De lichtere versie van de Negroni, met Champagne in plaats van Gin, in Nederland ook wel bekend als Negroni Spritz. Wij zijn Italianen en maken het originele recept van Bar Basso in Milaan.
De Negroni cocktail werd gecreëerd in Florence en zijn bekendheid verspreidde zich al snel over Noord-Italië.
In Milaan, een stad die bekend staat om zijn happy hour-traditie, werd vooral een variant van de Negroni populair: de Negroni Sbagliato, «verkeerd».
Op een drukke avond in 1967 maakte barman Mirko Stocchetto van de Bar Basso aan de Via Plinio in Milaan een fout en schonk bij het bereiden van een Negroni mousserende witte wijn in in plaats van Gin.
Het drankje heeft een heel andere smaak, het is lichter, maar klanten waarderen het en bestellen het toch. De Sbagliato is vandaag nog steeds een van de meest geliefde cocktails, waarvan ik in gezelschap heb genoten gedurende de jaren dat ik in Milaan woonde.
In het buitenland en ook hier in Nederland staat het drankje ook wel bekend als Negroni Spritz. Gemaakt met Prosecco lijkt het inderdaad op een Spritz uit Veneto, maar dan met Campari en de toevoeging van rode vermout.
Op deze pagina bereiden we het volgens het originele recept uit Milaan, met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel.