Laatst bijgewerkt op 3 september 2022

Aperol Spritz šŸ¹ Het oranje Italiaanse aperitief

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Met Aperol of Campari? Met Prosecco of witte wijn? De Spritz is een populaire Italiaanse aperitief cocktail. Hier vind je het originele recept en de bekendste variaties.

De eerste keer dat we van spritz hoorden was in Padua, toen we studenten waren aan de universiteit. Padua is de stad waar in 1920 de moderne Spritz ontstond. 's Avonds zijn de twee centrale pleinen van de stad, Piazza dei Signori en Piazza delle Erbe, de ontmoetingsplaats voor de Spritz.

spritz aperitief

De Spritz is niet alleen populair bij studenten. Het is het meest populaire aperitief in Padua, Venetiƫ, Verona en in heel Noordoost-Italiƫ. Tegenwoordig is de Spritz ook populair over de grens in Duitsland en Oostenrijk.

Spritz in Venetiƫ
Spritz in Venetiƫ - bron

De Spritz is het meest populaire Italiaanse alcoholische cocktail aperitief van allemaal. In het originele recept bestaat de Spritz uit 3 delen Prosecco, 2 delen Aperol en 1 deel Soda. Maar het wordt natuurlijk in verschillende versies gedaan: de manier om de spritz te bereiden is in elke Italiaanse stad anders, vooral in Noord-Italiƫ.

De Spritz heeft een bijzondere smaak die neigt naar bitterheid, vooral als het wordt gemaakt met Campari, terwijl het zoeter is in het klassieke recept met Aperol. Beide versies van spritz, met Aperol en Campari, hebben een uitgebalanceerd alcoholgehalte. Dit maakt spritz een perfecte aperitiefdrank. Er is geen bar in Noord-Italiƫ die het niet aanbiedt.Waar komt de Spritz vandaan?

De geschiedenis van de Spritz begint in de eerste helft van de negentiende eeuw in het Koninkrijk Lombardije-Venetiƫ, een staat die afhankelijk is van het Keizerrijk Oostenrijk.

De Oostenrijkse troepen in Noord-Italiƫ hadden de gewoonte meegebracht om de wijn te verlengen met water om het alcoholgehalte te verlagen. De term "Spritz" komt daar vandaan: in het Duits betekent "spritzen" spuiten. Wijn schenken met water is een gewoonte die nog steeds aanwezig is in het noorden van Italiƫ, vooral onder ouderen.

De moderne spritz, de oranje of rood, werd geboren in de jaren 20 van de twintigste eeuw, opnieuw in Veneto, en vooral in Padua en Venetiƫ. In 1919 werd de Aperol geboren in Padua en in 1920 de Select in Venetiƫ. Het idee was om de spritz nieuw leven in te blazen door deze te combineren met de twee nieuwe alcoholische drankjes.

Select Venetiƫ
Aperol Padua

Spritz als levensstijl

Tot het begin van de jaren 2000 was Spritz een populaire drank in het noorden van Italiƫ. Tegenwoordig is het echter het symbool geworden van de aperitief en ontspanning met vrienden.

De laatste jaren zie je de reclame van Aperol Spritz ook hier in Nederland. Mede dankzij de krachtige marketingcampagne heeft de Spritz Italiƫ veroverd en wordt hij ook in Europa populair.

Onlangs hebben ook de Fransen, met hun grote wijntraditie, hun versie van de Spritz gelanceerd: de Spritz van Moet & Chandon, in een poging om zijn populariteit te evenaren.


Italiaanse Spritz recept met Aperol

4.8
(23) beoordelingen

 • šŸ‘©ā€šŸ³ 5 min. bereiden
 • šŸ¤— Gegarandeerd resultaat

Er zijn talloze versies van de Spritz. Dit is de officiƫle van de IBA (International Bar Association).

Ingrediƫnten voor 1 Spritz

 • Ijsblokjes 3
 • Prosecco 9cl (3 delen)
 • Sodawater of bruisend water 3cl (1 deel)
 • Aperol 6cl (2 delen)
 • Schijfje sinaasappel 1

Bereiding

 1. Neem een tumbler glas of een wijnglas

 2. Giet eerst de ijsblokjes erin

  spritz ijsblokjes
  Bron: Aperol Spritz UK
 3. Giet vervolgens de Prosecco

  prosecco voegen

  Een fles Prosecco Canti
  Canti is een van de bekendste Italiaanse Prosecco producenten van de afgelopen jaren
 4. Voeg sodawater of bruiswater toe

  sodawater voegen

 5. Voeg als laatste de Aperol toe

  Aperol voegen

  Waarom moet Aperol als laatste worden gegoten om de Spritz te maken?

  Aperol (of Campari) moet als laatste ingrediƫnt worden toegevoegd, dus na de ijsblokjes, Prosecco en sodawater.
  Dit komt omdat Aperol en Campari zwaarder zijn dan de andere ingrediƫnten. Als ze eerst in het glas worden gegoten, blijven ze op de bodem: en het drankje zal niet de klassieke Spritz-smaak hebben.


  Een fles Aperol
  De iconische fles van Aperol, in 2008 opnieuw ontworpen door Maurizio di Robilant
 6. Voeg een schijfje sinaasappel toe en serveer.

  spritz schijfje sinaasappelsap
 7. Je Spritz is klaar šŸ¹

  je spritz is klaar

De meest voorkomende fout bij de bereiding van de Spritz

Het schenken van Aperol aan het einde is de meest voorkomende fout bij het bereiden van de Spritz. Als je goed oplet, zul je merken dat veel online recepten deze fout maken. Als de Aperol op de bodem blijft liggen, gaat de echte smaak van de Spritz verloren. Het zal lijken alsof je eerst waterige Prosecco drinkt, en dan pure Aperol.

Een andere veelgemaakte fout is om te veel ijs op te leggen. 3 blokjes zijn voldoende. Of wil je ijs drinken met een beetje spritz? šŸ˜‰


De meest populaire Spritz versies: met Aperol of Campari

Als je in een Italiaanse bar om een Spritz vraagt, zal de barman je vragen: "met Aperol of met Campari?". Het zijn de twee bekendste versies van de Spritz.

De moderne Spritz, zoals we hebben gezien, werd in 1920 in Veneto, in Padua, geboren en voorziet het gebruik van Aperol. Aperol Spritz is zeker de meest populaire, met zijn karakteristieke oranje kleur.

Toen het echter buiten de Veneto succesvol begon te worden, ging het de concurrentie aan met Campari, de amaro geboren in Milaan en populair in Lombardije en Piemonte.


Wat is het verschil tussen Aperol Spritz en Campari Spritz?

De Spritz gemaakt met Campari, ook wel Campari Spritz genoemd, is daarom de Milanese versie van de aperitiefcocktail geboren in Veneto. Campari Spritz komt uit Milaan, terwijl Aperol Spritz uit Veneto komt.

Beide versies van Spritz bevatten Prosecco en bruisend water en hebben een vergelijkbaar alcoholgehalte, rond de 8Ā°.


Spritz met Campari

Campari is een alcoholische bitter gemaakt met een infusie van aromatische kruiden en fruit. Het is de bitter die Milaan symboliseert en wordt gebruikt bij de bereiding van de meest bekende aperitiefcocktails in Lombardije zoals de Americano en de Negroni.

Een Spritz gemaakt met Campari is direct herkenbaar aan zijn felle rode kleur, en de meer uitgesproken en bittere smaak in vergelijking met de versie met Aperol.

Spritz met Aperol

De Spritz gemaakt met Aperol is die van het originele recept, dat in 2011 een officiƫle cocktail van de IBA werd.

Aperol is een alcoholische drank geboren in 1919 in Veneto, en is gemaakt met een infusie van sinaasappel en kruiden. Het recept is geheim en is nog steeds het originele recept.
Aperol Spritz smaakt ook bitter, maar het smaakt zoeter dan Campari Spritz.

Een fles Aperol Spritz met glazen

Alternatieve versies van Spritz

Een spritz in Venetiƫ met witte wijn en Select

In werkelijkheid wordt de Spritz echter in elke stad in Noord-Italiƫ anders gedaan.

In Venetiƫ wordt de Spritz gemaakt met witte wijn in plaats van Prosecco. Als bitter wordt in plaats van Aperol de Select gebruikt. De Select werd in 1920 in Venetiƫ geboren en was logischerwijs een directe concurrent van Aperol bij de bereiding van de Spritz.


Een fles Select
Een fles Select, de aperitief van Venetiƫ

Spritz met Cynar

Een andere versie van de Spritz die populair is in Venetiƫ is de Spritz met Cynar. Cynar is een populaire bitter op basis van artisjok, uitgevonden in 1948 in Padua.

Spritz gemaakt met Cynar is bitterder dan die gemaakt met Aperol, en heeft een donkere kleur die doet denken aan Coca-Cola. De verhoudingen van de ingrediƫnten zijn hetzelfde als het originele Spritz-recept. Als je het zelf maakt, raden we je aan het schijfje sinaasappel te vervangen door een schijfje citroen.


Hugo: spritz met muntblaadjes uit Trentino - Zuid tirol

Een andere witte variant van Spritz is Hugo, een aperitief dat in 2005 werd uitgevonden in Trentino Alto Adige. Het Hugo-recept is vergelijkbaar met dat van Spritz: het gebruikt vlierbessensiroop in plaats van Aperol, Prosecco en muntblaadjes.

Een Hugo drank
Een Hugo drankje Foto: A. Ghita

Limoncello Spritz

Spritz en Hugo zijn twee cocktails uit Noord-Italiƫ, gelinkt aan de tradities van die Italiaanse regio's. Maar het succes van de aperitief cocktail verspreidde zich al snel door heel Italiƫ.

Limoncello Spritz is een cocktail die limoncello, typisch voor Zuid-Italiƫ waar citroenen uit de Amalfikust en Sorrento groeien, mengt met Spritz uit Veneto.

Limoncello Spritz is een zeer recent drankje (het werd uitgevonden in de jaren 2010) en werd meteen verwelkomd als een succesvolle nieuwigheid: het is een uitstekend en verfrissend zomerdrankje.

Een Limoncello Spritz drank

De witte spritz uit Turijn

Een versie van Spritz die in Turijn en Piemonte wordt gedronken, omvat het gebruik van Martini Bianco in plaats van Aperol en van Spumante Brut in plaats van Prosecco.

Aperol Spritz kant en klaar

Aperol Spritz moet niet worden verward met Spritz. Spritz is de naam van de cocktail, die zoals we hebben gezien op vele manieren kan worden bereid: met Aperol zoals in het officiƫle IBA-recept, of met Campari, Select of Cynar. En in vele andere versies.

Aperol Spritz kant en klaar

Aperol Spritz is de naam van de cocktail die al kant-en-klaar verkocht wordt door het merk Aperol, dat de afgelopen jaren ook in Nederland een mooie reclamecampagne heeft gemaakt.

Aperol Spritz wordt verkocht in flessen van 17,5 cl die de spritz bevatten met alle ingrediƫnten al gemengd, inclusief Aperol. Het bestaat namelijk uit 3 delen prosecco, 2 delen Aperol en een scheutje seltzer. Je hoeft alleen nog maar de ijsblokjes toe te voegen en te serveren.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse aperitieven te maken!

spritz elegant en trendy

Geniet van je Italiaanse Spritz! šŸ˜„šŸ¹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italiƫ erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.