Gin, bitter Campari en rode vermout, jsblokjes en een schijfje sinaasappel. De Negroni is het aperitiefdrankje geboren in Florence en symbool van het happy hour van Milaan. Wij maken het volgens het originele recept.
«Een Americano met Gin in plaats van water», zoals Graaf Negroni begin 20e eeuw vroeg in café Casoni in Florence. De modieuze Americano van Graaf Negroni werd eerst populair in Florence en vervolgens in heel Italië, onder de naam van de maker. Vooral in het noorden, in Milaan, wordt de Negroni beschouwd als het aperitief bij uitstek, het meest gedronken tijdens de happy hour.
Als je hem geproefd hebt, weet je misschien wel de reden van zijn populariteit: de intens bittere smaak en het hoge alcoholgehalte maken het als het ware tot een sterke ervaring. De bittere smaak is niet voor iedereen geschikt en is intenser dan die van een Americano. En het is niet ongebruikelijk dat degenen die het voor de eerste keer proeven, niet meteen enthousiast zijn.
Sinds je het water vervangt door gin stijgt het alcoholgehalte flink: de Negroni van het originele recept bevat tussen de 25% en 30% alcohol. Desondanks wordt het beschouwd als een aperitief en daarom gedronken voor het diner.
Op deze pagina bereiden we het stap voor stap 🥴.
👉 In Milaan is een lichtere versie populair, de Negroni Sbagliato, met Champagne in plaats van Gin. En dus halverwege tussen een Negroni en een Americano.
De Sbagliato is net zo beroemd en representatief voor Milaan als Negroni. Wij hebben het ook gemaakt.
Om een Negroni op de traditionele manier te maken, gieten we de ingrediënten in gelijke verhoudingen: een deel Gin, een deel rode vermout en een deel Bitter Campari. In deze exacte volgorde.
Ingrediënten
3 Ijsblokjes
Gin 3cl (1 deel)
Bitter Campari 3cl (1 deel)
Rode Vermout 3cl (1 deel)
1 Schijfje sinaasappel
Welke gin
We gebruiken een Gin die goed past bij de kruidige smaak van Campari en die de smaak versterkt.
Een klassieke Gin voor Negroni is de London Dry, of een andere sort Gin met een kruidige of citrus nasmaak.
Welke vermout
Wij gebruiken Martini rosso, maar de originele vermout van de Negroni zou de Carpano zijn. Carpano kost meer dan Martini, en het is een ander historisch merk vermout uit Turijn met twee eeuwen geschiedenis.
Het glas
De Negroni die de graaf aan het begin van de 20e eeuw dronk, werd bereid in een klein glaasje.
Tegenwoordig wordt de Negroni in de bars van Milaan traditioneel geserveerd in een groot, misschien wel hoog, tumblerglas dat zowel de ijsblokjes als de drank bevat.
Bereiding
Eerst de ijsblokjes
Doe drie ijsblokjes in het glas. Zo koelt de drank af terwijl we de ingrediënten erin gieten.
Giet de Gin
De Gin moet eerst worden gegoten, over de ijsblokjes. Giet in totaal één deel op drie, en dus een derde van de drank.
Voeg de Vermout toe
Giet de rode vermout in dezelfde hoeveelheid over de Gin.
De twee vloeistoffen vermengen zich en de drank wordt helderrood.
Giet de Campari
Giet tenslotte de Campari erbij, ook één deel op drie. De drank krijgt zijn dieprode kleur, typisch voor de Negroni.
Mengen
Roer de drank kort door met een barlepel of een lepel met lange steel.
Een schijfje sinaasappel
Voeg als laatste een schijfje sinaasappel toe, zoals bij alle Italiaanse bitter aperitiefdranken. Je hoeft het sap niet uit te persen.
Serveren
Ondanks het hoge alcoholgehalte wordt de Negroni in Milaan tijdens het happy hour gedronken, en dus vóór het diner, rond 19.00 uur in Noord-Italië.
Het happy hour in Milaan is de formule waarbij het drankje iets meer kost, maar de bar biedt overvloedige hapjes (🔊stuzzichini in het Italiaans) om ervoor te zorgen dat klanten langer blijven.
De naam van de cocktail Negroni komt van de maker: Graaf Camillo Negroni.
Het drankje dat de naam van de graaf draagt, ontstond in de jaren 1910 in Florence.
Graaf Negroni, teruggekeerd van een reis naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, vraagt barman Fosco Scarselli in café Casoni om een - toen al bekende - Americano-cocktail met Gin in plaats van bruisend water. De graaf hield van sterke smaken.
De andere klanten van de bar waren er enthousiast over, waardoor de bekendheid van het drankje tot op de dag van vandaag voortduurt.
Het is een van de meest populaire Italiaanse drankjes in het buitenland, ook het onderwerp van boeken en films.
Zoals de barman Luca Picchi in zijn boek «Sulle tracce del Conte» («In de voetsporen van de graaf» schrijft, werd de Negroni-cocktail al in 1939 geserveerd in Cuba, in La Floridita, de beroemde bar van Hemingway.
De varianten van Negroni
Afhankelijk van je smaak kun je ook een Negroni maken door de Gin te vervangen door drankjes met een vergelijkbaar alcoholgehalte.
De Negroni gemaakt met wodka heet Negroski. Vervang wodka in dezelfde hoeveelheid als Gin.
Gemaakt met witte rum, heet de drank Bencini.
In Milaan is de meest populaire variant echter de Negroni Sbagliato, populair gemaakt door de Bar Basso in de jaren zestig.
Om de Sbagliato («verkeerde») te bereiden, vervang de Gin door mousserende wijn. Dit maakt het lichter en brengt het qua smaak dichter bij Spritz.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.