Laatst bijgewerkt op 26 september 2024

Americano cocktail 🍹

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Rode vermout en bitter Campari in gelijke delen, een scheutje bruisend water, ijsblokjes en een schijfje sinaasappel. Wij maken het typische aperitief uit Noord-Italië

De Americano is een Italiaans aperitiefdrankje die twee klassieke drankjes samenbrengt, de Bitter Campari uit Milaan en de typische rode vermout uit Turijn. Om deze reden stond de cocktail ooit bekend als «Milano-Torino».

Het is een historisch aperitief, al gedronken aan het begin van de 20e eeuw. De naam, wat Amerikaans betekent, duidt op zijn oorsprong uit het buitenland: een mix van bitters en zoete wijn, die in Italië later populair werd met Campari en rode Martini.

De Negroni, een andere zeer populaire Italiaanse cocktail, is ontstaan uit de Americano, met Gin in plaats van bruisend water.
Lichter en vergelijkbaar met de Americano is de Negroni Sbagliato, waarbij je het water vervangt door bruisende wijn.

Op deze pagina bereiden wij stap voor stap een klassieke Americano, met het originele recept.




Italiaans leren 🇮🇹

Hoe vraag je om een Americano in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Americano (letterlijk) Amerikaans
🔊 Aperitivo Aperitief
🔊 Amaro Bitter
🔊 Un Americano per favore Een Americano alsjeblieft

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.


Americano 🍹 Recept met Campari en rode vermout


4.9
(14) beoordelingen

  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 5 min bereiden
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

Oorspronkelijk werd Americano geserveerd zonder ijsblokjes en met slechts een scheutje water. Wij maken de versie die je tegenwoordig in bars drinkt, dat wil zeggen met de ingrediënten in 1:1:1 delen en met ijs.
Op deze manier verkrijgen we een drankje met een alcoholgehalte van ongeveer 15%.


Ingrediënten

  • 3 IJsblokjes
  • Bitter Campari 3cl (1 deel)
  • Rode Vermout 3cl (1 deel)
  • Sodawater 3 cl (1 deel)
  • Sinaasappel Een schijfje

De ingrediënten voor onze zelfgemaakte Americano cocktail

👉 Wist je dat? Tot 1881 werd Bitter Campari Bitter all'uso di Hollandia, "Nederlands Bitter" genoemd.


Welk glas

Meestal gebruiken we een tumblerglas, laag of hoog.
In de jaren dat ik in Milaan woonde, serveerden de bars tijdens het aperitief regelmatig drankjes zoals Americano en Negroni in hoge glazen, in verhouding tot de prijs.
Ook gebruiken we hem hoog om de ingrediënten van het recept goed te laten zien.


Bereiding

  1. Doe de ijsblokjes

    Doe de ijsblokjes in een tumblerglas, zodat ze het glas en de ingrediënten afkoelen tijdens de bereiding.

  2. Giet de bruisend water

    Giet eerst de bubbels erbij, die helpen bij het mengen van de wijn en de bitters die we later inschenken. Je hoeft dus niet lang te roeren.

    👉 Als je een meer alcoholische drank wilt, kun je gewoon alleen een scheutje bruisend water toevoegen.

  3. Voeg de rode vermout toe

    Giet de rode vermout over het water, één deel: en dus een derde van de drank. De twee vloeistoffen mengen zich vanzelf en de drank wordt lichtrood.

  4. Giet als laatste de Campari erbij

    Als laatste voeg de Campari toe in dezelfde hoeveelheid. Het is dikker dan de rest van de drank, glijdt naar beneden en mengt zich, waardoor de drank de klassieke helderrode kleur krijgt.

  5. Mengen

    Roer kort door met een lepel met lange steel of een barlepel.

  6. Voeg de sinaasappel schijf toe

    Een schijfje sinaasappel om te versieren, typisch zoals bij alle Italiaanse aperitieven met Campari.

Serveren

Serveer onmiddellijk, totdat de drank koud en bruisend is.
In Italië drinken we Americano als aperitief, en dus vóór het avondeten, dat afhankelijk van de regio rond 19 uur is. De rol van het aperitief is traditioneel om je hongerig te maken, ook al eten velen bij het moderne Happy Hour direct aan de bar met hapjes.

Onze zelfgemaakte Americano drankje met Bitter Campari en rode Vermout
Onze Americano met Campari en rode Martini

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Oorsprong van Americano cocktail

Het belangrijkste document over de oorsprong van Americano is de monografie "Il Vermouth di Torino", geschreven in 1906 door Arnaldo Strucchi, oenoloog en manager van het likeurmerk Gancia.

In het boek schrijft Strucchi over een drankje genaamd Vermouth Bitter, geproduceerd door Amerikaanse bedrijven en geëxporteerd naar Europa. Vermouth Bitter was een mix van vermout en bittere likeur, in Amerika een cocktail genoemd.

Een fragment uit het boek

Het is daarom waarschijnlijk dat Americano cocktail zo wordt genoemd, simpelweg omdat het uit Amerika komt. In Italië sloeg het aan met Bitter Campari als ingrediënt.


Geniet van je Americano! 🍹

Meer Italiaanse aperitief recepten

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.