Laatst bijgewerkt op 22 december 2023

Americano cocktail 🍹 Recept met Campari

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Americano drankje is een van de oudste Italiaanse cocktails: het combineert Bitter Campari uit Milaan met rode Vermout uit Turijn. We delen het originele recept.

Een Americano drank
Een Americano drank Foto: bron

Het woord Americano in het Italiaans betekent Amerikaans, maar de cocktail is uitgevonden in Italië, net als de drankjes waaruit het bestaat.

De ingrediënten van Americano zijn hoofdzakelijk twee, te schenken in een verhouding van 1:1: Bitter Campari en Rode Vermout. Plus een scheutje sodawater.

Americano heeft tal van afstammelingen: cocktails bestaande uit vermout en bitters, met verschillende variaties. De meest bekende van deze cocktails is Negroni.


Americano cocktail: de vader van Negroni

De uitvinder van Negroni cocktail was Graaf Negroni, die in 1919 in Florence de barman Fosco Scarselli vroeg om "een Americano met een variatie op Gin" te maken. Dit feit getuigt dat Americano drank al in het begin van de 20e eeuw bekend (en gedronken) was in Italië.

Verder lijken de ingrediënten van Americano erg op die van Negroni Sbagliato, de beroemde cocktail uitgevonden in Bar Basso in Milaan.

In Italië worden Americano en Negroni Sbagliato vaak door elkaar gehaald. Ik heb de zin "Americano, maar is dat niet hetzelfde als Negroni?" vaak gehoord in de bar.


Americano is een officiële IBA-cocktail

Americano is officieel opgenomen in de lijst van IBA-cocktails (International Bartenders Association).
IBA Official Cocktails worden door IBA geselecteerd om deel te nemen aan de jaarlijkse World Cocktail Competition (WCC).

Americano cocktail gemaakt met Bitter Campari en Martini Rosso
Foto: bron

Americano cocktail of Americano koffie?

De naam Americano verwijst naar twee Italiaanse culinaire producten: naast Americano cocktail, waar we het op deze pagina over hebben, is er de nog bekendere Americano koffiesoort.

Americano koffie is espresso koffie, of percolator koffie, verdund met kokend water.
Als je een Caffè Americano bestelt in een Italiaanse bar, komt de serveerster je een lungo koffie brengen, een beetje vergelijkbaar met filterkoffie.Italiaans leren 🇮🇹

Hoe vraag je om een Americano in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Americano (letterlijk) Amerikaans
🔊 Aperitivo Aperitief
🔊 Amaro Bitter
🔊 Un Americano per favore Een Americano alsjeblieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Oorsprong van Americano cocktail

Graaf Negroni kende deze drank al in 1919, dus de oorsprong van de Amerikaanse cocktail is ouder.

Een populaire versie is dat Americano is uitgevonden door de oprichter van Bitter Campari, Gaspare Campari. Maar de dingen lijken niet helemaal zo te zijn. Americano cocktail werd al gemaakt vóór het bedrijf Campari: oorspronkelijk werd een andere bittere drank gebruikt.

Het belangrijkste document over de oorsprong van Americano is de monografie "Il Vermouth di Torino", geschreven in 1906 door Arnaldo Strucchi, oenoloog en manager van het likeurmerk Gancia.

Het boek

In het boek schrijft Strucchi over een drankje genaamd Vermouth Bitter, geproduceerd door Amerikaanse bedrijven en geëxporteerd naar Europa. Vermouth Bitter was een mix van vermout en bittere likeur, in Amerika een cocktail genoemd.

Een fragment uit het boek

Het is daarom waarschijnlijk dat Americano cocktail zo wordt genoemd, simpelweg omdat het uit Amerika komt. In Italië sloeg het aan met Bitter Campari als ingrediënt.

Milaan - Turijn, de oude naam van Americano

Naast cocktails uit Amerika is er nog een drankje waar Americano vandaan komt: de Milano-Torino (Milaan-Turijn).

De hoofdingrediënten van Milano-Torino cocktail zijn praktisch hetzelfde als Americano.
In het Milano-Torino recept wordt Punt & Mes, een historische vermout uit Turijn, gebruikt; en Bitter Campari, symbool van Milaan: vandaar de naam.

Een curiositeit: tot 1881 werd Bitter Campari Bitter all'uso di Hollandia, "Nederlands Bitter" genoemd.

Hoe smaakt een Americano cocktail?

Tot nu toe hebben we veel gezegd over de Americano, maar over de smaak hebben we het nog niet gehad.

Zoals met alle cocktails in zijn soort, zoals Negroni, is Americano niet een drankje die iedereen lekker vindt: vooral als je geen fan bent van bittere smaak.

De smaak van Americano cocktail is eigenlijk zoet: maar de verscheidenheid aan kruiden in de vermout en in de Campari dragen bij aan de bittere nasmaak, typisch voor deze familie van cocktails.

Het is een smaak die je met het verstrijken van de tijd meer gaat waarderen; voor ons was het zo, en nu we naar Italië gaan, laten we de kans voor een rode cocktail aperitief niet voorbijgaan.Primo Carnera, de Italiaanse bokser genaamd L'Americano

De cocktail met Bitter Campari en Rode Vermout is ook gekoppeld aan de naam van Primo Carnera, de mythologische (voor ons) Italiaanse bokser uit het begin van de twintigste eeuw.

Op 29 juni 1933 versloeg Primo Carnera John Shirley in Madison Square Garden in New York: hij was de eerste Europese bokser die de titel zwaargewicht in Amerika won. Vanaf hier nam Primo Carnera de naam "L'Americano" aan: zoals de cocktail.

Een foto van de Italiaanse bokser Primo Carnera uit het boek Mio Padre Primo Carnera, uit 2002
Foto: Mio padre Primo Carnera, SEP uitgever, 2002

Afgezien van de naam is er geen link tussen de bokser en de drank; maar het is een historische noot die we wilden delen.


Americano cocktail: het originele recept


4.9
(14) beoordelingen

Wanneer drink je Americano?

Americano is een aperitief, evenals de meer recente Spritz, Bellini, Hugo en Limoncello Spritz.

Het ideale moment om deze cocktails te drinken is vlak voor het avondeten, omdat ze je hongerig maken. Vooral Americano, die een mix is an twee drankjes, beide digestief.

In Italiaanse bars is de tijd voor een aperitief rond 19 uur, maar dit hangt natuurlijk af van de dag van de week en de plaats.

In Italië is het Happy Hour beroemd, wat niet alleen betekent dat de drankjes tijdelijk goedkoper zijn; sommige bars bieden een volledige maaltijd, geserveerd als buffet, om klanten te behouden voor de duur van het diner.


 • 👩‍👩‍👧 1 persoon
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 5 min bereiden
 • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Welk glas voor Americano

Het glas dat geschikt is voor Americano cocktail is een ouderwets glas, laag zoals dat voor de Negroni, gevuld met ijs.

Oorspronkelijk was Amerikaans zonder ijsblokjes

Het originele recept van Americano bevatte geen ijs; we nemen het op in ons recept, want een aperitief on the rocks drinken is veel aangenamer.
Er was vooral een technische beperking: aan het begin van de twintigste eeuw waren de machines voor het produceren en opslaan van ijs nog niet wijdverbreid in Italië.


Ingrediënten voor 1 Americano cocktail

 • Bitter Campari 3cl
 • Rode Vermout 3cl
 • Sodawater Een scheutje
 • Sinaasappel Een schijfje

Ingrediënten voor americano-cocktail

De ingrediënten van Americano zijn in verhouding 1:1: 1 deel Bitter Campari en 1 deel Rode Vermout. Er gaat maar een scheutje water.


Bereiding

 1. Vul een ouderwets glas met ijsblokjes

  Het Americano glas is een laag glas, zoals een tumblerglas. Vul het met ijsblokjes.

  Americano - tumbler glas
 2. Giet de ingrediënten erin

  Eerst Bitter Campari (1 deel), dan Vermouth Rosso (1 deel), als laatste sodawater (een scheutje).

  De hoeveelheid sodawater moet kleiner zijn dan die van de andere ingrediënten: het dient alleen om het glas volledig te vullen.

 3. Roer langzaam

  Roer langzaam om de ingrediënten te combineren.

 4. Voeg de sinaasappel schijf toe

  Als je geen sinaasappel in huis hebt, kun je ook een schijfje citroen gebruiken. Het originele recept bevat echter sinaasappel, wat perfect past bij het aroma van Bitter Campari.

 5. Je Americano is klaar

  Een alternatief voor Negroni Sbagliato, met een smaak die rijk is aan geschiedenis.

Een Americano drank met Bitter Campari en Rode Vermout


Varianten van Americano cocktail

Zoals je hebt gemerkt, lijkt Americano cocktail visueel op Negroni Sbagliato en Negroni.

 • Americano en Negroni cocktails hebben twee van de drie ingrediënten gemeen: Vermout Rosso en Bitter Campari.
  Maar Negroni is een sterkere cocktail omdat het gin bevat in plaats van sodawater. Desondanks wordt Negroni als aperitief beschouwd. Zoals Graaf Negroni aanraadde: drink niet meer dan 10 per dag!

 • Negroni Sbagliato lijkt erg op de Americano: het enige verschil is Prosecco, dat sodawater vervangt. De twee cocktails lijken erg op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald.


Volg onze recepten

Kijk op deze pagina. We verrijken het met onze recepten om de echte Italiaanse drankjes te maken!

Geniet van je Americano! 🍊🍹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.