Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2024
Vanille-ijs met ijsmachine 🍨
Melk, slagroom, suiker, eieren en een vanillestokje om te aromatiseren. Wij zijn Italianen en maken het recept voor ons heerlijke vanille-ijs met de ijsmachine
Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2024
Melk, slagroom, suiker, eieren en een vanillestokje om te aromatiseren. Wij zijn Italianen en maken het recept voor ons heerlijke vanille-ijs met de ijsmachine
Dit is het vernieuwde recept van ons zelfgemaakte vanille-ijs met de ijsmachine.
Het is gebaseerd op dat van roomijs gemaakt met eidooiers, gelato alla crema in het Italiaans, dat we aromatiseren met vanillestokjes.
Om het ijsmengsel vanillesmaak te geven, verwarmen we het een paar minuten in een steelpan. Dit dient ook om het mengsel met eieren te pasteuriseren.
Voordat we het mengsel in de ijsmachine gieten, wachten we tot het is afgekoeld. Het is de moeite waard: het resultaat is een buonissimo vanille-ijs.
We verwarmen het mengsel niet alleen om het vanille-aroma te geven, maar ook om het te pasteuriseren: en dus om eventuele bacteriën in de eieren te verwijderen.
Voordat we het mengsel in de ijsmachine gieten, wachten we tot het is afgekoeld. Eerst op kamertemperatuur en daarna in de koelkast. In totaal ongeveer een uur wachten.
Daarna gieten we het in de ijsmachine en laten het ongeveer 40 minuten roeren: iets meer of minder, afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je maakt.
Je kunt vanille-ijs ook zonder eieren maken, zoals in de vorige versie van het recept dat we hebben gepubliceerd.
De bereiding is hetzelfde als dit recept, maar je gebruikt de ingrediënten uit melk ijs zonder ei. En dan breng je een eivrij ijsmengsel op smaak met vanillestokjes. Het ijs zal een witte kleur hebben in plaats van geel, omdat er geen eidooiers aanwezig zijn.
Gebruik volle melk en slagroom 35% vet. Je hoeft de room niet op te kloppen, je voegt hem gewoon toe aan de andere ingrediënten.
Suiker is belangrijk omdat het een stevige structuur aan het ijs geeft. Je kunt het ook vervangen door ruwe suiker in dezelfde hoeveelheden.
We gebruiken alleen de dooiers en verwijderen vervolgens het eiwit.
Om het ijs te aromatiseren gebruiken we een vanillestokje van goede kwaliteit, lang, zacht en vol vruchtvlees. Dit kun je vinden in de supermarkt, maar als je online kijkt, vind je veel goedkopere aanbiedingen.
Bereid het vanillestokje als volgt voor: snijd het in de lengte door met een mes en verwijder het zwarte vruchtvlees, zoals op onderstaande afbeelding.
Om het ijs op smaak te brengen gebruiken we beide: de pulp en het stokje in kleine stukjes gesneden.
In onze recepten hanteren wij 200 g ijs per persoon: dat zijn ongeveer 3 grote bolletjes ijs.
👉 We hebben alle ingrediënten in grammen gemeten, zelfs de vloeistoffen.
Weeg elk ingrediënt eenvoudig af met een keukenweegschaal voordat je het aan het mengsel toevoegt.
Een gemakkelijke en nauwkeurige manier om ingrediënten te meten.
Om vanille-ijs te maken gebruiken we een klassiek model zelfvriezende ijsmachine, die ons ijsmengsel zowel koelt als mengt.
👉 Onze ijsrecepten kun je maken met alle soorten ijsmachines: zelfvriezend, met koelelement, en en met de Ninja Creami met het “gelato” programma.
Bekijk ook onze pagina's over voor het gebruiken of kiezen van een ijsmachine.
Giet de basisingrediënten in een kom: slagroom, melk, de eierdooiers en als laatste de suiker.
Mix de ingrediënten met een staafmixer. Meng ze tot je een homogeen mengsel krijgt.
Giet het mengsel in een steelpan en verwarm het op laag vuur.
Voeg ook de vanille toe, zowel de pulp als de peul, die tijdens het verwarmen het mengsel aromatiseren.
Roer af en toe met een houten pollepel en verwarm zonder aan de kook te brengen: anders gaan de eieren in het mengsel stollen.
👉 Als je een keukenthermometer hebt, hoeft het mengsel slechts 83 °C te bereiken om eventuele bacteriën uit de eieren te verwijderen.
Roer het hete mengsel een paar minuten door en zet dan het vuur uit.
Om snelle temperatuurveranderingen te voorkomen, laat het mengsel eerst afkoelen op kamertemperatuur.
Als het mengsel is afgekoeld, plaats het nog eens 20 - 30 minuten in de koelkast.
Het mengsel moet al erg koud zijn als je het in de ijsmachine giet.
Niet alleen het mengsel, maar ook de ijsmachine moet goed voorgekoeld zijn.
Zet dus eerst de ijsmachine aan: het duurt meestal 10 minuten voordat deze koud is en klaar om ijs te maken.
Haal het mengsel uit de koelkast, verwijder het vanillestokje en mix het opnieuw met de staafmixer, tot het helemaal glad is.
Giet het mengsel vervolgens in de goed gekoelde ijsmachine. We schenken het door de opening op het deksel: zo ontsnapt de kou niet.
De ijsmachine mengt het mengsel voortdurend in een koude omgeving: na ongeveer 20 minuten begint het mengsel lucht te verzamelen en neemt het volume toe.
In het Italiaans zeggen we 🔊 mantecazione van ijs.
Via de doorzichtige deksel kun je de status van het ijs controleren. Als het op gelato lijkt, laat het dan nog 5 minuten in de ijsmachine roeren: zo wordt het iets steviger.
Soms stopt de ijsmachine vanzelf als het ijs klaar is, omdat de roerarm het ijs niet meer kan mixen. Maar het hangt af van het type ijsmachine en het ijs dat je maakt.
🔊 Buon appetito!
Zelfgemaakt ijs is vrij zacht als het vers uit de ijsmachine is.
Om het aan de gasten te serveren, bereiden we het ijs van tevoren voor en bewaren het een paar uur in de vriezer voordat we het serveren. Zo wordt het ijs compacter.
In de vriezer wordt zelfgemaakt ijs net zo hard als ijs uit de ijssalon: dat wil zeggen harder dan ijs uit de supermarkt, maar niet eens een ijsblokje.
Als het te hard is, ontdooien we het in de koelkast: zo smelt het niet en wordt het weer net zo zacht als het net gemaakt is.
👉 Ons vanille-ijs recept bevat eieren: daarom raden wij aan om het maximaal 2 dagen in de vriezer te bewaren.
In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?)
De Italiaanse woorden van deze pagina:
🔊 Gelato | IJs |
🔊 Vaniglia | Vanille |
🔊 Gelato alla vaniglia | Vanille-ijs |
Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.
Geniet van je Italiaanse vanille-ijs! 🍨