De lichtere versie van de Negroni, met Champagne in plaats van Gin, in Nederland ook wel bekend als Negroni Spritz. Wij zijn Italianen en maken het originele recept van Bar Basso in Milaan.
De Negroni cocktail werd gecreëerd in Florence en zijn bekendheid verspreidde zich al snel over Noord-Italië.
In Milaan, een stad die bekend staat om zijn happy hour-traditie, werd vooral een variant van de Negroni populair: de Negroni Sbagliato, «verkeerd».
Op een drukke avond in 1967 maakte barman Mirko Stocchetto van de Bar Basso aan de Via Plinio in Milaan een fout en schonk bij het bereiden van een Negroni mousserende witte wijn in in plaats van Gin.
Het drankje heeft een heel andere smaak, het is lichter, maar klanten waarderen het en bestellen het toch. De Sbagliato is vandaag nog steeds een van de meest geliefde cocktails, waarvan ik in gezelschap heb genoten gedurende de jaren dat ik in Milaan woonde.
In het buitenland en ook hier in Nederland staat het drankje ook wel bekend als Negroni Spritz. Gemaakt met Prosecco lijkt het inderdaad op een Spritz uit Veneto, maar dan met Campari en de toevoeging van rode vermout.
Op deze pagina bereiden we het volgens het originele recept uit Milaan, met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel.
Om de Sbagliato te maken, doe eerst de ijsblokjes in een tumblerglas. Giet vervolgens de mousserende wijn, de vermout en de Campari erbij, in deze volgorde. Versier met een schijfje sinaasappel.
Net als bij de Negroni zijn de ingrediënten in gelijke delen 1:1:1. Eén van mousserende wijn, één van vermout en één van Campari.
Het alcoholgehalte
De Sbagliato is lichter dan de originele Negroni, waardoor het een toegankelijker drankje is tijdens het aperitief. Maar Het is sterker dan een Spritz, omdat hij een grotere hoeveelheid bitter en vermout bevat.
De Sbagliato zoals wij hem hebben bereid heeft een alcoholpercentage van rond de 22%.
Ingrediënten
3 Ijsblokjes
Mousserende witte wijn 3cl (1 deel)
Bitter Campari 3cl (1 deel)
Rode Vermout 3cl (1 deel)
1 Schijfje sinaasappel
Welke wijn
Een mousserende witte wijn zoals Champagne.
Prosecco wordt daarentegen niet traditioneel gebruikt voor de Sbagliato.
Welk glas
Een groot tumblerglas, laag of hoog: het moet zowel de ijsblokjes als de drank kunnen bevatten.
In Milaan serveerden ze het mij altijd in hoge glazen, en dat is ook wat wij gebruikten.
Bereiding
Doe de ijsblokjes
Allereerst de ijsblokjes, laten we zeggen drie. Zo koelt het drankje af terwijl we de ingrediënten erin gieten.
Giet de Champagne
Giet de mousserende wijn over de ijsblokjes. Een basis van bubbels maakt het makkelijk om de andere ingrediënten te mengen.
Champagne neemt in totaal een derde van de drank in beslag.
Voeg de vermout toe
Giet een gelijk deel rode vermout. De twee vloeistoffen mengen zich en worden lichtrood van kleur.
Giet de Campari
Giet als laatste de Campari erbij. Het is dikker dan de vloeistof die zich al in het glas bevindt, glijdt naar de bodem en mengt zich vanzelf.
Roeren
Roer het drankje door met een barlepel, of met een lepel met lange steel.
Voeg een schijfje sinaasappel toe
Versier tenslotte met een schijfje sinaasappel, net als in de originele Negroni.
Je hoeft het sap niet in de drank te persen.
Serveren
De Sbagliato is het symbool van het aperitief in Milaan, meer nog dan de Negroni. En dus drinken we het voor het avondeten, wat in Milaan overeenkomt met 19 of 20 uur. Omdat het een aperitivo is, betekent dit ook dat we het niet na het eten drinken.
In de bars van Milaan wordt het vooral tijdens het happy hour geserveerd met een verscheidenheid aan hapjes.
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.