Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2022

Hugo 🍹 Het originele recept van de Italiaanse cocktail

Hugo is een Italiaanse cocktail gemaakt met Prosecco, vlierbloesemsiroop, bruisend water en muntblaadjes. Het is een sprankelend en jong drankje: uitgevonden in de vroege jaren 2000 in de bergen van Trentino - Zuid Tirol, werd het al snel een populair alternatief voor Spritz. We delen het originele recept.

Een Hugo drank

In de collectieve verbeelding van de afgelopen jaren wordt Hugo drank geassocieerd met Spritz.

Als je tijdens het aperitief in een Italiaanse bar zit, zie je op de tafels naast de traditionele oranje of rode cocktails (Spritz, Negroni en Negroni Sbagliato) ook een drankje dat op een mojito lijken, met ijsblokjes maar minder muntblaadjes en geserveerd in wijnglazen zoals die van Spritz.

Spritz is echter een cocktail die vooral de laatste jaren beroemd en populair is geworden in de wereld; Hugo maakte gebruik van de populariteit van de Spritz om zijn succes te herhalen.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als je spelfouten vindt. 🙂


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe vraag je om een Hugo in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Aperitivo Aperitief
🔊 Fiori di sambuco Vlierbloesem
🔊 Sciroppo Siroop
🔊 Un Hugo, per favore Een Hugo, alsjeblieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Hoe smaakt Hugo in vergelijking met Spritz?

Zowel Spritz als Hugo zijn cocktails op basis van Prosecco, het hoofdingrediënt. Beide worden geserveerd in wijnglazen met ijsblokjes; beide zijn aperitieven en je drinkt ze in dezelfde context: meestal voor het avondeten.

  • Spritz heeft een bitterzoete smaak, kenmerkend voor de spijsverteringsfunctie van Aperol; het is populair geworden op de pleinen van de universiteiten van Veneto, vooral Padua en Venetië.

    Waarom weet ik het? Ik was in Padua in de jaren 90, toen ze Spritz alleen daar kenden.

  • Hugo werd geboren in een heel andere context.
    Hugo heeft een zoete en niet bittere smaak: in plaats van Aperol bevat het vlierbloesemsiroop, wat typisch is uit Trentino omdat vlierbloesem in de bergen groeit.

    Hugo herinnert aan de smaak uit de berghutten, valleien en bergen van de Italiaanse regio Trentino - Zuid Tirol (Trentino - Alto Adige in het Italiaans).

    Vlierbloesemsiroop met de toevoeging van enkele muntblaadjes maken het een fris en zomers drankje, gewaardeerd om zijn lage alcoholgehalte.

Hugo is dus een concurrent van de Spritz, die echter een heel andere smaak heeft. Ik, die deze pagina schrijf, ben dol op zowel Spritz als Hugo.
Spritz omdat ik het op de universiteit ontdekte. Hugo daarentegen is ontstaan in de regio waar ik vandaan kom, Trentino - Zuid Tirol.

Val di Funes in Trentino
Val di Funes in Trentino Foto: Wikipedia IT

Trentino is een Italiaanse provincie die je bezoekt als je van de natuur houdt: het biedt groene bergen en het Gardameer, en is beroemd om zijn skipistes. Had ik al genoemd het uitstekende eten, wijnen en kazen van Trentino?


Oorsprong van Hugo drankje

Het succes en de verspreiding van Hugo cocktail waren plotseling. De drank is eind jaren 90 en begin jaren 2000 ontstaan: Hugo heeft een zeer recente geschiedenis.

Desondanks zijn er twee versies van de uitvinding van Hugo: sommigen zeggen dat het werd geboren in Vintzgouw (Val Venosta), in provincie Zuid-Tirol; anderen dat hij werd geboren in Val di Fassa, in provincie Trentino.

De geschiedenis van Hugo weerspiegelt dan ook de rivaliteit tussen de twee delen van mijn regio, Trentino (het meest zuidelijke deel, met groene bergen en Gardameer) en Zuid-Tirol, met besneeuwde bergen en waar de bevolking een lokale variant van het Duits spreekt.


Hugo drank uitgevonden in Zuid-Tirol door barman Roland Gruber

De eerste versie: Hugo cocktail vindt zijn oorsprong in Sanzeno-bar in het dorp Naturno, in Vintzgouw (Val Venosta), Zuid-Tirol.

In 2005 creëerde de barman Roland Gruber een alternatief voor spritz, zonder Aperol en met een typische smaak uit Zuid-Tirol.

Hugo is geliefd bij klanten en van hieruit grijpt het door in de hele regio.
Deze versie wordt ondersteund door twee artikelen gepubliceerd op de Mixology en Der Spiegel websites.

Volgens deze versie is de naam Hugo willekeurig gekozen.


Hugo is uitgevonden in een berghut in Val di Fassa

De tweede versie: sinds de jaren 90 wordt de drank op basis van prosecco en vlierbloesemsiroop geserveerd in de berghut Rifugio Contrin in Canazei, in Val di Fassa.

Filippo Debertol, zoon van de manager van de berghut, registreert in 2011 het merk Hugo Spritz en verkoopt het al gebotteld in Italië en in het buitenland.

Rifugio Contrin berghut
Rifugio Contrin berghut in Canazei, waar Hugo werd geboren Foto: Maurizio Ceol

De populariteit van Hugo-cocktail is enorm gegroeid: aanvankelijk verspreidde het zich naar het noordoosten van Italië, Oostenrijk en Duitsland.
Tegenwoordig wordt Hugo Spritz ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten.


Hugo cocktail en Hugo spritz maken: Italiaans recept


4.9
(5) beoordelingen

Het meest populaire recept van Hugo cocktail bevat vlierbloesemsiroop. Dit is ook de Trentino-versie van de drank, uit Val di Fassa.

Vlierbloesem wordt in het late voorjaar in heel Trentino geoogst. Door de bloemen te macereren met water, citroen en suiker wordt vlierbloesemsiroop verkregen, die wordt gebruikt om dorstlessende alcoholvrije dranken te maken.

Het recept uit Zuid Tirol daarentegen bevat citroenmelissesiroop; en ook een grotere hoeveelheid Prosecco.

Hugo's recept met vlierbloesemsiroop is populairder ook omdat dit ingrediënt makkelijker te vinden is. Maar Hugo's recept met citroenmelissesiroop is zeker heel interessant. Wij bieden je beide.

Het alcoholgehalte van Hugo

Prosecco is het hoofdingrediënt van de Hugo drank. Hugo van het originele recept heeft een alcoholpercentage van 8 graden.


  • 👩‍👩‍👧 1 persoon
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 5 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat


Hugo Cocktail: recept met citroenmelissesiroop

Dit is de originele Hugo recept van Roland Gruber, gepubliceerd door de website Mixology.eu. Vandaag is de webpagina beschikbaar via het Internet Archive

Ingrediënten voor 1 Hugo

  • Prosecco 15cl
  • Citroenmelissesiroop 2cl
  • Koolzuurhoudend water een scheutje
  • Muntbladeren
  • Limoen een schijfje

Hugo spritz: recept met vlierbloesemsiroop

Hugo's recept met vlierbloesemsiroop is het populairst, en het is ook het recept dat ze aan de bar serveren.

Ingrediënten voor 1 Hugo

  • Prosecco 8cl
  • Koolzuurhoudend water 8cl
  • Vlierbloesemsiroop 4cl
  • Muntbladeren

Ingrediënten voor hugo


Wat is het verschil tussen Hugo Cocktail en Hugo Spritz?

Hierboven hebben we het originele recept van Roland Gruber Hugo Cocktail genoemd, terwijl het recept uit Trentino Hugo spritz. Behalve het soort siroop, verandert ook de hoeveelheid prosecco.

  • Prosecco overheerst in Hugo cocktail; er gaat alleen een scheutje bruisend water.

  • In de spritz versie daarentegen is de verhouding tussen prosecco, bruiswater en siroop 2: 2: 1.


Bereiding

  1. Neem een tumbler glas of een wijnglas
  2. Giet eerst de ijsblokjes erin
    spritz ijsblokjes
    Bron: Aperol Spritz UK
  3. Giet vervolgens de Prosecco
    prosecco voegen
  4. Voeg de siroop toe

    Vlierbloesemsiroop voor de Hugo versie uit Trentino, of citroenmelissesiroop in de versie van Ronald Gruber.

  5. Langzaam roeren

    Roer voorzichtig met een lepel met lange steel zodat de drank geen gas verliest.

    Hugo drank - Italiaans recept


  6. Voeg munt en limoen toe

    Voeg een paar muntblaadjes toe (niet te veel: het is geen mojito) en een schijfje limoen.


Een Hugo drank met witte perziken en prosecco
Een Hugo drankje met prosecco en vlierbloesemsiroop. Foto: Ralf Roletschek


Hugo drankje serveren

Hugo wordt geserveerd als een Spritz: met een paar ijsblokjes in een wijnglas of een Spritz-glas (dat een eigen, door Aperol ontworpen vorm heeft).

In Italië drinken ze Hugo bij het aperitief: vlak voor het avondeten. In Nederland en Italië dineren mensen meestal op verschillende tijden; in Noord-Italië, waar een grote traditie van het aperitief bestaat, is de tijd dat Hugo dronken is zeven uur 's avonds.

Zowel aan de bar als thuis bedient Hugo zichzelf met hapjes.

Een toast maken met een Hugo Cocktail

Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse drankjes te maken!

Geniet van je Hugo uit Trentino - Zuid Tirol! 😄🍹

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!