Laatst bijgewerkt op 5 november 2023

Vanille-ijs met ijsmachine 🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Melk, slagroom, suiker, eieren en een vanillestokje om te aromatiseren. Wij zijn Italianen en maken het recept voor ons heerlijke vanille-ijs met de ijsmachine

Een filmpje van ons vanille roomijs recept. Hieronder leggen we alle stappen uitgebreid uit

Dit is het vernieuwde recept van ons zelfgemaakte vanille-ijs met de ijsmachine.
Het is gebaseerd op dat van roomijs gemaakt met eidooiers, gelato alla crema in het Italiaans, dat we aromatiseren met vanillestokjes.
Om het ijsmengsel vanillesmaak te geven, verwarmen we het een paar minuten in een steelpan. Dit dient ook om het mengsel met eieren te pasteuriseren.

Voordat we het mengsel in de ijsmachine gieten, wachten we tot het is afgekoeld. Het is de moeite waard: het resultaat is een buonissimo vanille-ijs.



Vanille-ijs 🍨
Italiaans recept met ijsmachine

4.7
(17) beoordelingen

  • 👩‍👩‍👧 3 personen
  • 👩‍🍳 Erg makkelijk
  • 15 min bereiden
  • 1 uur koeltijd
  • 40 min in de ijsmachine

We verwarmen het mengsel niet alleen om het vanille-aroma te geven, maar ook om het te pasteuriseren: en dus om eventuele bacteriën in de eieren te verwijderen.

Voordat we het mengsel in de ijsmachine gieten, wachten we tot het is afgekoeld. Eerst op kamertemperatuur en daarna in de koelkast. In totaal ongeveer een uur wachten.

Daarna gieten we het in de ijsmachine en laten het ongeveer 40 minuten roeren: iets meer of minder, afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.


Vanille-ijs kun je ook zonder eieren maken

Je kunt vanille-ijs ook zonder eieren maken, zoals in de vorige versie van het recept dat we hebben gepubliceerd.
De bereiding is hetzelfde als dit recept, maar je gebruikt de ingrediënten uit melk ijs zonder ei. En dan breng je een eivrij ijsmengsel op smaak met vanillestokjes. Het ijs zal een witte kleur hebben in plaats van geel, omdat er geen eidooiers aanwezig zijn.

Ingrediënten

Hoeveelheid

 
3
 

personen

  • 310
    Volle melk 310 g
  • 160
    Slagroom 160 g
  • 90
    Suiker 90 g
  • 3
    Eidooier 3 eidooiers
  • 2
    Vanillestokje 2 vanillestokjes

Gebruik volle melk en slagroom 35% vet. Je hoeft de room niet op te kloppen, je voegt hem gewoon toe aan de andere ingrediënten.

Suiker is belangrijk omdat het een stevige structuur aan het ijs geeft. Je kunt het ook vervangen door ruwe suiker in dezelfde hoeveelheden.

We gebruiken alleen de dooiers en verwijderen vervolgens het eiwit.

Hoeveel ijs krijg ik?

In onze recepten hanteren wij 200 g ijs per persoon: dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs.

👉 We hebben alle ingrediënten in grammen gemeten, zelfs de vloeistoffen.
Weeg elk ingrediënt eenvoudig af met een keukenweegschaal voordat je het aan het mengsel toevoegt.
Een gemakkelijke en nauwkeurige manier om ingrediënten te meten.


De ijsmachine

Om vanille-ijs te maken gebruiken we een klassiek model zelfvriezende ijsmachine, die ons ijsmengsel zowel koelt als mengt.

Het andere type ijsmachines zijn die met koelelement, iets goedkoper, maar die geen kou genereren: om ze te gebruiken moet je het mandje van tevoren goed bevroren in de vriezer hebben klaargemaakt.

Als de ijsmachine klaar is om ijs te maken, is de procedure voor beide soorten ijsmachines hetzelfde.

👉 Bekijk ook onze pagina's over voor het gebruiken of kiezen van een ijsmachine.


Bereiding

  1. Mix de ingrediënten

    Giet de basisingrediënten in een kom: slagroom, melk, de eierdooiers en als laatste de suiker.

    Mix de ingrediënten met een staafmixer. Meng ze tot je een homogeen mengsel krijgt.

  2. Verwarm het mengsel en breng het op smaak

    Giet het mengsel in een steelpan en verwarm het op laag vuur.
    Voeg ook de vanillestokjes toe, die tijdens het verwarmen het mengsel aromatiseren.

    Roer af en toe met een houten pollepel en verwarm zonder aan de kook te brengen: anders gaan de eieren in het mengsel stollen.

    👉 Als je een keukenthermometer hebt, hoeft het mengsel slechts 83 °C te bereiken om eventuele bacteriën uit de eieren te verwijderen.
    Roer het hete mengsel een paar minuten door en zet dan het vuur uit.

  3. Laat het mengsel afkoelen

    Om snelle temperatuurveranderingen te voorkomen, laat het mengsel eerst afkoelen op kamertemperatuur.
    Als het mengsel is afgekoeld, plaats het nog eens 20 - 30 minuten in de koelkast.
    Het mengsel moet al erg koud zijn als je het in de ijsmachine giet.

  4. Zet de ijsmachine aan

    Niet alleen het mengsel, maar ook de ijsmachine moet goed voorgekoeld zijn.
    Zet dus eerst de ijsmachine aan: het duurt meestal 10 minuten voordat deze koud is en klaar om ijs te maken.

  5. Giet het mengsel in de ijsmachine

    Haal het mengsel uit de koelkast, verwijder het vanillestokje en mix het opnieuw met de staafmixer, tot het helemaal glad is.

    Giet het mengsel vervolgens in de goed gekoelde ijsmachine. We schenken het door de opening op het deksel: zo ontsnapt de kou niet.

  6. Laat het ongeveer 40 minuten roeren

    De ijsmachine mengt het mengsel voortdurend in een koude omgeving: na ongeveer 20 minuten begint het mengsel lucht te verzamelen en neemt het volume toe.
    In het Italiaans zeggen we 🔊 mantecazione van ijs.

    Via de doorzichtige deksel kun je de status van het ijs controleren. Als het op gelato lijkt, laat het dan nog 5 minuten in de ijsmachine roeren: zo wordt het iets steviger.

    Soms stopt de ijsmachine vanzelf als het ijs klaar is, omdat de roerarm het ijs niet meer kan mixen. Maar het hangt af van het type ijsmachine en het ijs dat je maakt.

🔊 Buon appetito!

Een vanille roomijs uit het ijsrecepten boek van Alle Italiaanse
Het vanille-ijs dat we voor ons recept hebben gemaakt. Vóór de foto hebben we het een uur in de vriezer gelegd om te stollen

Zo serveer en bewaar je ons vanille-ijs

Zelfgemaakt ijs is vrij zacht als het vers uit de ijsmachine is.
Om het aan de gasten te serveren, bereiden we het ijs van tevoren voor en bewaren het een paar uur in de vriezer voordat we het serveren. Zo wordt het ijs compacter.

In de vriezer wordt zelfgemaakt ijs net zo hard als ijs uit de ijssalon: dat wil zeggen harder dan ijs uit de supermarkt, maar niet eens een ijsblokje.

Als het te hard is, ontdooien we het in de koelkast: zo smelt het niet en wordt het weer net zo zacht als het net gemaakt is.

👉 Ons vanille-ijs recept bevat eieren: daarom raden wij aan om het maximaal 2 dagen in de vriezer te bewaren.

Vond je het lekker? Beoordeel dit recept

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono
Placeholder image


Italiaans leren 🇮🇹

De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato IJs
🔊 Vaniglia Vanille
🔊 Gelato alla vaniglia Vanille-ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

Geniet van je Italiaanse vanille-ijs! 🍨

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.