Hugo is een Italiaanse cocktail gemaakt met Prosecco, vlierbloesemsiroop, bruisend water, limoen en muntblaadjes. De bereiding is als die van een Spritz. Wij maken het originele recept uit de bergen van Trentino - Zuid Tirol
Hugo is een relatief recente cocktail, geboren begin jaren 2000 in de nasleep van het succes van de Spritz.
Ook in Noord-Italië, maar dan op een andere locatie: niet in de universiteitssteden Veneto, zoals Spritz, maar in de bergen van Trentino, waar ik ben opgegroeid en waar het traditie is om thuis drankjes te maken met vlierbloesem.
Het is ook bekend als Hugo Spritz. Omdat hij de basis van Prosecco en bruisend water deelt met de Spritz, maar in plaats van Aperol of Campari, bevat hij vlierbloesemsiroop, oftewel citroenmelisse in de Zuid Tirol variant.
De smaak heeft dus niets met de Spritz te maken, er zit namelijk geen bitter in, dat is in de Hugo vervangen door een alcoholvrije siroop.
De meest populaire versie in Italiaanse bars is die met vlierbloesemsiroop, die je hier in Nederland ook makkelijk kunt vinden.
Op deze pagina bereiden we het stap voor stap 👍
De eerste keer dat ik een Hugo proefde was ik een beetje teleurgesteld, omdat de barman te weinig siroop en een klein muntblaadje had toegevoegd.
Het drankje dat we thuis maken is echter veel lekkerder, omdat we niet bezuinigen op de ingrediënten, uiteraard zonder de hoeveelheden van het originele recept te veranderen.
Het alcoholgehalte
Een Hugo is minder alcoholisch dan een Spritz, omdat je het bitter van Aperol vervangt door alcoholvrije siroop. En dus komt de alcohol in Hugo uitsluitend uit Prosecco, die wordt verdund door de andere ingrediënten.
De Hugo van het originele recept heeft een alcoholgehalte van rond 8%.
Ingrediënten
3 ijsblokjes
Prosecco 8cl (2 delen)
Vlierbloesemsiroop 4cl (1 deel)
Bruisend water 8cl (2 delen)
Een schijfje limoen
Een paar muntbladeren
De verhoudingen tussen de ingrediënten zijn 2:2:1.
Twee delen Prosecco, één deel siroop en twee delen bruisend water, in die volgorde over de ijsblokjes gegoten. Daarna voegen we de limoen en de munt toe en serveren.
Het glas
We gebruiken hetzelfde soort glas als de Spritz, een groot wijnglas waar zowel de ijsblokjes als het drankje in passen.
Bereiding
Allereerst de ijsblokjes
Giet 3 ijsblokjes, waarover we de drank gieten, die afkoelt terwijl we hem bereiden.
Giet de Prosecco
Giet de Prosecco over de ijsblokjes. De hoeveelheid Prosecco is twee delen van de vijf in totaal.
Vul het glas dus tot iets minder dan de helft van de drank.
👉 Als alternatief voor Prosecco kun je ook een andere soort witte wijn gebruiken, bij voorkeur mousserend.
Voeg de siroop toe
Giet de vlierbloesemsiroop over de Prosecco. In totaal één deel op de vijf.
Voeg iets meer toe voor een zoetere drank.
Giet de bruisend water
Voeg twee delen bruiswater toe.
Ook De hoeveelheid water is groter dan wat je in een Spritz giet, en maakt de Hugo een lichtere drank.
Mengen
Meng grondig met een lepel met een lange steel, of een barlepel als je die hebt. De bubbels uit de Prosecco en het bruiswater maken het mixen makkelijker.
Voeg munt en limoen toe
Voeg een paar schijfjes limoen en een paar muntblaadjes toe. Zonder te overdrijven natuurlijk, want het is geen mojito.
Serveren
Nadat je hem hebt bereid, serveer de Hugo zonder te wachten, met mooie sprankelende bubbels.
In Italië drinken we het als aperitivo: vlak voor het avondeten. In Nederland en Italië dineren mensen meestal op verschillende tijden; in Noord-Italië, waar een grote traditie van het aperitief bestaat, is de tijd dat Hugo dronken is zeven uur 's avonds.
Zowel aan de bar als thuis is een Hugo lekkerder met hapjes.
Er zijn twee versies over de oorsprong van de Hugo: sommigen zeggen dat het werd geboren in Vintzgouw (Val Venosta, Zuid-Tirol); anderen dat hij werd geboren in Val di Fassa (Trentino).
Met vlierbloesem uit Trentino
Vlierbloesem wordt in het late voorjaar in heel Trentino geoogst. Door de bloemen te macereren met water, citroen en suiker wordt vlierbloesemsiroop verkregen, die wordt gebruikt om dorstlessende alcoholvrije dranken te maken, net als onze Hugo.
Sinds de jaren 90 wordt de drank op basis van prosecco en vlierbloesemsiroop geserveerd in de berghut Rifugio Contrin in Canazei, in Val di Fassa.
Filippo Debertol, zoon van de manager van de berghut, registreert in 2011 het merk Hugo Spritz en verkoopt het al gebotteld in Italië en in het buitenland.
Met citroenmelissesiroop uit Zuid-Tirol
Een alternatieve versie is degene die oorspronkelijk in bar Sanzeno, in Val Venosta, werd gemaakt.
In 2005 creëerde de barman Roland Gruber een alternatief voor spritz, zonder Aperol en met citroenmelissesiroop.
Op deze manier gemaakt is de Hugo uitzonderlijk, maar citroenmelissesiroop is helaas niet zo gemakkelijk te vinden; en daarom is de andere versie het populairst.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.