In Italië maken wij het met melk en slagroom, in Nederland vaak ook met ei. Het is stracciatella ijs, de populaire ijssmaak met chocoladeschilfers. We delen het Italiaanse recept zonder ei met de ijsmachine
De stracciatella waar we het op deze pagina over hebben is stracciatella ijs. De ijssmaak is ook wat de meeste mensen associëren met de term 🔊stracciatella, zelfs in Italië.
In Italië zijn er echter twee andere dingen die stracciatella worden genoemd en die niets met ijs te maken hebben: een soort soep uit Midden-Italië, en stracciatella di bufala, een soort kaas bereid met buffelmelk.
Zoals we zullen zien, wordt de ijssmaak zo genoemd omdat het proces waarmee het wordt gemaakt doet denken aan de bereiding van de stracciatella-soep.
Dit ijsrecept is hetzelfde als het melk ijs: het enige verschil is de toevoeging van chocoladevlokken, als het ijs bijna klaar is.
👉 Wil je stracciatella ijs met eieren maken? Je kunt het roomijs recept met eieren maken en de chocoladeschilfers aan het einde toevoegen. Het bereiding verandert niet. Met de toevoeging van eieren wordt het ijs iets romiger.
In het Italiaans noemen we Stracciatella met ei 🔊Stracciacrema.
Ingrediënten
Melk 380 g
Slagroom 160 g
Suiker 90 g
Chocoladeschilfers 50 g
Ingrediënt afbeelding
Ingredient naam
Grammen
Volle melk
380 g
Slagroom
160 g
Suiker
90 g
Chocolade vlokken
50 g
Welke chocolade voor stracciatella ijs?
De chocolade die jij het lekkerst vindt natuurlijk. In het originele recept van het stracciatella-ijs zit pure chocolade, maar melkchocolade kan ook prima. Als je creatief bent kun je ook experimenteren met een mix van verschillende soorten chocolade.
Om chocolade in vlokken te snijden kun je een mes gebruiken, of een rasp zoals die voor het snijden van groenten.
De chocoladevlokken mogen niet te groot zijn, zodat ze de garde die draait om het ijs te mengen niet hinderen.
We houden ook graag wat grotere chocoladeschilfers opzij om als garnering op ijs te gebruiken.
Hoeveel stracciatella ijs krijg ik?
Met onze tool om de hoeveelheden ingrediënten te berekenen.
Een portie is ongeveer drie bolletjes ijs.
👉 Als je net begint, probeer dan eens te experimenteren met een kleine hoeveelheid ijs. Het is ook makkelijker om ijs te maken als je de ijsmachine niet helemaal vult.
De ijsmachine
Voor dit recept gebruiken we een zelfvriezende ijsmachine. De bereidingsstappen zijn hetzelfde voor de meeste ijsmachines op de markt, zelfs voor die met koelelement.
Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.
Bereiding
Zet de ijsmachine aan
Zet de zelfkoelende ijsmachine aan. Het duurt meestal 10-15 minuten voordat de ijsmachine erg koud is en klaar is om het ijs te maken.
Precies de tijd die we nodig hebben om de ingrediënten te bereiden.
Mix de basisingrediënten
Giet slagroom, melk en suiker in een kom: eerst de vloeistoffen en dan de poeders.
Meng de ingrediënten met een staafmixer. Meng ze op lage snelheid tot je een homogeen mengsel krijgt.
Geen staafmixer? Een blender is natuurlijk ook prima. Gebruik het op lage snelheid om een gladde mengsel te krijgen.
Giet het mengsel in de ijsmachine
Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:
de ijsmachine is al koud.
Sommige ijsmachines geven de temperatuur weer: om ijs te maken moet de ijsmachine minimaal -22°C zijn.
Omdat de timer op 60 minuten begint, schenken we het mengsel in als er minimaal 45 minuten staan: zo weten we zeker dat de ijsmachine erg koud is.
de roerarm draait al.
Laat het ijs 30 minuten roeren
Meestal doet de ijsmachine er iets meer dan 30 minuten over om ijs te maken: het hangt af van de ijsmachine, de hoeveelheid ijs en de ingrediënten.
Om stracciatella ijs te maken, moet je de chocoladevlokken toevoegen als het ijs bijna klaar is.
Wij adviseren je het ijs na 20 minuten te controleren door door de transparante deksel van de ijsmachine te kijken.
Wanneer het ijs begint te stollen, is het tijd om de chocoladevlokken erin te gieten.
Giet de chocoladeschilfers
Is het ijs bijna klaar? Giet de chocoladestukjes erin en laat de ijsmachine nog 4-5 minuten mixen.
Het ijs is klaar als de garde stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.
Geniet van je stracciatella ijs! 🍨 Net zoals in Bergamo!
De oorsprong van stracciatella: de ijssmaak met chocoladestukjes uit Bergamo
Waar komt stracciatella ijs vandaan? Het lijkt een misplaatste vraag voor een ijssmaak. Maar voor de stracciatella weten we wanneer en waar hij is ontstaan. De eer gaat naar Enrico Panattoni, ijsverkoper uit Bergamo, in het café "La Marianna", die in 1961 de naam stracciatella aan zijn ijs gaf.
Stracciatella ijs is gebaseerd op fiordilatte, dat is melk ijs: de basis van vele andere ijssmaken zoals chocolade-ijs, yoghurtijs of pistache-ijs.
De specialiteit van Enrico Panattoni in café "La Marianna" was precies de ijssmaak fiordilatte. In 1961 deed hij een experiment: terwijl het ijs door de ijsmachine werd gemengd, net voordat het klaar was, combineerde hij warme chocoladevlokken met het ijs. In contact met het koude mengsel stollen de chocoladeschilfers en creëren ze de schakering van de stracciatella.
Stracciatella het ijs van Bergamo
Tegenwoordig waardeert de stad Bergamo de oorsprong van de stracciatella: de ijssalons van de stad hebben een certificaat van originaliteit van het stracciatella ijs gemaakt, met richtlijnen voor de productie ervan. De ingrediënten van de stracciatella zijn verse suiker, room en melk; de chocoladevlokken moeten minimaal 58% cacao bevatten. Het originele Bergamo stracciatella ijs recept bevat geen eieren.
Over Alle Italiaanse
Hoi! Wij zijn Italianen en wonen al jaren in Nederland. Toen wij hier kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse taal wat beter kennen, bieden we een account aan met originele inhoud.