Laatst bijgewerkt op 22 december 2023

Negroni en Negroni Sbagliato 🍹 Italiaanse rode aperitieven

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Gin, Campari bitter en rode vermout. De Negroni is het meest gedronken Italiaanse aperitief ter wereld. Het verhaal, het recept en de bekendste varianten van de rode cocktail.

Negroni recept
Een Negroni-drankje geserveerd in het klassieke tumblerglas. Bron

De eerste keer ooit dat we een Negroni hadden, dachten we: "Nou, dat is zo bitter, nooit meer drinken".

Een paar dagen later ineens de gedachte: we wilden echt nog een Negroni.
Nu is het een van onze favoriete drankjes.

De Negroni is populair vanwege de manier waarop hij die bitterheid in evenwicht houdt. Bitter is niet een smaak waar iedereen van houdt: veel eten en drinken neigt naar zoet.

Om de bittere smaak van Negroni te waarderen, moet je een smaak voor het bittere ontwikkelen. Meestal staan onze vrienden die suikervrije koffie drinken ook meer open voor het proberen van bittere cocktails zoals Negroni.Waar komt de Negroni vandaan?

De Negroni is een van de bekendste en meest gedronken Italiaanse alcoholische cocktails ter wereld. Het rode aperitief is zo populair in Italië dat zijn oorsprong een legende is geworden: er zijn veel boeken geschreven over de Negroni en in 2021 werd ook een documentaire film uitgebracht.

De naam van de cocktail Negroni komt van de maker: Graaf Camillo Negroni.

Negroni cocktail
Graaf Camillo Negroni

Het is 1919, we zijn in Florence. Graaf Negroni is onlangs teruggekeerd van een lange reis naar de Angelsaksische landen; in de Verenigde Staten, waar hij zou hebben gewerkt als cowboy, schermmeester en gokker. En in Londen, waar hij de kans kreeg om gin te waarderen, en waar hij bekend stond als een geharde barbezoeker.

Terug in Florence vraagt graaf Negroni de barman Fosco Scarselli van café Casoni om gin toe te voegen aan zijn Americano, een blend van Vermouth en Bitter Campari.

Op deze manier is de Negroni-cocktail geboren. Volgens de legende vroegen de andere klanten van café Casoni vanaf die dag om "de modieuze Americano van graaf Negroni", die na verloop van tijd gewoon de Negroni werd.

De rode cocktail geboren in Florence, en symbool van Milaan

Vanaf dat moment is informatie over graaf Negroni schaars. Hij stierf in 1934 en schonk ons een aperitief dat een icoon is geworden.

Negroni vintage

Het aperitief van Negroni bereikt de beroemdste cafés. In korte tijd wordt het geserveerd in elke cocktailbar in de belangrijkste steden van Noord-Italië.

Het drankje, gemaakt in een kleine bar in Florence in de late jaren 10 van de jaren 1900, werd al snel een van de beroemdste cocktails ter wereld.

Zoals de barman Luca Picchi in zijn boek schrijft, werd de Negroni-cocktail al in 1939 geserveerd in Cuba, in La Floridita, de beroemde bar van Hemingway.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Negroni-cocktail voor iedereen toegankelijk. De Negroni wordt het symbool van de Milano da bere ("Milaan om te drinken", de slogan van de economische evolutie van Milaan).

De Negroni maakt deel uit van de officiële lijst van cocktails opgesteld door de IBA, in de categorie The Unforgettables; omdat de Negroni het aperitief bij uitstek was, bleef het jarenlang, in de oude officiële IBA-lijst, onder de categorie cocktails pre-dinner.


Het originele recept van het Negroni cocktail aperitief


4.7
(19) beoordelingen

De Negroni cocktail was een groot succes mede dankzij de eenvoud van de ingrediënten. In werkelijkheid is de mix van ingrediënten wijselijk gekalibreerd.


 • 👩‍🍳 5 min. bereiden
 • 👍 Erg makkelijk
 • 🥴 Gegarandeerd resultaat

Ingrediënten voor 1 Negroni

 • Ijsblokjes
 • Gin 3cl (1 deel)
 • Bitter Campari 3cl (1 deel)
 • Vermouth Rosso 3cl (1 deel)
 • Schijfje sinaasappel 1
De ingrediënten van Negroni cocktail

Als je zelf een Negroni maakt, raden we je aan de ingrediënten van het officiële recept te gebruiken, vooral de rode Martini en Bitter Campari. Gebruik een goede gin die je lekker vindt.


Negroni met Carpano vermout

Als je de originele Negroni wilt maken, degene die graaf Camillo Negroni dronk, gebruik dan Carpano vermout in plaats van Martini Rosso. Carpano kost meer dan Martino Rosso, maar het is het originele ingrediënt: de vermout van Turijn met twee eeuwen geschiedenis.

De belangrijkste regel die moet worden gevolgd om Negroni te maken, is om de afnemende volgorde van het alcoholgehalte te volgen. Eerst de gin, dan de Campari en als laatste de rode vermout.


Bereiding

 1. Neem een tumbler glas

  negroni glas
 2. Giet er wat ijsblokjes in


 3. Gin toevoegen (3cl)

  Welke gin voor Negroni?

  Campari heeft een kruidige smaak, dus je kunt een gin gebruiken die de smaak van de kruiden versterkt zonder deze te overheersen.
  Een goede gin om Negroni te maken is de klassieke London Dry of een gin met een kruidige of citrus nasmaak.

  gin voegen
  Beefeater London Dry en Tanqueray No. Ten

 4. Voeg Rode Vermout (3cl) toe

  Een fles Martini Rosso
  Martini Rosso
 5. Voeg de Campari Bitter toe (3cl)

  Gebruik een barlepel om te mengen.

 6. Voeg een schijfje sinaasappel toe.

  De finishing touch van de Negroni is een schijfje sinaasappel, die de drank vult met het aroma van citrus. Sinaasappel werd oorspronkelijk gebruikt om Negroni visueel te onderscheiden van andere drankjes, die citroen gebruikten.

  negroni schijfje sinaasappel
  Bron

 7. Je Negroni is klaar

  Negroni recept

Als je al een Negroni hebt gedronken, zal het je zijn opgevallen hoeveel alcohol het is voor een aperitief.
Negroni is een van de weinige alcoholische cocktails die de 2 ounce alcoholgrens overschrijdt. Negroni heeft zelfs een percentage van het totale alcoholvolume van iets minder dan 30%.


Leuk weetje

Graaf Negroni raadt aan niet meer dan 10 Negroni per dag te drinken

In een brief van oktober 1920 adviseerde graaf Camillo niet meer dan tien Negroni per dag te drinken. Vind je tien een beetje te veel? De cocktail Negroni werd destijds geserveerd in microglazen, die voor amaro, zoals te zien is op de illustraties. Maar tien Negroni per dag zijn er nog steeds veel. 😲


De varianten van Negroni

Het hoge alcoholvolume van Negroni is een van de meest verdeeldheid zaaiende kenmerken: of je houdt ervan, of je haat het. De intense smaak van Negroni is geliefd bij velen, maar sommigen willen graag een lichtere drank met minder alcohol. Om deze reden zijn er in de loop der jaren zachtere soorten Negroni ontstaan die hun smaak behouden.


De Negroni Sbagliato: de lichtere variant van de Negroni

De Negroni Sbagliato is een origineel recept uit de Bar Basso in Milaan in de jaren 60, en wordt gemaakt door gin te vervangen door mousserende wijn.
Het spreekt voor zich dat Negroni Sbagliato een van onze favoriete drankjes is, en een van de meest gedronken cocktails tijdens het happy hour in Milaan.

negroni sbagliato

We hebben een hele sectie gewijd aan de Negroni Sbagliato: de geschiedenis, de maker en hoe de drank het symbool van Milaan werd.


De Negroni is een van de alcoholische cocktails die het meest wordt gebruikt om alternatieven en variaties te creëren, zoals de Negroski en de Bencini.


Negroski

De Negroski wordt bereid zoals Negroni, maar vereist wodka in plaats van gin.

Ingrediënten voor 1 Negroski

 • Ijsblokjes
 • Wodka 3cl (1 deel)
 • Bitter Campari 3cl (1 deel)
 • Vermouth Rosso 3cl (1 deel)
 • Schijfje sinaasappel 1

Bencini

De Bencini is een exotische variant van Negroni, en gebruikt rum in plaats van gin.

Ingrediënten voor 1 Bencini

 • Ijsblokjes
 • Witte rum 3cl (1 deel)
 • Bitter Campari 3cl (1 deel)
 • Vermouth Rosso 3cl (1 deel)
 • Schijfje sinaasappel 1


"Looking for Negroni": de film documentaire

De Negroni is zo'n legendarische cocktail dat er een documentaire aan is gewijd, die op 23 juni 2021 wordt vertoond in bioscoop La Compagnia in Florence.

De film is getiteld: «Looking for Negroni: alla ricerca del Conte e del suo favoloso cocktail» (op zoek naar de graaf en zijn fantastische cocktail) en is geïnspireerd op het boek van de barman Luca Picchi.

negroni klaar

De documentaire, gefilmd in Italië, New York en Cuba, vertelt de zoektocht naar informatie over Camillo Negroni, auteur van een van de meest gedronken cocktails ter wereld, meer dan 100 jaar geleden geboren in Florence.

Het boek over de herkomst van de Negroni

Luca Picchi, barman van het beroemde café Rivoire op Piazza della Signoria in Florence, is ook de auteur van het boek «Sulle tracce del Conte» («In de voetsporen van de graaf»), waarin hij de geboorte en geschiedenis van de beroemde cocktail vertelt.

Het boek van Luca Picchi is het resultaat van lang onderzoek. Het is een verhaal met veel details en veel karakters.

In zijn boek schrijft Picchi dat in die tijd elke cocktail "Amerikaans" werd genoemd: de cocktail werd al een eeuw in Amerika gebruikt. In Italië was het niet gebruikelijk om alcoholische dranken te mixen: men dronk vooral wijn, en vermout was een drank voor de rijken. Graaf Negroni bracht zijn ervaring vervolgens naar Italië nadat hij in Amerika had gewoond.

negroni boek Sulle tracce del Conte

Picchi schrijft dat het "mythische café 'Casoni" in Florence, waar de Negroni-cocktail werd geboren, eigenlijk een kleine plaats was: naast een bar was het ook een kruidenierswinkel die ook andere producten verkocht. Dus in plaats van in café Casoni, werden de meest modieuze drankjes gedronken in de lounge van het Grand Hotel in Florence (tegenwoordig St. Regis) waar de graaf vaak kwam.

Het is geen toeval dat het Negroni-aperitief werd geboren in Florence, destijds de meest kosmopolitische Italiaanse stad, en de stad waar de bittere aperitieven van Turijn zich hadden verspreid.

Negroni Sbagliato: de Negroni van Milaan

De Negroni Sbagliato is het iconische aperitief van Milaan. De link tussen het drankje en de stad is te danken aan de bar waar de Negroni Sbagliato is ontstaan, de Bar Basso.

Tot de jaren 60 was witte wijn de meest populaire drank als aperitief.
Bar Basso en zijn eigenaar, de barman Mirko Stocchetto, brachten de cocktails naar Milaan. En met cocktails introduceerde hij een nieuw concept om het ritueel van het aperitief te vieren.

De geschiedenis van de Negroni Sbagliato

Het is 1967 en het is een drukke avond in de Bar Basso in via Plinio in Milaan. De barman Mirko Stocchetto is even afgeleid terwijl hij een Negroni klaarmaakt: samen met de Bitter Campari en de Martini Rosso schenkt hij prosecco in in plaats van gin.

Vandaar de naam: Negroni Sbagliato betekent in feite "Verkeerde Negroni". De legendarische aperitiefcocktail is ontstaan uit een fout.

De klant, die ook de eerste man was die een Negroni Sbagliato dronk, waardeerde de lichte smaak van de mousserende wijn.

Nu staat de Negroni Sbagliato op het menu van elke bar in Milaan, Italië, en in elke cocktailbar, zelfs in het buitenland.

In Nederland wordt de Negroni Sbagliato bijvoorbeeld ook wel Negroni Spritz genoemd. Deze naam wordt niet gebruikt in Italië, maar het is logisch omdat prosecco uit Veneto komt, de thuisbasis van de spritz. Noem het alsjeblieft niet Verkeerde Negroni!

Bar Basso en Mirko Stocchetto

Bar Basso werd in 1933 opgericht door de heer Giuseppe Basso in Milaan, in Porta Vigentina.

De bar was tijdens de oorlog gesloten en in 1947 heropend in via Plinio 39, met uitzicht op de lanen van de ringweg van Milaan.

Bar Basso was geen stijlvol café in de binnenstad, maar een buurtbar.

In de jaren zestig werd de bar overgenomen door Mirko Stocchetto, die de naam Bar Basso aanhield.

Bar Basso in Milaan thuis van de Negroni Sbagliato
Bar Basso in Milaan

Mirko Stocchetto was al een ervaren barman. Hij had in de legendarische Harry's Bar in Venetië gewerkt en had tijdens de Olympische Spelen in Cortina cocktails leren mixen.

Toen hij de Bar Basso overnam, veranderde hij de manier van drinken in Milaan. Tot dan toe dronken mensen witte wijn en het aperitief van de rijken was de Bitter Campari of vermout.

In de jaren zeventig werd de Bar Basso beroemd vanwege de cocktails die door het personeel werden gemaakt, en werd in de jaren 80 een ontmoetingsplaats voor artiesten, creatievelingen en beroemde mensen van alle soorten.

Zelfs vandaag de dag valt het rode bord van de Bar Basso op tussen de elegante Milanese gebouwen en de talrijke winkels in de omgeving.

Maurizio Stocchetto, de zoon van Mirco, staat nog steeds achter de toonbank van de Bar Basso.

Het verschil tussen Negroni en Negroni Sbagliato

Het verschil tussen een klassieke Negroni en een Negroni Sbagliato uit Milaan is dat de Sbagliato beter doordrinkbaar is.

Met mousserende wijn in plaats van gin is de drank frisser en zeker minder alcoholisch. De Negroni Sbagliato is een drankje dat ook lekker is op warme zomerdagen. De gebruikte mousserende wijn is meestal Prosecco. The Negroni Sbagliato moet erg sprankelend zijn. Fizziness is een zeer belangrijk aspect van deze drankje.

Ook bekend als Negroni Spritz in Nederland

The Negroni Sbagliato is zeer bekend in het buitenland. Buiten Italië noemen sommigen hetg "Mistaken Negroni" of "Wrong Negroni". In Nederland wordt het bijvoorbeeld ook Negroni Spritz genoemd. In Italië is het gewoon bekend als Sbagliato.

Negroni Sbagliato recept (of Negroni Spritz)


4.8
(20) beoordelingen

Geboren uit een gelukkige fout, is het recept voor Negroni Sbagliato identiek aan dat van de klassieke Negroni, met mousserende wijn in plaats van gin.

De Negroni Sbagliato bereiden is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar de drie ingrediënten in gelijke hoeveelheden te mengen.


 • 👩‍🍳 5 min. bereiden
 • 👍 Erg makkelijk
 • 🥴 Gegarandeerd resultaat

Ingrediënten voor 1 Negroni Sbagliato

 • Ijsblokjes
 • Mousserende wijn 3cl (1 deel)
 • Bitter Campari 3cl (1 deel)
 • Vermouth Rosso 3cl (1 deel)
 • Schijfje sinaasappel 1
De ingrediënten van Negroni Sbagliato cocktail

De ingrediënten moeten van goede kwaliteit zijn: dit is het belangrijkste aspect dat het verschil maakt tussen een slechte drank en een uitstekende.
Kies voor een mousserende kwaliteitswijn en een originele Campari bitter en een goede rode vermout. Zoals in het originele Negroni-recept.

Zorg ervoor dat je voorzichtig mengt, zonder haast.

Om je aperitief zo goed mogelijk te mixen, raden we aan om een cocktail lepel te gebruiken: de speciale menglepel met lange steel. Kies voor een roestvrijstalen cocktail lepel van goede kwaliteit: het is een handige aankoop want je gaat hem zeker gebruiken voor de bereiding van andere cocktails.

Bereiding

 1. Neem een tumbler glas. Hetzelfde type glas dat wordt gebruikt voor de Negroni

  negroni glas
 2. Giet er wat ijsblokjes in

  negroni ijsblokjes

 3. Prosecco toevoegen (3cl)


  Een fles Prosecco Canti
  Prosecco Canti, een van de bekendste merken buiten Italië

 4. Voeg Rode Vermout (3cl) toe

  negroni sbagliato rode vermout voegen

 5. Voeg Campari Bitter toe (3cl)

  Meng de ingrediënten voorzichtig met een cocktaillepel.


 6. Voeg een schijfje sinaasappel toe.

  Net als bij de originele Negroni moet bij de bereiding van de Negroni Sbagliato ook een schijfje sinaasappel worden toegevoegd.


 7. Je Negroni Sbagliato is klaar

  Negroni Sbagliato recept
  Een Negroni Sbagliato drankje. Bron

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse aperitieven te maken!

Geniet van je Negroni! 😄🍹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.