Laatst bijgewerkt op 1 april 2024

Bellini 🍹 Italiaans drankje met Prosecco en perzik

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Bellini is een Italiaanse cocktail gemaakt met prosecco en perziksap. We delen het originele recept, gemaakt door Giuseppe Cipriani in Harry's Bar in Venetië.

Een Bellini in Harry's Bar in Venetië
Een Bellini in Harry's Bar in Venetië Foto: Wikipedia IT

«Op een zomer mixte ik het sap van verse perziken met een goede Prosecco di Conegliano. Alle klanten vonden het drankje erg lekker. Omdat het het jaar van Giambellino's tentoonstelling was, noemde ik hem Bellini. Het is een klassieker geworden». (Onze vertaling)

— Giuseppe Cipriani - L’angolo dell’Harry’s Bar, Rizzoli 1978. Boek niet beschikbaar in het Nederlands.

Dit zijn de woorden van Giuseppe Cipriani, hoofdbarman bij de mythologische Harry's Bar in Venetië.

In een paar woorden legt het uit hoe en waar het Bellini drankje is geboren, waarom het zo wordt genoemd (Giambellino is de bijnaam van de Italiaanse schilder Giovanni Bellini), en wanneer je drink het: in de zomer, waarom het een verfrissende cocktail is en waarom het het sap bevat van vers, geperst en niet gehakt perziken.Italiaans leren 🇮🇹

Hoe vraag je om een Bellini in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Bellini Bellini
🔊 Pesca Perzik
🔊 Succo di pesca Perziksap
🔊 Un Bellini, per favore Een Bellini, alsjeblieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Wat is Bellini en hoe smaakt het?

Omdat het met prosecco is gemaakt, is Bellini een sprankelende cocktail. Het is ook een van de beroemdste Italiaanse dranken in het buitenland, dankzij de reputatie die de prestigieuze klanten van Harry's Bar eraan hebben gegeven.

Tegenwoordig vind je Bellini drank in vele versies. Veel afbeeldingen op internet tonen Bellini bijvoorbeeld als een feloranje cocktail - alsof deze is gemaakt met sinaasappelsap, of abrikozensap, of met gele perzik.

Het is dus gemakkelijker te begrijpen waarom deze cocktail Bellini wordt genoemd: de kleur van de originele drank is vergelijkbaar met de kleuren die door de Italiaanse schilder Bellini werden gebruikt.


Giovanni Bellini, Italiaanse schilder

Giovanni Bellini was een Italiaanse schilder die leefde tussen 1432 en 1516.
Tot zijn belangrijkste werken behoren het Altaarstuk van San Zaccaria (Pala di san Zaccaria) in Venetië en de Heilige Allegorie (Sacra Allegoria) in Galleria degli Uffizi in Florence.

Giovanni Bellini - Allegorie van het vagevuur
Allegorie van het vagevuur Foto: Giovanni Bellini

Dan is er Martini Bellini, een ander drankje: gearomatiseerde mousserende wijn, geadverteerd om in een ander glas te drinken, geen fluit maar een wijnglas, met toevoeging van ijsblokjes.


Bellini maken: het originele recept van de Italiaanse drank


4.8
(17) beoordelingen

Het originele recept van de Bellini-drank bevat twee hoofdingrediënten, prosecco en pulp van witte perzik. Plus een optioneel ingrediënt, frambozensap om kleur aan de drank toe te voegen.

Hoe drink je Bellini?

Perzik is een vrucht die in het late voorjaar rijpt. Volgens het originele recept moet je vers perziksap gebruiken.
Bellini zelf is een zomerdrankje, het past in de sfeer van cocktailparty's en buitenceremonies. Bellini is een perfect drankje voor een elegante setting: het herinnert aan de frisheid en geur van de lente.

Dat gezegd, je kunt Bellini het hele jaar door drinken: gebruik gewoon perziken uit blik of perziksap van goede kwaliteit.


 • 👩‍👩‍👧 1 persoon
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 5 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Ingrediënten voor 1 Bellini

(🔊 Un Bellini)

 • Prosecco 10cl
 • Perzikpulp sap 5cl
 • Frambozenpuree (optioneel) 5ml

Verhouding tussen Bellini ingrediënten

De hoofdingrediënten zijn prosecco en perzikpulp sap. In Bellini is prosecco altijd het dubbele van perziksap: handige informatie voor als je een kan maakt voor een feestje.
Frambozen daarentegen zijn optioneel en gaan alleen in kleine hoeveelheden.

Frambozenpuree

Het originele recept bevat een paar druppels frambozenpuree: fijngehakte frambozen in een blender. Frambozen hebben de functie om kleur te geven aan de originele drank gemaakt met witte perziken.

Als je gele perziken gebruikt, zoals die in het blikje, is de kleur natuurlijk al intens en zijn frambozen niet nodig.


Bereiding

 1. De perziknectar bereiden

  Het succes van je Bellini hangt af van de kwaliteit van het perziksap dat je gebruikt. Je kunt kant-en-klaar perziksap gebruiken of het zelf maken, zoals in het originele recept.

  Welke perziken voor Bellini?

  Het originele recept van Bellini bevat witte perziknectar, geperst en niet gemengd. Natuurlijk is het ideaal om seizoensfruit te gebruiken: maar het is niet altijd makkelijk om lekkere witte perziken te vinden, in Nederland en ook in Italië.

  Als je Bellini wilt maken, ook in de winter en als je geen verse witte perziken kunt vinden, zijn er twee alternatieven:

  • Perziken uit blik. Het zijn gele perziken, maar als ze van goede kwaliteit zijn kun je er een lekkere Bellini van maken.

  • Of kun je een kant-en-klaar perziksap gebruiken, misschien van ambachtelijke productie.

  Deze twee alternatieven zijn niet in het originele recept: ze laten je echter het hele jaar door Bellini drinken.

  Als je het kant-en-klaar koopt, zoek dan naar perziknectar van hoge kwaliteit.

  Als je het zelf maakt, heb je rijpe en sappige perziken nodig; als alternatief kun je perziken uit blik gebruiken, die zelfs in de winter altijd beschikbaar zijn.

  De methode om perziknectar te extraheren:

  • Was de perziken, verwijder de schil en snijd ze in stukjes.

  • Doe de perzikschijfjes in een fijnmazige vergiet

  • Extraheer de perziknectar: pers de perziken uit met een lepel en vang het perziksap op in een kom.

  Een alternatieve methode om perziknectar te extraheren is om een blender te gebruiken:

  • Was en schil de perziken

  • Doe de perzikschijfjes in de blender en hak ze fijn.

  • Filter de perzikpulp met een vergiet om de nectar te extraheren.

  Volgens puristen moet je geen blender gebruiken omdat deze de eigenschappen van het perzikpulp verandert. Gebruik gewoon de methode die je leuk vindt.

 2. Giet de ingrediënten erin

  Giet de ingrediënten van Bellini in een glas, als je er maar één maakt, of in een kan als je er veel maakt. De verhouding perziksap en mousserende wijn is altijd 1:2.

  Ingrediënten voor bellini

  Giet eerst de perziknectar; voeg dan voorzichtig de mousserende wijn toe, tot het glas vol is.


  Welke prosecco voor Bellini?

  Het originele Bellini recept is gemaakt met Prosecco di Valdobbiadene. Maar een andere kwaliteit prosecco is ook prima.

  Je kunt Bellini ook maken met een andere mousserende wijn zoals champagne: de smaak zal echter beslist anders zijn dan het origineel.

  Bellini is een verfrissende en verkwikkende drank: het is belangrijk dat de prosecco goed koud is.


  Welk glas voor Bellini?

  Het traditionele glas waarin je de Bellini serveert is een fluitglas. Het glas moet ook koud zijn.

 3. Langzaam roeren

  Meng de ingrediënten langzaam met een theelepel: het is belangrijk om langzaam te mengen om te voorkomen dat het gas zich verspreidt.

  Sommige recepten stellen voor om de ingrediënten in een shaker te mengen, maar op deze manier kan de drank gemakkelijk gas verliezen.

 4. Serveren

  Serveer Bellini drank erg koud. Bellini is een vleugje klasse voor een elegante ceremonie.

  Een Bellini cocktail
  Eigenlijk is de Italiaanse Bellini drank gemaakt met witte perzik. Het originele recept bevat een paar druppels frambozensap om de kleur te corrigeren, die is zoals in de afbeelding. Foto: J. Phelan

Kun je Bellini alcoholvrij maken?

Alcoholvrije Bellini drank is eenvoudig te maken en wordt op dezelfde manier bereid als klassieke Bellini: vervang de prosecco gewoon door bruisend mineraalwater. Voeg in dit geval naast het frambozensap een paar druppels citroen toe om de drank meer smaak te geven.Het verschil tussen Bellini en Martini Bellini

De naam van de cocktail is Bellini en heeft niets met Martini te maken.
Het bedrijf Martini heeft onlangs een kant en klaar-versie van de Bellini drank gemaakt, die ze "Martini Bellini" noemden. Martini heeft in Nederland zo'n effectief marketing werk gedaan dat velen tegenwoordig denken dat Bellini eigenlijk Martini Bellini heet.

Op het moment van schrijven zegt de site van AH zelfs:

"Martini Bellini is een cocktail die werd uitgevonden in Harry's Bar door Guiseppe Cipriani, ergens tussen 1934 en 1948".

Toen Giuseppe Cipriani de Bellini cocktail uitvond, bestond het Martini bedrijf al: maar er was geen verband tussen de drank uit Harry's Bar en het alcoholische drankenbedrijf.

Dus, waar komt het Bellini drankje vandaan?

Zoals we hebben geschreven, creëerde de barman Giuseppe Cipriani de Bellini-drank in de zomer van 1948 in zijn bar, de legendarische Harry's Bar in Venetië.

Harry's Bar is beroemd omdat het een van de oudste bars in Venetië was (het is nog steeds open): gelegen nabij het centrale Piazza San Marco, werd het op 13 mei 1931 gesticht door Giuseppe Cipriani.


Harry's Bar in Venetië

In haar geschiedenis heeft de bar een prestigieuze klantenkring gehad, van schrijvers, kunstenaars, aristocraten, prinsen en magnaten van over de hele wereld.

Harry's Bar in Venetië
Harry's Bar in Venetië Foto: F. Haslimeier

Onder hen Ernest Hemingway, Truman Capote, Aristotle Onassis, Joe di Maggio, Katherine Hepburn, Gary Cooper, Peggy Guggenheim, Orson Welles, Frank Lloyd Wright - zoals geschreven op de officiële website van de Harry's Bar.

Nancy Reagan, Marella Agnelli en Maria Pia Fanfani dineren in Harry's Bar in Venetië
Nancy Reagan, Marella Agnelli en Maria Pia Fanfani dineren in Harry's Bar in Venetië Foto: M. A. Fackelman

Op de website lees je: De sleutel tot succes van deze kleine bar was service en vrijheid. Waarschijnlijk heeft de locatie ook een beetje geholpen.


Verder had Harry's Bar ook een vestiging in New York: dit droeg bij aan het internationale succes van Bellini drank.

De populariteit van het drankje werd vervolgens vergroot door de verspreiding van Italiaanse restaurants en bars over de hele wereld: hierdoor kun je Bellini cocktail nu in bars over de hele wereld drinken.

Bellini alternatieve versies

Door verschillende soorten mousserende wijn en fruitnectar te combineren, kun je vele smakelijke variaties op de Bellini drank verkrijgen.

Na het succes van Bellini zijn er vier officiële varianten die ook de namen van Italiaanse schilders dragen. Alle versies gebruiken prosecco, verander alleen fruit:

 • Mimosa met sinaasappelsap in plaats van perzik;

 • Puccini met mandarijnensap;

 • Rossini met aardbeienpuree;

 • Tintoretto met granaatappelsap.

Bellini bewaren

Als je veel Bellini maakt voor een feestje, is het een goed idee om dit eerst te doen en af te laten koelen in de koelkast.

Twee tips om Bellini te bewaren:

 • Voeg een paar druppels citroen toe aan het perziksap. Citroen dient als antioxidant en behoudt zijn kleur.

 • Bewaar Bellini in de koelkast in een afgesloten bak, beschermd tegen de lucht. In contact met lucht is de drank niet goed houdbaar, waardoor smaak en versheid verloren gaan.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse drankjes te maken!

Geniet van je Venetiaanse Bellini! 😄🍹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.