Laatst bijgewerkt op 24 september 2024

Campari Spritz 🍹

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Traditioneel maak je Spritz met Aperol, omdat beide afkomstig zijn uit de stad Padua. Maar velen vinden het lekker met Campari, een bitter drankje dat typisch is voor Milaan. Wij zijn Italianen en bereiden het stap voor stap

Spritz en Aperol zijn twee merken met zo’n sterke band dat velen denken dat ze hetzelfde zijn.
De Spritz is een cocktail geboren in de stad Padua en traditioneel bereid met Aperol, ook uit Padua, historisch geproduceerd door het bedrijf van de gebroeders Barbieri.

Campari daarentegen is een in Milaan geboren bedrijf dat de gelijknamige alcoholische bitter produceert. Met een intensere rode kleur dan Aperol is Campari een beslist bitterder drankje.
Het is de amaro die we gebruiken in cocktails als de Negroni, de Sbagliato en de Americano.

Velen in Italië houden van Campari ook in Spritz, in plaats van Aperol.
Veel van mijn vrienden vinden Aperol bijvoorbeeld te zoet, en geven de voorkeur aan een bitterder en klassieker aperitief.

Terwijl de versie met Aperol bij de eerste smaak bevalt, omdat het erg suikerachtig is, is die met Campari misschien meer voor kenners.
Op deze pagina bereiden we het stap voor stap.




Campari Spritz 🍹
Italiaanse recept

4.9
(2) beoordelingen

  • 👩‍🍳 5 min. bereiden
  • 👩‍🍳 Erg makelijk
  • 🤗 Gegarandeerd resultaat

🔊 Uno Spritz con il Campari, per favore («Een spritz met Campari, alstublieft»). Je kunt dit aan de barman vragen, die voor jou een helderrood aperitief bereidt zoals wij hier maken.

De bereidingsstappen zijn hetzelfde als het Aperol Spritz recept. We gebruiken hetzelfde soort glas, ijsblokjes en voegen op het einde ook een schijfje sinaasappel toe.
Laten we eerst Prosecco toevoegen, dan een druppel bruisend water en ten slotte Campari. Dit is dichter dan de andere twee vloeistoffen, het zinkt naar de bodem en we hoeven dus bijna niet eens te mengen.

Campari Spritz heeft een alcoholgehalte van rond 12%, dit is afhankelijk van de hoeveelheid Campari die je schenkt. Voeg meer toe voor een sterkere drank.
Als wijn gebruiken we tenslotte Prosecco, net als Aperol een product uit Veneto, maar je kunt het vervangen door een andere mousserende witte wijn naar keuze.

Ingrediënten

  • 3 IJsblokjes
  • 3 delen Prosecco
  • 1 deel Sodawater of bruisend water
  • 2 delen Campari
  • 1 schijfje sinaasappel

Deze hoeveelheden zijn voor 1 Spritz. Als je er meer dan één wilt bereiden, plaats de glazen op een rij en giet het eerste ingrediënt in elk glas, vervolgens het tweede, enzovoort. Laat de Spritz niet te lang rusten voordat je hem serveert, want dan verdwijnen de belletjes.


Welk glas

Een mooi groot wijnglas waar zowel de ijsblokjes als de drank gemakkelijk in passen.


Bereiding

  1. Eerst de ijsblokjes

    Giet er eerst de ijsblokjes in. Hierin koelt het glas af terwijl je de volgende ingrediënten erin giet.

  2. Voeg de Prosecco toe

    Giet de Prosecco over de ijsblokjes, drie delen van de zes in totaal: en dus de helft van de drank.

    👉 Als je het overdrijft met Prosecco, wordt de drank beslist minder zoet en wordt de kleur lichtrood. Je kunt dit corrigeren door aan het eind meer Campari toe te voegen.


  3. Giet de bruisend water

    Voeg een deel bruisend water toedit dient om de bubbels in de drank te versterken. 🔊 Gassata, in het Italiaans.


  4. Voeg de Campari toe

    Voeg als laatste de Campari toe, twee van de zes delen: een derde van het totaal.
    Wanneer je de Campari over de andere ingrediënten giet, krijgt de drank een felrode kleur.

  5. Mengen

    Meng de ingrediënten kort met een theelepel. Dit is vooral handig als je de Campari niet op de laatste plaats hebt gezet.

  6. Voeg een schijfje sinaasappel toe

    Voeg als laatste een schijfje sinaasappel toe en serveer.


Onze Campari Spritz is klaar! Om te proosten met alcoholische dranken zeggen we in Noord-Italië 🔊 salute!

Een zelfgemaakte Campari Spritz in een wijnglasje
Ons Spritz gemaakt met Campari, met de typische rode kleur.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image

Het kleurverschil tussen Campari en Aperol Spritz

De smaak is anders – die met Campari is bitterder – maar een Spritz gemaakt met Campari herken je meteen doordat hij roodachtig van kleur is, terwijl de Aperol Spritz klassiek oranje is.

Een Campari Spritz vergeleken met een Aperol Spritz
Het kleurverschil is duidelijk zichtbaar

Alternatieven voor Campari Spritz

Die met Campari is de meest voorkomende variant van Spritz, omdat deze qua smaak en kleur niet zoveel afwijkt van het origineel.

In de nasleep van het succes van de Spritz zijn er de afgelopen jaren andere dranken ontstaan die de basis van Prosecco en bruisend water combineren met een andere zoete drank. Bijvoorbeeld de limoncello in de Limoncello Spritz of de vlierbloesemsiroop in de Hugo.

Spritz is niet het enige Italiaanse aperitief dat ook beroemd is over de hele wereld. Op de pagina's van onze website vind je er veel:

Geniet van je Spritz! 🍹

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.