Kun je zelf een lekker en licht vanille-ijs maken? Wij zijn Italianen en maken al jaren ijs. Ons recept voor vanille-ijs zonder eieren, lekker en romig. Met of zonder ijsmachine.
Het ijs basisrecept was een van de eerste pagina's die we op Alle Italiaanse schreven. Wij zijn liefhebbers van Italiaans ijs, dus we wilden je graag vertellen over deze belangrijke Italiaanse traditie.
Het basisrecept dat we deelden is gemaakt met eenvoudige ingrediënten die de basis vormen van het ijs: slagroom, melk en suiker.
In Italië is deze smaak in alle ijssalons terug te vinden en wordt het fiordilatte genoemd. Of panna (slagroom), als de hoeveelheid slagroom in het recept groter is. Het is een "neutrale" smaak, waarvan vele andere ijssmaken gemaakt worden.
Ons vanille-ijs recept is gebaseerd op de ingrediënten van het ijs basisrecept, dat we op smaak brengen met een vanille stokje of met vanillesuiker. Zo krijg je een licht, simpel en snel ijsje om te maken. Zonder ei, wat het recept moeilijker, langer en calorierijker zou maken.
Maak je liever vanille-ijs met eieren, dan hebben wij het recept voor je:zie ons recept voor roomijs met ei, die je op smaak kunt brengen met een vanillestokje of met vanillesuiker.
Vanille-ijs is een zeer populaire ijssmaak in Nederland; misschien iets minder in trek in Italië. Maar zeker een smaak die niet mag ontbreken in onze ijsrecepten.
Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂
Vanille-ijs maken zonder ei
Veel online kooksites, die misschien niet echt gespecialiseerd zijn in het maken van ijs, proberen recepten voor vanille-ijs uit.
Sommige recepten laten je 5 eieren in een halve liter ijs doen 😲, of schrijven om een overdreven hoeveelheid slagroom te gebruiken.
In plaats daarvan is het recept dat we voorstellen eenvoudig en licht, en gebaseerd op het ijs basisrecept. Relatief licht, omdat er nog slagroom en suiker in zit; maar de ingrediënten zijn uitgebalanceerd en het bevat geen eieren.
IJs maken met melk en slagroom gaat heel snel, het duurt minder dan een uur. Wij van Alle Italiaanse maken in de zomer vaak ijs, ook als tussendoortje in de middag.
Het mengen van de ingrediënten en het gieten van het mengsel is een handeling van slechts 10 minuten, waarna de ijsmachine alles doet. 40 minuten later is een uitstekende verse en lichte snack voor je klaar.
Met vanille-ijs is er een voorbereidende stap: los de vanillesmaak op in de slagroom en melk.
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Vanille-ijs maken met of zonder ijsmachine
Om ijs te maken moet je eerst de ingrediënten mengen, en dit is vrij eenvoudig.
Daarna moet het mengsel in de kou blijven, rond de -25 tot -30 graden, en continu worden geroerd. Op deze manier wordt het ijs gevormd.
Voor velen begint de eerste ervaring met zelfgemaakt ijs met een google-zoekopdracht: hoe maak je ijs zonder ijsmachine. Wij hebben het ook gedaan.
De recepten voor ijs maken zonder ijsmachine zeggen dat je de ingrediënten moet mengen, het mengsel vervolgens in de vriezer moet doen en het elke 15 minuten moet verwijderen om het te mengen, totdat het bevroren is.
Maar op deze manier krijg je een stevig ijsje, zoals een ijslolly.
In plaats daarvan houdt de ijsmachine het mengsel koud en mixt het continu: zo krijg je romig ijs zoals in de ijssalon. Inderdaad, het ijs dat je thuis maakt is vaak lekkerder dan dat van de ijssalon.
We raden je daarom aan om een ijsmachine te gebruiken: die kan zelfs nog geen 50 euro kosten, en is het zeker waard.
Zoals we schreven, lijkt het recept van vanille-ijs erg op het basisrecept voor ijs, maar eerst moet je de ingrediënten op smaak brengen met de vanillesmaak.
Vanille kan zijn vanillesuiker of vanillestokje.
Beide vind je gewoon in de supermarkt.
Hoeveel ijs krijg ik?
Met de recepten van Alle Italiaanse krijg je een hoeveelheid ijs rond de 500 g, meestal iets meer. Prima voor 3 personen.
Met deze hoeveelheden kun je ijs maken in alle soorten ijsmachines; meestal kunnen de kleinste 1 kg ijs bevatten.
Heb je een grotere ijsmachine en wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.
IJs maken met slagroom en melk gaat heel snel: het duurt in totaal 50 minuten.
Om vanille-ijs te maken is er een extra stap: je moet de vanille oplossen in het mengsel. Dit verlengt onvermijdelijk de bereidingstijden: je moet het mengsel eerst opwarmen om de vanille op te lossen; en laat het daarna afkoelen in de koelkast. Als het koud is kun je het in de ijsmachine gieten.
Giet de basisingrediënten in een steelpan: slagroom, melk en suiker.
Meng de ingrediënten met een staafmixer. Giet eerst de vloeistoffen erbij en voeg dan de poeders toe. Meng ze op lage snelheid tot je een homogeen mengsel krijgt.
Smelt de vanille
Zet de pan op het vuur, op zeer laag vuur. Het is tijd om de vanille aan het mengsel toe te voegen: het poeder of het stokje.
Blijf mengen met een metalen garde, tot het kookpunt; maar zonder het te laten koken en zonder het aan de bodem van de pan te laten plakken.
Als het mengsel bijna aan het kookpunt is, zet het vuur uit, verwijder het vanillestokje en laat het afkoelen.
Laat het mengsel afkoelen
Als het mengsel is afgekoeld, giet je het in een kom met een luchtdicht deksel en zet je het in de koelkast.
Tip: Het is beter als de kom een tuit heeft, want daarna moet je het mengsel in de ijsmachine gieten.
Nu is ons advies om het mengsel vier uur in de koelkast te laten staan. Maar als je ongeduldig bent, begrijpen we je wel.
Voeg in ieder geval nooit hete ingrediënten toe aan de ijsmachine. Om een goed ijsje te krijgen is het belangrijk om te beginnen met koude ingrediënten, eventueel net uit de koelkast gehaald.
Het mengsel is koud: zet de ijsmachine aan
Zet de ijsmachine aan, zodat deze begint af te koelen.
Onze zelfkoelende ijsmachine heeft 8-10 minuten nodig voordat het klaar is voor gebruik. Meestal wachten we tot de temperatuur daalt tot -30 graden voordat we het ijs inschenken.
Lees de instructies van je ijsmachine om deze optimaal te gebruiken.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Haal het mengsel uit de koelkast: het mengsel moet glad en zonder klontjes zijn. Mix het tot een glad mengsel en giet het in de ijsmachine.
Voordat je het mengsel schenkt, moet je ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;
de roerarm draait al.
Originele en gezonde ijs recepten met de ijsmachine
Om het ijs in de ijsmachine te gieten, kun je de opening gebruiken die aan de bovenkant van de ijsmachine zit. Het hangt natuurlijk van het model af. Maar het punt is niet om het deksel te openen om het ijs te gieten, om de kou niet te verspreiden.
Laat het ijs 30-40 minuten roeren
Wacht 30-40 minuten totdat het vanille-ijs klaar is om van te genieten.
Geniet van je vanille-ijs! 😄🍨
Een vanille roomijs uit ons ijsrecepten boek. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend
Onze site is klein en (nog) weinig bekend, we hebben niet de marges om gedrukte boeken te verwerken.
Met name ons ijsrecepten e-book staat vol met afbeeldingen waarin we laten zien hoe we ijs maken: een geïllustreerde boek wordt erg duur.
En dan concentreren we ons graag op het schrijven over Italië, terwijl een echte online boekenwinkel een heel nieuw avontuur zou zijn.
Bedankt voor uw interesse en bedankt voor uw steun!
Hoe vanille-ijs bewaren en zacht te houden
Zodra het klaar is, is het vanille-ijs gemaakt met de ijsmachine romig en heel zacht. Velen leggen het drie kwartier in de koelkast: zo wordt het wat steviger en blijft het romig. Dan is het tijd om het op te eten.
Als je veel vanille-ijs hebt gemaakt en je hebt nog wat over, dan kun je het in de vriezer leggen om op een ander moment of de volgende dag te eten. Maar er is een probleem: zelfgemaakt ijs bevat geen toevoegingen en in de vriezer wordt het een blok ijs. Evenals de ambachtelijke die je in de ijssalon koopt.
Onze tip: bewaar het ijs in de vriezer; een uur voor het eten van het ijs, haal het uit de vriezer en zet het in de koelkast. Op deze manier wordt het ijs zacht maar wordt het niet vloeibaar. Geniet ervan!
Vanille-ijs maken zonder ijsmachine
Kun je zelf vanille-ijs maken zonder ijsmachine? Het is een veelgestelde vraag, zo erg zelfs dat we een pagina hebben geschreven waarin we de methoden beschrijven om ijs te maken, zelfs als je geen ijsmachine hebt.
Voor vanille-ijs denken we dat het beter is om een ijsmachine te gebruiken. Na het opwarmen van de ingrediënten om ze op smaak te brengen met vanille, is het zonde om geen lekker ijsje te maken zoals het hoort. Een ijsmachine maakt het ijs zacht en romig, wat de smaak van verse ingrediënten ten goede komt, zeker als ze van goede kwaliteit zijn.
Kun je vanille-ijs maken zonder slagroom of zonder suiker?
Slagroom is belangrijk omdat het vet nodig is voor de structuur van het ijs; hetzelfde geldt voor suiker.
Als je geen slagroom wilt gebruiken, zijn er alternatieven: je kunt bijvoorbeeld kokosmelk, avocado of zelfs gedroogd fruit gebruiken.
Je kunt honing gebruiken in plaats van suiker, maar er zijn ook andere zoetstoffen waarmee je kunt experimenteren.
Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze experimenten voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!
Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!
Alle Italiaanse Nieuwsbrief
De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox
Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.
We hebben een kleine en leuke app gemaakt om Italiaans te leren 🙋