Laatst bijgewerkt op 22 december 2023

Limoncello Spritz 🍹 Italiaanse cocktail met Prosecco

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Limoncello Spritz is een nieuwe Italiaanse cocktail met een uniek kenmerk, omdat het twee tradities uit verschillende plaatsen in Italië combineert: Prosecco uit Veneto met Limoncello van de Amalfikust. We delen het originele recept.

Een Limoncello Spritz drank
Een Limoncello Spritz drankje Foto: Hans Ott

De naam Limoncello Spritz suggereert iets typisch Italiaans: de combinatie van twee traditionele drankjes, Spritz en Limoncello. Maar Limoncello Spritz is een nieuw drankje, dat de laatste jaren steeds populairder wordt.

En het is een bijzondere cocktail omdat het twee regio's aan weerszijden van het Italiaanse schiereiland verenigt: Veneto, de noordelijke regio waar Spritz werd geboren, en de thuisbasis van Prosecco; en Campanië, met Napels, Sorrento en de kust van Amalfi, waar de originele Italiaanse limoncello wordt geproduceerd.


Limoncello

Limoncello is een van de meest geliefde en gewaardeerde Italiaanse producten. De bekendste Limoncello wordt gemaakt in Sorrento en aan de Amalfikust, dankzij de bijzondere, smaakvolle citroenen die daar groeien.

De citroensoort uit de Amalfikust heet Sfusato Amalfitano en heeft de Europese erkenning van product met Beschermde Geografische Aanduiding (I.G.P.) ontvangen.

Een zelfgemaakt limoncello
Limoncello maken is makkelijk en leuk Foto: Veganbaking

Op Alle Italiaanse deelden we het recept voor de "wetenschappelijke" limoncello van chemicus en wetenschapsschrijver Dario Bressanini: in slechts 3 dagen een perfecte limoncello maken. Als je citroenen van goede kwaliteit vindt, is het gemakkelijk om thuis limoncello te maken en geeft het veel voldoening.


Spritz

Spritz maakt deel uit van de cultuur van Noord-Italië en is verbonden met de manier van leven en gewoonten van de regio Veneto. Het is gemaakt met twee drankjes geboren in Veneto: Aperol uit Padua en Select uit Venetië.
Verder is Spritz succesvol dankzij de universiteiten: in Padua, Venetië en Treviso verzamelen de studenten zich op het plein voor het Spritz-ritueel.

Aperol Spritz
Spritz wordt traditioneel gemaakt met Aperol Foto: bron

Spritz heeft de afgelopen jaren de Italiaanse landsgrenzen overschreden en verspreidt zich geleidelijk over de hele wereld; mede dankzij een indrukwekkende marketingcampagne van Aperol.

Na het succes van Aperol Spritz werden vele andere cocktails geboren, die meestal als "vergelijkbaar" met spritz worden beschouwd: Hugo, geboren in regio Trentino - Zuid Tirol en die smaakt naar vlierbloesemsiroop; en Limoncello Spritz waar we het op deze pagina over hebben.Limoncello Spritz: Italiaans recept met munt en gember


4.8
(12) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 1 persoon
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 5 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

De twee versies van het Limoncello Spritz recept, die van Anastasio / Valle dei Mulini en die van Bottega, hebben maar één verschil: munt in plaats van gember. De andere ingrediënten, bruisend water, Prosecco en doseringen veranderen niet.

Alle recepten die je online vindt, bevatten alleen munt; naar onze mening voegt de toevoeging van gember echter een vleugje frisheid toe aan de limoncello spritz.


Ingrediënten voor 1 Limoncello Spritz

 • Prosecco 9cl
 • Limoncello 6cl
 • Bruisend water 3cl
 • Citroen een schijfje
 • Gember (optioneel)
 • Muntbladeren (optioneel)

Ingrediënten voor limoncello-spritz

De ingrediënten van limoncello spritz zijn in verhouding 3:2:1: 3 delen Prosecco, 2 delen Limonello, 1 deel goed koolzuurhoudend water als SPA rood.
Met deze verhoudingen is het gemakkelijk om een kan limoncello spritz te bereiden, voor een speciale gelegenheid of gewoon voor een zomerse middag met vrienden.


Bereiding

 1. Vul een wijnglas met ijsblokjes

  Meestal maak je Limoncello Spritz in een wijnglas of tumblerglas.

  Doe wat ijsblokjes: vijf of zes, je hoeft het glas niet te vullen.

  Limoncello Spritz - Prosecco gieten
 2. Giet de ingrediënten erin

  Eerst Prosecco (3 delen), dan limoncello (2 delen), als laatste bruiswater (1 deel).

 3. Roer langzaam

  Roer langzaam om te voorkomen dat de drank gas verliest.

 4. Voeg citroen toe, en eventueel munt en gember

  Voeg net als bij de Spritz een schijfje sinaasappel toe, als je de Limoncello Spritz maakt, voeg dan een schijfje citroen toe.

  Optioneel kun je ook een paar muntblaadjes toevoegen; je kunt ook experimenteren met een paar plakjes gember, zoals in het recept van Antonio Anastasio. Of je kunt beide toevoegen, zowel gehakt als gember. Hoeveelheden zijn natuurlijk naar wens.

 5. Je Limoncello Spritz is klaar

  Een vers alternatief voor de klassieke Aperol Spritz.Italiaans leren 🇮🇹

Hoe vraag je om een Limoncello Spritz in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Aperitivo Aperitief
🔊 Limone Citroen
🔊 Zenzero Gember
🔊 Un Limoncello Spritz per favore Een Limoncello Spritz alsjeblieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Herkomst van Limoncello Spritz

De eerste keer dat we over Limoncello Spritz hoorden was 2019: de zomer waarin het echt populair werd, en het drankje was ook in het buitenland bekend.

Limoncello Spritz is een zeer jonge cocktail, geboren in de jaren 2010; evenals voor een ander recent drankje, Hugo, zijn er ook twee versies van de oorsprong van Limoncello Spritz.


 • Lemon Spritz door barman Antonio Anastasio

  Limoncello Spritz werd populair na het evenement TTG Incontri dat in 2016 in Rimini werd gehouden, een B2B beurs gewijd aan toerisme in Italië. Op de beurs was de bekende citroenproducent uit de Amalfikust Valle dei Mulini aanwezig met een stand, waar de barman Antonio Anastasio een cocktail maakte genaamd Lemon Spritz.

  Het drankje was meteen een succes, zoals blijkt uit een video van het evenement: er wordt gezegd dat Anastasio en zijn collega's tijdens de beursdagen meer dan 1500 Citroen Spritz hebben gemaakt.

  De ingrediënten van Anastasio's Limoncello Spritz zijn limoncello, prosecco, seltz en gember.

  Limoncello Spritz begon zich daarom in de zomer van 2016 te verspreiden in de bars, restaurants en toeristische plaatsen van regio Emilia Romagna.


 • Lemon Spritz van Bottega: prosecco en limoncino

  Sinds 2012 wordt er echter een drankje verkocht door Bottega, een likeurproducent uit Veneto, gemaakt met dezelfde ingrediënten: limoncello en prosecco.

  Het bedrijf Bottega produceert zowel Prosecco als Limoncello. Het is een bijzondere limoncello, gemaakt met de beroemde grappa uit Veneto, die een unieke smaak aan de drank geeft. Maar de citroenen komen uit Sicilië en daarom is het een Limoncino die twee smaken vermengt die totaal verschillende oorsprong hebben.

  Limoncello Spritz van Bottega
  Het bedrijf Bottega produceert sinds 2012 Lemon Spritz

  Het recept van Bottega's Limoncello Spritz bevat bijna dezelfde ingrediënten als het recept van Anastasio: er is een verschil dat munt is in plaats van gember.

  Limoncello of limoncino?

  Als bedrijf in Noord-Italië verkoopt Bottega "Limoncino", geen limoncello. Hier hebben we het verschil tussen limoncello en limoncino uitgelegd.
  Kortom, komen limoncello en limoncino uit verschillende gebieden. Terwijl limoncello uit Zuid-Italië komt, met name Campania en Sicilië, wordt limoncino gemaakt met citroenen uit Ligurië. De gebruikte grondstoffen veranderen daardoor.

  In het geval van Limoncino Bottega is het verschil vooral taalkundig: het wordt limoncino genoemd omdat het de naam is van deze drank die in Noord-Italië wordt gebruikt, terwijl het in het zuiden gebruikelijker is om Limoncello te zeggen. "Limoncello" meer in het buitenland gebruikt (hier in Nederland kent iedereen het als Limoncello) omdat IGP citroenen afkomstig zijn uit de regio's Zuid-Italië, Campania en Sicilië.


Limoncello Spritz cocktail serveren

De verhoudingen van ingrediënten 3: 2: 1 zijn handig als je een kan Limoncello Spritz maakt voor een feestje. Het is essentieel om het drankje lekker koud te serveren, dus je moet hem in de koelkast bewaren. Kies een bak die geen lucht doorlaat zodat de cocktail geen gas verliest.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse drankjes te maken!

Geniet van je Limoncello Spritz! 🍋🍹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.