Met Aperol of Campari, met Prosecco of witte wijn. Wij zijn Italianen en bereiden een Spritz met Aperol, makkelijk en snel volgens het traditionele recept uit Veneto.
Ik had het geluk om een paar jaar in Padua, in de regio Veneto, te wonen toen ik aan de universiteit studeerde. Mijn faculteitsgebouw kijkt uit op het centrale Piazza dei Signori, dat samen met het aangrenzende Piazza delle Erbe de plaats is waar de Spritz traditie werd geboren en geëvolueerd.
Op woensdag en donderdag, de centrale dagen van de week, vullen duizenden universiteitsstudenten om zeven uur 's avonds de centrale pleinen van Padua en genieten van het Spritz aperitief: een mix van Prosecco, bruisend water en Aperol. Aperitivo betekent dat we het strikt vóór het avondeten drinken.
Aperol is een bedrijf uit Padua, en Prosecco is een product uit Veneto: en om deze reden zijn ze gekoppeld aan Spritz.
De zoete maar bittere smaak en het feit dat het traditioneel tegen een lage prijs werd geserveerd, droegen bij aan het succes van het drankje onder studenten; roem die zich vanuit Padua naar heel Noord-Italië verspreidde.
De afgelopen jaren heeft Aperol's marketing het ook hier in Nederland beroemd gemaakt. Dankzij de feloranje kleur is de Spritz van studentendrankje uitgegroeid tot een elegante cocktail.
Op deze pagina laten we zien hoe je een Spritz maakt, met het originele recept uit Veneto. Wij gebruiken Aperol, maar het kan ook met Campari. De bereidingsstappen veranderen niet. Het verschil is dat met Aperol de drank zoeter is en met Campari bitterder.