Laatst bijgewerkt op 23 september 2024
Aperol Spritz 🍹
Met Aperol of Campari, met Prosecco of witte wijn. Wij zijn Italianen en bereiden een Spritz met Aperol, makkelijk en snel volgens het traditionele recept uit Veneto.
Laatst bijgewerkt op 23 september 2024
Met Aperol of Campari, met Prosecco of witte wijn. Wij zijn Italianen en bereiden een Spritz met Aperol, makkelijk en snel volgens het traditionele recept uit Veneto.
Ik had het geluk om een paar jaar in Padua, in de regio Veneto, te wonen toen ik aan de universiteit studeerde. Mijn faculteitsgebouw kijkt uit op het centrale Piazza dei Signori, dat samen met het aangrenzende Piazza delle Erbe de plaats is waar de Spritz traditie werd geboren en geëvolueerd.
Op woensdag en donderdag, de centrale dagen van de week, vullen duizenden universiteitsstudenten om zeven uur 's avonds de centrale pleinen van Padua en genieten van het Spritz aperitief: een mix van Prosecco, bruisend water en Aperol. Aperitivo betekent dat we het strikt vóór het avondeten drinken.
Aperol is een bedrijf uit Padua, en Prosecco is een product uit Veneto: en om deze reden zijn ze gekoppeld aan Spritz.
De zoete maar bittere smaak en het feit dat het traditioneel tegen een lage prijs werd geserveerd, droegen bij aan het succes van het drankje onder studenten; roem die zich vanuit Padua naar heel Noord-Italië verspreidde.
De afgelopen jaren heeft Aperol's marketing het ook hier in Nederland beroemd gemaakt. Dankzij de feloranje kleur is de Spritz van studentendrankje uitgegroeid tot een elegante cocktail.
Op deze pagina laten we zien hoe je een Spritz maakt, met het originele recept uit Veneto. Wij gebruiken Aperol, maar het kan ook met Campari. De bereidingsstappen veranderen niet. Het verschil is dat met Aperol de drank zoeter is en met Campari bitterder.
De beste Spritz is degene die je maakt, want je kunt niet bezuinigen op de Aperol, zoals ze in sommige bars doen, en zo een lekker drankje krijgen. 🔊 Bello carico (letterlijk lekker laden), zoals we in Italië zeggen: qua smaak, maar ook qua alcoholgehalte.
De marketing van Aperol promootte het als 3-2-1: drie delen Prosecco, twee delen Aperol en een deel bruisend water. Makkelijk te onthouden.
Maar toen mijn vriend Andrea, die uit Veneto komt, zag dat ik het zo klaarmaakte, nam hij me mee terug: giet de Aperol als laatste, omdat het de dichtste vloeistof van de drie is, en het mengt zich vanzelf en het hele glas oranje kleurt.
👉 De fout is om de Aperol op de eerste plaats te zetten, omdat deze onderaan blijft. Als je het zo doet, zie je een duidelijk kleurverloop in het glas. Maar maak je geen zorgen, om dit op te lossen, hoef je alleen maar goed te mengen. Met een schijfje sinaasappel en drie ijsblokjes natuurlijk.
Deze hoeveelheden zijn voor 1 Spritz. Wij raden aan om de cocktail in elk glas te maken, en niet in één keer te verdelen zoals bij sangria.
Een wijnglas is perfect voor een aperitief met vrienden.
Elegant en groot genoeg voor drankje en ijsblokjes.
In de ouderwetse bars Veneto serveren ze het in kleinere wijnglazen, zonder ijsblokjes. Zelfs de universiteitsstudenten van Padua drinken het zonder ijs en in plastic glazen: omdat het plein anders aan het eind van de avond vol gebroken glas zou liggen.
Allereerst de ijsblokjes. Laten we figuurlijk drie zeggen.
In Veneto zouden ze erop wijzen dat hoe meer ijsjes, hoe minder ruimte er is voor het drankje.
Giet eerst de Prosecco erbij: de belletjes helpen bij het mengen van de volgende ingrediënten.
Giet de Prosecco totdat deze de helft van het volume van de drank bereikt: 3 delen van de 6 in totaal.
👉 Als alternatief voor Prosecco kun je ook een andere soort witte wijn gebruiken, bij voorkeur mousserend.
Voeg een deel bruiswater toe. Het dient alleen om bubbels aan de cocktail toe te voegen.
In Veneto raden ze je ironisch genoeg aan om niet te veel water toe te voegen, omdat dit de drank verpest.
Voeg als laatste twee delen Aperol toe. Dikker dan de andere twee vloeistoffen zinkt Aperol naar beneden en kleurt de drank oranje.
Het is ook het meest alcoholische ingrediënt: dus hoe meer Aperol je schenkt, hoe sterker de cocktail zal zijn.
Roer even door. Als je de Aperol als laatste hebt toegevoegd, kan het ook voldoende zijn om het glas even te schudden.
Maak de Spritz af met een schijfje sinaasappel voordat je hem serveert.
Knijp het sinaasappelsap niet uit, maar dompel een schijfje in het drankje.
Onze Spritz is klaar. Om te proosten met alcoholische dranken zeggen we in Noord-Italië 🔊 salute!
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
Als je in een Italiaanse bar om een Spritz vraagt, zal de barman je vragen: «met Aperol of met Campari?». Het zijn de twee bekendste versies van de Spritz.
De moderne Spritz werd in 1920 in Veneto, in Padua, geboren en voorziet het gebruik van Aperol. Aperol Spritz is zeker de meest populaire, met zijn karakteristieke oranje kleur.
Toen het echter buiten de Veneto succesvol begon te worden, ging het de concurrentie aan met Campari, de amaro geboren in Milaan en populair in Lombardije en Piemonte.
De Spritz gemaakt met Campari, ook wel Campari Spritz genoemd, is daarom de Milanese versie van de aperitiefcocktail geboren in Veneto. Campari Spritz komt uit Milaan, terwijl Aperol Spritz uit Veneto komt.
Beide versies van Spritz bevatten Prosecco en bruisend water en hebben een vergelijkbaar alcoholgehalte, rond de 8°.
Campari is een alcoholische bitter gemaakt met een infusie van aromatische kruiden en fruit. Het is de bitter die Milaan symboliseert en wordt gebruikt bij de bereiding van de meest bekende aperitiefcocktails in Lombardije zoals de Americano en de Negroni.
Een Spritz gemaakt met Campari is direct herkenbaar aan zijn felle rode kleur, en de meer uitgesproken en bittere smaak in vergelijking met de versie met Aperol.
De Spritz gemaakt met Aperol is die van het originele recept, dat in 2011 een officiële cocktail van de IBA werd.
Aperol is een alcoholische drank geboren in 1919 in Veneto, en is gemaakt met een infusie van sinaasappel en kruiden. Het recept is geheim en is nog steeds het originele recept.
Aperol Spritz smaakt ook bitter, maar het smaakt zoeter dan Campari Spritz.
De basis van Prosecco en bruisend water gaat goed samen met andere zoete dranken. Twee bekende cocktails die wij op Alle Italiaanse maken zijn Limoncello Spritz, met limoncello in plaats van Aperol; en Hugo, met vlierbloesemsiroop.
Je drinkt ze in hetzelfde glas en op dezelfde manier als de Spritz, maar dan met totaal andere smaken.
Geniet van je Spritz! 🍹