerd: zo maak je een sorbet (en een sgroppino) zonder dierlijke producten.
Ons zelfgemaakt vegan citroen sorbetijs
Grappa of wodka
In Nederland is het beroemd met wodka, maar in de Italiaanse regio Veneto, waar het vandaan komt, wordt het gemaakt met Grappa.
Het alcoholpercentage verandert niet, maar de smaak wel. Alternatieven zijn gin en tequila.
Afhankelijk van jouw voorkeuren kun je Prosecco ook vervangen door een andere mousserende wijn.
Zo meten wij de ingrediënten
Net als in de andere recepten schrijven we alles in grammen, ook de vloeistoffen, en wegen het gewicht ervan af op de (digitale) weegschaal.
Een nauwkeurige en praktische methode, omdat we op deze manier slechts één mengkom vuil maken
Het juiste glas voor de scroppino
Het meest geschikt voor sgroppino zijn fluitglazen, die voor mousserende wijn. Maar niets weerhoudt je ervan om een cocktailglas te gebruiken, zoals wij deden, voor een extra vleugje originaliteit.
👉 Als je ruimte hebt in de vriezer, maak dan het gekoelde glas klaar. Om frisheid aan de drank toe te voegen.
Bereiding
Doe de ingrediënten in een mengkom
Giet de prosecco en de grappa (of wodka) in een mengkom, optioneel de slagroom, en voeg het sorbetijs toe.
👉 Alle ingrediënten moeten erg koud zijn uit de koelkast en vriezer.
Meng met een staafmixer
Meng alles met een handmixer tot het mengsel glad en licht schuimig is.
Giet het in een glas
Giet de cocktail in de glazen.
Laat het drankje niet te lang staan, omdat het mengsel zijn consistentie verliest.
Serveren
De Sgroppino is klaar om geserveerd te worden.
Om de cocktail nog lekkerder te maken, kun je er eventueel een schijfje citroen en wat muntblaadjes aan toevoegen.
Eenmaal gemengd is Sgroppino niet makkelijk te bewaren, omdat het vloeibare deel zich van het vaste deel scheidt.
Als dit gebeurt, kun je het mengsel opnieuw mengen met de staafmixer; maar het is beter om het direct na de bereiding uit te schenken en te serveren.
Je kunt alternatieve versies van de sgroppino maken door de ijssmaak of het soort likeur te veranderen.
Naast citroen sorbetijs kun je citroenijs met melk gebruiken voor een romigere scroppino; in Italië dronken we de scroppino ook gemaakt met aardbeienijs, frambozenijs en koffie ijs. Velen in Nederland serveren scroppino met vanille-ijs, wat de smaak van de cocktail compleet verandert.
Het woord sgroppino is afgeleid van sgropìn, wat in het Veneto dialect "groppo" (knoop) betekent. In Italië heeft elke regio oorspronkelijk zijn eigen taal.
Een "groppo" is een denkbeeldige knoop waardoor je niet meer kunt eten.
In het dialect van Veneto betekent de "s" voor een woord iets deblokkeren, iets oplossen: dus "s-gropin" betekent een knoop los maken.
Scroppino (met de c) is de Nederlandse naam van de drank, terwijl het in het Italiaans sgroppino is, met de g.
Als je in Italië bent, vraag dan «Uno sgroppino, per favore», want dit is de Italiaanse naam.
Sgroppino
Scroppino
Uno sgroppino
Een scroppino
🔊
Due sgroppini
Twee scroppino's
Uno sgroppino, per favore
Een scroppino, alstublieft
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.