Laatst bijgewerkt op 1 april 2025

Scroppino (of Sgroppino) 🍹 Prosecco met sorbetijs uit Veneto

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

In Nederland kennen velen het als «scroppino», maar in Italië zeggen we «sgroppino», met de g. Het is een licht alcoholische digestief gemaakt met Prosecco, Grappa en citroen sorbetijs. Wij bereiden het stap voor stap

Sgroppino is een cocktail afkomstig uit Veneto, en bevat twee typische drankjes uit die regio: Grappa en Prosecco.
Gemengd met een bolletje sorbetijs vormen ze een verfrissend drankje dat wij in heel Italië drinken, maar de laatste jaren ook in het buitenland populair is geworden.

In tegenstelling tot andere aperitieven, zoals de Spritz, bestellen wij de Sgroppino niet los aan de bar. In plaats daarvan drinken we het aan het einde van een maaltijd of tussen de gangen van een uitgebreide lunch, zoals een bruiloft of een feest.

In feite is de groppo, het woord waar de naam aan is ontleend, het gevoel van volheid dat je hebt als je te veel hebt gegeten. En Sgroppino dient juist om de spijsvertering te bevorderen.

Op deze pagina maken wij het recept, met onze tips om het droog en alcoholisch of zoeter en romiger te maken, afhankelijk van je voorkeuren.




Sgroppino recept 🍹 Recept uit Veneto


5
(2) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 4 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 5 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Het originele recept bevat alleen Prosecco, Grappa en sorbetijs.
Als je ze mengt, krijg je een drankje met een droge en sterke smaak.

Eigenlijk is sorbetijs geen echt ijs, want het wordt gemaakt met eiwit en zonder zuivelproducten. En daarom alleen is het niet genoeg om de drank echt romig te maken.
Als je een romige Scroppino wilt zoals die geserveerd wordt op bruiloften in Italië, raden we aan om eventueel een beetje verse room toe te voegen.

Voeg als laatste ter decoratie een schijfje citroen en een muntblaadje toe.


Ingrediënten voor 4 sgroppini

(🔊 quattro sgroppini)

  • Citroen sorbetijs 200 g
  • Prosecco 180 g
  • Grappa 50 g
  • Slagroom (optioneel) 50 g
  • Schijfjes citroen 4
  • Muntbladeren 12

Opmerkingen over ingrediënten

Het sorbetijs

Citroen sorbetijs is het hoofdingrediënt van de Sgroppino. Als je een ijsmachine hebt, kun je het zelf maken. Het bevat eiwit, citroensap, water en geen melk.

Of - eenvoudiger - je kunt kant-en-klaar sorbetijs gebruiken, eventueel gemaakt met Siciliaanse citroenen en perfect voor ons drankje.

Italiaaans sorbetijs
Ons zelfgemaakt Italiaans citroen sorbetijs

Je kunt ook citroenijs gebruiken in plaats van sorbetijs: in dit geval heb je geen slagroom nodig omdat deze al in het ijs zitten.


Veganistische Sgroppino

Omdat citroensorbet wordt gemaakt met eiwit, volgt hieruit dat Scroppino geen veganistische drank is.

In ons vegan ijsrecepten boek hebben wij ons originele recept voor citroen sorbetijs gemaakt met tofu gepubliceerd: zo maak je een sorbet (en een sgroppino) zonder dierlijke producten.

Zelfgemaakt vegan citroen sorbetijs in de ijsmachine en op een hoorntje
Ons zelfgemaakt vegan citroen sorbetijs

Grappa of wodka

In Nederland is het beroemd met wodka, maar in de Italiaanse regio Veneto, waar het vandaan komt, wordt het gemaakt met Grappa.
Het alcoholpercentage verandert niet, maar de smaak wel. Alternatieven zijn gin en tequila.

Afhankelijk van jouw voorkeuren kun je Prosecco ook vervangen door een andere mousserende wijn.


Zo meten wij de ingrediënten

Net als in de andere recepten schrijven we alles in grammen, ook de vloeistoffen, en wegen het gewicht ervan af op de (digitale) weegschaal.
Een nauwkeurige en praktische methode, omdat we op deze manier slechts één mengkom vuil maken


Het juiste glas voor de scroppino

Het meest geschikt voor sgroppino zijn fluitglazen, die voor mousserende wijn. Maar niets weerhoudt je ervan om een cocktailglas te gebruiken, zoals wij deden, voor een extra vleugje originaliteit.

👉 Als je ruimte hebt in de vriezer, maak dan het gekoelde glas klaar. Om frisheid aan de drank toe te voegen.


Bereiding


  1. Doe de ingrediënten in een mengkom

    Giet de prosecco en de grappa (of wodka) in een mengkom, optioneel de slagroom, en voeg het sorbetijs toe.

    👉 Alle ingrediënten moeten erg koud zijn uit de koelkast en vriezer.

    Doe de ingrediënten in een mengkom

  2. Meng met een staafmixer

    Meng alles met een handmixer tot het mengsel glad en licht schuimig is.

    Meng met een staafmixer

  3. Giet het in een glas

    Giet de cocktail in de glazen.
    Laat het drankje niet te lang staan, omdat het mengsel zijn consistentie verliest.


  4. Serveren

    De Sgroppino is klaar om geserveerd te worden.
    Om de cocktail nog lekkerder te maken, kun je er eventueel een schijfje citroen en wat muntblaadjes aan toevoegen.

    Serveren


Onze Scroppino 👍 🔊 Buon appetito!


Bewaren

Eenmaal gemengd is Sgroppino niet makkelijk te bewaren, omdat het vloeibare deel zich van het vaste deel scheidt.
Als dit gebeurt, kun je het mengsel opnieuw mengen met de staafmixer; maar het is beter om het direct na de bereiding uit te schenken en te serveren.



Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Scroppino van verschillende smaken

Je kunt alternatieve versies van de sgroppino maken door de ijssmaak of het soort likeur te veranderen.

Naast citroen sorbetijs kun je citroenijs met melk gebruiken voor een romigere scroppino; in Italië dronken we de scroppino ook gemaakt met aardbeienijs, frambozenijs en koffie ijs. Velen in Nederland serveren scroppino met vanille-ijs, wat de smaak van de cocktail compleet verandert.


Italiaans leren: de betekenis van het woord Sgroppino

Het woord sgroppino is afgeleid van sgropìn, wat in het Veneto dialect "groppo" (knoop) betekent. In Italië heeft elke regio oorspronkelijk zijn eigen taal.

Een "groppo" is een denkbeeldige knoop waardoor je niet meer kunt eten.

In het dialect van Veneto betekent de "s" voor een woord iets deblokkeren, iets oplossen: dus "s-gropin" betekent een knoop los maken.

Scroppino (met de c) is de Nederlandse naam van de drank, terwijl het in het Italiaans sgroppino is, met de g.

Als je in Italië bent, vraag dan «Uno sgroppino, per favore», want dit is de Italiaanse naam.

Sgroppino Scroppino
Uno sgroppino Een scroppino
🔊 Due sgroppini Twee scroppino's
Uno sgroppino, per favore Een scroppino, alstublieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Meer Italiaanse aperitief recepten

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.