Laatst bijgewerkt op 22 december 2023

Scroppino (of Sgroppino) 🍹 Prosecco met sorbetijs uit Veneto

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Een gids door Italianen geschreven over scroppino, een stukje Italiaanse cultuur. De oorsprong en het recept met grappa: voor een sgroppino zoals in de beste bars van Veneto.

Een scroppino uit Veneto
Een klassieke scroppino zoals ze die serveren in de bars van Veneto Foto: Weetjesman

Een sgroppino is een alcoholische drank afkomstig uit Noord-Italië die citroenijs combineert met likeur.

Hoewel we het in de pagina's van Italiaans aperitief hebben gezet, wordt scroppino vooral bij speciale gelegenheden en ceremonies als vers digestief gebruikt; maar niets weerhoudt je ervan om het aan de bar te bestellen.

In Nederland is het beroemd met wodka, maar in de Italiaanse regio Veneto, waar het vandaan komt, wordt het gemaakt met grappa en op smaak gebracht met prosecco.Allereerst: sgroppino of scroppino?

Scroppino (met de c) is de Nederlandse naam van de drank, terwijl het in het Italiaans sgroppino is, met de g.
Waarom dit verschil? We weten het niet zeker. Misschien is scroppino in het Nederlands makkelijker uit te spreken dan sgroppino.

Als je in Italië bent, vraag dan "Uno sgroppino, per favore", want dit is de Italiaanse naam.


Italiaans leren 🇮🇹

Weet je hoe sgroppino in het Italiaans wordt uitgesproken? En hoe zeg je meer dan een sgroppino?

Sgroppino Scroppino
Uno sgroppino Een scroppino
🔊 Due sgroppini Twee scroppino's
Uno sgroppino, per favore Een scroppino, alstublieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Sgroppino betekenis

Het woord sgroppino is afgeleid van sgropìn, wat in het Veneto dialect "groppo" (knoop) betekent. In Italië heeft elke regio oorspronkelijk zijn eigen taal.

Een "groppo" is een denkbeeldige knoop waardoor je niet meer kunt eten.

In het dialect van Veneto betekent de "s" voor een woord iets deblokkeren, iets oplossen: dus "s-gropin" betekent een knoop los maken.

Waarom weten we dit? Ik, die schrijf, heb vele jaren in regio Veneto gestudeerd. 😉


Sgroppino maken: het originele Italiaanse recept


4.7
(17) beoordelingen

Welke likeur in sgroppino?

Online recepten in het Nederlands gebruiken wodka. Het originele recept uit Veneto bevat grappa, dat aromatischer is dan wodka en een meer onderscheidende smaak geeft aan scroppino. Alternatieven zijn gin en tequila.

Groppo, grappa, sgroppino. Typisch geluid van de taal van Veneto!


 • 👩‍👩‍👧 4 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 5 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Ingrediënten voor 4 scroppino's

(🔊 quattro sgroppini)

 • Citroen sorbetijs 200g
 • Grappa 15cl
 • Prosecco 10cl
 • Slagroom 10cl
 • Plakjes citroen 4
 • Muntbladeren

Alternatieve ingrediënten

 • Als je geen slagroom hebt, kun je volle melk (20 cl) gebruiken.

 • Je kunt geen slagroom toevoegen, zelfs niet als je citroenijs gebruikt in plaats van citroen sorbetijs: in dit geval bevat het ijs al melk.

 • Prosecco kan je ook weglaten: maar voeg dan 8 cl grappa toe, voor een meer uitgesproken smaak.


Welk ijs voor scroppino?

Citroen sorbetijs is het hoofdingrediënt van sgroppino. Als je een ijsmachine hebt, kun je het zelf doen.

Anders is er lekker kant en klaar sorbetijs: het is waarschijnlijk de beste keuze.
Sommige kant en klare citroen sorbetijses zijn van uitstekende kwaliteit, gemaakt met Siciliaanse citroenen en perfect voor het maken van sgroppino.

Italiaaans sorbetijs
Ons zelfgemaakt Italiaans citroen sorbetijs

Je kunt ook citroenijs gebruiken in plaats van sorbetijs: in dit geval heb je geen room en melk nodig omdat deze al in het ijs zitten.


Bereiding

Een scroppino bereiden is eenvoudig: je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en in glazen te schenken.

Er zijn twee manieren om de ingrediënten te mixen: met de hand met een garde, of met een blender. Met de hand mixen heeft een voordeel: je kunt gemakkelijk de juiste romigheid van het mengsel bereiken.

Er zijn ook enkele trucjes, die we in het recept uitleggen.

De eerste tip: sommigen bereiden sgroppino een paar uur voor het serveren, zelfs de dag ervoor. Dit komt omdat scroppino, mits goed bewaard, lekkerder is dan wanneer hij vers is.
Ook hoef je niet te rommelen in de keuken als je gasten hebt.


 1. Ontdooi het sorbetijs

  Voor een lekkere scroppino is het essentieel dat het sorbetijs niet te diepgevroren en hard is. Haal het 10-15 minuten eerder uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.

 2. Giet de ingrediënten erbij

  Giet alle ingrediënten (behalve de schijfjes citroen en muntblaadjes) in een mengkom als je de garde gebruikt, of een blender.

  Ingrediënten voor scroppino

  Eerst het ijs, dan de likeur en als laatste de prosecco.

 3. Roer met een garde of een blender

  Met een blender

  Een blender is de snelste manier om de ingrediënten van sgroppino te mixen. Onze tip: laat de blender op de laagste snelheid draaien, tot het mengsel homogeen is. Een minuut of twee is genoeg.
  Pas op dat je niet te lang mixt, want het mengsel verliest aan romigheid.

  Met een garde

  Als je te hard mixt met de blender, verliest het mengsel aan volume. Om dit te voorkomen, kun je een handgarde gebruiken om de ingrediënten te mengen. Met een garde duurt het slechts 2 of 3 minuten om een perfect, glad en homogeen mengsel te verkrijgen.

 4. Serveren

  Is het ijs volledig opgelost in alcohol en is het mengsel glad en romig? Dan is het tijd om het in de glazen te schenken.

  Tip: in plaats van de scroppino uit de blender in de glazen te schenken, is het eleganter om de scroppino eerst in een kan te schenken. Zo kun je de overgebleven scroppino in de vriezer bewaren.

  scroppino
  Foto: T. Romanov

  Versier met een schijfje citroen en een blaadje munt.


Welke glazen voor scroppino?

Het meest geschikt voor sgroppino zijn fluitglazen, die voor mousserende wijn. Maar niets weerhoudt je ervan om een cocktailglas te gebruiken, voor een extra vleugje originaliteit.

Een tip over het glas: als je ruimte hebt in de vriezer, maak dan het gekoelde glas klaar. Om frisheid aan de drank toe te voegen.


Scroppino van verschillende smaken

Je kunt alternatieve versies van de sgroppino maken door de ijssmaak of het soort likeur te veranderen.

Naast citroen sorbetijs kun je citroenijs met melk gebruiken voor een romigere scroppino; in Italië dronken we de scroppino ook gemaakt met aardbeienijs, frambozenijs en koffie ijs. Velen in Nederland serveren scroppino met vanille-ijs, wat de smaak van de cocktail compleet verandert.

Wat betreft de likeur: in Veneto wordt de sgroppino gemaakt met grappa, de meest populaire likeur in dat gebied. Maar ook in andere Italiaanse regio's wordt Italia gemaakt met andere likeuren, bijvoorbeeld met wodka zoals hier in Nederland.

Afhankelijk van jouw smaak kun je prosecco ook vervangen door een andere mousserende wijn.

Hoe sgroppino te bewaren

We schreven dat scroppino die de dag ervoor is bereid nog lekkerder is, omdat de ingrediënten beter mengen.

Maar je moet het wel goed bewaren: het ideaal is om het in de vriezer niet onder de -10 graden te bewaren. Idealiter mag scroppino niet stollen en hiervoor moet je hem af en toe mengen. In feite wordt de vriezer voor thuis meestal op een lagere temperatuur ingesteld.

Om te voorkomen dat het bevriest, kun je citroenijs als ingrediënten gebruiken of de hoeveelheid slagroom aanzienlijk verhogen.


Wanneer drinken we scroppino in Italië

Sgroppino is een digestief, dus je drinkt het meestal bij een maaltijd. Sgroppino wordt geserveerd tussen de gangen of aan het einde van een maaltijd.

Het is een verfrissend drankje dat vooral geschikt is voor lente of zomerperiode. Het wordt op elk moment gedronken, meestal na het middaguur.

In Italië bereiden veel restaurants sgroppino; in bars komt het minder vaak voor, juist omdat het geassocieerd wordt met eten. Om een goede sgroppino te maken heb je uitstekend citroenijs nodig en dat vind je in het restaurant makkelijker dan in de bar.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse aperitieven te maken!

Geniet van je Italiaanse sgroppino! 😄🍹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.