Laatst bijgewerkt op13 maart 2023

Stracciatella ijs maken 🍨 Italiaans recept gezond en lekker

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

In Italië maken ze het alleen met slagroom, in Nederland vaak met ei. Het is stracciatella ijs, de populaire ijssmaak met chocoladeschilfers. We delen het Italiaanse recept zonder eieren, makkelijk en snel: met of zonder ijsmachine.

Stracciatella ijs

Italiaans ijs heeft een lange geschiedenis, maar 🔊 stracciatella is een bijzondere ijssmaak: omdat het pas in 1961 bestond, en omdat we precies weten waar en door wie het het eerst werd gemaakt. We vertellen het je op deze pagina van Alle Italiaanse.

Op deze pagina


Wij zijn Italianen in Nederland en we schrijven deze pagina ook om ons Nederlands te oefenen. Vergeef ons als ons schrijven soms creatief is. 🙂


Wat is stracciatella?

De stracciatella waar we het op deze pagina over hebben is stracciatella ijs. De ijssmaak is ook wat de meeste mensen associëren met de term stracciatella, zelfs in Italië.

In Italië zijn er echter twee andere dingen die stracciatella worden genoemd en die niets met ijs te maken hebben: een soort soep uit Midden-Italië, en stracciatella di bufala, een soort kaas bereid met buffelmelk.

Zoals we zullen zien, wordt de ijssmaak zo genoemd omdat het proces waarmee het wordt gemaakt doet denken aan de bereiding van de stracciatella-soep.


Italiaans leren 🇮🇹

Hoe zeg je stracciatella ijs in het Italiaans? De Italiaanse woorden van deze pagina:

🔊 Gelato Ijs
🔊 Stracciatella Stracciatella
🔊 Gelato alla stracciatella Stracciatella ijs

Bekijk onze pagina over handige zinnen en woorden van de Italiaanse taal.

De oorsprong van stracciatella: de ijssmaak met slagroom en chocoladevlokken

Waar komt stracciatella ijs vandaan? Het lijkt een misplaatste vraag voor een ijssmaak. Maar voor de stracciatella weten we wanneer en waar hij is ontstaan. De eer gaat naar Enrico Panattoni, ijsverkoper uit Bergamo, in het café "La Marianna", die in 1961 de naam stracciatella aan zijn ijs gaf.

Stracciatella ijs is gebaseerd op fiordilatte, dat is de ijssmaak van het basisijs met slagroom en zonder ei, de basis van vele andere ijssmaken zoals chocolade-ijs, yoghurtijs of pistache-ijs.

Ijsmachine kopen
Enrico Panattoni bereidt het stracciatella-ijs Foto: La Stracciatella il gelato di Bergamo

De specialiteit van Enrico Panattoni in café "La Marianna" was precies de ijssmaak fiordilatte. In 1961 deed hij een experiment: terwijl het ijs door de ijsmachine werd gemengd, net voordat het klaar was, combineerde hij warme chocoladevlokken met het ijs. In contact met het koude mengsel stollen de chocoladeschilfers en creëren ze de schakering van de fiordilatte.

De specialiteit van Enrico Panattoni in café "La Marianna" was precies de smaak fiordilatte.
In 1961 doet hij een experiment: terwijl de ijsmachine het ijs mixt, net voordat het klaar is, voegt hij er warme chocoladevlokken aan toe. In contact met het koude mengsel stollen de chocoladeschilfers en creëren ze de schakering van stracciatella ijs.


Waar komt de naam Stracciatella vandaan?

De naam van het stracciatella-ijs komt van het Romeinse stracciatella: een soep die wordt bereid in Lazio, Abruzzo, Marche en Toscane, waarbij het losgeklopte ei in de kokende bouillon wordt gegoten. De bereiding van deze soep deed Panattoni denken aan zijn ijs, en vandaar de naam.

Op culinair gebied duidt het Italiaanse woord stracciato dan ook op de combinatie van ingrediënten bij verschillende temperaturen.

Wat zit er in stracciatella ijs?

Nederlandse online receptenpagina's maken vaak stracciatella ijs met eieren, die niet in het Italiaanse recept voor stracciatella staan.

Stracciatella ijs van Italiaanse ijssalons bevat alleen melk en slagroom. In Italië wordt ijs met eieren gelato alla crema genoemd. Met chocoladeschilfers wordt het met de onofficiële naam stracciacrema genoemd: halverwege tussen stracciatella en crema.


Stracciatella het ijs van Bergamo

Tegenwoordig waardeert de stad Bergamo de oorsprong van de stracciatella: de ijssalons van de stad hebben een certificaat van originaliteit van het stracciatella ijs gemaakt, met richtlijnen voor de productie ervan. De ingrediënten van de stracciatella zijn verse suiker, room en melk; de chocoladevlokken moeten minimaal 58% cacao bevatten. Het originele Bergamo stracciatella ijs recept bevat geen eieren.

Stracciatella ijs maken met of zonder ei

Het stracciatella ijs recept dat we delen op Alle Italiaanse is het originele Italiaanse recept zonder eieren.

Wil je stracciatella maken met eieren? Zie het recept voor roomijs met eieren. Het bevat een uitgebalanceerde mix van gezonde ingrediënten waaraan je alleen nog de chocoladevlokken hoeft toe te voegen.23 heerlijke ijssmaken

Ijs
Alle Italiaanse

Heerlijke ijsrecepten met de ijsmachine

👉 Onze beste en romigste ijssmaken in een handig e-book

Ijs recepten boek - Alle Italiaanse

Alles wat je wilt weten om zelf een perfect ijsje met de ijsmachine te maken

Bekijk

Stracciatella ijs maken met on zonder ijsmachine

Stracciatella ijs is eenvoudig te maken, zowel met als zonder ijsmachine.
Het recept zonder ei is erg snel omdat het niet nodig is om het mengsel op het vuur te verwarmen. Het is dus een smaak die je kunt proberen, zelfs als je geen ijsmachine hebt.

Als je een ijsmachine gebruikt, moet je de chocoladeschilfers toevoegen net voordat het ijs klaar is. Je kunt de chocoladeschilfers uit de bovenste opening van de ijsmachine gieten, terwijl de garde draait.

Om stracciatella ijs te maken zonder ijsmachine, voeg de chocoladevlokken onmiddellijk toe terwijl je de andere ingrediënten mengt en voordat je het mengsel in de vriezer plaatst om te stollen.

Ijsmachine kopen

Bekijk ook onze ijsmachines gids.


Recept: stracciatella-ijs zonder ei

4.9
(5) beoordelingen

 • 👩‍👩‍👧 3 personen
 • 👩‍🍳 Erg makkelijk
 • 10 min bereiden
 • 30 - 40 min in de ijsmachine

Het stracciatella ijs recept is hetzelfde als het ijs basisrecept: het enige verschil is de toevoeging van chocoladevlokken, als het ijs bijna klaar is.


Wil je stracciatella ijs met eieren maken? Je kunt het roomijs recept met eieren maken en de chocoladeschilfers aan het einde toevoegen. Het bereiding verandert niet. Met de toevoeging van eieren wordt het ijs iets romiger.

In het Italiaans noemen we Stracciatella met ei 🔊 Stracciacrema.

Ijs - Alle Italiaanse
👉 Onze tips om zelf ijs te maken in een handig ijs recepten e-book

Ijs recepten boek - Alle Italiaanse
Originele en gezonde ijs recepten met de ijsmachine
Bekijk

Ingrediënten

 • Melk 380 g
 • Slagroom 160 g
 • Suiker 90 g
 • Chocoladeschilfers 50 g
stracciatella-ijs ingrediënten

Welke chocolade voor stracciatella ijs?

De chocolade die jij het lekkerst vindt natuurlijk. In het originele recept van het stracciatella-ijs zit pure chocolade, maar melkchocolade kan ook prima. Als je creatief bent kun je ook experimenteren met een mix van verschillende soorten chocolade.

Om chocolade in vlokken te snijden kun je een mes gebruiken, of een rasp zoals die voor het snijden van groenten.
De chocoladevlokken mogen niet te groot zijn, zodat ze de garde die draait om het ijs te mengen niet hinderen.

Chocolade schnijden

Wil je grotere chocoladeschilfers toevoegen? Je kunt ze als decoratie op het ijs leggen als het klaar is.

Chocoladeschilfers op stracciatella-ijs

Hoeveel stracciatella ijs krijg ik?

Voor dit recept schreven we de ingrediënten voor drie personen, waarmee we iets meer dan 500 gram ijs berekenen.
Het is een hoeveelheid ijs die goed is om te oefenen en die je met alle ijsmachines kunt maken. Sterker nog, het is makkelijker om ijs te maken als je de ijsmachine niet helemaal vult.

Wil je meer ijs maken? Je kunt alle ingrediënten eenvoudig vermenigvuldigen met 1,5 of met 2.


Bereiding

Voor dit recept gebruiken we een ijsmachine. Er zijn veel modellen en merken ijsmachines, maar de hoofdstappen zijn hetzelfde. Bekijk ook onze gids over hoe gebruik je een ijsmachine.

Springlane Zelfvriezende IJsmachine 1L - Eni - bol.com

Heb je geen ijsmachine? Je kunt ook zonder ijsmachine stracciatella-ijs maken. Doe het proces van ons ijsrecept zonder ijsmachine: je hoeft alleen maar de chocoladevlokken toe te voegen.

 1. Zet de ijsmachine aan

  Ijs maken basisrecept - Start

  Zet de ijsmachine aan: het duurt een paar minuten voordat deze de juiste temperatuur heeft om het ijs te maken. Precies de tijd die nodig is om de ingrediënten te mengen.
  Onze ijsmachine doet er iets minder dan 10 minuten over, en we schenken het ijs in als het bijna -30 graden is. Deze aantallen zijn afhankelijk van de ijsmachine.

 2. Mix de basisingrediënten

  Ijs ingredienten mengen

  Giet slagroom, melk en suiker in een kom: eerst de vloeistoffen en dan de poeders.

  Meng de ingrediënten met een staafmixer. Meng ze op lage snelheid tot je een homogeen mengsel krijgt.

  Geen staafmixer? Een blender is natuurlijk ook prima. Gebruik het op lage snelheid om een gladde mengsel te krijgen.


 3. Giet het mengsel in de ijsmachine

  Giet vervolgens het koude mengsel in de ijsmachine. Je moet ervoor zorgen dat:

  • de ijsmachine is koud, minimaal -25 graden;

  • de garde draait al.

  Ijs - Alle Italiaanse
  👉 Onze tips om zelf ijs te maken in een handig ijs recepten e-book

  Het ijs mengsel gieten in de ijsmachine
  Originele en gezonde ijs recepten met de ijsmachine
  Bekijk

  In de afbeelding hierboven gieten we het ijsmengsel in de ijsmachine. Om dit te doen, gebruiken we de kleine opening op het deksel van de ijsmachine. Dit is handig om ijs te schenken zonder de kou te verspreiden.

 4. Laat het ijs 20 minuten roeren

  Meestal doet de ijsmachine er iets meer dan 30 minuten over om ijs te maken: het hangt af van de ijsmachine, de hoeveelheid ijs en de ingrediënten.

  Om stracciatella ijs te maken, moet je de chocoladevlokken toevoegen als het ijs bijna klaar is.

  Wij adviseren je het ijs na 20 minuten te controleren door door de transparante deksel van de ijsmachine te kijken.

  Zo roert onze ijsmachine ongeveer 500g ijs

  Wanneer het ijs begint te stollen, is het tijd om de chocoladevlokken erin te gieten.


 5. Giet de chocoladeschilfers

  Is het ijs bijna klaar? Giet de chocoladestukjes erin en laat de ijsmachine nog 4-5 minuten mixen.

  Zo roert onze ijsmachine ongeveer 500g ijs
  Kijk naar de chocoladeschilfers in het ijs, bijna klaar

  Het ijs is klaar als de garde stopt of als de timer van de ijsmachine afloopt.
  Met een beetje ervaring begrijp je precies het juiste moment om het ijs uit je ijsmachine te halen.

Geniet van je stracciatella ijs! 🍨 Net zoals in Bergamo!

stracciatella-ijs
Een zeer romig stracciatella ijs met Ricotta uit ons ijsrecepten e-book. Onze afbeeldingen komen niet uit een fotostudio, omdat we echt het ijs maken: en het is uitstekend

Vond je het lekker?

In het restaurant in Italië, als je klaar bent met eten, vraagt de ober: 🔊 andava tutto bene? (alles goed?).

Recept rating Vertaling in het Italiaans
🔊Buonissimo
🔊Buono
🔊Abbastanza buono
🔊Non molto buono
🔊Non buono


23 heerlijke ijssmaken

Voor alle fijnproevers die, net als wij, tot de zomer niet wachten om van een heerlijk huisgemaakt ijsje te genieten

Heerlijke ijs recepten
met de ijsmachine

Velen vragen ons om meer informatie over het maken van ijs. We hebben het allemaal verzameld in ons ijsrecepten e-book.

Alles wat je wilt weten om thuis een perfect ijsje met de ijsmachine te maken, en onze Italiaanse recepten om alle soorten ijs te leren maken.

Ijs
Alle Italiaanse

23 heerlijke ijssmaken
De omslag van ons ijs recepten e-book.
🔍 Klik om in te zoomen

Onze beste en romigste ijssmaken:

 • 🐄 Fiordilatte zonder ei
 • 🥚 Vanille roomijs met ei
 • 🍨 Griekse yoghurtijs
 • 🍫 Bacio met chocolade 70% en hazelnoten
 • 🍨 Witte Chocolade ijs
 • 🍨 Pistache ijs met honing
 • 🍫🧀 Stracciatella ijs met ricotta
 • 🍨🧀 Siciliaanse Cassata ijs
 • 🥥 Vegan kokosijs
 • 🍐🧀 Ricotta Perenijs
 • 🍋 Citroen sorbetijs
 • 🍊 Sinaasappel sorbetijs
 • 🍓 Aardbeien sorbetijs
 • 🍒 Kersen sorbetijs
 • 🥭 Mango sorbetijs
 • 🥝 Kiwi sorbetijs
 • 🍹 Spritz ijs
 • 🥃 Limoncello ijs
 • 🍪 Amaretti koekjes ijs
 • 🍪 Stroopwafel ijs
 • 🍪 Speculaasijs
 • 🍓🧀 Strawberry cheesecake ijs
 • 🧀☕ Tiramisù ijs

Elk recept is origineel; we laten de bereiding van elk zien. We hebben elk ijsrecept gemaakt, gefotografeerd en opgegeten. En we kunnen bevestigen: ze zijn allemaal uitstekend!

Ijs
Alle Italiaanse

E-book, 116 pagina's vol recepten.
We verkopen het voor 8,99
zoals drie ijshoorntjes:
leer een man ijs maken
en hij heeft ijs voor heel zijn leven.

Direct beschikbaar op onze website

✔️ Toegevoegd aan winkelwagen
Naar winkelwagen

Alternatieve versies van stracciatella ijs

Er zijn natuurlijk alternatieve versies van stracciatella-ijs. We hebben de meest populaire al genoemd, en dat is de stracciatella gemaakt op basis van ijs met eieren, misschien op smaak gebracht met vanille. Eieren maken het ijs dikker: zeker ook erg lekker.

Stracciatella ijs maken met eieren is niet moeilijk: de procedure is iets langer omdat je het mengsel op het fornuis moet opwarmen en vervolgens goed moet laten afkoelen in de koelkast. We leggen de procedure goed uit in het roomijs recept

Stracciatella ijs gemaakt met eieren
Stracciatella ijs gemaakt met eieren

Andere ijssmaken die heel goed samengaan met chocoladevlokken zijn vanille-ijs, chocolade ijs (voor een dubbele chocolade) en, voor de meest verfijnde fijnproevers, koffie ijs: verrijkt met stracciatella is het een echt lekker dessert.

Caloriearm stracciatella ijs maken zonder slagroom

We hadden het over het toevoegen van eieren en alternatieve versies met dubbele chocolade: maar misschien wil je ook een licht stracciatella-ijs. Hoe je het doet?

De ingrediënten van zelfgemaakt ijs zijn vers, maar toch calorierijk: vooral room en suiker. Je kunt alternatieven gebruiken en uitstekende ijsjes krijgen zonder de smaak te veel te veranderen: we gebruiken bijvoorbeeld kokosmelk in plaats van slagroom. Je kunt ook experimenteren met alternatieven voor melk en suiker.

caloriearm ijs maken

Bekijk ook ons blog over caloriearm ijs maken zonder slagroom en suikervrij

Volg deze pagina

Kijk op deze pagina. We gaan hem verrijken met nieuwe recepten en onze tips voor een zelfgemaakt ijsje zo goed als in de beste ijssalons van Italië!

Geniet van je Italiaanse stracciatella ijs! 😄🍨

Gianni van Alle Italiaanse - Author
Gianni van Alle Italiaanse

Ciao, mijn naam is Gianni.
Ik ben de auteur van deze pagina

Ik ben een Italiaan uit Trentino. Ik studeerde filosofie in Padua en werkte vele jaren tussen Milaan en Amsterdam op het gebied van media en cultuur.

Sinds 2021 schrijf ik op Alle Italiaanse om mijn Nederlands te verbeteren; ondertussen deel ik met jullie de gewoonten en tradities van mijn land, en de recepten die ik thuis in Nederland bereid.

👉 Lees meer over mij

Meer blogs

Over Alle Italiaanse

Hoi! Wij zijn Italiaanse expats en wonen al jaren in Nederland.
Toen we naar Nederland kwamen, namen we een deel van onze traditie met ons mee. En we merkten al snel dat Italië erg populair is bij de Nederlanders. Nu we de Nederlandse cultuur wat beter begrijpen, willen we een account aanbieden met originele inhoud.
We schrijven deze blog ook om Nederlands te oefenen, dus je zult ons schrijven een beetje "creatief" vinden. We houden ervan grammaticafouten te melden. Grazie mille!

Alle Italiaanse Nieuwsbrief

De Italiaanse specialiteiten van de maand in je inbox

Zoals ijs in de zomer of panettone met kerst. Maar ook levensstijl en gewoonten, en de betekenis van Italiaanse woorden.